НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Никос Коцияс обвини Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен във външната политика

Kathimerini: Никос Коцияс обвини Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен във външната политика

16 Септември 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в неделя публикува остро изявление, обвинявайки лидера на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис за това, че е безотговорен и несериозен когато става въпрос за външната политика, след критиките на опозиционния лидер срещу правителството заради договора за името с Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Той отказва да гледа на външната политика с нужната сериозност“, заяви Коцияс. „Той продължава да я вижда като арена за игри на публични отношения“.
Визирайки критиките на Мицотакис за договора за името, Коцияс заяви, че лидерът на „Нова демокрация“ „не разбира“ въпросите на външната политика, отбелязвайки че „македонският език за първи път е бил признат през 50-те години на 20 век от министрите на „ERE“ и след това е бил официално признат от „Нова демокрация“ през 1977 година“, заяви той, визирайки партията „Национален радикален съюз“ (ERE) създадена от Константинос Караманлис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс защити договора за името с Македония

Kathimerini: Никос Коцияс защити договора за името с Македония

7 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Това, което Гърция е спечелила от юнския договор за името с Македония е, че балканската държава вече няма да бъде разпознавана като „Македония“, а като „Северна Македония“, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в петък, защитавайки споразумението, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Много от колегите ми се преструват, че не са я наричали „Македония“ през тези последни 15 години. Благодарение на правителството ни, сега тя ще бъде наричана „Северна Македония“ дори от американците. Затова спорим, че си върнахме името, вместо че сме го предали, както твърдят някои“, заяви Коцияс пред радио „Real FM“.
„Три четвърти от света за съжаление разпознаваха съседната ни страна като „Македония“ и за радост с това споразумение тя ще се превърне в „Северна Македония“, отбеляза външният министър, посочвайки като пример САЩ, които не използват официалното наименование „Бивша Югославска Република Македония“.
Гърция също така е сключила много по-добра сделка от Македония, твърди той, тъй като „макар и съседната страна да трябва да мине през референдум, конституционни промени и промяна на името, тя ще продължи да зависи от Гърция, тъй като без ратификацията на договора от Преспа от страна на Атина, Скопие няма да стане член на НАТО“.
Гръцкият първи дипломат също така изрази увереност, че договорът ще бъде ратифициран от парламента на Атина, въпреки че коалиционният партньор в левичарското правителство на СИРИЗА, „Независими гърци“, заяви че няма да подкрепи споразумението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В събота ще се проведе протест срещу договора за името в Солун

„Телма“ (Македония): В събота ще се проведе протест срещу договора за името в Солун

3 Септември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцките организации от диаспората и „Комисиите за борба за Македония“ призовават гърците на демонстрация срещу договора за името между Македония и Гърция в събота, в 19 часа, в Солун, което съвпада с откриването на Солунския международен панаир. Организаторите искат мирни и решителни протести, на които няма да има оратори и няма да се демонстрира партийна принадлежност, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Всички с гръцки знамена в ръцете, елате да напълним Солун по случай присъствието на премиера (на Гърция Алексис) Ципрас на откриването на Международния панаир. Протестът засяга всички гърци, защото не трябва да бъде позволена славянизация на гръцкия елинизъм, което води към отстъпване на гръцки територии“, пише в съобщението на организаторите.
Организаторите, както отбелязва кореспондентът на МИА от Атина, са същите, които стояха зад протестите в Солун и Атина през януари и февруари т.г.
„Македония не се отстъпва. Македонците не са подписали нищо. Договорът от Преспа е невалиден“, казват организаторите във видео съобщение за протеста.
През идните почивни дни вниманието на гръцката общественост ще бъде насочено към Солун, където всяка година на откриването на Международния панаир има обръщение на министър-председателя на страната, в което той представя дневния ред и политиките на правителството за следващия период, а на следващия ден премиерът отговоря на въпросите на журналистите на пресконференция, обяснява „Телма“.
Освен протестите против договора за името, демонстрации против политиките на правителството са обявили и гръцките синдикати.
За да се избегнат и предотвратят проблеми и инциденти, всяка година за Солун заминават голям брой полицейски сили от цялата страна, но сега, както твърдят гръцките медии, тяхната численост ще е по-голяма от миналата година. Най-вероятно над 3500 полицаи от няколко гръцки града ще се грижат за сигурността в Солун.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Според Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „дава на съседите македонския език и македонската идентичност“

„Локално“ (Македония): Според Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „дава на съседите македонския език и македонската идентичност“

1 Септември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Според председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис договорът от Преспа „отстъпва на съседите македонския език и македонската идентичност“. Той допълни, че партията му няма да участва в ратифицирането на споразумението, предава македонската електронна медия „Локално“.
Мицотакис заяви, че до споразумението се е стигнало в тайна, „в отсъствието на народа, в отсъствието на парламент, а в отсъствието на опозиционните партии“ и вече носи отрицателни резултати за Гърция.
„ Споразумението отстъпва на съседите македонския език и македонската идентичност. Това е договор, който определено „Нова Демокрация“ няма шанс да ратифицира нито в този, нито в следващия парламент. Правителствените процедури са национално опасни. Те веднага дадоха отрицателни резултати“, убеден е опозиционерът. Същевременно той непряко обвини гръцкото правителство, че не реагира и не отговаря на изявленията на македонското държавно ръководство.
„Някои в правителството чуват това, без да отговарят, обвиняват или просто безразлично прекланят глава. Тяхната безотговорност няма да бъде забравена. Гърците не искат и никога не трябва да бъдат слепи националисти, но знаят, че те трябва да бъдат честни патриоти“, убеден е Мицотакис.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ : Гърция обвини Скопие в нарушение на споразумението за името

„Аргументи и факти“ : Гърция обвини Скопие в нарушение на споразумението за името

31 Август 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че представители на властите в Македония начело с министър-председателя Зоран Заев нарушават наскоро подписаното споразумение за новото конституционно наименование на страната, пише „Аргументи и факти“.
Сред нарушителите, освен Заев, е назован министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, който по-рано заяви в Европейския парламент, че след влизането в сила на заключителното споразумение жителите на страната ще се наричат македонци, а езика им – македонски. В Гърция това предизвика възмущение.
Според Каменос, такива провокативни заявления подкопават всички опити да се намери конструктивно решение, а самото позоваване на „македонската нация“ противоречи на самата идея на споразумението. Единственото, към което подобни заявления могат да доведат, според гръцкия министър е възмущението на гръцкия народ, за който остава последната дума независимо дали ще има промени в конституцията на Македония и независимо какви ще бъдат от резултатите на референдума.
На 30 септември ще се проведе референдумът за новото име на Македония. Той трябва да утвърди съгласуваното по-рано между Атина и Скопие споразумение, с което влизането на бившата югославска република в ЕС и НАТО ще стане възможно с ново наименование – Република Северна Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият министър на отбраната обвини македонските политици в подкопаване на двустранните отношения

Kathimerini: Гръцкият министър на отбраната обвини македонските политици в подкопаване на двустранните отношения

30 Август 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Атина/Виена. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос обвини политици от Македония (в източника – Бивша югославска република Македония) в подкопаване на напредъка в отношенията между двете балкански страни, които през юни подписаха споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
„С провокативните си коментари срещу Гърция, официалните лица в Скопие, включително министър-председателят и външният министър, разрушават всички усилия за намирането на решение“, предупреди Каменос, който е и председател на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ). Съответното изявление той направи в рамките на неформалната европейска среща на министрите на отбраната, която се провежда във Виена.
Изявлението му е в отговор на изказването на външния министър на Македония Никола Димитров, който ден по-рано заяви пред депутатите в Европейския парламент, че гражданите на страната му са „македонци" и говорят на „македонски" език.
„Употребата на „македонска" нация е в нарушение на всяко споразумение", категоричен бе Каменос.
Проучване в югозападната ни съседка показа, че повече от половината от респондентите са съгласни балканската страна трябва да се присъедини към НАТО и Европейския съюз под името „Република Северна Македония", като част от сключеното с Гърция споразумение за името. Въпросът ще бъде изнесен на референдум на 30 септември, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Изявлението на Никола Димитров потвърждават вредността на договора за името

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Изявлението на Никола Димитров потвърждават вредността на договора за името

30 Август 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Изявленията на първия дипломат на Скопие Никола Димитров потвърждават критиките на „Нова демокрация“ за вредния характер на Договора от Преспа. Това подчерта отговорникът за външна политика на най-голямата опозиционна партия в Гърция Йоргос Кумуцакос пред членовете на Комисията по външни работи в Европейския парламент, отбелязва електронното издание на вестник „Нова Македония“, първият ежедневник в югозападната ни съседка.
В ЕП Кумуцакос още веднъж повтори позицията на „Нова демокрация“ по отношение на решението, постигнато в спора за името на Македония.
„Изявлението на Димитров в ЕП за съжаление потвърждават критиките на „Нова демокрация“ за вредния Преспански договор. Комбинацията от определението „северна“ с името „Македония“, „македонски“ език и „македонска“ националност е идеална за развитието на национализма и иредентизма на Скопие“, предупреждава гръцкият политик.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият евродепутат от „ПАСОК“, Мария Елени Копа: Договорът от Преспа е добър и справедлив и за двете страни

Бившият евродепутат от „ПАСОК“, Мария Елени Копа: Договорът от Преспа е добър и справедлив и за двете страни

24 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият евродепутат от „ПАСОК“ и професор в отдела за международни изследвания в Атина, Мария Елени Копа, смята че договорът за името между Македония и Гърция е добър и справедлив и че слага край на 26-годишния спор, с който нито една страна не е победена или унижена, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„И двете страни получават това, което смятат за важно. Гърция получава името, което ефективно разделя независимата държава от общата, по-голяма географска област на Македония, а Македония получава идентичността и езика си. В интерес на Гърция е да няма „черна дупка“ на северната си граница, оставена на руското и турско влияние“, заяви Копа в колонка за гръцкия вестник „Ефимерида“.
Макар, че ще зависи и от успеха на референдума в Македония, гръцкото правителство остава убедено, че ако договорът бъде изведен на дневен ред, той лесно ще премине гласуването в гръцкия парламент.
„Ако се изпълнят предпоставките в съседната страна и договорът влезе в гръцкия парламент, той ще мине с доста голямо парламентарно мнозинство. Разбира се, за него политическите сили трябва да гласуват въз основа на ясни политически критерии, а не въз основа на лични политически цели“, заяви Димитрис Цанакопулос, говорител на гръцкото правителство.
„Настояваме и ще опитаме да убедим скептиците, включително и Панос Каменос, че договорът от Преспа ще бъде позитивен и в интерес на Гърция. За това е нужно и достатъчно време“, заяви Никос Папас, министър на телекомуникациите на Гърция в интервю за гръцката телевизия „Контра“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият външен министър на Гърция, Дора Бакояни: Няма да гласуваме за договора от Преспа

Бившият външен министър на Гърция, Дора Бакояни: Няма да гласуваме за договора от Преспа

24 Август 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Членът на най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ и бивш министър на външните работи на Гърция Дора Бакояни заяви, че нейната партия няма да подкрепи договора от Преспа, когато той бъде внесен за ратификация в парламента на страната, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Същата позиция, изпълнена с критика за договора, от много време заема и лидерът на партията Кирякос Мицотакис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): С протести против договора от Преспа ще бъде посрещнат Алексис Ципрас в Солун

„Курир“ (Македония): С протести против договора от Преспа ще бъде посрещнат Алексис Ципрас в Солун

23 Август 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Солун. Протести против договора от Преспа организират сдруженията от гръцката диаспора и „Комитетът за борба за Македония“ на 8 септември, денят в който ще бъде открит 83-ият международен панаир в Солун и обръщение ще направи гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предава скопското електронно издание „Курир“.
„На 8 септември на международния панаир в Солун, гръцкият народ ще покаже, че премиерът Алексис Ципрас, министърът на външните работи Никос Коцияс, коалиционният партньор Панос Каменос, всички министри от правителството и политиците, които подкрепят договора от Преспа, са нежелани в Солун и Македония, тъй като с договора се слага завършек на историческото престъпление, което води до подялба на страната и е против гръцкия народ“, пишат организаторите в своя призив чрез социалните мрежи и добавят, че ако договорът от Преспа не се анулира то „вече няма да съществува свободна Гърция“, а „с договора е подписана смъртта на Македония и на Гърция“.
Както предава кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, паралелно и независимо от събирането за „отбрана на Македония“, протест почти по същото време организират и гръцките синдикати.
Синдикатът „ПАМЕ“ на Комунистическата партия на Гърция призова гражданите да се присъединят към тях против правителствената политика, но и против договора от Преспа и НАТО.
Двата най-големи синдикати на работещите в частния и държавния сектор също ще организират протест, но само и единствено заради икономическата ситуация в страната, с искане да бъдат анулирани всички мерки, които произтичат от меморандумите.
Не е изключена възможността до церемонията по откриването на панаира на 8 септември да се организират и други протести.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

„Независен“ (Македония): Няма референдум без въпроса за членството в НАТО и ЕС

27 Юли 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членството на Македония в НАТО и Европейския съюз ще бъде включено във въпроса, на който гражданите на югозападната ни съседка ще отговарят на референдума, насрочен за есента. Това разкриха за македонското електронно издание „Независен“ правителствени източници. Референдумът би трябвало да се проведе на 30 септември, освен ако не бъдат създадени нови препятствия, които биха могли да забавят процеса с около седмица.
Въпреки че първоначално бе планирано решението да бъде взето на парламентарно заседание в събота, по-късно стана ясно, че това вероятно ще се случи в понеделник, като последен възможен срок, който ще гарантира провеждането на референдума през последната седмица на септември. В следващите дни ще има консултации между управляващото мнозинство и опозицията относно подробностите, които трябва да бъдат посочени в решението за свикване на референдума. Но ако СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не постигнат съгласие за въпроса за референдума и характера му е много вероятно е той да бъде проведен и без подкрепата на най-голямата опозиционна партия в Македония. Към това следва да се припомни, че решението за провеждането на референдум не изисква подписа на държавния глава.
На опозицията й бе оставено малко пространство да изрази своята позиция във връзка с референдума, т.е. дали ще призове своите поддръжници за бойкот или за гласуване - по свое собствено усмотрение или противно на призивите на управляващите партии.
Във връзка с въпроса за референдума, премиерът Зоран Заев посочи като възможна формулировката: „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемането на споразумението между Република Македония и Република Гърция". Според изданието, след консултациите с опозицията, управляващите партии са изразили готовност на някои корекции на въпроса, но не и на отстъпки по отношение на намека, че договорът за името с Гърция деблокира интеграционните процеси на страната. На свой ред ВМРО-ДПМНЕ желае въпрос за референдум, който да се отнася само до споразумението за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

„Макфакс“ (Македония): Бивши депутати, адвокати, държавни служители… Кои са новите членове на ДИК?

26 Юли 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бивши депутати, адвокати, държавни служители и съдия са в новия състав на Държавната избирателна комисия. Част от новите членове на комисията, която трябва да проведе референдума, са слабо познати на обществеността, пише македонската информационна агенция „Макфакс“, в материал който разкрива факти за новите членове на ДИК.
Оливер Дерковски, който е избран за председател на ДИК, е бивш генерален директор на „Македонски железници-Транспорт“ от 2010 до 2015 година. Две години е работил и в НАП като ръководител на сектор за принудително събиране, а преди това в два мандата Дерковски е бил и депутат. Пред две години той е бил обвинен от СДСМ за непотизъм и за забогатяване по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Както разкриха от СДСМ тогава, Дерковски е придобил два апартамента в Скопие, от които единият е бил по времето на неговото управление на македонските железници.
Член на ДИК по предложение на СДСМ ще бъде и бившият председател на комисията Борис Кондарко. През 2013 година той се оттегли от председателското място в ДИК поради лични причини, както той сам заяви, въпреки че неговата оставка беше обявена от Зоран Заев, който потърси вина във ВМРО-ДПМНЕ за невъзможността от истинско прочистване на избирателния списък. От тогава Кондарко се оттегли от политическата общественост и се върна към работата си като адвокат. Преди това е бил и депутат между 2002 и 2008 година.
Между членовете, по предложение на СДСМ, е и съдията Радица Ристевска от Охрид, както и Янаке Витановски, ръководител на отдел в ДИК за съставяне и актуализиране на избирателния списък. Витановски преди това е бил член и председател на Комисията за лустрация, както и депутат от 1996 до 2002 година.
Предложение на ВМРО-ДПМНЕ е и Елизабета Постоловска, държавен служител в министерството на финансите, а предложение на Движението „БЕСА“ е Енвер Салихи от Куманово, който има трудов стаж в Агенцията за кадастър на недвижими имоти. Заместник-председател на ДИК ще бъде Дитмире Шеху по предложение на Демократичния съюз за интеграция, която е работила като секретар в Община Гостивар, а след това и като ръководител на отдела за обществени поръчки.
Новият състав на ДИК беше избран със 100 гласа „За“ и ще има мандат от шест месеца.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

„Вечер“ (Македония): Въпросът за референдума – вариантите

26 Юли 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. След формирането на Държавната избирателна комисия (ДИК) и споразумението, което беше постигнато на срещата на лидерите на четирите най-големи партии в Македония за отворените въпроси, продължават консултациите между партиите относно въпроса за референдума, пише скопското електронно издание „Вечер“.
Референдумът, както обяви преди два дни македонският премиер Зоран Заев, ще се състои на 30 септември и се очаква до 30 юли парламентът да гласува решение за неговото обявяване.
По време на една от лидерските срещи Заев заяви, че възможна формулировка на въпроса за референдума би била: „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора с Гърция за името“. Но това не би било приемливо за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която желае запитването да се отнася само до договора за името.
Настояването на лидера ѝ Християн Мицковски, според информациите, е да се зачитат конституцията и Закона за референдум, където се изисква въпросът да бъде ясен и еднозначен, с цел гражданите да не бъдат подведени в заблуда.
Въпросът, който е бил предложен от ВМРО-ДПМНЕ, гласи: „Вашата позиция за договора, подписан от министъра на външните работи Никола Димитров от името на правителството на Република Македония и министъра на външните работи Никос Коцияс от името на правителството на Република Гърция на 17 юни 2018 година в Псаредес (Нивици)“.
Експертите предупреждават, че е необходим ясен и недвусмислен въпрос на референдума, който няма да обърка гражданите. Те подчертават и че във фокуса на въпроса трябва да бъде договорът с Гърция.
„Затова във фокуса на въпроса за референдума трябва да бъде договорът, така както е озаглавен, с пълно име. Референдумското запитване трябва да гласи:
„Дали сте за Договор за решаване на разликите описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на (Организацията на) Обединените нации, за прекратяване на Временното споразумение от 1995 година и за установяване на стратегическо партньорство между страните?“ „ЗА“ или „ПРОТИВ““, пише професор Светомир Шкарич в текст, публикуван в портала „Рес Публика“.
На първо място във въпроса за референдума трябва да стои договорът за името, тъй като предмет на договора от Преспа е името, а никъде в него не се споменават ЕС и НАТО, заяви професор Гордана Силяновска.
В изявление за „Вечер“ професор Силяновска обясни, че формулировката на този въпрос изисква по-широка консултация, включваща и мненията на експертната общност и неправителствения сектор и не трябва това да се решава само от партийните лидери.
Френският посланик в Македония Кристиян Тимоние също заяви, че въпросът трябва да бъде ясен за гласоподавателите, за да може те да направят избор.
„Редно е да се консултират юристите, а знам колко са стриктни македонските юристи, както е и вашият правосъден министър“, добави Тимоние.
В решението за обявяване на референдума, което се предвижда да се приеме в понеделник (30 юли), покрай датата, трябва да се уточни и въпросът и видът на референдума.
Въпросът, по закон, трябва да бъде ясно формулиран и да е недвусмислен, за да може гражданите да го разберат и да отговорят със „За“ или „Против“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

„Нова Македония“ (Македония): Избирането на състава на ДИК проправя пътя за организирането на есенния референдум

26 Юли 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония избра новия състав на Държавната избирателна комисия (ДИК), с което окончателно и официално се създават условия за организиране и провеждане на референдума за договора за името, постигнат с Гърция миналия месец, подчертават от редакцията на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“
Очаква се в парламента да бъде насрочено ново заседани – в събота или в понеделник, на който официално да бъде обявено провеждането на референдума, насрочен за 30 септември.
Министър-председателят Зоран Заев изрази увереност, че до 30 юли парламентът в Скопие ще вземе решение за свикване на референдум, който, както каза, ще бъде организиран и без опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в случай че не бъде постигнато споразумение с партията, водена от Християн Мицковски.
Заев подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да обяви ясно позициите си – дали ще бойкотират референдума, дали ще призоват гражданите да гласуват „против“ договора за името, или ще ги остави свободно да решат бъдещето си. „Това е тяхно право, но задължение на всички е да се гарантира, че процесът ще бъде успешен", подчерта Заев.
Премиерът увери, че остава отворен за обсъждане на въпроса дали референдумът трябва да бъде консултативен или обвързващ.
„В края решението е задължително, защото гражданите теоретично могат да излязат милион, а ако 600 хиляди гласуват „за“, а 400 хиляди гласуват „против“, тогава политиците гласуват решението в парламента и постигаме консенсус. Ако излязат милиони избиратели, 600 хиляди са „против“, а 400 хиляди са „за“, тогава договорът с Гърция няма да бъде приложен. Ако излязат 800 хиляди гласоподаватели, 600 хиляди гласоподаватели „за“, а 200 хиляди са „против“, гражданите не са взели решение. Ако няма изпълнен ценз няма решение, както е по Конституцията и тогава остава институциите да решат. Парламентът да гласува „за“ или „против“ конституционни промени“, предложи македонският премиер.
Проблемът, според него, е около въпроса за референдума. „Ще Ви попитаме – съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО, като подкрепите споразумението между Република Македония и Република Гърция? От опозицията получихме контравъпрос, който гласи – „Подкрепяте ли договора между Република Македония и Република Гърция, подписано от министъра Никола Димитров и Никос Коцияс в Нивици, който напълно унищожава македонския език, македонската идентичност, македонската култура и македонската национална уникалност. Това не е вярно и не можем да поставим такъв въпрос на гражданите“, обясни Заев.
Премиерът призова референдума да бъде успешен процес, като същевременно гарантира валидност и признателност както за гласуващите в подкрепа на договора, така и за онези, които ще гласуват против споразумението.
На парламентарна сесия в сряда членовете на временния състав на ДИК бяха гласувани с 100 гласа „за" без дискусия, по стария модел, според който председателят на Комисията е предложен от главната опозиционна партия. Бяха приети и измененията в Изборния кодекс (99 гласа „за") и в законите за правителството и за финансиране на политическите партии (с по 101 гласа „за"), след съкратена процедура. Внасянето на изменения в тези три закона, което бе условие на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, всъщност означаваха и край на процеса на блокиране на избора на ДИК.
Оливър Дерковски бе номиниран от ВМРО-ДПМНЕ за председател на ДИК, а за негов заместник бе предложен Дитмир Шеху от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ). Останалите членове на ДИК са Елизабет Постоловска от ВМРО-ДПМНЕ, Янаки Витановски, Борис Кондарко и Радица Ристеска от СДСМ, и Енвер Салиу от БЕСА.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

„Сител“ (Македония): Парламентът на Македония избра членовете на ДИК

26 Юли 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 100 гласа „за" и нито един „против“ в македонския парламент бе избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Председателят на органа ще бъде от редиците на опозицията, а мнозинството в него – от управляващите партии. Избирането на ДИК стана възможно, след като ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ постигнаха консенсус по спорни въпроси и изпълниха ангажиментите, поети в рамките на последната среща на четирите най-големи партии в страната, проведена в понеделник.
Освен ДИК, без дебат и с подкрепата на над 100 депутати бяха приети измененията в Закона за правителството, в Изборния кодекс и за финансирането на политическите партии. Опозицията успя да си гарантира служебно правителство 100 дни преди изборите, в което ще има двама министри от редиците й. От гледна точка на финансирането на партиите бе постигнато съгласие да се увеличи двойно процентът от бюджетните средства, които политическите сили ще получат, за да няма съмнително финансиране и дарения.
Власт и опозиция обаче остават на различни позиции за референдума за името. Вече бе обявено, че той ще бъде обявен не по-късно от 30 юли, а провеждането му ще бъде насрочено за 30 септември.
Министър-председателят Зора Заев бе категоричен, че референдумът ще се проведе – независимо от позициите на ВМРО-ДПМНЕ и резултатите от преговорите с тях. За първи път той остави на парламента възможността да вземе решение за необходимите конституционни промени, ако референдумът не бъде успешен. Това изявление на Заев бе разтълкувано като мярка срещу евентуален бойкот.
С този темп конституционните промени ще бъдат приети някъде през януари. През февруари следващата година се очаква Гърция да ратифицира договора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

„A1oN“ (Македония): Парламентът на Македония одобри новия състав на Държавната избирателна комисия

25 Юли 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без дискусия, със 100 гласа „за“ в 120-местния македонски парламент бе гласуван новият състав на Държавната избирателна комисия, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
Оливер Дерковски от ВМРО-ДПМНЕ ще бъде председател на ДИК, а неговият заместник-председател ще бъде Дитмир Шеху от ДСИ. Елизабета Постоловска бе избрана като член от ВМРО-ДПМНЕ. Борче Кондарко, Янаки Витановски и Радица Ристевски са членове от СДСМ. В комисията представител на „Беса“ ще бъде Енвер Салиу.
Дневният ред беше гласуван с 99 гласа „за“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

Зиядин Села: В договора с Гърция да присъства и албанец/гражданин на Република Северна Македония

24 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села заяви, че подкрепя договора за името с Гърция, но и че партията му ще има свои промени при измененията в конституцията, с които ще се изисква подобряването на договора, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
В частта от договора за гражданството, „Алианс на Албанците“ ще подкрепи за македонските граждани да остане „македонец/гражданин на Република Северна Македония“, но в същото време Села иска за албанците да се добави „албанец/гражданин на Република Северна Македония“.
„Чрез процеса на започване на конституционни изменения ще направим така, че всички народи да се чувстват еднакви. В Македония има народи, които заслужават да бъдат равнопоставени в преамбюла. Алиансът на Албанците, чрез свои предложения за промени, ще се намеси в частта на конституцията, която се отнася до официалните езици“, заяви Зиядин Села.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

ВМРО-ДПМНЕ: Първо да се уредят законите за правителството и финансирането, а след това за ДИК

24 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първо в парламента да минат останалите договорени неща от срещата между лидерите на четирите най-големи партии, проведена в понеделник, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и едва след това да бъдат гласувани членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), призоваха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
От ВМРО-ДПМНЕ поясниха, че техните предложения вече са подготвени и са известни на обществеността, но най-важното е процесът да продължи, както е бил договорен в понеделник между лидерите.
„Предложенията са подготвени и вече са публично обявени. Вчера публично беше договорено в първата част от лидерската среща и публично обявено от страна на премиера (на Македония Зоран) Заев, че трябва да се гласуват договорените работи в парламента, а това са Законът за финансирането на политическите партии и създаването на служебно правителство по пържинския модел, и след това да се гласува за ДИК по стария принцип и модел. Това, което е най-важно, е че процесът на договореното от вчера трябва да започне и да се пренесе в парламента, а едва след това да се гласуват членовете на ДИК“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

Зиядин Села: Алиансът на Албанците ще предложи свои промени при изменението на Конституцията

24 Юли 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на „Алианс на Албанците“ Зиядин Села вярва, че неговата партия е истинска опозиционна партия, чиито представители е трябвало да присъстват на срещите между лидерите и да има свой представител в Държавната избирателна комисия (ДИК), а не крилото на БЕСА на Билал Касами, предава скопското електронно издание „Нова Македония“.
Във вторник, по време на пресконференция в македонския парламент, Зиядин Села заяви че „Алианс на Албанците“ ще предложи своите промени при изменението на конституцията на страната.
Промените, според Села, ще бъдат в частта на преамбюла на конституцията и ще се отнасят до държавността на народните и официалния език на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

Зоран Заев след лидерската среща: Християн Мицковски лъже, че иска Македония да е в НАТО и ЕС и иска амнистия, няма договор за референдума

23 Юли 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ лъже, че иска Македония да стане част от Европейския съюз и НАТО, лъже, че иска правова държава и че се бори за честен референдум, заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата между лидерите на четирите най-големи партии в страната, продължила повече от осем часа, предава македонската агенция МЕТА.
„За съжаление, Християн Мицковски не успя да усети момента. Вместо да се качи на влака, който бърза към ЕС и НАТО, той избра да остане от тъмната страна на историята. Днес (понеделник, 23 юли) всичко излезе наяве. Всички трябва да знаят, Християн Мицковски лъже срамно, когато твърди, че за това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ са важни изборът на състава на Държавната избирателна комисия с мнозинство от две трети, служебното правителство за следващите избори, или Закона за финансиране на политическите партии. Мицковски днес се опита да прикрие истинските си намерения. След като видя, че няма и най-малък шанс да се съгласим дори да разговаряме за директна или индиректна амнистия, днес бе принуден декларативно да се откаже от неговата срамна цел на всяка цена да издейства спасение за неговите ментори и колеги“, заяви Заев.
Той смята, че Мицковски е разговарял без никакво намерение да се договори и че единствената му цел е била ако не му се даде амнистия, да няма и договор.
„Партията, която от десет години се кръсти в референдума като основна точка в своята програма, днес избяга безотговорно. Значи, Мицковски казва, че гражданите са с него, а не иска честно да им даде избор. Мицковски казва, че иска в ЕС и НАТО, а не иска да подкрепи нито една стъпка към тази цел. Нека ви кажа: Мицковски не знае какво иска“, заяви Заев и призова всички честни членове на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдума и да направят правилния избор.
Премиерът добави, че независимо от това, че не е постигнат договор за референдума, всички споразумения за ЦИК и Закона за финансиране на политическите партии ще останат в сила.
Преди това лидерът на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) Али Ахмети и коалиционен партньор в правителството, заяви, че втората част от преговорите е била разочароваща и призова опозицията да постави държавните интереси над партийните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща е прекъсната за втора пауза, още няма постигнато споразумение

23 Юли 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе прекъсната за втора пауза, а след нея се очакват и официалните изявление на участниците в преговорите, предава македонският„Фокус“.
Все още няма официална информация за хода на преговорите. Единствено лидерът на ДСИ Али Ахмети бе на разположение да отговори на журналистическите въпроси. Индиректно той загатна, че след няколко часа преговори няма постигнато споразумение между партиите.
По-рано в медиите бе разпространена информация, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

„Алсат-М“ (Македония): Лидерската среща в Скопие продължава

23 Юли 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. След кратка пауза срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, бе възобновена, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Към настоящия момент официални информации за хода на преговорите все още няма. В медиите обаче се появиха непотвърдени данн, съгласно които е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

МКД (Македония): Лидерската среща в Скопие е прекъсната за пауза, допуска се постигането на компромис

23 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, е прекъсната за пауза, съобщава скопското електронно издание МКД.
Официални информации за хода на преговорите все още няма, но по непотвърдени данни е възможно постигането на компромис между преговарящите. Според източници министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) е изразил готовност да приеме условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за назначаване на служебно правителство 100 дни преди изборите, стига лидерът й Християн Мицковски да декларира отказ от действия за бойкот на референдума за договора за името.
Партийни източници съобщават, че СДСМ остава на твърдата позиция да не приема искането за амнистия, за която ВМРО-ДПМНЕ настоява чрез изменения в Наказателния кодекс. Управляващата партия не е съгласна и с настояването на намаляване на наказанията за злоупотреба със служебното положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

„24 Вести“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се е отказал от искането си за промени в Наказателния кодекс, твърдят източници

23 Юли 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. По непотвърдени данни, в рамките на провеждащата се в Скопие среща на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, опозиционният лидер Християн Мицковски се е отказал от искането си за променя на чл. 353 на Наказателния кодекс, предава македонската телевизия „24 вести“.
Според източниците на медията министър-председателят на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за съставяне на служебно правителство преди провеждането на всички избори в страната, стига лидерът на ВМРО-ДПМНЕ да призове гражданите на Македония да гласуват на референдума за договора за името.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
На срещата в Клуба на депутата се обсъждат условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Трети опит за постигане на компромис за формирането на ДИК: Лидерската среща в Скопие започна

„Макфакс“ (Македония): Трети опит за постигане на компромис за формирането на ДИК: Лидерската среща в Скопие започна

23 Юли 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие започна срещата на председателите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка – СДМС, ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА, предава македонската информационната агенция „Макфакс“.
Зоран Заев, Християн Мицковски, Али Ахмети и Билал Касами седнаха за трети път на масата за преговори в опит да постигнат споразумение за процедурата, по която ще бъде избран съставът на Държавната избирателна комисия (ДИК) – ключов орган за организирането и провеждането на референдума за името.
Очаква се на срещата в Клуба на депутата да бъдат обсъдени условията на ВМРО-ДПМНЕ - Законът за финансиране на партиите, назначаване на служебно правителство и промени в наказателния кодекс, свързани с намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение.
След приключване на миналата лидерската среща премиерът Заев подчерта, че няма да има компромис за амнистията, пряка или косвена, припомня агенцията. На свой ред опозиционният лидер Християн Мицковски подчерта, че позицията на премиера е опит за манипулация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

"Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново са на масата за преговори

23 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен министър-председателят Зоран Заев (СДСМ), на срещата ще присъстват председателите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония отново ще проведат среща

23 Юли 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателите на четирите най-големи политически партии в Македония ще се опитат да преодолеят различията си в понеделник по Държавната избирателна комисия и по провеждането на референдума за името. Срещата е насрочена в понеделник рано сутринта, а, ако тя не даде резултат, парламентът от 11 част ще гласува промените в избирателния кодекс, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според неофициални и непотвърдени данни опозицията изисква своеобразна амнистия за бившите служители чрез промени в Наказателния кодекс, въпреки че премиерът Зоран неколкократно заяви, че няма да се пазари с въпроси като амнистията от наказателна отговорност при обсъждането на стратегическите цели на страната,
До края на месеца и началото на август парламентът трябва да избере нови членове на Държавната избирателна комисия и да свика референдум, както и да гласува Закона за финансиране на партиите и закона за правителството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Условията за постигане на договора за името бяха назрели

Никос Коцияс: Условията за постигане на договора за името бяха назрели

22 Юли 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Условията за постигане на договор за името на Македония бяха назрели. Това увери министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в интервю за държавната информационна агенция АНА-МПА, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Някои твърдят, че прибързахме, но условията бяха нарели. В такъв момент трябва да продължите напред с това, което можете да направите", коментира гръцкият министър.
Запитан дали това е най-добрата сделка, която може да бъде постигната, Коцияс отговори, че всичко ще бъде по-лесно, ако договорът не беше предшестван от 25 години на спорове между Атина и Скопие.
Гърция се нуждае от приятелска страна, а не от такава, която ще бъде под турско влияние в бъдеще, подчерта Коцияс. „Искаме бивша югославска република Македония, която е под турско влияние или бивша югославска република Македония, която е в приятелски отношения с нас? Това е въпросът, на който трябваше да отговорим и затова се насочихме към постигането на споразумението. Искаме ли БЮРМ, която, в която се развива славянски фундаментализъм и ще се създават условия за появата на терористична заплаха за гръцката област Македония на север, или искаме да елиминираме тези заплахи? Искаме ли страна, която ще се стабилизира и ще бъде свързана с нас финансово, географски и социално, или държава, която ще ни счита за враг и ще търси сътрудничество с други страни?“, бе поредицата от въпроси, с които Коцияс се опита да защити договора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс за дипломатическия скандал с Русия и Договора за името: Опасенията и страхливостта водят до катастрофални сценарии, смелите патриоти сключват добри сделки

Никос Коцияс за дипломатическия скандал с Русия и Договора за името: Опасенията и страхливостта водят до катастрофални сценарии, смелите патриоти сключват добри сделки

22 Юли 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Атина. „Гърция реши да изпрати послание на Изток и Запад, до всичките ни приятели и неприятели, че който и да наруши принципите на националния суверенитет и уважението спрямо нас, ние ще предприемем ответни мерки. Времето, когато се смяташе за дипломация да се направиш, че нищо не се е случило отмина безвъзвратно“, заяви в неделя министърът на външните работи на Гърция пред държавната агенция АНА-МПА.
По отношение на възникналото през последните дни напрежение в гръцко-руските отношения и възможната отмяна на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Атина, Коцияс посочи, че не е притеснен и изрази надежда всички проблеми да се решат приятелски.
„Сергей Лавров,когото смятам за един от най-добрите дипломати на международната арена, и аз имаме приятелски отношения. Той поиска да го поканя да дойде в Гърция, за да подготвим визитата на министър-председателя Алексис Ципрас в Москва, по тяхна инициатива. Изпратих му поканата. Ако иска да дойде, нека го направи и ще бъде добре дошъл. Ако обаче чувства, че трябва да застане до тези, които изгонихме, или тези, които не пускаме у нас, това е негово право. Както знаете, а и това е подчертано в изявлението, аз се опитах да не свързвам тези лоши случаи с официална Русия. Москва трябва да реши дали иска да съедини нещата, или не“, заяви първият дипломат на Гърция
Министърът подчерта, че не е притеснен от състоянието на гръцко-руските отношения. „Загрижен съм от промените, които се случват в нашата страна. Когато поискам турските войници да се изтеглят от Кипър, те ми отговарят: това не е патриотично, да оставим поне малко. Когато поискам да разрешим въпроса за името, проблема със Скопие, те ми казват: не, да не прибързваме. Когато предприема мерки срещу лица, нарушили международните закони и правилата на гостоприемството на една страна, те казват, че не е трябвало да го правя. Не разбирам защо. От друга страна, някои използват езика на омразата и вътре в страната, и към малки държави, като Северна Македония, Албания и други, а когато големи държави нарушат законите ни, същите казват, че трябва да се примирим и да се поклоним“, оплака се външният министър.

Коцияс изрази задоволство от факта, че опозиционните партии в Гърция не са шумели по въпроса и са били внимателни в изявленията си по темата за гръцко-руските отношения.

Що се касае до Договора за името между Атина и Скопие, дипломатът смята, че условията за сключване на споразумение са били назрели.
„Твърдят, че сме избързали. Предпоставките бяха налице. Когато условията са назрели, това означава, че вие трябва да направите, каквото можете“, подчерта той.
Има и такива, които предпочитат протакането на проблема, смята Коцияс и се чуди: „Искаме БЮРМ под турско влияние, или БЮРМ, която е в приятелски отношения с нас? Това е въпросът, на който трябва да отговорим и затова бързахме. Искаме ли БЮРМ, в която се развива славянски фундаментализъм и ще има тенденции да се появи терористическа заплаха за гръцката Македония от Север, или искаме да елиминираме причините и възможностите за засилване на славянския фундаментализъм и тероризъм на Север? Искаме ли страна, която ще се стабилизира и ще бъде свързана с нас финансово, географски и социално, или искаме държава, която ни смята за врагове и търси сътрудничество с други страни, от което ние никак няма да сме щастливи?“
На въпрос, дали това е най-добрата сделка, която Гърция е можела да договори със Скопие, министърът отговори: „Можехме да постигнем по-добро споразумение, ако другата страна не участваше в преговорите. Нямаше да я наречем Северна Македония, а Северна Аляска. Фактът, че сме правили тези отстъпки в миналото не помогна. Трябваше да се справим с два проблема: единият беше, че другата страна трябва да се съгласи, защото не сме я завладели, за да можем да наложим, каквото искаме. Искаме другата страна да убеди собственото си общество и да продължи с трудните решения“.
„Вторият е, че трябваше да се изправим пред свършен факт, който трябва да се вземе предвид. Това, което успяхме да направим е да коригираме някои неща по най-добрия възможен начин“, добави дипломатът.
Накрая Коцияс подчерта, че в преговорите са необходими компромиси. „Но успяхме да постигнем премахване на иредентизма, признаване на границите, признание, че няма македонско малцинство в Гърция, съгласие да променят името си на Северна Македония, съгласие, че то трябва да е за всички употреби (erga omnes) и съгласие да направят промени в Конституцията си“,обобщи министърът на външните работи на Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Референдумът за името в Македония ще е успешен

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Референдумът за името в Македония ще е успешен

22 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) Кириакос Мицотакис смята, че референдумът за името в Македония ще е успешен, но предупреди, че признаването на македонската нация и македонския език в споразумението е нещо неприемливо, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
В интервю пред Süddeutsche Zeitung, Мицотакис отново изрази недоволството си от постигнатия Договор между Атина и Скопие, но добави, че ще го признае ако бъде ратифициран от гръцкия парламент, предава МИА.
„Ясно заявих, че мисля този договор за лош. НД ще гласува против, когато и да се стигне до гласуване. Но, очевидно, ако бъде ратифициран от гръцкия парламент ще трябва да го призная като национален ангажимент“, заяви политикът.
На забележката на журналиста от немското издание, че македонският език е признат в документи на ООН още през 1977 година, лидерът на НД отговори, че „това не е точно така“.
„Скопският въпрос е чувствителен. Мнозинството гърци отхвърлят този договор. Особено в Северна Гърция много хора са ядосани. Стотици гръцки фирми използват термина „Македония“ за своите продукти. Нямаше да ни пречи, ако, да кажем, бяхме приели, че езикът на който се говори в Скопие е славо-македонски, а не само македонски“, обясни Мицотакис.
По неговото мнение, референдумът за Договора в Македония ще бъде успешен, а ако такъв се проведе в Гърция, споразумението няма да бъде одобрено.
„Не искам референдум, но външнополитическите въпроси трябва да се решават от парламента. Това трябва да ни накара да се замислим. (Министър-председателят на Гърция Алексис) Ципрас не ни консултира по този въпрос. Той иска да използва тази тема, за да раздели моята партия, но аз няма да играя неговата игра. Важно е за бъдещето на Гърция, „Нова Демокрация“ да остане обединена и да формира силно проевропейско правителство“, подчерта политикът.
Мицотакис не смята, че в Гърция трябва да се проведат избори преди ратификацията на Договора за името.
„Нашият северен съсед получи от нас нещо, което нито едно правителство досега не беше готово да му даде: правото на македонска националност и македонски език, дори страната да се казва Северна Македония. Това е един парадокс“, смята лидерът на „Нова Демокрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): ДПА подкрепя Договора за името

„Алсат – М“ (Македония): ДПА подкрепя Договора за името

22 Юли 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Демократическата партия на албанците“ (ДПА), която влезе в правителството на македонския премиер Зоран Заев с последната реконструкция, обяви, че подкрепя изцяло Договора за името между Скопие и Атина. „Като партия заключихме, че цялостно ще се ангажираме с прилагането на всички точки от споразумението“, заяви генералният секретар на партията Азем Садики на конгрес на фракцията в събота, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Ще се ангажираме с прилагането на всички точки от Договора с Гърция, както и с провеждането на успешен референдум. Оценяваме като много важни за нас, като партия, но и за всички граждани на Македония, поканата за членство в НАТО и започването на присъединителни преговори с Европейския съюз“, обясни Садики.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Договорът за името слага точка на сънищата за сръбска хегемония

Никос Коцияс: Договорът за името слага точка на сънищата за сръбска хегемония

22 Юли 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс неочаквано сложи традиционният съюзник и приятел на страната си Сърбия в негативен контекст, говорейки за Договора за името между Атина и Скопие, предава скопското електронно издание „Република“.
„Имам чувството, че за определени националисти в Белград, които, за щастие, са малцинство, този договор слага точка на сънищата им регионът отново да попадне под хегемонията на Белград“, заяви Коцияс пред неделното издание на „Ефимерида тон синдикатон“, в отговор на констатация на журналиста, че Сърбия е единствената държава в региона, която не подкрепя Договора за името.
Освен това, гръцкият министър постави под общ знаменател двете най-големи опозиционни партии в Македония и Гърция ВМРО-ДПМНЕ и „Нова Демокрация“, които, по неговите думи, разпространявали десен екстремизъм и език на омразата.
„Това, което ме безпокои около Договора за името не е самият факт, че някои не са съгласни, а разпространяването и легализацията на десен екстремизъм и език на омразата в двете страни“, заяви политикът.
„Опозицията и в двете страни използва по един и същи начин езика на омразата. Те използват омразата под всякаква форма, както във вътрешен, така и в международен план. „Нова Демокрация“ отхвърля Договора с твърдението, че ние сме предали всичко на Скопие. Президентът (на Македония Георги) Иванов и неговата партия отхвърлят Договора, защото страната им, според техните думи, влиза в зависимост от Гърция. Ако свържем тези работи, много лесно можем да стигнем до заключението, че в двете държави опозицията живее от една и съща риторика, от нерешени проблеми и бездействие“, обясни Коцияс.
Външният министър на Гърция засегна и отношенията с Русия, като посочи, че „Москва трябва да зачита гръцките национални интереси“.
„Критериите във външната ни политика се диктуват от националните ни интереси. Русия трябва да разбере, че не може да не зачита националните интереси на друга страна, само заради това, че се чувства по-силна от нея. Не можем да приемем такова отношение“, категоричен е Коцияс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

Макфакс: В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония

22 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник Избирателният кодекс ще се разглежда от Събранието на Македония, предава Макфакс.
В понеделник депутатите ще обсъдят законопроекта за изменение и допълнение на Избирателния кодекс. Промените се извършват по съкратена процедура, тъй като предложението е с европейски приоритет.
В петък председателят на Комисията по европейските въпроси Артан Груби приключи дебата по измененията на Избирателния кодекс, без комисията да приеме нито едно изменение от общо 401 предложени от ВМРО-ДПМНЕ.
Груби каза, че тъй като имаше много предложения за изменение е решил да прекрати дискусията, защото поради крайния срок от два дни за приключване на заседанието на Комисията, няма да може да бъдат разгледани всички предложения, така или иначе.
Правителството представи законопроект за изменение на Избирателния кодекс, който, както твърди то, ще деблокира създаването на Държавната избирателна комисия (ДИК) преди провеждането на референдума тази есен. Правителството иска членовете на ДИК, вместо от две трети, да се избират с обикновено мнозинство. ВМРО-ДПМНЕ обвинява, че както със Закона за езиците, така и с Избирателния кодекс правителството грубо злоупотребява с европейския приоритет и с комисията по европейските въпроси. Според опозиционната партия Избирателният кодекс никога не се приема без консултация с опозицията и дори не се разглежда от Комисията по европейските въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние  с решенията

Никос Коцияс: Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние с решенията

21 Юли 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние с решенията, заяви гръцкия външен министър Никос Коцияс в интервю за гръцкото издание Ефимерида тон синдактон, цитирано от Македонската информационна агенция (МИА).
По неговите думи опозицията в двете страни използва речта на омразата. Пред гръцкото издание Коцияс изявява загриженост за това накъде ще отведе страната му „разпространението и легализацията на десния говор на омразата“.
„Опозицията в двете страни е опозиция, която използва речта на омразата. Те подхранват политическата омраза във всички нейни измерения. Нова Демокрация отхвърля договорът, като заявява, че сме се предали на Скопие. Георги Иванов (президентът на Македония – б.ред.) и неговата партия не ратифицират договора, твърдейки, че тяхната страна се е подчинила на Гърция. Ако свържат двете позиции, лесно може да се заключи, че и в двете страни става дума за партии, които се хранят с тази реторика , с нерешаването на проблемите, с неактивност“, казва Коцияс и препоръчва на всички гръцки граждани, които не са съгласни с договора „да го прочетат и проучат подробно“и да видят „дали наистина са реални опасностите, които се посочват от опозицията“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Русия трябва да осъзнае, че не може да не съблюдава националните интереси на друга държава, само защото смята, че е по-силна

Никос Коцияс: Русия трябва да осъзнае, че не може да не съблюдава националните интереси на друга държава, само защото смята, че е по-силна

21 Юли 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Атина. В очакване на отговора на Москва на решението на Атина да експулсира двама руски дипломати за предполагаема намеса във вътрешните работи, гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс заяви, че Русия не може да проявява „неуважение“ към други страни, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
В интервю за „Ефимерия тон Синтектон“, публикувано в събота, първият дипломат на Атина говори за недолството на Москва от поканата, която Македония (в източника – БЮРМ) получи за започване на преговори за членство в НАТО.
„Русия трябва да осъзнае, че не може да не съблюдава националните интереси на друга държава, само защото смята, че е по-силна. Няма да толерираме такава позиция – нито от Запада, нито от Изтока, и ние доказахме това", подчерта Коцияс.
Русия все още не е отговорила на решението на Гърция да експулсира двама руски дипломати и да забрани на още двама руски граждани да влязат в страната, заради предполагаеми усилия за подкопаване на утвърждаването на договора за името на Македония, постигнат между Атина и Скопие миналия месец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

Талат Джафери: Все някак ДИК ще бъде формирана, договорът за името ще бъде публикуван в Държавен вестник преди провеждането на референдума

21 Юли 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери изрази увереност, че на срещата в началото на следващата седмица председателите на четирите най-големи партии ще постигнат споразумение за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК). Същевременно той подчерта, че тя все някак ще бъде съставена, независимо какъв ще бъде изходът от срещата, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„В противен случай, който аз не искам, започната процедура може да бъде доведена до край, защото няма инструменти за възпрепятстване, освен ако не мислим за онзи навик, когато законът се носи за подпис от президента на страната, а той вземе същото решение за него, както и за предходните два (за езиците и за договора за името – бел. р.) Това вече е един от инструментите за намеса", поясни Джафери.
Председателят на Събранието подчерта също, че все още няма насрочена дата за провеждане на референдума за името, поради което и парламентът няма краен срок за обявяването му. Той потвърди, че Законът за ратифицирането на споразумението с Гърция ще бъде изпратен за публикуване в Държавен вестник преди провеждането на референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

СДМС: ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците

21 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ да заложи на бъдещото на Македония, а не на амнистия на престъпниците. Това призовават от управляващия в Македония СДСМ, предава скопската електронна медия A1 On.
Спекулациите около срещата на четирите най-големи парламентарно представени партии в Македония, които опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разпространява в някои медии, не помагат на започналия процес на намиране на консенсус. Още веднъж призоваваме ВМРО-ДПМНЕ да покаже отговорност и рамо до рамо с останалите политически партии да подкрепи македонското бъдеще в ЕС и НАТО, се казва в изявлението от СДСМ.
„В интерес на гражданите и държавата, ВМРО-ДПМНЕ трябва да се застъпи за бъдещето на Македония, а не за амнистия на престъпниците от върха на тяхната партия“, допълват още от СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

„Алсат-М“ (Македония): Лидерите на четирите най-големи партии в Македония ще седнат отново на масата за преговори в понеделник

21 Юли 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на председателите на четирите най-големи партии в Македония ще продължи в понеделник, 23 юли, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) вече е изпратил съответните покани до лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и БЕСА. Темата на преговорите остава същата – постигане на споразумение около избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) и организирането на референдума за името.
На последната лидерска среща, проведена в четвъртък, председателите на четирите партии не успяха да постигнат споразумение по ключовите въпроси за деблокиране на формирането на ДИК. Създаването й е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отворено писмо от десетки европейски и американски интелектуалци, публикувано в The Guardian: Историческото споразумение за споделената македонска идентичност трябва да се уважава

Отворено писмо от десетки европейски и американски интелектуалци, публикувано в The Guardian: Историческото споразумение за споделената македонска идентичност трябва да се уважава

21 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. В отворено писмо, публикувано на страниците на британското издание The Guardian повече от 40 интелектуалци от Европа и САЩ искат договорът между Македония и Гърция по спора за името да бъде приложен. Агенция „Фокус“ представя пълния му текст.
„Историческото споразумение от 17 юни, подписано между Гърция и Македония завършва спор, който назряваше през последните 25 години. То определя политическите, историческите и културните граници между класическата Гръцка Македония и - отсега - Северна Македония, като изяснява, че македонската идентичност може да бъде споделяна между хора, които ѝ придават различни значения. То зачита достойнството и правото на самоопределение на двата народа и потвърждава желанието на двете страни за мирно съвместно съществуване.
Всяка страна трябва да обърне внимание на тревогите на другата. За Гърция това са географското наименование в новото комбинирано наименование (Северна Македония), приложението му на национално и международно равнище и изискването за съответно изменение на конституцията на Македония . За Северна Македония това са приемането на съществуването на македонски език като част от славянското езиково семейство (факт, отдавна признат от ООН и Гърция), определянето на националността като македонска и най-вече обещанието за започването на преговорите за присъединяване към НАТО и ЕС.
Когато се сключи, това правно обвързващо международно споразумение ще реши проблем на спорната политическа идентичност, толкова често срещана в мултикултурните общества, и ще предложи модел за бъдещо разрешаване на други продължителни конфликти.
Но споразумението все още е изправено пред големи препятствия и в двете страни, където поддържащите твърдата линия и екстремистите се мобилизират срещу него. Правителството на Северна Македония отчаяно се нуждае от всички страни да изпълнят обещанието си, за да може да спечели ратифициращия референдум през есента.
В тези критични времена, когато Европа е изправена пред възхода на крайнодесния национализъм, расизма и опасните ревизионисти, които се появяват отново на Балканите и Европа, разделящи хората на „предатели“ и „патриоти“, е по-важно от всякога да се подкрепят онези, които поемат рискове за помирение. Ние подкрепяме това справедливо споразумение и призоваваме всички страни да изпълнят своите условия на сделката“, гласи отвореното писмо

Подписалите се под него са:
Костас Дузинас - Лондонски университет „Биркбек“
Джудит Бътлър - Калифорнийски университет в Бъркли
Жан-Люк Нанси- Философ, Страсбург
Барбара Спинели – Депутат от Европейския парламент
Уенди Браун - Калифорнийски университет в Бъркли
Джоана Бурк - Лондонски университет „Биркбек“
Лучана Кастелина - Рим
Фридрих Ото Волф – Свободен университет в Берлин
Катрин Малабу - Университетът в Кингстън
Клод Калам - ЕХХЕС, Париж
Бо Страт – Хелзинкски университет
Сюзън Бък-Морс – „Сити Юнивърсити“ в Ню Йорк
Сандро Мезадра - Университът в Болоня
Патрис Манилие - Университет Париж Нантер
Елза Стаматопулу – Колумбийския университет
Николо Миланес - „Европейски алтернативи“
Джакомо Марамото – Римски университет „Тре“
Едуард Делруел – Университетът в Лиеж
Питър Шотерлер - Свободен университет в Берлин
Улрике Гюро - Дунавски университет „Кремс“, Австрия
Ахмет Инсел - Университет Париж "Пантеон-Сорбон"
Филип Бютген - Университет Париж "Пантеон-Сорбон"
Ив Синтомер - Университетът в Париж "Винсен Сен Денис"
Емили Аптер - Нюйоркския университет
Оскар Гуардиола-Ривера - Лондонски университет „Биркбек“
Албена Азманова - Университетът в Кент
Луи Уолчър - Вашингтонски университе
Д-р Жан-Нума Дюанж - Руанския университет
Михал Козловски - Университетът във Варшава
Хосе Луис Вилаканас – „Универсидад Комюнтенсе де Мадрид“
Жил Мансерон - Историк, Париж
Диого Сардиния - Парижки университет
Бертран Огилви - Университетът в Париж 8 Винсен Сен Денис
Ив Синтьомер - Университетът в Париж 8 Винсен Сен Денис
Франк Фишбах Университетът в Страсбург
Тереза Пулано – Базелски университет
Матиу де Нантюл – Лойвенски университет
Пиеро де Матис - Кеймбридж
Мануела Бояджиева - Берлински университет
Рада Ивекович – Международен Колеж по философия в Париж.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че ще уважи договора за името, ако гръцкия парламент го ратифицира

„Република“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че ще уважи договора за името, ако гръцкия парламент го ратифицира

21 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис, който е остър критик на споразумението за името на Македония, заяви, че ще го уважава, ако дойде на власт, при условие, че то бъде ратифицирано от парламента на Гърция, предава македонското електронно издание „Република“.
„Ясно показах, че това споразумение не ми харесва. Подчертавам, че ще го уважа като ангажимент, поет от държавата, ако бъде ратифициран от гръцкия парламент“, заяви Мицотакис. Същевременно той уточни, че „Нова демокрация“ ще гласува против.
Същевременно опозиционерът повтори искането си за предсрочни избори.
„Правителството на настоящия министър-председател Алексис Ципрас няма да предложи нищо повече на страната. На 20 август приключва третата и последна европейска програма за финансова помощ за Гърция. Нуждаем се от ново правителство, което да води страната в бъдеще. С изключение на туризма, икономиката не расте“, обясни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс

21 Юли 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ настоява за промени в Наказателния кодекс, съобщава македонския телевизионния канал “Алсат-М.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настоява за изменения на алинея 3 от чл. 96 Л на Кодекса, който фиксира срока на давност на десет години за престъпления, за които се полага наказание до пет години затвор, като иска давностния срок да бъде променен на пет години според неофициални източници.
Подобна промяна би освободила от наказателна отговорност бившия премиер Никола Груевски и други висши партийни функционери, обвинени за злоупотреба със служебно положение за периода 2010-2012 година.
От ВМРО-ДПМНЕ официално отричат подобни искания за изменения на наказателния кодекс и заявяват, че властта по този начин манипулира гражданите и премества фокуса от важните обществени проблеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията  по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

„Нова Македония“ (Македония): Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии

20 Юли 2018 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Приключи заседанието на Комисията по европейските въпроси със взаимни обвинения на политическите партии, пише електронното издание на македонския вестник “Нова Македония“ .
Преди това заседанието спря на второто изменение и беше прекъсвано три пъти. Два пъти бе дадена почивка поради напрегнатата атмосфера и веднъж по искане на координатора на парламентарната група на ДСИ Еуп Алими, за да провери дали всичките 400 изменения са преведени на албански език.
По време на дебата депутатите от опозицията обвиниха че се злоупотребява със съкратената процедура и подчертаха, че Избирателният кодекс няма никакви допирни точки с Комисията по европейските въпроси.
Депутатите от управляващото мнозинство, пък посочиха, че техните колеги от ВМРО-ДПМНЕ умишлено блокират приемането на закони с цел да се гласува амнистия и да се спаси бившия лидер Никола Груевски.
С измененията на избирателния кодекс се предлага Държавната избирателна комисия да бъде избрана с обикновено мнозинство от 61 депутати, вместо с мнозинство от две трети от 81-те депутати, както преди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

Макфакс: Заседанието на Комисията по европейските въпроси приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс

20 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на комисията по европейските въпроси към македонския парламент приключи без да приеме нито едно изменение на Изборния Кодекс, предава Макфакс.
Председателят на комисията Артан Груби прекрати заседанието с мотива, че няма достатъчно време и така или иначе няма да могат да бъдат разгледани всички предложени поправки на Изборния кодекс.
Комисията трябваше да заседава до полунощ. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в комисията обвиниха председателя, че е бързал да закрие заседанието. Комисията заседава и вчера, като отхвърли една от общо 401-та поправки предложени от главната опозиционна партия.
На днешното заседание, което беше прекъсвано няколко пъти не беше взето решение по нито една от поправките.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

A1 On (Maкедония): Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент

20 Юли 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължава заседанието на Комисията по европейските въпроси на македонския парламент по разглеждането на проекта за изменение на Изборния кодекс, предава македонското електронно издание A1 On.
Заседанието се очаква да приключи до полунощ. То беше прекъсвано на три пъти - два пъти заради напрегната атмосфера и един път, за да се провери дали са преведени на албански език 400-те предложения за изменение на Изборния кодекс, внесени от ВМРО-ДПМНЕ.
На този етап тече разгорещена дискусия за втората от общо 400-те поправки, внесени от основната опозиционна партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евроатлантически маневри в македонския парламент (ОБЗОР)

Евроатлантически маневри в македонския парламент (ОБЗОР)

20 Юли 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
На 17 юни на брега на Преспанското езеро бе подписан Договорът за разрешаване на десетилетния спор за името между Македония и Гърция. С разрешаването на този въпрос, Скопие очаква да получи зелена светлина за присъединяване към евроатлантическите организации – Европейския съюз и НАТО.
Но самото подписване на документа не означава само по себе си окончателно разрешаване на въпроса, защото той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и това бе предвидено от подписващите страни и в тази връзка те изготвиха поетапна схема за прилагане:


- Договорът трябва да бъде приет от парламента на Македония (изпълнено)

- При неподписване от страна на президента на Македония Георги Иванов, договорът се връща за повторно гласуване в народното събрание (изпълнено)

- Писмо от гръцкото правителство до ЕС и НАТО, с което се препоръчва започване на присъединителни преговори между Северна Македония и ЕС и приемане в НАТО, при условие, че е направена ревизия на македонската конституция. (изпълнено)

- На съветът на министрите на външните работи на ЕС (25-26 юни) и срещата на върха (28-29 юни) да се изпрати позитивен сигнал на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване, без да се взима предвид опозицията на Франция и Нидерландия, а подкрепата на Германия. (Македония не получи дата за започване на преговори, тук надделяха Франция и Нидерландия, които отложиха вземането на това решение за края на 2019 година, когато ЕК и ЕП ще са в различен състав и, най-вероятно, влиянието на евроскептиците и противниците на по-нататъшното разширение ще са още по-силни)

- На срещата на върха на НАТО (11 юли) да се отправи покана за членство, при условие, че са направени конституционни промени. (НАТО изпрати покана за започване на преговори и увери, че Македония ще се присъедини при окончателното прилагане на Договора за името)

- Правителството на Заев трябва да изпрати писмо до 190+ държави, които признават „Република Македония“, че името Severna Makedonija ще се употребява в двустранната и в международната комуникация (предстои)

- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум. (Борбата в македонския парламент по тази точка върви и именно за нея ще стане въпрос по-надолу, вече е в ход план "Б")

- След прилагането на договора в Северна Македония, споразумението ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент едновременно с гласуването за приемане на съседната страна в НАТО. (Това изглежда все по-малко вероятно, след като Атина вече осребри подписването на Договора и в Гърция се очаква смяна на правителството)

Какво се случи до сега

Македонското правителство, под ръководството на премиера Зоран Заев, се зае да изпълнява точка по точка плана по бързата процедура. С тази цел, обсъждането на Договора в парламента бе внесено за обсъждане в Комисията по европейските въпроси, оглавявана от един от най-влиятелните политици в Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) , част от управляващата коалиция, Артан Груби, а не, както е нормално да бъде, в Комисията по външните работи, чийто председател обаче е бившият външен министър на Македония от правителството на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски, от когото се очакваше да забави процеса на разглеждане на закона. Така или иначе, президентът Георги Иванов наложи вето при първото приемане на Закона за ратификация на договора, а когато той му бе върнат след повторното гласуване, той отказа да го подпише, въпреки че по Конституция е задължен да го направи, но с малкото уточнение, че там не са предвидени срокове, в който той да го направи. Между другото, държавният глава използва този пропуск и за да не допусне публикуването в Държавен вестник на Закона за употреба на езиците, с който албанският става официален държавен език в Македония. От тук нататък албанските партии и СДСМ ускориха усилията си за провеждане на референдум, но между тях се появиха различия по въпроса дали трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, като партията на Заев е "за", а нейните основни партньори, по-скоро "против".

Парламентарните маневри

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която използва всяка възможност да създаде пречки за прилагането на договора, откри начин да блокира придвижването на процеса чрез отказа си да участва в гласуването на нов състав на ЦИК (Държавната избирателна комисия), за което се изискват две трети от гласовете на депутатите (квалифицирано мнозинство) и поиска в замяна на отпушването на процеса да бъде дадена амнистия на осъдените за пребиването на председателя на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села по време на ексцесиите в македонския парламент през април миналата година. Това е неприемливо най-вече за албанските партии, които крепят управляващото мнозинство и оттук е условие, което Заев няма как да приеме.

Правителството обаче откри хитра маневра, с която да заобиколи създадените от опозиционната партия пречки. Коалицията се сети, че може просто да промени правилника за избиране на членове на ЦИК чрез промени в Изборния закон, за които се изисква обикновено мнозинство. Това светкавично бе приведено в действие и властта внесе предложение за промяна на Изборния закон... отново през Комисията по европейските въпроси, а не, както е според ВМРО-ДПМНЕ, в Комисията за политическата система, за което тя е майчино тяло.

Друг основен проблем е формулировката на въпроса за референдума. От правителството и всички албански партии искат там да се обвърже Договора за името с желанието на македонския народ страната да стане пълноправен член на евроатлантическите организации, докато опозицията настоява във въпросът да влезе само споразумението с Гърция.

Лидерска среща в четвъртък, заседание на Комисията по европейските въпроси в четвъртък и петък

Лидерската среща

Срещата на лидерите на четирите най-големи парламентарно представени македонски партии – СДСМ (Социалдемократически съюз на Макединия), ДСИ (албанската Демократичен съюз за интеграция), ВМРО-ДПМНЕ и опозиционното крило на албанската БЕСА – Зоран Заев, Али Ахмети, Християн Мицковски и Билал Касами, ще бъде подновена в неделя вечерта или понеделник сутринта.

Лидерите на четирите партии ще се опитат да преодолеят различията си и да постигнат договорка за избиране на нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК) и въпросите, свързани с предстоящия референдум за новото име на страната, който трябва да се проведе през есента. Евентуалната формулировка на въпроса бе съобщена в сряда от премиера Заев – „Подкрепяте ли присъединяване към ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“.

„Стратегическата цел на нашата страна и всички партии в парламента е пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Няма компромиси за стратегическите цели. Амнистия, директна или индиректна, няма. Ще дадем шанс на диалога, доколкото е възможно. Все пак, парламентът продължава да работи за промени в Изборния закон“, заяви Заев след лидерската среща, продължила четири часа.
Той заяви, че дните до референдума са преброени. На въпрос от журналистите, по кои въпроси е постигнато споразумение и кои различия са останали, той не пожела да отговори.
„Заключих, че може би ще направя грешка ако говоря за решенията и същината на разговорите. Това би нанесло вреда, защото има въпроси, които могат да бъдат договорени лесно и въпроси, които не се договарят лесно. Процесът ще бъде завършен в близките дни. Всички сме наясно, че дните до референдума са преброени, след което ще има промени в Конституцията“, обясни македонският премиер.


Участниците в лидерската среща в четвъртък не постигнаха договорка, но, както заявиха след края на сбирката, са приближили позициите си по някои въпроси, а по други намирането на обща позиция е по-трудно.

Заев подчерта, че не могат да се правят компромиси за стратегическите цели на Македония – влизането в ЕС и НАТО, както и за амнистията на нападателите на лидера на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села, докато Мицковски поиска европейско отношение не само на думи, но и на дело.

„Стратегическите цели на Република Македония и на всички парламентарно представени партии са пълноправното членство в ЕС и НАТО. Няма да има компромиси за стратегическите цели на Македония. Амнистия, директна или индиректна, няма да има. Ще дадем шанс на диалога и разговора, докато това е възможно“, заяви Заев.

Той подчерта, че дава шанс на лидерските срещи да доведат до решение, което ще значи успешен референдум като процес, който води към това, Македония да стане членка на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни 2019 година.

След края на лидерската среща Мицковски заяви пред журналистите, че е разговаряно за теми, които вече са познати на обществото и са част от преговорите от март-април т.г. Той е оптимист, защото по част от темите има напредък, но добави, че в момента всичко се ограничава до избирането на състава на ЦИК.

„За някои подробности имаме разбиране, за други – не, трябва да дадем шанс на договорените следващи срещи. Разговаряхме за вече известни теми. Налице е сближаване на позициите, по други теми няма такова, каза Християн Мицковски след неуспешния край на лидерската среща в четвъртък.
"Нашите ангажименти остават същите, прилагайки истински европейски принципи и ценности. Това включва зачитане на законите и конституцията и предотвратяване на всякакъв опит да се заобиколи волята на гражданите, като се поставят двусмислени въпроси за бъдещето на тази страна. За подробностите няма да говоря, нека да дадем шанс на преговорния процес. Има напредък в дискусиите по някои от темите, по други няма. Аз съм оптимист. Трябва да се формира Държавна избирателна комисия (ДИК). Обсъдихме опитът на ръководството на парламента с правните промени. Обществеността не трябва да бъде манипулирана, не се обсъжда амнистия. Да останем принципни. Процесът се развива, така че ще видим ", каза Мицковски.


Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че между партиите все още има различия, но те трябва да бъдат преодолени в името на евроинтеграцията.

Касами от БЕСА пък анонсира, че неговата партия ще допринесе за успешния край на преговорите, за да може да се избере нов състав на ЦИК и да има успешен и добре организиран референдум.

Разговорите продължават, а участниците в сбирката не изнесоха детайли по отношение на това, по кои въпроси има приближаване и по кои няма напредък, а както заяви Заев, обществеността ще бъде информирана, когато нещата станат по ясни, с цел да не се попречи на процеса.

Обсъждането на промените в Изборния закон в Комисията по европейските въпроси

Македонската парламентарна комисия по европейските въпроси Председателят на комисията Артан Груби обяви заседанието в четвъртък в около 18:00 часа българско време, с оглед на това, че тя може да заседава само два дни, защото предложението за изменения в Закона вече са влезли в дневния ред на парламента с европейското знаме и трябва да се приемат по съкратена процедура.

Това означава, че петък е последният ден, в който могат да се обсъждат промените в Комисията по европейските въпроси, след което измененията в Изборния закон ще трябва да бъдат гласувани в понеделник.

За възможно разблокиране на избора на нови членове на ЦИК разговаряха по-рано в четвъртък лидерите на четирите най-големи парламентарно представени партии на среща в Клубът на депутатите, която завърши без конкретно споразумение. Премиерът Зоран Заев заяви, че очаква решения на следващата лидерска среща, но посочи, че в парламента тече процедурата за внасяне на законови изменения, с които, всъщност, се заобикаля и Комисията за избори и назначения, ръководена от Илия Димовски (от ВМРО-ДПМНЕ), която до сега отговаряше за избирането на членовете на ЦИК.

В отговор на това ВМРО-ДПМНЕ внесе 401 проектоизменения на Изборния закон. С оглед на това, че проектоизмененията са внесени минути преди началото на заседанието на Комисията, същото бе отложено за петък, за да се архивират и въведат предложенията.

За по-малко от 24 часа всички 401 допълнения, предложения от ВМРО-ДПМНЕ бяха обработени и Комисията продължи работата си в около 14:00 българско време, заяви Артан Груби пред македонската електронна медия „А1 Он“.

Ако трябва преговорите в Комисията по европейските въпроси ще продължат до полунощ, тъй като петък е вторият им ден и срокът изтича.

Според мнението на ВМРО-ДПМНЕ, не може промените в Изборния закон да се дискутират в Комисията по европейските въпроси и да се използва европейското знаменце, тъй като Европейския съюз не се бърка в изборните закони и всяка държава трябва да ги създава самостоятелно. Според тях, това е класическа злоупотреба с този инструмент.

На заседанието ще бъдат разгледани всички 401 допълнения. Присъстват и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които трябва да ги обосноват. След това, трябва да се гласуват предложените от правителството промени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси започна

„Телма“ (Македония): Заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси започна

20 Юли 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. С редица процедурни забележки започна заседанието на македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси, на което се разглеждат предложенията за изменение на Изборния закон на страната. ВМРО-ДПМНЕ, която предложи 401 допълнения, смята, че не може промените в този закон да се дискутират в тази Комисия и да се използва европейското знаменце, защото ЕС не се намесва в изборните закони и оставя всяка държава да ги създава самостоятелно. Според тях, вместо в Комисията по европейските въпроси, промените трябва да се разглеждат в Комисията за политическата система, за което тя е майчино тяло, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Обсъждането в Комисията трябва да завърши за два дни, тъй като промените в Изборния закон са внесени с европейското знаменце. Дискусиите бяха открити в четвъртък вечерта, но бяха отложени. Тъй като вторият ден е именно днес, ако дискусиите продължат до късно, то промените могат да бъдат гласувани и след полунощ, отбелязва македонската медия.
На заседанието в петък ще бъдат разгледани всички 401 допълнения на ВМРО-ДПМНЕ, а депутатите на партията присъстват и трябва да ги обосноват.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Всички допълнения към Изборния закон на ВМРО-ДПМНЕ са въведени и архивирани в Комисията по европейските въпроси

„А1 Он“ (Македония): Всички допълнения към Изборния закон на ВМРО-ДПМНЕ са въведени и архивирани в Комисията по европейските въпроси

20 Юли 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. За по-малко от 24 часа са въведени и архивирани всички 401 допълнения към Изборния закон, предложени от ВМРО-ДПМНЕ, заяви председателят на македонската парламентарна комисия по европейските въпроси Артан Груби пред македонската електронна медия „А1 Он“.
В четвъртък опозицията поиска удължаване на заседанието на Комисията заради внесените допълнения, за които, както заявиха от ВМРО-ДПМНЕ, трябва време да преминат през всички парламентарни процедури преди да стигнат до това парламентарно тяло.
Според правилника за дейността на парламента, ибсъждането в Комисията по европейските въпроси трябва да завърши за два дни, тъй като промените в Изборния закон бяха внесени отново с европейското знаменце. Обсъждането бе отворено в четвъртък вечерта от председателя на комисията Артан Груби, но бе отложено заради процедурната хватка на ВМРО-ДПМНЕ.
Ако трябва преговорите в Комисията по европейските въпроси ще продължат до полунощ, тъй като днес е вторият им ден и срокът изтича, пише македонската медия.
Според мнението на ВМРО-ДПМНЕ, не може промените в Изборния закон да се дискутират в Комисията по европейските въпроси и да се използва европейското знаменце, тъй като Европейския съюз не се бърка в изборните закони и всяка държава трябва да ги създава самостоятелно. Според тях, това е класическа злоупотреба с този инструмент.
На днешното заседание ще бъдат разгледани 401 допълнения. Присъстват и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които трябва да ги обосноват. След това, трябва да се гласуват предложените от правителството промени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонската Комисия по европейските въпроси ще разгледа внесените от ВМРО-ДПМНЕ предложения за поправки в Изборния закон в петък от 12:00 часа

„Макфакс“ (Македония): Македонската Комисия по европейските въпроси ще разгледа внесените от ВМРО-ДПМНЕ предложения за поправки в Изборния закон в петък от 12:00 часа

20 Юли 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската парламентарна Комисия по европейските въпроси ще продължи заседанието си в петък от 11:00 часа (12:00 българско време), а в дневния ред е разглеждането по бързата процедура на 401 предложения за промени в Изборния закон на страната, внесени от ВМРО-ДПМНЕ, предава македонската агенция „Макфакс“.
В четвъртък вечерта заседанието бе отложено, за да се архивират предложенията на опозиционната партия, внесени точно преди началото на заседанието на Комисията, която пък бе обявена спешно от председателя й Артан Груби след края на лидерската среща.
Съгласно правилникът, Комисията има два дни да разгледа предложенията и да изгласува промени в Изборния закон, предложени от правителството. Груби заяви, че очаква гласуването да бъде в събота, когато изтича срокът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина иска да разсее напрежението с Москва, възникнало заради изгонените от Гърция руски дипломати

Kathimerini: Атина иска да разсее напрежението с Москва, възникнало заради изгонените от Гърция руски дипломати

20 Юли 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва, гласят информации от различни официални източници от Атина, след като се разбра, че Сергей Лавров е отменил визитата си в гръцката столица, предвидена за септември заради експулсирането на двама руски дипломати от Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Но, след срещата между премиера Алексис Ципрас и външния министър Никос Коцияс, източниците твърдят, че Атина ще брани националния си суверенитет на всяка цена.
Ципрас и Коцияс са провели извънредни консултации, след като са разбрали решението на Лавров да се откаже от посещението си, предвидено за септември.
Посланикът на Русия в Атина Андрей Маслов заяви пред ТАСС, че планираната визита вече не е належаща. По неговите думи, Москва ще предприеме „огледални мерки“ след експулсирането на двама руски дипломати от Гърция. „Не знам кога, кой и колко, но разбира се... ще има ответни мерки“, е заявил той според цитата на руската агенция.
Гръцки източници отбелязаха, че планираната визита е била по инициатива на Русия, но от Москва твърдят друго.
Президентът на Русия Владимир Путин покани гръцкия премиер Ципрас да посети Москва по време на телефонен разговор през март и планираното посещение на Лавров в Атина трябваше да послужи за уточняване на детайлите, пише „Катимерини“.
След срещата между Ципрас и Коцияс, в четвъртък източници от правителството са били категорични, че то „ще отговаря решително всеки път, когато има предизвикателство срещу националния суверенитет“. В същото време, са отбелязали те, Атина е решена да продължи да развива отношенията си с Москва.
По-рано през същия ден други правителствени източници заявиха, че Лавров е добре дошъл в Гърция, отбелязва изданието.
Всичко това бе предшествано от остра вербална размяна между гръцкото и руското външни министерства в сряда, припомня вестникът.
Москва обвини Атина, че е въвлечена в „мръсни провокации“, докато гръцкото външно ведомство отново настоя, че „никой не може и няма право да се бърка във вътрешните работи на Гърция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Македонските политически партии не се споразумяха за състава на ЦИК – няма компромис за стратегическите цели и амнистията

„Локално“ (Македония): Македонските политически партии не се споразумяха за състава на ЦИК – няма компромис за стратегическите цели и амнистията

20 Юли 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на лидерите на четирите най-големи парламентарно представени македонски партии – СДСМ (Социалдемократически съюз на Макединия), ДСИ (албанската Демократичен съюз за интеграция), ВМРО-ДПМНЕ и опозиционното крило на албанската БЕСА – Зоран Заев, Али Ахмети, Християн Мицковски и Билал Касами, ще бъде подновена в неделя вечерта или понеделник сутринта, пише скопското електронно издание „Локално“.
Лидерите на четирите партии ще се опитат да преодолеят различията си и да постигнат договорка за избиране на нов състав на Държавната избирателна комисия (ЦИК) и въпросите, свързани с предстоящия референдум за новото име на страната, който трябва да се проведе през есента. Евентуалната формулировка на въпроса бе съобщена в сряда от премиера Заев – „Подкрепяте ли присъединяване към ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“.
Участниците в лидерската среща в четвъртък не постигнаха договорка, но, както заявиха след края на сбирката, са приближили позициите си по някои въпроси, а по други намирането на обща позиция е по-трудно.
Заев подчерта, че не могат да се правят компромиси за стратегическите цели на Македония – влизането в ЕС и НАТО, както и за амнистията на нападателите на лидера на Демократическата партия на албанците (ДПА) Зиядин Села, докато Мицковски поиска европейско отношение не само на думи, но и на дело.
„Стратегическите цели на Република Македония и на всички парламентарно представени партии са пълноправното членство в ЕС и НАТО. Няма да има компромиси за стратегическите цели на Македония. Амнистия, директна или индиректна, няма да има. Ще дадем шанс на диалога и разговора, докато това е възможно“, заяви Заев.
Той подчерта, че дава шанс на лидерските срещи да доведат до решение, което ще значи успешен референдум като процес, който води към това, Македония да стане членка на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС през юни 2019 година.
След края на лидерската среща Мицковски заяви пред журналистите, че е разговаряно за теми, които вече са познати на обществото и са част от преговорите от март-април т.г. Той е оптимист, защото по част от темите има напредък, но добави, че в момента всичко се ограничава до избирането на състава на ЦИК.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че между партиите все още има различия, но те трябва да бъдат преодолени в името на евроинтеграцията.
Касами от БЕСА пък анонсира, че неговата партия ще допринесе за успешния край на преговорите, за да може да се избере нов състав на ЦИК и да има успешен и добре организиран референдум.
Разговорите продължават, а участниците в сбирката не изнесоха детайли по отношение на това, по кои въпроси има приближаване и по кои няма напредък, а както заяви Заев, обществеността ще бъде информирана, когато нещата станат по ясни, с цел да не се попречи на процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да Кажам“ (Македония): Зоран Заев очаква формиране на ДИК на лидреската среща в неделя

„Сакам да Кажам“ (Македония): Зоран Заев очаква формиране на ДИК на лидреската среща в неделя

20 Юли 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев очаква формиране на Държавна избирателна комисия (ДИК) на лидреската среща в неделя, пише македонското електронно издание “Сакам да кажам“
Премиерът Зоран Заев очаква лидерската среща да договори и състава на Държавната избирателна комисия (ДИК), защото ги притискат сроковете за успешно провеждане на референдум за името. Той каза, че разговорите с ВМРО-ДПМНЕ продължават и насрочи нова лидерска среща в неделя или понеделник.
„Ще дадем шанс за диалог и разговор възможно най-дълго. Разбира се, парламентът продължава да работи и разглеждането на измененията в избирателния кодекс продължава и в комисиите на парламента. Очаквам на лидерската среща да се договори формиране на ДИК. Това е моето очакване. Това е и очакването на парламентарното мнозинство ", каза премиерът Заев на пресконференция след срещата на лидерите.
Неофициално, партийни източници на изданието казват, че до понеделник властта и опозицията интензивно ще преговарят, за да намерят решение на ДИК, но паралелно в същото време продължава и парламентарната процедура за промените в избирателния кодекс, за да се изпълнят сроковете, предвидени в Правилника за дейността на парламента, в случай че няма споразумение за ДИК.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.