НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония): Остров Закинтос остана без плажове със „Син флаг“

МКД (Македония): Остров Закинтос остана без плажове със „Син флаг“

23 Юли 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Остров Закинтос, една от най-популярните ваканционни дестинации в Йонийско море, остана без плажове със „Син флаг“ заради неизпълнение на екологичните стандарти, отбелязва скопското електронно издание МКД.
По данни на местни медии компетентните органи са отнели всички дадени по-рано отличия – общо 18 на брой. „Син флаг“ се присъжда ежегодно на плажовете и яхтените пристанища, които отговарят на строгите международни стандарти за опазване на околната среда и гарантиране на безопасността, услугите и удобствата им. За отличието е необходимо плажовете да отговарят на 33 критерия.
Причините за оттеглянето на отличията от Закинтос са оплаквания относно управлението на отпадъците, и по-специално отвеждането на отпадъчните води в населеното място Агиос Хараламбос. В началото на юли е имало инцидент, при който след пропуск от страна на органите, отговарящи за хигиенния контрол, е имало изтичане на отпадните води от канализацията.
Други фактори, които са повлияли на решението за отнемане на „Сините флагове“ са наличието на отпадъци по улиците на населените места на острова, както и липсата на спасители на плажовете, маркирани с отличията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Голяма част от плажовете в Атика са опасни за плуване, показва проверка

Kathimerini: Голяма част от плажовете в Атика са опасни за плуване, показва проверка

17 Юли 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Проверка на Панелинистичния център за екологични изследвания в района на Атика в гръцката столица е показала, че 71 от общо 323 проверени плажа са неподходящи за плуване, включително и популярни места като Луца, Оропос и Шиниас, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Изследователи от центъра, който е член на Програмата на ООН за околната среда, са проверили водите за наличието на ентерококи и фекални колиформи, както и за различни видове замърсявания от домакински препарати, минерални масла и феноли. След анализ на пробите е станало ясно, че къпането е опасно в плажовете Елевсина, Нераки в Неа Перамос, Саламина, Какия Скала, Кинета (Агии Теодори), Какия Таласа (Кератеа), Артемида (Луца), Шиниас, Оропос, Скала Оропу, Авлаки (Корфу), Агиос Космас, части от Глифада и Вула, Флисвос, Агия Марина, плаж Александрас в Пирея, Алепохори, Порто Гермено, остров Саламина.
Останалата част от инспектираните плажове са обявени за безопасни за здравето. От редакцията припомнят, че десетки плажове в Атика са получили престижното отличие за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми „Син флаг“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.