НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти (ОБЗОР)

Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Общото решение беше прието единодушно със 177 гласа „за“. Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Те задължиха правителството и да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията. В срок до 30 септември кабинетът трябва да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент. Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум. „Благодаря, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме“, заяви тя.
Първоначално проекторешенията бяха две, на ГЕРБ и на БСП. С проекторешението си от ГЕРБ настояваха парламентът да подкрепи позицията на правителството по въпросите за миграцията, изразена на заседанието на ЕС на 28-29 юни 2018 година. Управляващите искаха да се възложи на Министерски съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на Общата европейска система за убежище. В решението си от БСП призоваха парламентът да възложи на Министерски съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС. БСП предложи до 30 септември правителството да представи в парламента предложения за реформа по Дъблинската система за прием на бежанци.
До консенсуса се стигна по инициатива на премиера Бойко Борисов след разгорещени дебати по темата.
В рамките на разискванията, инициирани от БСП, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че БСП предлага държавническо решение - кабинетът да се обяви срещу обратно заселване на мигранти. Тя поясни, че то е в подкрепа на Министерски съвет. Според нея предложението на ГЕРБ е капан за Бойко Борисов и дава основание при всяка негова дума да получава упреци и удари, чия позиция изразява на България и на българския народ – на българския национален интерес ли, или партийната позиция на ГЕРБ, или личната му според ситуацията, в която се намира. Нинова заяви, че Борисов създава стимули за привличане на мигранти в страната ни. По думите ѝ в резултат на двойствената политика на правителството за мигрантите в България се ширят всякакви страхове, включително и заради чумата по животните и обезлюдяването на Странджа.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува Нинова, че БСП винаги цитират какво прави правителството за миграцията, а не казва какво е направило тяхното. „Страховете, с които се заигравахте в президентската кампания, бяха решения, взети от кабинета „Орешарски“, коментира той. „От 2013 година ситуацията стана много тежка, през втората половина България беше една от засегнатите страни. Тогава страната ни не беше готова, всички бяхме свидетели как влизаха бежанци“, припомни Цветанов.
Премиерът Бойко Борисов призова за спиране на взаимните обвинения и посочи, че ако БСП са останали още малко на власт, са щели да имат 60 хил. мигранти и те са щели да бъдат виновни. Премиерът обърна внимание, че България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите и е давана за пример. Борисов коментира, че Корнелия Нинова му напомня на Ангела Меркел, тъй като и нея са я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките. Той призова депутатите да приемат обща позиция и обяви, че е склонен да разговаря с ПГ на ГЕРБ за промяна на тяхното решение. След, което парламентът излезе в почивка, за да обсъди предложението на премиера. „Склонен съм, ще искам 1-2 минути почивка, ще говоря с партията си, все пак съм председател на ГЕРБ“, коментира Бойко Борисов и подчерта, че към момента нито са подписвали споразумение, нито са поемали ангажимент за мигрантите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С днешното решение на парламента още веднъж защитихме позицията на България да не приема обратно бежанци, която Бойко Борисов отстоява отдавна

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С днешното решение на парламента още веднъж защитихме позицията на България да не приема обратно бежанци, която Бойко Борисов отстоява отдавна

20 Юли 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на опозицията, че днес, заедно с останалите парламентарни групи, подкрепихме правителството в лицето на Бойко Борисов, което отстоя на последното заседание на Европейския съвет на 28 юни решението България да не приема обратно бежанци и да не подписва двустранни споразумения в тази посока. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „С днешното решение на парламента още веднъж защитихме позицията на България, която Бойко Борисов отстоява отдавна“, пише още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията

20 Юли 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Общото решение беше прието единодушно с 177 гласа „за“. Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Те задължиха правителството и да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на ЕС по въпросите на миграцията. В срок до 30 септември кабинетът трябва да представи предложение на България за реформа на Дъблинския регламент.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум. „Благодаря, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме“, заяви тя.
Първоначално проекторешенията бяха две, на ГЕРБ и на БСП. Премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието, за да участва в разискванията за въпросите за миграцията, по искане на БСП. Той призова депутатите да приемат обща позиция и обяви, че е склонен да разговаря с ПГ на ГЕРБ за промяна на тяхното решение. Парламентът излезе в почивка, за да обсъди предложението на премиера. С решението си от ГЕРБ настояха парламентът да подкрепи позицията на правителството по въпросите за миграцията, изразена на заседанието на ЕС на 28-29 юни 2018 година. Управляващите искаха да се възложи на МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на Общата европейска система за убежище. В решението си от БСП призоваха парламентът да възложи на Министерски съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС. БСП предложи до 30 септември правителството да представи в парламента предложения за реформа по Дъблинската система за прием на бежанци.
На излизане от пленарната зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов призова за приемане на общо решение за миграцията- парламентът излезе в почивка, за да го обсъди

Премиерът Бойко Борисов призова за приемане на общо решение за миграцията- парламентът излезе в почивка, за да го обсъди

20 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов призова парламентарните групи да приемат общо решение за миграцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 5-минутна почивка. Председателите на парламентарните групи ще обсъдят предложението на премиера Бойко Борисов. Сега предложените решения са две- на ГЕРБ и на БСП. От ГЕРБ предлагат депутатите да подкрепят позицията на МС по въпросите за миграцията. От опозицията настояват парламентът да възложи на МС да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако БСП бяха останали още малко на власт, щяха да имат 60 хил. мигранти и те щяха да са виновни

Премиерът Бойко Борисов: Ако БСП бяха останали още малко на власт, щяха да имат 60 хил. мигранти и те щяха да са виновни

20 Юли 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Ако БСП бяха останали още малко на власт, щяха да имат 60 хил. мигранти и те щяха да са виновни. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на разискванията за миграцията, инициирани от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма смисъл да се хвалим за миграцията", каза Борисов. По думите му има много хора в Европа, които гледат и слушат и ще си кажат как България няма натиск от мигранти, а те толкова много имат. Той отбеляза, че по тази тема трябва да са внимателни в изказа и призова да не се впускат с опозицията във взаимни обвинения кой е виновен за мигрантите.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма нищо лошо парламентът да реши правителството да не подписва двустранни споразумения за мигранти

Премиерът Бойко Борисов: Няма нищо лошо парламентът да реши правителството да не подписва двустранни споразумения за мигранти

20 Юли 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма нищо лошо парламентът да вземе решение правителството да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След консултации с председателя на ПГ бихме могли да се опитаме да променим решението си“, обясни премиерът. „Склонен съм, ще искам 1-2 минути почивка, ще говоря с партията си, все пак съм председател на ГЕРБ“, коментира Бойко Борисов. „Към момента нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за приемане на мигранти“, обяви премиерът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел – и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките

Премиерът Бойко Борисов: Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел – и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките

20 Юли 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел – и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на разискванията за миграцията, инициирани от БСП предаде репортер на Агенция „Фокус“. „То не е смешно“, заяви премиера. Борисов посочи, че тогава Меркел е била въвлечена в много мощна хибридна атака. "Ако си спомняте, даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, едно малко детенце удавено, което стоеше на брега. Хванаха медиите Меркел и тя каза: Трябва да ви спасим, елате. По същия начин ваши депутати ви заведоха в едно село, където има чума – да галите козичката. Аз ви завидях, че отидохте в селото и погалихте козичката. Много мило", поясни Борисов.
По отношение на Меркел, премиерът заяви, че няма друго, което да я съсипва от това едно изречение.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите и е давана за пример

Премиерът Бойко Борисов: България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите и е давана за пример

20 Юли 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите. Има почти нулев натиск и е давана за пример. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Начинът, по който тръгна заседанието, горе долу ми е ясно и как ще приключи, това надали е добре. Надали е добре да си прехвърляме толкова много вини“, коментира той. „Да приемем, че всеки е имал вина, били сме неподготвени. Затова се казва мигрантска криза“, посочи премиерът. „Колкото и да се правят на герои много хора, когато десетки хиляди дойдат на предпазното съоръжение ще го съборят“, обяви Бойко Борисов. „Кой ще даде заповед да се стреля- няма такъв“, заяви премиерът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова винаги цитира какво прави правителството ни за миграцията, а не казва какво е направило тяхното

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова винаги цитира какво прави правителството ни за миграцията, а не казва какво е направило тяхното

20 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, защо винаги цитирате това, което прави правителството ни за миграцията, а не казвате какво направи вашето правителство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в разискването на въпросите за миграцията, по искане на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Страховете, с които се заигравахте в президентската кампания, бяха решения, взети от кабинета „Орешарски“, коментира той. „От 2013 година ситуацията стана много тежка, през втората половина България беше една от засегнатите страни. Тогава страната ни не беше готова, всички бяхме свидетели как влизаха бежанци“, припомни Цветанов. „Имаше пълен хаос, неразбиране как проблемите да бъдат решени. Тогава като опозиция алармирахме и дадохме препоръки“, обясни той. „Силата на управлението днес и на МС, под ръководството на Бойко Борисов, е в това, че когато има добри неща, които са възприети, те биват продължени“, обяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Предлагаме държавническо решение - кабинетът да се обяви срещу обратно заселване на мигранти

Корнелия Нинова: Предлагаме държавническо решение - кабинетът да се обяви срещу обратно заселване на мигранти

20 Юли 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме държавническо решение - кабинетът да се обяви срещу обратно заселване на мигранти. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на разискванията за миграцията, инициирани от парламентарната й група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагаме решение на НС в две точки – възлага на МС да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави-членки на ЕС. Второ - в срок до 30 септември МС да предостави предложенията на България за реформа на Дъблинската система. Имаме предложение и от ГЕРБ“, каза тя и обясни, че ГЕРБ искат парламентът да отхвърли предложенията на БСП и да приеме следното: „подкрепя позицията, изразена от Р България на заседанието на Европейския съвет по въпроса за миграцията“. „Колеги, готова съм да ви отстъпя две минути от моето време, ако един от вас стане и ми каже каква е била позицията на България тогава? Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията?. Знаете ли защо не знаете? Не знаете, защото позиция на Р България няма. Няма такава приета в НС, няма приета от МС. Има личните емоции на г- н Борисов според ситуацията, в която се намира. В България няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел май ще ги пуска“, коментира Нинова. Според нея предложението на ГЕРБ е капан за Бойко Борисов и дава основание при всяка негова дума да получава упреци и удари, чия позиция изразява на България и на българския народ – на българския национален интерес ли, или партийната позиция на ГЕРБ, или личната му според ситуацията, в която се намира. Нинова призова да се подкрепи предложението на БСП, защото дава конкретни параметри, е де факто в подкрепа на Министерски съвет и на премиера на България от Българския парламент. „Вашият избор е дали ще подкрепите това на БСП, което е държавнически и отговорно или общи приказки за подкрепа на национални позиции, които не съществуват нито в правния, нито в политическия мир“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Правителството на Борисов създава стимули за идване на нови мигранти в страната

Корнелия Нинова, БСП: Правителството на Борисов създава стимули за идване на нови мигранти в страната

20 Юли 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Вашето правителство създава стимули за идване на нови мигранти в страната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на разискванията за миграцията, инициирани от парламентарната й група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С приетата стратегия на правителството, в която е записвано, че на тях се гледа като на работна ръка и не знам точно на какво, но с тях ще се реши демографската криза на България“, каза Нинова. Тя цитира и постановление 104, с което са записали, че мигрантът има правата на български граждани. „Прехъвърляте границата на Конституцията“, каза Нинова. По думите й с тези официални и държавни актове премиерът дава права на мигрантите повече, отколкото на собствения си народ и ги приканва. Тя допълни, че Борисов излага две противоречащи си позиции постоянно. „Тук пред българския народ говорите едно – там пред европейските колеги съвсем друго“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов каза, че големият проблем на България е законната и легална миграция, а 2015 г. в Малта търси начини как да я организира

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов каза, че големият проблем на България е законната и легална миграция, а 2015 г. в Малта търси начини как да я организира

20 Юли 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов каза, че големият проблем на България е законната и легална миграция, а 2015 г. в Малта търси начини как да я организира. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на разискванията за миграцията, инициирани от парламентарната й група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предизвикахме този дебат, защото мигрантският въпрос стои с пълна сила пред Европа и България“, каза Нинова и посочи, че е риск за бъдещето на Европа и е важен за националната сигурност на България. „Направиха се грешки в годините назад, ако сме загрижени за бъдещето на България, трябва да се поучим от тези грешки“, коментира Нинова и изрази съжаление, че те се задълбочават. Тя попита какво е правил Борисов в Малта през 2015 г., където разговорът бил за подобряване на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция и подобряване на закрилата за мигрантите и търсене на убежища. „Така започна всичко, за да стигнем дотук сега“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание

20 Юли 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той ще участва в разискванията по питане към него на лидера на БСП Корнелия Нинова за миграцията. Разискванията бяха насрочени от председателя на НС Цвета Караянчева миналата седмица и инициирани с подписка от депутатите от парламентарната група на опозицията.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.