НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Колев-Босия: От КАТ пропуснаха да кажат, че на всички места ми искаха пари

Николай Колев-Босия: От КАТ пропуснаха да кажат, че на всички места ми искаха пари

19 Септември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. От КАТ пропуснаха да кажат, че на всички места ми искаха пари. Това каза Николай Колев-Босия на заседание на Временната комисия, която разглежда сигналите му за нарушения от страна на ИА „Автомобилна администрация“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо се разглежда какви точки са ми отнети, защо сте поискали това? За мен е по-важно защо не дойде инж. Иво Кръстев“, посочи той. „Настоявам да ми се отговори на въпроса защо инж. Иво Кръстев не присъства и не беше поканен на днешното заседание. Той стои в основата на разплитането на цялата мрежа“, заяви Николай Колев. „Това не са данни, това са глупости, които нямат нищо общо с проблемите, за които сме се събрали“, каза още той.
Работата на Временната комисия трябва да приключи в петък. Комисията беше съставена за срок от 1 месец, който беше удължен с 10 дни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инспектор Янко Янев, ГД „Национална полиция“: Николай Колев- Босия е без книжка заради отнемане на всички контролни точки

Гл. инспектор Янко Янев, ГД „Национална полиция“: Николай Колев- Босия е без книжка заради отнемане на всички контролни точки

19 Септември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Лицето Н.К е без свидетелство за управление на МПС заради отнемане на всички контролни точки. Това каза гл. инспектор Янко Янев от ГД „Национална полиция“ на заседание на Временната комисия, която разглежда сигналите на Николай Колев- Босия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сред нарушенията на Николай Колев са отнемане на предимство на МСП, управляване с книжка с изтекъл срок, превишена скорост, управляване на автомобил без технически преглед, не пропускане насрещно движещ се автомобил при завой, несъобразяване на поведението с пътните сигнали и маркировка. „С посочените наказателни постановления са му били отнети всички контролни точки“, посочи Янко Янев. „Н.К е върнал свидетелството си за управление на МСП и към настоящия момент е с невъзстановени права за управление“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи с 10 дни работата на Временната комисия, свикана заради Николай Колев – Босия

Парламентът удължи с 10 дни работата на Временната комисия, свикана заради Николай Колев – Босия

14 Септември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи с 10 дни работата на Временната комисия, свикана заради Николай Колев – Босия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Точката бе включена в дневния ред на парламента в началото на пленарното заседание. “За“ удължаването на работата на комисията гласуваха 149 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 6, с което то бе прието. Комисията ще работи до 28 септември 2018 г., включително. Идеята на удължаването е да бъдат разгледани сигнали на граждани, постъпили в деловодството й.
"Фокус" припомня:
На 18 юли 2018 г. парламентът създаде Временна комисия за разглеждане на постъпилите сигнали за обучението и изпитите за шофьорски книжки, внесени от Николай Колев-Босия. Идеята бе комисията да работи 1 месец и да се запознае с всички факти, изложени в сигналите. Създаването на комисията се наложи поради гладната стачка на Николай Колев-Босия заради злоупотреби от страна на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Той настояваше за оставки на министъра на транспорта Ивайло Московски и на директори на дирекции в агенцията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи до министър-председателя Бойко Борисов препоръка за проверка по сигналите на Николай Колев-Босия

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи до министър-председателя Бойко Борисов препоръка за проверка по сигналите на Николай Колев-Босия

13 Август 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще отправи препоръка до министър-председателя Бойко Борисов за предприемане на спешни мерки и създаване на междуведомствена комисия, която да направи независима проверка в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя ще сезира и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
На него присъстваха заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева, директорът на Дирекция „Национален превантивен механизъм“ към институцията на омбудсмана Димитър Бонгалов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, както и протестиращият Николай Колев-Босия и негови поддръжници. Манолова се ангажира с неговия казус, след като той се обърна с жалба до институцията.
„Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества – обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа“, подчерта омбудсманът.
По думите й от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е „абсолютно необяснимо за българските граждани“.
Манолова изнесе данни, според които от 13 юни – денят, в който Николай Колев обяви гладен протест до днес – 13 август, по пътищата са загинали 122 души.
„Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев – отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено“, заяви общественият защитник.
Омбудсманът обяви, че трябва да се вземат мерки в спешен порядък, тъй като Николай Колев-Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По разпореждане на премиера Бойко Борисов медицински екип постоянно следи здравословното състояние на Николай Колев-Босия

По разпореждане на премиера Бойко Борисов медицински екип постоянно следи здравословното състояние на Николай Колев-Босия

25 Юли 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов медицински екип на Университетска болница „Лозенец“ извършва през последната седмица постоянно наблюдение на здравословното състояние на Николай Колев-Босия и ежедневно поддържа на място лекарски екип и линейка. Това съобщиха от пресцентъра на Университетска болница „Лозенец“.
Днес, 25 юли, в Университетска болница „Лозенец“ на Николай Колев-Босия бе направен обстоен медицински преглед и бяха извършени изследвания на всички органи и системи в организма. Резултатите от изследванията показаха задоволително за възрастта му здравословно състояние, което не налага наблюдение в болница. По време на престоя в болницата му бяха влети водно-солеви разтвори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за Николай Колев - Босия проведе първото си заседание

Комисията за Николай Колев - Босия проведе първото си заседание

19 Юли 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за Николай Колев - Босия проведе първото си заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Преди разговора по същество членовете на Комисията приеха процедурни правила за работа. „Тази комисия беше създадена с оглед сигналите, които постъпват в различни структури на държавата, предоставени от граждани и НПО по отношение на обучението и изпитите за МПС. Г-н Колев заяви своето участие заедно със своите сътрудници“, каза председателят на комисията Станислав Иванов.
На първото заседание присъства Николай Колев – Босия, който отново поиска оставката на министър Ивайло Московски. Тъй като депутатите искаха да се запознаят с неговата информация в рамките на една седмица, той напусна заседанието. Желанието му бе комисията да се произнесе в срок от 24 часа. Станислав Иванов призова гостите, които бяха заедно с Босия да успеят да го убедят, че комисията ще продължи своята работа и ще излезе с доклад, който ще бъде аргументиран и обоснован с оглед на предоставените факти за институции, власти и физически лица.
След това Иван Иванов от БСП заяви, че от опозицията са притеснени за здравословното състояние на Николай Колев – Босия, тъй като не изглежда добре.
Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, коментира че Агенцията няма правомощия за разследване на корупционни практики, но всеки сигнал се разглежда и се изпраща на компетентните органи. „Ние непрекъснато усъвършенстваме системата за провеждане на изпитите. На всяка една констатирана слабост - реагираме моментално", допълни той.
По време на заседанието на Комисията изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че не може в комисия някой да тропа по масата и да казва, че това са аргументите и фактите. Той поясни, че явно целта на Комисията е огорчени служители на Автомобилна администрация да правят фарс. Той визира изказвания на някои от гостите, които обявиха, че са бивши служители на Автомобилна администрация.
Васил Пиронков от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България призова Босия да преустанови стачката си. Според него Николай Колев поставя правилни въпроси, но е подведен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дамян Войновски, ИААА: Нямаме правомощия за разследване на корупционни практики, но всеки сигнал се разглежда и се изпраща на компетентните органи

Дамян Войновски, ИААА: Нямаме правомощия за разследване на корупционни практики, но всеки сигнал се разглежда и се изпраща на компетентните органи

19 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" няма правомощия за разследване на корупционни практики, но всеки сигнал се разглежда и се изпраща на компетентните органи. Това каза заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски по време на заседанието на Комисията за Николай Колев – Босия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с твърденията на Войновски за корупция при издаването на свидетелства за управление на МПС, Войновски обърна внимание, че "Автомобилната администрация" няма разследващи функции. „Категорично искам да заявя, че администрацията няма право да се произнася дали едно или друго деяние е престъпление. За това си има компетентни органи“, посочи Войновски. Той обясни, че "Автомобилната администрация" извършва анализ на дейността с цел ограничаване на механизмите, с които могат да бъдат осъществявани корупционни практики. Войновски подчерта, че спрямо никого не е осъществявано покровителстване и обърна внимание, че изпитите за придобиване на книжки са били на хартиен носител, а сега има система за електронно отчитане на резултатите, без участието на изпитващия. „След като получихме сигнали, че определени изпитващи се падат в едни и същи учебни центрове, какво направихме? Въведохме жребий“, каза той и допълни, че са въвели и видеонаблюдение. "Ние непрекъснато усъвършенстваме системата за провеждане на изпитите. На всяка една констатирана слабост - реагираме моментално", допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Притеснени сме за здравословното състояние на Николай Колев – Босия – той не изглежда добре

Иван Иванов, БСП: Притеснени сме за здравословното състояние на Николай Колев – Босия – той не изглежда добре

19 Юли 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Притеснени сме за здравословното състояние на Николай Колев – Босия – той не изглежда добре. Това каза народният представител от ПГ на БСП за България“ Иван Иванов по време на първото заседание на Временната комисия за Николай Колев - Босия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като представител на опозицията гарантирам, че фактите на Никола Колев ще бъдат разгледани обективно“, каза Иванов. Той се обърна към гостите, които придружаваха Николай Колев – Босия: „Молбата ми е да го убедите да имаме шанс да се запознаем с фактите му“, каза Иванов. Той посочи, че исканията и въпросите на Николай Колев за оставката на Ивайло Московски като министър на транспорта имат своите основания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Колев - Босия напусна заседанието на Комисията по неговия казус

Николай Колев - Босия напусна заседанието на Комисията по неговия казус

19 Юли 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Николай Колев - Босия напусна заседанието на Комисията по неговия казус, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Това се случи след като председателят на Комисията Станислав Иванов му каза, че следващата седмица ще се проведе заседание на комисията и дотогава депутатите ще се запознаят с фактите, предоставени от него във връзка с исканата от негова страна оставка на министъра на транспорта Ивайло Московски. Босия стана от стола си тропна по масата и тръшна вратата и заяви, че той иска сега комисията да се произнесе. Николай Колев Босия заяви, че фактите му не подлежат на дебати и не трябва да бъдат тълкувани, а взети под внимание в рамките на 24 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временна комисия в парламента ще разгледа сигналите на Николай Колев- Босия

Временна комисия в парламента ще разгледа сигналите на Николай Колев- Босия

18 Юли 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът създаде Временна комисия за разглеждане на постъпилите сигнали за обучението и изпитите за шофьорски книжки, внесени от Николай Колев- Босия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Комисията ще работи 1 месец и ще се запознае с всички факти, изложени в сигналите. В комисията ще участват народни представители от всяка парламентарна група. От БСП предложиха за председател Станислав Иванов от ГЕРБ. В отговор той заяви: „Считам, че комисията трябва да бъде поета от опозицията. Те са нашият основен коректив, предлагам за председател Георги Свиленски“. Депутатът Георги Свиленски си направи отвод като кандидат за председател. Така за председател на комисията беше избран Станислав Иванов от ГЕРБ. За членове бяха избрани: Иван Иванов от БСП, Андон Дончев от „Воля“, Халил Летифов от ДПС, Атанас Стоянов от „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до гласуването на решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на сигналите на Николай Колев- Босия

Парламентът удължи работното си време до гласуването на решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на сигналите на Николай Колев- Босия

18 Юли 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до гласуването на решението за създаване на Временна анкетна комисия за разглеждане на сигналите на Николай Колев- Босия за злоупотреби при издаването на шофьорски книжки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението на депутата Станислав Иванов от ГЕРБ гласуваха 106 народни представители, 3 бяха „против“, а 11 се въздържаха.
Преди повече от месец Николай Колев- Босия обяви гладна стачка заради злоупотреби от страна на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Той настоява за оставки на министъра на транспорта Ивайло Московски и на директори на дирекции в агенцията. На 16 юли Колев трябваше да се срещне с председателя на парламента Цвета Караянчева, но не дойде на срещата. Тя заедно с вътрешния министър Валентин Радев отиде в дома му с призив да прекрати гладната стачка. Тогава тя обяви, че ще бъде внесено решение за създаване на Временна анкетна комисия, която да разгледа сигналите му.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не трябва да приемаме като политическа новина срещата на председателя на парламента Цвета Караянчева с Николай Колев - Босия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не трябва да приемаме като политическа новина срещата на председателя на парламента Цвета Караянчева с Николай Колев - Босия

17 Юли 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да приемаме като политическа новина срещата на председателя на парламента Цвета Караянчева с Николай Колев - Босия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос за Анкетната комисия, която да провери твърденията на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на книжки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяка една човешка съдба е от значение за г-жа Караянчева като председател, като жена и като майка. Това, че е проявила човещина и се е срещнала с Николай Колев – Босия, не трябва да го приемаме като политическа новина“, каза Цветанов. По думите му това е част от стъпките Босия да прекрати стачката си. Цветанов посочи, че Цвета Караянчева с диалог търси решение на всеки един въпрос, който се поставя от всеки един български граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Николай Колев да си отива, а ние да стоим и да гледаме - така не може да продължава

Министър Валентин Радев: Николай Колев да си отива, а ние да стоим и да гледаме - така не може да продължава

16 Юли 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Така не може да продължава - Николай Колев да си отива, а ние да стоим и да гледаме, затова дойдохме до дома му. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев след среща с протестиращия Николай Колев - Босия в дома му, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помолихме го да ни даде един месец, защото човешки живот ще си отиде, а какво правим след това“, коментира той. „Казах му, че сме готови да го допуснем в парламента, поканен е лично, ще му кажем кога. В четвъртък ще бъде, може би, ако депутатите решат“, заяви Валентин Радев. „Николай Колев-Босия има 2 сигнала до нас. В петък, 13 юли, се срещнахме с него в МВР и му казах, че има проверка. Имаше и втора среща с други двама представители, спрямо които е имало прекомерна сила“, обясни министърът. „Не знам дали Николай Колев е в добро състояние или не. Медиците ще преценят. Съпругата му каза, че от 2-3 дни е на легло. Сега стана и разговаря разумно с нас“, посочи Радев. „Нямаше остри думи, каквито чета по медиите. Имам усещането, че има някакво препредаване, не чрез медиите, а чрез други хора, и затова дойдохме“, поясни той. „Многократно му предложихме да се опитаме да му помогнем. Той обаче твърди, че познава организма си по-добре от лекарите и ще издържи до четвъртък“, каза още вътрешният министър.
Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви: „В никакъв случай не съм високомерна, както виждате. Когато се касае за човешки живот, трябва да направим всичко възможно“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Отивам до дома на Николай Колев, за да го убедя да прекрати стачката

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Отивам до дома на Николай Колев, за да го убедя да прекрати стачката

16 Юли 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Отивам до дома на Николай Колев с твърдото съзнание да го убедя да прекрати стачката, защото за живота не може да има никакви пазарлъци. Това каза на брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева след като стана ясно, че протестиращият Николай Колев-Босия няма да дойде за уговорената с нея среща, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да има отговорно отношение, а аз имам такова. С мен ще бъде екип на правителствена болница, за да може когато се договорим с него, да го поеме“, обяви тя. „Поканих и министър Валентин Радев да отидем до дома му, защото доколкото знам има някакви сигнали, които иска да се разгледат, макар че Инспекторатът в МВР вече ги е разгледал“, коментира Цвета Караянчева. „Днес отправих официална покана на Николай Колев, защото смятам, че животът е над всичко и гладната му стачка трябва да спре. На няколко пъти съм водила кореспонденции с него и съм му обяснявала, че това което можем да направим от НС, не удовлетворява исканията му“, посочи председателят на парламента. „Ще предложа на Николай Колев да направим Временна комисия в парламента. Той да изложи всички факти и обстоятелства, които има. В комисията ще участват и негови хора, и неправителствения сектор. В рамките на месец ще излезем със съответните заключения“, заяви Караянчева. „Това мога да му предложа. За исканията за оставки на министри и за разпускане на парламента мога да кажа, че няма нищо по-демократично от изборите. Този парламент е избран от над 2,5 млн. български граждани и е призован да работи за тях“, каза още тя.
„Фокус“ припомня: Преди повече от месец Николай Колев- Босия обяви гладна стачка. Той настоява министърът на транспорта да подаде оставка заради злоупотреби в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. На 6 юли в МВР е получен сигнал за грубо и арогантно отношение спрямо Колев. На 11 юли вътрешният министър Валентин Радев разпореди сигналът да бъде проверен.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с протестиращия Николай Колев – Босия

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с протестиращия Николай Колев – Босия

16 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с протестиращия Николай Колев – Босия. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. По негова молба срещата ще бъде в 15.30 часа в кабинета на председателя на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.