НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Русия: Проблемът с Косово може да се реши единствено с приемливи за Сърбия условия

МВнР на Русия: Проблемът с Косово може да се реши единствено с приемливи за Сърбия условия

22 Юли 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Белград. В публикуван в МВнР на Русия коментар е посочено, че диалогът между Белград и Прищина в рамките на разрешаването на косовския въпрос се осъществява в съответствие с резолюцията на ООН от 9 септември 2010 при посредничеството на ЕС. Документът е издаден в отговор на питане на сръбски медии относно позициите на Москва по диалога между Белград и Прищина, предава Eurasia Daily.
„Позицията на Русия се заключва в това, че въпросът опира на международното право и крайъгълния документ по разрешаването на косовския конфликт – резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която Автономният край Косово е съставна част от Сърбия“, подчертава МВнР на Русия в коментара си.
Министерството уточнява, че руско-сръбските отношения носят характер на стратегическо партньорство. „Контактите между Москва и Белград, в това число и на висше равнище, са интензивни. Ситуацията около Косово, редом с другите актуални теми на двустранния и международен дневен ред са предмет на системно обсъждане“, напомня се в коментара.
Русия решително се обявява срещу изкуствените срокове в диалог между Белград и Прищина, пише в съобщението на руската медия. „Изхождаме от това, че решението на косовския проблем може да се приеме изключително при приемливи за Сърбия условия“, подчертава се в отговора на въпроса към сръбските медии.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин в интервю за „Курир“: Компромисно решение за Косово е разграничаване и спирането на разпространението на Велика Албания

Александър Вулин в интервю за „Курир“: Компромисно решение за Косово е разграничаване и спирането на разпространението на Велика Албания

22 Юли 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Компромисното решение за проблема с Косово е разграничаване и спиране на разпространението на Велика Албания. Това заяви министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин в интервю за белградския вестник „Курир“.
Преговорите за Косово навлизат в последната си фаза и в Прищина не прикриват изнервеността си. В тази връзка военният министър на Белград заяви, че очаква провокациите от страна на управляващите в най-младата държава на Балканите да продължат и в заключителния етап на диалога за нормализиране на двустранните отношения.
„Очаквам Прищина да продължи с провокациите и да се опита да прекъсне диалога. Те знаят, че преговорите с (президента на Сърбия Александър) Вучич не са добри за тях. Брюкселското споразумение не работи в тяхна полза и за тях е трудно да приемат този факт", подчерта Вулин за седмичното издание на вестника.
На въпрос какво според него е приемлив компромис по косовския въпрос, сръбският министър на отбраната отговори: „Моята позиция е, че трябва да разграничим и да спрем разпространението на Велика Албания".
Коментирайки предложението на Вучич за провеждане на референдум по косовския въпрос, Вулин подчерта, че подкрепя идеята на президента. Той е „смел човек, който не крие. Да се изправиш пред нацията с предложение, което трябва да бъде изяснено, е политическа и лична храброст. Ако искаше да се скрие има парламент и правителство, на които да прехвърли отговорността, но той не направи това. Аз ще го подкрепя, защото знам, че няма човек, който да се е борил повече за позицията на сърбите и интересите на Сърбия“, обясни Вулин.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Отказан е достъп на външния министър на Косово в Нови Пазар

„Макфакс“ (Македония): Отказан е достъп на външния министър на Косово в Нови Пазар

21 Юли 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Властите в Белград не са одобрили молбата на министъра на външните работи на Косово Беджет Пазоли за влизане на територията на Сърбия в Нови Пазар, предава македонската електронна медия „Макфакс“.
Според сръбски медии искането е отхвърлено, защото според временната законова рамка на ЮНМИК Косово няма външно министерство и затова споразумението за посещение на официалните лица не може да се приложи в случая с Пацоли.
Самият министър заяви, че е поискал разрешение да посети Нови пазар и Санджак и допълни, че ако не получи разрешение, „няма да броди по планинските пътеки както го е направил“ директорът на Канцеларията за Косово и Метохия на Сърбия Марко Джурич, когато получава отказ да влезе на територията на Косово.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари 2019 г.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон при подписването на Аахенския договор. 22 януари ...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.