НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ники Хейли: Русия никога няма да стане приятел на САЩ

Ники Хейли: Русия никога няма да стане приятел на САЩ

25 Юли 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският посланик в ООН Ники Хейли е заявила в интервю пред телевизионния канал CBC, че „Русия никога няма да стане приятел“ на САЩ и призовала общественото мнение да признае това, като очевиден факт, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“.
"Те никога няма да станат наши приятели. Това е просто факт ", заяви американският дипломат, представляващ страната си в световна организация.
Според нея администрацията на САЩ "не вярва" на Кремъл и "никога няма да вярва". В същото време тя заявява, че срещата на домакина на Белия дом Доналд Тръмп с руския лидер Владимир Путин "трябваше да се случи".
Според анкета, проведена съвместно от The Hill и компанията за социологически изследвания HarrisX, повечето американски граждани (54%) подкрепят идеята американският президент Доналд Тръмп да се срещне отново с руския си колега Владимир Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо

ТАСС: От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо

25 Юли 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Държавния департамент на САЩ заявяват, че за бъдеща визита на Владимир Путин във Вашингтон не е съгласувано нищо, предава TACC.
Правителствата на Русия и САЩ засега не са съгласували никакви детайли за възможна бъдеща визита на Владимир Путин в Белия дом. Това е заявила говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
Тя е била помолена да коментира изказването на съветника на руския президент Путин Юрий Ушаков, който е казал „трябва да се изчака малко, първо да улегне прахът“ (от срещата в Хелзинки), което е интерпретирано от медиите, като вероятен отказ на Москва от организацията на такава среща.
Хедър Науърт заявила, че за подробности журналистите е необходимо да се обърнат към Белия дом, откъдето да изяснят дали става дума за официална покана или не.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Нова среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще закрепи резултатите от срещата в Хелзинки

Белият дом: Нова среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще закрепи резултатите от срещата в Хелзинки

24 Юли 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация счита, че провеждането на втора пълноформатна среща между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще закрепи резултатите от срещата на върха в Хелзинки, проведена на 16 юли, предава кореспондент на ТАСС, като се позовава на информация от представител на Съвета по национална безопасност (СНП) на САЩ.
„Втора среща между двамата лидери ще представлява благоприятна възможност, която ще позволи да се развие и проучи прогреса на двете страни по сериозните въпроси за националната сигурност, които бяха обсъдени в Хелзинки“, е заявил представителят на СНП.
Той добави, че американската администрация се въздържа от обявяването на предполагаема дата за визитата на Владимир Путин във Вашингтон.
„Не правим никакви заявления (по този въпрос)“, пояснява представителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В битката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси

РИА Новости: В битката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси

23 Юли 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Кратък коментар от политическия анализатор на РИА Новости Дмитрий Лекух за позицията на Русия в условията на набираща скорост търговска война между САЩ и Китай.

В края на миналата седмица, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред CNBC, че Вашингтон може да увеличи вносните мита за всички (да повторим, всички) китайски стоки. По думите на държания глава, става въпрос за 505 милиарда долара – сумата наистина е космическа. Това може да се случи, ако китайската страна „продължи да предприема ответни мерки“ срещу американската инициатива за увеличаване на митата.
От гледна точка на суверенната китайска държавност, всичко това изглежда, разбира се, като изключителна наглост. А, разбира се, днешното китайско ръководство е невъзможно да приеме подобен род ултиматуми, дори и технически.

Но, като цяло, в действията на Тръмп има доста сериозна логика. Да дори само тази за повече от ненормалната ситуация в световната търговия през последните десетилетия. А за САЩ, като страна, която до не толкова отдавна беше люлка на изобретатели и пионери, направили не една и две промишлени революции, тенденциите в търговията просто катастрофални.

И ако всичко продължи по този начин, икономическата, а може би и и не само, катастрофа е неизбежна. Ако не в краткосрочен план, то в средносрочен план, със сигурност.

Според информация на Службата за икономически анализ към Министерството на търговията на страната, дефицитът в търговския баланс на САЩ през 2017 година се е увеличил с 12,1%, или с $61,2 милиарда в сравнение с 2016 година – до $566 милиарда. Това е най-високият показател от 2008 година.

При това, съгласно данните на Bloomberg, дефицитът в търговския баланс с Китай за последната година е $375,2 милиарда (плюс $28,2 милиарда), с Европейския съюз - $151,4 милиарда, Мексико - $71,1 милиарда, Япония - $68,8 милиарда, Канада - $17,6 милиарда.
Но това не е всичко.

Предвид своеобразната икономическа структура на американската икономика, която се разви през последните години, това действително е много притеснително. Да напомним, че по-голямата част от американския брутен вътрешен продукт (стигнала до рекордните 79,4% през 2004 година) се създава в отраслите от сектора на услугите, към които се отнасят преди всичко финансовите услуги, както и търговията, транспорта и комуникациите. Плюс услугите на държавните институции., За материалното производство (агропромишленост, горско стопанство, рибно стопанство, минно-добивна промишленост, строителство) остават малко повече от 20% от БВП.

Доналд Тръмп представлява сили в американската политика, които смятат, че този дисбаланс е пагубен. И такива хора в Америка има все повече. Това, което осъществява действащият президент на САЩ, съвсем не е негова лична „ексцентрична позиция“. Напротив, това е напълно целенасочена и системна политика, която е изражение именно на текущите национални интереси на Съединените американски щати.

Но и Китай, който построи икономиката си за сметка на политическата уязвимост и безогледната продажност на „глобалния елит“, няма никакво намерение да отстъпва. Пекин методично преследва преследва и реализира дългосрочните си интереси и внезапно появилият се „националист“ на власт в един от ключовите пазари за тях е неочаквана промяна и пречка, която те се надяват да преживеят и преодолеят.

Така че схватката между великите икономически държави фактически е неизбежна. Ако, разбира се, на власт във Вашингтон не дойдат отново лоялни глобалисти, което не изглежда много вероятно след вътрешните реформи на Тръмп. Затова Русия трябва да определи какъв е нейния интерес в ситуацията.

С „глобалния либерално-финансов елит“ всичко е просто. Това е езкистенциален враг. Там могат да ни викнат на масата за преговори само в качеството на „основно ястие“. Казано честно, тук няма никаква „русофобия“: те ще изядат всеки, включително отгледалите ги американци.
А в днешната ситуация на „битка между два национални елита“ нашата работа е да преследваме изключително собствените си интереси.

В този контекст, правилната новина изглежда например така: „Китай ще разгледа възможността за разширяване на списъка с руските региони, от които е разрешен износът на зърнени продукти в КНР. Това споразумение бе постигнато по време на консултациите на Министерството на икономическото развитие на Русия и Министерството на търговията на Китай. Ние не говорим за един или два субекта на Русия, както преди, а всички региони на страната - за доставката на пшеница, царевица, ориз, соя и рапица в Китай“

... В схватката между орела и дракона, мечката следва собствените си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill:Според високопоставен сенатор от Демократическата партия на САЩ фактът, че Доналд Тръмп е поканил Владимир Путин във Вашингтон е „неразбираем“

The Hill:Според високопоставен сенатор от Демократическата партия на САЩ фактът, че Доналд Тръмп е поканил Владимир Путин във Вашингтон е „неразбираем“

22 Юли 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Боб Менендез (Демократическа партия, Ню Джърси) заяви, че поканата на президента Доналд Тръмп към неговия руски колега Владимир Путин да посети Вашингтон е „неразбираема“ и допълни, че явно американският държавен глава „иска да интимничи“ с руския лидер, вместо да се изправи срещу него, пише The Hill.
„Никой не знае какво се е случило зад сцената на преговорите в Хелзинки. Те са били сами, само с преводач за два часа. Дори държавният секретар и директорите на разузнаването не знаят“, заяви Менендез. „Има полза от общуването с Путин, единствено ако той бъде предизвикан“, допълни сенаторът. „А сега ще му устроим посрещане с червен килим във Вашингтон. За мен това е повече от неразбираемо“, смята демократът.
„Да, може да се говори с противници, но в края на краищата трябва да им се опълчиш. Президентът изглежда иска да интимничи с Путин, вместо да се изправи срещу него“, убеден е Менендез.
Тръмп се сблъска с критики след съвместната си пресконференция с Путин, в която прие отхвърлянето от страна на руския лидер, че страната му се е месила в президентските избори в САЩ и допълни, че и Москва, и Вашингтон са виновни за обтегнатите отношения помежду си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Западът ще преживее и Тръмп, и Путин

The Washington Post: Западът ще преживее и Тръмп, и Путин

22 Юли 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Западът е изправен пред множество проблеми, но той вероятно ще преживее и Доналд Тръмп, и Владимир Путин, пише в авторска статия Джексън Дил, заместник-главен редактор на авторитетното американско издание The Washington Post. Агенция „Фокус“ представя превод на публикацията без редакторска намеса.
Вероятно и до този момент държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се усмихва самодоволно при спомена за това какъв хаос предизвика европейската обиколка на американския президент Доналд Тръмп, след която хората от двете страни на Атлантика достигнаха до извода, че е обречена не само НАТО, но и либералният ред, установен след края на Втората световна война именно от САЩ.
Може да те се окажат прави. Въпреки това подозирам, че в възможно по-скоро Путин да съжали за срещата на върха в Хелзинки, отколкото техните мрачни изводи да се потвърдят. Най-вероятно тази среща на върха сведе до минимум шансовете на руския президент да се възползва практически от усърдните опити на Тръмп да му угоди - ползата, от която сега лидерът на Кремъл се нуждае спешно. Експертът по международните отношения Стивън Сестанович написа в социалната мрежа „Туитър“, че „един идиот, ако не е твърде голям идиот, може поне да стане полезен идиот“.
И до този момент не знае какво точно са обсъдили Путин и Тръмп в рамките на двучасовата среща, която проведоха на 16 юли във финландската столица Хелзинки. Отчасти в това се изразява проблемът на Путин. Очевидно, той е заставил Тръмп да кимне в отговор на нелепата идея да се предостави възможност на руски следователи да присъстват на разпитите на действащи и бивши американски служители, обвиняващи Русия в извършването на несъществуващи престъпления. В тази връзка може да се предположи, че Тръмп е глътнал още малко стръв - за Сирия, Украйна или ядрените оръжия.
Проблемът се състои в това, че тези „важни устни споразумения“, както ги определи руският посланик във Вашингтон, може да ги грози същата участ като тази на единодушно разкритикуваното предложение за разпитите. Както заяви Путин по време на речта си в четвъртък, 19 юли, някои мощни „сили" се противопоставят на изпълнението на техните споразумения с Тръмп. В отношенията с Русия американският президент няма съюзници дори в собствената си партия, а най-близките му сътрудници, а не самият президент, ще трябва да се справят с изпълнението на „важните устни споразумения“.
За това, което ще последва, може да се досетим от изявлението на Държавния департамент на САЩ, направено след срещата на върха в Хелзинки. В сряда, 18 юли, говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт започна с това, че предложението на Путин за разпита на американските служители – същото това, което Тръмп нарече „невероятно“ - е „абсолютно абсурдно“. Съгласно думите й, резултат от срещата в Хелзинки ще стане създаването на три дискусионни групи с участието на руски и американски бизнесмени, политолози и членове на Съветите за национална сигурност на двете страни. Или с други думи, резултатите от Хелзинки са равни на… нула. „Всичко това са скромни предложения“, призна и самата Науърт.
Тръмп продължи да публикува своите „туитове“ и дори вече покани Путин да посети Вашингтон през есента на тази година. Но ако руснаците вярват, че са успели да постигнат пробив по въпроса за ядрените оръжия, те ще трябва да обяснят това на Джон Болтън, съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност и един от най-влиятелните противници на идеята за контрол над въоръженията. Ако смятат, че Тръмп е съгласен с плана на Путин за Сирия, те ще трябва да обяснят това на американски държавен секретар Майк Помпео и на министъра на отбраната Джеймс Матис, които многократно критикуваха военната кампания на Русия в Сирия.
Путин може да се свърже със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който би трябвало да е бил убеден, че е получил от Тръмп всичко, което е поискал в рамките на срещата им в Сингапур през юни. Но когато три седмици по-късно в Пхенян за преговори пристигна Майк Помпео, севернокорейските власти отхвърлиха „едностранните и хищнически" изисквания на САЩ.
Всичко това не означава, че Тръмп води много умела двулична игра, насочена към постигането на максимални отстъпки от Ким Чен-ун или Владимир Путин. По-скоро, благодарение на своето невежество и наивен стремеж да сключва сделки с диктатори, той превръща реалните споразумения в абсолютно невъзможни. В случая със Северна Корея това ще се превърне в проблем за САЩ, които се опитват да променят неприемливото за тях положение с ядрените оръжия на режима в Пхенян. В случая с Русия главният губещ ще бъде Путин, който се нуждае от помощта на САЩ, за да излезе от Сирия и от Украйна - да не говорим за санкциите, които развалят живота на най-близкото му обкръжение.
Въпреки ентусиазма от Световното първенство по футбол, Путин вече е по-слаб от преди. Руската икономика все още е в състояние на стагнация, което принуди правителството в Москва да повиши пенсионната възраст – ход, който е изключително непопулярен сред хората. В резултат рейтингът на Путин падна до ниво от 50%. Въпреки действията на Тръмп, НАТО току-що прие строг план за противодействие на руската агресия. И въпреки успехите на пропутинските партии на последните парламентарни избори, Европейският съюз току-що реши да удължи антируските санкции за срок от още шест месеца.
Несъмнено, Путин се надява, че след Хелзинки Тръмп ще направи необходимото за вдигане на антируските санкции. Но миналата година Конгресът си даде право да блокира всички опити за смекчаване на ограниченията, наложени на Москва. До миналата седмица беше напълно възможно да си представим как Тръмп преодолява тази бариера с помощта на Републиканската партия. Но поради бурята, която се заформи след срещата в Хелзинки, би било глупаво от негова страна да предприема такива опити в близко бъдеще.
Що се отнася до упадъка и залеза на Запада, би било по-разумно за Путин да не разчита на него. Подкрепа за НАТО остава изключително силна сред американския политически елит - когато Тръмп отиде в Европа, Сенатът гласува за подкрепа за НАТО с 97 гласа „за“ и два „против“. Американското общество е съгласно с това решение. Въпреки че Тръмп успя да настрои някои от своите поддръжници срещу НАТО, броят на американците, които подкрепят идеята за поддържане на военния съюз, все още са два пъти повече. Западът има много проблеми, но има основателни причини да вярваме, че той ще преживее и Тръмп, и Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент на посещение в САЩ

CNN: От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент на посещение в САЩ

21 Юли 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Пентагона подкрепиха решението на Доналд Тръмп да покани руския президент Владимир Путин на посещение в САЩ, предава американският новинарски телевизионен канал CNN.
В защита на посещението на Путин в Белия дом се изказа Джон Руд, подсекретар на Пентагона по въпросите за политиката.
„Мисля, че обменът на мнения и честната дискусия между нашите лидери е нещо, което трябва да го има. Според мен това е нормално и много практично“, подчерта Руд в интервю за телевизионния канал, дадено в кулоарите на форум по сигурността, който се провежда в Аспен, Колорадо.
Белият дом се нагърби със задачата да защитава Тръмп, след като на съвместната пресконференция с Путин в Хелзинки се появиха сериозни съмнения за доверието на Тръмп към американския разузнавателен анализ за предполагаемата руска намеса в президентските избори от ноември 2016 г.
След срещата на двамата лидери в Хелзинки, Финландия, Белият дом обяви, че е поканил Путин да посети втора среща през есента, което доведе до допълнителни критики към администрацията във Вашингтон.
Руд обясни, че в миналото американските президенти са поддържали постоянен контакт с руските си колеги и отбеляза, че Русия е важна страна „на световната сцена".
„Путин и по-рано е посещавал Белия дом, посещавал е САЩ, по времето на Джордж Буш. Не е нещо кой знае какво според мен“, коментира Руд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.