НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Washington Post: Каква е ролята на американските бази в стратегията на Тръмп за Сирия

The Washington Post: Каква е ролята на американските бази в стратегията на Тръмп за Сирия

26 Октомври 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Ат Танф. За да разберем как САЩ се противопоставят на иранската експанзия в Близкия Изток, трябва да погледнем форпоста в Ат Танф. Този заобиколен от огромна пустиня малък гарнизон в Южна Сирия, който представлява смес от мръсни окопи и палатки, беше създаден, за да бъде освободена някога голямата територия на „Ислямска държава“, пише американският вестник The Washington Post. Материалът е представен без редакторска намеса.
Но неговото стратегическо положение на пътя, свързващ сирийския режим в Дамаск с неговите съюзници в Техеран неочаквано превърна базата в бастион срещу иранското влияние в Сирия, потенциална опорна точка в плановете на Белия Дом за противодействие срещу стремежите на Техеран да контролира целия регион.
Президентът Тръмп обеща да направи централен елемент в стратегията си за Близкия Изток противодействието срещу подкрепата, която Иран оказва на своите съюзници и сателити в региона от Ливан до Йемен и Сирия. Той вече въведе нови икономически санкции срещу свързаните с Иран компании и се отказа от ядрената сделка на неговия предшественик.
Официалните лица сега казват, че САЩ се ангажират да останат в Сирия до тогава, докато иранските сили не си тръгнат, като обещават да принудят Техеран да прекрати програмата за масирана военна и финансова поддръжка, която помогна на сирийския президент Башар Асад да промени хода на войната.
Генерал Джоузеф Вотел, оглавяващ Централното командване на САЩ, характеризира Танф като ключов елемент в рамките на продължаващата военна мисия за унищожаването на „Ислямска държава“ и гарантирането, че групировката няма да успее да организира завръщането си в тези райони.
В изказване по време на визтата си в базата в понеделник, той заявим, че тя също създава допълнителни предимства в противостоянието с Иран, тъй като присъствието на САЩ там създава трудности за Техеран в увеличаването на военното му присъствие в Сирия и помага на режима на Асад да задържи райони, които са далеч от неговия контрол.
„Не можем да отречем, че ние оказваме върху тях косвено влияние“, заяви Вотел.
Това сдържане може да укрепи позициите на САЩ, докато те, начело си Държавния департамент предприемат активни усилия да сложат политичевски край на тази война. „Опитваме се да предоставим на нашите дипломати лостове, за да могат те да решат своите задачи“, добави той в хода на посещение, което бе първото, когато позволиха на представители на медиите достъп до отдалечения обект.
Гарнизонът, съставен от няколкостотин чуждестранни военни и аналогични по брой сили от сирийски бойци, илюстрира как САЩ се стремят да използват по-ниско рискови средства за противодействие срещу Иран, даже когато високопоставените официални лица разпалват словесна война и усилват икономическия и дипломатическия натиск над Техеран.
Високите залози, свързани с присъствието на САЩ в Южна Сирия станаха очевидни миналата година, когато американските сили бяха подложени на обстрел от свързани с Иран елементи, приближили се до 30-километровата въздушна и наземна забранена зона около базата. Те също свалиха в близост до базата два ирански дрона, което беше най-сериозната конфронтация между американските сили и проирански елементи, след пристигането им в Сирия през 2014 година.
Но военното ръководство неохотно се съгласява с какъвто и да е по-голям конфликт с Иран, тъй като се стреми да ограничи въстаническите конфликти в ерата, последвала атентатите от 11 септември и да премине към противодействие на заплахите от страна на Русия и Китай.
Те се опасяват също и от цената на ескалиращата риторика между Вашингтон и Техеран. Мрежа от свързани с Иран групировки запазва способността си да осъществява нападения над американския личен състав в региона, така, както го правиха в Ирак след 2003-а година.
Робърт Форд, бивш посланик на САЩ в Сирия, който е сътрудник на Института за Близкия Изток, смята, че сирийският режим може да контраатакува, работейки с ислямски екстремисти, както беше по време на войната на Вашингтон в Ирак.
„Американците нямат ясен отговор на въпросите: ще бомбардират ли военното командване в Дамаск? Ще бомбардират ли сирийския батальон, разположен на изток от Хомс?“ – заяви той.
Американските власти заявяваха, че администрацията на Тръмп се е ангажирала да продължи военната мисия дотогава, докато не постигне пълно поражение на „Ислямска държава“. И независимо, че Белият Дом сега казва, че САЩ ще останат в Сирия, докато иранските сили не си тръгнат от там, по думите на чиновниците, паралелната антииранска мисия може да бъде дипломатическа, а не военна. Пентагонът не е бил помолен да поеме Иран, за който се смята, че има най-малко десет хиляди бойци в Сирия, включително правителствени войници и милиции.
Продължаващото присъствие на САЩ в Ат Танф „демонстрира, че Вашингтон няма да напусне Близкия Изток, като цяло, или конкретно Сирия, докато в сферата на сигурността не се постигне такава ситуация, която отговаря на нашите нужди, или на тези на нашите съюзници – Йордания, Израел, Турция и Ирак“, заяви чиновник, който под условията на анонимност разказа за хода на вътрешните обсъждания на стратегията.
Отделно от това, дипломатите видяха възможност да активизират политическите дискусии под егидата на ООН, които биха могли да стимулират продължителните безрезултатни усилия за постигане на мир в Сирия.
След като „Ислямска държава“ беше изтласкана от региона през 2016 година, сирийските правителствени сили и силите-партньори създадоха тук плацдарм. Поначало американската армия можеше да прекарва в базата малко време, прониквайки в страната от Йордания. С времето САЩ си осигуриха по-широко и активно присъствие тук.
Днес американските сили за специални операции и техните сирийски партньори наблюдават епизодична активност на терористи, основно неголеми групи на бойци от ИД, бягащи в Ирак. Американската армия обучава своите сирийски партньори в стрелба и други тактически прийоми, а понякога даже се присъединява към тях в патрулирането на слабо населените околности.
Частите се включват в борбата с основната маса на останалите формирования от ИД, които са се окопали по поречитео на Ефрат на север. Там американската коалиция има по-големи сили, сред които доминират сирийските кюрди.
Тъй като правителството на Асад укрепи контрола си върху бившите крепости на бунтовниците, Русия и Сирия станаха по-настойчиви в исканията си Съединените щати да изтеглят гарнизона си.
Миналия месец, след като Русия заплаши, че ще предприеме антитерористични удари в ограничената зона около Ат Танф, Пентагонът изпрати там група американски морски пехотинци, за да демонстрира силата си, но това е признак на обезпокоеността на официалните лица по повод нарастването на напрежението около базата.
Тъй като опасността от ИД намаля, някои антиирански ястреби в администрацията на Тръмп поискаха да бъде разширена зоната на сигурност около Танф, а дори този район да бъде използван за подготовката на сили за по-директно конфронтация с Иран и Асад. Но при известното отвращение на президента за влизане в нови чуждестранни войни, тази идея не получи подкрепа.
Полковник Муханад ал Тала, оглавяващ Армията на революционното командване в Ат Танф, заяви, че 300-те негови бойци основно са съсредоточени върху това, да предотвратят завръщането на ИД.
„Но, разбира се, в тази област ние действаме така, че да възпрем всяка групировка, която представлява опасност“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МО на Русия: Управлението на безпилотните летателни апарати, извършили нападение срещу руските бази в Сирия, е водено от американски разузнавателен самолет

МО на Русия: Управлението на безпилотните летателни апарати, извършили нападение срещу руските бази в Сирия, е водено от американски разузнавателен самолет

25 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Управлението на безпилотните летателни апарати, атакували руската база „Хмеймим“ и центъра за доставки в пристанищния град Тартус в Сирия, е извършено от американския разузнавателен самолет „Посейдон-8". Това бе обявено в четвъртък на пленарната сесия на форум за сигурност в Пекин от заместник-министъра на отбраната на Руската федерация, полковник Александър Фомин, предава TACC.
„13 дрони са били в единен боен ред, контролиран от общ екип. По това време американски разузнавателен самолет „Посейдон-8“ е патрулирал в Средиземно море в продължение на осем часа", поясни Фомин.
Според него, когато БПЛА са попаднали под действието на руските системи за радиолекетронно заглушаване, те са били превключени на ръчно управление. „То е контролирано не от някакъв селянин, а от нормален, модерно оборудван „Посейдон-8“. Той е поел ръчното управление“, разкри руският заместник-министър на отбраната.
Както по-рано съобщиха от военното ведомство в Москва, на 6 януари опозиционните сили в Сирия за първи път използваха безпилотни летателни апарати по време на атаката срещу руската въздушна база „Хеймим“и срещу центъра за доставки на флота в Тартус. Атаката бе успешно отблъсната: бяха свалени седем дрони, над шест бяха изведени извън строя. В същото време Министерството на отбраната подчерта, че решенията, прилагани от управляващите безпилотните машини, може да са взети само от технологично развита страна и отправи предупреждения за опасността от повторение на подобни атаки в която и да е страна по света.
„Това трябва да бъде спряно: за да не се бориш с високотехнологичните оръжия на терористи, трябва да спреш да ги оборудваш", заключи Фомин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руските военни са свалили три безпилотни летателни апарата в южната част на провинция Идлиб в Сирия

ТАСС: Руските военни са свалили три безпилотни летателни апарата в южната част на провинция Идлиб в Сирия

22 Август 2018 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са свалили три безпилотни летателни апарата в южната част на провинция Идлиб в Сирия според думите на ръководителя на Центъра за помирение на враждуващите страни, структура на руското Министерството на отбраната, цитиран от TACC.
"На 21 август военнослужещи от въоръжените сили на Сирийската арабска република са засекли три безпилотни летателни апарати в бойна готовност, доближавайки позициите на правителствените войски от западния край на селото на Абу-Дали в южната част на провинция Идлиб от териториите, контролирани от нелегални въоръжени групировки. С помощта на зенитни остановки ЗУ-23 и стрелково оръжие и трите апарата бяха унищожени, сирийските войници не бяха ранени ", каза той.
Ръководителят на Центъра също съобщи, че в рамките на денонощие бившите членове на незаконни въоръжени групи в югозападната част на Сирия са предали една бойна машина на пехотата, както и 489 единици малокалибрено оръжие, и 500 кг боеприпаси , различни по вид и калибър.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Русия е заявила, че атаките с дронове по базата Хмеймим са зачестили

VOA: Русия е заявила, че атаките с дронове по базата Хмеймим са зачестили

17 Август 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Латакия. От руските въоръжени сили съобщиха, че броят на атаките с безпилотни летателни апарати по основната им военновъздушна база в Сирия Хмеймим са зачестили, предава радио The Voice of America.
Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че само за един месец системите за противовъздушна отбрана са свалили 45 дрона, които са атакували базата Хмеймим. VOA отбелязва, че базата в провинция Латакия служи като основен център за руските операции в Сирия
Говорителят на руското военно министерство обясни , че дроновете изглеждат примитивни, но в тях са използвани сложни технологии и имат обхват до 100 километра.
Всички атаки срещу Хмеймим са осъществени от екстремисти, базирани в северната провинция Идлиб, посочи Конашенков.
Той добави, че бойците не биха могли да съберат безпилотните летателни апарати без помощ, но не посочи кой може да им е подпомогнал.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руските военни са свалили два безпилотни летателни апарата в близост до руската база Хмеймим

ТАСС: Руските военни са свалили два безпилотни летателни апарата в близост до руската база Хмеймим

12 Август 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са свалили два безпилотни летателни апарата в близост до руската база Хмеймим, съобщи ръководителя на Центъра за помирение на враждуващите страни в Дамаск към руското Министерство на отбраната генерал-майор Алексей Циганков, цитиран от TACC.
"През изминалото денонощие бяха открити два безпилотни летателни апарата, насочени към въздушната база (Хмеймим) от територии на провинция Идлиб, контролирани от незаконни въоръжени формирования. чрез средствата за контрол на въздушното пространство на руската база Хмеймим." Целите бяха унищожени на безопасно разстояние от базата. Руската военновъздушна база функционира в планов режим ", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Свален е безпилотен летателен апарат в близост до руската база Хмеймим в Сирия

РИА Новости: Свален е безпилотен летателен апарат в близост до руската база Хмеймим в Сирия

12 Август 2018 | 05:18 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са унищожили безпилотен летателен апарат, насочен към въздушната база на Хмеймим, заяви ръководителят на Центъра за помирение на воюващите страни в Сирия генерал-майор Алексей Циганков, цитиран от РИА Новости.
Според него въздухоплавателното средство е било изпратено от района на Идлиб, който се контролира от незаконни въоръжени формирования. Циганков отбеляза, че целта е открита в тъмната част на денонощието и е унищожена от противовъздушните системи на безопасно разстояние от въздушната база.
"Няма ранени и материални щети. Руската въздушна база Хмеймим функционира в планов режим", каза ръководителят на центъра.
Генерал-майорът също така призова командирите на незаконни въоръжени формирования да се откажат от провокации и да поемат пътя на мирно разрешаване на ситуацията в контролираните от тях области.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руските военни са свалили безпилотен летателен апарат близо до руската военна база Хмеймим в Сирия

ТАСС: Руските военни са свалили безпилотен летателен апарат близо до руската военна база Хмеймим в Сирия

9 Август 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са свалили безпилотен летателен апарат близо до руската военна база Хмеймим в Сирия, съобщава ръководителят на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия към руското Министерство на отбраната генерал-майор Алексей Циганков, цитиран от TACC.
„На 9 август средствата за контрол на въздушното пространство на руската авиобаза Хмеймим са засекли безпилотен летателен апарат, стартиран от територии под контрола на незаконни военни формирования в северната част на провинция Латакия. Целта е била унищожена . Пострадали и материални щети няма .Базата функционира в планов режим.
Руските военни са обезвредили повече от 25 безпилотни летателни апарата през месец юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Рамзан Кадиров предложи да се използва чеченския опит в борбата с тероризма в Сирия

„Ведомости“: Рамзан Кадиров предложи да се използва чеченския опит в борбата с тероризма в Сирия

6 Август 2018 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Грозни. Президентът на Чечения Рамзан Кадиров предложи да се използва чеченския опит в борбата с тероризма в Сирия, пише руският ежедневник "Ведомости".
Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров е на мнение, че от сирийската армия трябва да се вземат под внимание опита на Чечения в борбата срещу терористите, а не да им се дава почивка в провинция Идлиб. Кадиров пише за това в канала си в социaлната мрежа „Телеграм“.
Отбелязвайки успеха на сирийската армия в югозападната част на Сирия с подкрепата на руските Военнокосмически войски, Кадиров ги призова за запазят и разширят успеха си. "Сега трябва да променяме основно положението в Идлиб, да премахнем от тази провинция определението терористичен регион. Забавянето на този проблем в дългосрочен план може да има много негативни последици ", пише Кадиров.
"Ние в Чечения имаме богат опит в борбата срещу тероризма. Знайте, че всяко помилване дава на терористите възможност да се прегрупират и да засилят позициите си, да попълнят запасите си, дава време за привличане на финансиране, а в някои случаи и възможност да се повлияе на същността на политическите процеси в страната и чужбина ... Важно е да се унищожат терористите в Идлиб, а не да се разпръснат из цялата страна . Това ще доведе до по-близък мир в Сирия, завръщането на бежанците и възраждането на страната ", каза лидерът на Чечения.
"Ако Москва и Грозни се оглеждаха на Запад, ситуацията в Чечения щеше да е трудна. Днес това преживяване може да бъде полезно за положението на Идлиб в Сирия ", каза Кадиров.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Военни са унищожили безпилотен летателен апарат, летящ към авиобазата Хмеймим

РИА Новости: Военни са унищожили безпилотен летателен апарат, летящ към авиобазата Хмеймим

30 Юли 2018 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Хмеймим. Бунтовници са изстреляли още един безпилотен самолет към руската авиобаза Хмеймим в Сирия, но той е бил унищожен, а базата функционира по план, съобщи по време на брифинг началникът на руския Център за помирение на враждуващите страни генерал-майор Алексей Циганков, предава РИА Новости.
„В тъмните часове на 29 юли средствата за контрол на въздушното пространство на руската авиобаза Хмеймим засякоха безпилотен летателен апарат, изстрелян от територия, намираща се под контрола на незаконни въоръжени формирования. Въздушната цел беше унищожена от безопасна дистанция от авиобазата“, поясни Циганков.
Той добави, че няма жертви и материални щети.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Свален е безпилотен летателен апарат в близост до руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия

TAСС: Свален е безпилотен летателен апарат в близост до руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия

29 Юли 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Свален е безпилотен летателен апарат в близост до руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия, предава TACC.
Противовъздушната отбрана на руската авиобаза Хмеймим в петък е унищожила безпилотен летателен апарат (БЛА), стартиран от бунтовниците, контролиращи територия в северната част на провинция Латакия. Това се съобщава в събота от ръководителя на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирия генерал-майор Алексей Циганков.
"От територията заета от бунтовниците не спират пусканията на безпилотни летателни апарати, по посока на авиобаза Хмеймим. На 27 юли с настъпването на нощта съоръженията за контрол на въздушното пространство на ВКС Русия откриват БЛА насочен към руската авиобаза Хмеймим от северозападна посока, стартиран от територията под контрола на незаконни въоръжени формирования в северната част на провинция Латакия ", каза Циганков.
Според него въздушната мишена е била унищожена на безопасно разстояние от въздушната база. "Няма жертви и никакви материални щети. Руската въздушна база Хмеймим работи в планов режим", каза генералът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Групировка на сирийските кюрди обяви, че започва преговори с Дамаск за край на насилието

Reuters: Групировка на сирийските кюрди обяви, че започва преговори с Дамаск за край на насилието

28 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Воденият от кюрдите Сирийски демократически съвет съобщи, че се е разбрал със сирийското правителство за преки срещи, целящи образуването на комитети за водене на преговори за прекратяването на насилието в Сирия, предава Reuters.
Комитетите ще „начертаят пътна карта за демократична и децентрализирана Сирия“, съобщава Сирийският демократичен съвет, който е политическото крило на действащите с северната и в североизточната част на страната, подкрепяни от САЩ Сирийски демократични сили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия призова ЕС да създаде условия за завръщането на сирийските бежанци у дома

ТАСС: Русия призова ЕС да създаде условия за завръщането на сирийските бежанци у дома

26 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е убедена, че е невъзможно да се постигне устойчиво споразумение в Сирия без да се реши проблема със завръщането на сирийските бежанци у дома и че Европейският съюз трябва да направлява този процес, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко пред ТАСС.
„Въпросът продължава да бъде актуален. Говорим си с всички без изключение, не само с европейците, но и с други държави, които могат да изиграят роля в това направление. Разбира се, невъзможно е да се постигне устойчиво споразумение в Сирия без да се разреши проблема със завръщането на сирийските бежанци“, отбеляза Грушко.
„Искаме да вярваме, че европейците, които търсят облекчение на миграционния натиск, са заинтересовани от това. Това може да се случи единствено, като се създадат условия за връщането на тези бежанци у дома“, заяви дипломатът.
Според него, Брюксел трябва да адресира въпроса за възстановяването на цялата територия на Сирия, вместо нейните части. „ЕС прави огромна грешка като казва, че плановете за възстановяване на Сирия ще бъдат извършени само в тези територии, които се контролират от опозицията. Това е грешен подход. Убедени сме, че не трябва да има изключения там. Трябва да говорим за Сирия като неделима държава и да разрешаваме проблемите по такъв начин“, завърши Грушко.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Бежанците трябва да се връщат в Сирия доброволно и с осигурена сигурност

ООН: Бежанците трябва да се връщат в Сирия доброволно и с осигурена сигурност

23 Юли 2018 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. ООН иска доброволно завръщане на сирийските бежанци в родината им при условия на осигурена сигурност. Това бе заявено от председателя на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик в отговор на въпрос каква роля може да изиграе Световната организация при обсъжданията на Русия и САЩ на проблема със завръщането на сирийските бежанци в родината им, предава ТАСС.
„Не мога да кажа нищо относно преговорите, но ООН принципно подкрепя бежанците да се връщат по родните си места доброволно, с достойнство и при гаранции за сигурност. Никой не трябва да бъде заставян да се завръща“, заяви Дюжарик.
Проблемът около сирийските бежанци бе обсъден на 16 юли в Хелзинки между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпео е обсъдено как сирийците да се завърнат по домовете си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е „много щастлив“ от напредъка в преговорите със Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп е „много щастлив“ от напредъка в преговорите със Северна Корея

23 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново нападна американските медии за „фалшивите им новини“ относно трудностите в преговорите със Северна Корея и настоя, че е „много щастлив“ от начина, по който се развиват нещата, предава AFP.
„Северна Корея не е изстрелвала ракета от 9 месеца. Същото се отнася и до ядрените изпитания. Япония е доволна, цяла Азия е доволна“, написа Тръмп в „Туитър“.
„Но фалшивите новини говорят, без дори да ме питат (винаги от анонимни източници), че съм ядосан, защото процеса не се движи достатъчно бързо. Не е така, много съм щастлив!“ – добави американският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Северна Корея все още произвежда ядрени бомби

The Washington Examiner: Северна Корея все още произвежда ядрени бомби

22 Юли 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. Северна Корея не е преустановила производството на материали, необходими за направата на ядрени бомби, съобщава американското издание The Washington Examiner, като се позовава на информация от командващия войските на САЩ на Корейския полуостров генерал Винсънт Брукс.
„Производствената им способност все още е непокътната", увери командващият американските сили в Южна Корея, като същевременно призова да не се бърза с бурните реакции. Причината – производството на материалите и запазването на ядрените способности не може да повлияят на преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров, твърди ген. Брукс.
Но неговите коментари бяха предшестване скептични излявления на редица влиятелни републиканци, които са убедени, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун не е изпитал на гърба си достастъчно сериозен натиск, за да унищожи оръжията на Пхенян за масово поразяване.
„Това, което видях от Сингапур, всъщност не е максималният натиск, а по-скоро разхлабването на санкциите по отношение на принудителното изпълнение", отбелязва председателят на Комисията по вътрешна сигурност на САЩ Майкъл Маккоул.
Маккаул насочи повечето от критиките си към Китай и Русия, като отбеляза, че представители на САЩ са показали на Съвета за сигурност на ООН „ясни и убедителни доказателства", че и двете страни помагат на Северна Корея да избегне санкциите. Според председателя на Комисията по вътрешна сигурност на САЩ президентът Доналд Тръмп също е допуснал грешка, като се е съгласил да прекрати военните учения в района на Корейския полуостров.
Той одобри заплахата на Тръмп да удари с „огън и гняв" режима на Ким Чен-ун, ако Пхенян продължи с изпитанията си на ракети, като подчерта, че подобна реторика засилва „фактора на страха“ в съзнанието на севернокорейския диктатор. „В края на краищата той трябва да усети заплахата от военната опция на масата за преговори. Не мисля, че трябва да правим отстъпки, докато не започнат да се движат напред по пътя за денуклеаризацията“, допълни Маккоул.
Брукс твърди, че американската армия в момента е „изпълнителят на примирието" и „улеснението" на дипломатическия процес. „Трябва да поемем известен риск, за да изградим доверие“, бе предложението, което той направи в рамките на продължаващия форум по сигурността в Аспен, щата Колорадо.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Анкара ще представи план за разоръжаване на опозиционните групировки в Идлиб на срещата в Сочи

ТАСС: Анкара ще представи план за разоръжаване на опозиционните групировки в Идлиб на срещата в Сочи

22 Юли 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще излезе с инициатива за мирното разрешаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, която ще бъде представена на предстоящата на 30-31 юли среща в Сочи. Плана предвижда разформироването на съсредоточените в северозападна Сирия незаконни въоръжени формирования, съобщи в неделя телевизионният канал Al Mayadeen, предава ТАСС.
Според неговата информация, Анкара разчита да предаде контрола над провинция Идлиб, където са съсредоточени множество различни военни групировки, на създадената от турските военни „Сирийска национална армия“. Освен това в региона трябва да бъде сформирана гражданска администрация. Реализацията на турския план ще бъде обсъдена скоро в Истанбул на съвещание на полевите командири от въоръжената опозиция, твърди телевизионният канал.
„Ал Майадин“ смята, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган се стреми да избегне въоръжен конфликт в Северозападна Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Противовъздушната отбрана на руската база Хмеймим е унищожила два дрона

РИА Новости: Противовъздушната отбрана на руската база Хмеймим е унищожила два дрона

22 Юли 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Безпилотни летателни апарати (БПЛА) на два пъти са се приближавали руската военновъздушна база в Сирия Хмеймим през почивните дни и са били унищожени от системите за противовъздушна отбрана (ПВО), съобщи представител на авиобазата, предава РИА Новости.
„В събота, 21 юли 2018 година, с настъпването на тъмната част от деня, руските средства за ПВО на авиобазата Хмеймим са засекли още на голямо разстояние въздушна цел с малък размер (БПЛА), приближаваща се към руския военен обект. Щатните противовъздушни огневи средства на базата унищожиха въздушната цел. В неделя сутринта, 22 юли 2018 година, дежурните системи за ПВО, отново на голямо разстояние от летището, са унищожили неизвестен БПЛА, приближаващ се към Хмеймим от северозападна посока“, се казва в съобщението.
Уточнява се още, че и в двата случая няма пострадали или нанесени материални щети. Базата в Хмеймим функционира по план.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Местни медии съобщиха за удар на оглавяваната от САЩ коалиция по мирни жители в Сирия

ТАСС: Местни медии съобщиха за удар на оглавяваната от САЩ коалиция по мирни жители в Сирия

22 Юли 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Военновъздушните сили на оглавяваната от САЩ международна коалиция са нанесли удар по мирни жители в събота в Източна Сирия, предава ТАСС, като се позовава на информация от сирийската държавна агенция SANA.
Според данните на агенцията, ударите са нанесени по околностите на град Бу Кемал.
Отбелязва се, че в резултат от атаката има жертви и пострадали, но точният им брой не се съобщава.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Около един милион бежанци от други провинции в Сирия и от чужбина се намират в провинция Латакия

ТАСС: Около един милион бежанци от други провинции в Сирия и от чужбина се намират в провинция Латакия

22 Юли 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Около един милион бежанци от други провинции в Сирия и от чужбина се намират в провинция Латакия, предава ТАСС.
"Приемаме всички, които се нуждаят от временен подслон, имаме около един милион души", каза губернаторът на провинцията. Той добави, че здравните заведения работят и за бежанци, а в училищата е организиран учебен процес.
В допълнение, тези, които преди са живели в северните райони на провинцията, контролирани от бунтовниците и е трябвало да избягат сега се завръщат в провинцията.
Правителството на страната полага усилия да гарантира, че бежанците, включително тези, които се намират в чужбина, могат да се завърнат по домовете си. В това той разчита на помощта на Русия. Така в сряда Министерството на отбраната на Руската федерация обяви създаването на специален център за приемане, разпределение и настаняване на бежанци. Беше отбелязано, че центърът създаден от Русия и Сирия, ще бъдат ангажиран в предоставянето на хуманитарна помощ за страната, ще помогне за възстановяване на социалните услуги по места и по отношение на други въпроси, свързани с рехабилитация на инфраструктурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската армия напредва в провинция Кунейтра, наближава Голанските възвишения

Reuters: Сирийската армия напредва в провинция Кунейтра, наближава Голанските възвишения

22 Юли 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия напредва в провинция Кунейтра, наближава окупираните от Израел Голански възвишения, предава Reuters.
Армията, подкрепяна от руската авиация ,нахлува в покрайнините на провинция Кунейтра след офанзивата миналия месец, която прогони бунтовниците от съседната провинция Дераа, които някога бяха подкрепени от държавите от коалицията водена от САЩ, Йордания и страните от Персийския залив.
Офанзивата възстановява сирийския държавен контрол над югозападната стратегическа територия по границите с Йордания и Израел.
Завземането на серия от села, съобщено от армията в събота, върви заедно с евакуация на бунтовници и техните семейства, възобновена за втори пореден ден от селата по границата с Голан до северната провинция Идлиб, контролирана все още от бунтовниците.
Благодарение на споразумение, договорено от руските военни с бунтовниците в района на Кунейтра миналата седмица, се позволява безопасно евакуиране на север на бунтовници, които се противопоставят на връщането към държавното управление, а на другите, които решават да останат се предлагат руски гаранции срещу нахлуването на армиите в собствените им населени места.
То също така позволява връщането на сирийските армейски бригади, които съществуваха преди конфликта през 2011 г., на мястото, където са били разположени близо до демилитаризираната зона през 1974 г. с Израел на границата с Голанските възвишения.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на Русия и Франция са провели телефонен разговор

ТАСС: Президентите на Русия и Франция са провели телефонен разговор

22 Юли 2018 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Москва/Париж. Президентите на Русия и Франция са провели телефонен разговор, в който са обсъдили актуални международни проблеми и най-вече обстановката в Сирия, предава TACC.
"Особено внимание e обърнато на хуманитарните аспекти на сирийското урегулиране, включително прилагането на съвместна руско-френска инициатива за оказване на помощ на населението в Източна Гута", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл за проведения разговор.
По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че руският военен транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ е изпратил в събота от френското летище Шатору до летището в Хмеймим, в Сирия, 44 тона хуманитарни продукти. Товарът беше изпратен в Сирия в съответствие с решението за съвместен проект за предоставяне на хуманитарна помощ на населението на Сирия, прието на 24 май в Санкт Петербург от президентите на Франция и Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Необходим е санкционен натиск за успешното ядрено разоръжаване на Северна Корея

Майк Помпео: Необходим е санкционен натиск за успешното ядрено разоръжаване на Северна Корея

21 Юли 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Необходим е санкционен натиск за успешното ядрено разоръжаване на Северна Корея, заяви държавния секретар на САЩ Майк Помпео пред журналисти на 20 юли, предава руската агенция Regnum.
Държавният секретар отбеляза, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е "настроен оптимистично" относно перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, и той споделя мнението му, но за да се постигне тази цел са необходими „пълномащабни санкции".
Помпео повтори вече казаното от Вашингтон, че Северна Корея извършва контрабандата на нефтопродукти, значително надхвърляйки установените от ООН квоти. Също така според него проблемът е в доставките на въглища при заобикаляне на санкциите срещу Пхенян и продължаващото присъствие на севернокорейските работници в редица страни.
Агенцията припомня, че в петък стана известно, че Русия и Китай не подкрепят искането на САЩ в Съвета за сигурност на ООН за пълната забрана на доставките на петролни продукти за Северна Корея, с молба за повече време, за проучване на ситуацията. Вашингтон заяви, че Северна Корея е нарушила своята квота за внос на петролни продукти за 2018 г., като за периода от януари до май е закупила повече от 750 хиляди барела петрол при квота от 500 хиляди барела.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция и Русия ще доставят съвместно хуманитарна помощ за Сирия

AFP: Франция и Русия ще доставят съвместно хуманитарна помощ за Сирия

20 Юли 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Русия ще доставят съвместно хуманитарна помощ за Сирия, предава AFP
Двете страни ще доставят хуманитарна помощ за Източна Гута – район, който доскоро беше арена на тежки боеве между опозиционните формирования и правителствените войски. Тази информация е разпространена чрез съвместно изявление на френското президентство и руските власти.
Руски товарен самолет е пристигнал в петък във френското летище Шатору в Централна Франция, за да натовари 50 тона медицинско оборудване и стоки от първа необходимост, осигурени от френската държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили по време на срещата си кризата в Сирия и завръщането на бежанците

Майк Помпео: Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили по време на срещата си кризата в Сирия и завръщането на бежанците

20 Юли 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че по време на срещата си в Хелзинки този понеделник президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили разрешаването на кризата в Сирия и начините за завръщането на бежанците обратно в страната, предава Reuters.
Помпео заяви, че приветства преговорите между Тръмп и Путин, чието провеждане след време във Вашингтон се обсъжда. „Доволен съм, че двамата лидери на двете много важни страни ще продължат да се срещат“, заяви той .
„Имало е обсъждане между Тръмп и Путин относно разрешаването на конфликта в Сирия и как да върнем в нея бежанците“, допълни той. „За света е важно в точното време чрез доброволен механизъм тези бежанци да може да се завърнат по родните си места“, смята държавният секретар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Държавният секретар на САЩ настоява за „пълно прилагане на санкциите“ спрямо Северна Корея

AFP: Държавният секретар на САЩ настоява за „пълно прилагане на санкциите“ спрямо Северна Корея

20 Юли 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова страните членки на ООН да се придържат към строгите икономически санкции спрямо Северна Корея и да подържат натиска срещу нейния лидер Ким Чен-ун, за да накарат Пхенян да прекрати ядрената си програма, предава AFP.
САЩ вярва, че Северна Корея може да престане да бъде изолирана в ООН, но „за това ще е необходимо пълното прилагане на санкциите“, заяви Помпео след заседание на съвета за сигурност на Световната организация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Екстремистите в Югозападна Сирия капитулираха

Reuters: Екстремистите в Югозападна Сирия капитулираха

19 Юли 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Кюнейтра. Силите на сирийския президент Башар Асад си върнаха контрола над границата на страната със заетите от Израел Голански възвишения след поредната гръмка победа над терористите в района, които се съгласиха с условията за капитулация, съобщиха и двете страни в четвъртък, предава Reuters.
С подкрепата на руската бойна авиация и без всякаква съпротива от страна на външните врагове на Асад, правителствените сили проведоха светкавична настъпателна операция в Югозападна Сирия в рамките на последния един месец и принудиха „бунтовниците“ да капитулират.
От правителството не са пожелали да потвърдят „Споразумението от Кюнейтра“, коментира американската агенция. Държавните медии само са „докладвали“, че е постигната договорка. Не става ясно кога ще започне изпълнението й.
Копие от документа обаче е предоставено на „Ройтерс“ от терористичен източник и в него се казва, че екстремистите са договорили сделка с Русия.
Условията на капитулацията, отбелязва американската медия, са подобни на тези, наложени на групировките в другите части на страната. Бойците са се съгласили да предадат тежкото и средното си въоръжение. Тези, които искат да останат в района, трябва да „уредят“ статута си с държавата, с други думи – да приемат завръщането на властта на Дамаск.
Тези, които не приемат споразумението, могат да напуснат района в посока провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозиционните сили в Южна Сирия се договориха да предадат граничещите с Израел територии

AFP: Опозиционните сили в Южна Сирия се договориха да предадат граничещите с Израел територии

19 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Опозиционните сили в южната част на Сирия се договориха с подкрепяното от Русия правителство в Дамаск да предадат контрола над териториите, граничещи с Голанските възвишения, предава AFP, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП).
Съгласно разпространената информация, споразумението за прекратяване на огъня, обхващащо по-голямата част от провинция Кунейтра, ще позволи на сирийското правителство да възвърне контрола си в района. По данни на държавната агенция SANA е договорено правителствените сили да се върнат на позициите си от 2011 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Завърши евакуацията на два от обсадените от проправителствените сили градове в Сирия

AFP: Завърши евакуацията на два от обсадените от проправителствените сили градове в Сирия

19 Юли 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Последните жители на два обсадени от сирийски проправителствени сили града в северозападната част на страната са напуснали пределите им, предава AFP, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.
Фуа и Кефрая в провинция Идлиб са напуснати от жителите – около 6,9 хил. цивилни и бойци вече са извън пределите им, съгласно споразумението за евакуация, постигнато с подкрепата на Русия и Турция, обявиха от СОЧП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна евакуацията на обсадените проправителствени градове в Сирия Фуа и Кафрая

AFP: Започна евакуацията на обсадените проправителствени градове в Сирия Фуа и Кафрая

19 Юли 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Започнала е евакуацията на военните и цивилните от намиращите се под обсада, контролирани от правителството, сирийски градове Фуа и Кафрая, предава AFP.
Евакуацията се провежда след споразумение, което ще позволи хиляди души да напуснат градовете след години обкръжение. Кореспондент на AFP е преброил 20 автобуса излезли от двата града – последните останали под обсада в разкъсваната от война държава.
Евакуацията е част от споразумение, което е сключено между подкрепящата правителството Русия и стоящата зад въоръжената опозиция Турция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Руските и сирийските власти са установили център за бежанците, завръщащи се в Сирия

Reuters: Руските и сирийските власти са установили център за бежанците, завръщащи се в Сирия

19 Юли 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското министерство на отбраната съобщи, че руските и сирийските власти са установили специален център в Сирия, за да се помогне на бежанците да се завръщат по родните си места от чужбина, предава Reuters.
Министерството съобщава, че Центърът за помирение, разпределяне и настаняване на бежанците ще следи „завръщането на всички вътрешно разпръснати хора и бежанци до местата ми на постоянно преживяване. По време на Сирийската война са загинали близо половин милион души, още 5,6 милиона са избягали от страната, а други 6,6 милиона са вътрешно разместените.
Тъй като сирийската армия, подкрепена от Иран и Русия, e върнала под правителствен контрол значителни територии, сега е по-вероятно бежанците в съседните страни да се върна в държавата.
Руското министерство на отбраната заяви в отделно изявление, че 336 500 места в цялата страна са готови да приемат завръщащи се бежанци.
Тези райони включват 39 000 места в град Дума, близо до столицата Дамаск. Тя се върна под контрола на правителството през април след години на обсада и опустошителни бомбардировки.
Министерството също така заяви, че около Сирия са създадени местни комитети за оценка на инфраструктурата и нуждите на завръщащите се.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ООН иска да се убеди, че в Сирия са създадени условия за завръщането на бежанците

РИА Новости: ООН иска да се убеди, че в Сирия са създадени условия за завръщането на бежанците

18 Юли 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Основният въпрос в ООН около завръщането на сирийските бежанци по домовете им е тяхната сигурност. Световната организация иска тя да бъде осигурена, заяви заместник-официалният представител на ООН Фархан Хак, предава РИА Новости.
По-рано стана известно, че Русия и Сирия са създали център за прием, разпределение и разполагане на бежанците, който ще се заеме с доставката на хуманитарна помощ в арабската държава, ще помага за възстановяването на социалните служби на място и ще решава други въпроси, свързани с повторното изграждане на инфраструктурата.
„Засега нямаме подробности за тази инициатива, но от тази гледна точка ние, разбира се, искаме да сме сигурни, че правителствата на всички страни помагат на бежанците да се върнат по домовете си“, заяви Хак.
Той уточни, че, ако се говори конкретно, то „става дума за организирането на сигурна среда за тях и приемливи условия на живот“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.