НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

Д-р Здравка Герджикова: Стресът е нещо, много различно за всеки човек

22 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Стресът е нещо, което е много различно за всеки човек. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Стресът, хроничен или остър би могъл да бъде причина за разстройство на психичното равновесие на човека. Това са неврозите, психогенните разстройства. Всеки вид стрес е в зависимост от характера на личността. Един голям виенски психиатър казва, че психотравмата (стресът) съвпада като ключ в ключалка. Нещо, което е за мен може да бъде сериозен стрес, за вас може да е никакъв“, каза още тя. „Всекидневните напрежения и тревоги, всекидневната несигурност и неразбиране за това какво се случва около нас се обединяват в названието хроничен стрес. Причина за това може да бъде и закъснението на трамвая, с който пътуваме, повишаването на цените и неща от ежедневието, на които понякога се преувеличава значението. Остър стрес е смърт на близък, тежко заболяване на дете, присъстване на някакво много тежко събитие – катастрофа, земетресение, наводнение и т.н. Той като че ли се лекува по-лесно, отколкото хроничния стрес“, допълни още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Здравка Герджикова: Ако пациент с тежко психично заболяване се лекува навреме и адекватно не може да се стигне до проява на агресия

Д-р Здравка Герджикова: Ако пациент с тежко психично заболяване се лекува навреме и адекватно не може да се стигне до проява на агресия

22 Юли 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако един пациент, даже и с тежко психично заболяване, се лекува навреме и адекватно до агресия не може да се стигне. Това каза психиатърът д-р Здравка Герджикова в интервю за Агенция „Фокус“. „Агресия се получава тогава, когато пациентът се обостря, лекува се в болница, изписва се поддържащо лечение, но то не се контролира. Някъде на първия месец, след като прекрати поддържащото лечение, могат да се получат подобни проблеми. И това не е от лошотия, това е свързано с психозата и нещата, които се случват в неговия личен свят, когато не си взима лекарствата“, допълни тя. „Иначе агресията дали е само от психично болните – това е друга тема. Агресивни стават хората, които злоупотребяват с алкохол и други вещества. Особено със съвременните вещества. Употребата на морфин и хероин намалява. Увеличава се употребата на „спидови“ наркотици – кокаин, амфетамин, производни на метаамфетамина „дизайнерски дроги“. Те могат да бъдат директни производители на агресивно поведение“, каза още д-р Герджикова.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.