НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Модернизацията и на трите вида войски вече е в ход (ОБЗОР)

Модернизацията и на трите вида войски вече е в ход (ОБЗОР)

19 Юли 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие проекта за модернизация на Военноморските сили с два многофункционални модулни кораба. Всички парламентарни групи подкрепиха модернизацията на ВМС, против гласуваха само от „Воля“. Според проекта корабите трябва да бъдат със способности да участват в широк спектър от операции на НАТО и ЕС. Предвижда се корабите да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия, както и с допълнително въоръжение. В актуализирания проект е включено обучение на екипажите на двата кораба, както и логистична поддръжка за 3 години. С новите два кораба ще бъдат подменени три бойни кораба, руско производство. Приетият актуализиран проект е с максимална прогнозна стойност 984 млн. лева с ДДС. Разликата с предишния проект е 164 млн. лева и е разпределена за плащане през 2025 и 2026 година. Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в пленарна зала: „България е член на НАТО, но откакто е на тази земя, разчита и ще разчита само на своята армия“. Той изтъкна, че десетилетия наред Въоръжените ни сили са били оставени на произвола на съдбата. А след приемането ни в НАТО поради политически боричкания или неправилни разбирания е закрита наборната военна служба. Министърът подчерта, че няма да приеме, нито вътрешно, нито външно лобиране по проекта за ВМС, както и по другите два проекта за модернизация. „Има политическа воля, желание и отношение към Българската армия, към българския войник и офицер“, обяви председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов. По думите му българските моряци заслужават добрата новина за модернизацията на ВМС. Така вече проектите и за трите вида войски вече са в ход. На 8 юни парламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1,4 млн. лева с ДДС. Ще се извършва на разсрочено плащане. Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1,8 млрд. лева с ДДС. Министерството на отбраната предвижда да изпрати запитване до: САЩ (за F16), Португалия (за F16), Израел(за F16), Италия (за Eurofighter), Германия (за Eurofighter), Франция (за Dassault Rafale), Швеция (за Gripen).
Народните представители приеха и Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 година. От БСП гласуваха против, а ДПС се въздържаха. „Моят стремеж винаги е бил да върна самочувствието на командирите, на офицерите и войниците. Не да слушат политически празнословци и политически демагози, а политиците да слушат военните. Това е правилният подход“, обяви министър Каракачанов. „Години те бяха мачкани политически, бяха принуждавани да вземат решения, които не са им нито по сърце, нито професионално отговарят на разбиранията им“, коментира той. „Докладът за състоянието на отбраната е коректен и изводите в него са на място - армията не се нуждае от политическо говорене“, заяви ген. Константин Попов. В изготвянето на доклада са участвали над 100 експерти от Министерството на отбраната.
Основният извод от доклада е, че Въоръжените сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на НАТО и ЕС. Поради системния финансов недостиг, нарастващия некомплект с личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника отделните задачи са изпълнявани с ограничения през 2017 година. През 2018 година Министерството на отбраната ще работи за: реализация на Националния план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 година; стартиране на трите проекта за модернизация на армията; попълване на вакантните места във Въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв; изграждане на система за прозрачен подбор и кариерно развитие на военнослужещите; изграждане на способности за киберотбрана. Миналата година недокомплектът в армията е приблизително 17%. Въпреки сериозното текучество на цивилни служители, по отношение на лицата по служебно правоотношение се наблюдават сериозни разлики в основното месечно възнаграждение на служители, заемащи една и съща длъжност. През 2017 година във Въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 8 мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто. Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 година

Народните представители приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 година

19 Юли 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България за 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 94 депутати, 28 бяха „против“, а 24 се въздържаха. От БСП заявиха, че са против приемането на доклада и го обявиха за нереалистичен, подвеждащ и заблуждаващ. От ДПС изтъкнаха, че ще гласуват с „въздържал се“ за доклада за състоянието на отбраната. „Управляващите носят пълната отговорност за състоянието на армията“, посочи ген. Симеон Симеонов от ДПС. Комисията по отбрана прие доклада на 5 юни. В изготвянето му са участвали над 100 експерти от Министерството на отбраната.
Основният извод от доклада е, че Въоръжените сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на НАТО и ЕС. Поради системния финансов недостиг, нарастващия некомплект с личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника отделните задачи са изпълнявани с ограничения през 2017 година. През 2018 година Министерството на отбраната ще работи за: реализация на Националния план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 година; стартиране на трите проекта за модернизация на армията; попълване на вакантните места във Въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв; изграждане на система за прозрачен подбор и кариерно развитие на военнослужещите; изграждане на способности за киберотбрана. Миналата година недокомплектът в армията е приблизително 17%. Въпреки сериозното текучество на цивилни служители, по отношение на лицата по служебно правоотношение се наблюдават сериозни разлики в основното месечно възнаграждение на служители, заемащи една и съща длъжност.
През 2017 година във Въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 8 мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто. Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Политиците да слушат военните - това е правилният подход

Министър Красимир Каракачанов: Политиците да слушат военните - това е правилният подход

19 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Моят стремеж винаги е бил да върна самочувствието на командирите, на офицерите и войниците. Не да слушат политически празнословци и политически демагози, а политиците да слушат военните. Това е правилният подход. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов преди гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България за 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което се опитвам да провеждам като политика, е да върна самочувствието на хората в армията, че те са професионалистите, които трябва да вземат професионалните решения“, заяви той. „Години те бяха мачкани политически, бяха принуждавани да вземат решения, които не са им нито по сърце, нито професионално отговарят на разбиранията им“, обяви Каракачанов. „Няма такъв критичен доклад поне откакто аз се помня като народен представител в Комисията по отбрана“, коментира той по повод доклада за състоянието на отбраната през 2017 г. „Целта му не е да се правим на велики или да приемаме нещо формално. Целта е не да „хвърляме прах в очите“- а да показваме ситуацията в армията, не за да търсим кой е бил виновен преди, а за да можем да формираме ясна представа какво трябва да се прави“, посочи министърът. „През 500 години турско робство, за да оцелеем ни е спасило православието. А да оцелеем като нация и държава заслугата е само и единствено на Българската армия“, заяви Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Докладът за състоянието на отбраната е коректен и изводите в него са на място - армията не се нуждае от политическо говорене

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Докладът за състоянието на отбраната е коректен и изводите в него са на място - армията не се нуждае от политическо говорене

19 Юли 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Докладът за състоянието на отбраната е коректен и изводите в него са на място - армията не се нуждае от политическо говорене. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов по време на обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук е мястото да благодаря на всички войници, на всички хора от Министерство на отбраната за добре свършената работа. Те продължават да изпълняват своите задължения така, както трябва“, каза Константин Попов и обърна внимание, че са се подготвяли проекти, както и план за нарастване за бюджета на отбрана за достигане до 2% от БВП. „Какво правим ние в момента? Чухме хора от опозицията. Почнахме да критикуваме доклада. Това означава, че нямат доверие във военното ръководство. Трябва да се знае, че един доклад не се подготвя от министъра на отбраната“, заяви ген. Попов. Депутатът от ГЕРБ попита дали опозицията няма доверие в българските генерали. „Използваха се много критични думи. Според мен, думи, които не носят нищо добро“, допълни ген. Попов във връзка с твърдения на депутати от БСП, че армията ни е парализирана. Той попита БСП какво предлагат за армията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: България е член на НАТО, но откакто е на тази земя, разчита и ще разчита само на своята армия

Министър Красимир Каракачанов: България е член на НАТО, но откакто е на тази земя, разчита и ще разчита само на своята армия

19 Юли 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. „България е член на НАТО, изпълнява съвестно задълженията си, но България за тези 1400 години, откакто е на тази земя, е могла да разчита, разчита и ще разчита в бъдеще само на своята армия“. Това каза от парламентарната трибуна министърът на отбраната Красимир Каракачанов преди гласуването на проекта за модернизация на Военноморските сили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истината е, че десетилетия наред Въоръжените ни сили бяха оставени на произвола на съдбата. Може би преди приемането ни в НАТО някои от политиците разсъждаваха така, че след като влезем, ще има кой да ни пази“, коментира той. „След това поради политически боричкания или неправилни разбирания закрихме наборната военна служба. Започнахме експерименти, които нанесоха само поражения върху способностите на Въоръжените ни сили“, заяви министър Каракачанов. „Не бих приел нито вътрешно, нито външно лобиране по проекта за ВМС“, обяви той. „Проектите за модернизация на армията няма за кога повече да бъдат отлагани. Състоянието на флота е тежко, разполагаме със стара съветска техника и две стари белгийски фрегати, които така и не бяха модернизирани във времето“, посочи Красимир Каракачанов. „Съветските кораби са толкова стари, че е въпрос на следващите до 3 години те да излязат от употреба. Няма никаква възможност да отделим, каквито и да е средства, за поддържането им“, каза още той.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.