НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Германският министър на икономиката заяви, че е склонен да обсъди равностойни мита за автомобилите със САЩ

Reuters: Германският министър на икономиката заяви, че е склонен да обсъди равностойни мита за автомобилите със САЩ

6 Октомври 2018 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Виена. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер е склонен да обсъди равностойни мита върху автомобилите, за да облекчи търговското напрежение със САЩ, заяви той пред австрийската държавна обществена медия „ORF“, предава Reuters.
„Готови сме да обсъдим ниски, равностойни мита за автомобилите“, заяви той. „Това би било най-доброто решение за всички“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Скоро ще анонсираме митата върху китайски стоки на стойност $200 млрд.

Белият Дом: Скоро ще анонсираме митата върху китайски стоки на стойност $200 млрд.

17 Септември 2018 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Анонсирането на американските наказателни санкции над китайски стоки на стойност $200 млрд. ще бъде съвсем „скоро“, съобщиха представители на Белия Дом в понеделник, предава AFP.
Както заяви икономическият съветник на Белия Дом Лари Кудлоу пред CNBC, Тръмп „не е доволен от разговорите с Китай по този въпрос и моето предположение е, че скоро ще има обявление“.
Кудлоу отказа да даде подробности за очакваното обявление, но все пак отбеляза, че твърденията в медиите за увеличаване с 10% на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара „до голяма степен са верни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Хегемонията вече няма да е от полза на САЩ

Global Times: Хегемонията вече няма да е от полза на САЩ

17 Септември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Пекин. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви нови мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Междувременно Вашингтон покани китайски официални лица за възобновяване на търговските преговори по-късно през този месец, пише китайското електронно издание Global Times.
Докато Вашингтон подава морков към Пекин, той също размахва и пръчка. Не е нищо ново за САЩ да се опитат да ескалират напрежението, за да експлоатират повече печалби на масата за преговори. Едностранните и хегемонистични решения на САЩ ще срещнат твърди контрамерки от Китай.
Срещу фона на успешните американски офанзиви в търговската война, Китай няма да играе единствено дефанзивно. В днешно време икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ са толкова близко свързани, че няма да бъдат толкова лесно пречупени чрез едностранна хегемония. Китай ще избере най-осъществимите средства за контрамерки.
Търговската война се случва в 40-годишнината от реформирането и отварянето на Китай. Това не е само предизвикателство за най-важните двустранни отношения в международната политика за последните 40 години, но е и изпитание за Китай да оформи тези отношения.
Китай никога не е приемал тази търговска война за временна, а за продължителна. Търговската война, започната от Вашингтон, която е насочена срещу продуктите „направени в Китай“ и китайския пазар, оказва сериозен удар и върху глобалното производство и веригите за доставки. Глобалните икономически перспективи са затъмнени от едностранните американски действия.
Китай, като основна движеща сила за глобалната икономика, може да поправи и да движи глобалната икономика по правилния път. Вътрешно, Китай преминава през устойчиви и стабилни икономически структурни корекции.
На международния фронт, Китай ускорява своята мрежа за сътрудничество, като насърчава инициативата „Един пояс, един път“. Това ще консолидира не само способността на Китай да устои на търговската война, но ще предостави и повече избори за бъдещата глобална икономика.
След няколко рунда на търговска война, Китай осъзна че правителството на САЩ възнамерява да намали търговската и икономическа интеграция между двете страни. САЩ искат да ограничат предизвикателствата от потенциалните опоненти със своята амбиция „Да направим Америка велика отново“. Междувременно, Вашингтон може да коригира своята политика към Китай, за да получи предимство в области като политика и сигурност.
САЩ все още искат да оформят китайско-американските отношения чрез своята сила и да консолидират своята хегемония. Въпреки това, днешният свят няма да бъде толкова лесно манипулиран от хегемонията. Китай няма да бъде пасивен субект на американските маневри, нито пък ще позволи на някоя Велика сила да постигне края ѝ с безапелационни средства. Вече не е времето, в което една страна може да постигне хегемонистични дивиденти чрез принуда.
Търговската война в своята същност е конфликт и съперничество между едностранчивостта и многостранността. Вътрешните противоречия в международните отношения са станали по-остри. Войната ще окаже влияние не само върху траекторията на търговските отношения между Китай и САЩ, но също и върху съществуващите правила и реформи на глобалната търговска система. Китай ще засили координацията и сътрудничеството с всички държави. Китай ще търси начини за запазване на справедливостта и честността в глобалната икономика и ще подкрепя свободната търговия и многостранната търговска система.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ ще обявят нови мита върху китайския внос в рамките на ден-два

The Wall Street Journal: САЩ ще обявят нови мита върху китайския внос в рамките на ден-два

16 Септември 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп ще обяви нови мита за китайски внос в размер на 200 млрд. долара. По този начин Вашингтон ще окаже допълнителен натиск на Пекин в навечерието на срещата на върха между САЩ и Китай, която трябва да се проведе по-късно този месец, съобщава във водеща статия американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.
Решението на Тръмп трябва да бъде обявено в понеделник или вторник, и ще влезе в сила до няколко седмици има за цел да придаде на САЩ по-голяма тежест в обсъжданията с Китай по обвиненията, че Пекин принуждава американските фирми да предават ценни технологии на китайски партньори. Но времето, което Пекин ще има, за да вземе ответно решение, рискува да доведе до задълбочаване горчивия търговски спор между двете страни, предупреждават от редакцията.
Администрацията планира да започне с тарифи от около 10% на стоки на стойност 200 млрд. долара, под нивото от 25%, обявено в началото на август. То бе намалено след обширни публични изслушвания и приемане на писмени възражения, в които бяха изложени аргументи против митата и въздействието, което те ще имат върху икономиката на САЩ и най-вече – върху американските потребители.
Тарифите ще влязат в сила броени седмици преди изборите през ноември, в които Републиканската партия на Тръмп ще се бори да запази контрола си над Конгреса. Бизнес групи, които се противопоставят на тарифите, харчат сериозни средства, за да превърнат проблема с тарифите в център на кампанията. Всичко това нажежава допълнително градуса на политическия климат в навечерието на вота.
Източници твърдят, че Тръмп няма да се поколебае да повиши отново митата за Китай до 25%, ако Пекин не покаже признаци, че ще се съобрази с изискванията на САЩ да променят икономическата си политика.
Говорителят на Белия дом Линдзи Уолтърс отказа да коментира докъде са стигнали дискусиите за митата в администрацията, като се позовава на изявление, което тя самата направи в петък: „Президентът бе категоричен, че той и неговата администрация ще продължат да предприемат мерки за справяне с несправедливите търговски практики на Китай. Ние насърчаваме Китай да успокои отдавнашните опасения, повдигнати от САЩ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп посъветва „Apple“ да произвежда продуктите си в САЩ, за да избегне митата срещу Китай

Reuters: Доналд Тръмп посъветва „Apple“ да произвежда продуктите си в САЩ, за да избегне митата срещу Китай

9 Септември 2018 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в събота посъветва американската технологична компания „Apple“ да започне да произвежда продуктите си в САЩ, ако иска да избегне митата върху китайския внос, предава Reuters.
От компанията изпратиха писмо в петък, в което казаха, че предложените мита ще засегнат цените за „широк кръг“ от продукти на им, включително техния „умен“ часовник, но не беше споменат мобилният телефон „Айфон“.
Също в петък, Тръмп обяви че президентската му администрация планира налагането на нови мита върху китайски стоки на стойност 267 милиарда долара.
В събота американският държавен глава „туитна“, че „цените на Apple може и да се увеличат, заради масивните мита, които може да наложим върху Китай – но има просто решение, при което ще има НУЛА данъци и данъчен стимул. Произвеждайте продуктите си в САЩ, вместо в Китай. Започнете да строите нови фабрики сега“.
От американската компания отказаха коментар.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп заяви, че скоро ще удвои митата върху китайските стоки

Washington Examiner: Доналд Тръмп заяви, че скоро ще удвои митата върху китайските стоки

8 Септември 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще въведе срещу Китай нови мита на сумата от 267 милиарда долара. Според него отношенията с Пекин са значително по-голямо предизвикателство, отколкото тези с Москва, пише Washington Examiner.
Президентът заяви, че в момента оформя търговската политика на САЩ по редица фронтове от Канада и Мексико наблизо, до Китай, Южна Корея и Япония зад океана. Той посочи, че Япония отказва да работи с администрацията на неговия предшественик Барак Обама, но сега работи с него за търговско споразумение. Президентът допълни, че в момента се обсъжда и ново търговско споразумение с Южна Корея.
„Никой не е направил това което съм направил. Ние обложихме 50 милиарда от китайския внос. После допълних още 200 милиарда. И ако наредя, ще се въведат 267 милиарда. Това напълно ще промени уравненията в търговията с Китай“, допълни Тръмп.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заплаши да въведе мита върху целия китайски внос в САЩ

AFP: Доналд Тръмп заплаши да въведе мита върху целия китайски внос в САЩ

8 Септември 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заплаши да въведе мита върху целия китайски внос в САЩ, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп заплаши в петък да въведе мита за всички китайски стоки, внесени в Съединените щати, обтягайки и без това вече напрегнатите търговски отношения с Пекин на фона на провеждането на преговори с Канада и ЕС.
Неговите коментари, притесниха фондовите пазари на фона на страховете от икономическите щети, които биха могли да произтекат от многостранната търговска война, която той подклажда.
Съединените щати вече наложиха наказателни мита за 50 млрд. долара на китайски стоки , а мита за още 200 млрд. долара са "в бункера" и "могат да станат факт много скоро", каза Тръмп.
Освен това той каза пред репортери, които пътуват с него в Северна Дакота, че "освен това има планове за мита за още 267 милиарда долара, готови да минат в кратък срок, ако искам. Това напълно променя уравнението, ” каза Тръмп. Това би обхванало почти всички стоки, внесени от втората по големина икономика в света.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров смята, че действията на САЩ поставят под заплаха бъдещето на СТО

ТАСС: Сергей Лавров смята, че действията на САЩ поставят под заплаха бъдещето на СТО

3 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Опитите на САЩ да подложат на ревизия всичко поставя под заплаха бъдещето на Световната търговска организация (СТО), заяви в понеделник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в изказване пред студентите и преподавателите от МГИМО (Московски държавен институт за международни отношения) по случай началото на учебната година, предава ТАСС.
„Има неголяма група страни, оглавявани от САЩ, които не искат да водят диалог, а искат вместо дипломация да използват диктат – ултиматуми и шантаж“, отбеляза министърът, „Виждаме това всеки ден: ревизия на всичко, започвайки от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма, Парижкото споразумение за климата, споразумението за Северноамериканската зона за свободна търговия, което в момента се опитват да поправят, но засега още не са успели. И вече с цялата му сила изниква проблема за бъдещето на СТО, която САЩ директно наричат несправедлива, остаряла и т.н.“.
По неговите думи, методите, които в момента прилага Вашингтон, „не могат да бъдат наречени по друг начин, освен стремеж за тотална доминация“. „Само нещо малко да не им хареса и отхвърлят дипломацията настрана и налагат санкции, при което американските закони се налагат на целия останал свят“, подчерта Лавров. „Екстрериториалността на прилагането на мерките на едностранното нелегитимно принуждение е изключително сериозен проблем за много страни по света – както за развиващите се държави, така и сред Западните страни, директни съюзници на САЩ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хайко Маас сравни САЩ със змия

РИА Новости: Хайко Маас сравни САЩ със змия

3 Септември 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова Европейския съюз да се откаже от принципа на единодушно приемане на решения, за да не бъде „като заек пред боа“ заради санкциите, наложени от САЩ, заяви самият той в интервю за германския ежедневник „Bild“, предава РИА Новости.
Маас, коментирайки отношенията между Европа и САЩ, разкритикува американския лидер Доналд Тръмп за изказванията му, че Евросъюзът представлява враг за САЩ.
„В случая на икономически санкции или мита, не трябва да стоим като заек пред боа“, заяви външният министър.
Той също така увери, че не е ставало дума за разединение в Европа, напомняйки за сплотената реакция на ЕС срещу въведените от Вашингтон мита и изхода на САЩ от иранското ядрено споразумение.
В същото време Маас отбеляза необходимостта за промяна на процедурата за приемане на важни външнополитически решения в ЕС, тъй като действащият регламент, основан на единодушието, способства за, по негово мнение, нарастване на напрежението в самия Блок.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: ЕС трябва да защитава своите интереси в светлината на въведените от САЩ санкции и мита, трябва да премахнем единогласието при взимането на решения в ЕС

Хайко Маас: ЕС трябва да защитава своите интереси в светлината на въведените от САЩ санкции и мита, трябва да премахнем единогласието при взимането на решения в ЕС

2 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Европейският съюз не трябва да мълчи и да наблюдава отстрани, когато САЩ въвеждат санкции или наказателни мита срещу неговите партньори, а трябва решително да защитава собствените си интереси, бе категоричен министърът на външните работи на Германия Хайко Маас в интервю пред вестник Bild, предава ТАСС.
„Не трябва да седим, като заек пред питон, по въпроса за икономическите санкции или наказателните мита (от страна на САЩ)“, отбеляза Маас, в отговор на въпрос, как конкретно трябва да реагира ЕС на политиката на американския президент Доналд Тръмп. „Ние трябва решително да защитаваме собствените си интереси в светлината на такива акции. Става дума не само за повече от 80 милиона немци, но и за Европа, където живеят повече от 500 милиона души“, добави Маас.
Външният министър посочи, че се „обърква, когато Тръмп нарежда Европа сред противниците на САЩ заедно с Русия и Китай“. Заедно с това той подчерта, че „не бива да се прави грешка и да се отъждествява Тръмп със САЩ“. „Америка е нещо повече от „туитовете“ от Белия Дом“, заключи Маас.
Освен това в интервюто германският министър заяви, че има намерение да се бори за това, външнополитическите решения в ЕС да се приемат не единогласно, както е в момента, но с обикновено мнозинство. „Много е важно в бъдеще да можем да взимаме определени външнополитически решения на основата на мнозинство от гласовете, защитавайки се от ситуация, когато други държави могат да купят само една страна-членка (на ЕС) и да блокират всичко“, отбеляза той. Маас смята, че съответстващата реформа може да бъде осъществена след изборите за Европейски парламент догодина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп отхвърли предложението на ЕС за премахването на митата върху автомобилите

The Hill: Доналд Тръмп отхвърли предложението на ЕС за премахването на митата върху автомобилите

31 Август 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли предложението на ЕС за премахването на вносните мита върху автомобилите и от двете страни, пише The Hill.
„Това не е достатъчно“, заяви Тръмп, коментирайки предложението на Брюксел. „Техните потребителски навици са да купуват собствените си коли, а не да купуват нашите“, допълни той.
По-рано европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом заяви, че Европа е готова да намали вносните мита до нулата, ако САЩ също са готови на подобно решение.
Тръмп отново сравни Европейския съюз с Китай , срещу който наложи мита в размер на милиарди долари. „ЕС е почти толкова лош, колкото Китай, само че е по-малък“, уточни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: ЕС е готов да премахне митата за автомобили, ако САЩ постъпят огледално

The Hill: ЕС е готов да премахне митата за автомобили, ако САЩ постъпят огледално

30 Август 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС е готов да премахне митата за автомобили и друга индустриална продукция, ако САЩ реагират по подобен начин и елиминират своите тарифи, пише The Hill.
„Готови сме да намалим митата за автомобилите до нулата, ако САЩ направят същото“, заяви Малмстрьом.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов напълно да елиминира митата върху автомобилите, ако и Брюксел отговори реципрочно, но след това, по време на отделно събитие заяви, че със сигурност би наложил мита от 25% върху автомобилната продукция на европейските държави.
Готовността на ЕС да преговаря с Вашингтон за митата разкрива опасенията, които вдигането им може да представлява за Съюза и особено за Германия, която има най-голямата икономика в обединението и силно развита автоиндустрия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Търговската война между САЩ и Китай може да убие Световната търговска организация. И това е добро нещо

The Washington Post: Търговската война между САЩ и Китай може да убие Световната търговска организация. И това е добро нещо

24 Август 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Търговската война, изригваща между двете най-големи икономики в света, Китай и САЩ, може да предвещае и края на Световната търговска организация (СТО). И това е добро нещо, според Дани Родрик, професор в Харвард и автор на книгата „Директен разговор за търговията“, рецензирана от американския журналист Нейтън Гардълс във водещ материал за електронното издание на американския вестник The Washington Post, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Да, светът се нуждае от международна система базирана на правила за международната търговия. Но правилата на СТО, твърди Родрик в интервю, са изковани в апогея на „пазарния фундаменталистки консенсус“ по време на ерата на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър и последвалото десетилетие. Навлизайки твърде много в суверенитета на държавите, консенсусът е подготвил почвата за днешната популистка реакция.
Според Родрик, 90-те години на 20 век са „повратен период, в който светът се движи към различен вид глобализация, много различен от предишната версия в непосредствения следвоенен период. Наричам това ‚стремежът към хиперглобализация‘. Във финансите, този феномен е маркиран от финансовата глобализация – или нормализацията на движението на свободния капитал. В търговията, това е създаването на СТО. По същество, глобализацията се измести от това да е средство за национален икономически просперитет до това да бъде краят – с националните приоритети принудени да се приспособят към нуждите на глобализацията вместо обратното“.
За да работи глобализацията, Родрик призовава за връщане на редица правила, които са сходни с предшественика на СТО, Общото споразумение за мита и търговия. „Това е много тънък и неамбициозен пакет от правила“, твърди професорът „и въпреки това работи много добре. Мисля, че тайната на успеха му е това, че старият режим е разбирал, че трябва да предоставяш на държавите много повече място за правене на политика. Здравословна международна икономика изисква здравословни местни икономики и политики“.
В плана на Родрик, индустриалната политика „Направено в Китай 2025“, насочена към овладяването на нови технологии като изкуствения интелект и роботиката, в която се е прицелила и търговската политика на Тръмп, не трябва да бъде оспорвана. „Аз съм привърженик на позволяването на страни с много по-голяма географска ширина да провеждат индустриални политики. Когато те успеят, това не е добре само за самите държави, но и за други страни, защото позволява на икономиката да расте и по този начин отваря по-големи търговски възможности. Когато те се провалят, цената се плаща предимно от местния потребител и данъкоплатец“, смята Родрик.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай съобщи, че търговските му преговори със САЩ са били „конструктивни и искрени“

AFP: Китай съобщи, че търговските му преговори със САЩ са били „конструктивни и искрени“

24 Август 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай съобщи, че преговорите между делегациите на страната и на САЩ по въпроса за икономическите отношения са проведени „конструктивно и искрено“ и двете страни са поели ангажимент да останат в контакт относно бъдещите си планове, предава AFP.
Делегациите, водени от китайския заместник-министър на търговията Ван Шувен и подсекретаря по търговията Дейвид Мелпас, преминаха в сряда и четвъртък без постигането на пробив, след като двете страни наложиха мита върху част от стоките в търговския си обмен.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Търговските преговори между САЩ и Китай са приключили без пробив

Fox News: Търговските преговори между САЩ и Китай са приключили без пробив

24 Август 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегациите на САЩ и Китай приключиха двудневните търговски преговори помежду си без да постигнат решения за разрешаване на икономическия спор между между двете страни, предава Fox News.
„Делегациите отмениха мнения по постигането на справедливост, баланс и реципрочност в икономическите отношения“, заяви прессекретарят на Белия дом Линдзи Уотърс. Тя не спомена възможността за нов кръг преговори.
Търговският спор между Пекин и Вашингтон ескалира, след като те наложиха мита върху вноса на стоки в размер на 16 милиарда долара всяка. Миналият месец администрацията в САЩ наложи мита върху китайски стоки на сумата от 34 милиарда долара. Властите на КНР реагираха реципрочно.
Екипът на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя обмитяването на китайски стоки на сумата то 200 милиарда долара, докато Китай обещава да нанесе ответен удар по американски стоки на сума от 60 милиарда.
Според администрацията на Тръмп Китай използва некоректни практики, за да придобива американски технологии, включително и карайки американските компании да предават търговски тайни в замяна на достъп до китайския пазар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай въведе 25-процентни мита върху вноса на американски стоки

ТАСС: Китай въведе 25-процентни мита върху вноса на американски стоки

23 Август 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Пекин. Правителството на Китай въведе 25-процентни мита върху вноса на американски стоки на обща стойност от 16 млрд. долара в отговор на огледални действия от страна на Вашингтон, предава TACC, като се позовава на Централната телевизия на Китай.
Съгласно разпространеното комюнике, новите китайски тарифи за внос от САЩ влизат в сила в 12:01 часа местно време (7:01 часа българско време).
По-рано Министерството на търговията в Пекин изрази протест във връзка с въвеждането на втория американски пакет мита и увери, че Китай ще отговори с необходимите ответни мерки. Съобщено бе, че азиатската страна ще се обърне към Световната търговска организация (СТО).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Влизат в сила американските мита на стойност 16 милиарда долара върху китайски стоки, Пекин отговаря реципрочно

AFP: Влизат в сила американските мита на стойност 16 милиарда долара върху китайски стоки, Пекин отговаря реципрочно

23 Август 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Влизат в сила американските мита на стойност 16 милиарда долара върху китайски стоки, Пекин отговаря реципрочно, предава AFP.
Съединените щати в четвъртък наложиха мита за внос на още 16 милиарда долара китайски стоки заради „кражба на американски технологии“ по думите на властите в САЩ.
Това завършва първия кръг от мита за 50 милиарда долара на продукти, които президентът Доналд Тръмп подписал, след като мита на стойност 34 милиарда долара стоки бяха наложени на 6 юли.
Китай заяви, че ще реагира незабавно с мита за същата сума върху американски стоки, насочени към продукти като мотоциклети Харли Дейвидсън, бърбън и портокалов сок, както и стотици други.
Китай наложи реципрочни мита за 16 милиарда долара върху американски стоки вчера, заявявайки, че Пекин трябва да "контраатакува", след като напрежението в търговията продължава.
Американските ходове са "очевидно" нарушаване на правилата на Световната търговска организация, заяви в изявление министерството на търговията, като добави, че ще подаде съдебен иск срещу тях по механизма за разрешаване на спорове на СТО.
Официалната информационна агенция Xinhua, позовавайки се на правителствената тарифна комисия, по-късно каза, че Пекин е наложил мита едновременно с влизането в сила на мерките, предприети от САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.