НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галина Александрова, енергиен експерт: Няма аргументи, потвърждаващи мотивите на КЗК, че сделката между "Инерком" и ЧЕЗ би създала предпоставки за господстващо положение на пазара

Галина Александрова, енергиен експерт: Няма аргументи, потвърждаващи мотивите на КЗК, че сделката между "Инерком" и ЧЕЗ би създала предпоставки за господстващо положение на пазара

20 Юли 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Няма аргументи, които да потвърждават мотивите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че сделката между "Инерком" и ЧЕЗ би създала предпоставки за господстващо положение на пазара. Това каза за Радио „Фокус“ енергийният експерт Галина Александрова по повод решението на КЗК да забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ върху ЧЕЗ.
“Инерком се занимава с изграждане, производство и търговия на електроенергия, но търгува само през Българската електроенергийна борса. Разпределението се осъществява от едно дружество, което е ЧЕЗ "Разпределение“. Търговията на едро се осъществява от друго дружество, което е „ЧЕЗ Трейд“ и търговията с електроенергия, т.е. доставките за крайни потребители на регулирания пазар се извършва от трето дружество, което е ЧЕЗ "Електро”, обясни Галина Александрова. Тя каза още, че тази сделка до такава степен е политизирана, че човек много трудно може да прогнозира какво още може да се случи на фона на некомпетентните и немотивирани аргументи, посочени от КЗК. Тя добави, че може би става въпрос за политическо, а не за експертно решение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галина Александрова, енергиен експерт: Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано

Галина Александрова, енергиен експерт: Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано

20 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Решението на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ е некомпетентно и немотивирано. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ енергийният експерт Галина Александрова. По думите ѝ решението или е взето под политически натиск или се цели да се създаде приемлива фасада за част от хората, които нямат представа какво се случва на енергийния пазар. Според нея фактите не потвърждават мотива, че сделката създава предпоставки за господстващо положение. „Изчисленията, които самите КЗК са посочили в своето решение, показват че след концентрацията си двете дружества, т.е. ЧЕЗ и „Инерком“ ще притежават общо 0,22% дял от всички инсталирани мощности за производство на електроенергия. От производството на фотоволтаичните централи те ще притежават дял от 2.53%.Техният дял от общото произведено количество на електроенергия ще бъде 0.08% по данни от 2017 г. и те ще контролират 2.42% от производството на енергия от фотоволтаични централи“, каза Галина Александрова. Тя допълни, че в своята методика КЗК е посочила, че когато пазарният дял на предприятията участници на съответния пазар е под 15%, това не е притеснително и не създава предпоставки да възпрепятства конкуренцията. В решението се уточнява, че притеснителен пазар е този, който надхвърля 40%, което е огромно противоречие с мотивите към решението за сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ, каза енергийният експерт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Надявам се, че аргументите на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ могат да издържат в съда

Румен Петков, ПП АБВ: Надявам се, че аргументите на КЗК за спиране на сделката за ЧЕЗ могат да издържат в съда

20 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Аз много се надявам, че аргументите на Комисията са достатъчно силни, защото при обявяване на решението, то завършва с едно деликатно изречение, че решението на Комисията подлежи на обжалване пред ВАС. Това каза в Благоевград Румен Петков, лидер на ПП АБВ, по повод решението Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин.
"Много се надявам, че аргументите, а те има всички основания да си ги подготвили както трябва, са достатъчно убедителни и ще издържат в съда", коментира Петков. "Аз съм изрязвал нееднократно притеснението на ПП АБВ, че всичко, което се направи в парламента от БСП и от енергийната комисия, ще даде основание на ЧЕЗ да предяви претенции към българската страна“, каза Петков. По думите му поведението на БСП, ГЕРБ и другите участници в Народното събрание ще бъде платено от народа. Петков отбеляза, че сривът на доверието в българските институции и впечатлението, че няма сила, която да спре тяхната продажност, трудно ще бъдат изкоренени от нормалния българин.
Той коментира още, че с последните промени в Закона за енергетиката се взеха решения, които пряко удрят енергийните интереси на България и нейния потенциал. По думите на Петков това създава предпоставки хранилището в северното ни Черноморие да бъде откраднато.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

КЗК спря сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България“ върху дружествата на ЧЕЗ в България. Сред мотивите си Комисията посочва, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира кратко решението на КЗК, като подчерта, че всяка институция работи в рамките на своята компетентност. "Има компетентен орган и това е КЗК, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон", каза тя. В отговор на въпрос застрашена ли е енергийната сигурност Теменужка Петкова увери, че тя никога не е била застрашена и призова да не се спекулира с подобни теми. „Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана“, обяви тя.
От опозицията в лицето на БСП определиха решението на Комисията като "потвърждение на съмненията за сделката с ЧЕЗ". Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков припомни, че от партията последователно и аргументирано са изразявали съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ призова останалите институции, сезирани по сделката, също да се произнесат. Зарков допълни, че в предвид развоя на събитията правителството трябва веднага да заяви ясно, че държавата ни има интерес от участие в закупуване на акции на този ключов за страната ни сектор.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира от своя страна, че с решението си КЗК е доказала, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката. Попитан дали държавата трябва да участва в новата процедура за закупуване на ЧЕЗ, той изрази становището на „Обединени патриоти“, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и че държавата би била най-добрият стопанин на тази стратегическа инфраструктура.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отбеляза от своя страна, че няма притеснения по отношение на решението на КЗК. „Нека видим как ще се случат нещата. В момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение“, поясни Иванов.
По-късно от "Инерком България" ЕАД заявиха, че са останали изненадани от решението на Комисията и внимателно ще анализират мотивите й, след което ще обявят своето становище и последващите си действия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.