НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Популярен туристически гид от Мароко стана посланик на културния туризъм в града

Велико Търново: Популярен туристически гид от Мароко стана посланик на културния туризъм в града

30 Юли 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Един от най-популярните туристически гидове от Мароко и директор на голяма международна агенция стана посланик на културния туризъм във Велико Търново и събитията от календара в града, съобщиха от пресцентъра на Общината. В социалните мрежи Халим Елмасури популяризира знаковите исторически забележителности и природните дадености на града. През изминалата седмица той посети всички концерти в рамките на Международния фолклорен фестивал, както и постановки от програмата на големия летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ – 2018.
Докато е във Велико Търново със своето семейство, Халим Елмасури се запознава подробно с историята на града и на България. Помага му неговата съпруга, която е българка. Двамата имат три деца, които посещават българското училище към българското посолство в Мароко. Там, освен родния език, те изучават също родните традиции и обичаи. В същото училище е и внукът на Симеон Сакскобургготски – Симеон Хасан.
Халим Елмасури има намерения да организира туристически посещения на групи от Мароко, за да запознае чуждестранните посетители с богата история на България и Велико Търново, както и с богатия културен календар в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С дефиле и грандиозен концерт ще бъде закрит Международният фолклорен фестивал в града

Велико Търново: С дефиле и грандиозен концерт ще бъде закрит Международният фолклорен фестивал в града

28 Юли 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С дефиле на участниците и грандиозен концерт закриват 21-вия Международен фолклорен фестивал, който се провежда в града. Групите ще се разходят по главната улица на града, като шествието ще тръгне от парк „Марно поле“ в 19.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите. От 20.00 часа в Летния театър в центъра на града ще започне церемонията по закриване на събитието, в която ще се включат групите от България, Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико и Русия.
„Фокус“ припомня, че в продължение на седмица в 21-вото издание на Международния фест се включиха 15 състава и над 500 танцьори, акробати и певци. България бе представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“ и „Търновче“ (Велико Търново), „Развитие“ (Севлиево) „Жар“ (София), „Сидер Войвода“ и „Раховче“ (Горна Оряховица).
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нелина Църова, Община Велико Търново: Международният фолклорен фестивал е едно от емблематичните за града събития

Нелина Църова, Община Велико Търново: Международният фолклорен фестивал е едно от емблематичните за града събития

25 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Международният фолклорен фестивал е едно от емблематичните за Велико Търново събития. Това каза Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново, по време на посрещането на участниците във Фестивала, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя подчерта, че събитието е чакано всяка година с огромно желание от великотърновци. „Надявам се, че вие сами сте се убедили с какво нетърпение и с каква радост всички граждани и гости на Велико Търново очакват и посещават вашите концерти. Те наистина ви обичат. Това е заслужено, защото вие показвате, освен различни култури, също така и едно много високо изпълнителско майсторство. Затова фестивалът е един празник за нашия град“, посочи Нелина Църова. Тя пожела на всички участници във фестивала успехи на сцената във Велико Търново.
„Фокус“ припомня, че 263 ансамбъла от 107 страни от 5 континента са се представили в 20-те издания на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. 216 български състава са пели и танцували на сцената на Фестивала. Пред повече от 556 000 зрители са били изнесени над 584 концерта. През тези 20 години на сцената на Международния фолклорен фестивал са били представени над 20 елементи, включени в конвенцията за опазване на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Сред тях са дервишкият танц, Sama Dance от Индонезия, аржентинското танго, мексиканските мариачи, колумбийската маримба, бразилската капоейра и други.
21-ят Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Общината посрещнаха участниците в 21-тия Международен фолклорен фестивал

Велико Търново: В Общината посрещнаха участниците в 21-тия Международен фолклорен фестивал

25 Юли 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова посрещна участниците в 21-тия Международен фолклорен фестивал, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Срещата се състоя в Ритуалната зала на Общината. На нея присъстваха представители на всички осем състава, които участват във Фестивала – Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико и Русия. Всички те изказаха благодарността си, че участват в престижното събитие и че се намират в красив град като Велико Търново. Участниците подариха на ръководството на Общината традиционни сувенири от своите страни. Сред интересните подаръци бяха стар ръчно изработен килим от участниците от Боливия, традиционен грузински коняк от ансамбъла на „Летящите грузинци“, модел на традиционна малайзийска къща от групата от Малайзия и часовник, традиционна чиния и най-известният руски шоколад от Националния фолклорен ансамбъл на Русия „KALINKA“. Изпълнители от Музикалната консерватори ZJCM в Китай подариха на Нелина Църова ветрило и чаши за чай, а участниците от Коста Рика – традиционна кърпичка и банкнота, на която е изобразена културата на страната, с традиционните й продукти – кафе, банани и други. Индианска глинена чиния и картина-гоблен, изобразяваща типичен танц от мексиканския щат Калисто бяха подаръците на ансамбъла от южноамериканската държавата. Участниците написаха своите пожелания в книгата, която съхранява послания от всички групи, участвали в Международния фолклорен фестивал през 20-те години. Организаторите подариха на съставите макет на крепостта „Царевец“, документален филм за Велико Търново и за Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ и кукла в традиционна българска носия.
Президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов връчи на ръководството на Община Велико Търново плакет на 21-то издание на Международния фолклорен фестивал.
Концертите от Международния фолклорен фестивал продължават всяка вечер до 28 юли в Летния театър в парк „Марно поле“ от 20.00 часа. Входът е свободен. На 28-ти юли, от 11.00 часа, в „Итерхотел“ – Велико Търново ще се състои Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство“. Темата тази година е „Обредната система като „живо“ културно наследство“. Ще бъдат представени три лекции и ще се проведе обсъждане по темата. За лектори са поканени водещи специалисти работещи в областта на опазването на нематериалното културно наследство. Сред тях са гл. асистент д-р Иглика Мишкова, доц. д-р Ана Лулева и доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С дефиле по ул. „Васил Левски“ и музикални изпълнения в града започна 21-вото издание на Международния фолклорен фестивал

Велико Търново: С дефиле по ул. „Васил Левски“ и музикални изпълнения в града започна 21-вото издание на Международния фолклорен фестивал

22 Юли 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С дефиле по главната улица „Васил Левски“, танцувални и музикални изпълнения в съботната вечер беше открито 21-вото издание на Международния фолклорен фестивал. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Всяка вечер до 28 юли. Летният театър ще е сцена за концертите на гостуващите 15 състава и над 500 изпълнители от девет държави. Групите от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще представят традиционните за всяка една от държавите фолклор, обичаи, култура, традиции и изкуство.
Вечерните концерти започват в 20.00 часа и са със свободен вход. Песни, танци, акробатика и много изненади може да очаква публиката. България е представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“ и „Търновче“ (Велико Търново), „Развитие“ (Севлиево) „Жар“ (София), „Сидер Войвода“ и „Раховче“ (Горна Оряховица).
Откриването на Международния фолклорен фестивал включваше и ритуал по издигане на знамената на България, Велико Търново и флага на събитието. Всички участници и гости бяха приветствани от заместник-кмета на Старата столица проф. Георги Камарашев. Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов и подчерта голямата популярност на фестивала, превърнал се в една от емблемите на града.
Подарък за всички гости на културния форум ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена на тази вечер от 22.30 часа. Жестът е от страна на кмета Даниел Панов, Община В. Търново и Общинска агенция по туризъм.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите, международна научна конференция за популяризиране на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще бъде избрана най-красивата участничка в XXI-то издание на Международния фолклорен фестивал

Велико Търново: В града ще бъде избрана най-красивата участничка в XXI-то издание на Международния фолклорен фестивал

22 Юли 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Избират най-красивата участничка в XXI-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Конкурсът „Мис Фестивал“ се организира за 17-та поредна година. Той ще се проведе на басейна „Радио техникум“ в 10.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов. Тази вечер ще се проведе втората фестивална вечер. От 20.00 часа на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ ще бъде представен фолклорът на Боливия, Грузия, Коста Рика и Мексико.
XXI-то издание на Международния фолклорен фестивал беше открито вчера с дефиле и ритуал за издигане на знамената на България, Велико Търново и Европейския съюз. Участие в тазгодишния фестивал ще вземат танцови ансамбли от девет държави – Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. Ще се проведат общо 18 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Трявна и други градове, като осем от концертите ще са на открито в Летен театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Българският фолклор ще бъде представен от Фолклорен танцов състав „Търновче“, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ от Велико Търново, Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода“ от Горна Оряховица, Детско фолклорно студио „Раховче“, Фолклорен ансамбъл „Жар“ от София и за първи път Фолклорен ансамбъл „Развитие“ от Севлиево. Ансамблите ще участват в дефилетата и в българската вечер, която ще се състои на 27 юли.
Концертите ще са всяка вечер от 20.00 часа. Входът е свободен.
Тази година слоганът на фестивала е „Лятото, което винаги ще помним…“
XXI-ят Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 500 изпълнители ще представят в града културата на девет държави

Велико Търново: 500 изпълнители ще представят в града културата на девет държави

19 Юли 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 500 изпълнители от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще представят във Велико Търново традиционните за всяка една от държавите обичаи, култура, традиции и изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Петнадесетте ансамбъла ще участват в XXI Международен фолклорен фестивал, който започва тази събота и ще превърне Старата столица в световен карнавален център до 28 юли.
Големият културен форум стартира в следобедните часове на съботния ден с дефиле на участниците. Шествието ще тръгне в 18.30 ч. по главната улица „Васил Левски“, а пред сградата на Община Велико Търново всеки от съставите ще представи по едно изпълнение от своята програма.
В 20.00 ч. на сцената на Летния театър е официалното откриване на фестивала. Всяка от вечерите до 28 юли включително ще е карнавална, а концертите в Летния театър са със свободен вход, съобщиха по време на пресконференция организаторът Емил Павлов и Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци.
България ще бъде представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“ и „Търновче“ /Велико Търново/, „Развитие“ /Севлиево/ „Жар“ /София/, „Сидер Войвода“ и „Раховче“ /Горна Оряховица/.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите, международна научна конференция за популяризиране на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и др.
Подарък за всички гости на Международния фолклорен фестивал ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена на 22 юли /неделя/ от 22,30 ч. Жестът е от страна на кмета Даниел Панов, Община В. Търново и Общинска агенция по туризъм.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Конференция, конкурс конкурс за красота и кулинарна вечер ще се проведат в рамките на Международния фолклорен фестивал

Велико Търново: Конференция, конкурс конкурс за красота и кулинарна вечер ще се проведат в рамките на Международния фолклорен фестивал

19 Юли 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Научна конференция, конкурс „Мис Фестивал“ и вечер на традиционната кухня са сред съпътстващите събития на 21-я Международен фолклорен фестивал във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция президентът на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Павлов каза, че за четвърта поредна година в рамките на Фестивала се организира Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство“. Темата тази година е „Обредната система като „живо“ културно наследство“. Ще бъдат представени три лекции и ще се проведе обсъждане по темата. За лектори са поканени водещи специалисти работещи в областта на опазването на нематериалното културно наследство. Сред тях са гл. асистент д-р Иглика Мишкова, доц. д-р Ана Лулева и доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика в Етнографски музей към БАН. Конференцията ще се проведе в Конферентната зала на „Интерхотел“ – Велико Търново на 28 юли, от 11.00 часа. Научната конференция се организира с финансовата подкрепа на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.
На 27 юли ще има вечер на традиционната кухня. Ястия от своите държави ще представят групите от Грузия и Венецуела. Традиционният конкурс „Мис Фестивал 2018“ ще се състои на 22 юли на басейн „Радио техникум“, от 10.00 часа.
Томболата с награди ще бъде изтеглена в последния ден на Фестивала – 28 юли, от 20.00 часа в Летния театър в парк „Марно поле“.
Тази година слоганът на фестивала е „Лятото, което винаги ще помним…“.
Павлов съобщи също, че 263 ансамбъла от 107 страни от 5 континента са се представили в 20-те предходни издания на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Той посочи, че 216 български състава са пели и танцували на сцената на Фестивала. Пред повече от 556 000 зрители са били изнесени над 584 концерта. През тези 20 години на сцената на Международния фолклорен фестивал са били представени над 20 елементи, включени в конвенцията за опазване на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Сред тях са дервишкият танц, Sama Dance от Индонезия, аржентинското танго, мексиканските мариачи, колумбийската маримба, бразилската капоейра и други.
Международният фолклорен фестивал във Велико Търново се провежда вече за 21 поредна година, в партньорство с Община Велико Търново. Емил Павлов припомни, че още през 2000 година Фестивалът придобива статут на CIOFF (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали и Традиционни изкуства – акредитиран член на ЮНЕСКО) за 10 години. През 2010 година той бива удължен за следващите 10 години.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Танцови ансамбли от девет държави ще участват в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал в града

Велико Търново: Танцови ансамбли от девет държави ще участват в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал в града

19 Юли 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще участват в 21-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция президентът на фестивала Емил Павлов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тази година участниците са от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. Ще се проведат общо 18 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Трявна и други градове, като осем от концертите ще са на открито в Летен театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Емил Павлов допълни, че 21-я Международен фолклорен фестивал – Велико Търново се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Национална Секция на CIOFF България и Община Велико Търново.
За първи път на сцената във Велико Търново ще се изявят участници от Боливия и Малайзия. Участниците от Боливия са “ADAF Bolivia”. По думите на Павлов групата е на високо художествено ниво. Танцьорите ще представят културната традиция на Южна Америка и „дяволските танци“, характерни за годишния карнавал Оруро – една от най-известните атракции на континента. Повече от 30 музиканти и танцьори от Коста Рика ще оцветят сцената на фестивала. В репертоара на групата са представени три региона на страната – Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. След 10-годишно прекъсване на сцената в Летния театър ще се изяви и ансамбъл от Венецуела. Изпълнителите са част от венецуелската общност, живееща в Маями. Участниците от Мексико са представители на столицата на централно-западния щат Халисто – Гуадалахара. Всички те са студенти от Техническия университет в Монтерей. През 2010 година този ансамбъл е определен от публиката на Международния фолклорен фестивал за Група на публиката. Те ще се представят с нов репертоар, феерични костюми и незабравимата музика на мариачите.
Китай ще бъде представен от 28 уникални изпълнители от Музикалната консерватори ZJCM. Емил Павлов отбеляза, че любимите на великотърновската публика „Летящи грузинци“ отново ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал. Фолклорният ансамбъл от университета в Тбилиси тази година ще се представи с изцяло нова програма. След дълго прекъсване участие във фестивала ще вземе и група от Русия. Великотърновската публика ще има възможност да наблюдава Националния фолклорен ансамбъл на Русия „KALINKA“. Това е една от най-известните формации в страната, носител на множество национални и чуждестранни награди, с повече от 50 хореографски композиции в репертоара си.
Българският фолклор ще бъде представен от Фолклорен танцов състав „Търновче“, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ от Велико Търново, Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода“ от Горна Оряховица, Детско фолклорно студио „Раховче“, Фолклорен ансамбъл „Жар“ от София и за първи път Фолклорен ансамбъл „Развитие“ от Севлиево. Ансамблите ще участват в дефилетата и в българската вечер, която ще се състои на 27 юли (петък).
Концертите ще са всяка вечер от 20.00 часа. Откриването ще се проведе на 21 юли (събота), като дефилето ще тръгне от Студентския стол в 18.30 часа. За 19.00 часа е предвидено представяне на съставите пред сградата на Община Велико Търново, а от 20.00 часа започва концерт в парк „Марно поле“.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението заради откриването на Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" на 21 юли

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението заради откриването на Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" на 21 юли

19 Юли 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвежда се временна организация на движението заради откриването на Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" на 21 юли. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Промяната в движението е следната:
-за движение ще бъде затворен участъкът от ул. "Васил Левски" от студентски стол № 2 до сградата на Община Велико Търново за времето от 18,30 до 19,30 ч.;
-за движение ще бъде затворен площад "Цар Асен I", както и прилежащите му улици за времето от 21,45 до 22,45 ч.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.