НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ПГ на "БСП за България" дари средства на Ана Петрова от Болярово, за да изследва проби от стадото си в независима лаборатория

ПГ на "БСП за България" дари средства на Ана Петрова от Болярово, за да изследва проби от стадото си в независима лаборатория

28 Декември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" дари средства на Ана Петрова от Болярово, с които да финансира вземането на кръвни проби от своето стадо за изследване от независима лаборатория, тъй като заповедта за унищожаване на животните в стопанството й още не е отменена. Това съобщиха от пресцентъра на партията. В писмо до депутатите социалисти, Ана Петрова припомня, че заповедта на директора на БАБХ е от 18.07.2018г. Тя добавя, че с нова заповед, този път на директора на ОДБХ-Ямбол, от 10.10.2018г., се иска заличаване на обекта, с мотив - „груби нарушения”, както и умъртвяване на животните, заради болест, без обезщетяване на загубите. И в двете заповеди се твърди, че на основание протокол от 18.07.2018г. в стадото има чума по дребните преживни животни. Въпреки резултатите от пробите, в стадото на Ана Петрова в Болярово няма нито едно почитало от чума животно, а отскоро то се е увеличило с шест нови агънца. В писмото си тя добавя, че към момента има заведени две дела – към БАБХ и ОДБХ-Ямбол, оспорвайки въпросните заповеди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Измира стадото на Ани Петрова от Болярово, която спря ветеринарните власти при положителна проба за чума

Ямбол: Измира стадото на Ани Петрова от Болярово, която спря ветеринарните власти при положителна проба за чума

15 Септември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Болярово. Четири животни от стадото на Ани от Болярово, в което преди два месеца бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни, са мъртви. Сигналът за смъртта им е подаден вчера от самата стопанка до официалния ветеринарен лекар в града. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди, че е получила сигнал от стопаните за умрели животни във фермата.
Пред властите Ани Петрова твърди, че животните са издъхнали от преяждане. Едновременно с това продължава да възпрепятства достъпа на ветеринарите до фермата си. Също така категорично отказва специалистите да вземат допълнителни проби за чума, въпреки че по закон е длъжна да им осигурява 24-часов достъп при съмнения за зараза.
Ана Петрова и съпругът й Тошко Димитров се грижат за 200 овце в Болярово. Преди десет дни те се сдобили с антибиотици за животните от местния ветеринарен склад, съобщиха от полицията. В резултат, на собственика на склада е съставен акт, защото от него имат право да пазаруват само ветеринари или фермери с рецепта, каквато семейството не е представило.
Два месеца по-рано Ани и Тошко заявиха пред медии, че фермата им е „нарочена“ от властите. „Чума по животните в Ямболско и Странджа няма“, твърдеше Ана Петрова в противовес на всички официални резултати. Тогава тя беше категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си. Не се съгласи с първоначалните резултати от пробите и отказа допълнителни тестове. Даже поиска лично министърът на земеделието да й обясни защо има положителни проби в нейното стадо.
Заболяването във фермата бе открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в границите на Европейския съюз. След лабораторното потвърждение на инфекцията, огнището бе обявено в системата на ЕС за опасни заболявания по животните.
Мерките налагат ликвидиране на всички дребни преживни животни в стопанството. Въпреки заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, ликвидирането на огнището се отлага прекалено дълго поради възпрепятстването на работата на ветеринарните специалисти от страна на стопаните и на техни съмишленици.
Епизоотологичното проучване от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ямбол показва, че появата на чумата по дребните преживни животни в страната се дължи на нелегален внос на животни от Турция - мъжки разплодници и куче Кангал, което е грубо погазване на международно договорените правила за търговия с животни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за напрежението в Странджа: Не разбирам политическата истерия на опозицията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за напрежението в Странджа: Не разбирам политическата истерия на опозицията

23 Юли 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Още не е приключила проверката на ДАНС, която поиска силовият вицепремиер Красимир Каракачанов по повод разпространението на слуховете за целенасочено избиване на животни в Странджа и обезлюдяването на района, за да бъде заселен с мигранти. Миналата сряда той поиска службите да разследват кой разпространява слуховете за бежанци, които тайно се връщат с военни полети у нас. Днес Красимир Каракачанов обяви, че проверката не е приключила, но отговорът на въпроса му станал ясен и дори бил заснет от телевизии, предаде бТВ.
Според лидера на ВМРО и министър на отбраната това са политически истерии. „Някои лидери на политически формации обясняват на хората, че животните им се избиват, за да бъдат заселени с чужденци. Това ми е работата като вицепремиер по сигурността да бъда малко или много, а в случая много добре, информиран. Така че видяхте нещата не са такива, каквито са. Тази излишна политическа истерия не я разбирам. В края на краищата в опозиция си, искаш да докопаш властта, не трябва да създаваш подобна ситуация, в която на практика рушиш държавността и уважението на институциите. Бори се с инициативи, идеи и каузи, недей да създаваш измислени проблеми”, допълни Каракачанов.
В аргументите си срещу действията на опозицията, той дори припомни максима на Ленин. „Защото аз си задавам друг въпрос, не дай Боже, ако България участва във военен конфликт – пак ли ще правим такива простотии – да се саботираме опозиция и управляващи, да разсипем държавата само и само някой да докопа властта. И тук се сещам за максимата на техния идеологически другар Ленин, който беше казал, че загубата на Руската империя в Първата световна война означава победа на пролетариата. Е, трябва ли да си разсипеш държавата, за да спечели една или друга партия от нещо”, коментира Каракачанов.
Той отново повтори, че е за диалогичност в малката управленска коалиция на „Обединени патриоти”. Повод станаха поредните искри заради поправката за следприватизационния контрол, която е свързана с БМФ. Утре патриотите ще се съберат отново на коалиционен съвет, за да изгладят споровете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Умъртвяването на животни в Шарково и района ще продължи

Умъртвяването на животни в Шарково и района ще продължи

21 Юли 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Умъртвяването на животни в Шарково и района ще продължи. Това стана ясно след извънредното заседание на Кризисния щаб, предава Нова телевизия.
Заради напрежението в Болярово през последните часове, щабът е решил нов екип от ветеринарни лекари да вземе необходимата втора проба за изследване.
Министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев обясниха, че се предприемат всички необходими мерки, за да не се разпространява болестта.
Не е ясно кога евтаназирането на животни ще продължи. В интернет ще бъде качена информация за координатите на зоните за сигурност.
„Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, за да се тушира напрежението по места", каза министър Радев. Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска това.
„Няма промяна в начина на действие”, обясни земеделският министър Румен Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската проверка в България заключи, че в страната ни чума има и мерките на БАБХ съответстват на законите на ЕС (ОБЗОР)

Европейската проверка в България заключи, че в страната ни чума има и мерките на БАБХ съответстват на законите на ЕС (ОБЗОР)

21 Юли 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
София. Експертна мисия към ЕК, която е на посещение в България, заключи, че в страната ни има чума по дребните преживни животни и няма съмнение за това. Според оценката на европейските експерти мерките, които БАБХ е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС.
Междувременно министрите Румен Порожанов и Валентин Радев отчетоха действията си срещу чумата по дребните преживни животни пред парламента. Те обявиха още вчера, че ще поискат политическо доверие от Народното събрание. В началото на пленарното заседание обаче се заформи дебат дали те ще се появят или не, но в крайна сметка двамата министри пристигнаха в парламента.
Министър Румен Порожанов запозна депутатите с хронологията на заболяването и съобщи, че продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона. Той поясни, че управляващите са обезпокоени от ситуацията, защото има няколко стада, които не са евтаназирани - едното е на баба Дора от с. Шарково, където няма открит позитивен резултат, а другото - в село Воден, където има положителни резултати за чума. По думите му стопаните на фермата с вторично огнище на чума в град Болярово не допускат да се вземе втора проба. Министърът обясни, че в петък са изплатени обезщетенията за евтаназираните стада в селата Крайново и Странджа, а в понеделник предстои това да се случи - в село Шарково.
От своя страна министър Валентин Радев заяви, че всичко, направено досега срещу чумата, е законно. Той определи ситуацията като кризисна, тъй като опасността е реална. Министърът на вътрешните работи разкри, че службите работят и по хипотезата заразата с чума да е умишлена.
След изслушването председателят на Земеделска комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Танева апелира за държавническо поведение по темата за чумата, тъй като обратното означава много по-големи щети и много по-сърцераздирателни истории. Тя отчете, че при предишните епизоотии България се е справяла много добре. По думите ѝ ветеринарните власти се ползват с уважение на колегите от ЕС и извън него. От ПГ на „БСП за България“ алармираха, че от БАБХ са свалили информацията за чумата от сайта си и че загробването на евтаназираните животни се извършва неправилно. Пред журналисти министър Порожанов обясни, че не контролира сайта на агенцията. Междувременно от БСП публикуваха стенограмата на двата председателски съвета за чумата по дребно преживните животни.
Следобед Оперативният щаб за борба с чумата проведе заседание. След края му земеделският министър съобщи, че ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните. В Шарково ще трябва да има евтаназия за животните. „Няма промяна в начина на действие. Не сме взели решение кога. Трябва да ограничим достъпа и ще се вземе допълнително решение“, обясни Порожанов.
Вътрешният министър Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат качени и координатите на зоните за сигурност. Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, „за да няма обществено нагнетяване“, каза Радев. Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните

20 Юли 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след днешното заседание на оперативния щаб за борба с чумата, предаде БНР.
В Шарково ще трябва да има евтаназия за животните. "Няма промяна в начина на действие. Не сме взели решение кога. Трябва да ограничим достъпа и ще се вземе допълнително решение", обясни Порожанов.
Вътрешният министър Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат качени и координатите на зоните за сигурност.
Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, "за да няма обществено нагнетяване", каза Радев.
Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Призовавам собствениците на засегнатата ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да вземат втори проби от животните

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Призовавам собствениците на засегнатата ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да вземат втори проби от животните

20 Юли 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Призовавам собствениците на засегнатата ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти утре (събота) за вземане на втори проби от отглежданите от тях животни. Това каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов, който е председател на Областен координационен щаб за координиране мерките по предотвратяване на болестта чума по дребните преживни животни, съобщиха от Областна администрация Ямбол.
Вземането на новите проби от овцете в стопанството на Ана и Тодор Петкови в Болярово бе уточнено по време на заседание на Областния щаб, в присъствието на министър Порожанов. Предложението бе съобщено и предложено на собствениците на засегнатата ферма. Въпреки решението им, днес вземането на повторни проби за чума по преживните животни, бе възпрепятствано.
Ако утре ветеринарните лекари вземат проби, те ще бъдат приоритетно обработени и оповестени на собствениците, и на членовете на Областния щаб, заяви областният управител.
В тази връзка Димитър Иванов свиква членовете на Щаба на заседание в сряда, 25 юли 2018г., от 13.00 часа. На заседанието ще бъдат поканени и собствениците на фермата в Болярово Ана и Тодор Петкови, както и Тодорка Сакалиева /баба Дора/, собственик на фермата с кози от село Шарково, за търсене на конкретни решения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Земеделските стопани в засегнатите от чумата общини Болярово и Елхово ще получат по 55 лв. помощ по de minimis

Ямбол: Земеделските стопани в засегнатите от чумата общини Болярово и Елхово ще получат по 55 лв. помощ по de minimis

20 Юли 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи на 15 лв. за овца- майка или коза-майка помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери. Това съобщиха от Областна администрация – Ямбол. Земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните преживни животни общини – Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта. По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експертната комисия на ЕК: Няма съмнения за това, че в България има чума по дребните преживни животни, предприетите от БАБХ мерки са в съответствие със законодателството на ЕС

Експертната комисия на ЕК: Няма съмнения за това, че в България има чума по дребните преживни животни, предприетите от БАБХ мерки са в съответствие със законодателството на ЕС

20 Юли 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това, а мерките, които БАБХ е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС - това заключи експертната мисия на ЕК, която посети България тази седмица, съобщиха от БАБХ. Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ливкидиране и ограничаване на разпространението на болестта – това е оценката за работата на БАБХ до този момент.
Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпостраняващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища
БАБХ работи в тясно сътрудничество и пълна прозрачност с всички ресорни институции на страната и Европейската Комисия. България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Не контролирам сайта на БАБХ

Министър Румен Порожанов: Не контролирам сайта на БАБХ

20 Юли 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Не контролирам сайта на БАБХ. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с разминаванията между регистрирани, евтаназирани и останали живи овце и дали са сваляли данни от сайта на БАБХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Даже не знам какво е качвано и какво е сваляно“, каза министърът. По думите му ангажимент на всеки стопанин е да си регистрира в системата съответния брой на животните. „Разбира се и на частно-практикуващия лекар да актуализира системата. Ние ще заплатим това, което е по протокол унищожено, но разминавания има“, коментира Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Оперативният щаб за борба с чумата ще се събере да реши кога да продължава евтаназията на животни в Странджанско

Министър Румен Порожанов: Оперативният щаб за борба с чумата ще се събере да реши кога да продължава евтаназията на животни в Странджанско

20 Юли 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Оперативният щаб за борба с чумата ще се събере да реши кога да продължава евтаназията на животни в Странджанско. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов , предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какво ще се прави утре след като на 19 и 20 юли 2018 г. е решено евтаназията да бъде преустановена, Порожанов отговори: „Ще се съберем щабът и ще решим“. На въпрос кога ще се събере щабът, министърът заяви, че ще разговаря с министър Валентин Радев и ще се разберат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Службите работят и по хипотезата заразата с чума да е умишлена

Министър Валентин Радев: Службите работят и по хипотезата заразата с чума да е умишлена

20 Юли 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Службите работят включително и по хипотезата заразата с чума да е умишлена. Дано не се окаже, че е умишлена. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента се опитваме да направим най-доброто за държавата“, обяви той. „Уверявам народните представители, че службите работят, за да намерим източника на заразата, да намерим причината“, заяви Радев. „Този, който политизира случая, работи срещу гражданите“, посочи министърът. „Никакво политизиране, грижата е обща. Това е криза“, коментира Валентин Радев. „Не ни поставяйте в ъгъла, и то точно вие - народните представители, от които очакваме подкрепа. Разчитаме на разбирането ви, пред вас първи разказахме всичко“, се обърна се той към депутатите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Не бих си позволил да правя внушения за чумата по дребно-преживните животни

Министър Румен Порожанов: Не бих си позволил да правя внушения за чумата по дребно-преживните животни

20 Юли 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Не бих си позволил да правя внушения за чумата по дребно-преживните животни. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка със съмненията на ПГ на „Воля“ за умишлено разпространение на болестта, Порожанов коментира: „Ако някой разпространява умишлено заболяване, ние много внимателно трябва да коментираме и в момента, в който има информация, тя да бъде предадена по съответния ред“, каза земеделският министър. Министър Порожанов отчете, че чумата е нова болест за ЕС. Във връзка с твърдението на ДПС, че не е икономически логично да се купуват животни от Турция, тъй като те са много по-скъпи, министър Порожанов каза: „Безспорно цените в европейската част на Турция на агнетата и на овцете е по-висока от тази в азиатската. Тя е малко по-голяма от тази в България“, коментира Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: При едно от местата на загробване на евтаназирани животни е имало пропадане на пръст, но след това е било засипано

Министър Румен Порожанов: При едно от местата на загробване на евтаназирани животни е имало пропадане на пръст, но след това е било засипано

20 Юли 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. При едно от местата на загробване на евтаназирани животни е имало пропадане на пръст, но след това е било засипано. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с информацията, че заровени евтаназирани животни са разравяни и разнасяни, министърът кометнтира: „Вчера разговарях с кмета на Болярово. Да, при едно от загробените места е имало пропадане, след което е засипано. Не искам да споря дали е имало кости или друго. Самото месо се засипва с препарати“, коментира Порожанов.
По отношение на обезщетенията, той поясни, че те се извършват по наредба. „Да, първоначалните изчисления показаха средни цени около 140 и 150 лв., след това добавихме разходи, които са допустими от гледна точка на пропуснати ползи, за да направим това обезщетение. Не можем, каквито призиви имаше, да дадем по 300 евро на овца“, каза той и поясни, че животновъди са благодарили за направеното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации проведе заседание във връзка с мерките срещу разпространението на чумата при животните

Велико Търново: Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации проведе заседание във връзка с мерките срещу разпространението на чумата при животните

20 Юли 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново се проведе в Областна администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията. Проф. д-р Любомира Попова откри заседанието. Комисията бе запозната със ситуацията и предприемането на мерки за предотвратяване проникването на заболяванията инфлуенца (грип) по птиците, чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете на територията на областта. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с характеристиките и разпространението на тези заболявания. „Грипът по птиците носи сериозни финансови загуби. Основните мерки за недопускане на неговото разпространение са мерките за биосигурност и ефективното осигуряване транспорта при придвижването на животните. Чумата по дребните преживни животни се появява за пръв път у нас, тя е изключително опасно заболяване, не се налагат карантини и не е удачно прилагането на жива ваксина. Основната превантивна мярка за област Велико Търново е недопускането за навлизане на животни. Африканската чума по свинете първо тръгва от Грузия, навлиза в Полша, като последната понася сериозни финансови загуби. Основните мерки са за биосигурност на свинефермите и правилно организирана дейност на ловните организации. Концесионерът на пристанището в град Свищов се е ангажирал да изгради дезинфекционна площадка.“, каза д-р Спасов. „Поставянето на електропастири, разрешения за индивидуален лов и премии за отстреляни диви свине са допълнителните мерки, които са взети от РДГ- Велико Търново“, каза директорът Николай Николов. Той уточни, че считано от 19.07.2018 г. е налице и забрана за събиране на трюфели. Комисията взе следните решения: В срок до 27.07.2018 г. да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки по изпълнение на Заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите във връзка със заболяванията, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки. Да се обърне особено внимание на ловните дружини за необходимите действия. Да се извършват стриктни проверки на транспортните средства, превозващи дивеч, живи живот и, птици и фуражи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Животновъдни организации от страната настояват да бъдат върнати освободените служители на МЗХГ

Животновъдни организации от страната настояват да бъдат върнати освободените служители на МЗХГ

20 Юли 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Животновъдни организации от страната настояват за свикването на нов Консултативен съвет, на който ще искат да бъдат върнати на работа освободените служители на Министерството на земеделието, горите и храните. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на Организацията на ръзвъдчиците на автохтонни породи овце в България. „Ще искаме нов Консултативен съвет, защото сред нас никога не е ставало въпрос за оставките на зам.-министър Цветан Димитров, директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов”, каза Стоянов. По думите му животновъдите приемат мерките на правителството срещу чумата по животните за нормални и адекватни. „Като кмет съм подкрепен от БСП, но в момента говоря наистина реално. Тези хора си свършиха работата по-добре от предния път. Допуснахме „син език”, докато решим какво да правим. Сега даже министрите трябва да бъдат още по-безкомпромисни, да не допускат външни хора, които да стават преносители на болестта. И дано да не почнат нови огнища извън тази територия”, каза Румен Стоянов. „Аз лично вярвам на Българската агенция на храните и на Министерството. След като има потвърдено и то Брюксел, че има такова заболяване, трябва да се вземат бързи и адекватни мерки. Едва ли някой иска да става убиец на животни, или на българския бизнес, по каквато и да е причина”, добави Румен Стоянов. По думите му трябва да се действа наистина бързо, защото не само България може да "изгори" от чумата, а и цяла Европа. „Всички сме съпричастни с хората, на които им избиха животните, всички искаме да им помогнем. Но каквото и да си мислим, всички сме изправени пред тази коварна болест и не може да чакаме да пламне цяла България със скръстени ръце”, добави Стоянов. Неговото мнение е, че трябва да се действа бързо, така както са действали преди 9 септември 1944 година. Тогава жандармерията е влизала в стадата, вършила си е работата и не се е отлагало нищо. „Колкото и грозно да звучи това, по-добре е 4000 животни да убият сега, отколкото после да са 400 000”, добави Румен Стоянов.
Той каза още, че сега някои се опитват да яхнат вълната, но ако се събуди и останалата част от бранша, наистина ще трябва да си кажат истината каквато е. Според Румен Стоянов сега има много спекулации по темата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Танева, ГЕРБ: Апелирам за държавническо поведение по темата за чумата - обратното означава много по-големи щети и много по-сърцераздирателни истории

Десислава Танева, ГЕРБ: Апелирам за държавническо поведение по темата за чумата - обратното означава много по-големи щети и много по-сърцераздирателни истории

20 Юли 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам за държавническо поведение по темата за чумата - обратното означава много по-големи щети и много по-сърцераздирателни истории. Това каза председателят на Земеделска комисия и депутат от ГЕРБ Десислава Танева по време на изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев и в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни , предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя изрази впечатление от дискусията и от нейното професионално провеждане. Танева поясни, че при възникване на заболяването е имало грешки от комуникационен характер. „Такива епизоотии се получават все по-често при нас . От 2012 г. насам тя е трета такава“, каза Танева. По думите й мерките, които се вземат по европейска директива не са приятни, но са такива ,каквито са взели МЗХГ и Агенцията по храните. „Такива мерки са прилагани в предишни години при подобни случаи. В предишните епизоотии България се е справяла много добре. Ветеринарните власти се ползват с уважение на колегите от ЕС и извън него", коментира Танева и отчете, че страната ни е гранична и от Африка навлизат нови заболявания. Председателят на Земеделска комисия обърна внимание, че тази епизоотия е използвана не съвсем добросъвестно. „Не обвинявам никого за това“, каза още Танева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ алармира, че от БАБХ са свалили информацията за чумата от сайта си

ПГ на „БСП за България“ алармира, че от БАБХ са свалили информацията за чумата от сайта си

20 Юли 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Информацията за чумата е свалена от сайта на БАБХ. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин след изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него министрите не са внесли допълнително успокоение. „Първо г-н Радев заяви, че е получил политическа подкрепа на заседание на Председателски съвет. Ние в отговор на това негово твърдение, поискахме разсекретяване на стенограмите. Позволихте си г-н Радев, в телевизионно предаване да твърдите, че не можете да си вършите работата, че народният представител Вигенин дежури в Шарково“, каза Вигенин. Той поясни, че в нито един момент БСП не е твърдяла, че няма чума, а са искали доказателства за това. По думите му информацията за чумата вчера е била свалена от сайта на БАБХ. Според него причините за свалянето на информацията не е ясна. Вигенин алармира, че в данните на БАБХ е имало противоречия. Депутатът от БСП обърна внимание, че загробването на евтаназираните животни е извършено неправилно. Според него това е именно предпоставката за разнасяне на зараза, а не хората, които са били в подкрепа на баба Дора. Според БСП трябва да се направи още по въпроса за обезщетенията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Ситуацията с чумата наистина е кризисна, опасността е реална

Министър Валентин Радев: Ситуацията с чумата наистина е кризисна, опасността е реална

20 Юли 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията наистина е кризисна, затова създаваме Кризисен щаб. Опасността е реална. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Създадохме местен координационен щаб, министрите също ще отидем там. Искаме хората да ни виждат и да съдействаме за разбиране на ситуацията“, обяви той. Според Радев всички, които отиват в засегнатите райони, не съзнават, че разнасят зараза. „Всички, които идват да помагат на баба Дора или на когото друг поискат, не съзнават, че това е пренасяне на зараза. Ще бъдем строги, не защото не трябва да знаете какво става там, а защото разнасяме зараза“, посочи министърът. „Ако искаме да се опазим- това е начинът“, подчерта той. „Съпричастни сме към болката на хората. Много добре я осъзнаваме. Всеки има родители и знае какво означават животните за тях. Никой не иска да посегне на ничие животно, ако то е здраво“, обясни Валентин Радев. „Молбата ни е всички да направим така, че да повишим доверието на гражданите. Те да разберат колко е голяма опасността“, посочи той. „Моля за дисциплинираност, хората да изпълняват всички указания на МВР. Усещам как само след няколко дни ще ни обвините, че не сме взели твърди мерки. Вече чувам такива гласове“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Всичко, което досега сме направили срещу чумата, е законно

Министър Валентин Радев: Всичко, което досега сме направили срещу чумата, е законно

20 Юли 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Според нас всичко, което досега сме направили срещу чумата, е законно. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на опозицията искрено, защото в такава ситуация със сигурност се правят грешки. Колегите ни може да не ни направят забележка, защото ни вярват повече от опозицията“, посочи той. „Посочихте ни някои от нещата, за които, струва ми се, се поправихме“, се обърна министърът към БСП. „Тук сме, защото няма достатъчно доверие в институциите“, каза още Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона

Министър Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона

20 Юли 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона. Това каза министърът на земеделието, храните горите Румен Порожанов по време на изслушването си в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заболяването чума по дребните преживни животни се причинява от вирус, който засяга овцете и козите, но не е опасност за хората. Източник на инфекция са болните животни. Предаването на болестта става с директен контакт между болни и здрави животни, както и със заразени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства. Наличие на заболяването в определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и с търговия с продукция. От изключителна важност са стриктно да се спазват всички наложени ограничения и да се изпълняват мерките“, обясни Порожеанов. Той даде хронология на заболяването и поясни, че са направени аутопсии на по две животни от селата Крайново и Странджа. Министър Порожанов поясни, че днес мисията на ЕК приключва своята работа по наблюдението на мерките, които предприема България. "Към момента в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано и още две по-малки в същото село. Преустановихме при много стриктно спазване на дезинфекционна политика, строг контрол от гледна точка на допускане на хора, неразпространение на болестта", заяви Порожанов. "За град Боярово - вчера създадохме няколко съвета. Направихме областен съвет. Проведохме този съвет. В Болярово самата ферма от около 200 и няколко овце е изолирана. Няма никакъв достъп до останалите стада в село Шарково и поради това, че няма клинични признаци на животните в момента - се разбрахме със собственици, че ще вземем втори проби под много строг карантинен контрол, за да се види дали има заболяване. Въпреки това отложихме за днес да се вземат пробите", каза Порожанов. Той поясни, че управляващите са обезпокоени от ситуацията, защото има няколко стада, които не са евтаназирани. "Едното е на леля Дора. Там няма открит позитивен резултат", каза той и допълни, че стадото обаче е в село Воден, където има положителни резултати за чума. По отношение на обезщетенията той поясни, че вече във Воден и Кости са изплатени. "Днес се изплащат в кметствата на Крайново и Странджа. В понеделник всички скотовъди от Шарково, на които са унищожени стадата, ще бъдат изплатени обезщетенията", заяви Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Ние сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване

Румен Петков, ПП АБВ: Ние сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване

20 Юли 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ние сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване. Това каза в Благоевград лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Петков добави, че са поискали Консултативен съвет за национална сигурност заради чумата, защото това е мястото, където трябва да бъде гарантирано националната сигурност на страната ни. „Ние от ПП АБВ сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване. Гледах по телевизията един от секретарите на еврокомисията, който обясняваше, че изтреблението на животните е неизбежно. Това води до отвращение в българския гражданин към европейската институция. Тогава, когато е неаргументирано и незащитено едно действие, то удря в бита на стотици хора и няма как да обясниш защо ти активно участваш в тази общност. Ако размерите на заразата тръгнат така динамично, както се предполага, че е тръгнало сега, това е още по-голямо основание за събиране на съвета. Има още един проблем и ние апелирахме президентът Румен Радев да наложи вето на закона за лова, който беше приет миналата седмица. Това е прецедент в българската ловна практика, а именно ловът на дивите прасета да се открива през юли месец, като обикновено се открива през октомври. Ние сме дали много сериозни аргументи, защо трябва да се наложи вето“, каза още Петков. По думите му първо при това разединяване ще има жертви и жива сила. „Учените от БАН, от Селскостопанска академия и от Европа твърдят, че в Румъния африканската чума по свинете е факт, има огнище. Практиката е като се гонят дивите прасета отсам Дунав, те да бягат оттатък Дунав. След това като се върнат болни при нас кой ще бъде виновен. Има ред неща, които действително Консултативния съвет трябва разгледа и трябва да се вземат решения, които да гарантират националната ни сигурност, защото това не е бита на отделни хора, а това е изхранването на нацията и съхраняване на поголовието. Ние вече 6 - 7 години избиваме нашето поголовие, поради такъв тип заболяване, без правителството да вземе каквито и да било мерки в средносрочен и дългосрочен план“, каза Петков. Той коментира, че идеята за допълнително отстрелване е несериозно. „Като намалим днес популацията, какво ще правим след три години“, каза Петков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приключване на изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за чумата по животните

Парламентът удължи работното си време до приключване на изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за чумата по животните

20 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приключване на изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за чумата по животните. Предложението направи от парламентарната трибуна председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФЗ: Удължен е срокът за кандидатстване по de minimis до 10 август 2018 г.

ДФЗ: Удължен е срокът за кандидатстване по de minimis до 10 август 2018 г.

20 Юли 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. УС на ДФЗ днес взе решение да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 на регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки с 9 456 384 лв. като изменя първоначално одобрения ресурс на заседанието от 12.07.2018 г. от 8 274 336 лв. на 17 730 720 лв. Това съобщават от пресцентъра на ДФЗ.
Увеличена е единичната ставка за помощта, определена с Решение на УС на ДФЗ на 12.07.2018 г. от 7 лв. на 15 лв. за една овца-майка и/или коза майка.
Удължен е и срокът за кандидатстване - вместо до 31 юли 2018 г. заявления за помощта ще се приемат до 10 август 2018 г. в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ). Кандидатства се лично или чрез упълномощено лице, след представяне на пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.
Помощта ще бъде изплатена до 20 август, като е възможно изплащане на средствата и след срока за бенефициенти, при които се извършва допълнителна административна проверка за допустимост на подпомагането.
Подпомагането на земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки чрез минимална помощ „де минимис“, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013 от 18 декември 2013 г. за компенсиране на част от оперативните разходи в резултат на болестта чума по дребни преживни животни в обл. Ямбол и обл. Бургас, е увеличено с 423 680 лв. спрямо утвърдения с решение на УС на ДФЗ, от 18.07.2018 г. финансов ресурс от 2 067 710 лв. на 2 491 390 лв.
Калкулираната единична ставка се увеличава от 47 лева на 55 лева за една овца-майка и за една коза-майка.
Увеличена е и единичната ставка от решение на УС на ДФ „Земеделие“, т.1.4 и т.1.5 от Протокол №128 от 18.07.2018 г. от 14 лева на 22 лева за една овца-майка и за една коза-майка.
Срокът за кандидатстване за животновъдите е до 31 август 2018 г.
С увеличението на помощите стопаните ще могат да покрият загубите си от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започва обезпаразитяване на пътната инфраструктура в областта за предотвратяване на разпространението на чума по животните

Пловдив: Започва обезпаразитяване на пътната инфраструктура в областта за предотвратяване на разпространението на чума по животните

20 Юли 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва обезпаразитяване на пътната инфраструктура в областта за предотвратяване на разпространението на чума по животните. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Димитър Керин, председател на Епизоотичната комисия към Областната администрация. Ще бъде дезинфекционния препарат „Виркон S“. Ще бъде дезинфекциран района на АМ „Тракия“ при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, както и пътят за Асеновград. Ще бъдат дезинфекцирани и по-големите паркинги в Пловдивска област. Акцията по дезинфекцията на съответните места ще бъде проведена от екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника. „В момента четири екипа от ОДБХ провеждат разяснителна кампания по места, която има за цел да обясни предприетите мерки за превенция, базирайки се на реалностите на сегашната епидемиологична ситуация, както и на опита от миналите на случаи на поява и борба с огнища на болести“, каза Димитър Керин.
На входно-изходни артерии на Пловдив са разположени полицейски патрули, които следят за незаконното транспортиране на животни.
Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел заради чумата по дивите свине, която все още не е навлязла в страната ни. Те са оборудвани с необходимите хладилни чанти, с които да пренасят пробите до лабораториите, ако се наложи това.
Днес по инициатива на областния управител на Пловдив Здравко Димитров е проведена среща, на която са били уточнени превантивните мерки срещу чумата по животните. На срещата е присъствал директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков и експерти, а действията са се координирали и с екипи на АПИ, ОДМВР и РДГ.
„На 24 юли от 09.00 часа в Областна администрация - Пловдив ще бъде проведено съвещание на Епизоотичната комисия, на което ще бъде докладвано за актуалната епизоотична обстановка в областта и ефекта от превантивните мерки за предотвратяване разпространението на болестта“, посочи още Димитър Керин.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителната агенция по горите е предприела действия срещу разпространението на болестта африканска чума по дивите свине в България

Изпълнителната агенция по горите е предприела действия срещу разпространението на болестта африканска чума по дивите свине в България

20 Юли 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Предприети са действия от Изпълнителната агенция по горите за превенция на навлизането и разпространението на болестта африканска чума по дивите свине в България, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Една от мерките, които се предприемат за превенция на навлизането и разпространението на болестта африканска чума по дивите свине в България е намаляването на популацията на дивата свиня. Чрез по-ниските цени на индивидуалното разрешително за лов и цените за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм, промените в Закона за лова и опазване на дивеча, предвиденото при индивидуален лов заплащане от 30 лв. на ловците на отстреляна дива свиня са действия, целящи мотивиране на българските ловци за завишаване на отстрела и намаляване числеността на вида.
Констатираните огнища на заразата в северната ни съседка наложи предприемането на действия по изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство започна, ще бъде с дължина 133000 линейни метра.
Обособяват се места за първична преработка на отстреляните диви свине и изграждане на съоръжения (ями) за отпадни животински продукти.
Разпределени са комплекти за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са обучени лица, които ще вземат тези проби, като е предвидено във всяка ловна дружинка да има по двама души, преминали такова обучение. Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за специално за съхраняване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за придвижване на пробите.
На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.
В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня призоваваме гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Областният управител Димитър Иванов призова фермерите от боляровската ферма да допуснат ветеринарите за нови проби

Ямбол: Областният управител Димитър Иванов призова фермерите от боляровската ферма да допуснат ветеринарите за нови проби

20 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Областният управител Димитър Иванов призова фермерите от боляровската ферма да допуснат ветеринарите за нови проби, съобщиха от Областна администрация-Ямбол. Мерките за биосигурност в региона са засилени. „Очаквам след всички проведени разговори със собствениците на фермата за овце в Болярово, да допуснат ветеринарните власти днес да вземат втора проба от животните, така както вчера се разбрахме и разговаряхме след проведения Щаб. Разбираме, в собствениците има колебание, има напрежение от това че има в стадото им положителна проба, затова стигнахме до предложението за втора такава. Тук съм да ги убедя, да допуснат лекарите и да съдействат да намерим най-доброто решение. Трябва да направим всичко възможно да ограничим заболяването в областта. Защото едно стадо, едно село, една община. Трябва да спрем процеса да не се разпространи. Надявам се повторните проби да са отрицателни“, каза Димитър Иванов.
Контролът по основните входно-изходни пътни артерии към община Болярово е засилен. Полиция, жандармерия и постове на гранична полиция са по местата си, в това се убеди областният управител Димитър Иванов по време на обиколката на района рано сутринта. Това е една от наложителните мерки на Координационния щаб за ограничаване и контрол на движението в региона, във връзка с усложнената епизоотична обстановка.
Извършват се и дезинфекционните мероприятия от ветеринарните власти.
Днес се изплащат и обезщетенията на стопаните в Странджа и Крайново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Областната епизоотична комисия прие мерки за предпазване на областта от африканската чума по свинете

Стара Загора: Областната епизоотична комисия прие мерки за предпазване на областта от африканската чума по свинете

20 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Днес в Областна администрация се състоя заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. На него присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на Регионалната дирекция по горите, на РИОСВ, на ОД МВР и РД ПБЗН, на сдружение „Зелени Балкани“ и на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз.
По първа точка от дневния ред участниците обсъдиха и приеха мерки за предпазване на областта от възникване на заболяването африканска чума по свинете. От изнесената от представител на Областната дирекция по безопасност на храните информация стана ясно, че това заболяване засега е непознато за България, а съвсем доскоро не е съществувало и в Европа. Смята се, че на Стария континент то е пренесено от Грузия чрез заразени хранителни продукти. В момента регистрирани огнища има в Румъния, Молдова, Украйна, Полша и Чехия.
Най-опасна за нас е ситуацията в Румъния, която е съседна на България държава, а речната граница по р. Дунав не се счита за достатъчно надеждна за ограничаване на болестта. Около 400 огнища на африканска чума по домашните прасета и 10-12 огнища по дивите свине има регистрирани в област Тулча, която е на около 100 км от границата на България. Болестта се развива изключително бързо.
В Полша регистрираните досега огнища при дивите прасета са 1600, а при домашните – само 40. Според д-р Миков, тази разлика в цифрите при двете държави се дължи на по-добрия контрол и мерки за сигурност, които Полша е предприела за ограничаване на разпространението на болестта. Затова там може да се говори за овладяването ѝ. Болестта африканска чума по свинете е вирусно заболяване. Вирусът е много устойчив, оцелява с месеци. Преболедувалите животни продължават да бъдат вирусоносители за цял живот. При потвърждаване на болестта, животните се умъртвяват незабавно.
Предвид реалната опасност от навлизане на болестта в България, участниците се обединиха около мнението, че мерките за нейното ограничаване трябва да бъдат незабавни и безкомпромисни и че всички институции трябва да работят заедно за овладяване на ситуацията.
На първо място – в най-кратки срокове със заповед на областния управител във всички 11 общини от областта ще бъдат организирани срещи на компетентните институции с кметове и кметски наместници. Целта е да се установи с максимална точност броят на селскостопанските животни в съответните населени места. Към момента в много села съществуват нерегламентирани ферми, в които животните се отглеждат при изключително лоши условия и не подлежат на никакъв контрол.
Ще продължи наблюдението на полицейските органи на двата прохода – Шипка и Прохода на републиката.
Ще се засили комуникацията с органите на прокуратурата, защото има случаи, в които селски стопани отказват да осигурят достъп до обектите, в които отглеждат животни.
Областната епизоотична комисия прие и други превантивни мерки за предпазване от африканска чума по свинете и от Чума по дребните преживни животни. Сред тях са: осигуряване на постоянен ветеринарномедицински контрол по места, забрана за закупуване и продаване на живи животни от нерегламентирани места, обучение на ловните дружинки по отношение разпознаване на болестта африканска чума по свинете и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Днес се изплащат обезщетенията за евтаназираните стада в Крайново и Странджа, а в понеделник - в Шарково

Министър Румен Порожанов: Днес се изплащат обезщетенията за евтаназираните стада в Крайново и Странджа, а в понеделник - в Шарково

20 Юли 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа. А в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтаназираните стада. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговарях с една от козевъдните асоциации. По мое настояване тя пое ангажимент да заделим едно стадо от 100 кози. В момента, в който падне карантината от населеното място на баба Дора поемам личен ангажимент ние да й ги предоставим“, обясни той. „Тя в момента има 61 кози и 18 агнета, които се водят в регистъра. Всичко останало, те са 90 кози, агнета и ярета, които никой не си прави труда дори да ги вписва, това не ни е болката в момента“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Стопаните на фермата със вторично огнище на чума в град Болярово не ни допускат за втора проба

Министър Румен Порожанов: Стопаните на фермата със вторично огнище на чума в град Болярово не ни допускат за втора проба

20 Юли 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма допир на пасищно и водно ниво. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все още няма клиника на заболелите животни, затова основният вирусолог на ЕК Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо“, обясни той. „Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба“, обяви министърът. „Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, коментира Румен Порожанов. „Огнищата са в 5 населени места- Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково. Отново казвам, че във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22“, обясни той. „Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени“, посочи Порожанов. „Вчера създадохме оперативен щаб на местно ниво, за да могат да се координират по-добре взаимоотношенията между ветеринарите за дезинфекцията и контролът за движението на хора и на животни“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Има достатъчно чиновници в земеделското министерство, мястото им е на терен в засегнатите от чума райони

Омбудсманът Мая Манолова: Има достатъчно чиновници в земеделското министерство, мястото им е на терен в засегнатите от чума райони

20 Юли 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Има достатъчно чиновници в земеделското министерство, мястото им е на терен. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът на Р България Мая Манолова за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настоях за справедливи обезщетения, такива каквито хората очакват. Написала съм препоръка на министър Порожанов. Разговарях с него няколко пъти“, заяви тя. „Хората разбират справедливите обезщетения в зависимост от породата на животното, минимум 300 или 500 лева“, посочи Мая Манолова. „Препоръчах на министър Порожанов чиновниците от министерството да отидат на място. Да разговарят със всеки стопанин от този района, останалото не е честно отношение към хората“, каза още омбудсманът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, за да се знае истината

БСП: Публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, за да се знае истината

20 Юли 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с изнесената информация от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че ПГ на „БСП за България“ е подкрепила действията на правителството по повод кризисната ситуация с животновъдите в областите Ямбол и Бургас, публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, проведени в Народното събрание. Това съобщават от пресцентъра на БСП."Ние държим на прозрачност при взимането на решения и изясняването на истината", заявят от БСП.

Стенограмите от 17 и 18 юли 2018 г. може да прочетете на следните линкове:

Стенограма от 17 юли 2018
Стенограма от 18 юли 2018


Пълния текст от двете стенограми може да откриете и на страницата на Агенция "Фокус" в секция "Мнение".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Иван Иванов, БСП: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

20 Юли 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Липсва комуникация между различните органи в държавата, който доведе до хаоса с евтаназията на животните. Първо беше издадена заповед на БАБХ, но тя трябваше да бъде издадена не от директора на БАБХ, а от министъра земеделието и храните, съгласувана с министъра на МВР. Можеше да вземат всички нужни мерки, за да се предотврати разпространението на заразата. Това доведе до недоволството на хората. Опозицията реагира поради неспособността на институциите да се справят със ситуацията. Това каза пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него информацията, която се е подавала от БАБХ и от лабораторията в МЗХ, която каза, че няма данни за чума – обърка стопаните и е нормално те да протестират. „Управляващите да не си измиват ръцете в тази ситуация с опозицията, защото там персонално отговорен е министърът на земеделието. Това, че премиерът уволни трима чиновници, не означава, че ситуацията няма да се влоши. Напротив нещата ще станат още по-сложни. Защото още има противоречива информация- дали има, или няма чума по животните”, коментира Иванов. Той допълнии, че не е ясно откъде е дошла чумата- от Турция, от бежанци или по друг начин. Депутатът припомни, че е имало ветеринарни служители, които са евтанизирали „по тъмна доба” животни на стопани, след това умъртвяването е било временно спряно. „Такава дезорганизация и хаос, не се е случвало”, отсече Иван Иванов. „Трябваше да бъде уволнен министърът на земеделието Румен Порожанов, а не чиновници в министерството”, каза още той. „Управляващата коалиция така се тресе от фалшиви новини, които сами си създават, че съм втрещен”, отбеляза Иван Иванов.
За възможността да бъдат връщани мигранти от Европа, Иван Иванов заяви, че подобно решение трябва да мине през Народното събрание, защото това трябва да бъде облечено в законодателно решение. „Нямаме доверие в правителството, затова НС трябва да вземе решения”, каза Иван Иванов. „Искаме през Народното събрание да задължим правителството да не подписва тези двустранни споразумения и на второ място то да има точни и ясни предложения по Дъблинския регламент. Правителството проспа този въпрос по време на европредседателството. Не разбираме- защо се случи това, след като имаме решение на Народното събрание да се работи в тази насока, като един от приоритетите”, добави Иван Иванов. „Виждаме какво се случва в Германия, че г-жа Меркел се опитва да активира клаузата по Дъблинския регламент и да ни върне 60 000 души, по думи на Борисов, и затова ние вече не му вярваме. ГЕРБ се опитват да наложат решението на Съвета на Европа от 28 юни , което казва, че трябва да се строят лагери в страните – членки, но настаняването ще бъде на доброволен принцип. Но какъв ще е този доброволен принцип – позвъняване по телефона ли?”, попита народният представител от левицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

МЗХГ: На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

20 Юли 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи на 15 лв. за овца-майка и/или коза-майка помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево ще получат общо 55 лв. на овца/коза от помощта. По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Започна изплащането на обезщетенията за стопаните на евтаназирани животни в селата Странджа и Крайново

Ямбол: Започна изплащането на обезщетенията за стопаните на евтаназирани животни в селата Странджа и Крайново

20 Юли 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Със заповед на областния управител на Ямбол Димитър Иванов беше сформиран Областен координационен щаб, който да координира и организира изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестите Инфлуенца – грип по птиците и чума по дребните преживни животни в област Ямбол и усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на съседни държави членки и трети страни. Това съобщиха от Областна администрация – Ямбол. Службите включени в Областния щаб – ОБДХ, ОДМВР, РДГП, кметове на общини от областта обсъдиха актуалната ситуация и конкретните мерки за овладяване на напрежението и заболяването по дребните преживни животни в региона.
Първите решения на Щаба бяха оповестени чрез медиите от министъра на земеделието. Във връзка с обявеното от БАБХ вторично огнище на чума по дребните преживни животни, в Болярово ще бъдат взети втори проби и направени нови лабораторни изследвания. Експертното мнение беше, че фермата с положителна проба, е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. До излизане на резултата обектът се поставя под засилен контрол, наблюдение и дезинфекция. Засилени са и цялостните мерки в региона и проверките по пътищата.
Стопаните на фермата бяха запознати с решенията на Щаба лично и призовани да се ангажират с това фермата и животните да останат изолирани до излизане на пробите. Ситуацията е сложна, но всичко, което се прави в региона е с мисълта да се ограничи заболяването, да се запазят фермите и този бизнес, категорични бяха участниците в щаба.
Днес обезщетенията си ще получат стопаните в селата Странджа и Крайново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Цветан Цветанов и Емил Христов говорят ли си – току-що председателстващият пленарното заседание каза, че Порожанов и Радев няма да дойдат

Корнелия Нинова, БСП: Цветан Цветанов и Емил Христов говорят ли си – току-що председателстващият пленарното заседание каза, че Порожанов и Радев няма да дойдат

20 Юли 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов и Емил Христов говорят ли си – току-що председателстващият пленарното заседание каза, че Порожанов и Радев няма да дойдат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам въпрос към вас? Вие двамата говорите ли си с председателстващия в момента?“, зададе въпрос към Цветан Цветанов лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Току-що председателстващият заседанието ме информира, че днес двамата министри няма да дойдат в Народното събрание и няма да има изслушване. Може ли двамата да си говорите и да се разберем какво правим днес?“, каза още Нинова.
Председателстващият парламента Емил Христов попита Нинова, ако министрите Порожанов и Радев бъдат възпрепятствани, как да дойдат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Министрите Румен Порожанов и Валентин Радев ще бъдат в парламента

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Министрите Румен Порожанов и Валентин Радев ще бъдат в парламента

20 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Министър Румен Порожанов и министър Валентин Радев ще бъдат в парламента. Това каза в процедура председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод твърдението на БСП, че двамата министри няма да дойдат в пленарна зала, за да информират депутатите за мерките срещу чумата в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой по никакъв повод не е казвал, че те няма да дойдат днес в пленарна зала“, посочи той. „Ако работите само до 9.30 часа и смятате, че който е дошъл до тогава, дошъл - това е неглижиране на работата на парламента“, коментира Цветанов към БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Разбираме, че Порожанов и Радев няма да дойдат в НС – искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Драгомир Стойнев, БСП: Разбираме, че Порожанов и Радев няма да дойдат в НС – искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

20 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Днес разбираме, че Порожанов и Радев няма да дойдат в Народното събрание – искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет. Това каза заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Драгомир Стойнев в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера публично бе обявено, че министърът на вътрешните работи и министърът на земеделието ще обяснят в парламента на българската общественост какво се случва. Считам, че необходимо да регламентираме този дебат“, каза Стойнев и поясни, че е нормално от опозицията да има въпроси. „Днес разбирам обаче, че двамата министри няма да дойдат. Вчера министър Радев излъга цялата страна, че едва ли не той бил получил подкрепа от всички политически сили. Нещо, което не е вярно и затова поискахме стенограмата от Председателския съвет“, каза Стойнев и поясни, че ще я публикуват, ако министърът не дойде.
Заместник-председателят на НС Емил Христов заяви, че ще разговаря с министрите и поясни, че присъствието им в района на чумата ще е по-важно, отколкото в парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще изслуша министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за мерките срещу чумата в Странджанско

Парламентът ще изслуша министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за мерките срещу чумата в Странджанско

20 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще бъдат изслушани в парламента за мерките срещу чумата в Странджанско. Двамата ще информират депутатите за ситуацията с разпространението на чумата по дребните преживни животни. Парламентът ще проведе разисквания по темата за миграцията, по питане към премиера Бойко Борисов от лидера на БСП Корнелия Нинова. Законодателната програма на депутатите включва проекторешение за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса, като единствената кандидатура за поста е на д-р Дечо Дечев. Депутатите ще разгледат и промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ПГ на ГЕРБ. Промените касаят миньори от закрити подземни рудници и от такива, чието закриване предстои. Идеята на проекта е да им се даде възможност за по-ранно пенсиониране. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за пътищата, които ще бъдат подложени на първо гласуване. С тях се продължават инициираните през 2015 г. мерки по изграждане и функциониране на електронната система за събиране на таксите за ползване на платена пътна мрежа. Таксите ще са на база изминатото разстояние за превозни средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона и на база време за леки автомобили с обща техническа и допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.
В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол, който участие ще вземат шестима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят вицепремиерът Валери Симеонов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и образователният министър Красимир Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите отложиха евтаназията на животни, от опозицията поискаха поемане на политическа отговорност (ОБЗОР)

Управляващите отложиха евтаназията на животни, от опозицията поискаха поемане на политическа отговорност (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите отложиха временно евтаназията на животни в община Болярово, а опозицията поиска стенограма и поемане на политическа отговорност. Отлагането на евтаназията бе обявена на брифинг в Министерски съвет в сутрешните часове. Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че една от причините е необходимостта от пълни резултати, които да покажат дали има разнасяне на заразата към съседните региони, а като втора причина изтъкна намаленото доверие в някои политически сили. Вътрешният министър съобщи, че Координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животни, е поискал в петък отново да обяснят на народните представители действията, предприети за чумата по животните и да получат доверието им. „Ако някой има съмнения да ни каже, а не зад гърба ни да работи срещу националния интерес", каза още Радев. Вътрешният министър добави, че се създава и местен кризисен щаб в Болярово и заяви, че ще се действа само при единодушно потвърждение на правилността на предприетите от щаба мерки от всички парламентарно представени групи. На брифинга земеделският министър Румен Поражанов уточни, че в две стада са открити положителни проби на заболяването. Той уточни, че всички налични проби и резултати са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. От своя страна изпълнителният директор на БАБХ – д-р Дамян Илиев показа пред журналисти протоколите от лабораторията в Монпелие. „Имаше някакво неразбиране или недостатъчно информация от г-жа Корнелия Нинова, че това са различни лаборатории. Не е така, тя е една и съща. И комисар Андрю Кайтис потвърди всичко това“, коментира д-р Илиев. Междувременно стана ясно, че е открито и вторично огнище на чума по дребните преживни животни в град Болярово. Управляващите заявиха, че ако някой твърди, че няма чума, трябва да поема отговорността.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е необходима политическа отговорност за хаоса с чумата по животните и подчерта, че ако някой иска да я носи БСП - няма да стане. Нинова разкритикува управляващите, че си сменят мнението през час. Според нея, ако има доказателства за чумата, те трябва да отговорят на въпроса защо днес спират мерките и чакат проби. Тя обърна внимание, че чак сега се дезинфекцират и изолират районите и призова управляващите да не крият информация и да уведомяват хората в Странджанско. "Липсата на информация доведе до цялата тази истерия в цялата страна. За съжаление днес правят същата грешка и това ще е отново проблем в страната. Няма да им е виновна БСП. Днес министърът обявява рано сутринта от телевизиите, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо. Чул го е от телевизията. Хората в Болярово изпадат в паника, защото са го чули от телевизора. Така не се прави. Това е фатална грешка. Една от фаталните, която доведе до цялата тази истерия в цялата страна“, каза Нинова. По думите й първо се прави щаб, уведомяват се хората, дават им се документи и тогава се говори по телевизиите. Лидерът на БСП настоя и за стенограмата от Председателския съвет, на който бе разискван казусът с чумата по дребните преживни животни, за да може опозицията да докаже, че не са се съгласявали да се продължават мерките по евтаназия на животните.
Темата коментира и президентът Румен Радев. Той заяви, че очаква политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки. По думите на президента протестът, за който вчера бе обявено, че е постигнал успех за хората в Странджа, не кореспондира с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си. „Този протест само послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и те растат”, посочи Румен Радев. Попитан дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчака и да се види какви са резултатите на правителството по отношение на кризата и дали то ще помогне реално на тези хора да се справят с нея, а не „просто да хвърлят едни пари към тях”, защото това не решава въпроса.
Междувременно европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис заяви, че мерките, предприети от българските власти във връзка с чумата по дребните преживни животни, са в пълно съответствие с препоръките на ЕК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.