НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

11 Август 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във водеща статия за британския вестник The Independent журналистът Шон О‘Грейди изразява мнението, че бившият външен министър Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания, описвайки причините и предпоставките за този вариант, подлагайки на критика и самия Джонсън.
„Мисля, че можем да видим какъв е замисълът на консерваторите по отношение на Борис Джонсън. Също така мисля, че можем да видим какъв е и замисълът на Борис Джонсън по отношение на консерваторите. Имам и потъващото чувство, че, някак си, по това време следващата година, той ще бъде министър-председател. Трябва да се изправим пред тази перспектива“, пише О‘Грейди.
Отново се споменава за противоречивото изказване на Джонсън, който сравни мюсюлманските жени във Великобритания носещи бурки, с „пощенски кутии“ и „банкови обирджии“. Заради това изказване Консервативната партия е започнала „разследване“, но според автора това е заради напускането на Джонсън, който оставя партията си доста „хилава“. О‘Грейди все пак смята, че това разследване ще даде редица политически предимства на Консервативната партия.
Първо, това ще даде на Борис Джонсън процес, така че случаят да не бъде разглеждан накратко и замитан под масата. Второ, ще отнеме достатъчно дълго време, така че всички да забравят за изказването и то да не бъде на дневен ред. Трето, консерваторите могат да избегнат всякакви неудобни въпроси с удобното „е, нали знаете че коментарите на Борис са обект на вътрешно разследване, така че не мога наистина да коментирам повече или да добавя нещо към думите на министър-председателя, освен че трябва да сме внимателни с езика си“.
По някое удобно време в края на лятото това разследване тихомълком ще приключи със становище за това, че писанията на Джонсън са зле посъветвани, безвкусни и обидни и напълно цензурирани, но че няма да бъде изритан от партията, смята британският журналист.
„Ние знаем какво е замислил Борис (Джонсън). Той промени възгледите си върху практически всичко, от миграцията (либерал като кмет на Лондон, не толкова сега) до правата на „ЛГБТ“ обществото и климатичните промени. През последните години той се превърна от забавен евроскептик в твърдолинеен „ши*ан бизнес“ привърженик на напускането на ЕС. Причината за всички тези маневри, и другото, е че единственото нещо, в което Борис Джонсън наистина вярва, е Борис Джонсън и неговата ясна съдба да бъде министър-председател. Ако е подходящо за целите му и го приближи на стъпка по-близо до „Номер 10“, той ще предложи бурките да станат задължителни“, пише О‘Грейди.
Това, според него, прави Борис Джонсън толкова опасен – пластичността на вярванията му. Авторът на статията дори отива до там да го сравнява със знакови британски премиери като Дейвид Лойд Джордж и Уинстън Чърчил. Според него само отчаяни времена – и в двата случаи войни – могат да докарат подобни хора до върха. И сега е такова време.
О‘Грейди прогнозира, че при евентуален избор за нов лидер на Консервативната партия Джонсън ще се изправи срещу вътрешния министър Саджид Джавид и според него има всички шансове да спечели. Журналистът не смята, че престоят на Джонсън като премиер ще бъде дълъг заради Брекзит, описвайки го като „клоун, който ще управлява катастрофа“. Той го определя като „първия лидер на пост-Брекзит глобална Великобритания“.
Според автора на статията Борис Джонсън, подобно на Доналд Тръмп, ще превърне една някога уважавана нация в жалко посмешище.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

7 Август 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че мюсюлманките, които носят бурки „приличат на пощенски кутии“. Той уточни, че е против забраната им на публични места, но изрази мнение, че изглеждат „абсолютно нелепо“, пише London Evening Standard.
Неговите коментари, направени като реакция на забраната за носене на бурки в Дания, предизвикаха ядосана реакция сред мюсюлманите във Великобритания и някои депутати, обвинили го в ислямофобия.
„Ако кажете, че бурката е потисническа, с вас съм. Ако казвате, че е странна и че тормози жените, то аз съм съгласен. Да не говорим, че в корана няма нищо писано по въпроса“, заяви Джонсън. „Направо е нелепо хората да се размотават наоколо, приличайки на пощенски кутии“, допълни той.
Според него правителствените агенции и бизнесът трябва да имат право „да налагат дрес-код, който да позволява на техните служители да общуват с клиентите“, включително и позволявайки им да виждат техните лица.
„Тези ограничения не са същото като да се каже на свободна и пълнолетна жена какво да носи на обществено място, когато си гледа собствената работа“, допълни той.
Думите на Джонсън предизвикаха възмущение в британското общество. „Нашият Доналд Тръмп от магазин за една лира отново раздухва пламъците на ислямофобията, за да задвижи електоралните си амбиции“, смята депутатът от Лейбъристката партия Дейвид Лами.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

2 Август 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на британския премиер Тереза Мей за първи път от две години, което е признак, че шокиращата му оставка от кабинета ѝ заради Брекзит се е приела добре сред масовите членове на Консервативната партия, пише британският вестник The Independent.
Ново проучване разкрива, че бившият външен министър събира 29 процента подкрепа сред консервативните членове, давайки му 10 пункта предимство пред най-близкия му съперник, вътрешният министър Саджид Джавид.
Видният евроскептик и депутат Джейкъб Рийс-Мог събира 13 процента от гласовете, министърът на околната среда Майкъл Гоув е със 7 процента, докато бившият министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис и новият външен министър Джереми Хънт получават около 4 процента от гласовете, според анкета на „ConservativeHome“.
През миналия месец Борис Джонсън беше на пета позиция за следващ лидер на Консервативната партия, със само 8 процента от гласовете, но изглежда че имиджът му се е подобрил значително след драматичната му оставка от кабинета в протест на подхода на Тереза Мей към Брекзит.
За първи път видният поддръжник на Брекзит излиза на първо място в месечната анкета за лидерство на влиятелния уебсайт от 2016 година насам, когато даде подкрепата си за кампанията за напускане на ЕС.
Отделна анкета за „ConservativeHome“ разкрива, че 45 процента от консервативните привърженици искат Тереза Мей да подаде оставката си още сега.
Британският премиер ще прекрати почивката си, за да проведе лични разговори с френския президент Еманюел Макрон в официалната му резиденция по-късно през тази седмица, докато кабинетът ѝ продължава чаровната си Брекзит офанзива в Европа.
Външният министър Джереми Хънт ще проведе разговори във Виена с австрийския си колега Карин Кнайсъл, след като вече отправи послание към ЕС, че вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава с всеки изминал ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

23 Юли 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според проучване на компанията за социологически проучвания „Югов“ повече гласоподаватели имат доверие на бившия външен министър Борис Джонсън, отколкото на настоящия министър-председател Тереза Мей. Проучването показва, че обществото е по-несигурно от когато и да е дали правителството ще изпълни мандата, предаден му след референдума за Брекзит, пише Daily Express.
Проучването на „Югов“ обхваща 1668 пълнолетни британци, разпитани между 19 и 20 юли.
Около 38% биха гласували за нова партия в десния политически спектър, ако поеме задължение да изпълни Брекзит.
24% са готови да подкрепят крайно дясна, антимигрантска и антимюсюлманска партия.
Всеки трети е готов да подкрепи нова антибрекзит центристка партия.
Едва 11% подкрепят плана на министър-председателя Тереза Мей за нов референдум за Брекзит.
Повече от 50% от допитаните не вярват, че Мей ще спази поетите ангажименти за Брекзит.
Едва 16% смятат, че тя се справя добре с него.
34% смятат, че Борис Джонсън би свършил по-добра работа като министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

20 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, смята бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от английския консервативен вестник Daily Express.
Блеър е заявил, че първоначалният отказ на Великобритания да се присъедини към Европейския съюз при неговото създаване е „вкоренил“ евроскептицизма у британците.
Бившият министър-председател твърди, че "би могъл да направи повече", за да накара британците да видят, че членството в Европейския съюз е "необходима" част от мястото на Великобритания в съвременния свят.
Говорейки на Пред Радио 4 на BBC, Блеър заяви: "Обществото винаги е било разделено на две за Европа“.
"Искам да кажа, още от самото начало решихме да не се присъединим, което според мен е причината, поради която скептицизмът за Европа стана толкова вкоренен“, добавя Блеър.
Бившият министър-председател непрекъснато призовава британския народ да проведе втори референдум за окончателната сделка с ЕС при Брекзит, независимо от гласуването на 17,4 милиона британци да напуснат ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия ще наеме допълнителни 1000 митничари заради Брекзит

Daily Express: Ирландия ще наеме допълнителни 1000 митничари заради Брекзит

19 Юли 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Правителството на Ирландия ще трябва да наеме допълнителни 1000 служители в митниците си във връзка с Брекзит. Министър-председателят на страната Лео Варадкар заяви, че мерките се вземат поради „засилващата се сигурност дали ще е възможно сключване на споразумение“ между Брюксел и Лондон за излизането на Великобритания от Ес, пише Daily Express.
„По отношение на Брекзит трябва да засилим подготовката. Това включва наемането на инспектори-ветеринари, които да водят санитарните проверки върху земеделската продукция, идваща от Великобритания, както и митнически инспектори“, заяви Варадкар. „Изчисляваме, че ще трябва да наемем около 1000 митнически и ветеринарни инспектори, за да подготвим пристанищата и летищата за Брекзит“, уточни той.
Министър-председателят заяви, че правителството ще предприеме предпазни мерки в случай на Брекзит без споразумение между Лондон и Брюксел.
Допълнително Ирландия ще започне да търси пазар за земеделската си продукция както и ще установи фонд за предоставяне на нисколихвени заеми за фермерите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

18 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Наскоро подалият оставка бивш министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова премиера на страната Тереза Мей да промени преговорната си стратегия с Брюксел и, в пламенна реч от трибуната на парламента в Лондон, заяви, че „не е прекалено късно Брекзит да бъде спасен“, предава AFP.
„Все още имаме време в тези преговори. Променихме подхода си един път, можем да го променим отново“, заяви Джонсън пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

18 Юли 2018 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски премиер от Консервативната партия Джон Мейджър предупреди, че фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще предизвикат предсрочни избори в интервю пред телевизионния канал ITV News, цитирано от лондонския вестник Evening Standard.
Бившият премиер каза пред ITV News: "Мисля, че има някои хора в Консервативната партия, които сега са по-отдадени на желанието си да извадят Обединеното кралство извън Европа, отколкото са посветени на това какви са последиците от това за техните избиратели или за другите граждани или бъдещето на нашата страна или интересите на нашата страна или интересите на нашата партия.
Той сравнява част от привържениците на „твърд“ Брекзит водени от Джвейкъб Рийс-Мог, с дясното движение "Чаена партия" в САЩ.
"Има групировка от „Чаената партия“ в рамките на привържениците на „твърд“ Брекзит и това прави много трудно договарянето с тях“, заяви Мейджър
"За министър-председателя трябва да е много трудно ден след ден да чете заплашителни лекции за това, което ще се приема, когато всъщност те са малцинство в консервативната парламентарна група", добави той.
Той каза, че разделението в Консервативната партия би позволило на Джеръми Корбин да влезе в Даунинг стрийт.
"Мисля, че това, което правят, може да доведе до правителство на Корбин", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

18 Юли 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Тереза Мей във вторник вечерта осуети опита на про-европейски депутати да запазят Британия „заключена“ в митнически съюз с ЕС след Брекзит. В пореден драматичен ден нейното правителство победи предложението на депутати-консерватори за пренаписване на плановете за напускане на ЕС с едва шест гласа.
Дванадесет депутати, подкрепящи оставането в ЕС, оспориха плановете на министър-председателя, като подкрепиха бунтарското изменение на законопроект за оставането в митническия съюз при забавяне на преговорите за Брекзит.
Мнозинството си отдъхна, след като поправката не мина с 307 гласа срещу 301.
Ако предложението беше прието, депутатите трябваше да се подготвят за вот на недоверие, с който ги заплаши премиера.
Правителството обаче не получи подкрепа за напускане на Европейската агенция по лекарствата
Сега предстои гласуване в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Тhe Times: Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

18 Юли 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори, пише британският ежедневник The Times.
Тереза Мей заплаши недоволните консерватори с общи избори това лято, ако блокират плановете за митническо споразумение с ЕС след Брекзит.
Парламентарните лидери на Консервативната партия предупредиха останалите депутати, водени от бившите министри Стивън Хамънд и Ники Морган, минути преди решаващо гласуване снощи, което трябваше да задържи Великобритания в митнически съюз.
Премиерът оцеля при вота с мнозинство от шест гласа, въпреки че 12 от нейните депутати гласуваха против.
Депутатите отхвърлиха изменението за митническия съюз след като четирима привърженици на напускането от Лейбъристите и един независим депутат подкрепиха правителството. Последното изменение беше внесено от Стивън Хамънд. То предвиждаше, ако не бъде договорена зона за свободна търговия до 21 януари, министрите трябва да променят позицията си и да започнат обсъждания за присъединяване към митнически съюз. Лейбъристката партия подкрепя идеята за митнически съюз с Европейския съюз след Брекзит, но правителството смята, че това ще попречи на Великобритания да сключва собствени международни търговски сделки след напускането.
В сряда ще произнесе реч, с която да обясни оставката си вече бившият външен министър Борис Джонсън .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

AFP: Британският премиер печели ключов вот за Брекзит в парламента

17 Юли 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей печели ключов вот за Брекзит в парламента, въпреки недоволството в собствената й партия, след приемането на плановете за преговори с Брюксел, предвиждащи запазване на тесни връзки с общността, предава AFP.
Правителството успя да спечели отхвърляне с едва седем гласа на поправка, внесена от собствената му партия, което би блокирало подготвената стратегия от премиера и министрите преди седмица. Сега предстои обсъждане в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

17 Юли 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Решението на британския премиер Тереза Мей в понеделник да приеме исканията на привържениците на твърд Брекзит няма да промени преговорната позиция на Ирландия по отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар във вторник, цитиран от Reuters.
В понеделник британският парламент прие настояването на евроскептичните депутати от Консервативната партия за законови гаранции, че няма да има митнически граници в Ирландско море след Брекзит. Този ход може да усложни ирландското искане за споразумение за възпиране, което би задържало Северна Ирландия без останалата част от Великобритания в митническия съюз на ЕС, за да се подсигури че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия остане отворена.
Варадкар заяви пред ирландската държавна телевизия и радио „RTE“, че вярва че Великобритания и ЕС могат да постигнат споразумение за условията за Брекзит до октомври, шест месеца преди планираното оттегляне на Острова. „Но не можем да правим предположения, че споразумението за излизане ще мине през Уестминстър“, заяви той.
„Не е ясно, нито е очевидно, че правителството на Великобритания има мнозинството за каквато и да е форма на Брекзит. Това не трябва да ни дава повод за паника, нито трябва да ни дава причина да променим позицията си“, добави Варадкар.
Според ирландския премиер страната му трябва да „засили подготовката си за сценарий без споразумение“, въпреки че допълни че е малко вероятно, според него, Великборитания да излезе хаотично от Европейския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Останалата част от света вярва във Великобритания, време е да го направим и ние

Борис Джонсън: Останалата част от света вярва във Великобритания, време е да го направим и ние

16 Юли 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият кмет на Лондон и външен министър на Великобритания Борис Джонсън пише в коментар за британския вестник The Telegraph за подадената си оставка, Брекзит и ролята на Великобритания в света. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Беше преди почти две години, когато влязох в Дубрар във Форийн офис (британското външно министерство, б.р.). Беше моят първи ден като външен министър и аз стоях в обширния мраморен атриум украсен с бюстовете на изследователи и обявих една визия.
Не беше политика. Не беше повече от слоган. Това беше начинът, по който трябва да мислим за себе си в зората на референдума. Беше време, казах на тъплата – някои от тях висящи над галериите като сцена от „Изкуплението на Шоушенк“ – за Глобална Великобритания. И под Глобална Великобритания имах предвид държава, която е по-отворена, която гледа повече навън и е по-ангажирана със света, отколкото когато и да е преди.
Това значеше да вземем референдума и да го използваме като възможност да преоткрием малко от динамизма на тези брадати викторианци; не да строим нова империя, Господ да опази, а да използваме всяка капка от силите на Великобритания, мека и твърдa, за да се върнем в света по начин, който най—вероятно сме забравили през последните 45 години; да намерим приятели, да отворим своите пазари, да насърчим нашата култура и нашите ценности.
Това не значи, че щяхме да обърнем гръб на нашите приятели и партньори отвъд канала; разбира се, че не. С правилното споразумение за свободна търговия ние ще можем да правим повече бизнес с ЕС отколкото когато и да било. Глобална Великобритания означава да направим нещо допълнително. Означава да разпалим отново старите приятелства в Общността на нациите, 52 от най-бързо растящите икономики в света.
Глобална Великобритания се отнасяше до засилване на връзките със САЩ, които и в момента са нашият най-голям пазар за износни стоки. Ако наистина ще станем глобални, трябва да търгуваме повече със страните от Персийския залив, с Асоциацията на югоизточниte азиатски държави, с Китай. Във време, в което свободната търговия е под заплаха, ние трябва да сме шампиони и катализатори за отворени пазари и да се борим непрестанно за споразумения за свободна търговия.
Това беше велик момент за външното министерство, казах аз, шанс за Юнионисткия флаг отново да обиколи света. И две години по-късно, аз си подадох оставката, ще устоя – засега – на изкушението да критикувам Брекзит; но съм извънредно горд от проекта за Глобална Великобритания и това, което този корпус от дипломати постигна.
Все още чета странния пасквил от някой, който казва че той или тя не „разбира“ Глобална Великобритания. Някои изглежда мислят, че концепцията е тщеславна; че ние не сме способни да действаме по глобален начин. Чувате как хора използват фрази като „второстепенна сила“. Някои твърдят, че е претенциозно да мислиш глобално и че трябва да орежем своите разходи за помощи. Има хора – Джереми Корбин, например – които искаха да сложат края на Британските въоръжени сили и унищожаването на нашия ядрен арсенал и по този начин прекратяването на нашето членство в Съвета за сигурност на ООН. Те всички грешат и вече видях, че отстояването на Глобална Великобритания е във финансовите интереси на всяко семейство в тази държава.
Британските посолства са жизненоважните плацдарми за насърчаването на британските търговия, култура и интереси. Ако отидете в тях ще видите притегателната сила на Великобритания – тълпи бръмчащи заедно с местни министри и всички важни клечки. И пунктирани в партията са представителите на по-широкото семейство на Глобална Великобритания. Това са британските мултинационални бизнеси, поглъщайки хапките, които те финансират чрез своите данъци; тук има някой от Британския съвет, тук има технологичен старт-ъп гений, тук има банкер, консултант, поет, океанограф.
Чрез помощта на тези мисии на външното министерство Великобритания е най-големият износител на услуги в света и най-големият отвъдморски инвеститор в Европа. Свързано с посолството в по-голям или по-малък аспект е по-широката британска общност на избирателите – около шест милиона души около света, може би най-голямата диаспора на глава от населението от която и да е държава от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
И не ми казвайте, че Великобритания губи дипломатическо влияние. Обратното е вярно. Само за последните няколко седмици видяхме как Великобритания помогна да организира най-голямото експулсиране на руски шпиони някога, след като 28 държави показаха своето отвращение от използването на Новичок в Солсбъри. Всички 153 руски шпиони бяха изпратени да си стягат багажите. На дипломатически език, външното министерство изстреля топката извън игрището.
Преди две седмици Съвета за човешки права на ООН даде най-големия си вот на подкрепа за британската кампания за 12-годишно качествено образование за всяко момиче, с повече от 150 гласа. Британското външно министерство изчерпателно обори своите опонени в Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в Хага, удължавайки мандата на организацията, за да им позволи да идентифицират тези, които са използвали химически оръжия. Проведохме много успешна среща на върха на Общността на нациите; Зимбабве се върна на пътя към възстановена институция. Ангола обяви, че иска да се присъедини. Отваряме нови посолства в Карибския басейн и в Тихия океан, общо девет, с още 15 предстоящи в Африка. Сред целия свят, знамето ни се вдига, а не слиза.
Но ако искате да намерите хората, които наистина вярват в Глобална Великобритания, не говорете само с външното министерство. Говорете с нашите приятели около света. В Близкия изток, в Африка, в Далечния изток, срещам се с правителства, които не искат повече от това да си сътрудничат с нашите разузнавателни служби – признати за най-добрите в света. Виждал съм със собствените си очи как даваме военна помощ от Украйна до Нигерия. Светът желае повече британски инвестиции и повече британски стоки. Износът в последно време е около 30 процента от БВП и Лиъм Фокс и неговият екип наистина помагат да се продават бумеранги в Австралия.
Над всичко, елитите на света плащат на тази страна най-високия комплимент от всички, в това че искат да идват тук, да пазаруват тук, да изпращат децата си в университетите на тази държава. Разбирам, че те са изумени от безсмислиците на медиите и липсата на самоувереност в настоящия дебат с ЕС и за това дали можем да правим нещата си сами. Те виждат първостепенна военна сила, една от малкото способни да проектират сила на 8 000 мили. Те виждат най-иновативната икономика в Европа; техническата столица на полукълбото, най-великият финансов център, място където един колеж Оксбридж съдържа повече нобелови награди от Франция; която изнася шест пъти повече телевизионни шоута от всяка друга европейска държава и продуцира по-голяма част от най-продаваните световни музикални артисти. Те виждат страна, чиито кралски сватби заковават глобуса; страна с 0.7 процента от световното население, чиито мъже и жени спортисти в последните пет години са завършвали втори на Олимпиада, печелили са Уимбълдън и чиято непретенциозна страна току що завърши четвърта по футбол на Световното първенство под водачеството на мъж, чиято жилетка въплъщава – в очите на нашите приятели – чарът и ексцентричността на Великобритания. Това е суперсилата на меката сила.
Ето защо това е време за всички нас – в този критичен момент в нашето конституционно развитие – да вярваме в себе си, да вярваме в британския народ и какво може да направи той, и в нашата демокрация. Хората около света вярват страстно във Великобритания. Време е да споделим увереността им.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

16 Юли 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Спадът в имиграцията, откакто беше гласуван Брекзит, вече струва на Великобритания повече от 1 милиард паунда на година, според нов анализ на независимия мозъчен тръст „Global Future“, пише британският вестник The Independent.
Тръстът, който насърчава ползите от откритите граници, пресмята че загубите за публичните финанси са еквивалентни на повече от 23 000 медицински сестри или 18 000 доктори.
Той също твърди, че постигането на имиграционната цел на правителството за „десетки хиляди“ също ще коства на Великобритания 12 милиарда паунда на година към 2023 – което представлява 60 процента от парите, които бяха обещани на Националната здравна система (НЗС) от британския премиер Тереза Мей като част от така наречените „дивиденти от Брекзит“.
Цифрите са базирани на прогнозите на „Office of Budget Responsibility“ от ефектите на нетно получени заеми при алтернативните сценарии на висока и ниска миграция.
Тези оценки представят търговски излишък от 16.9 милиарда паунда, ако миграцията падне от своя пик от 336 000 души на година в края на юни 2016 до 185 000 към 2021, сравнено с излишък от 5.2 милиарда паунда, ако паднат до 105 000 към 2021 година.
„Global Future“ използват тези оценки, за да разработят това, което те наричат „изчислител за готовност“ на цена от 150 милиона паунда за всяко намаление с 10 000 души в миграцията.
Най-новите миграционни цифри ще бъдат публикувани в понеделник, но миграцията вече е паднала до 224 000 души в края на септември 2017.
„Намаляването на имиграцията удря тежко публичните финанси“, заяви Питър Старкингс, директор на мозъчния тръст.
„Британският народ може и да е реши, че е доволен да плаща малко повече данъци или да приеме по-малки инвестиции в нашата НЗС и други публични услуги, в замяна на намаляване на имиграцията, но това е дебат, който просто не сме имали досега“, поясни той.
„Това, което знаем, е че обществеността смята, че имиграцията е добра за нашата икономика и нашата култура и когато им бъде предложен избор, те рутинно избират икономическа стабилност пред намаляване на имиграцията.
„Докато правителството очертава своите планове за имиграционна политика след Брекзит, трябва да са чаeстни за сделките в сърцето на този дебат. Този анализ показа, че по-ниската имиграция означава по-малки публични инвестиции, по-високи заеми или по-високи данъци – и постигането на правителствената цел за намаляване на миграцията на десетки хиляди на година ще надуе гигантскa мултимилиардна дупка в паунда и в публичните финанси.
„Във време, в което ключови сектори като нашето здравеопазване докладват за недостиг на кадри, правителството трябва да мисли много внимателно за това какво би направилo ограничителна имиграционна система na страната ни“, поясни още Старкингс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

16 Юли 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в понеделник направи опит да увери авиокомпаниите, че нейният план за Брекзит няма да разруши техните вериги за доставки и обеща, че индустрията ще процъфти, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, предава Reuters.
Бизнесите започват да стават все по-разочаровани заради липсата на яснота за бъдещите търговски отношения, само девет месеца преди деня на Брекзит, насрочен за 29 март 2019 година.
„Еърбъс“, най-големият производител на самолети в Европа, който дава работа на около 15 000 души във Великобритания, предупреди по-рано през този месец, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение – така нареченият „твърд“ Брекзит – това ще доведе до прекратяване на продукцията в неговите фабрики и спирането от работа на самолетите му.
Британският премиер ще представи в детайли как нейното предложение за Брекзит ще защити веригите за доставки на компании като „Бомбардиър“ и „Ролс Ройс“, както и „Еърбъс“.
Мей ще обяви и инвестиции на стойност 343 милиона паунда (454 милиона долара) за проекти за изследване и развитие, инвестиции в технологии за електрически самолети и ще препотвърди, че Великобритания търси как да остане част от европейски институции като Европейската агенция за авиационна безопасност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.