НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Топалова, Етнографски музей - Бургас: В народните представи св. Илия е свързан с огъня и слънцето

Росица Топалова, Етнографски музей - Бургас: В народните представи св. Илия е свързан с огъня и слънцето

20 Юли 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. В народните представи св. Илия е свързан с огъня и слънцето. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в града. По думите ѝ в народните вярвания св. Илия е гръмовержец и гръмоломник, който лети из облаците в колесница с впрегнати в нея шест хвъркати коня. Колелата на колесницата се удряли в камъните на небето и така се получавали светкавиците и гръмотевиците.
„При подялбата на света на него се паднали гръмотевиците, светкавиците, летните градушки, тъмните облаци.Той събира мъгли и облаци в Черно море и когато реши, тогава ги отключва. Ако ли не, настъпва страшна суша. Заради това, хората се стараят да го омилостивят“, каза още Топалова. Според нея хората вярват, че на този ден не се влиза в морето, тъй като светецът взима своята жертва.
„На Илинден трябва да има гощавки, веселби, да се празнува и да се принесе жертва на светеца. Обикновено това е петел. Също така се организират сборове, а на тях се коли мъжко животно като курбан – бик, вол или овен“, посочи още Топалова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Стилян: Нека намерим верния път към Бога и свети пророк Илия да продължи да ни пази и защитава от нещастия

Отец Стилян: Нека намерим верния път към Бога и свети пророк Илия да продължи да ни пази и защитава от нещастия

20 Юли 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нека и днес намерим верния път към храма и Бога и свети пророк Илия да продължи да ни пази и защитава от нещастия, както го е правил винаги, когато народът е близо до Бога. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Стилян от храм „Свети Никола“ в Черноморец.
По думите му, когато царят тръгва към друга вяра, пророк Илия отива при него и казва, че иска да направи състезание с пророците – чуждопоклонници, които са се отклонили от праведния път. „Правят се два жертвеника. Свети пророк Илия го изгражда от камъни, а другият чуждопоклонниците го изграждат от дървета. Всеки се моли на своя бог да спусне огън и да изгори жертвата, която са пренесли“, каза още отец Стилян.
Според думите му въпреки скачанията, молбите и дългите представления на жреците, които са построили другия жертвеник, те не успели да запалят своя огън. „Когато свети Илия призовава своя Бог, огънят му се запалва и жертвата му бива приета. Народът повярва на истинския Бог. И тръгват по верния път, пътят, който води към храма“, допълни отец Стилян.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград: Почти във всяко населено място на територията на общината има параклис, посветен на св. пророк Илия

Отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград: Почти във всяко населено място на територията на общината има параклис, посветен на св. пророк Илия

20 Юли 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Почти във всяко населено място на територията на Община Асеновград има параклис, посветен на св. пророк Илия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. По думите му само на територията на града има 4 параклиса, посветени на св. пророк Илия, докато в цялата духовна околия те са 18. „Първият е в източната част на града, над местността „Анатемата“. Мястото представлява един голям оазис и духовен център, постоянно се посещава от хора и е най-леснодостъпен. Другият параклис, посветен на св. Илия е в посока запад, над Асеновград, третият е на изток, по пътя за Асеновата крепост, а четвъртият – в посока север, в посока село Козаново. И в четирите посоки, целият град е заграден от тези параклиси, посветени на св. пророк Илия“, каза отец Йордан Георгиев. Архиерейският наместник на Асеновград коментира, че на територията на Община Асеновград има общо 220 параклиса и 80 църкви, като само на територията на града църквите са 15, а параклисите – 60. „Параклисите, посветени на св. Илия са повече от всички други в Община Асеновград. Това подсказва, че хората имат нужда от неговото покровителство“, каза още отец Йордан Георгиев. По думите му, и към днешна дата почитта на българския народ към св. пророк Илия е изключително голяма и осезаема.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Николова, Етнографски музей  – Бургас: В Странджанското село Българи Свети Илия е на особено голяма почит

Росица Николова, Етнографски музей – Бургас: В Странджанското село Българи Свети Илия е на особено голяма почит

20 Юли 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Странджанското село Българи Свети Илия е на особено голяма почит. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в града. По думите ѝ светецът е най-почитан в селото след Св.Св. Константин и Елена. Според нея в с.Българи има много конаци – големи параклиси, посветени на Свети Илия.
„Иконата на Свети Илия, който в представите на нестинарите от с. Българи, е ерген е много почитана от момите. Те се грижат за нея и я трупат с дарове“, допълни Топалова.
По думите ѝ в Странджа Свети Илия е известен като „хаталия“, т.е. „такъв, който прави бели“.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: За поредна година село Левочево ще отбележи Илинден с тридневен събор

Смолян: За поредна година село Левочево ще отбележи Илинден с тридневен събор

20 Юли 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. За поредна година село Левочево ще отбележи Илинден с тридневен събор. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на населеното място Ангел Янев. Народното веселие започва още тази вечер в 20.00 часа с оркестър „Карлък“ и Нина Иванова и гост-солист Таня Скечелиева. На 21 юли от 19.00 часа ще бъде официалното откриване на празника. Тогава ще има участие на певческа група „Надежда“ от село Левочево и самодейци от читалището в Момчиловци. На 22 юли ще има света Литургия в параклиса „Св. Илия“, както и благословена трапеза.
Янев каза още, че по традиция 50-годишните юбиляри, тази година родени през 1968 г. отново ще направят дарения за Левочево. С техни средства ще бъде подменена дограмата на помещението, в което се събират пенсионерите от селото. Ще направят и дарения на дървена врата на новостроящ се параклис „Св. св. Кирил и Методий“. Възстановяването на храма, който е бил разрушен преди години, е започнало преди 2-3 години отново с дарения на местните жители, допълни Янев.
Кметът на Левочево припомни, че Илинден се празнува в селото от незапомнени времена. „Хубавото на празника е, че с него се запазва българската традиция – хорото. Това е нещо, което е хубаво и можем да го покажем на идните поколение и децата. Радостен е фактът, че поне 80% от хората, които се хващат на кръшните хора през трите дни са млади хора. По този начин те съхраняват традицията. Селата обезлюдяват и най-малкото нещо, които можем да направим, е да запазим това, което имаме“, отбеляза Ангел Янев. В Левочево живеят 97 души по постоянен адрес, а по настоящ са около 110 човека, като през лятото има повече хора. „Гордея се със селото и най-вече с това, че село със 100 души за три дни на Илинденския събор събира около 3000 души“, каза още кметът на селото.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Стилян: Илинден е посветен на старозаветния пророк Илия - божий угодник, който е бил взет жив на небето заради заслугите си на Земята

Отец Стилян: Илинден е посветен на старозаветния пророк Илия - божий угодник, който е бил взет жив на небето заради заслугите си на Земята

20 Юли 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днешният ден е посветен на старозаветния пророк Илия - божий угодник, който е бил взе жив на небето заради заслугите си приживе още тук, на Земята. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Стилян от храм „Свети Никола“ в Черноморец. По думите му от старозаветните пророци това е най-таченият светия, който Православната църква почита на днешния ден.
„Днес е един от дните, които се смятат за най-горещите, защото свети Илия се смята, че е покровител на огъня и на гръмотевиците. Още от древни времена хората са считали, че той ще ги закриля от всякакви беди. Този пророк е заслужил да бъде тачен със самоотвержената си вяра, с войнската си доблест на истински защитник на Бога, защото в Библията е написано как той е изобличавал царя, който се е отклонил от прави път, от богослужението на народа и е залитнат по чуждопоклонничество, считайки че това ще му донесе допълнителни облаги. Бил е подведен от жена си и слугите около него“, каза още отец Стилян. По думите му пророк Илия е успял да го разобличи и смело, пред всички да му заяви, че не е прав. Не се е страхувал, защото е вярвал, че Бог е с него.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, етнограф: Българските народни празници са свързани основно със сплотяване на общността

Д-р Илия Вълев, етнограф: Българските народни празници са свързани основно със сплотяване на общността

20 Юли 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Българските народни празници са свързани основно със сплотяване на общността. Това е целта и на по-голямата част от обичаите, които нашите предци са извършвали в миналото. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнограф при Регионалния исторически музей. Експертът коментира, че българските празници създават общ белег за идентичност сред народа. „В това отношение е хубаво да почитаме старите си празници. Те търпят развитие, взима се много от Запад и от Изток, различни вярвания и привички. Дадени суеверия отпадат, но основното се запазва – смисълът за обединение“, коментира д-р Вълев. Той припомни, че следващия голям празник, който предстои в народния календар, е Денят на св. Мария-Магдалена на 22 юли. На 27 юли почитаме паметта на св. Панталеймон. Тога приключват и т.нар. Горещници – най-топлите дни през годината.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Близо 2 000 жители на общината празнуват имен ден на Илинден

Сливен: Близо 2 000 жители на общината празнуват имен ден на Илинден

20 Юли 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Сливен. Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. Мъжете с името Илия в община Сливен са 934, съобщиха от отдел „Гражданско състояние“ на Община Сливен. От тях 490 са с постоянен адрес в град Сливен. Господата с името Илиян са общо 300, като 216 от тях са с постоянен адрес в града. Дамите с името Илияна са 211 в общината, като в града това име носят 146. 55 са мъжете с името Илко. От тях 50 са от Сливен, а останалите от населените места в общината. 34 са представителките на нежния пол, носещи името Илка. 28 от тях живеят в града. В община Сливен мъжете с името Илчо са 13.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 291 жители на община Симитли празнуват имен ден на Илинден

Благоевград: 291 жители на община Симитли празнуват имен ден на Илинден

20 Юли 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Симитли. 291 жители на община Симитли отбелязват имен ден на Илинден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Общината. Най-много са тези, които носят името Илияна или Илиян. Сред другите, празнуващи днес, популярни са имената Илия, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иглика Мишкова, етнолог: Св. Илия традиционно е свързван с огъня и светлина, като той е светецът будещ най-голямо страхопочитание

Иглика Мишкова, етнолог: Св. Илия традиционно е свързван с огъня и светлина, като той е светецът будещ най-голямо страхопочитание

20 Юли 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Св. Илия традиционно е свързван с огъня и светлина, като той е светецът будещ най-голямо страхопочитание. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ етнологът Иглика Мишкова. По думите ѝ има разлика между църковната традиция и народните вярвания, свързани с пророка, но народът свърза светията с огъня, слънцето и със светлината, които създават живота на земята. "Една от легендите разказва, че веднъж Света Богородица и две други светици помолили Илия да накаже хората за тяхното безверието. Той заключили небето за три години и от него не капнала капка дъжд, пропукала се земята, а това предизвикало разкаянието на хората, които отново повярвали в Бога и напълнили църквите, а свети Илия дал на земята дъжд и плодородие", каза Иглика Мишкова и допълни, че традицията повелява в днешния ден да не се работи, за да не случи нещастия, като традиционно се коли животно като жертва за светията. Смята се, че на 20 юли и морето взема най-много жертви, добави етнологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 360 са жителите на общината, които празнуват имен ден в деня на свети Илия

Смолян: Над 360 са жителите на общината, които празнуват имен ден в деня на свети Илия

20 Юли 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 360 са жителите на общината, които празнуват имен ден в деня, в който Православната църква почита свети пророк Илия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Смолян служба ГРАО в Общината. Мъжете, носещи името Илия, са 231, а Илиян са кръстени 38. Дамите, кръстени Илияна, са 61. На днешния ден празнуват и всички с имената Илко, Илка и Илчо, които в община Смолян са общо 34.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, етнограф: На Илинден се коли старият петел в дома, което символизира обновяването на живота в семейството

Д-р Илия Вълев, етнограф: На Илинден се коли старият петел в дома, което символизира обновяването на живота в семейството

20 Юли 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На Илинден се коли старият петел в дома. Символиката на този интересен и малко известен обичай, е обновяването на живота в семейството. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът при Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Илия Вълев. Той припомни, че на днешния празник, според народните вярвания, има някои забрани, които трябва да се спазват. Те са да не се поема никаква къщна и полска работа и да не се влиза във вода – река, море и т.н. „Св. Илия се приема от народа, който е земеделски по своя характер и това се прехвърля като традиция и до наши дни, като покровител на дъждовете, на гръмотевиците, на светкавиците и на градушката. Почитането на този светия предполага, че ще умилостиви неговия нрав и той ще изпрати благодатни дъждове, няма да са проливни, за да не удавят реколтата. Няма да изпраща и светкавици, които пък могат да предизвикат пожар“, каза още етнографът. Той уточни и, че в днешния ден, на много места в страната, се организират селски празници и сборове, чиято основна цел е да сплотяват населението.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Божествена света Литургия беше отслужена в храм „Св. Пророк Илия“ по повод храмовия му празник

Варна: Божествена света Литургия беше отслужена в храм „Св. Пророк Илия“ по повод храмовия му празник

20 Юли 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Божествена света Литургия беше отслужена днес по случай храмовия празник на храма „Свети пророк Илия“. Във връзка с Илинден в църквата бяха пренесени мощите на двамата руски светци Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки. Това съобщават от Варненска и Великопреславска митрополия. На 18 юли във Варна пристигнаха частици от мощите на света блажена Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски. Те ще останат за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия до 10 август. Тази седмицата честните мощи ще бъдат пренесени за поклонение в още два от храмовете в града и ще останат там за цял ден. В събота светините ще бъдат изложени в Катедрален храм „Успение Богородично“, където сутринта ще бъде отслужена Божествена света Литургия. Миряните могат да се поклонят пред мощите на двамата руски светци в неделя в храм „Св. Атанасий“. Там също ще бъде отслужена Божествена света Литургия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Ангел Кочев: Две църкви в община Петрич носят името на св. пророк Илия

Отец Ангел Кочев: Две църкви в община Петрич носят името на св. пророк Илия

20 Юли 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Петрич. Две църкви в община Петрич носят името на св. пророк Илия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Ангел Кочев, свещеник от Петрич. Той обясни, че самият празник Илинден е изключително тържествен и голям, защото той е един от старозаветните такива, посветен на св. Илия. „Животът на пророк Илия е бил много извисен и по всички места в България, където строят храмове на светеца, те са на високо място. Св. Илия е известен с чудесата, които прави и които са се случвали в планините“, каза още отец Ангел Кочев.
По думите му единият храм „Св. Илия“ се намира в град Петрич и е един от старите храмове. „Сегашната му сграда е от 1912 година, но според извършени проучвания е доказано, че има на същото място по-стар храм. По време на разкопките освен останки от по-древен храм са открити и костите на починали хора, което не е нещо необичайно, защото където има стари храмове, там е имало и гробища. Мястото, където храмът е разположен – над град Петрич, е наистина уникално“, каза още отец Кочев. Той добави, че по-ниско от самата постройка има много красиви дъбови дървета с една прекрасна поляна. „Традиционно всяка година честваме светеца при този храм, като наред с празника и курбана, цялостната обстановка създава една много интересна атмосфера. Храмът няма стенописи. Представлява малка псевдобазилика без купол. Предполага се, че иконостасът е правен от местни майстори с малко дърворезба. По стените има закачени подарени икони. Имаме навес, където се правят курбаните. Всъщност самата околност е сакраментална, тъй като има много параклиси“, уточни отец Кочев. Той добави, че над самия храм се намира известната крепост „Гяур Калеси“ от Първото българско царство. До църквата се намира „Тодорова поляна“. „Храмът на Св. пророк Илия има своето място в историята на града. По време на турското робство храмът е опожаряван, както са постъпвали турците и с другите храмове“, заяви отец Кочев.
В село Беласица също има храм, носещ името на светеца. „Той е граден по същото време. Самото селище е сравнително ново. Скоро храмът там ще отбележи 100 години от своето създаване. Той е разкошен, много красиво направен. Майсторите са от Солун. Всъщност самото село Беласица се е формирало от преселници от Егейска Македония. Храмът е в един прекрасен вид, изографисан е и заедно с параклиса на св. Неделя, също се правят едни малки събори“, коментира отец Кочев. Той посочи, че тези места имат своето магическо място за населението. „Аз пожелавам на всички по повод празника да продължаваме да извисяваме духът на св. пророк Илия и да бъдем полезни на семействата и държавата ни със своята духовност, гледайки към светлината“, подчерта отец Кочев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Седем православни храма в областта носят името на свети Илия

Кюстендил: Седем православни храма в областта носят името на свети Илия

20 Юли 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Седем православни храма в Кюстендил носят името на свети Илия. Това каза пред Радио „Фокус“ – Кюстендил изследователят и историк Венета Милушева. По думите ѝ в селата Граница, Стенско, Лисец, Горановци Радловци, Соволяно и Слокощица има храмове, наречени на светеца. Една от най-интересните черкви е тази, разположена в центъра на село Граница. „Може да се каже, че това е един от най-красивите в архитектурно отношение възрожденски храмове в региона. Той е строен в продължение на 7 години – от 1850 до 1857 година, заедно с така наречената Границка кула, която представлява възрожденска къща. Заедно те оформят цял архитектурен комплекс. Строител на черквата е майстор Миленко, който е бил строител и на южното крило на Рилски манастир”, каза Венета Милушева. Над кюстендилското село Илия е възобновен и реставриран параклисът „Свети пророк Илия”. През 2017 година параклисът активно се възстановява, изографисва, като се построява камбанария и малък навес в близост до него. Свети Илия е патрон на черквите и в селата Смочево, Бураново, Драгойчинци, Мурсалево и Горни Кортен. На редица места са изградени параклиси, поставени са и оброци на името на светеца.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Няколко църкви от областта отбелязват храмов празник на Илинден

Благоевград: Няколко църкви от областта отбелязват храмов празник на Илинден

20 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В област Благоевград църковен празник честват няколко храма, носещи името „Св. пророк Илия“, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Това са късносредновековната църква „Св. Илия“, която се намира на около 6 км югоизточно от град Банско, вляво от пътя за Добринище. Разположена е сред полето на Разложката котловина.
Църква, носеща името „Св. Илия“ има ѝ в най-горната част на едноименното възвишение с конусовидна форма, което отстои на около 1 км южно от село Богородица.
На 5 км от Кресна пък се намира Горнобрезнишкият манастир „Св. Илия“. От комплекса се открива прекрасна гледка към селото, хълмовете на Малашевската планина и пиринския първенец Вихрен. Манастира Св. пророк Илия се намира на 1200 м от с. Горна Брезница.
„Свети Илия“ е и възрожденската църква в симитлийското село Железница. Църквата е построена през 1874 година в Горна Железница и е обявена за паметник на културата.
В село Градево също има възрожденска църква „Свети Илия“. Обявена е за паметник на културата. Църквата е построена през 1847 година. Разположена е на главната улица на селото.
В община Симитли има също параклиси в Ракитна и местността Присадна в село Брежани. Хората казват, че това е едно от най-интересните и духовно заредени места в Община Симитли. Върху масивна скала се вижда ликът на „Свети Илия”. В подножието на местността има и малко аязмо със сладка вода, за която се смята, че е лековита.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде раздаден в село Соволяно по повод Илинден

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде раздаден в село Соволяно по повод Илинден

20 Юли 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод Илинден в село Соволяно. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Пламен Илиев, кмет на населеното място. По думите му курбанът ще бъде осветен и раздаден на местното население. Това ще се случи от 17.00 часа в двора на черквата „Свети Теодор Тирон”. „Курбанът в нашето село е традиционен за празника на Свети Илия. Тази година той е и по повод приключилия ремонт на православния храм”, каза Пламен Илиев. Организатори на проявата са кметството в село Соволяно и църковното настоятелство. На 20 юли курбан ще бъде раздаден и в село Горановци. Там той се прави за здраве на децата. Почитането на празника става в местността „Манастира”, където е издигнат и православен храм.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: Летните стихии се дължат на вечната битка на свети Илия с митични същества – лами, хали и змейове, които ядат житото на хората

Ваня Йорданова, етнолог: Летните стихии се дължат на вечната битка на свети Илия с митични същества – лами, хали и змейове, които ядат житото на хората

20 Юли 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Последен от летните празници, който се почита за предпазване от гръм и градушка е празникът на християнският повелител на гръмотевиците и светкавиците свети Илия или Илинден, както и по-известен сред народа. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова, етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Според легендата, когато той препуска по небето с огнената си колесница, впрегната в четири коня, от копитата на конете изскачали искри и се чувал тътен и така се получавали гръмотевиците и мълниите. „Има поверие, че летните стихии се дължат на вечната битка на свети Илия с митични същества – лами, хали, змейове, които пък ядат житото на хората. В тази вечна битка светецът е мятал огнените си стрели и така се появявали светкавиците“, отбеляза Йорданова.
По думите ѝ празникът на свети Илия се приема за лош и тежък ден и затова на този ден нищо не се работи. Според традицията, жените рано сутринта раздават пити пред параклиси и църкви с името на светеца. После там се коли общоселски курбан, обикновено това е мъжко животно и най-често е най-стария петел. Курбанът е наречен на светеца и цели предпазване на селото от суша от град и гръм. В Южна България и в частност в Родопите, празникът се почита много тържествено с големи общоселски събори, каквато е практиката и до днес в някои родопски селища. Пак според народното поверие на този ден не бива да се влиза в реки или в море, защото свети Илия си взема курбан и човек може да се удави, влизайки в открити води по това време, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Св. пророк Илия е имал голяма преданост към Господ и го защитавал през целият си живот

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Св. пророк Илия е имал голяма преданост към Господ и го защитавал през целият си живот

20 Юли 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Православната църква чества Илинден, празник посетен на св. пророк Илия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя разказа, че пророкът живял 900 г. пр. Хр. „Той предсказал, че Господ ще изпрати суша за израелтяните – така и станало. Народи и животни умрели от глад. Най-накрая светецът заклал жертвено теле и Бог се смилил над народа и изпратил дъжд. Заради това пророчество 7000 израелтяни се отказали от езичеството и приели християнството“, каза още Аделина Стефанова. Тя добави, че когато Бог разпределял света на св. Иван дал кумството и побратимството, на св. Атанасий сняг и мраз, на св. Никола служба и моретата, на св. Петър ключовете от небето, а на св. Илия оставил гръмотевиците и светкавиците. „По повеля на Всевишният, пророк Илия си взел ученик, който да го наследи. Когато светецът остарял, двамата отишли на брега на свещената река Йордан, а от небето слязла огнена колесница. Илия се качил на нея и пред смаяният поглед на своя ученик, той се възнесал на небето, при това жив, заради голямата си преданост към Господ и начина, по който го защитавал“, уточни Стафанова. Тя заяви, че именно така св. Илия е изобразяван и на всички икони. Днес имен ден празнуват Илия, Илинка, Илияна, Божик, Божи и всички техните производни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Осем църкви и три манастира в областта честват храмовия си празник на Илинден

Велико Търново: Осем църкви и три манастира в областта честват храмовия си празник на Илинден

20 Юли 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Осем църкви и три манастира в областта честват храмов празник на Илинден. Света Литургия беше отслужена в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново, както и в останалите православни храмове в областта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празничното богослужение в града беше посетено от десетки миряни, които се помолиха и запалиха свещ за здраве. Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия. Църквите от региона, които носят неговото име се намират в селата Войнежа, Драганово, Момин сбор, Нова Върбовка, Кипилово, Вишоград, Вардим и град Свищов. Манастирите са край село Велчово, село Буйновци и в град Горна Оряховица. Според каноните на църквата свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове. Един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на ученика си Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.
На днешния ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илко.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Екатерина Керемидарска, етнограф: Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници

Доц. Екатерина Керемидарска, етнограф: Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници

20 Юли 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доцент Екатерина Керемидарска, етнограф в Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите ѝ няма черква в страната, в която да не се отслужва тържествена света Литургия. Много православните храмове, особено в Югозападна България, носят името на пророк Илия. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. „В народните представи свети Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която унищожава житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато има светкавица, но няма гръм – това е огън, излизащ от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата”, каза Екатерина Керемидарска. По думите ѝ на този ден се организират селски събори и общоселски курбани.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай ще води съборната архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата в село Величково

Пловдив: Митрополит Николай ще води съборната архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата в село Величково

20 Юли 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският митрополит Николай ще води съборната архиерейска света Литургия за храмовия празник на църквата в село Величково. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Архиерейското наместничество. Селото посреща големия ден с ремонтиран Божи дом. Във възстановителните дейности, започнали в началото на лятото, с желание са се включили и местни доброволци. Поводът е ,че тази година църквата става на 150 години. Черквата „Свети пророк Илия“ е издигната през 1868 година, осветена е през 1896 година. С нея е свързана традицията съборът на Величково да бъде точно на 20 юли, празника на Свети Илия. Това лято специалният ден ще бъде посрещнат с обновен храм.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 127 жители на общината носят името Илия

Кюстендил: 127 жители на общината носят името Илия

20 Юли 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 127 жители на община Кюстендил носят името Илия. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Териториалното звено „Гражданска регистрация и административно обслужване”. С името Илиян са наречени 79 жители на общината, а с името Илияна – 87. 74 души носят името Илчо. Девет дами са с името Илка, а седем души са наречени – Илко. На 20 юли – Илинден, имен ден празнуват: Илия, Илин, Илина, Илинка, Илияна, Илко, Илка, Личо и Лина. Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват и занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидчиите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейска света Литургия в Струпешкия манастир "Св. пророк Илия"

Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейска света Литургия в Струпешкия манастир "Св. пророк Илия"

20 Юли 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Враца. Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейска света Литургия в Струпешкия манастир "Св. пророк Илия", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Kогато Православната църква прославя Св. прор. Илия (Илинден), в Струпешкия манастир "Св. прор. Илия", на Врачанска епархия, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Богослужението ще оглави Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Начало: 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С водосвет и курбан в манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Илинден

Велико Търново: С водосвет и курбан в манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Илинден

20 Юли 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С водосвет за здраве и курбан в манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Илинден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Литургията в светата обител започна в 08.00 часа. От 10.30 часа. ще бъде отслужен водосвет за здраве на горнооряховчани и ще бъде раздаден курбан на присъстващите миряни.
Манастир „Св. Пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пожарникарите ще отбележат деня на Св. пророк Илия

Пожарникарите ще отбележат деня на Св. пророк Илия

20 Юли 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
София. За поредна година на 20 юли българските пожарникари ще отбележат деня на Св. пророк Илия - техен небесен закрилник и покровител. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Церемонията, в рамките на която ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на ГДПБЗН, ще започне в 11.00 часа пред параклиса в двора на дирекцията.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: За Илинден в храм "Св. пророк Илия" ще бъдат изложени за поклонение частиците от св. мощи на св. матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки

Варна: За Илинден в храм "Св. пророк Илия" ще бъдат изложени за поклонение частиците от св. мощи на св. матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки

20 Юли 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Варна. На 18 юли в град Варна пристигнаха частици от мощите на света блажена Матрона Московска и свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски. Те ще останат за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия до 10 август 2018 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".
На днешния празник Илинден, те ще бъдат изложени за поклонение в храм "Св. прор. Илия" , по време на Божествената света Литургия по случай храмовия празник на храма; Начало на св. Литургия: 9.00 часа.
Никола Петков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Архиерейска света Литургия за Илинден ще бъде отслужена в село Величково

Пазарджик: Архиерейска света Литургия за Илинден ще бъде отслужена в село Величково

20 Юли 2018 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Когато Православната църква прославя Св. прор. Илия (Илинден), от 9:00 часа, ще бъде отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. прор. Илия”, с. Величково, Пазарджишка духовна околия. предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С празнична света Литургия във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия  - Илинден

С празнична света Литургия във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия - Илинден

20 Юли 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. С празнична света Литургия във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия - Илинден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В столицата от 9.00 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави архиерейска Света Литургия в храм „Св. пророк Илия“, гр. София, кв. „Дружба“.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Илинден

Отбелязваме Илинден

20 Юли 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден и е сред най-обичаните през лятото.
Свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове. Един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на ученика си Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.
Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, защото през този ден морето взима много жертви. Вярва се, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Празникът се нарича още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. На Илинден се правят курбани за здраве.
На днешния ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илко.
В българската история дата е свързана с Илинденско-Преображенското въстание, което избухва през 1903 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.