НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini (Гърция): Москва е готова да разшири военното сътрудничество с Атина

Kathimerini (Гърция): Москва е готова да разшири военното сътрудничество с Атина

4 Декември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Москва е готова да разшири военното и техническото сътрудничество с Атина и е готова да обсъди нови проекти, заяви посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов пред руска медия, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Дипломатът отбеляза, че южната ни съседка разполага с произведена в Русия военна техника, която е купила от Москва преди повече от 15 години.
„Към момента, сътрудничеството в тази сфера се развива основно през поддръжката на произведеното в Русия въоръжение, с което Гърция вече разполага“, посочи Маслов. „Няма оплаквания от нашето оборудване от гръцката страна, тъй като то е доказано добро и висококачествено“.
„Ние сме отворени за разширяване на сътрудничеството в тази област и сме готови да обсъдим нови проекти“, добави той.
Освен това, той настоя, че скорошната криза в двустранните отношения, предизвикана от изгонването на двама руски дипломати от Атина, вече е преодоляна.
„Днес, отношенията между нашите две страни се развиват нормално и приготовленията за визитата на гръцкия премиер в Москва са най-доброто доказателство за подобряващите се връзки“, отбеляза дипломатът.
„Сътрудничим конструктивно с нашите гръцки колеги и се подготвяме за срещата на върха през декември, а също така правим планове за бъдещето. Вярвам, че юлският епизод в руско-гръцките отношения е завършен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс обвини Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен във външната политика

Kathimerini: Никос Коцияс обвини Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен във външната политика

16 Септември 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в неделя публикува остро изявление, обвинявайки лидера на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен и несериозен когато става въпрос за външната политика, след критиките на опозиционния лидер срещу правителството заради договора за името с Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Той отказва да гледа на външната политика с нужната сериозност“, заяви Коцияс. „Той продължава да я вижда като арена за игри на публични отношения“.
Визирайки критиките на Мицотакис за договора за името, Коцияс заяви, че лидерът на „Нова демокрация“ „не разбира“ въпросите на външната политика, отбелязвайки че „македонският език за първи път е бил признат през 50-те години на 20 век от министрите на „ERE“ и след това е бил официално признат от „Нова демокрация“ през 1977 година“, заяви той, визирайки партията „Национален радикален съюз“ (ERE) създадена от Константинос Караманлис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс защити договора за името с Македония

Kathimerini: Никос Коцияс защити договора за името с Македония

7 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Това, което Гърция е спечелила от юнския договор за името с Македония е, че балканската държава вече няма да бъде разпознавана като „Македония“, а като „Северна Македония“, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в петък, защитавайки споразумението, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Много от колегите ми се преструват, че не са я наричали „Македония“ през тези последни 15 години. Благодарение на правителството ни, сега тя ще бъде наричана „Северна Македония“ дори от американците. Затова спорим, че си върнахме името, вместо че сме го предали, както твърдят някои“, заяви Коцияс пред радио „Real FM“.
„Три четвърти от света за съжаление разпознаваха съседната ни страна като „Македония“ и за радост с това споразумение тя ще се превърне в „Северна Македония“, отбеляза външният министър, посочвайки като пример САЩ, които не използват официалното наименование „Бивша Югославска Република Македония“.
Гърция също така е сключила много по-добра сделка от Македония, твърди той, тъй като „макар и съседната страна да трябва да мине през референдум, конституционни промени и промяна на името, тя ще продължи да зависи от Гърция, тъй като без ратификацията на договора от Преспа от страна на Атина, Скопие няма да стане член на НАТО“.
Гръцкият първи дипломат също така изрази увереност, че договорът ще бъде ратифициран от парламента на Атина, въпреки че коалиционният партньор в левичарското правителство на СИРИЗА, „Независими гърци“, заяви че няма да подкрепи споразумението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Никос Коцияс лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е преструвал, че иска решение на спора за името

Kathimerini: Според Никос Коцияс лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е преструвал, че иска решение на спора за името

3 Септември 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Според министъра на външните работи на Гърция Никос Коцияс бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски не се е стремял към постигането на решение на спора за името. Съответното изявление първият дипломат на Атина направи в отговор на коментар на председателя на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис по повод Преспанския договор, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според документи, публикувани в „Уикилийкс“, управляващите в Скопие са били склонни да приемат името Република Северна Македония още през 2008 г., при условие признаването на македонските език и националност. Класифицираният документ, озаглавен „Това, което македонците трябва да разрешат спора за името", е от 29 юли 2008 г. и е съставен от тогавашния посланик на САЩ в страната Джилиън Милованович.
„Известно е, че Груевски не искаше никакво решение на спора за името. За да се подиграе с международните играчи, той се престори, че е принуден да приеме компромис. Никой не му повярва. Освен Мицотакис", отбеляза Коцияс в изявление за медиите.
Гръцкият външен министър подчерта, че документите от „Уикилийкс“ показват, че Македония е искала да използва името си без каквито и да било модификации за вътрешна употреба – условие, което тогавашното правителство, водено от „Нова демокрация“, е приело.
Като най-добро решение на спора партията е предложила името „Северна Македония“, което е било отхвърлено от тогавашния министър-председателя на Македония - Никола Груевски, допълва Коцияс.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В събота ще се проведе протест срещу договора за името в Солун

„Телма“ (Македония): В събота ще се проведе протест срещу договора за името в Солун

3 Септември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцките организации от диаспората и „Комисиите за борба за Македония“ призовават гърците на демонстрация срещу договора за името между Македония и Гърция в събота, в 19 часа, в Солун, което съвпада с откриването на Солунския международен панаир. Организаторите искат мирни и решителни протести, на които няма да има оратори и няма да се демонстрира партийна принадлежност, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Всички с гръцки знамена в ръцете, елате да напълним Солун по случай присъствието на премиера (на Гърция Алексис) Ципрас на откриването на Международния панаир. Протестът засяга всички гърци, защото не трябва да бъде позволена славянизация на гръцкия елинизъм, което води към отстъпване на гръцки територии“, пише в съобщението на организаторите.
Организаторите, както отбелязва кореспондентът на МИА от Атина, са същите, които стояха зад протестите в Солун и Атина през януари и февруари т.г.
„Македония не се отстъпва. Македонците не са подписали нищо. Договорът от Преспа е невалиден“, казват организаторите във видео съобщение за протеста.
През идните почивни дни вниманието на гръцката общественост ще бъде насочено към Солун, където всяка година на откриването на Международния панаир има обръщение на министър-председателя на страната, в което той представя дневния ред и политиките на правителството за следващия период, а на следващия ден премиерът отговоря на въпросите на журналистите на пресконференция, обяснява „Телма“.
Освен протестите против договора за името, демонстрации против политиките на правителството са обявили и гръцките синдикати.
За да се избегнат и предотвратят проблеми и инциденти, всяка година за Солун заминават голям брой полицейски сили от цялата страна, но сега, както твърдят гръцките медии, тяхната численост ще е по-голяма от миналата година. Най-вероятно над 3500 полицаи от няколко гръцки града ще се грижат за сигурността в Солун.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Според Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „дава на съседите македонския език и македонската идентичност“

„Локално“ (Македония): Според Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „дава на съседите македонския език и македонската идентичност“

1 Септември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Според председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „отстъпва на съседите македонския език и македонската идентичност“. Той допълни, че партията му няма да участва в ратифицирането на споразумението, предава македонската електронна медия „Локално“.
Мицотакис заяви, че до споразумението се е стигнало в тайна, „в отсъствието на народа, в отсъствието на парламент, а в отсъствието на опозиционните партии“ и вече носи отрицателни резултати за Гърция.
„ Споразумението отстъпва на съседите македонския език и македонската идентичност. Това е договор, който определено „Нова Демокрация“ няма шанс да ратифицира нито в този, нито в следващия парламент. Правителствените процедури са национално опасни. Те веднага дадоха отрицателни резултати“, убеден е опозиционерът. Същевременно той непряко обвини гръцкото правителство, че не реагира и не отговаря на изявленията на македонското държавно ръководство.
„Някои в правителството чуват това, без да отговарят, обвиняват или просто безразлично прекланят глава. Тяхната безотговорност няма да бъде забравена. Гърците не искат и никога не трябва да бъдат слепи националисти, но знаят, че те трябва да бъдат честни патриоти“, убеден е Мицотакис.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ : Гърция обвини Скопие в нарушение на споразумението за името

„Аргументи и факти“ : Гърция обвини Скопие в нарушение на споразумението за името

31 Август 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че представители на властите в Македония начело с министър-председателя Зоран Заев нарушават наскоро подписаното споразумение за новото конституционно наименование на страната, пише „Аргументи и факти“.
Сред нарушителите, освен Заев, е назован министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, който по-рано заяви в Европейския парламент, че след влизането в сила на заключителното споразумение жителите на страната ще се наричат македонци, а езика им – македонски. В Гърция това предизвика възмущение.
Според Каменос, такива провокативни заявления подкопават всички опити да се намери конструктивно решение, а самото позоваване на „македонската нация“ противоречи на самата идея на споразумението. Единственото, към което подобни заявления могат да доведат, според гръцкия министър е възмущението на гръцкия народ, за който остава последната дума независимо дали ще има промени в конституцията на Македония и независимо какви ще бъдат от резултатите на референдума.
На 30 септември ще се проведе референдумът за новото име на Македония. Той трябва да утвърди съгласуваното по-рано между Атина и Скопие споразумение, с което влизането на бившата югославска република в ЕС и НАТО ще стане възможно с ново наименование – Република Северна Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият министър на отбраната обвини македонските политици в подкопаване на двустранните отношения

Kathimerini: Гръцкият министър на отбраната обвини македонските политици в подкопаване на двустранните отношения

30 Август 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина/Виена. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос обвини политици от Македония (в източника – Бивша югославска република Македония) в подкопаване на напредъка в отношенията между двете балкански страни, които през юни подписаха споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
„С провокативните си коментари срещу Гърция, официалните лица в Скопие, включително министър-председателят и външният министър, разрушават всички усилия за намирането на решение“, предупреди Каменос, който е и председател на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Съответното изявление той направи в рамките на неформалната европейска среща на министрите на отбраната, която се провежда във Виена.
Изявлението му е в отговор на изказването на външния министър на Македония Никола Димитров, който ден по-рано заяви пред депутатите в Европейския парламент, че гражданите на страната му са „македонци" и говорят на „македонски" език.
„Употребата на „македонска" нация е в нарушение на всяко споразумение", категоричен бе Каменос.
Проучване в югозападната ни съседка показа, че повече от половината от респондентите са съгласни балканската страна трябва да се присъедини към НАТО и Европейския съюз под името „Република Северна Македония", като част от сключеното с Гърция споразумение за името. Въпросът ще бъде изнесен на референдум на 30 септември, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Изявлението на Никола Димитров потвърждават вредността на договора за името

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Изявлението на Никола Димитров потвърждават вредността на договора за името

30 Август 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Изявленията на първия дипломат на Скопие Никола Димитров потвърждават критиките на „Нова демокрация“ за вредния характер на Договора от Преспа. Това подчерта отговорникът за външна политика на най-голямата опозиционна партия в Гърция Йоргос Кумуцакос пред членовете на Комисията по външни работи в Европейския парламент, отбелязва електронното издание на вестник „Нова Македония“, първият ежедневник в югозападната ни съседка.
В ЕП Кумуцакос още веднъж повтори позицията на „Нова демокрация“ по отношение на решението, постигнато в спора за името на Македония.
„Изявлението на Димитров в ЕП за съжаление потвърждават критиките на „Нова демокрация“ за вредния Преспански договор. Комбинацията от определението „северна“ с името „Македония“, „македонски“ език и „македонска“ националност е идеална за развитието на национализма и иредентизма на Скопие“, предупреждава гръцкият политик.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият евродепутат от „ПАСОК“, Мария Елени Копа: Договорът от Преспа е добър и справедлив и за двете страни

Бившият евродепутат от „ПАСОК“, Мария Елени Копа: Договорът от Преспа е добър и справедлив и за двете страни

24 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият евродепутат от „ПАСОК“ и професор в отдела за международни изследвания в Атина, Мария Елени Копа, смята че договорът за името между Македония и Гърция е добър и справедлив и че слага край на 26-годишния спор, с който нито една страна не е победена или унижена, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„И двете страни получават това, което смятат за важно. Гърция получава името, което ефективно разделя независимата държава от общата, по-голяма географска област на Македония, а Македония получава идентичността и езика си. В интерес на Гърция е да няма „черна дупка“ на северната си граница, оставена на руското и турско влияние“, заяви Копа в колонка за гръцкия вестник „Ефимерида“.
Макар, че ще зависи и от успеха на референдума в Македония, гръцкото правителство остава убедено, че ако договорът бъде изведен на дневен ред, той лесно ще премине гласуването в гръцкия парламент.
„Ако се изпълнят предпоставките в съседната страна и договорът влезе в гръцкия парламент, той ще мине с доста голямо парламентарно мнозинство. Разбира се, за него политическите сили трябва да гласуват въз основа на ясни политически критерии, а не въз основа на лични политически цели“, заяви Димитрис Цанакопулос, говорител на гръцкото правителство.
„Настояваме и ще опитаме да убедим скептиците, включително и Панос Каменос, че договорът от Преспа ще бъде позитивен и в интерес на Гърция. За това е нужно и достатъчно време“, заяви Никос Папас, министър на телекомуникациите на Гърция в интервю за гръцката телевизия „Контра“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият външен министър на Гърция, Дора Бакояни: Няма да гласуваме за договора от Преспа

Бившият външен министър на Гърция, Дора Бакояни: Няма да гласуваме за договора от Преспа

24 Август 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Членът на най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ и бивш министър на външните работи на Гърция Дора Бакояни заяви, че нейната партия няма да подкрепи договора от Преспа, когато той бъде внесен за ратификация в парламента на страната, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Същата позиция, изпълнена с критика за договора, от много време заема и лидерът на партията Кирякос Мицотакис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): С протести против договора от Преспа ще бъде посрещнат Алексис Ципрас в Солун

„Курир“ (Македония): С протести против договора от Преспа ще бъде посрещнат Алексис Ципрас в Солун

23 Август 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Солун. Протести против договора от Преспа организират сдруженията от гръцката диаспора и „Комитетът за борба за Македония“ на 8 септември, денят в който ще бъде открит 83-ият международен панаир в Солун и обръщение ще направи гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предава скопското електронно издание „Курир“.
„На 8 септември на международния панаир в Солун, гръцкият народ ще покаже, че премиерът Алексис Ципрас, министърът на външните работи Никос Коцияс, коалиционният партньор Панос Каменос, всички министри от правителството и политиците, които подкрепят договора от Преспа, са нежелани в Солун и Македония, тъй като с договора се слага завършек на историческото престъпление, което води до подялба на страната и е против гръцкия народ“, пишат организаторите в своя призив чрез социалните мрежи и добавят, че ако договорът от Преспа не се анулира то „вече няма да съществува свободна Гърция“, а „с договора е подписана смъртта на Македония и на Гърция“.
Както предава кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, паралелно и независимо от събирането за „отбрана на Македония“, протест почти по същото време организират и гръцките синдикати.
Синдикатът „ПАМЕ“ на Комунистическата партия на Гърция призова гражданите да се присъединят към тях против правителствената политика, но и против договора от Преспа и НАТО.
Двата най-големи синдикати на работещите в частния и държавния сектор също ще организират протест, но само и единствено заради икономическата ситуация в страната, с искане да бъдат анулирани всички мерки, които произтичат от меморандумите.
Не е изключена възможността до церемонията по откриването на панаира на 8 септември да се организират и други протести.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците

„Взгляд“: Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците

16 Август 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Москва/Атина. Конфликтът между Москва и Атина е заради националните комплекси на гърците, пише „Взгляд“
Конфликтът между Русия и Гърция с взаимното изгонване на дипломати дойде като гръм от ясно небе. Преди това се вярваше, че Москва няма по-приятелски партньор в ЕС. Но най-тъжното е, че скандалът все още не е затихнал - по дипломатически път разправията продължава. Но от какво толкова се обиждат гърците?
"Сътрудничеството на Русия с Турция не е насочено срещу трети страни" - каза официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки комюнике на гръцкото външно министерство. Въпреки това, тя увери, че противно на твърденията на Атина, Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на Гърция и нейната външна политика. "И ако така сега искат да представят действията на Русия, това го правят тези, които не са истински приятели на Гърция", - каза дипломатът, добавяйки, че Москва винаги е давала за пример на европейските партньори дружеския, открит и съдържателен характер на руско-гръцките отношения".
По-рано гърците направиха изявление, като коментираха отговора на Москва за експулсирането на руски дипломати. И я упрекват че го прави за отмъщение. "От както Русия се превърна в партньор по оръжие на Турция и й даде редица оръжия, тя се отдалечи от състоянието, съответстващо на нивото на приятелство и сътрудничество,с която се характеризираха отношенията между Гърция и Русия от 190 години", - се казва в документа.
Накратко, историята на този конфликт е следната. Преди месец Атина обяви за persona non grata двама служители от руското посолство и двама други получиха забрана да влизат в Гърция. Руснаците са обвинени в "намеса във вътрешните работи на Гърция", "подкупване на държавни служители", "събиране на информация" и други действия, които са несъвместими със статута на акредитиран дипломат. Има само две версии на инцидента.
Първата е, че руснаците, заподозрени в участие в организирането на демонстрации срещу гръцко-македонското споразумение за преименуване на Македония заради нещо абстрактно - да се присъедини към НАТО, както и за гръцката фантомна болка от древността. Тези митинги в Гърция, са общо два, които проведе "Нова демокрация" – най-старата консервативната партия на страната, която все още си спомня клана Папандреу. Тази партия има своя собствена позиция за Македония - много по-радикална от това на управляващата СИРИЗА на Алексис Ципрас. Да се провокира "Нова демокрация" за митингите е загуба на ресурси, те ще се справят и без чужда помощ. В Атина се смята, че Москва по някаква причина иска "да създаде негативен образ на Гърция на Балканите". Отново те ще го постигнат и сами. Защо е нужно това на Русия?
Според втората версия гърците не са доволни от дейността на руската дипломация в духовната сфера. Твърди се, че навлизането в страната на Руското Императорско Палестинско общество (РИПО) подкопава Гърция, където църквата не е отделена от държавата (това е единственият такъв пример в Европа, в Скандинавия свещениците са държавните служители и получават заплати от бюджета, но тяхната йерархия е отделена от светската система на управление). От гледна точка на Атина, като цяло влиянието на РИПО в Гърция, и по-специално в Атон, трябва да се осуети по административен път, за него е известно "че внася разкол" в Източните църкви, подготвяйки терена за паралелна връзка със свещеници. Според непотвърдена информация, скандалът може да бъде свързан с опитите на Киев да получат от гръцките йерарси санкция за Украинска автокефална църква, на която руснаците се опитаха да се противопоставят.
Тези версии могат да бъдат комбинирани. Един от изгонените руснаците с фамилия Яковлев се твърди, че е бил ангажиран с "Нова демокрация", като основна опозиционна сила, което е законно за служител на посолство, а другият дипломат (името му не е известно) - със свещениците. Но цялата тази информация е от гръцки източници, а именно, информация със съмнителна надеждност, активно повтаряна от украинците.
Позовавайки се на "Руско-турското сближаване", а дори и на "братство по оръжие", каквото в действителност няма , правителство на Ципрас е започнало да разваля руско-гръцки енергийни проекти за сметка на икономиката на собствената си страна. Но никой в Москва не е обиждал гърците, а точно обратното – убеждавайки ги, че от създаването на газов хъб в Гърция ще се възползват всички. Гърците, в отговор се оправдават с Европейския съюз.
Същата е историята с Македония. По-сюрреалистичен междудържавен конфликт в Европа няма. Исторически Македония – тази на Александър Велики - не съществува от повече от две хилядолетия. В действителност, тя е съществувала само за кратък период от царуването на баща и син, погубвайки я със собствените си амбиции. Но претенциите към на съседната страна ще живеят до пълното изтощение на страните, тъй като тя се основава на емоциите, а не на разума . Гръцкият натиск върху бедната и слабонаселена бивша югославска република, е толкова силен, че тези ресурси могат да бъдат използвани, например, да се засили защитата на островите, граничещи с Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Гърция: Не отзоваваме, а заменяме посланика си в Москва

МВнР на Гърция: Не отзоваваме, а заменяме посланика си в Москва

15 Август 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Атина/Москва. От Министерството на външните работи на Гърция подчертаха за РИА Новости, че предстоящата смяна на посланика на Атина в Москва няма връзка с изострянето на двустранните отношения.
„Посланикът в Русия не е отзован. Планира се замяната му. Не става въпрос за отзоваване, а за смяна“, увери източник от външнополитическото ведомство в Атина. Той отбелязва, че в случай на отзоваване „МВнР щеше да е изпратил съответната нота, а посланикът вече да беше заминал“.
Събеседникът на агенцията поясни, че все още не е взето решение когато посланик Андреас Фриганас ще напусне Москва. Това може да се случи през септември, когато ще се проведе заседание на съответните гръцки институции. „Възможно е Фриганас да остане и до март следващата година, когато изтича срокът на пълномощията му“, допълни източникът.
Миналата седмица стана ясно, че министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е решил да смени предсрочно Андреас Фриганас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Според гръцкото външно министерство руснаците се държат като "другари по оръжие“ с турците

Protothema: Според гръцкото външно министерство руснаците се държат като "другари по оръжие“ с турците

11 Август 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото министерство на външните работи даде тежък отговор на решението на Русия да експулсира двама гръцки дипломати от страната. Електронното издание Protothema публикува пълния текст:

„Гърция е миролюбива страна с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и отношения, основани на равенството на всички страни. В този контекст насърчава политика на приятелско съвместно съществуване също и с Русия, велика страна със силно присъствие на европейската сцена.
В рамките на тази политика Гърция постоянно се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи, с цел да разреши дълготрайни проблеми като този с името (на Македония), в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи.
В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тъй като започна да се бори като другар по оръжие с Турция, като й предостави редица улеснения в сектора за сигурност, тя изглежда постоянно се дистанцира от позиции с ниво на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения за последните 190 години. Явно няма разбиране, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика.
Именно в този контекст човек трябва да разгледа решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва. Решението на Министерство на външните работи на Русия, което се основаваше на конкретни доказателства за незаконни и нередовни действия на руски служители и граждани в Гърция, не се основаваше на доказателства. Напротив, решението на руската страна е произволно, отмъщение, което не се основава на никакви доказателства.
Искаме да напомним на нашите руски приятели, че никоя страна в света не би толерирала опити да: а) подкупват държавните й служители, б) да подкопават външната й политика, в) да се намесват в нейните вътрешни работи.
Гърция предприе мерки, само след като документира уличаващи доказателства. Освен това, Гърция никога не е намесвала или се опитвала да се намесва във вътрешните работи на Русия.
Очевидно е, че има руснаци - за щастие те са малко - които смятат, че могат да оперират в Гърция, без да спазват законите и подзаконовите нормативни актове и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува такива мисли да бъдат изоставени, а не обратното.
Такъв е случаят с усилието за налагане на присъствието на Imperial Orthodox Palestine Society в Гърция, организация, създадена от тайните служби на царете през XIX-ти век, с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия изток.
И накрая, по отношение на произволните мерки, предприети от ръководството на руското Министерство на външните работи, Гърция ще реагира с търпение и трезвост".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гърция изпраща нов посланик в Москва

РИА Новости: Гърция изпраща нов посланик в Москва

11 Август 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Москва. Министерството на външните работи на Гърция отзова дипломатическия представител на страната в Руската федерация Андреас Фриганас, потвърди за РИА Новости източник от правителството в Атина.
„Взето е такова решение. Лично от министъра на външните работи Никос Коцияс“, потвърди събеседникът на руската информационна агенция.
Източникът увери, че в близките дни Фриганас ще се завърне в родината си, а в Москва ще бъде изпратен нов посланик. Към настоящия момент обаче остава неясно кога точно ще се случи това.
От Министерството на външните работи на Руската федерация все още не са коментирали информацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гърция е отзовала посланика си в Москва

ТАСС: Гърция е отзовала посланика си в Москва

10 Август 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Настоящият посланик на Гърция в Русия Андреас Фриганас е бил отзован в Атина и ще бъде заменен от нов дипломатически представител, заяви пред ТАСС в петък гръцки дипломатически източник.
„Господин Фриганас е отзован в Гърция. Той приключва мисията си в Москва и ще бъде заменен от нов посланик“, заяви източникът.
Фриганас беше назначен за посланик на Гърция в Москва през май 2016 година.
Това е поредният случай на влошаване на гръцко-руските отношения, след като на 11 юли гръцкият вестник „Kathimerini“, позовавайки се на свои източници, съобщи че правителството на Гърция е взело решение за изгонването на двама руски дипломати, обвинявайки ги във вмешателство във вътрешните работи на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гръцката опозиция поиска пълна информация за отношенията с Русия

РИА Новости: Гръцката опозиция поиска пълна информация за отношенията с Русия

10 Август 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ е притеснена от влошаването на отношенията с Русия и иска от правителството да представи в парламента пълна информация за последните събития в отношенията между двете страни, предава РИА Новости.
„Поддържането на приятелските и продуктивните отношения с Русия е изборът на гръцката външна политика. Подразбира се, че всяка страна трябва да уважава суверенитета на другата и да избягва намеса във вътрешните си дела. Ние с голяма загриженост отбелязваме негативните събития от последно време, които достигнаха до неприемливото споменаване на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев на „Турска република Северен Кипър“, заяви ръководителят на отдела на партията по външната политика Йоргос Кумуцакос, посочвайки негово скорошно интервю пред руския ежедневник "Коммерсант".
„Нова демокрация“ смята, че „травмата по руско-гръцките отношения трябва да се изцели колкото се може по-скоро с обмислени и трезви, а не с импулсивни действия“.
„Настояваме правителството да представи пред парламента пълна информация за последните събития в гръцко-руските отношения“, заяви Кумуцакос.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкото МВнР: Решението на Русия да изгони гръцки дипломати е своеволно и реакционно, държи се като другар по оръжие на Турция

Гръцкото МВнР: Решението на Русия да изгони гръцки дипломати е своеволно и реакционно, държи се като другар по оръжие на Турция

10 Август 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Решението на Русия да изгони служители на гръцкото посолство в Москва е "своеволно и реакционно и не се базира на никакви доказателства", заявиха гръцкото външно министерство в пространно съобщение, публикувано в петък, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
"Гърция е миролюбива страна с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и отношения, основани на равенство от всички страни. В този контекст тя насърчава политика на приятелско съжителство и с Русия, една чудесна страна със силно присъствие на европейската сцена ", се казва в изявлението на Министерството на външните работи.
"В рамките на тази политика Гърция непрекъснато се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи с цел да разреши дългогодишни проблеми като проблема с името, в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи.
В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тъй като започна да се бие като другар по оръжие с Турция, предоставяйки й редица улеснения в сектора на сигурността, тя изглежда постоянно се дистанцира от позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години. Изглежда, че не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика.
В този контекст човек трябва да прочете решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва. Решението на руското Министерство на външните работи, за разлика от решението на гръцката страна, основаващо се на конкретни доказателства за незаконни и нередовни действия на руски служители и граждани в Гърция, не се основава на доказателства. Напротив, решението на руската страна е своеволно и реакционно и не се основава на никакви доказателства.
Искаме да напомним на руските ни приятели, че никоя страна в света няма да толерира опити да: а) подкупи държавни служители, б) да подкопае външната й политика и в) да се намесва в нейните вътрешни работи.
Гърция предприе мерки само, след като документира очевидни уличаващи доказателства. Освен това Гърция никога не се намесва или се е опитвала да се намесва във вътрешните работи на Русия.
Очевидно е, че има някои руснаци - за щастие малко на брой - които смятат, че могат да оперират в Гърция, без да спазват законите и подзаконовите актове и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува, че такива мисли трябва да бъдат изоставени, а не обратното.
Такъв е случаят с усилието за налагане на присъствието на "Имперското православно палестинско общество"в Гърция, организация, създадена от тайните служби на царете през XIX век с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия изток.
И накрая, по отношение на своеволните мерки, предприети от ръководството на руското Министерство на външните работи, Гърция ще реагира с търпение и трезвост“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИНОСМИ.ру: Гърция и Русия: настъпват промени

ИНОСМИ.ру: Гърция и Русия: настъпват промени

8 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Атина/Москва. Атина и Москва, които в течение на дълги години бяха „естествени съюзници“, констатират влошаване на отношенията помежду си заради сближаването между Гърция и Македония, коментира ИНОСМИ.ру. Агенция „Фокус“ предлага превод на анализа без редакторска намеса.

От 11 юли между двете столици не всичко върви гладко, след като гръцките власти изгониха двама руски дипломати и забраниха навлизането на още двама. Атина ги обвинява, че те са се се опитвали да саботират споразумението от 17 юни между Атина и Скопие, което да регулира 27-годишния спор за използването на името „Македония“.

Бързото нарастване на напрежението

Взаимоотношенията се влошават бързо, след като Москва обяви експулсирането на двама гръцки дипломати, работещи в Русия, а след това на 18 юли разкритикува Атина, че гръцките власти са преминали към антируски „провокации“, което няма да бъде оставено без последствия. След това посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Атина, насрочено за есента, бе отложено за неопределено време.
От своя страна гръцкото ръководство осъди Москва за неуважение и отхвърли „необоснованите обвинения“, че Гърция е действала под натиск от трети страни, припомня медията.

Естествени съюзници

Подобен ход на събитията може да има дългосрочни последствия, смятат експертите. И в близко бъдеще те ще засегнат традиционната гръцка политика спрямо Русия, която Алексис Ципрас следва от момента, в който дойде на власт.
„В продължение на векове, а дори и когато Атина е бастион на Запада по време на Студената война, Гърция и Русия се виждахме като естествени съюзници“, пише Никос Констандарас, журналист от гръцкия вестник „Катимерини“, в статия на страниците на „Ню Йорк Таймс".
Доскоро Москва нямаше причина да бъде недоволна от Гърция: партия СИРИЗА, която доминира правителството на управляващата коалиция, е против налагането на западните санкции заради украинската криза през 2015 г. Крайно дясната партия „Независими гърци“, партньор на СИРИЗА, се придържа към проруски възгледи. След отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, гръцкото правителство отново отказа да се присъедини към санкциите на своите съюзници срещу Москва. Посланикът на Русия в Атина неотдавна дори подчерта, че последните години са се превърнали в уникална кулминация в отношенията между двете страни, пише в материала.

Рекордна популярност на Путин в Гърция

По същество Русия и Владимир Путин се радват в Гърция на необичайно висока популярност в сравнение с други страни: 64% от гърците са в полза на Русия, а повече от 50% одобряват международните действия на президента Путин.
Изглежда обаче, че и двете страни са свидетели на повратна точка в отношенията си. Първо, защото Москва е загрижена от сближаването на Гърция с Македония: другата балканска страна може да стане член на НАТО, а това е неприемливо за Русия, се твърди в статията.

Повече няма вето за влизането на Скопие в НАТО

Споразумението между Атина и Скопие отменя правото на вето, което се използва в миналото от гръцкото правителство за присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз. За Москва, битката за името „Македония“ бе абсолютна гаранция за гръцкото право на вето и следователно на статуквото и тя както и преди се опитва да торпилира бъдещото ратифициране на споразумението за преименуването на Македония.
Ако Македония се присъедини към НАТО, Сърбия ще остане единствената страна на Балканите, която не е част от НАТО. А Гърция ще може да играе ролята на стабилизираща регионална държава в Западните Балкани.
Финансовото положение на Гърция изглежда се стабилизира и тя заема ключова позиция в миграционния въпрос. Алексис Ципрас възнамерява да върне страната си на международната арена. Освен това Турция предизвиква все по-голямо безпокойство и става обективен съюзник на… Русия. Затова е нужно Атина да споделя европейските позиции, твърди изданието.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek.ru: Гърция и Русия си размениха дипломати, какво следва?

Greek.ru: Гърция и Русия си размениха дипломати, какво следва?

7 Август 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Атина/Москва. Дипломация – това е такава пещерна наука, която още от времето на появата на човека практически не се е променила. И това е прекрасен инструмент за манипулирането на милиони и милиарди хора, отбелязва гръцкият информационен портал Greek.ru, в руската си редакция.
И винаги в дипломатическия конфликт присъства и трета страна, която го подхранва, управлява и се явява крайният му бенефициент.
Съвременна Гърция никога не е имала самостоятелно правителство. Периодът, в който Гърция е взимала решения и ги е въвеждала в живота независимо, е приключил в елинистическата епоха.
След края на икономическата криза, в резултат на „помощите“, Гърция напълно изгуби икономическата си свобода. Гърците вече не контролират летищата, телекомуникациите, петрола, газта, логистиката, банките, туризма и т.н. Като цяло, кризата постигна своите цели.
Но нещо друго липсва, а именно раздразнението от приятелските отношения с Русия. Коренът на това приятелство може да се проследи до Византия, но настоящата ситуация на Балканите е друга.
И когато икономическата криза в Гърция беше обявена за приключила, беше пусната нова заплашителна история за външната заплаха.
В първите жертви на тази игра се превърнаха дипломатите: руските се върнаха в Русия, а гръцките си стегнаха куфарите. В гръцките медии започна пиар кампания за руската заплаха.
Какво следва? Има ли такива дипломати в Гърция и Русия, които ще съберат смелост да играят недипломатично и да върнат отношенията между Атина и Москва в приятелското русло, въпреки кукловодите, поставящи бариери и конфликти от нищото?


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Хвърчат ноти: Москва изгони трима гръцки дипломати, Атина се закани да отговори

„Денешен“ (Македония): Хвърчат ноти: Москва изгони трима гръцки дипломати, Атина се закани да отговори

7 Август 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Москва. Министерството на външните работи на Гърция привика руския посланик в страната Андрей Маслов, за да му връчи протестна нота в отговор на решението на Москва да изгони гръцки дипломати като отговор на аналогична стъпка, предприета от Гърция миналия месец, съобщава електронното издание на македонския вестник „Денешен“ във водеща статия, посветена на дипломатическата криза между двете държави.
Руското МВнР съобщи, че е призовала за разговори гръцкия посланик Андреас Фригинас, комуто също е връчена нота. В нея се съобщава за „реципрочните мерки, предприети от руската страна“. В текста не се посочват имената на дипломатите, които са експулсирани, а също и кога ще бъдат изгонени от страната.
От редакцията припомнят, че в началото на миналия месец Гърция взе решение да изгони двама руски дипломати, а на други двама забрани влизането в страната, тъй като, както твърди Атина, те са намесвали във вътрешните работи на страната, като са се опитвали да подкупуваат политици и са организирали демонстрации, насочени срещу подписването на договора за името на Македония.
Дипломатически източници обаче разкриват, че Атина описва хода на Москва като „асиметричен" и подчертават, че решението на Гърция е взето с оглед оценката на руските дейности. Същите източници твърдят, че Атина планира ответни действия.
Според гръцкия вестник Kathimerini , освен двама представители от гръцкото посолство, Русия е настояла Гиоргиос Сакелариу, политически директор в кабинета на министъра на външните работи на южната ни съседка Никос Коцияс, също трябва да напусне Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гърция ще върне своя търговски представител в Русия и дипломатически служител след огледалните мерки на Москва

ТАСС: Гърция ще върне своя търговски представител в Русия и дипломатически служител след огледалните мерки на Москва

7 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция след приетите от Москва огледални мерки в отговор на изгонването на руските дипломати ще бъде принудена да върне от Русия своя търговски представител Адамантиос Каритианос и дипломатическия служител Андреас Такис, отговарящ за средствата за връзка, предава ТАСС, позовавайки се на гръцки медии.
Според наличната информация заради ответните мерки балканската държава няма да може да изпраща в Москва Йоргос Сакелариу, ръководещ политическото бюро на министъра на външните работи на Гърция.
Гръцките медии твърдят, че след обявяването в понеделник на приетите от Русия огледални мерки в МВнР на Русия е привикан сътрудник от посолството на Русия в Атина, на който му е предадена протестна нота.
По-рано руското външно министерство съобщи, че посланикът на Гърция в Русия Андреас Фриганас е привикан и му е връчена нота за огледалните мерки в отговор на изгонването на руските дипломати.
Гръцките медии съобщиха на 11 юли, че Гърция гони двама руски дипломати и забранява влизането в страната на двама руски граждани. Според публикациите Гърция обвинява Русия в опити за подкопаване на националната ѝ сигурност.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия изгони гръцки дипломати като ответна мярка

Reuters: Русия изгони гръцки дипломати като ответна мярка

7 Август 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските власти съобщиха, че са привикали гръцкия посланик в Москва и са му заявили, че отговарят реципрочно на неприятелското решение на Атина да изгони двама руски дипломати, предава Reuters.
Гърция съобщи през юли, че гони двама руски дипломати и забранява достъпа до страната на други двама души за опит за подкупване на длъжностни лица и да провалят споразумението, което да позволи на Македония да се присъедини към НАТО. Русия отхвърля обвиненията.
Решението на Гърция да гони руски дипломати развали отношенията между Атина и Москва, които имат силно развити религиозни и културни връзки.
Руското външно министерство съобщи, че е отговорило с „реципрочни мерки“ от негова страна. Според руските медии властите са изгонили търговски представител на балканската държава, както и неин дипломатически служител, отговарящ за комуникационната политика с Москва. Високопоставен служител в гръцкото МВнР също е загубил правото си да влиза на територията на Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гърция смята отговора на Русия за изгонването  на дипломатите за равностоен

РИА Новости: Гърция смята отговора на Русия за изгонването на дипломатите за равностоен

7 Август 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Според източник от правителствените кръгове на Гърция, с когото се е свързала РИА Новости, ответните мерки на Русия във връзка с изгонването на руските дипломати от Атина, могат да се смятат за равностойни.
На 6 август в МВнР на Русия бе извикан посланикът на Гърция в Москва Андреас Фригинас, на когото бе връчена нота за приетите от руска страна огледални мерки в отговор на неприятелските действия на Атина през юли по отношение на руски дипломатически сътрудници и граждани.
„Мерките, според мен, наистина са огледални. От Москва гонят служители на посолството, но не и дипломати“, заяви източникът, говорещ при условие за запазена анонимност.
Той допълни, че представителят на посолството на Русия в Атина е бил извикан в гръцкото външно министерство, където му е обявено за демарша във връзка с действията на Москва срещу балканската държава.
На 11 юли гръцките медии съобщиха, че страната гони двама руски дипломати и забранява достъпа на територията на държавата на двама руски граждани. Според публикациите Гърция обвинява Русия в опит за подкопаване на националната сигурност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гръцкото външно министерство готви заявление по ответните мерки на Русия

РИА Новости: Гръцкото външно министерство готви заявление по ответните мерки на Русия

6 Август 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Обявените от Русия ответни мерки за действията на Гърция ще засегнат ръководителя на политическото бюро на МВнР на балканската държава Йоргос Сакелариу, предава РИА Новости, позовавайки се на източник от гръцкото правителство.
В понеделник руското външно министерство съобщи, че на 6 август е привикало посланика на Гърция в Москва Андреас Фригинас и му е връчило нота за приетите от Русия огледални мерки в отговор на неприятелските действия на Атина през юли по отношение на руските дипломатически сътрудници и граждани. Източникът на РИА Новости съобщава за трима гърци, които са засегнати от ответните мерки на Русия.
„Русия изгонва търговския представител на посолството на Гърция в Москва, а също така отговорния за комуникационната служба на дипломатическия обект. Освен това е забранено влизането в страната на ръководителя на политическото бюро на външния министър на Гърция Йоргос Сакелариу“, заяви източникът.
Сакелариу се смята за един от най-близките съратници на гръцкия министър на външните работи Никос Коциас.
Гръцките медии съобщиха на 11 юли, че балканската държава гони двама руски дипломати и забранява влизането в страната на двама руски граждани. Според публикациите Гърция обвинява Русия в опити за подкопаване на националната ѝ сигурност.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Източници от Атина твърдят, че решението на Москва да изгони гръцки дипломати е асиметрично

Kathimerini (Гърция): Източници от Атина твърдят, че решението на Москва да изгони гръцки дипломати е асиметрично

6 Август 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на външните работи на Гърция е привикало посланика на Русия в Атина Андрей Маслов, за да изрази протест срещу решението на Москва от понеделник да изгони дипломати в отговор на подобно действие на гръцкото правителство, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
По-рано в понеделник руското външно ведомство привика гръцкия посланик в Москва Андреас Фриганас, за да му предаде нота, с която го известява, че „руската страна е наложила огледални мерки“, припомня вестникът. В съобщението от министерството не се уточнява за кои дипломати става дума и кога трябва да напуснат.
Дипломатически източници в Атина, съобщава „Катимерини“, са описали руската реакция като „асиметрична“, като са отбелязали, че гръцкото решение през юли е предизвикано от определени действия, докато Русия действа произволно.
По думите на същите източници, Гърция ще обмисли своя отговор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия връчи нота на гръцкия посланик за огледално изгонване на дипломати

ТАСС: МВнР на Русия връчи нота на гръцкия посланик за огледално изгонване на дипломати

6 Август 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Гърция в Москва Андреас Фриганас в понеделник е бил привикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е връчена нота за приемането на огледални ответни мерки за изгонването на руските дипломати от Атина, се казва в разпространено от външното ведомство съобщение, предава ТАСС.
„В МВнР на Русия бе привикан посланикът на Гърция в Руската Федерация Андреас Фриганас, където му бе връчена нота, информираща, че руската страна е приела огледални мерки по отношение на недружествените действия на Атина през юли т.г. по отношение на руски дипломатически сътрудници и граждани“, съобщиха от министерството.
ТАСС припомня, че на 11 юли вестник „Катимерини“, позовавайки се на свои източници, съобщи, че гръцкото правителство е взело решение да изгони двама руски дипломати и да обяви още двама руски граждани за персона нон грата в страната. Както информира изданието, Атина ги обвини в намеса във вътрешните работи на страната, както и в действия, подриващи националната сигурност. По-късно говорителят на кабинета на министрите на Гърция Димитрис Цанакопулос потвърди информацията в ефира на британската телевизия Sky.
В последствие официалният представител на руското МВнР Мария Захарова заяви, че това ще се отрази негативно на двустранните отношения и ще последва огледален отговор от руска страна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина очаква отговора на Москва на решението за изгонването на двама руски дипломати от страната

Kathimerini: Атина очаква отговора на Москва на решението за изгонването на двама руски дипломати от страната

23 Юли 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Решението на Атина да експулсира двама руски дипломати и да откаже достъп в страната на други двама граждани на Руската федерация заради предполагаеми опити за намеса във вътрешните работи на страната с цел подкопаване на националната сигурност стана причина за една от най-сериозните през последните години дипломатически кризи в Гърция. Управляващите в Атина все още са в очакване на ответния отговор на на Москва, припомнят от редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Управляващите в Гърция се надяват, че отговорът на Русия ще бъде ограничен до експулсирането на двама дипломати на Атина, т.е. до прилагането на т.нар. огледални мерки. Някои обаче се опасяват, че Москва може да предприеме по-драстични действия.
Гръцките власти бяха категорични, че не са имали избор как да действат, след като са им представени конкретни доказателства за рисковете за националната сигурност, произтичащи от дейността на руските дипломати. Ходът на Атина е бил „неизбежен“, поясни източник от правителството, „за да изпратим ясно послание, че сме наясно с действията им, които надхвърлят всички граници“.
Междувременно стана ясно, че изгонените руски дипломати не само се се опитали да подкупват представители на Църквата и на местните власти в опит да подкопая договора за името на Македония, сключен между Атина и Скопие миналия месец, но също и да окажат влияние върху Националната разузнавателна служба на Гърция (EYP) въоръжените сили на страната.
По данни на изданието, двамата руски дипломати са предприели опити да подкупят бивш служител на гръцкото разузнаване и членове на армията. Според източници, опитът за налагане на руско влияние е започнал отдавна и е включвал сътрудничество с етнически гръцки, който се премести в Русия след рухването на СССР.
Създаването на културни организации и развиването на други дейности се разглежда като част от стратегията на Русия да разшири влиянието си в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Условията за постигане на договора за името бяха назрели

Никос Коцияс: Условията за постигане на договора за името бяха назрели

22 Юли 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Условията за постигане на договор за името на Македония бяха назрели. Това увери министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в интервю за държавната информационна агенция АНА-МПА, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Някои твърдят, че прибързахме, но условията бяха нарели. В такъв момент трябва да продължите напред с това, което можете да направите", коментира гръцкият министър.
Запитан дали това е най-добрата сделка, която може да бъде постигната, Коцияс отговори, че всичко ще бъде по-лесно, ако договорът не беше предшестван от 25 години на спорове между Атина и Скопие.
Гърция се нуждае от приятелска страна, а не от такава, която ще бъде под турско влияние в бъдеще, подчерта Коцияс. „Искаме бивша югославска република Македония, която е под турско влияние или бивша югославска република Македония, която е в приятелски отношения с нас? Това е въпросът, на който трябваше да отговорим и затова се насочихме към постигането на споразумението. Искаме ли БЮРМ, която, в която се развива славянски фундаментализъм и ще се създават условия за появата на терористична заплаха за гръцката област Македония на север, или искаме да елиминираме тези заплахи? Искаме ли страна, която ще се стабилизира и ще бъде свързана с нас финансово, географски и социално, или държава, която ще ни счита за враг и ще търси сътрудничество с други страни?“, бе поредицата от въпроси, с които Коцияс се опита да защити договора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс за дипломатическия скандал с Русия и Договора за името: Опасенията и страхливостта водят до катастрофални сценарии, смелите патриоти сключват добри сделки

Никос Коцияс за дипломатическия скандал с Русия и Договора за името: Опасенията и страхливостта водят до катастрофални сценарии, смелите патриоти сключват добри сделки

22 Юли 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Атина. „Гърция реши да изпрати послание на Изток и Запад, до всичките ни приятели и неприятели, че който и да наруши принципите на националния суверенитет и уважението спрямо нас, ние ще предприемем ответни мерки. Времето, когато се смяташе за дипломация да се направиш, че нищо не се е случило отмина безвъзвратно“, заяви в неделя министърът на външните работи на Гърция пред държавната агенция АНА-МПА.
По отношение на възникналото през последните дни напрежение в гръцко-руските отношения и възможната отмяна на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Атина, Коцияс посочи, че не е притеснен и изрази надежда всички проблеми да се решат приятелски.
„Сергей Лавров,когото смятам за един от най-добрите дипломати на международната арена, и аз имаме приятелски отношения. Той поиска да го поканя да дойде в Гърция, за да подготвим визитата на министър-председателя Алексис Ципрас в Москва, по тяхна инициатива. Изпратих му поканата. Ако иска да дойде, нека го направи и ще бъде добре дошъл. Ако обаче чувства, че трябва да застане до тези, които изгонихме, или тези, които не пускаме у нас, това е негово право. Както знаете, а и това е подчертано в изявлението, аз се опитах да не свързвам тези лоши случаи с официална Русия. Москва трябва да реши дали иска да съедини нещата, или не“, заяви първият дипломат на Гърция
Министърът подчерта, че не е притеснен от състоянието на гръцко-руските отношения. „Загрижен съм от промените, които се случват в нашата страна. Когато поискам турските войници да се изтеглят от Кипър, те ми отговарят: това не е патриотично, да оставим поне малко. Когато поискам да разрешим въпроса за името, проблема със Скопие, те ми казват: не, да не прибързваме. Когато предприема мерки срещу лица, нарушили международните закони и правилата на гостоприемството на една страна, те казват, че не е трябвало да го правя. Не разбирам защо. От друга страна, някои използват езика на омразата и вътре в страната, и към малки държави, като Северна Македония, Албания и други, а когато големи държави нарушат законите ни, същите казват, че трябва да се примирим и да се поклоним“, оплака се външният министър.

Коцияс изрази задоволство от факта, че опозиционните партии в Гърция не са шумели по въпроса и са били внимателни в изявленията си по темата за гръцко-руските отношения.

Що се касае до Договора за името между Атина и Скопие, дипломатът смята, че условията за сключване на споразумение са били назрели.
„Твърдят, че сме избързали. Предпоставките бяха налице. Когато условията са назрели, това означава, че вие трябва да направите, каквото можете“, подчерта той.
Има и такива, които предпочитат протакането на проблема, смята Коцияс и се чуди: „Искаме БЮРМ под турско влияние, или БЮРМ, която е в приятелски отношения с нас? Това е въпросът, на който трябва да отговорим и затова бързахме. Искаме ли БЮРМ, в която се развива славянски фундаментализъм и ще има тенденции да се появи терористическа заплаха за гръцката Македония от Север, или искаме да елиминираме причините и възможностите за засилване на славянския фундаментализъм и тероризъм на Север? Искаме ли страна, която ще се стабилизира и ще бъде свързана с нас финансово, географски и социално, или искаме държава, която ни смята за врагове и търси сътрудничество с други страни, от което ние никак няма да сме щастливи?“
На въпрос, дали това е най-добрата сделка, която Гърция е можела да договори със Скопие, министърът отговори: „Можехме да постигнем по-добро споразумение, ако другата страна не участваше в преговорите. Нямаше да я наречем Северна Македония, а Северна Аляска. Фактът, че сме правили тези отстъпки в миналото не помогна. Трябваше да се справим с два проблема: единият беше, че другата страна трябва да се съгласи, защото не сме я завладели, за да можем да наложим, каквото искаме. Искаме другата страна да убеди собственото си общество и да продължи с трудните решения“.
„Вторият е, че трябваше да се изправим пред свършен факт, който трябва да се вземе предвид. Това, което успяхме да направим е да коригираме някои неща по най-добрия възможен начин“, добави дипломатът.
Накрая Коцияс подчерта, че в преговорите са необходими компромиси. „Но успяхме да постигнем премахване на иредентизма, признаване на границите, признание, че няма македонско малцинство в Гърция, съгласие да променят името си на Северна Македония, съгласие, че то трябва да е за всички употреби (erga omnes) и съгласие да направят промени в Конституцията си“,обобщи министърът на външните работи на Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Референдумът за името в Македония ще е успешен

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Референдумът за името в Македония ще е успешен

22 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) Кириакос Мицотакис смята, че референдумът за името в Македония ще е успешен, но предупреди, че признаването на македонската нация и македонския език в споразумението е нещо неприемливо, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В интервю пред Süddeutsche Zeitung, Мицотакис отново изрази недоволството си от постигнатия Договор между Атина и Скопие, но добави, че ще го признае ако бъде ратифициран от гръцкия парламент, предава МИА.
„Ясно заявих, че мисля този договор за лош. НД ще гласува против, когато и да се стигне до гласуване. Но, очевидно, ако бъде ратифициран от гръцкия парламент ще трябва да го призная като национален ангажимент“, заяви политикът.
На забележката на журналиста от немското издание, че македонският език е признат в документи на ООН още през 1977 година, лидерът на НД отговори, че „това не е точно така“.
„Скопският въпрос е чувствителен. Мнозинството гърци отхвърлят този договор. Особено в Северна Гърция много хора са ядосани. Стотици гръцки фирми използват термина „Македония“ за своите продукти. Нямаше да ни пречи, ако, да кажем, бяхме приели, че езикът на който се говори в Скопие е славо-македонски, а не само македонски“, обясни Мицотакис.
По неговото мнение, референдумът за Договора в Македония ще бъде успешен, а ако такъв се проведе в Гърция, споразумението няма да бъде одобрено.
„Не искам референдум, но външнополитическите въпроси трябва да се решават от парламента. Това трябва да ни накара да се замислим. (Министър-председателят на Гърция Алексис) Ципрас не ни консултира по този въпрос. Той иска да използва тази тема, за да раздели моята партия, но аз няма да играя неговата игра. Важно е за бъдещето на Гърция, „Нова Демокрация“ да остане обединена и да формира силно проевропейско правителство“, подчерта политикът.
Мицотакис не смята, че в Гърция трябва да се проведат избори преди ратификацията на Договора за името.
„Нашият северен съсед получи от нас нещо, което нито едно правителство досега не беше готово да му даде: правото на македонска националност и македонски език, дори страната да се казва Северна Македония. Това е един парадокс“, смята лидерът на „Нова Демокрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): ДПА подкрепя Договора за името

„Алсат – М“ (Македония): ДПА подкрепя Договора за името

22 Юли 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Демократическата партия на албанците“ (ДПА), която влезе в правителството на македонския премиер Зоран Заев с последната реконструкция, обяви, че подкрепя изцяло Договора за името между Скопие и Атина. „Като партия заключихме, че цялостно ще се ангажираме с прилагането на всички точки от споразумението“, заяви генералният секретар на партията Азем Садики на конгрес на фракцията в събота, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Ще се ангажираме с прилагането на всички точки от Договора с Гърция, както и с провеждането на успешен референдум. Оценяваме като много важни за нас, като партия, но и за всички граждани на Македония, поканата за членство в НАТО и започването на присъединителни преговори с Европейския съюз“, обясни Садики.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Договорът за името слага точка на сънищата за сръбска хегемония

Никос Коцияс: Договорът за името слага точка на сънищата за сръбска хегемония

22 Юли 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс неочаквано сложи традиционният съюзник и приятел на страната си Сърбия в негативен контекст, говорейки за Договора за името между Атина и Скопие, предава скопското електронно издание „Република“.
„Имам чувството, че за определени националисти в Белград, които, за щастие, са малцинство, този договор слага точка на сънищата им регионът отново да попадне под хегемонията на Белград“, заяви Коцияс пред неделното издание на „Ефимерида тон синдикатон“, в отговор на констатация на журналиста, че Сърбия е единствената държава в региона, която не подкрепя Договора за името.
Освен това, гръцкият министър постави под общ знаменател двете най-големи опозиционни партии в Македония и Гърция ВМРО-ДПМНЕ и „Нова Демокрация“, които, по неговите думи, разпространявали десен екстремизъм и език на омразата.
„Това, което ме безпокои около Договора за името не е самият факт, че някои не са съгласни, а разпространяването и легализацията на десен екстремизъм и език на омразата в двете страни“, заяви политикът.
„Опозицията и в двете страни използва по един и същи начин езика на омразата. Те използват омразата под всякаква форма, както във вътрешен, така и в международен план. „Нова Демокрация“ отхвърля Договора с твърдението, че ние сме предали всичко на Скопие. Президентът (на Македония Георги) Иванов и неговата партия отхвърлят Договора, защото страната им, според техните думи, влиза в зависимост от Гърция. Ако свържем тези работи, много лесно можем да стигнем до заключението, че в двете държави опозицията живее от една и съща риторика, от нерешени проблеми и бездействие“, обясни Коцияс.
Външният министър на Гърция засегна и отношенията с Русия, като посочи, че „Москва трябва да зачита гръцките национални интереси“.
„Критериите във външната ни политика се диктуват от националните ни интереси. Русия трябва да разбере, че не може да не зачита националните интереси на друга страна, само заради това, че се чувства по-силна от нея. Не можем да приемем такова отношение“, категоричен е Коцияс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние  с решенията

Никос Коцияс: Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние с решенията

21 Юли 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние с решенията, заяви гръцкия външен министър Никос Коцияс в интервю за гръцкото издание Ефимерида тон синдактон, цитирано от Македонската информационна агенция (МИА).
По неговите думи опозицията в двете страни използва речта на омразата. Пред гръцкото издание Коцияс изявява загриженост за това накъде ще отведе страната му „разпространението и легализацията на десния говор на омразата“.
„Опозицията в двете страни е опозиция, която използва речта на омразата. Те подхранват политическата омраза във всички нейни измерения. Нова Демокрация отхвърля договорът, като заявява, че сме се предали на Скопие. Георги Иванов (президентът на Македония – б.ред.) и неговата партия не ратифицират договора, твърдейки, че тяхната страна се е подчинила на Гърция. Ако свържат двете позиции, лесно може да се заключи, че и в двете страни става дума за партии, които се хранят с тази реторика , с нерешаването на проблемите, с неактивност“, казва Коцияс и препоръчва на всички гръцки граждани, които не са съгласни с договора „да го прочетат и проучат подробно“и да видят „дали наистина са реални опасностите, които се посочват от опозицията“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отворено писмо от десетки европейски и американски интелектуалци, публикувано в The Guardian: Историческото споразумение за споделената македонска идентичност трябва да се уважава

Отворено писмо от десетки европейски и американски интелектуалци, публикувано в The Guardian: Историческото споразумение за споделената македонска идентичност трябва да се уважава

21 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. В отворено писмо, публикувано на страниците на британското издание The Guardian повече от 40 интелектуалци от Европа и САЩ искат договорът между Македония и Гърция по спора за името да бъде приложен. Агенция „Фокус“ представя пълния му текст.
„Историческото споразумение от 17 юни, подписано между Гърция и Македония завършва спор, който назряваше през последните 25 години. То определя политическите, историческите и културните граници между класическата Гръцка Македония и - отсега - Северна Македония, като изяснява, че македонската идентичност може да бъде споделяна между хора, които ѝ придават различни значения. То зачита достойнството и правото на самоопределение на двата народа и потвърждава желанието на двете страни за мирно съвместно съществуване.
Всяка страна трябва да обърне внимание на тревогите на другата. За Гърция това са географското наименование в новото комбинирано наименование (Северна Македония), приложението му на национално и международно равнище и изискването за съответно изменение на конституцията на Македония . За Северна Македония това са приемането на съществуването на македонски език като част от славянското езиково семейство (факт, отдавна признат от ООН и Гърция), определянето на националността като македонска и най-вече обещанието за започването на преговорите за присъединяване към НАТО и ЕС.
Когато се сключи, това правно обвързващо международно споразумение ще реши проблем на спорната политическа идентичност, толкова често срещана в мултикултурните общества, и ще предложи модел за бъдещо разрешаване на други продължителни конфликти.
Но споразумението все още е изправено пред големи препятствия и в двете страни, където поддържащите твърдата линия и екстремистите се мобилизират срещу него. Правителството на Северна Македония отчаяно се нуждае от всички страни да изпълнят обещанието си, за да може да спечели ратифициращия референдум през есента.
В тези критични времена, когато Европа е изправена пред възхода на крайнодесния национализъм, расизма и опасните ревизионисти, които се появяват отново на Балканите и Европа, разделящи хората на „предатели“ и „патриоти“, е по-важно от всякога да се подкрепят онези, които поемат рискове за помирение. Ние подкрепяме това справедливо споразумение и призоваваме всички страни да изпълнят своите условия на сделката“, гласи отвореното писмо

Подписалите се под него са:
Костас Дузинас - Лондонски университет „Биркбек“
Джудит Бътлър - Калифорнийски университет в Бъркли
Жан-Люк Нанси- Философ, Страсбург
Барбара Спинели – Депутат от Европейския парламент
Уенди Браун - Калифорнийски университет в Бъркли
Джоана Бурк - Лондонски университет „Биркбек“
Лучана Кастелина - Рим
Фридрих Ото Волф – Свободен университет в Берлин
Катрин Малабу - Университетът в Кингстън
Клод Калам - ЕХХЕС, Париж
Бо Страт – Хелзинкски университет
Сюзън Бък-Морс – „Сити Юнивърсити“ в Ню Йорк
Сандро Мезадра - Университът в Болоня
Патрис Манилие - Университет Париж Нантер
Елза Стаматопулу – Колумбийския университет
Николо Миланес - „Европейски алтернативи“
Джакомо Марамото – Римски университет „Тре“
Едуард Делруел – Университетът в Лиеж
Питър Шотерлер - Свободен университет в Берлин
Улрике Гюро - Дунавски университет „Кремс“, Австрия
Ахмет Инсел - Университет Париж "Пантеон-Сорбон"
Филип Бютген - Университет Париж "Пантеон-Сорбон"
Ив Синтомер - Университетът в Париж "Винсен Сен Денис"
Емили Аптер - Нюйоркския университет
Оскар Гуардиола-Ривера - Лондонски университет „Биркбек“
Албена Азманова - Университетът в Кент
Луи Уолчър - Вашингтонски университе
Д-р Жан-Нума Дюанж - Руанския университет
Михал Козловски - Университетът във Варшава
Хосе Луис Вилаканас – „Универсидад Комюнтенсе де Мадрид“
Жил Мансерон - Историк, Париж
Диого Сардиния - Парижки университет
Бертран Огилви - Университетът в Париж 8 Винсен Сен Денис
Ив Синтьомер - Университетът в Париж 8 Винсен Сен Денис
Франк Фишбах Университетът в Страсбург
Тереза Пулано – Базелски университет
Матиу де Нантюл – Лойвенски университет
Пиеро де Матис - Кеймбридж
Мануела Бояджиева - Берлински университет
Рада Ивекович – Международен Колеж по философия в Париж.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че ще уважи договора за името, ако гръцкия парламент го ратифицира

„Република“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че ще уважи договора за името, ако гръцкия парламент го ратифицира

21 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис, който е остър критик на споразумението за името на Македония, заяви, че ще го уважава, ако дойде на власт, при условие, че то бъде ратифицирано от парламента на Гърция, предава македонското електронно издание „Република“.
„Ясно показах, че това споразумение не ми харесва. Подчертавам, че ще го уважа като ангажимент, поет от държавата, ако бъде ратифициран от гръцкия парламент“, заяви Мицотакис. Същевременно той уточни, че „Нова демокрация“ ще гласува против.
Същевременно опозиционерът повтори искането си за предсрочни избори.
„Правителството на настоящия министър-председател Алексис Ципрас няма да предложи нищо повече на страната. На 20 август приключва третата и последна европейска програма за финансова помощ за Гърция. Нуждаем се от ново правителство, което да води страната в бъдеще. С изключение на туризма, икономиката не расте“, обясни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под натиска на външен импулс

Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под натиска на външен импулс

20 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че Гърция е изгонила руските дипломати под действието на „външен импулс“, предава ТАСС.
„Това не може да се обясни с логиката и здравия разум. Става дума за много груба провокация. Толкова груба, че да се предположи, че нейните автори са били само гърците, е сложно. Познавам тази страна добре“, заяви Чижов. „Става дума, разбира се, за външен импулс. Убеден съм, че този външен импулс има място и в съгласуването на тази юридически съмнителна сделка по името на Македония“, подчерта дипломатът.
На 11 юли атинският вестник „Катимерини“ съобщи, че правителството на Гърция е взело решение да изгони двама руски дипломати и да забрани достъпа в страната на други двама. Изданието твърди, че Атина ги обвинява в намеса във вътрешните дела на страната, а също така в действия подкопаващи националната сигурност. По-късно прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус потвърди информацията.
Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението няма да окаже положително влияние върху двустранните отношения и ще има огледални последствия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Руското министерство на външните работи привика гръцкия посланик във връзка с дипломатическия скандал

Kathimerini: Руското министерство на външните работи привика гръцкия посланик във връзка с дипломатическия скандал

20 Юли 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Гърция в Москва Андреас Фригинас след острата реакция на Атина спрямо думите на говорителя на руското външно ведомство Мария Захарова, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Източници са заявили пред вестникът, че срещата е проведена в сърдечна атмосфера. Руската страна, както се твърди, е заявила на гръцкия посланик, че коментарите на Захарова не са били неуважителни и са посочили като причина за инцидента неразбирателство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия в Атина: Решението за изгонването на руските дипломати е разочароващо

Посланикът на Русия в Атина: Решението за изгонването на руските дипломати е разочароващо

20 Юли 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов разкритикува и обяви за „разочароващо“ решението на Атина от миналата седмица да изгони двама руски дипломати и да обяви за „персона нон грата“ още двама души, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментар по случая пред руската държавна медия Sputnik, Маслов добави, че Министерството на външните работи на Гърция се е престарало в отговора си на изявлението на говорителя на руското външно ведомство Мария Захарова, което той смята за „правдоподобно и балансирано“.
Вестникът припомня, че късно в сряда, гръцкото външно министерство призова Москва да спре да се бърка във вътрешните работи на Гърция и да се отнася към страната с уважение.
По-рано Захарова бе предупредила Атина, че „подобни неща няма да останат без последствия“ и увери, че зад решението на Гърция седи трета държава. Гръцките власти, добави тя, трябва да „общуват с руските си партньори и да не страдат от мръсните провокации“, обяснява още „Катимерини“.
В резултат от всичко това, в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви, че отменя визитата си в Атина, предвидена за септември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина иска да разсее напрежението с Москва, възникнало заради изгонените от Гърция руски дипломати

Kathimerini: Атина иска да разсее напрежението с Москва, възникнало заради изгонените от Гърция руски дипломати

20 Юли 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва, гласят информации от различни официални източници от Атина, след като се разбра, че Сергей Лавров е отменил визитата си в гръцката столица, предвидена за септември заради експулсирането на двама руски дипломати от Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Но, след срещата между премиера Алексис Ципрас и външния министър Никос Коцияс, източниците твърдят, че Атина ще брани националния си суверенитет на всяка цена.
Ципрас и Коцияс са провели извънредни консултации, след като са разбрали решението на Лавров да се откаже от посещението си, предвидено за септември.
Посланикът на Русия в Атина Андрей Маслов заяви пред ТАСС, че планираната визита вече не е належаща. По неговите думи, Москва ще предприеме „огледални мерки“ след експулсирането на двама руски дипломати от Гърция. „Не знам кога, кой и колко, но разбира се... ще има ответни мерки“, е заявил той според цитата на руската агенция.
Гръцки източници отбелязаха, че планираната визита е била по инициатива на Русия, но от Москва твърдят друго.
Президентът на Русия Владимир Путин покани гръцкия премиер Ципрас да посети Москва по време на телефонен разговор през март и планираното посещение на Лавров в Атина трябваше да послужи за уточняване на детайлите, пише „Катимерини“.
След срещата между Ципрас и Коцияс, в четвъртък източници от правителството са били категорични, че то „ще отговаря решително всеки път, когато има предизвикателство срещу националния суверенитет“. В същото време, са отбелязали те, Атина е решена да продължи да развива отношенията си с Москва.
По-рано през същия ден други правителствени източници заявиха, че Лавров е добре дошъл в Гърция, отбелязва изданието.
Всичко това бе предшествано от остра вербална размяна между гръцкото и руското външни министерства в сряда, припомня вестникът.
Москва обвини Атина, че е въвлечена в „мръсни провокации“, докато гръцкото външно ведомство отново настоя, че „никой не може и няма право да се бърка във вътрешните работи на Гърция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Никос Коцияс проведе дискусия за правните аспекти на Договора от Преспа

ANA-MPA: Никос Коцияс проведе дискусия за правните аспекти на Договора от Преспа

20 Юли 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс проведе дискусия за правните аспекти на Договора от Преспа в Министерството, съобщи гръцкта агенция ANA-MPA.
Споразумението за името на Македония, постигнато между Гърция и Бивша югославска република Македония (БЮРМ), ще бъде от полза и за двете страни, въпреки "систематичните усилия" за отхвърляне на дългосрочното му значение, каза в четвъртък вечерта външният министър Никос Коцияс, разглеждайки правните аспекти на споразумението.
На еднодневната среща в Министерствотo академичните среди и юристите обсъдиха споразумението в четири сесии, по следните теми: историческия и правния контекст на споразумението (известно накратко като Споразумението от Преспа); аспектите на споразумението, свързани с определянето на новото договорено име на БЮРМ и използването му; прилагането му свързано с икономическото и културното сътрудничество; както и решаването на нерешени въпроси между двете страни извън темата за името, особено по отношение на националността и езика. Правните експерти също трябваше да изяснят проблемите, което би могло да улесни общественото обсъждане.
Той също така критикува това, което той нарече "системно усилие да сведе до минимум степента и дълбочината на ползите" в сближаването между двете страни и заяви, че правителството "постигна споразумение, в което двете страни ще спечелят чрез компромис". Той добави: "Без компромиси няма международни договори."
Наред с други неща, Коцияс каза, че освен промяната в името на бившата югославска република Македония, която била установена законно за всякакви цели, както на национално, така и на международно равнище (erga omnes), Гърция ще се възползва и от отстраняването на основния въпрос за ирдентизъм от другата страна. Човек трябва да признае, че е важно съгласието на БЮРМ да промени конституцията си и по-специално член 49, който се отнася до иредентизма, за да го приведе в по-голяма степен в съответствие с тази на гръцката конституция за гърците в чужбина.
"В нашата страна съществуват два вида политики", каза Коцияс “такава, която рециклира проблемите или ги създава там, където не съществуват, и друга, който търси решения. Нашата политика е да разрешим проблемите"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Защо Гърция влиза в полемика с Русия

„Взгляд“: Защо Гърция влиза в полемика с Русия

20 Юли 2018 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Москва/Атина. Защо Гърция влиза в полемика с Русия, пита в статия руският ежедневник "Взгляд".
Гръцкото министерство на външните работи е решило да не се ограничава до експулсирането на руски дипломати и продължава да се нагнетява напрежение в скандала, като влезе в полемика с Мария Захарова, която се опита да облекчи ситуацията. Атина обвини представителя на руското външно министерство в неразбиране на гръцката външна политика и в неуважение към суверенитета на страната, според изданието.
Внезапната дипломатическа криза между Гърция и Русия, провокирана от безпрецедентната постъпка на Атина – решението да изгони двама руски дипломати, допълнително се влоши. Руският посланик в Атина Андрей Маслов заяви в четвъртък, че посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция, което трябваше да се състои през септември, вече не е актуално.
Маслов добави, че Москва също е взела решение за експулсирането на гръцки дипломати. Сроковете и броят на гръцките дипломати, които Москва ще изгони, все още са неизвестни.
Дипломатическият скандал между Гърция и Русия избухна на 11 юли, след като в атинската преса бе обявено експулсирането на двама руски дипломати, както и забрана за влизането на още двама. Те бяха обвинени, че се намесват в гръцките вътрешни работи и подкопават националната сигурност.
Както пише вестник „Взгляд“, случаят е безпрецедентен на фона на досегашните добри отношения между Москва и Атина досега не се е случвало нищо подобно. Ако се е появявало напрежение по различни въпроси и се е достигало до експулсирането на дипломатически персонал (което също е било много рядко), то тогава му е била давана минимална публичност. Независимо от това отношенията с правителството на Алексис Ципрас, въпреки очакванията, ставаха все по-хладни, пише вестникът.
Според гръцките медии причината е споразумението между Гърция и Македония за промяна на името на бившата балканска държава, но което Русия не реагирала с ентусиазъм. Гръцките издания дори писали, че е възможно Москва да блокира споразумението в Съвета за сигурност на ООН. Руското външно министерство категорично е отхвърлило подобна възможност, а говорителят на ведомството Мария Захарова е заявила, че гръцката страна е подложена на безпрецедентен натиск, като Гърция е въвлечена в много сложна игра.
Гръцкото външно министерство публикува изявление на сайта си за думите на Захарова, които са наречени „голословни твърдения“, "типичен пример за неуважение към трета страна" и доказателства за неразбиране "на съвременния свят, в който държавите, независимо от техния размер, са независими и могат да извършват независима, демократична и многостранна външна политика." Това е демонстрация на манталитета на хора, "които не разбират принципите и ценностите на гръцката външна политика", продължават гърците.
В изявлението се казва още, че една и съща "негативна логика", като тази на Захарова, е подбудила четирима руски граждани , „да предприемат действия, които са довели до тяхното експулсиране и забрана за влизане в Гърция." В същото време, добави Министерството на външните работи, Гърция се опита да възприеме действията на тези граждани, като несвързани с официалната руска външна политика. "Въпреки това днешното изявление на говорителя на руското външно министерство показва, че одобрява тези незаконни действия", заявяват в гръцкото външно министерство. Добавя се, че Русия "трябва да престане с постоянното неуважение към Гърция" и "никой няма право и не може да се намесва във вътрешните работи" на страната.
Старши изследователят в отдела за черноморско-средиземноморски изследвания на Института на Европа на Руската академия на науките Денис Зеликсон заявява, че подобни изявления като това на Мария Захарова са нормална практика и показват насоките на външната политика на страната, а не са само коментар на конкретни събития. Също така според него е нормално да има формален отговор от страна на другата страна – в случая Гърция.
Според Зеликсон тази ситуация не трябва да се разглежда като антируска и че на Атина в указан безпрецедентен натиск. По неговите думи влияние на гръцката външна политика оказва Европейския съюз и става дума за хармонизация на външната политика, а отношенията между Гърция и САЩ остават напрегнати.
Но с тази позиция не е съгласен гръцкият журналист Никос Фидиропулос Ако това е наистина само един изолиран случай, всички възможни разногласия могат да бъдат решени чрез вътрешните канали без да се афишират, за да не дават причина за обществен отзвук, каза Фидиропулос за вестника. Шумът около цялата тази история е в конфликт с традиционните отношения между двете страни по негово мнение.
Според него подобна публичност е предизвикана, както от вътрешнополитическата обстановка в страната, където така наречената „македонска карта“ се разиграва от опозицията като средство за влизане във властта, така и от външнополитическата зависимостта на Атина от международните финансови институции, които „правят“ бюджета на страната. Атина се е огънала под техния натиск и отношенията с Русия се влошават.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Парламентът на Бивша югославска република Македония прие декларация за подкрепа кандидатурата за НАТО

Kathimerini: Парламентът на Бивша югославска република Македония прие декларация за подкрепа кандидатурата за НАТО

20 Юли 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Бившата югославска република Македония прие в четвъртък декларация, подкрепяща кандидатурата на страната за членство в НАТО, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Гласуването беше проведено, след като НАТО официално покани северната съседка на Гърция да се присъедини към алианса, при условие че напълно ратифицира споразумението за името, подписано миналия месец с Атина, според което ще се нарича Северна Македония.
Скопие все още трябва да направи промени в своята конституция и да проведе референдум за сделката през есента, преди гръцкият парламент да я гласува.
Междувременно проучване в бившата югославска република показа, че 54,1% от анкетираните се противопоставят на сделката, а 45,9% я подкрепят.
По-конкретно, анкетата, проведена от агенцията mkd.mk, също така сочи, че 74,5% от анкетираните със славянски произход твърдят, че са против сделката, в сравнение с 25,5%, които подкрепят.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция ще защити националния си суверенитет в отношенията с Русия

Kathimerini: Гърция ще защити националния си суверенитет в отношенията с Русия

19 Юли 2018 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще защити националния си суверенитет в отношенията с Русия, пише електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Гръцки официални лица се опитаха да разсеят напрежението с Москва в четвъртък след съобщението, че руският външен министър Сергей Лавров е отменил планирано посещение в Атина след експулсирането на руски дипломати от Гърция.
Но след среща между премиера Алексис Ципрас и външния министър Никос Коцияс, източници посочиха, че Атина ще защити националния си суверенитет.
Ципрас и Коцияс се срещнаха след решението на Лавров да анулира пътуването си до гръцката столица, планирано за септември.
В изявление пред руската информационна агенция ТАСС руският посланик в Гърция Андрей Маслов е заявил, че планираното посещение вече не е на дневен ред .
След срещата на гръцкият премиер и външният министър на страната в четвъртък правителствените източници посочиха, че правителството ще "реагира решително всеки път, когато има проблем с националния суверенитет". В същото време те отбелязват, че Атина е решена да продължи да укрепва връзките с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Гръцки дипломатически източници са заявили, че Сергей Лавров е добре дошъл в Атина

АНА-МПА: Гръцки дипломатически източници са заявили, че Сергей Лавров е добре дошъл в Атина

19 Юли 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцки дипломатически източници са заявили пред гръцката държавна агенция АНА-МПА в четвъртък, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е добре дошъл в Атина, след като се разбра, че той е отменил визитата си в гръцката столица през есента.
Източниците на агенцията са добавили, че планираното през септември посещение е било организирано по искане на руската страна.
По-рано, припомня АНА-МПА, посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов заяви пред ТАСС, че планираната визита на Лавров е отменена.
Освен това, дипломатическият представител отново потвърди, че Русия ще приложи огледални мерки за изгонването на двамата руски дипломати от Гърция миналата седмица.
„Ние вече казахме, че ще последват огледални мерки. Не знам кога, нито точният брой, но, разбира се, в съответствие със съществуващата практика ще има ответни мерки“, заяви Маслов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Русия отмени визитата на Сергей Лавров в Гърция заради дипломатическия скандал

Kathimerini: Русия отмени визитата на Сергей Лавров в Гърция заради дипломатическия скандал

19 Юли 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Визитата на руския външен министър Сергей Лавров тази есен в Атина е отменена, съобщи посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов, цитиран от ТАСС, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Миналата седмица, припомня изданието, Атина изгони двама руски дипломати и обяви още двама руснаци за „персона нон грата“ в страна по подозрение в намеса във вътрешните работи на страната, опит за подкупване на държавни служители и иницииране на демонстрации за отмяна на Договора за името между Гърция и Македония, с който последната трябва да се присъедини към НАТО.
Миналия месец Гърция покани Лавров на посещение през септември, но заради обтегнатите отношения руската страна е решила да отклони предложението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският посланик в Атина предупреди: Визитата на Сергей Лавров в Гърция губи актуалност

ТАСС: Руският посланик в Атина предупреди: Визитата на Сергей Лавров в Гърция губи актуалност

19 Юли 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Москва/Атина. В настоящата ситуация визитата на руския министър на външните работи Сергей Лавров в Гърция губи актуалност – или поне ако бъде проведена на планираните по-рано дати. Това заяви пред информационната агенция TACC посланикът на Руската федерация в Атина – Андрей Маслов.
„Мисля, че в настоящата ситуация посещението губи актуалност, най-малкото на тези дати, за които говорихме, т.е месец септември“, коментира руският дипломат.
Същевременно Маслов припомни, че Москва също ще експулсира гръцки дипломати – кои, колко и кога засега остава неясно. „Вече обявихме, че ще наложим огледални мерки, но не знам кога, кого и колко ще отпратим –разбира се, в съответствие със съществуващата практика, реципрочни мерки ще има“, категоричен бе ръководителят на руската дипломатическа мисия в Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Председателят на „Алианс за албанците“ не получи покана за лидерската среща в Скопие

A1 On (Македония): Председателят на „Алианс за албанците“ не получи покана за лидерската среща в Скопие

19 Юли 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на „Алианс за албанците“ Зиядин Села не е получил покана за участие в лидерската среща в Скопие, която трябва да започне в обедните часове на деня, отбелязва македонското електронно издание A1 On.
На разговорите трябва да присъстват четирима лидери – двама от управляващите партии и двама от опозицията. Съгласно утвърдения формат, освен СДМС и ВМРО-ДПМНЕ, в срещата ще участват две албански партии - „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА.
A1 On припомня, че партията на Зиядин Села премина в опозиция. Тя е представена от двама депутати в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Гърция: Излявлението на Мария Захарова е пример за незачитане и липсата на разбиране за съвременнния свят

МВнР на Гърция: Излявлението на Мария Захарова е пример за незачитане и липсата на разбиране за съвременнния свят

19 Юли 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Словесната война между външнополитическите ведомства в Москва и Атина продължава, след като гръцкото правителството взе решение да експулсира двама руски дипломати за намеса във вътрешните работи на страната, коментират в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова заяви, че „такива неща не остават без последствия" и увери, че зад решението на Атина стоят трети държави. Гърция, допълни Захарова, трябва „да комуникира с руските си партньори и да не се поддава на мръсни провокации, в които за съжаление Атина е въвлечена".
Министерството на външните работи на Гърция отговори рязко, като подчерта, че изявленията на Захарова са „характерен пример за неуважение към трета страна и липса на разбиране за съвременния свят, в който държавите, независимо от големината им, са независими и могат да упражняват независима, многоизмерна и демократична външна политика."
„Неоснователните твърдения, че това решение е взето след натиск от страна на трети страни, не са достойни за коментар и показват нагласа на хора, които не разбират принципите и ценностите на гръцката външна политика", подчертаха още от МВнР на Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.