НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денко Малевски: Шизофренно е да бъдеш за ЕС и НАТО и да си против смяна на името

Денко Малевски: Шизофренно е да бъдеш за ЕС и НАТО и да си против смяна на името

28 Юли 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шизофренно е да бъдеш за ЕС и НАТО и да си против смяна на името, заявява първият министър на външните работи на Македония и потенциален кандидат за бъдещ президент, пише македонското електронно издание “Република“.
„Щизофренната игра, че сме за НАТО и ЕС и сме за конституционното име (на Македония) са две неща, които взаимно се изключват. За това е време тази игра да престане, защото не води на никъде. Всъщност води държавата към пропаст“ са думите на Малевски, разпространени чрез социалната мрежа „Туитър“.
Според проучванията 75 процента от македонците са против смяна на конституционното име. В същото време около 80 процента от населението са за влизане на страната в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Малка е вероятността за консенсус между властта и опозицията около референдума в Македония

„Алсат-М“ (Македония): Малка е вероятността за консенсус между властта и опозицията около референдума в Македония

28 Юли 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малка е вероятността за консенсус между властта и опозицията около референдума в Македония, съобщава македонският телевизионен канал “Алсат –М“.
Работните групи на партиите през уикенда ще имат телефонни контакти в опит да приближат позициите си, но според телевизията има малки изгледи за успех преди понеделник, когато референдумът ще бъде гласуван.
От ВМРО-ДПМНЕ казват, че договарянето е спряло на последната лидерска среща в понеделник, когато властта и опозицията не успяха да намерят общ език за въпроса за референдума.
"Ние заявихме няколко пъти нашата позиция по отношение на въпроса на референдума, тя е ясна и според законовите норми и европейските принципи. В момента, както знаете, от лидерската среща няма напредък ", заяви Димче Арсовски от ВМРО-ДПМНЕ.
От опозиционната партия не казват каква ще бъде тяхната роля в референдума: бойкот, покана да се гласува на референдум, призив да се гласува за или против.
Управляващата СДСМ потвърждава, че работните групи са активни, но без много надежда за успех.
„През уикенда ще се направят опити за консултации между работните групи, но все още няма промени по отношение на крайния резултат. "
През последните дни премиерът Заев, а вчера и вицепремиерът Радмила Шекеринска заявиха, че решението на гражданите на референдума ще бъде задължително. Но, ако не бъде достигнат прагът за признаване на валидността му, за споразумението с Гърция ще решава парламента.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Партиите без споразумение – референдумът най-вероятно ще се гласува в понеделник пред депутатите

„Сител“ (Македония): Партиите без споразумение – референдумът най-вероятно ще се гласува в понеделник пред депутатите

28 Юли 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма разместване в позициите на властта и опозицията около обявяването на референдума. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ все още стои на позицията от срещата между партийните лидери, че не приема предложението на СДСМ за консултативен референдум и многозначен въпрос, в който освен договора с Гърция за името Северна Македония, да се включи и членството в Европейския съюз и НАТО, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Парламентарната сесия за обявяване на референдума се планира от властта за понеделник, според неофициални информации. Говори се, че депутатите на СДСМ вече са изготвили предложение за решението за референдума, но се изчаква за крайно споразумение между Християн Мицковски и Зоран Заев.
От друга страна се споменава, че тази сесия е възможно да се проведе дори и след илинденските празници, а провеждането на референдума да се случи на 7 октомври, вместо на 30 септември.
От ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че в случай на провеждане на подобна парламентарна сесия, най-висшето партийно ръководство ще вземе решение как ще действат депутатите на партията в парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Понеделник е денят „Д“ за референдума

„Канал 5“ (Македония): Понеделник е денят „Д“ за референдума

28 Юли 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарното мнозинство в македонския парламент вече е подготвило решението за обявяване на референдума. Източници от парламента твърдят, че се очаква още в събота и неделя да се постигне споразумение между лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев и Християн Мицковски, за въпроса за референдума, пише скопският телевизионен „Канал 5“.
Противно на това, източниците твърдят че решението за референдума ще се вземе по време на парламентарната сесия в понеделник с въпрос за референдума, който министър-председателят Зоран Заев вече обяви пред обществеността – „Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемането на договора за името между Македония и Гърция.“ Очаква се подкрепа и от опозиционните „БЕСА“ и „Алианс на Албанците“. В събота ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че остават на същата позиция, че въпросът за референдума трябва да бъде еднозначен.
В същото време властта и опозицията са в очакване на евентуалното споразумение за въпроса, който ще бъде поставен на референдума и са с тежки обвинения един срещу друг. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска отговорност от СДСМ за това, което определи в своето партийно изявление като „общата кражба“. Поискаха се оставки от служителите, въвлечени в скандалите с 45-те милиона евро.
„Заев се отказа от името, езика, историята, идентичността и македонското малцинство в съседните държави, само за да отвори пътя за себе си и своите съпартийци за забогатяване върху гърба на гражданите. Заев и СДСМ се отказаха от македонизма, само за да могат той и неговата клика да броят милионите на своите сметки, спечелени за сметка на държавата. Ще върнем справедливостта“, се казва в партийното съобщение на ВМРО-ДПМНЕ.
Според СДСМ, отново ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски упорито отказват чрез черни сценарии да подкрепят успеха на Македония и упорито се опитват да заключат македонското бъдеще. ВМРО-ДПМНЕ може да върне единствено парите от 11-годишния грабеж, защото справедливостта е отдавна възстановена и за тях няма да има амнистия, се пише в партийното съобщение на СДСМ.
„Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ въобще да не се притеснява, справедливостта е възстановена. Всички, които са нарушили закона, са отговорни, а парите ще се върнат в бюджета. Доказателство за това е присъдата против бившия премиер и председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и присъдата против неговия бизнес партньор Сеад Кочан, който ще върне незаконно взети 17 милиона евро в бюджета“, заявиха от СДСМ.
В събота и Демократичният съюз излезе със съобщение, че договорът с Гърция е за влизане в НАТО и ЕС. И затова въпросът за референдума може да бъде свързан с изпълнението на договора с Гърция като ключова предпоставка за влизане в НАТО и ЕС.
„Кампанията трябва да се проведе чрез обективно информиране на гражданите за перспективите, които се откриват пред Македония, ако те излязат да гласуват и изберат „За“. В същото време трябва ясно да се заяви, че бойкот на референдума ще означава нестабилност, стагнация, изолация и засилване на емиграцията от Македония“, се казва в съобщението на Демократичния съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: В момента няма промяна в позицията по въпроса за референдума

ВМРО-ДПМНЕ: В момента няма промяна в позицията по въпроса за референдума

28 Юли 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Говорителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски заяви в събота, че по отношение на въпроса за референдума и неговият характер към момента няма никаква промяна и позицията на партията вече е била заявена на няколко пъти, предава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
„Нашата позиция по отношение на въпроса вече беше заявена няколко пъти. Тя е ясна и според законовите норми и според европейските принципи в момента. Каквото знаете като резултат от срещата между партийните лидери, това е позицията ни и към момента“, заяви Арсовски, отговаряйки на журналистически въпрос за това дали предстоят консултации между ВМРО-ДПМНЕ и властта по въпроса за референдума и неговия характер.
Партийният говорител не отговори дали депутатите от опозицията ще участват в парламентарното заседание за гласуване на референдума, което е насрочено за понеделник, нито пък каква ще бъде ролята на ВМРО-ДПМНЕ на референдума. Арсовски не пожела да коментира и изявлението от петък на вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска.
„Няма да коментирам изявлението. Ще оставя да почакаме и да видим какво ще се случи и дали ще има промяна от настоящата ситуацията. По-нататък ще можем да коментираме и други теми“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Партиите все още водят преговори по референдума

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Партиите все още водят преговори по референдума

28 Юли 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските парламентарни партии продължават да водят преговори за постигане на споразумение за провеждането на референдума, специално целящи преодоляването на разногласията по точната формулировка на въпроса му, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
Министър-председателя на Македония Зоран Заев и председателят на парламента Талат Джафери обявиха, че до 30 юли трябва да се обяви, че референдумът ще бъде свикан на 30 септември.
С учредяването на Държавната избирателна комисия, чиито членове в понеделник ще дадат тържествени изявления в парламента, са приети и официалните условия за организиране на референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Исмет Рамадани: Ако не влезем в НАТО и ЕС, не гарантирам за коректността на албанците и тяхното по-нататъшно поведение

Исмет Рамадани: Ако не влезем в НАТО и ЕС, не гарантирам за коректността на албанците и тяхното по-нататъшно поведение

28 Юли 2018 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият депутат, настоящ председател на неправителствената организация "Евроатлантическия съвет на Македония" и съветник на премиера Исмет Рамадани каза пред македонската телевизия Алфа, че албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако споразумението с Гърция не успее и ако бъдат загубени всички шансове за НАТО и след това за ЕС, не гарантира коректността на албанците в поведението им, пише македонското електронно издание “МКД“.
"Албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако не успее този договор и ако загубим всички шансове за членство в НАТО и ЕС тогава не гарантирам за коректността на албанците в тяхното поведение нататък. Отговорно казвам пред обществеността, ако не успее договора и не успеем да получим членство, заставаме на кръстопът, където може да се случи нещо, което няма връзка с демократичните и евроатлантическите процеси. Защото нямаме друг съюз ", каза Рамадани. Той предупреди тези, които са против споразумението и референдумът да кажат какво ще се случи, ако те не минат и очаква никой да не си играе с емоциите на гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Tелма“ (Македония): Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция

„Tелма“ (Македония): Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция

27 Юли 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция, пише македонското електронно издание “Телма“.
Измененията в Закона за финансиране на политическите партии и Изборния кодекс, които бяха договорени зад гърба на обществеността и не са били публикувани до тяхното експресно гласуване в парламента, предизвикаха лавина от реакции. С промените партиите получават повече пари от бюджета, легализират се земи собственост на партии, реклама в медиите ще се плаща с държавни пари и е много важно, че липсват механизми за контрол. Правителството твърди, че по този начин ще се намали възможността за корупция, но Марко Трошановски от Института за демокрация смята, че законовите промени не е трябвало да бъдат приети без контролни механизми.
Трошановски вярва, че земята, която страните притежават при законовите промени, трябва да бъде точно посочена, тъй като част от партиите притежават собствена земеделска земя.
Медийните асоциации не одобриха промените в избирателния кодекс, които гласят, че държавата ще плати рекламата на партиите в медиите. Те считат, че промените са направени непрозрачни, с партиен консенсус и зад затворени врати и пряко застрашават работата на медиите по време на предизборната кампания.
Като особено проблематично изменение на Изборния кодекс се смята, че участниците в изборния процес се налага да представят медийни планове за политическа реклама, които след това ще бъдат платени от държавния бюджет на частните медии. Това е удар по независимостта на редакционната политика и програмното съдържание на медиите по време на предизборната кампания, тъй като им се налага програмна схема от страна на политическите партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Референдумът ще бъде обявен в понеделник

„Телма“ (Македония): Референдумът ще бъде обявен в понеделник

27 Юли 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът ще бъде обявен в понеделник, а най-вероятно ще се проведе на 30 септември, твърдят парламентарни източници за скопския телевизионен канал „Телма“.
През следващите дни партиите ще засилят консултациите на високо ниво за формулиране на въпроса за референдума. Те са оптимисти за постигането на споразумение, но ако това не се случи, управляващото мнозинство и албанските партии ще започнат кампания за убеждаване на гражданите в ползите от успеха на референдума.
Ще се уточни и дали решението от референдума ще бъде консултативно или задължително. В крайна сметка всичко ще зависи от мнозинството.
Неговият резултат ще диктува по-нататъшните решения. Ако няма мнозинство, за конституционните промени ще решава парламентът. СДСМ остава на позицията, че поставеният въпрос трябва да гласи „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора с Гърция за името“. Вицепремиерът Радмила Шекеринска заяви, че в този исторически момент за държавата е необходим консенсус от всички партии.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че всичко зависи от премиера Зоран Заев, а договореният въпрос трябва да бъде ясен, кратък и еднозначен. Те не разкриват как ще постъпят и каква позиция ще заемат за референдума.
В понеделник на работните си места ще седне и новоизбраният състав на Държавната избирателна комисия (ДИК). Клетвата, която трябваше да произнесат в петък, е отложена поради отсъствието на парламентарния председател Талат Джафери . Новият председател на ДИК Оливер Дерковски заяви, че всички са подготвени за успешна организация на референдума.
Този състав на ДИК ще има шестмесечен мандат, а след приключването му партиите ще седнат отново на масата за преговори за промяна в изборното законодателство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма отстъпки: Въпросът на референдума ще бъде този, който избере Зоран Заев

„Независен“ (Македония): Няма отстъпки: Въпросът на референдума ще бъде този, който избере Зоран Заев

27 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Въпросът за референдума ще бъде този, който избере премиера (на Македония) Зоран Заев и няма да има отстъпки, дори и ВМРО-ДПМНЕ да се съгласят да участват активно“, заявиха високопоставени правителствени служители за македонския вестник „Независен“ в навечерието на парламентарната сесия в понеделник, на която се очаква насрочването на референдум за 30 септември.
Според тях продължават контактите между екипите на Зоран Заев и лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и се оставя пространство за споразумение, но дори да не се стигне до това, референдумът ще се проведе и без участието на опозицията.
„Достатъчно е, че отстъпихме за избора на ДИК, служебното правителство и закона за финансирането на партиите. Очакваме ВМРО-ДПМНЕ да застане на правилната страна, тъй като не може да бъдат за ЕС и НАТО, а да бойкотират референдума“, твърдят правителствените източници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънският премиер Виорика Дънчила: Румъния ще помогне на Македония за влизането й в ЕС и НАТО

Румънският премиер Виорика Дънчила: Румъния ще помогне на Македония за влизането й в ЕС и НАТО

27 Юли 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев в петък се срещна в Скопие с румънския си колега Виорика Дънчила, която подчерта че Македония има подкрепата на Букурещ за евроатлантическата си интеграция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Румъния е готова да помогне на Македония с политическа и техническа подкрепа“, заяви Дънчила, цитирана от правителствената пресслужба.
„Тя подчерта, че поканата от НАТО за членство е важна и изрази очакването си за успешен референдум и продължаване по европейския път. Дънчила изрази надежда, че до края на 2019 година ще има консенсус между страните-членки на ЕС и ще започнат точките за преговори за членство“, се казва още в съобщението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска: Решението от референдума е задължително, но и без него институциите имат задължения

Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска: Решението от референдума е задължително, но и без него институциите имат задължения

27 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако на референдума се вземе решение, то ще е задължително за институциите, но ако не се вземе решение, институциите имат задължение да изразят своето мнение, заяви в петък министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с предстоящия референдума за договора с Гърция и за това дали конституционните промени ще се извършат, както и дали решението ще бъде прието от гражданите, предава македонската електронна медия A1 On.
„Нашата цел е да изпълним това, което е обещано, и да дадем шанс на гражданите да изразят своето мнение относно Европейския съюз и НАТО и пътя, чрез който ще стигнем до това членство. Ще настояваме гражданите най-открито да изразят своето мнение. Ако някой е убеден, както и ние сме убедени, че огромното мнозинство граждани желаят страната да се нормализира, да се стабилизира, да поеме по този път, ще излязат и ще дадат своя глас. Онези, които смятат че това не е добро, също може да излязат и да дадат своя глас. Това решение оставяме на гражданите и ги призоваваме да изразят своето мнение“, заяви Шекеринска.
Във връзка с това дали е планирана още една среща на партийните лидери, която да е посветена на въпроса за референдума, тя изтъкна че те са показали голямо търпение за дискусия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветник на Зоран Заев: Не гарантирам за коректност на албанците, ако референдумът за името пропадне

Съветник на Зоран Заев: Не гарантирам за коректност на албанците, ако референдумът за името пропадне

27 Юли 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съветникът на министър-председателя Зоран Заев и председател на Евроатлантическия съвет на Македония Исмет Рамадани подчерта, че не може да гарантира за коректността на албанците, в случай че референдумът за името пропадне. Съответното изявление Рамадани направи в предаване на „Алфа ТВ“, отбелязва близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ електронно издание „Курир“.
„Албанците ще бъдат коректни в целия процес, но ако този договор не успее и загубим всички шансове за НАТО и ЕС, тогава не гарантирам за коректността на албанците в тяхното отношение по-натам. Ако не успеем да се присъединим към НАТО и ЕС може да да има кръстопът, нещо друго, което няма нищо общо с демократичните процеси, евроатлантическите процеси“, коментира Исмет Рамадани за телевизионното предаване, като подчерта, че изразява лично мнение, а не отправя предупреждения.
Рамадани настоя онези, които се противопоставят на споразумението за името и референдума, да кажат какво ще се случи, ако те пропаднат. Същевременно той призова никой да не си играе с чувствата на гражданите.
Исмет Рамадани е съветник на македонския премиер по въпросите за подготовка, анализ и доклади, необходими за реализиране на стратегическите приоритети и ангажименти за членството на страната в НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

27 Юли 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членството на Македония в НАТО и Европейския съюз ще бъде включено във въпроса, на който гражданите на югозападната ни съседка ще отговарят на референдума, насрочен за есента. Това разкриха за македонското електронно издание „Независен“ правителствени източници. Референдумът би трябвало да се проведе на 30 септември, освен ако не бъдат създадени нови препятствия, които биха могли да забавят процеса с около седмица.
Въпреки че първоначално бе планирано решението да бъде взето на парламентарно заседание в събота, по-късно стана ясно, че това вероятно ще се случи в понеделник, като последен възможен срок, който ще гарантира провеждането на референдума през последната седмица на септември. В следващите дни ще има консултации между управляващото мнозинство и опозицията относно подробностите, които трябва да бъдат посочени в решението за свикване на референдума. Но ако СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не постигнат съгласие за въпроса за референдума и характера му е много вероятно е той да бъде проведен и без подкрепата на най-голямата опозиционна партия в Македония. Към това следва да се припомни, че решението за провеждането на референдум не изисква подписа на държавния глава.
На опозицията й бе оставено малко пространство да изрази своята позиция във връзка с референдума, т.е. дали ще призове своите поддръжници за бойкот или за гласуване - по свое собствено усмотрение или противно на призивите на управляващите партии.
Във връзка с въпроса за референдума, премиерът Зоран Заев посочи като възможна формулировката: „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемането на споразумението между Република Македония и Република Гърция". Според изданието, след консултациите с опозицията, управляващите партии са изразили готовност на някои корекции на въпроса, но не и на отстъпки по отношение на намека, че договорът за името с Гърция деблокира интеграционните процеси на страната. На свой ред ВМРО-ДПМНЕ желае въпрос за референдум, който да се отнася само до споразумението за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

26 Юли 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бивши депутати, адвокати, държавни служители и съдия са в новия състав на Държавната избирателна комисия. Част от новите членове на комисията, която трябва да проведе референдума, са слабо познати на обществеността, пише македонската информационна агенция „Макфакс“, в материал който разкрива факти за новите членове на ДИК.
Оливер Дерковски, който е избран за председател на ДИК, е бивш генерален директор на „Македонски железници-Транспорт“ от 2010 до 2015 година. Две години е работил и в НАП като ръководител на сектор за принудително събиране, а преди това в два мандата Дерковски е бил и депутат. Пред две години той е бил обвинен от СДСМ за непотизъм и за забогатяване по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Както разкриха от СДСМ тогава, Дерковски е придобил два апартамента в Скопие, от които единият е бил по времето на неговото управление на македонските железници.
Член на ДИК по предложение на СДСМ ще бъде и бившият председател на комисията Борис Кондарко. През 2013 година той се оттегли от председателското място в ДИК поради лични причини, както той сам заяви, въпреки че неговата оставка беше обявена от Зоран Заев, който потърси вина във ВМРО-ДПМНЕ за невъзможността от истинско прочистване на избирателния списък. От тогава Кондарко се оттегли от политическата общественост и се върна към работата си като адвокат. Преди това е бил и депутат между 2002 и 2008 година.
Между членовете, по предложение на СДСМ, е и съдията Радица Ристевска от Охрид, както и Янаке Витановски, ръководител на отдел в ДИК за съставяне и актуализиране на избирателния списък. Витановски преди това е бил член и председател на Комисията за лустрация, както и депутат от 1996 до 2002 година.
Предложение на ВМРО-ДПМНЕ е и Елизабета Постоловска, държавен служител в министерството на финансите, а предложение на Движението „БЕСА“ е Енвер Салихи от Куманово, който има трудов стаж в Агенцията за кадастър на недвижими имоти. Заместник-председател на ДИК ще бъде Дитмире Шеху по предложение на Демократичния съюз за интеграция, която е работила като секретар в Община Гостивар, а след това и като ръководител на отдела за обществени поръчки.
Новият състав на ДИК беше избран със 100 гласа „За“ и ще има мандат от шест месеца.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

26 Юли 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. След формирането на Държавната избирателна комисия (ДИК) и споразумението, което беше постигнато на срещата на лидерите на четирите най-големи партии в Македония за отворените въпроси, продължават консултациите между партиите относно въпроса за референдума, пише скопското електронно издание „Вечер“.
Референдумът, както обяви преди два дни македонският премиер Зоран Заев, ще се състои на 30 септември и се очаква до 30 юли парламентът да гласува решение за неговото обявяване.
По време на една от лидерските срещи Заев заяви, че възможна формулировка на въпроса за референдума би била: „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора с Гърция за името“. Но това не би било приемливо за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която желае запитването да се отнася само до договора за името.
Настояването на лидера ѝ Християн Мицковски, според информациите, е да се зачитат конституцията и Закона за референдум, където се изисква въпросът да бъде ясен и еднозначен, с цел гражданите да не бъдат подведени в заблуда.
Въпросът, който е бил предложен от ВМРО-ДПМНЕ, гласи: „Вашата позиция за договора, подписан от министъра на външните работи Никола Димитров от името на правителството на Република Македония и министъра на външните работи Никос Коцияс от името на правителството на Република Гърция на 17 юни 2018 година в Псаредес (Нивици)“.
Експертите предупреждават, че е необходим ясен и недвусмислен въпрос на референдума, който няма да обърка гражданите. Те подчертават и че във фокуса на въпроса трябва да бъде договорът с Гърция.
„Затова във фокуса на въпроса за референдума трябва да бъде договорът, така както е озаглавен, с пълно име. Референдумското запитване трябва да гласи:
„Дали сте за Договор за решаване на разликите описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на (Организацията на) Обединените нации, за прекратяване на Временното споразумение от 1995 година и за установяване на стратегическо партньорство между страните?“ „ЗА“ или „ПРОТИВ““, пише професор Светомир Шкарич в текст, публикуван в портала „Рес Публика“.
На първо място във въпроса за референдума трябва да стои договорът за името, тъй като предмет на договора от Преспа е името, а никъде в него не се споменават ЕС и НАТО, заяви професор Гордана Силяновска.
В изявление за „Вечер“ професор Силяновска обясни, че формулировката на този въпрос изисква по-широка консултация, включваща и мненията на експертната общност и неправителствения сектор и не трябва това да се решава само от партийните лидери.
Френският посланик в Македония Кристиян Тимоние също заяви, че въпросът трябва да бъде ясен за гласоподавателите, за да може те да направят избор.
„Редно е да се консултират юристите, а знам колко са стриктни македонските юристи, както е и вашият правосъден министър“, добави Тимоние.
В решението за обявяване на референдума, което се предвижда да се приеме в понеделник (30 юли), покрай датата, трябва да се уточни и въпросът и видът на референдума.
Въпросът, по закон, трябва да бъде ясно формулиран и да е недвусмислен, за да може гражданите да го разберат и да отговорят със „За“ или „Против“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

26 Юли 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония избра новия състав на Държавната избирателна комисия (ДИК), с което окончателно и официално се създават условия за организиране и провеждане на референдума за договора за името, постигнат с Гърция миналия месец, подчертават от редакцията на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“
Очаква се в парламента да бъде насрочено ново заседани – в събота или в понеделник, на който официално да бъде обявено провеждането на референдума, насрочен за 30 септември.
Министър-председателят Зоран Заев изрази увереност, че до 30 юли парламентът в Скопие ще вземе решение за свикване на референдум, който, както каза, ще бъде организиран и без опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в случай че не бъде постигнато споразумение с партията, водена от Християн Мицковски.
Заев подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да обяви ясно позициите си – дали ще бойкотират референдума, дали ще призоват гражданите да гласуват „против“ договора за името, или ще ги остави свободно да решат бъдещето си. „Това е тяхно право, но задължение на всички е да се гарантира, че процесът ще бъде успешен", подчерта Заев.
Премиерът увери, че остава отворен за обсъждане на въпроса дали референдумът трябва да бъде консултативен или обвързващ.
„В края решението е задължително, защото гражданите теоретично могат да излязат милион, а ако 600 хиляди гласуват „за“, а 400 хиляди гласуват „против“, тогава политиците гласуват решението в парламента и постигаме консенсус. Ако излязат милиони избиратели, 600 хиляди са „против“, а 400 хиляди са „за“, тогава договорът с Гърция няма да бъде приложен. Ако излязат 800 хиляди гласоподаватели, 600 хиляди гласоподаватели „за“, а 200 хиляди са „против“, гражданите не са взели решение. Ако няма изпълнен ценз няма решение, както е по Конституцията и тогава остава институциите да решат. Парламентът да гласува „за“ или „против“ конституционни промени“, предложи македонският премиер.
Проблемът, според него, е около въпроса за референдума. „Ще Ви попитаме – съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО, като подкрепите споразумението между Република Македония и Република Гърция? От опозицията получихме контравъпрос, който гласи – „Подкрепяте ли договора между Република Македония и Република Гърция, подписано от министъра Никола Димитров и Никос Коцияс в Нивици, който напълно унищожава македонския език, македонската идентичност, македонската култура и македонската национална уникалност. Това не е вярно и не можем да поставим такъв въпрос на гражданите“, обясни Заев.
Премиерът призова референдума да бъде успешен процес, като същевременно гарантира валидност и признателност както за гласуващите в подкрепа на договора, така и за онези, които ще гласуват против споразумението.
На парламентарна сесия в сряда членовете на временния състав на ДИК бяха гласувани с 100 гласа „за" без дискусия, по стария модел, според който председателят на Комисията е предложен от главната опозиционна партия. Бяха приети и измененията в Изборния кодекс (99 гласа „за") и в законите за правителството и за финансиране на политическите партии (с по 101 гласа „за"), след съкратена процедура. Внасянето на изменения в тези три закона, което бе условие на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, всъщност означаваха и край на процеса на блокиране на избора на ДИК.
Оливър Дерковски бе номиниран от ВМРО-ДПМНЕ за председател на ДИК, а за негов заместник бе предложен Дитмир Шеху от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ). Останалите членове на ДИК са Елизабет Постоловска от ВМРО-ДПМНЕ, Янаки Витановски, Борис Кондарко и Радица Ристеска от СДСМ, и Енвер Салиу от БЕСА.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

26 Юли 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 100 гласа „за" и нито един „против“ в македонския парламент бе избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Председателят на органа ще бъде от редиците на опозицията, а мнозинството в него – от управляващите партии. Избирането на ДИК стана възможно, след като ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ постигнаха консенсус по спорни въпроси и изпълниха ангажиментите, поети в рамките на последната среща на четирите най-големи партии в страната, проведена в понеделник.
Освен ДИК, без дебат и с подкрепата на над 100 депутати бяха приети измененията в Закона за правителството, в Изборния кодекс и за финансирането на политическите партии. Опозицията успя да си гарантира служебно правителство 100 дни преди изборите, в което ще има двама министри от редиците й. От гледна точка на финансирането на партиите бе постигнато съгласие да се увеличи двойно процентът от бюджетните средства, които политическите сили ще получат, за да няма съмнително финансиране и дарения.
Власт и опозиция обаче остават на различни позиции за референдума за името. Вече бе обявено, че той ще бъде обявен не по-късно от 30 юли, а провеждането му ще бъде насрочено за 30 септември.
Министър-председателят Зора Заев бе категоричен, че референдумът ще се проведе – независимо от позициите на ВМРО-ДПМНЕ и резултатите от преговорите с тях. За първи път той остави на парламента възможността да вземе решение за необходимите конституционни промени, ако референдумът не бъде успешен. Това изявление на Заев бе разтълкувано като мярка срещу евентуален бойкот.
С този темп конституционните промени ще бъдат приети някъде през януари. През февруари следващата година се очаква Гърция да ратифицира договора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума

Зоран Заев: До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума

25 Юли 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. До 30 юли парламентът ще вземе решение за свикване на референдума, заявява македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонското електронно издание „МКД“.
Решението ще бъде взето дори и без опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в случай, че не се постигне разбирателство на парламентарно ниво.
В случай, че не се постигне споразумение с опозицията, Заев очаква депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да обявят дали са за бойкот на референдума или ще призоват избирателите си да гласуват „против“, настоява премиерът.
Зоран Заев не вижда необходимост от нова лидерска среща, но заяви, че е отворен за свикване на такава по искане на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Няма проблем, необходимо е да се намери решение, защото дните за това са преброени и решение трябва да бъде взето“
Той съобщи, че е уговорено датата на референдума да бъде възможно най-рано, тъй като при успешен референдум ще са необходими конституционни промени, които изискват между 100 и 120 дни - до края на януари, за да може през февруари Гърция да ратифицира споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

25 Юли 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без дискусия, със 100 гласа „за“ в 120-местния македонски парламент бе гласуван новият състав на Държавната избирателна комисия, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
Оливер Дерковски от ВМРО-ДПМНЕ ще бъде председател на ДИК, а неговият заместник-председател ще бъде Дитмир Шеху от ДСИ. Елизабета Постоловска бе избрана като член от ВМРО-ДПМНЕ. Борче Кондарко, Янаки Витановски и Радица Ристевски са членове от СДСМ. В комисията представител на „Беса“ ще бъде Енвер Салиу.
Дневният ред беше гласуван с 99 гласа „за“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Близо сме до ЕС и НАТО, не приемаме безотговорни ултиматуми

Зоран Заев: Близо сме до ЕС и НАТО, не приемаме безотговорни ултиматуми

24 Юли 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Много сме близо до реализацията на стратегическите цели на Република Македония – членството в ЕС и НАТО, и няма да позволим процесът да бъде нарушен или поставен под риск от безотговорни ултиматуми. Оставаме посветени до край за постигането на решенията, които да направят възможни условията за справедлив референдум в интерес на гражданите на нашата държава“, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев по време на срещата си с германския министър по европейските въпроси Михаел Рот, проведена във вторник, предава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Законът е еднакъв за всички, амнистията за политическите престъпници е невъзможна и определено няма да се огънем пред натиска да отстъпим от върховенството на закона“, добави Заев.
По време на срещата си с Михаел Рот, македонският премиер изтъкна че Македония открива нова страница в своята история с получаването на дата за преговори с Европейския съюз и с поканата за членство в НАТО, като същевременно открива и нова значима глава в историята на Европа в период, в който за ЕС е от огромно значение единството на всички европейски страни, съобщи правителствената пресслужба.
Германският министър по европейския въпроси подчерта, че Македония и може и занапред да продължи да разчита на цялостна и силна подкрепа от Германия. Той допълни, че предстоящият референдум е решителен момент за европейското бъдеще на Македония и че отговорността сега трябва да се поеме от всички съответни политически субекти в страната, добавяйки към това число и опозицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

24 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села заяви, че подкрепя договора за името с Гърция, но и че партията му ще има свои промени при измененията в конституцията, с които ще се изисква подобряването на договора, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
В частта от договора за гражданството, „Алианс на Албанците“ ще подкрепи за македонските граждани да остане „македонец/гражданин на Република Северна Македония“, но в същото време Села иска за албанците да се добави „албанец/гражданин на Република Северна Македония“.
„Чрез процеса на започване на конституционни изменения ще направим така, че всички народи да се чувстват еднакви. В Македония има народи, които заслужават да бъдат равнопоставени в преамбюла. Алиансът на Албанците, чрез свои предложения за промени, ще се намеси в частта на конституцията, която се отнася до официалните езици“, заяви Зиядин Села.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

24 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първо в парламента да минат останалите договорени неща от срещата между лидерите на четирите най-големи партии, проведена в понеделник, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и едва след това да бъдат гласувани членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), призоваха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
От ВМРО-ДПМНЕ поясниха, че техните предложения вече са подготвени и са известни на обществеността, но най-важното е процесът да продължи, както е бил договорен в понеделник между лидерите.
„Предложенията са подготвени и вече са публично обявени. Вчера публично беше договорено в първата част от лидерската среща и публично обявено от страна на премиера (на Македония Зоран) Заев, че трябва да се гласуват договорените работи в парламента, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и след това да се гласува за ДИК по стария принцип и модел. Това, което е най-важно, е че процесът на договореното от вчера трябва да започне и да се пренесе в парламента, а едва след това да се гласуват членовете на ДИК“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

24 Юли 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села вярва, че неговата партия е истинска опозиционна партия, чиито представители е трябвало да присъстват на срещите между лидерите и да има свой представител в Държавната избирателна комисия (ДИК), а не крилото на БЕСА на Билал Касами, предава скопското електронно издание „Нова Македония“.
Във вторник, по време на пресконференция в македонския парламент, Зиядин Села заяви че „Алианс на Албанците“ ще предложи своите промени при изменението на конституцията на страната.
Промените, според Села, ще бъдат в частта на преамбюла на конституцията и ще се отнасят до държавността на народните и официалния език на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутатите разкриха списъка на кандидатите за Държавната избирателна комисия без дискусия и го изпратиха на Талат Джафери

„Фокус“ (Македония): Депутатите разкриха списъка на кандидатите за Държавната избирателна комисия без дискусия и го изпратиха на Талат Джафери

24 Юли 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Единодушно и без дискусии депутатите от комисията за изборите и назначенията в македонския парламент определиха списъка с 47 кандидати за Държавната избирателна комисия и го изпратиха на председателя на законодателния орган Талат Джафери, предава македонският „Фокус“.
Съгласно парламентарната процедурата Джафери трябва да предаде списъка на политическите партии и те да предложат своите членове. Впоследствие Комисията отново ще заседава и ще определи седемте членове на комисията.
Накрая, на пленарна сесия съставът на ДИК трябва да бъде гласуван с мнозинство от две трети, според стария модел на Изборния кодекс на Македония.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

23 Юли 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ лъже, че иска Македония да стане част от Европейския съюз и НАТО, лъже, че иска правова държава и че се бори за честен референдум, заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата между лидерите на четирите най-големи партии в страната, продължила повече от осем часа, предава македонската агенция МЕТА.
„За съжаление, Християн Мицковски не успя да усети момента. Вместо да се качи на влака, който бърза към ЕС и НАТО, той избра да остане от тъмната страна на историята. Днес (понеделник, 23 юли) всичко излезе наяве. Всички трябва да знаят, Християн Мицковски лъже срамно, когато твърди, че за това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ са важни изборът на състава на Държавната избирателна комисия с мнозинство от две трети, служебното правителство за следващите избори, или Закона за финансиране на политическите партии. Мицковски днес се опита да прикрие истинските си намерения. След като видя, че няма и най-малък шанс да се съгласим дори да разговаряме за директна или индиректна амнистия, днес бе принуден декларативно да се откаже от неговата срамна цел на всяка цена да издейства спасение за неговите ментори и колеги“, заяви Заев.
Той смята, че Мицковски е разговарял без никакво намерение да се договори и че единствената му цел е била ако не му се даде амнистия, да няма и договор.
„Партията, която от десет години се кръсти в референдума като основна точка в своята програма, днес избяга безотговорно. Значи, Мицковски казва, че гражданите са с него, а не иска честно да им даде избор. Мицковски казва, че иска в ЕС и НАТО, а не иска да подкрепи нито една стъпка към тази цел. Нека ви кажа: Мицковски не знае какво иска“, заяви Заев и призова всички честни членове на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдума и да направят правилния избор.
Премиерът добави, че независимо от това, че не е постигнат договор за референдума, всички споразумения за ЦИК и Закона за финансиране на политическите партии ще останат в сила.
Преди това лидерът на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) Али Ахмети и коалиционен партньор в правителството, заяви, че втората част от преговорите е била разочароваща и призова опозицията да постави държавните интереси над партийните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“А1 Он” (Македония): На лидерската среща е договорен въпросът за служебното правителство, референдумът ще се обсъжда допълнително

“А1 Он” (Македония): На лидерската среща е договорен въпросът за служебното правителство, референдумът ще се обсъжда допълнително

23 Юли 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев заяви след лидерската среща в понеделник в Скопие, че участниците са се договорили за формиране на служебно правителство, което да организира предсрочни избори, както е според Пържинския договор, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Трябваха ни мъдрост и нерви. Още преди договора с Гърция приехме условия за избиране на Държавна избирателна комисия (ЦИК), законови промени, че преди всякакви избори, трябва да се назначи служебно правителство, което да ги организира. С това завършихме една фаза, ще продължим разговорите за датата, характера и въпроса на референдума. Македония ще бъде членка на НАТО и ЕС“, увери македонският премиер на лидерската среща.
Той заяви още, че са приети всички искания на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ – за Пържинско правителство преди изборите, Законът за финансиране на партиите и ЦИК.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

23 Юли 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе прекъсната за втора пауза, а след нея се очакват и официалните изявление на участниците в преговорите, предава македонският„Фокус“.
Все още няма официална информация за хода на преговорите. Единствено лидерът на ДСИ Али Ахмети бе на разположение да отговори на журналистическите въпроси. Индиректно той загатна, че след няколко часа преговори няма постигнато споразумение между партиите.
По-рано в медиите бе разпространена информация, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

23 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. След кратка пауза срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе възобновена, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Към настоящия момент официални информации за хода на преговорите все още няма. В медиите обаче се появиха непотвърдени данн, съгласно които е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

23 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, е прекъсната за пауза, съобщава скопското електронно издание МКД.
Официални информации за хода на преговорите все още няма, но по непотвърдени данни е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

23 Юли 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. По непотвърдени данни, в рамките на провеждащата се в Скопие среща на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, опозиционният лидер Християн Мицковски се е отказал от искането си за променя на чл. 353 на Наказателния кодекс, предава македонската телевизия „24 вести“.
Според източниците на медията министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Трети опит за постигане на компромис за формирането на ДИК: Лидерската среща в Скопие започна

„Макфакс“ (Македония): Трети опит за постигане на компромис за формирането на ДИК: Лидерската среща в Скопие започна

23 Юли 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие започна срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, предава македонската информационната агенция „Макфакс“.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
Очаква се на срещата в Клуба на депутата да бъдат обсъдени условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение.
След приключване на миналата лидерската среща премиерът Заев подчерта, че няма да има компромис за амнистията, пряка или косвена, припомня агенцията. На свой ред опозиционният лидер Християн Мицковски подчерта, че позицията на премиера е опит за манипулация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

23 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен министър-председателят Зоран Заев (СДСМ), на срещата ще присъстват председателите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

23 Юли 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателите на четирите най-големи политически партии в Македония ще се опитат да преодолеят различията си в понеделник по Държавната избирателна комисия и по провеждането на референдума за името. Срещата е насрочена в понеделник рано сутринта, а, ако тя не даде резултат, парламентът от 11 част ще гласува промените в избирателния кодекс, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според неофициални и непотвърдени данни опозицията изисква своеобразна амнистия за бившите служители чрез промени в Наказателния кодекс, въпреки че премиерът Зоран неколкократно заяви, че няма да се пазари с въпроси като амнистията от наказателна отговорност при обсъждането на стратегическите цели на страната,
До края на месеца и началото на август парламентът трябва да избере нови членове на Държавната избирателна комисия и да свика референдум, както и да гласува Закона за финансиране на партиите и закона за правителството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

22 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония, предава Макфакс.
В понеделник депутатите ще обсъдят законопроекта за изменение и допълнение на Избирателния кодекс. Промените се извършват по съкратена процедура, тъй като предложението е с европейски приоритет.
В петък председателят на Комисията по европейските въпроси Артан Груби приключи дебата по измененията на Избирателния кодекс, без комисията да приеме нито едно изменение от общо 401 предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
Груби каза, че тъй като имаше много предложения за изменение е решил да прекрати дискусията, защото поради крайния срок от два дни за приключване на заседанието на Комисията, няма да може да бъдат разгледани всички предложения, така или иначе.
Правителството представи законопроект за изменение на Избирателния кодекс, който, както твърди то, ще деблокира създаването на Държавната избирателна комисия (ДИК) преди провеждането на референдума тази есен. Правителството иска членовете на ДИК, вместо от две трети, да се избират с обикновено мнозинство. ВМРО-ДПМНЕ обвинява, че както със Закона за езиците, така и с Избирателния кодекс правителството грубо злоупотребява с европейския приоритет и с комисията по европейските въпроси. Според опозиционната партия Избирателният кодекс никога не се приема без консултация с опозицията и дори не се разглежда от Комисията по европейските въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

21 Юли 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери изрази увереност, че на срещата в началото на следващата седмица председателите на четирите най-големи партии ще постигнат споразумение за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК). Същевременно той подчерта, че тя все някак ще бъде съставена, независимо какъв ще бъде изходът от срещата, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„В противен случай, който аз не искам, започната процедура може да бъде доведена до край, защото няма инструменти за възпрепятстване, освен ако не мислим за онзи навик, когато законът се носи за подпис от президента на страната, а той вземе същото решение за него, както и за предходните два (за езиците и за договора за името – бел. р.) Това вече е един от инструментите за намеса", поясни Джафери.
Председателят на Събранието подчерта също, че все още няма насрочена дата за провеждане на референдума за името, поради което и парламентът няма краен срок за обявяването му. Той потвърди, че Законът за ратифицирането на споразумението с Гърция ще бъде изпратен за публикуване в Държавен вестник преди провеждането на референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

21 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците. Това призовават от управляващия в Македония СДСМ, предава скопската електронна медия A1 On.
Спекулациите около срещата на четирите най-големи парламентарно представени партии в Македония, които опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разпространява в някои медии, не помагат на започналия процес на намиране на консенсус. Още веднъж призоваваме ВМРО-ДПМНЕ да покаже отговорност и рамо до рамо с останалите политически партии да подкрепи македонското бъдеще в ЕС и НАТО, се казва в изявлението от СДСМ.
„В интерес на гражданите и държавата, ВМРО-ДПМНЕ трябва да се застъпи за бъдещето на Македония, а не за амнистия на престъпниците от върха на тяхната партия“, допълват още от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

21 Юли 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) вече е изпратил съответните покани до лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията  по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

20 Юли 2018 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии, пише електронното издание на македонския вестник “Нова Македония“ .
Преди това заседанието спря на второто изменение и беше прекъсвано три пъти. Два пъти бе дадена почивка поради напрегнатата атмосфера и веднъж по искане на координатора на парламентарната група на ДСИ Еуп Алими, за да провери дали всичките 400 изменения са преведени на албански език.
По време на дебата депутатите от опозицията обвиниха че се злоупотребява със съкратената процедура и подчертаха, че Избирателният кодекс няма никакви допирни точки с Комисията по европейските въпроси.
Депутатите от управляващото мнозинство, пък посочиха, че техните колеги от ВМРО-ДПМНЕ умишлено блокират приемането на закони с цел да се гласува амнистия и да се спаси бившия лидер Никола Груевски.
С измененията на избирателния кодекс се предлага Държавната избирателна комисия да бъде избрана с обикновено мнозинство от 61 депутати, вместо с мнозинство от две трети от 81-те депутати, както преди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

20 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на комисията по европейските въпроси към македонския парламент приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс, предава Макфакс.
Председателят на комисията Артан Груби прекрати заседанието с мотива, че няма достатъчно време и така или иначе няма да могат да бъдат разгледани всички предложени поправки на Изборния кодекс.
Комисията трябваше да заседава до полунощ. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в комисията обвиниха председателя, че е бързал да закрие заседанието. Комисията заседава и вчера, като отхвърли една от общо 401-та поправки предложени от главната опозиционна партия.
На днешното заседание, което беше прекъсвано няколко пъти не беше взето решение по нито една от поправките.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

20 Юли 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент по разглеждането на проекта за изменение на Изборния кодекс, предава македонското електронно издание A1 On.
Заседанието се очаква да приключи до полунощ. То беше прекъсвано на три пъти - два пъти заради напрегната атмосфера и един път, за да се провери дали са преведени на албански език 400-те предложения за изменение на Изборния кодекс, внесени от ВМРО-ДПМНЕ.
На този етап тече разгорещена дискусия за втората от общо 400-те поправки, внесени от основната опозиционна партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евроатлантически маневри в македонския парламент (ОБЗОР)

Евроатлантически маневри в македонския парламент (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
На 17 юни на брега на Преспанското езеро бе подписан Договорът за разрешаване на десетилетния спор за името между Македония и Гърция. С разрешаването на този въпрос, Скопие очаква да получи зелена светлина за присъединяване към евроатлантическите организации – Европейския съюз и НАТО.
Но самото подписване на документа не означава само по себе си окончателно разрешаване на въпроса, защото той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и това бе предвидено от подписващите страни и в тази връзка те изготвиха поетапна схема за прилагане:


- Договорът трябва да бъде приет от парламента на Македония (изпълнено)

- При неподписване от страна на президента на Македония Георги Иванов, договорът се връща за повторно гласуване в народното събрание (изпълнено)

- Писмо от гръцкото правителство до ЕС и НАТО, с което се препоръчва започване на присъединителни преговори между Северна Македония и ЕС и приемане в НАТО, при условие, че е направена ревизия на македонската конституция. (изпълнено)

- На съветът на министрите на външните работи на ЕС (25-26 юни) и срещата на върха (28-29 юни) да се изпрати позитивен сигнал на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване, без да се взима предвид опозицията на Франция и Нидерландия, а подкрепата на Германия. (Македония не получи дата за започване на преговори, тук надделяха Франция и Нидерландия, които отложиха вземането на това решение за края на 2019 година, когато ЕК и ЕП ще са в различен състав и, най-вероятно, влиянието на евроскептиците и противниците на по-нататъшното разширение ще са още по-силни)

- На срещата на върха на НАТО (11 юли) да се отправи покана за членство, при условие, че са направени конституционни промени. (НАТО изпрати покана за започване на преговори и увери, че Македония ще се присъедини при окончателното прилагане на Договора за името)

- Правителството на Заев трябва да изпрати писмо до 190+ държави, които признават „Република Македония“, че името Severna Makedonija ще се употребява в двустранната и в международната комуникация (предстои)

- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум. (Борбата в македонския парламент по тази точка върви и именно за нея ще стане въпрос по-надолу, вече е в ход план "Б")

- След прилагането на договора в Северна Македония, споразумението ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент едновременно с гласуването за приемане на съседната страна в НАТО. (Това изглежда все по-малко вероятно, след като Атина вече осребри подписването на Договора и в Гърция се очаква смяна на правителството)

Какво се случи до сега

Македонското правителство, под ръководството на премиера Зоран Заев, се зае да изпълнява точка по точка плана по бързата процедура. С тази цел, обсъждането на Договора в парламента бе внесено за обсъждане в Комисията по европейските въпроси, оглавявана от един от най-влиятелните политици в Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) , част от управляващата коалиция, Артан Груби, а не, както е нормално да бъде, в Комисията по външните работи, чийто председател обаче е бившият външен министър на Македония от правителството на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски, от когото се очакваше да забави процеса на разглеждане на закона. Така или иначе, президентът Георги Иванов наложи вето при първото приемане на Закона за ратификация на договора, а когато той му бе върнат след повторното гласуване, той отказа да го подпише, въпреки че по Конституция е задължен да го направи, но с малкото уточнение, че там не са предвидени срокове, в който той да го направи. Между другото, държавният глава използва този пропуск и за да не допусне публикуването в Държавен вестник на Закона за употреба на езиците, с който албанският става официален държавен език в Македония. От тук нататък албанските партии и СДСМ ускориха усилията си за провеждане на референдум, но между тях се появиха различия по въпроса дали трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, като партията на Заев е "за", а нейните основни партньори, по-скоро "против".

Парламентарните маневри

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която използва всяка възможност да създаде пречки за прилагането на договора, откри начин да блокира придвижването на процеса чрез отказа си да участва в гласуването на нов състав на ЦИК (Държавната избирателна комисия), за което се изискват две трети от гласовете на депутатите (квалифицирано мнозинство) и поиска в замяна на отпушването на процеса да бъде дадена амнистия на осъдените за пребиването на председателя на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села по време на ексцесиите в македонския парламент през април миналата година. Това е неприемливо най-вече за албанските партии, които крепят управляващото мнозинство и оттук е условие, което Заев няма как да приеме.

Правителството обаче откри хитра маневра, с която да заобиколи създадените от опозиционната партия пречки. Коалицията се сети, че може просто да промени правилника за избиране на членове на ЦИК чрез промени в Изборния закон, за които се изисква обикновено мнозинство. Това светкавично бе приведено в действие и властта внесе предложение за промяна на Изборния закон... отново през Комисията по европейските въпроси, а не, както е според ВМРО-ДПМНЕ, в Комисията за политическата система, за което тя е майчино тяло.

Друг основен проблем е формулировката на въпроса за референдума. От правителството и всички албански партии искат там да се обвърже Договора за името с желанието на македонския народ страната да стане пълноправен член на евроатлантическите организации, докато опозицията настоява във въпросът да влезе само споразумението с Гърция.

Лидерска среща в четвъртък, заседание на Комисията по европейските въпроси в четвъртък и петък

Лидерската среща

Срещата на лидерите на четирите най-големи парламентарно представени македонски партии – СДСМ (Социалдемократически съюз на Макединия), ДСИ (албанската Демократичен съюз за интеграция), ВМРО-ДПМНЕ и опозиционното крило на албанската БЕСА – Зоран Заев, Али Ахмети, Християн Мицковски и Билал Касами, ще бъде подновена в неделя вечерта или понеделник сутринта.

Лидерите на четирите партии ще се опитат да преодолеят различията си и да постигнат договорка за избиране на нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК) и въпросите, свързани с предстоящия референдум за новото име на страната, който трябва да се проведе през есента. Евентуалната формулировка на въпроса бе съобщена в сряда от премиера Заев – „Подкрепяте ли присъединяване към ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“.

„Стратегическата цел на нашата страна и всички партии в парламента е пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Няма компромиси за стратегическите цели. Амнистия, директна или индиректна, няма. Ще дадем шанс на диалога, доколкото е възможно. Все пак, парламентът продължава да работи за промени в Изборния закон“, заяви Заев след лидерската среща, продължила четири часа.
Той заяви, че дните до референдума са преброени. На въпрос от журналистите, по кои въпроси е постигнато споразумение и кои различия са останали, той не пожела да отговори.
„Заключих, че може би ще направя грешка ако говоря за решенията и същината на разговорите. Това би нанесло вреда, защото има въпроси, които могат да бъдат договорени лесно и въпроси, които не се договарят лесно. Процесът ще бъде завършен в близките дни. Всички сме наясно, че дните до референдума са преброени, след което ще има промени в Конституцията“, обясни македонският премиер.


Участниците в лидерската среща в четвъртък не постигнаха договорка, но, както заявиха след края на сбирката, са приближили позициите си по някои въпроси, а по други намирането на обща позиция е по-трудно.

Заев подчерта, че не могат да се правят компромиси за стратегическите цели на Македония – влизането в ЕС и НАТО, както и за амнистията на нападателите на лидера на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села, докато Мицковски поиска европейско отношение не само на думи, но и на дело.

„Стратегическите цели на Република Македония и на всички парламентарно представени партии са пълноправното членство в ЕС и НАТО. Няма да има компромиси за стратегическите цели на Македония. Амнистия, директна или индиректна, няма да има. Ще дадем шанс на диалога и разговора, докато това е възможно“, заяви Заев.

Той подчерта, че дава шанс на лидерските срещи да доведат до решение, което ще значи успешен референдум като процес, който води към това, Македония да стане членка на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни 2019 година.

След края на лидерската среща Мицковски заяви пред журналистите, че е разговаряно за теми, които вече са познати на обществото и са част от преговорите от март-април т.г. Той е оптимист, защото по част от темите има напредък, но добави, че в момента всичко се ограничава до избирането на състава на ЦИК.

„За някои подробности имаме разбиране, за други – не, трябва да дадем шанс на договорените следващи срещи. Разговаряхме за вече известни теми. Налице е сближаване на позициите, по други теми няма такова, каза Християн Мицковски след неуспешния край на лидерската среща в четвъртък.
"Нашите ангажименти остават същите, прилагайки истински европейски принципи и ценности. Това включва зачитане на законите и конституцията и предотвратяване на всякакъв опит да се заобиколи волята на гражданите, като се поставят двусмислени въпроси за бъдещето на тази страна. За подробностите няма да говоря, нека да дадем шанс на преговорния процес. Има напредък в дискусиите по някои от темите, по други няма. Аз съм оптимист. Трябва да се формира Държавна избирателна комисия (ДИК). Обсъдихме опитът на ръководството на парламента с правните промени. Обществеността не трябва да бъде манипулирана, не се обсъжда амнистия. Да останем принципни. Процесът се развива, така че ще видим ", каза Мицковски.


Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че между партиите все още има различия, но те трябва да бъдат преодолени в името на евроинтеграцията.

Касами от БЕСА пък анонсира, че неговата партия ще допринесе за успешния край на преговорите, за да може да се избере нов състав на ЦИК и да има успешен и добре организиран референдум.

Разговорите продължават, а участниците в сбирката не изнесоха детайли по отношение на това, по кои въпроси има приближаване и по кои няма напредък, а както заяви Заев, обществеността ще бъде информирана, когато нещата станат по ясни, с цел да не се попречи на процеса.

Обсъждането на промените в Изборния закон в Комисията по европейските въпроси

Македонската парламентарна комисия по европейските въпроси Председателят на комисията Артан Груби обяви заседанието в четвъртък в около 18:00 часа българско време, с оглед на това, че тя може да заседава само два дни, защото предложението за изменения в Закона вече са влезли в дневния ред на парламента с европейското знаме и трябва да се приемат по съкратена процедура.

Това означава, че петък е последният ден, в който могат да се обсъждат промените в Комисията по европейските въпроси, след което измененията в Изборния закон ще трябва да бъдат гласувани в понеделник.

За възможно разблокиране на избора на нови членове на ЦИК разговаряха по-рано в четвъртък лидерите на четирите най-големи парламентарно представени партии на среща в Клубът на депутатите, която завърши без конкретно споразумение. Премиерът Зоран Заев заяви, че очаква решения на следващата лидерска среща, но посочи, че в парламента тече процедурата за внасяне на законови изменения, с които, всъщност, се заобикаля и Комисията за избори и назначения, ръководена от Илия Димовски (от ВМРО-ДПМНЕ), която до сега отговаряше за избирането на членовете на ЦИК.

В отговор на това ВМРО-ДПМНЕ внесе 401 проектоизменения на Изборния закон. С оглед на това, че проектоизмененията са внесени минути преди началото на заседанието на Комисията, същото бе отложено за петък, за да се архивират и въведат предложенията.

За по-малко от 24 часа всички 401 допълнения, предложения от ВМРО-ДПМНЕ бяха обработени и Комисията продължи работата си в около 14:00 българско време, заяви Артан Груби пред македонската електронна медия „А1 Он“.

Ако трябва преговорите в Комисията по европейските въпроси ще продължат до полунощ, тъй като петък е вторият им ден и срокът изтича.

Според мнението на ВМРО-ДПМНЕ, не може промените в Изборния закон да се дискутират в Комисията по европейските въпроси и да се използва европейското знаменце, тъй като Европейския съюз не се бърка в изборните закони и всяка държава трябва да ги създава самостоятелно. Според тях, това е класическа злоупотреба с този инструмент.

На заседанието ще бъдат разгледани всички 401 допълнения. Присъстват и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които трябва да ги обосноват. След това, трябва да се гласуват предложените от правителството промени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси започна

„Телма“ (Македония): Заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси започна

20 Юли 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. С редица процедурни забележки започна заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси, на което се разглеждат предложенията за изменение на Изборния закон на страната. ВМРО-ДПМНЕ, която предложи 401 допълнения, смята, че не може промените в този закон да се дискутират в тази Комисия и да се използва европейското знаменце, защото ЕС не се намесва в изборните закони и оставя всяка държава да ги създава самостоятелно. Според тях, вместо в Комисията по европейските въпроси, промените трябва да се разглеждат в Комисията за политическата система, за което тя е майчино тяло, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Обсъждането в Комисията трябва да завърши за два дни, тъй като промените в Изборния закон са внесени с европейското знаменце. Дискусиите бяха открити в четвъртък вечерта, но бяха отложени. Тъй като вторият ден е именно днес, ако дискусиите продължат до късно, то промените могат да бъдат гласувани и след полунощ, отбелязва македонската медия.
На заседанието в петък ще бъдат разгледани всички 401 допълнения на ВМРО-ДПМНЕ, а депутатите на партията присъстват и трябва да ги обосноват.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Всички допълнения към Изборния закон на ВМРО-ДПМНЕ са въведени и архивирани в Комисията по европейските въпроси

„А1 Он“ (Македония): Всички допълнения към Изборния закон на ВМРО-ДПМНЕ са въведени и архивирани в Комисията по европейските въпроси

20 Юли 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. За по-малко от 24 часа са въведени и архивирани всички 401 допълнения към Изборния закон, предложени от ВМРО-ДПМНЕ, заяви председателят на македонската парламентарна комисия по европейските въпроси Артан Груби пред македонската електронна медия „А1 Он“.
В четвъртък опозицията поиска удължаване на заседанието на Комисията заради внесените допълнения, за които, както заявиха от ВМРО-ДПМНЕ, трябва време да преминат през всички парламентарни процедури преди да стигнат до това парламентарно тяло.
Според правилника за дейността на парламента, ибсъждането в Комисията по европейските въпроси трябва да завърши за два дни, тъй като промените в Изборния закон бяха внесени отново с европейското знаменце. Обсъждането бе отворено в четвъртък вечерта от председателя на комисията Артан Груби, но бе отложено заради процедурната хватка на ВМРО-ДПМНЕ.
Ако трябва преговорите в Комисията по европейските въпроси ще продължат до полунощ, тъй като днес е вторият им ден и срокът изтича, пише македонската медия.
Според мнението на ВМРО-ДПМНЕ, не може промените в Изборния закон да се дискутират в Комисията по европейските въпроси и да се използва европейското знаменце, тъй като Европейския съюз не се бърка в изборните закони и всяка държава трябва да ги създава самостоятелно. Според тях, това е класическа злоупотреба с този инструмент.
На днешното заседание ще бъдат разгледани 401 допълнения. Присъстват и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които трябва да ги обосноват. След това, трябва да се гласуват предложените от правителството промени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонската Комисия по европейските въпроси ще разгледа внесените от ВМРО-ДПМНЕ предложения за поправки в Изборния закон в петък от 12:00 часа

„Макфакс“ (Македония): Македонската Комисия по европейските въпроси ще разгледа внесените от ВМРО-ДПМНЕ предложения за поправки в Изборния закон в петък от 12:00 часа

20 Юли 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси ще продължи заседанието си в петък от 11:00 часа (12:00 българско време), а в дневния ред е разглеждането по бързата процедура на 401 предложения за промени в Изборния закон на страната, внесени от ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската агенция „Макфакс“.
В четвъртък вечерта заседанието бе отложено, за да се архивират предложенията на опозиционната партия, внесени точно преди началото на заседанието на Комисията, която пък бе обявена спешно от председателя й Артан Груби след края на лидерската среща.
Съгласно правилникът, Комисията има два дни да разгледа предложенията и да изгласува промени в Изборния закон, предложени от правителството. Груби заяви, че очаква гласуването да бъде в събота, когато изтича срокът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Македонските политически партии не се споразумяха за състава на ЦИК – няма компромис за стратегическите цели и амнистията

„Локално“ (Македония): Македонските политически партии не се споразумяха за състава на ЦИК – няма компромис за стратегическите цели и амнистията

20 Юли 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на лидерите на четирите най-големи парламентарно представени македонски партии – СДСМ (Социалдемократически съюз на Макединия), ДСИ (албанската Демократичен съюз за интеграция), ВМРО-ДПМНЕ и опозиционното крило на албанската БЕСА – Зоран Заев, Али Ахмети, Християн Мицковски и Билал Касами, ще бъде подновена в неделя вечерта или понеделник сутринта, пише скопското електронно издание „Локално“.
Лидерите на четирите партии ще се опитат да преодолеят различията си и да постигнат договорка за избиране на нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК) и въпросите, свързани с предстоящия референдум за новото име на страната, който трябва да се проведе през есента. Евентуалната формулировка на въпроса бе съобщена в сряда от премиера Заев – „Подкрепяте ли присъединяване към ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“.
Участниците в лидерската среща в четвъртък не постигнаха договорка, но, както заявиха след края на сбирката, са приближили позициите си по някои въпроси, а по други намирането на обща позиция е по-трудно.
Заев подчерта, че не могат да се правят компромиси за стратегическите цели на Македония – влизането в ЕС и НАТО, както и за амнистията на нападателите на лидера на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села, докато Мицковски поиска европейско отношение не само на думи, но и на дело.
„Стратегическите цели на Република Македония и на всички парламентарно представени партии са пълноправното членство в ЕС и НАТО. Няма да има компромиси за стратегическите цели на Македония. Амнистия, директна или индиректна, няма да има. Ще дадем шанс на диалога и разговора, докато това е възможно“, заяви Заев.
Той подчерта, че дава шанс на лидерските срещи да доведат до решение, което ще значи успешен референдум като процес, който води към това, Македония да стане членка на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни 2019 година.
След края на лидерската среща Мицковски заяви пред журналистите, че е разговаряно за теми, които вече са познати на обществото и са част от преговорите от март-април т.г. Той е оптимист, защото по част от темите има напредък, но добави, че в момента всичко се ограничава до избирането на състава на ЦИК.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че между партиите все още има различия, но те трябва да бъдат преодолени в името на евроинтеграцията.
Касами от БЕСА пък анонсира, че неговата партия ще допринесе за успешния край на преговорите, за да може да се избере нов състав на ЦИК и да има успешен и добре организиран референдум.
Разговорите продължават, а участниците в сбирката не изнесоха детайли по отношение на това, по кои въпроси има приближаване и по кои няма напредък, а както заяви Заев, обществеността ще бъде информирана, когато нещата станат по ясни, с цел да не се попречи на процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да Кажам“ (Македония): Зоран Заев очаква формиране на ДИК на лидреската среща в неделя

„Сакам да Кажам“ (Македония): Зоран Заев очаква формиране на ДИК на лидреската среща в неделя

20 Юли 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев очаква формиране на Държавна избирателна комисия (ДИК) на лидреската среща в неделя, пише македонското електронно издание “Сакам да кажам“
Премиерът Зоран Заев очаква лидерската среща да договори и състава на Държавната избирателна комисия (ДИК), защото ги притискат сроковете за успешно провеждане на референдум за името. Той каза, че разговорите с ВМРО-ДПМНЕ продължават и насрочи нова лидерска среща в неделя или понеделник.
„Ще дадем шанс за диалог и разговор възможно най-дълго. Разбира се, парламентът продължава да работи и разглеждането на измененията в избирателния кодекс продължава и в комисиите на парламента. Очаквам на лидерската среща да се договори формиране на ДИК. Това е моето очакване. Това е и очакването на парламентарното мнозинство ", каза премиерът Заев на пресконференция след срещата на лидерите.
Неофициално, партийни източници на изданието казват, че до понеделник властта и опозицията интензивно ще преговарят, за да намерят решение на ДИК, но паралелно в същото време продължава и парламентарната процедура за промените в избирателния кодекс, за да се изпълнят сроковете, предвидени в Правилника за дейността на парламента, в случай че няма споразумение за ДИК.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Да не се манипулират гражданите  с двусмислени въпроси на референдума

Християн Мицковски: Да не се манипулират гражданите с двусмислени въпроси на референдума

20 Юли 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Да не се манипулират гражданите с двусмислени въпроси на референдума, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
„За някои подробности имаме разбиране, за други – не, трябва да дадем шанс на договорените следващи срещи. Разговаряхме за вече известни теми. Налице е сближаване на позициите, по други теми няма такова, каза Кристиян Мицковски след неуспешния край на лидерската среща в четвъртък.
"Нашите ангажименти остават същите, прилагайки истински европейски принципи и ценности. Това включва зачитане на законите и конституцията и предотвратяване на всякакъв опит да се заобиколи волята на гражданите, като се поставят двусмислени въпроси за бъдещето на тази страна. За подробностите няма да говоря, нека да дадем шанс на преговорния процес. Има напредък в дискусиите по някои от темите, по други няма. Аз съм оптимист. Трябва да се формира Държавна избирателна комисия (ДИК). Обсъдихме опитът на ръководството на парламента с правните промени. Обществеността не трябва да бъде манипулирана, не се обсъжда амнистия. Да останем принципни. Процесът се развива, така че ще видим ", каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 On” (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе повече от 400 предложения за изменение на Изборния закон на Македония

„А1 On” (Македония): ВМРО-ДПМНЕ внесе повече от 400 предложения за изменение на Изборния закон на Македония

19 Юли 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ внесе над 400 проектоизменения на Изборния закон, който по-рано в четвъртък бе вкаран в дневния ред на парламентарната комисия по европейските въпроси. С оглед на това, че проектоизмененията са внесени минути преди началото на заседанието на Комисията, същата е отложена за малко по-късно, за да се архивират и въведат предложенията, предава македонската електронна медия “A1 On”.
Преди това от ВМРО-ДПМНЕ поискаха отмяна на обсъжданията в Комисията по европейските въпроси заради това, че проектопредложенията й не са архивирани и не са внесени за разглеждане.
Според правилникът, Комисията има три дни да разгледа проектоизмененията в Изборния закон и да ги гласува.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): В четвъртък вечерта ще се проведе заседание на парламентарната комисия за промяна на правилника за македонската ЦИК

„Независен“ (Македония): В четвъртък вечерта ще се проведе заседание на парламентарната комисия за промяна на правилника за македонската ЦИК

19 Юли 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската парламентарна комисия по европейските въпроси в 17:30 (18:30 българско време) ще започне заседанието за промяна на Изборния закон във връзка с новия модел за избиране на членове на Държавната избирателна комисия (ЦИК) на страната, предложен от правителството, който цели да бъде преодоляно изискването за квалифицирано мнозинство в парламента, недостижимо поради несъгласието на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, пише скопското електронно издание „Независен“.
Председателят на комисията Артан Груби обяви заседанието в около 18:00 часа българско време, с оглед на това, че тя може да заседава само два дни, защото предложението за изменения в Закона вече са влезли в дневния ред на парламента с европейското знаме и трябва да се приемат по съкратена процедура, пише македонската медия.
Това означава, че петък е последният ден, в който могат да се обсъждат промените в Комисията по европейските въпроси, след което измененията в Изборния закон ще трябва да бъдат гласувани в понеделник.
За възможно разблокиране на избора на нови членове на ЦИК разговаряха по-рано в четвъртък лидерите на четирите най-големи парламентарно представени партии на среща в Клубът на депутите, която завърши без конкретно споразумение. Премиерът Зоран Заев заяви, че очаква решения на следващата лидерска среща, но посочи, че в парламента тече процедурата за внасяне на законови изменения, с които, всъщност, се заобикаля и Комисията за избори и назначения, ръководена от Илия Димовски (от ВМРО-ДПМНЕ), която до сега отговаряше за избирането на членовете на ЦИК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.