НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Правният екип на „Уикилийкс“ „обмисля“ офертата за явяване на Джулиан Асандж пред сенатската комисия за разузнаване

Washington Examiner: Правният екип на „Уикилийкс“ „обмисля“ офертата за явяване на Джулиан Асандж пред сенатската комисия за разузнаване

8 Август 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. От „Уикилийкс“ обявиха в сряда, че правният ѝ екип „обмисля“ дали да позволи на създателя на платформата Джулиан Асандж да даде показания пред американската сенатска комисия по разузнаване, представяйки писмо, което твърди че е от председателя на комисията. Това поставя сред водещите си статии електронно издание на американския вестник Washington Examiner.
Писмото, с дата 1 август, приканва Асандж да се „освободи за закрито интервю с двупартийния състав на комисията във взаимно съгласувано и удобно време и място“. Писмото е подписано от председателя на комисията Ричард Бър (Републиканец, Северна Каролина) и заместник-председателя Марк Уорнър (Демократ, Вирджиния).
Статията отбелязва, че сенаторите желаят да разпитат Асандж като част от разследването им за руска намеса в президентските избори от 2016 година.
От редакцията на изданието напомнят, че „Уикилийкс“ е изиграл съществена роля в разкриването на имейлите, откраднати от председателя на кампанията на Хилари Клинтън, Джон Подеста и други членове на Демократическата партия по време на президентската кампания през 2016 година. Според обвинителния акт на специалния следовател Робърт Мюлер, който също разследва предполагаемата руска намеса, Русия е обвинена че е откраднала хиляди имейли и ги е предала на „Уикилийкс“, които от своя страна са ги публикували в седмиците преди изборния ден, по този начин повлиявайки силно негативно на кампанията на Хилари Клинтън.
В обвинителния акт се твърди и че руското разузнаване е препратило имейли, откраднати от Националния комитет на Демократическата партия, на „Уикилийкс“, които ги пуснаха в публичното пространство три дена преди националната конвенция на Демократическата партия, отбелязва още статията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сенатска комисия в Конгреса на САЩ покани Джулиан Асандж на изслушване за „руската намеса“ на изборите от 2016

ТАСС: Сенатска комисия в Конгреса на САЩ покани Джулиан Асандж на изслушване за „руската намеса“ на изборите от 2016

8 Август 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатската комисия по разузнаване на Конгреса на САЩ отправи покана до създателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж да се изправи на изслушване за предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 година, предава ТАСС, като се позовава на писмо от комисията от 1 август, публикувано в сряда в профила на „Уикилийкис“ в социалната мрежа „Туитър“.
Във вторник президентът на Еквадор Ленин Морено обяви, че представители на еквадорското правителство провеждат разговори с адвокатите на Джулиан Асандж за неговото изнасяне от посолството на страната в Лондон, където той се намира от 2012 година насам. Ако напусне еквадорското посолството, Асандж най-вероятно ще бъде арестуван от властите във Великобритания и екстрадиран в САЩ, където има заповед за неговия арест.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еквадор води преговори с адвокатите на Джулиан Асандж за неговото изнасяне от посолството на страната в Лондон

ТАСС: Еквадор води преговори с адвокатите на Джулиан Асандж за неговото изнасяне от посолството на страната в Лондон

7 Август 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Властите на Еквадор водят преговори с адвокатите на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж за неговото изнасяне от посолството на страната в Лондон, заяви еквадорският президент Ленин Морено във вторник в интервю за колумбийския телевизионен канал „NTN24“, предава ТАСС.
„Свързвахме се с неговите юридически представители, за да постигнем споразумение, което би осигурило безопасността на живота на Асандж и съблюдаването на международните норми. Ако постигнем подобно споразумение, с радост ще помолим господин Асандж да напусне посолството и да застане пред съответния съд“, заяви Морено.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Адвокат на Джулиан Асандж се опасява за здравето му

ТАСС: Адвокат на Джулиан Асандж се опасява за здравето му

4 Август 2018 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Един от адвокатите на Джулиан Асандж Дженифър Робинсън се опасява за здравето му. Тя заяви това в интервю пред американския телевизионен канал АВС, цитиран от TASS.
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж прекарва вече шеста година зад стените на еквадорското посолство в Лондон, където той се укрива от заповед за арест от британските власти.
"Аз съм много загрижена за здравето му и за непоправимите вреди, нанесени върху здравословното му състояние му", каза тя. Според Робинсън екипът от адвокати на 47-годишния Асандж вече се опитва да му осигури медицинска помощ в близко бъдеще.
В края на март властите в Еквадор лишиха Асандж от достъп до интернет и други средства за комуникация. Те обясниха това с неуспеха на учредителя на Уикилийкс да направи писмено обещание в края на миналата година, според което се ангажира да не разпространява послания, които представляват намеса в делата на други страни.
Робинсън сравнява това положение със затвор в единична килия. "Той е в изолация поне през последните четири месеца", каза адвокатът, като посочи, че подобна ситуация не може да не засегне здравето на клиента й.
Адвокатът също така изрази загриженост относно публикуваната в пресата информация, според която еквадорските власти обмислят възможността да откажат да осигуряват убежище на Асандж. "Ние очевидно сме притеснени от спекулации и медийни съобщения, в които източници в еквадорското правителство говорят за неизбежния край на (предоставянето) на убежище и закрила", каза Робинсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Еквадор не е разпореждал Джулиан Асандж да напусне посолството на Еквадор в Лондон

ТАСС: Президентът на Еквадор не е разпореждал Джулиан Асандж да напусне посолството на Еквадор в Лондон

28 Юли 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Кито/Лондон. Президентът на Еквадор не е разпореждал Джулиан Асандж да напусне посолството на Еквадор в Лондон, съобщават от еквадорското Министерство на съобщенията, цитирано от TACC.
"Правителството на Еквадор, чрез националното Министерството на съобщенията съобщава, че президентът на републиката Ленин Морено, в нито един момент не е давал заповед основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж да напусне посолството в Лондон," се отбелязва в изявление, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
В публикуваното послание са цитирани думите на Морено по случая Асандж. В частност, президентът отбеляза, че присъствието на основателя на WikiLeaks в посолството до края на живота му не отговаря „на желанието нито на Кито, нито на Асандж." Морено обеща да защити Асандж "по отношение на живота му".
Президентът на Еквадор беше във Великобритания тази седмица, където участва в глобална среща на високо равнище за оказване на подкрепа на хората с увреждания. Според вестник The Independent по време на посещението еквадорският лидер проведе разговори с представители на официалния Лондон относно условията за предаване на Асандж на британската полиция.
Самият Морено, говорейки петък в Мадрид, заяви, че Асанж "трябва в крайна сметка" да напусне посолството на Еквадор в Лондон, но "това трябва да бъде постигнато чрез диалог." Президентът подчерта, че в Кито искат да осигурят от Лондон гаранции, че "животът на основателя на Wikileaks няма да бъде застрашен".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.