НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

22 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Стресът е нещо, което е много различно за всеки човек. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Стресът, хроничен или остър би могъл да бъде причина за разстройство на психичното равновесие на човека. Това са неврозите, психогенните разстройства. Всеки вид стрес е в зависимост от характера на личността. Един голям виенски психиатър казва, че психотравмата (стресът) съвпада като ключ в ключалка. Нещо, което е за мен може да бъде сериозен стрес, за вас може да е никакъв“, каза още тя. „Всекидневните напрежения и тревоги, всекидневната несигурност и неразбиране за това какво се случва около нас се обединяват в названието хроничен стрес. Причина за това може да бъде и закъснението на трамвая, с който пътуваме, повишаването на цените и неща от ежедневието, на които понякога се преувеличава значението. Остър стрес е смърт на близък, тежко заболяване на дете, присъстване на някакво много тежко събитие – катастрофа, земетресение, наводнение и т.н. Той като че ли се лекува по-лесно, отколкото хроничния стрес“, допълни още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Здравка Герджикова, психиатър: Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда

Д-р Здравка Герджикова, психиатър: Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда

22 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Увеличават се психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Психичните болести трябва да се разглеждат в два плана. Има т.нар. ендогенни заболявания, за част от които е доказано, че са генетични – рецесивни или доминантни. Така или иначе това са си заболявания, които възникват независимо от средата. Дали човек ще живее в най-прекрасната среда или не, тези заболявания ще възникнат. Покачване на тези заболявания не се наблюдава. Не само в България, но и в световен план", обясни д-р Здравка Герджикова. "Покачват се по-скоро психичните заболявания, които са предизвикани от начина на живот и околната среда – панически атаки, депресивни разстройства, невротично-подобни разстройства“, каза още тя.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.