НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Искам да успокоим родителите, че на практика няма промяна в матурата след 7. клас

Министър Красимир Вълчев: Искам да успокоим родителите, че на практика няма промяна в матурата след 7. клас

8 Януари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Искам да успокоим родителите, че на практика няма промяна в матурата след 7. клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Вълчев обясни, че първата част от матурата включва 25 задачи, а втората – преразказ, като уточни, че втората част от изпита няма да е задължителна. „Така беше на практика и досега. Запазва се продължителността и формата на изпита. Това го анонсирахме. Изпитът ще бъде върху материал от седми клас. Това, което променяме е, че вместо два модула, ще се казва две части и оценката ще бъде една. Ученикът може да излезе след първата част и да не влезе за втората, но съм убеден, че почти всички ученици ще искат да си опитат шансовете и да участват във втората част“, допълни министър Вълчев.
Във връзка с отпадането от училище, министър Вълчев обясни: „Може би броят на рисковите деца, които констатираме е някъде между 60 и 70 хиляди. Много по-голяма част от работата по механизма – тези над 1100 екипа, които бяха създадени - вече е фокусирана върху ежедневната посещаемост. Факт е, че имаме проблем с осигуряването на ежедневната посещаемост. Екипите ходят по домовете“, коментира още Вълчев.
Министърът обясни, че МОН прави проверки в редица училища. „Факт е, че в почти всяка област имаме поне едно училище, в което са въведени строги мерки по отношение на посещаемостта“, допълни министърът. Той допълни, че много училища водят ефективна битка да осъществят посещаемостта.
Вълчев коментира, че между 2,5% и 3% от учениците отпадат от училище заради ранни бракове. „Имаме проблем с ранните бракове, с натрупването на образователни трудности и отпадане от образователната система. Имаме ангажимента на редица институции“, обясни още министърът на образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Готови са резултатите от държавните зрелостни изпити

МОН: Готови са резултатите от държавните зрелостни изпити

7 Септември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Изпитните работи от държавните зрелостни изпити от сесия август-септември 2018 г. са проверени и резултатите са публикувани тук. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
Всеки зрелостник може да провери оценките си с въвеждане на входящия си номер и кода за достъп.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Най-много зрелостници са положили  изпит по биология и здравно образование на втората задължителна матура по предмет по избор

МОН: Най-много зрелостници са положили изпит по биология и здравно образование на втората задължителна матура по предмет по избор

29 Август 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Най-много зрелостници – 1124, са положили днес зрелостен изпит по биология и здравно образование. На втората задължителна матура по предмет по избор са се явили общо 2825 души. Те са писали по вариант 2, изтеглен от репортера на в. „АзБуки“ Зина Соколова. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
След биологията най-предпочитан е в предметът география и икономика, като на изпита са се явили 993 младежи. Над 350 зрелостници са решавали тест по философия. По един кандидат се е явил на френски, испански и италиански език.
Утре сесията август-септември продължава с матурите по желание. За участие в тях заявления са подали 11 зрелостници.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 141 младежи са подали заявление за явяване на втория задължителен зрелостен изпит в областта

Пазарджик: 141 младежи са подали заявление за явяване на втория задължителен зрелостен изпит в областта

29 Август 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 141 младежи са подали заявление за явяване на втория задължителен зрелостен изпит в област Пазарджик, който се провежда днес, съобщиха от Регионално управление на образованието-Пазарджик. Изпитът е по предмет по избор. Най-много са избралите биология и здравно образование – 71. 59 от зрелостниците са посочили, че ще се явят на изпит по география и икономика, филoсофският цикъл и история и цивилизация са избрали само 3-ма, а английски език са избрали 4-ма зрелостници. За немски език има само един зрелостник. Квесторите за днешния изпит са 106. На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация вместо на втора матура са пожелали да се явят 81 зрелостници. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 165 зрелостници от областта са се явили на втората сесия на матурата по предмет по избор

Варна: 165 зрелостници от областта са се явили на втората сесия на матурата по предмет по избор

29 Август 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Варна. 165 зрелостници от Варна и областта са се явили на втората сесия на матурата по предмет по избор. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна. Тя посочи, че вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор от сесията август-септември протича в 8 изпитни зали в града и областта. „165 ученици работят по предметите „Математика“, „История и цивилизация“. За изпита по физика е имало ядно заявление, но кандидатът не се е явил днес. 33-ма зрелостници работят по предмета „География и икономика“, 15 – по „Философски цикъл, 82-ма работят по предмета „Биология и здравно образование“, по английски език работят 22 ученици, а по руски език – четирима. „На днешния изпит не се явиха 28 зрелостници, а до изпит не бяха допуснати 25“, допълни Венцеслава Генова. По думите й изпитният ден протича нормално.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 87 души се явяват на втори зрелостен изпит в областта

Кюстендил: 87 души се явяват на втори зрелостен изпит в областта

29 Август 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 87 души се явяват на втори зрелостен изпит в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Изпитът е започнал в 08.00 часа. 21 зрелостници полагат изпит по предмета „География”. 48 души са избрали на положат изпит по биология, а 14 зрелостници по философия. Четирима души показват своите знания по история. Заявление са подали и четирима души, които полагат изпит по теория и практика на професията. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 10 септември.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 116 младежи са се явили на матурата по български език и литература в областта

Шумен: 116 младежи са се явили на матурата по български език и литература в областта

28 Август 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Шумен. 116 младежи са се явили на матура по български език и литература, септемврийска сесия в област Шумен. Това съобщиха за Радио Фокус“-Шумен от Регионалното управление на образованието. До държавния зрелостен изпит са били допуснати 159 зрелостници, като днес не са явили 43 от тях. Изпитът се провежда в три училища в региона - Средно училище „Хан Исперих“-Нови пазар, Професионална гимназия по селско стопанство-Велики Преслав и Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“-Шумен. За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който ще се проведе на 29 август, заявления са подали 136 младежи. Най-много от тях са предпочели изпит по биология здравно образование - 107. 16 зрелостници са избрали матура по география, 8 - философски цикъл, 2 – математика и 3 - английски език. Утрешните изпити ще се проведат в Средно училище „Хан Исперих“-Нови пазар, Професионална гимназия по селско стопанство-Велики Преслав и Професионална гимназия по икономика-Шумен.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Зрелостниците писаха по откъс от творбата на Йордан Йовков „Серафим“

МОН: Зрелостниците писаха по откъс от творбата на Йордан Йовков „Серафим“

28 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Зрелостниците писаха интерпретативно съчинение или есе на тема „Доброта и самота“ върху откъс от творбата на Йордан Йовков „Серафим“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
Тестът за държавния зрелостен изпит по български език и литература бе генериран от журналистката Вероника Янкова, определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 158 зрелостници от  областта са се явили на втората сесия на матурата по български език и литература

Варна: 158 зрелостници от областта са се явили на втората сесия на матурата по български език и литература

28 Август 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Варна. 158 зрелостници от Варна и областта са се явили на втората сесия на матурата по български език и литература. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна. Тя посочи, че 230 зрелостници са подали заявления за явяване на изпита. До втората сесия на матурата по български език и литература не са допуснати 27 зрелостници. „Очаквахме на изпита днес да се явят 203 зрелостници, но 45 не се явиха. В момента в изпитните зали на изпитните сгради в областта работят 158 зрелостници“, каза Венцеслава Генова. Тя подчерта, че изпитът за област Варна е започнал в 8.16 часа, когато и последното училище е дало начало на матурата. Венцеслава Генова добави, че към момента няма сигнали за нарушение на правилата, по които протича изпитът.
Очаква се резултатите от втората сесия на матурата по български език и литература да бъдат обявени до 10 септември. Утре е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор от сесията август-септември, а в периода 30 август – 5 септември ще се проведат държавните зрелостни изпити по желание.
Венцеслава Генова съобщи също, че държавен зрелостен изпит по български език и литература се провежда в 12 училища във Варна и областта. Тя отбеляза, че това е втората сесия на матурата по български език и литература за годината. На държавните зрелостни изпити от сесията август-септември се явяват както зрелостници, които по някаква причини не са могли да се явят на първата сесия през май, така и ученици, които не са били допуснати заради поправителна сесия през май и юни, посочи Венцеслава Генова. „Различни са зрелостниците, които се явяват на втората сесия. Има ученици, които се явяват повторно заради невзета матура през майската сесия, както и такива, които от минали години са отложили явяването на матура и се явяват сега“, добави Венцеслава Генова.
Изпитът започна в 8.00 часа, като авторът и произведението за 41-ва задача ще бъдат обявени в 12.00 часа. След 16.30 часа на сайта на Министерството на образованието и науката ще публикуват изпитния вариант и ключ с верните отговори.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 238 зрелостници са допуснати до поправителната матура по български език и литература в областта

Пазарджик: 238 зрелостници са допуснати до поправителната матура по български език и литература в областта

28 Август 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 243-ма младежи са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Пазарджик. Недопуснатите до матура са само 5. Изпитът по български език и литература е днес, съобщиха от Регионално управление на образованието-Пазарджик. За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, заявления са подали 141 зрелостници. Най-много от тях – 71 са предпочели биология и здравно образование. Втората матура ще се проведе на 29 август. Квесторите за изпита по български език и литература днес са са 117, а за утре 106. Изпитните зали са общо 28. На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация вместо на втора матура са пожелали да се явят 81 зрелостници. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 88 зрелостници са на матура по български език и литература в областта

Сливен: 88 зрелостници са на матура по български език и литература в областта

28 Август 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Сливен. 88 зрелостници са се явили на матурата по български език и литература днес в област Сливен, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен началникът на Регионалното управление на образование в Сливен Бисерка Михалева. Изпитният вариант и ключът с верните отговори ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 16.30 часа.
Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 10 септември.
Утре, 29 август, е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор от сесията август-септември. От 30 август до 5 септември ще се проведат държавните зрелостни изпити по желание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 84 души са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в областта

Кюстендил: 84 души са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в областта

28 Август 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 84 души са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Изпитът е започнал в 8.00 часа. На изпита се явяват зрелостници, получили слаби оценки от майската сесия, както и неявили се тогава. Матурата по български език и литература е разделена на три модула.
По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.