НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония):Путин: „Имаме оръжие, каквото светът все още не познава“

МКД (Македония):Путин: „Имаме оръжие, каквото светът все още не познава“

19 Декември 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Владимир Путин заяви, че новото оръжие на Русия няма равно на себе си в света, информира македонската медия МКД. То ще гарантира сигурността на страната през следващите десетилетия, скопското онлайн издание се позовава на американската агенция АП.
На среща с военното ръководство на страната в Москва руският президент е обърнал специално внимание на новата свръхзвукова ракета „Кинжал“ и на морския свръхзвуков „Авангард“.
В информацията на АП се подчертава, че „Кинжал“ вече е въведен в употреба в руската армия, а за „Авангард“ руският военен министър Сергей Шойгу е обещал да бъде „зачислен на служба“ през 2019 година.
На срещата в руското Министерство на отбраната президентът Путин каза също, че се надява тези усъвършенствани руски оръжия да накарат онези, които са свикнали да използват "милитаристична реторика", да се замислят. Той добави също, че „съобщението на САЩ за оттегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО) буди сериозно безпокойство. Тази стъпка може да има много негативни последици, тя значително ще отслаби регионалната и глобалната сигурност. В бъдеще, всъщност, може да означава деградация, дори унищожаване на цялата архитектура за контрол на въоръженията и неразпространение на оръжията за масово унищожаване", е казал Путин и е добавил, че това не пречи на осъвременяването на самия ДРСМО заедно с други държави, както и изработването на ново споразумение в тази сфера.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обяви „много добро начало“ на срещата с Владимир Путин

AFP: Доналд Тръмп обяви „много добро начало“ на срещата с Владимир Путин

16 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви „много добро начало“ на срещата на върха с руския президент Владимир Путин, предава AFP.
Разговорът помежду им в Хелзинки продължи около два часа, макар по-рано от Белия дом да поясниха, че за срещата е предвиден час и половина.
Докато бе в ход срещата между Тръмп и Путин, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и първият дипломат на Москва Сергей Лавров проведоха паралелни преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Преговорите на четири очи между Путин и Тръмп завършиха след два часа

ТАСС: Преговорите на четири очи между Путин и Тръмп завършиха след два часа

16 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Срещата на четири очи при затворени врати между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин завърши след два часа, предава ТАСС.
По-рано от Белия Дом съобщиха, че преговорите трябва да продължат час и половина. Но програмата, съставена от протоколните служби на лидерите, като правило дават само условни ориентири за продължителността на срещите. Преди това помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза, че руската страна не е поставяла никакви условия за продължителността на беседата.
Съгласно предварителния график, сега преговорите между лидерите трябва да продължат с участието на членовете на делегациите, а след края това двамата държавни глави ще имат съвместна пресконференция, на която ще съобщят за какво са говорили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: CNN изпадна в истерия заради „закъснението“ на Путин

РИА Новости: CNN изпадна в истерия заради „закъснението“ на Путин

16 Юли 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Американският телевизионен канал CNN реагира крайно емоционално на това, че самолетът на руския президент Владимир Путин кацна в Хелзинки малко по-късно от предварително планираното, предава РИА Новости.
„Потресена съм, че президентът на страна, която в момента се намира под санкции, ... кара лидерът на свободния свят да чака“, заяви журналистката на телевизионния канал Катлин Колинс. Тя не обясни по какъв начин икономическите ограничения могат да са свързани със закъснението на полета.
При това президентът на САЩ пристигна за преговорите по-късно от руския лидер, независимо от това, че четата на Тръмп пристигна във финландската столица още в неделя. На Владимир Путин му се наложи да чака своя американски колега в президентския дворец в Хелзинки около 20 минути.
РИА отбелязва, че CNN е известна с опитите си да демонизира Русия. При това в търсенето си на сензации американските журналисти забравят за достоверността на публикуваните от тях сведения. Така, през есента телевизионният канал обвини Москва в намеса в работите на Вашингтон с помощта на играта Pokemon Go. От министерството на външните работи на Русия нарекоха тази информация „абсолютен маразъм“ (падение – бел. ред.), „унизителен“ за самата CNN.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Доналд Туск предупреди, че търговските войни на Тръмп могат да доведат до „горещи конфликти“

Bloomberg: Доналд Туск предупреди, че търговските войни на Тръмп могат да доведат до „горещи конфликти“

16 Юли 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Пекин. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова американския президент Доналд Тръмп да промени световния ред вместо да го разрушава и предупреди, че търговските войни могат да доведат до „горещи конфликти“, предава американската агенция Bloomberg.
Туск отправи това предупреждение в рамките на речта си на откриването на срещата на върха ЕС – Китай в понеделник, като освен това направи директна връзка между посещението на европейската делегация в Пекин и срещата между президентите на Русия и САЩ в Хелзинки по-късно през същия ден. Американската агенция отбелязва, е изказването идва само ден, след като американският президент определи ЕС като един от най-големите врагове на САЩ в търговията.
„Архитектурата на света се променя пред очите ни и ние имаме обща отговорност да я променим към добро“, заяви Туск.
Според мнението на „Блуумбърг“, един от знаците за промяната е това, че ЕС и САЩ са се съгласили да излязат с първата си съвместна декларация от три години. Премиерът на Китай Ли Къцян оцени документа като доказателство за волята за сътрудничество за запазване на глобалния ред и съхраняване на многостранния подход към разрешаването на световните проблеми.
Срещата на върха цели да се отбележи прогрес в пътя към постигането на двустранно инвестиционно споразумение и по бъдещето на индустриалната политика на Пекин и Брюксел, резюмира американската агенция. Двете страни са се съгласили също да формират работна група за реформиране на Световната търговска организация, ход, за който Туск вече призова Тръмп, Путин и Китай и който, според неговите думи, „ще предотврати бъдещи конфликти и хаос“.
След десетилетия на мирно строителство, които са помогнали за преодоляване на последствията от Студената война, както пише „Блуумбърг“ и икономическото издигане на Китай, „е общо задължение на Брюксел и Пекин, но също и на Америка и Русия, да не разрушават световния ред, а да го подобрят“, заяви Туск. Това означава „не да се предизвикват търговски войни, които прерастват в горещи конфликти толкова често в нашата история, а смело и отговорно да бъде реформиран основаният на твърди правила световен ред“.
Тези коментари, смята американската медия, отразяват влошените отношения между Европа и САЩ, след като Тръмп наложи по-високи вносни мита върху стоманата и алуминия, оттегли се от иранската ядрена сделка и Парижкото споразумение за климата и нахока европейските страни за това, че не отделят достатъчно средства за отбрана. Тръмп, както пише „Блуумбърг“, сложи сол на раната като сподели в интервю пред CBS в неделя, че смята ЕС като основен „враг“ на САЩ „заради това, което ни правят в търговията, като към реда на противниците си той зачисли и Китай, и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Икономическият аспект на срещата Тръмп – Путин

Fox News: Икономическият аспект на срещата Тръмп – Путин

16 Юли 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник провежда среща с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки и двамата със сигурност ще обсъдят някои ключови икономически въпроси.
От перспективата на Путин, облекчаване на санкциите е един от главните приоритети, Вашингтон наложи поредица ограничителни мерки на Москва от началото на 2014 година, когато Русия присъедини Крим. Допълнителни санкции бяха наложени, след като американското разузнаване стигна до заключението, че има намеса на Кремъл в американските президентски избори през 2016 година, коментира американският телевизионен канал Fox News.
През април администрацията на Тръмп прибави седем олигарси и 12 компании, заедно с още 17 висши служители в руското правителство за „осъществяване на редица зловредни дейности по света“. Втората по големина алуминиева компания на света „Русал“ е сред корпорациите, попаднали под ударите на Вашингтон. Руският олигарх Олег Дерипаска, който също е в санкционните списъци, се оттегли от директорския пост в металургичната компания и се съгласи да намали дела на акциите си в „Русал“, за да спомогне за вдигането на ограниченията спрямо алуминиевия гигант, пише американската медия.
Докато експертите не очакват никакви промени по отношение на санкционната политика на срещата на върха, разговорите могат да отворят пътя за бъдещи преговори по въпроса.
От страна на САЩ, Тръмп може да поиска помощта на Путин за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Като цяло, Москва отказва да спазва глобалните мерки, целящи да принудят икономически Пхенян да се откаже от ядрената и ракетната си програми, смята Fox News.
Докато Китай е с далеч най-голямо икономическо влияние върху Северна Корея, одобрението на Русия за международните усилия ще бъде важно, пише американският телевизионен канал. Русия е един от основните вносители в Северна Корея, съгласно Observatory of Economic Complexity. Москва помага също и за износа на севернокорейски въглища, твърди Fox News, в нарушение на санкциите на ООН.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ердоган и Тръмп са обсъдили ситуацията в Манбидж преди срещата между лидерите на САЩ и Русия

Reuters: Ердоган и Тръмп са обсъдили ситуацията в Манбидж преди срещата между лидерите на САЩ и Русия

16 Юли 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган са провели телефонен разговор в понеделник преди срещата на американския държавен глава с руския лидер Владимир Путин в Хелзинки. Двамата са обсъдили важността на това да се приложи „пътната карта“ в сирийската провинция Манбидж, съобщиха от президентството в Анкара, предава Reuters.
Съгласно постигнатото споразумение между Вашингтон и Анкара миналия месец, сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ трябва да се изтеглят от Манбидж, а турските и американските сили да поддържат сигурността и стабилността в региона.
В хода на телефонния разговор в понеделник, двамата лидери са се съгласили, че прилагането на сделката за Манбидж ще „има значителен принос“ за разрешаването на сирийския конфликт, се казва в съобщението.
Там се добавя още, че Ердоган и Тръмп са потвърдили отново решимостта си да подобрят още двустранните отношения във всички сфери.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров и Майк Помпео провеждат преговори в Хелзинки

ТАСС: Сергей Лавров и Майк Помпео провеждат преговори в Хелзинки

16 Юли 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео в момента водят преговори в столицата на Финландия, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието. Срещата на външните министри върви паралелно със срещата на върха между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Лавров и Помпео се поздравиха един други и се здрависаха. Разговорът преминава в закрит за пресата режим.
Това е първата лична среща между двамата от момента на назначаването на Помпео на поста държавен секретар. До момента те само са се чували по телефона.
По-рано в ефира на RT руският министър отбеляза, че представителите на двете страни ще обсъдят всички въпроси, „които пожелаят да повдигнат“. В края на юни се разбра, че Лавров и Помпео може да се срещнат преди руско-американската среща на върха. Но, както разказа руският дипломат, държавният секретар на САЩ е съобщил по време на разговор по телефона, че заради натоварения си график няма възможност да проведе такава среща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Три причини, поради които Доналд Тръмп иска да разговаря насаме с руския президент

CNN: Три причини, поради които Доналд Тръмп иска да разговаря насаме с руския президент

16 Юли 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Представител на администрацията във Вашингтон разкри пред новинарския телевизионен канал CNN три основни причини, поради които Белият дом е поискал от руската страна срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин да бъде проведена на четири очи.
Според източника на телевизията искането е било отправено още по време на първоначалните разговори за организиране на срещата. Ето и какви са мотивите:

• Тръмп е поискал личен разговор, за да може да оцени по-добре Путин и да се опита да развие връзката си с него – така както бе и при срещата в Сингапур с Ким Чен-ун;

• Тръмп има опасения от възможно изтичане на чувствителна информация. По-рано американският президент се оплака от публикуването в медиите на подробности от срещите му с чуждестранни лидери;

• Тръмп не иска на срещата му с Путин да присъстват съветници, които имат твърди позиции срещу Русия, и които биха могли да се намесят или да го прекъсват в разговора му с лидера на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин предложи на Тръмп да обсъдят „болните места“ в двустранните отношения, американският президент иска да говори за търговията, Китай и контрола върху ядрените оръжия

РИА Новости: Владимир Путин предложи на Тръмп да обсъдят „болните места“ в двустранните отношения, американският президент иска да говори за търговията, Китай и контрола върху ядрените оръжия

16 Юли 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин започнаха беседата очи в очи в президентския дворец в Хелзинки, която се предшестваше от открита част на срещата в тесен състав, предава РИА Новости.
Президентът на Русия заяви, че е станало време да се поговори подробно за проблемите.
„Между нас има постоянни контакти. Говорихме по телефона и се срещахме няколко пъти на площадката на различни международни мероприятия. Най-накрая дойде времето да поговорим подробно за нашите двустранни отношения и за различни „болни места“ по света. Те са достатъчно много, за да обърнем внимание на това“, заяви Путин.
От своя страна Тръмп отбеляза, че целия свят е заинтересован от добрите отношения между Москва и Вашингтон.
„Нашите две страни имат голяма възможност да изгладят взаимоотношенията си. В продължение на няколко години“, заяви американският държавен глава.
Президентът на САЩ съобщи, че би искал да поговори с Путин за търговия, контрола върху ядреното въоръжение, военни въпроси и Китай.
Откритата част от преговорите завърши с ръкостискане. След това беседата продължи очи в очи и за нея е предвиден час и половина. След това, според графика, трябва да се състоят преговори в разширен състав, които, съгласно договорките, ще заемат час и 45 минути.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин и Тръмп завършиха откритата част на преговорите в тесен състав

РИА Новости: Путин и Тръмп завършиха откритата част на преговорите в тесен състав

16 Юли 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин завършиха откритата част на преговорите в тесен състав помежду си, предава РИА Новости.
В кратките си встъпителни думи, Путин заяви, че е дошло времето да се поговори подробно за двустранните отношения между страните и международните проблеми.
Доналд Тръмп, от своя страна, изрази увереност, че САЩ и Русия имат шанс да изградят добри отношения помежду си, от което е заинтересован целия свят и заяви, че има намерение да обсъди с руския държавен глава въпроси около ядрените потенциали на Москва и Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата в Хелзинки започва с беседа очи в очи между президентите на САЩ и Русия

ТАСС: Срещата в Хелзинки започва с беседа очи в очи между президентите на САЩ и Русия

16 Юли 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп започва с беседа очи в очи в присъствието единствено на преводачите на двамата лидери. Това са първите пълномащабни преговори между двамата извън двата разговора на многостранни срещи на високо равнище, предава ТАСС.
След личната беседа към лидерите ще се присъединят участниците в делегациите. На полето на срещата на върха ще се срещнат министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео. Самите президенти ще докладват за резултатите от срещата на съвместна пресконференция след края й.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп пристигна в президентския дворец за преговорите с Владимир Путин

РИА Новости: Доналд Тръмп пристигна в президентския дворец за преговорите с Владимир Путин

16 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Кортежът на американския президент Доналд Тръмп пристигна в президентския дворец в Хелзинки, където ще се състоят преговорите с президента на Русия Владимир Путин, предаде кореспондент на РИА Новости.
Няколкостотин жители на Хелзинки и активисти, събрали се на булевард Еспланада в центъра на финландската столица очакваха пристигането на кортежите на двамата президенти.
В момента достъпът до площада е затворен от полицията. Хората стоят край полицейските заграждения и много от тях държат знамена и транспаранти с лозунги и конкретно големи платна с „Make human rights great again” и „Make America trade again”.
В понеделник в Хелзинки ще се състои първата пълноформатна среща между президентите на Русия и САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Новото руско оръжие трябва да бетонира ядрения паритет

Дмитрий Песков: Новото руско оръжие трябва да бетонира ядрения паритет

16 Юли 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Военно-промишленият комплекс (ВПК) на Русия предприема необходимите мерки заради заплахите, идващи от НАТО, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Знаете, че паритетът трябва да бъде обезпечен надеждно с нови изобретения, с изобретяването на нови оръжейни системи, които трябва да „бетонират“ ядрения паритет. Ядреният паритет е и елемент от взаимното сдържане, и елемент, който гарантира стратегическата ядрена сигурност“, заяви Песков в интервю пред телевизионния канал RT.
На срещата на върха на НАТО в Брюксел президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от съюзниците да увеличат разходите си за отбрана до изискваните от Алианса 2% от БВП до края на тази година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин пристигна в Хелзинки

РИА Новости: Владимир Путин пристигна в Хелзинки

16 Юли 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристигна в Хелзинки, предава кореспондент на руската информационна агенция РИА Новости.
Срещата на върха с американския му колега Доналд Тръмп трябва да започне в 13:50 часа местно време (съвпада с българското време).
Лидерът на Белия дом пристигна във финландската столица още в неделя, след посещението си в Обединеното кралство. В сутрешните часове на деня той бе на работна закуска с президента на скандинавската страна Саули Нийнистьо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Всичко за предстоящата среща между Путин и Тръмп

ТАСС: Всичко за предстоящата среща между Путин и Тръмп

16 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Първата двустранна среща между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се състои на 16 юли в Хелзинки. Страните ще обсъдят състоянието и перспективите на развитие на отношенията и актуални международни въпроси. ТАСС напомня как завършиха предишните преговори между Тръмп и Путин и какво може да се очаква от тази среща.

Първа среща: конкретни договорки

Първата лична среща между Путин и Тръмп се състоя на 7 юли 2017 година в рамките на срещата на високо ниво на Г-20 в Хамбург. Тя се проведе на фона на влошаващите се американо-руски отношения, което започна при предходната американска администрация на Барак Обама през 2014 година и продължи с разследването в САЩ за руска намеса в президентските избори през 2016 година.

Преговорите между лидерите, в които участваха и министрите на външните работи Сергей Лавров и Рекс Тилърсън, продължиха 2 часа и 15 минути (вместо планираните 30-45 минути). От тях 40, както се твърди, са били посветени на „намесата в изборите“. Според думите на Путин, Тръмп е изслушал доводите за това, че не е имало намеса и , „вероятно, се съгласи с тях“.

Обърна се внимание и на положението в Сирия и Украйна, корейската ядрена криза, борбата с тероризма, проблемите с киберсигурността. По някои от тези въпроси се стигна до конкретни договорки. Така бе обявено примирие в зоната на деескалация в Югозападна Сирия, при това САЩ и Русия поеха задължение да осигуряват спазване на примирието. Освен това, двамата се договориха за създаването на двустранен канал за връзка между представителите на Русия и САЩ за придвижване на урегулирането в Украйна, както и за създаване на специална двустранна работна група по въпросите на киберсигурността и опростяване на процеса за назначаване на нови посланици.

Отразяващите преговорите журналисти бяха единодушни, че лидерите на Русия и САЩ са намерили общ език. По думите на Тилърсън, „между тях има позитивна химия“.

Втората среща: „на крак“

Тръмп и Путин се срещнаха отново на 10 ноември 2017 година на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество АТИС в Дананг, Витенам. Пълноценен разговор обаче не се състоя – лидерите на двете страни само се снимаха и си стиснаха ръцете. На официалният прием Тръмп и Путин отидоха отделно. Все пак на 11 ноември те успяха да поговорят за малко по пътя към церемонията по общата снимка на лидерите на страните от АТИС.

От самото начало около тази среща имаше много неопределености. Президентът на САЩ заяви, че може да се засече със своя руски колега на 3 ноември. Един ден преди началото на срещата помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви, че срещата ще е на 10 ноември. Но след това уточни, че разговорът между Тръмп и Путин може да се състои „на крак“, защото от американската страна „постъпват противоречиви сигнали“.

На заключителната пресконференция Путин обясни срива на пълноценните преговори с протоколни проблеми. „Що се касае до отделната среща с годподин Тръмп, първо, това беше свързано с графика на господин Тръмп и моя график. И с определени формалности в протокола, с които нашите екипи, за съжаление, не успяха да се справят“, заяви руският президент. „Но те ще бъдат наказани за това“, добави той с усмивка.

По думите на Путин, „не се е случило нищо страшно“ и „обсъдихме всичко, което искахме“. „За съжаление, имаме много малко време и засега не успяваме да поговорим по-подробно по целия комплекс от нашите отношения, а там има за какво да разговаряме – и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическото сътрудничество, което в момента между нас е практически на нула“, заяви руският държавен глава.

„Затова ние и нашите екипи безусловно трябва да намерим възможност и да седнем на ниво президенти, за да поговорим по целия комлекс от нашите отношения“, заключи Путин.

Третата среща: как бе подготвена и какво да очакваме

През следващите месеци не бяха предприети никакви конкретни действия за организирането на среща на върха и, както посочи Ушаков, „този въпрос увисна във въздуха“. В интервю пред австрийската ORF, Путин не пожела да даде конкретен отговор на въпроса защо се е развила така ситуацията. „Трябва да попитате за това нашите колеги от Съединените щати“, отвърна той. „Според мен, това е следствие от вътрешнополитическите борби в САЩ“.

Въпреки това, след срещата на АТИС, Тръмп и Путин разговаряха няколко пъти по телефона: три пъти през 2017 година (21 ноември, 15 и 17 декември) и два пъти през 2018-а (12 февруари, 20 март). По време на последния разговор бе обсъден и въпроса за организирането на евентуална среща. Освен това, през пролетта от Белия Дом нееднократно заявиха, че Тръмп, както и по-рано, иска да проведе среща на върха с Путин, но все още няма окончателни планове за това.

По информация на CNN, Тръмп е питал германския канцлер Ангела Мекрел как най-добре да взаимодейства с руския държавен глава. Източници на телевизионния канал твърдят, че разговорът между Тръмо и Меркел на места е бил напрегнат и не е ясно какъв съвет би могла да даде на американския президент канцлерът на ФРГ. „Официалните лица заявиха, че от време на време президентът, както им се е сторило, дори не е слушал отговорите“, отбелязаха от CNN.

Wall Street Journal пише, че с подготовката на новата среща на върха се е заел посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман. „Посланик Хънстам от дълго време – няколко месеца – работи над този проект: организацията на среща между Путин и Тръмп“, съобщиха източници на вестника. Според техните данни, в центъра на вниманието на срещата, най-вероятно, ще са Сирия, Украйна и въпроси, отнасящи се до контрола над ядрените въоръжения. В хода на срещата Вашингтон има намерение не да търгува, а да води преговори с Русия по „конкретни въпроси“, заяви източникът на WSJ.

По думите на американския вицепрезидент Майк Пенс, сред обсъжданите теми ще са и „икономическите връзки между САЩ и Русия и други световни държави“ и намесата в американските избори. Съветникът на Белия Дом по националната сигурност Джон Болтън, който посети Москва в хода на подготовката за срещата, е убеден, че в дневния ред ще бъде и връщането на Русия в Г-8.

Сред въпросите, представляващи взаимен интерес за Русия и САЩ, експертите поставят и работата по Договора за мерките по по-нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-III). „Взаимното продължаване на договора няма да е лесно, но ще е значима победа и, напълно възможно, ще постави основите за всеобхватни преговори по контрола над въоръженията в бъдеще“, отбеляза сътрудникът на аналитическата организация Defence Priorities Даниъл Дипертис. Анализаторът констатира също, че сред важните и за двете страни теми се отнасия и денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Перспективите за предстоящата среща на върха не са ясни, смята директорът на Института за САЩ и Канада към РАН Валерий Гарбузов. „От срещата между Путин и Тръмп, даже тя да се състои, едва ли могат да се очакват каквито и да е пробиви. В някаква степен тази среща даже е безсмислена – те просто ще се срещнат, Владимир Путин отново ще се убеди, че Тръмп иска да промени състоянието на отношенията с Русия, но не е в състояние да направи нищо“, заяви той. „Не мисля, че срещата ще завърши с подписването на каквито и да е споразумения“.

Но самият факт, че се провежда пълноформатна среща на най-високо ниво е достатъчно важно събитие, подчерта програмният директор на дискусионен клуб „Валдай“ Иван Тимофеев. „Такава среща не е провеждана от много отдавна. И отчитайки колко беше негативен фонът около отношенията между страните, това, разбира се, е крачка напред. Лидерите все пак ще проведат детайлна двустранна среща, т.е. не на полето, не в рамките на някакво друго мероприятие“, поясни експертът.

Неутрална територия

По думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, в хода на последния телефонен разговор Путин и Тръмп са обсъждали Виена като евентуален вариант за площадка на срещата на високо ниво. Източници на WSJ твърдят, че по време на срещата с австрийския канцлер Себастиан Курц Путин е говорил с него за възможна среща във Виена през лятото на тази година. За тази възможност говори министърът по работите на Европа, интеграцията и външните отношения на Австрия Карин Кнайсъл в интервю пред ТАСС.

Но в навечерието на срещата след визитата на Болтън, в медиите се появиха съобщения, че срещата ще се проведе не във Виена, а в Хелзинкки. Президентът на САЩ също предположи, че преговорите могат да се състоят след срещата на върха на НАТО, вероятно, в столицата на Финландия. „Вероятно, ще се срещнем по време на обиколката ми в Европа“, съобщи той на 27 юни. На следващият ден Кремъл официално потвърди, че срещата между Путин и Тръмп ще се състои на 16 юли в Хелзинки.

Както по-рано заяви Юрий Ушаков пред журналистите, избраното място за срещата е удобно и за двете страни. Той добави, че, както се очаква, срещата ще продължи няколко часа – планира се протоколна част, беседа между президентите очи в очи и съвместна пресконференция. Ушаков предположи, че след края на срещата Путин и Тръмп могат да приемат съвместно заявление, „с което могат да се набележат по-нататъшните ходове на двете страни във връзка с подобряването на двустранните отношения, за съвместни действия на международната арена, както и по въпроса за обезпечаването на международната сигурност и стабилност“.

По мнението на запитаните от ТАСС експерти, Финландия се оказва една от малкото европейски страни, настроени неутрално към Русия и САЩ. А окончателният избор на Хелзинки в качеството му на място за провеждане на руско-американската среща на върха може да е направен заради символичното значение на града за отношенията между двете страни, тъй като именно тук през 1975 година е подписан Заключителният акт на Съвещанието по сигурността и сътрудничеството в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Часове преди срещата му с Путин: Тръмп увери, че НАТО „никога не е била по-силна“

AFP: Часове преди срещата му с Путин: Тръмп увери, че НАТО „никога не е била по-силна“

16 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Броени часове преди срещата на върха в Хелзинки с руския президент Владимир Путин, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп увери, че НАТО „никога не е била по-силна и по-обединена“, отколкото в настоящия момент, предава AFP.
„НАТО никога не е била по-силна. НАТО никога не е била по-обединена“, увери Тръмп в рамките на работна закуска с президента на Финландия Саули Нийнистьо. Американските съюзници „сега се съгласиха да платят" справедливия си дял в разходите за обрана, добави американският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: За какво ще говорят Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки

Die Presse: За какво ще говорят Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки

16 Юли 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще проведат първата си среща на високо равнище. Тя ще се състои на изключително символично място: в Хелзинки, където през 1975 г. 35 държави, включително СССР, подписват Заключителния акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), който поставя основите на нови принципи на международното сътрудничество. Непредсказуемостта на Тръмп и неприемливата политика на Путин правят подобен резултат от срещата във финландската столица на практика невъзможен. Австрийският национален ежедневник Die Presse представя списък на темите, които съветниците на двамата лидери вероятно са подготвили за обсъждане.

Надпревара във въоръжаването

Както Тръмп, така и Путин използваха реторика за арсенала от ядрени оръжия, с които разполагат двете суперсили. По този начин отново на преден план излязоха опасенията за нова надпревара във въоръжаването. Тя би била опасна и твърде скъпа - както за Русия, така и за САЩ.
Ако двамата президенти успеят да постигнат споразумение, което по някакъв начин държи проблема под контрол, то срещата би била победа и за двете страни. Напредъкът в борбата за удължаване на новия договор за разоръжаването, който изтича през 2021 г., ще бъде значителен успех. В петък лидерът на Вашингтон описа ядрените оръжия като "най-големия проблем в света". Той обаче не представи конкретни предложения по въпроса.

Санкции

Путин се стреми към избягване на американските санкции. През 2017 г. Конгресът бе категоричен: Тръмп може да наложи ограничения само с одобрението на американските законодатели. Държавният глава на САЩ обаче има правото да обяви известни облекчения на санкциите без одобрението на Конгреса. Вероятно е Тръмп да изпрати ясен сигнал, че американското правителство не планира разширяване на списъка с руски компании и физически лица, срещу които са наложени санкции. Това ще улесни международните инвестиции в Русия, от които правителството в Москва спешно се нуждае.

Сирия

Съюзникът на САЩ в лицето на Израел се опасява, че бойците, подкрепяни от Иран, ще останат по границата на страната след края на войната в Сирия. Тръмп би могъл да поиска от Путин да използва влиянието си, за да отслаби иранското присъствие в разкъсваната от граждански конфликт държава. За Путин обаче това би било опасно - по този начин Кремъл може да се лиши от съюзника си Техеран, а това означава, че руските войници ще бъдат принудени да поемат тежестта на борбата в Сирия.

Дипломация

През последната година бяха закрити дипломатически представителства и на двете страни, а техния персонал - експулсиран. Първо заради твърденията за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а по-късно и заради случая с предполагаемото отравяне във Великобритания на бившия руски офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал. В Хелзинки Тръмп и Путин биха могли да постигнат съгласие за повторно отваряне на закритите институции.

"Задния двор" на Русия

След присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. НАТО рязко увеличи броя на ученията, провеждани на територията на Източна Европа, разгневявайки по този начин Москва. Ако лидерът на Белия дом се съгласи броят на маневрите да бъде намален, то това би било огромен успех за Путин. Източници от кръговете на Алианса вече разкриха, че са подготвени за катастрофален сценарий, в който Тръмп обявява замразяване на американското участие в ученията или оттегляне на военнослужещите на САЩ от балтийските острови.

Украйна

САЩ подкрепиха Украйна в конфликта с Русия със стотици милиони долари военна помощ. За лидерът на Кремъл би било истински триумф, ако убеди събеседника си да преустанови отпускането на тази помощ за Киев. В замяна Путин може да направи отстъпки по отношение на разполагането на миротворци в Източна Украйна. Изключено е обаче да направи отстъпки по въпроса за Крим.

Предизборната кампания в САЩ

Тръмп съобщи по време на посещението си в Обединеното кралство, че ще говори с Путин за твърденията за намеса в президентската кампания на САЩ през 2016 г. Темата отново излезе на преден план, след като в петък американците повдигнаха обвинения срещу 12 членове на руското военно разузнаване. Те са уличени в конспирация с цел повлияване на предизборната кампания. Според обвинителните актове те са проникнали в компютърните мрежи на избирателната комисия на Демократическата партия и на кандидата за президент Хилъри Клинтън и са разпространили информация в интернет. Руската страна отрече каквото и да е влияние върху изборите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Срещата Тръмп-Путин: Вашингтон се нуждае от Москва срещу Пекин

FAZ: Срещата Тръмп-Путин: Вашингтон се нуждае от Москва срещу Пекин

16 Юли 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Германците са толкова свикнали със свободата и просперитета, че техните стратегически инстинкти изчезнаха. Крайно време е Европа да се защитава сама, защото в Хелзинки държавният глава на САЩ Доналд Тръмп може да даде картбланш в Европа на руския президент Владимир Путин, за да го спечели като съюзник срещу Китай, коментира в статия за водещия германски национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung Максимилиан Терхале, доцент по стратегически изследвания в Университета в Уинчестър и старши научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон.
В днешно време това би трябвало да се превърне в кредо на външната политика, но стратезите й заобикалят тази тема и в резултат губят доверието на гражданите. Последното видео послание на канцлера на ФРГ от срещата на върха в Брюксел не беше много убедителна. Налице са пукнатини. Видни.
Неизбежно новите енергийно-политически съзвездия на международната сцена подлагат на изпитание ядрото на убежденията на Меркел за външната политика. Първото основно предположение на Меркел, което бе ясно разпознато по време на Кримската криза, е, че великите сили не водят войни помежду си. Това би било твърде рисковано. Второто произтича от първото: когато военните заплахи ескалират, те трябва да преминат на ниво дискусия за икономиката - чрез санкции. Т.е. Берлин разчита на "промяна чрез икономическата тежест на Германия". Това е основата на външната политика на ФРГ, изградена на база предимството, което икономическите ресурси дават на страната. В Берлин действат, изхождайки от икономическата ориентация на външната политика, която е прагматично-ориентирана.
Подходът на Меркел започва да показва ясни пукнатини. Стратегиите на великите сили отдавна са на различно ниво, гарантиращо им трансформиране на световната политика в техен интерес. По същество това означава, че основното предположение на Меркел за свят без войни не е правилно.
Решаващият фактор сега е, че САЩ искат да отслабят Китай като световен политически и глобален икономически съперник за световно господство. Според Вашингтон само по този начин ще може да бъде наложена американската концепция за ред, основан единствено на безспорната военна сила. Един поглед сякаш е достатъчен, за да стане ясно, че пътят на Китай става все по-сходен с този на Германския Райх преди Първата световна война.
Но канцлерът на ФРГ вижда в запазването на свободната търговия най-доброто нещо. Тя разсъждава икономически, без да отчита другите, опасните военни измерения на възхода на Китай. Стратегията на Берлин - промяна чрез търговия - тук едва ли е разбираема.
Но за да отслабят Китай, САЩ се нуждаят от Русия. Само тогава Пекин може да бъде изолиран в международен мащаб. Ето защо за Тръмп срещата с Путин е от изключителна важност. Тези неприятни тренировки на мисълта заварват Берлин до голяма степен пленен в мрежите на традиционните подходи. Те включват надеждата, че Джеймс Матис в крайна сметка ще остане основата на трансатлантическия лагер в американското правителство. Разбира се, Конгресът на САЩ вече доказа, че е надеждна преграда срещу уклона на Тръмп към Путин. Но антикитайските настроения в САЩ скоро ще достигнат до ниво, което ще позволи на Тръмп да продаде своята проруска позиция като стратегическа необходимост.
Уязвимостта на нашата сигурност лъсна по най-грубия начин. В крайна сметка ще даде ли Тръмп на Путин картбланш за Европа, за да го спечели срещу Китай? Това би била дългоочаквана награда за руския лидер. При това положение Берлин ще трябва задължително да остане в германско-френската ос, да търси контакт с Полша на изток, дори и по този начин да влезе в противоречие с Вашингтон. ФРГ трябва да работи за запазване на Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз и да направи по-малките страни от Общността материално имунизирани срещу Китай и Русия и техния подход за "разделяй и владей". По отношение на Пекин, по-специално, Берлин най-накрая трябва да се откаже от всички химери и да погледне на от гледната точка на реалната политика. Всичко останало е против нашите дългосрочни интереси и ценности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обвини „лова на вещици“ на ФБР за лошите отношения с Русия

AFP: Доналд Тръмп обвини „лова на вещици“ на ФБР за лошите отношения с Русия

16 Юли 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Броени часове преди срещата си с руския президент Владимир Путин, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп хвърли вината за хладните отношения между Вашингтон и Москва разследването за предполагаемата намеса на Кремъл в президентските избори в страната от 2016 г., предава AFP.
„Нашите отношения с Русия НИКОГА не са били още по-лоши благодарение на многото години на глупост и безразсъдство на САЩ, а сега и на „лова на вещици“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, визирайки разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: За разлика от президента на САЩ, Владимир Путин отива спокоен на срещата в Хелзинки

NZZ: За разлика от президента на САЩ, Владимир Путин отива спокоен на срещата в Хелзинки

16 Юли 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Идеята за затопляне на руско-американските отношения и освобождаването им от тежестта на миналото чрез символичен "нов старт" и конструктивен диалог изглежда далеч по-чужда на света, отколкото бе допреди няколко години. Едно обаче е сигурно - президентът на Руската федерация Владимир Путин заминава за Хелзинки далеч по-спокоен, отколкото непредвидимия му американски колега Доналд Тръмп, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Тъмните облаци над Москва и Вашингтон все още не са се разсеяли: присъединяването на Крим, намесата във въоръжения конфликт в източната част на Украйна, в Сирия, и предполагаемата роля на Кремъл в президентските избори в САЩ през 2016 г. са само част от проблемите, които водят до сериозни опасения за възможността за "рестартиране" на двустранните отношения.
В последните дни нито една руска медия не се отказа от тезата, че за Путин успех е дори само това, че се организира среща с държавен глава на САЩ. На мълчанието трябва да бъде сложен край, особено след изострянето на тона във връзка с новите санкции срещу Москва и експулсирането на дипломати от двете страни. Не бива да се забравя, че доскоро заплахата от война между САЩ и Русия на сирийска земя изглеждаше съвсем реална.
Евентуално подобряване в двустранните отношения може да доведе до това президентите на двете световни сили да се ангажират отново с диалог по стратегически въпроси, особено тези, касаещи разоръжаването и унищожаването на ракетите с малък и среден обсег на действие.
Русия може да бъде по-спокойна от САЩ в тази непредсказуема среща в Хелзинки. Кремъл не очаква никакви революционни решения, но и се надява на малко повече от добри думи. В тази връзка руснаците представиха във Вашингтон проектодокумент, в който са описани по-нататъшни стъпки за подобряване на отношенията, намаляване на конфронтацията и развитие на контакти между дипломати и военни. В Москва са напълно наясно, че Тръмп не може сам да вземе повечето решения - било то по отношение на санкциите или за връщането на Русия във формата Г-7. Следователно очакванията й са скромни.
Русия има няколко причини за по-голямото спокойствие. Тръмп е под политически натиск - особено заради предполагаемите му връзки с Русия. От гледна точка на Москва, американският президент можеше да се обърне към Владимир Путин много по-рано, ако не бяха безкрайните драми за ролята на Кремъл в изборите от 2016 г.
Руският лидер не чувства вътрешен натиск за срещата на върха с Тръмп. Неговата власт е безспорна, а външната му политика се харесва на руснаците. В страната се чуват гласовете на недоволстващите от прекомерната демонстрация на сила в света, докато в страната резултатите от усилията за подобряване на условията на живот са скромни.
Едното обаче не изключва другото. Следователно би било грешка да се предположи, че тези граждани биха желали да се откажат от възстановената тежест на Русия в света.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: "Духът на Хелзинки"  се събужда, за да посрещне Доналд Тръмп и Владимир Путин

Politico: "Духът на Хелзинки" се събужда, за да посрещне Доналд Тръмп и Владимир Путин

16 Юли 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Време е Финландия да излезе от сянка: Доналд Тръмп и Владимир Путин идват в Хелзинки, пишат в европейската редакция на изданието Politico.
Финландската столица бе в дълга лятна ваканция от някогашната си роля на посредник на световни лидери. За разлика от предходните срещи, този път Хелзинки не е домакин на среща, свикана в името на гарантирането на стабилността в Европа. Сега финландската столица посреща двама мъже, двама президенти на две суперсили, които тласнаха Стария континент към размирици.
"Финландците имат смесени чувства с оглед този факт", обяснява Ян Рийхелайнен, експерт по националната сигурност. "Ние изградихме образ като на страна от типа посредник и сме горди да бъдем домакини. Но са налице страхове за това какво точно Тръмп и Путин може да се договорят тук".
От редакцията припомнят, че финландската столица е била домакин на множество срещи на високо равнище между САЩ и Русия. През 1990 г. в Хелзинки се срещат Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов, за да обсъдят инвазията на Ирак в Кувейт. През 1997 г. Бил Клинтън и Борис Елцин обсъждат там разширяването на НАТО и контрола върху оръжията. Но може би най-величественото дипломатическо постижение на града е срещата на високо равнище през 1975 г., на която се събират представители на СССР, САЩ и други страни в името на добросъвестния диалог. Насърчаването на разговорите между непримиримите противниците - това всъщност е "духът на Хелзинки", който ще бъде събуден, за да посрещне държавните глави на САЩ и Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Обсъждането на Сирия по време на срещата на върха в Хелзинки няма да е лесно, заради отношението към Иран

Дмитрий Песков: Обсъждането на Сирия по време на срещата на върха в Хелзинки няма да е лесно, заради отношението към Иран

16 Юли 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Обмяната на мнения върху въпросите за Близкия изток по време на срещата на върха на президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, в Хелзинки няма да бъде лесно, заради отношението на Вашингтон към Иран, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Много добре знаем отношението на Вашингтон към Иран. Но в същото време Иран също е наш добър партньор в търговското и икономическо сътрудничество. Поради тази причина това няма да бъде лесен обмен на мнения“, заяви той.
Срещата на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се проведе в понеделник в Хелзинки от 13:20 часа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Със срещата на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин, Русия е насочила поглед към връщането на статута си на глобална сила

VOA: Със срещата на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин, Русия е насочила поглед към връщането на статута си на глобална сила

16 Юли 2018 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Докато президентът на Русия Владимир Путин се подготвя за своята среща лице в лице с американския си колега Доналд Тръмп в Хелзинки, руски политически наблюдатели твърдят, че очакванията на Кремъл са ниски, освен за един ключов въпрос: Символичното завръщане на Русия от международна изолация към световна сила, пише Voice of America.
Преди срещата, президентът Тръмп – след продължителна седмица на срещи с традиционни американски съюзници в Брюксел и Лондон – предположи, че разговорите му с руския лидер „може да са най-лесни от всичките“.
Въпреки това руски анализатори предупреждават, че Тръмп ще бъде изправен пред изпечен политик, чиито аргументи са добре усъвършенствани по време на 18-годишното му властване.
„За Путин винаги има начин да повтори това, което винаги е казвал: „Русия никога не е правила нищо нередно. Русия не трябва да подобрява или да променя нищо““, заяви Мария Липман, живеещ в Москва редактор за „Counterpoint“, списание публикуванo от Института за европейски, руски и евразийски изследвания в университета Джордж Вашингтон.
„Ако Америка иска да промени политиката си, ние го приветстваме. Ние не съжаляваме за нищо и нямаме нищо за коригиране“, добавя тq, описвайки виждането на Кремъл в последните години.


Преобръщане на отношенията
Срещата на върха в Хелзинки идва по време на политически упадък в често спорните отношения, които се разчупиха заради руската анексия на Крим през 2014 година и ерозираха допълнително заради обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.
Руските действия в Източна Украйна, Сирия и обвиненията, че Кремъл може да е отговорен за отравянето на бивш руски шпионин – и свързаната към него смърт на британски гражданин през изминалата седмица от руски невропаралитичен газ на британска земя – само изостриха недоверието.
В лицето на отрицанията на Кремъл, Белият дом на Тръмп въпреки това експулсира дузина руски дипломати и засили санкциите, ход който позволи на Тръмп да твърди, че „никой не е бил по-твърд с Русия от мен“.
Все пак тези наказания често се сблъскват с постоянно изявяваното желание на Тръмп да подобри отношенията с Москва. Тръмп беше този, отбелязват наблюдателите, който изпрати емисари до Москва, за да преговарят за срещата му с Путин.
Добавяйки още интрига, федерално разследване, което разкрива че предизборната кампания на Тръмп има връзки с руското правителство непосредствено преди избора му за Белия дом през 2016 година.
Привържениците на Тръмп, както и Кремъл, непреклонно отричат подобно нещо.


Оптика, засега
Имайки предвид фона на настоящата ситуация, представители на Кремъл се присъединиха към Белия дом в поставянето на летвата прекалено ниско за предстоящата среща.
„Путин не очаква твърде много от срещата от практична гледна точка“, заяви Надежда Арбатова, специалист по външна политика от Института за световна икономика и международни отношения в Москва. „Но срещата е важна за Москва, тъй като ще бъде разглеждана като признание за статута на Русия като Велика сила“.
По-малко ясно е какво могат да предложат двете страни една на друга отвъд баналностите, насочени към по-добри отношения.
„Може да има компромис за Сирия, ако Русия се съгласи на американските изисквания в замяна на запазването на (сирийския лидер Башар) Асад на настоящата му позиция“, заяви Арбатова.
„Колкото до Украйна, няма видим компромис към момента, тъй като президентът Тръмп не може да вдигне санкциите докато подминава Конгреса“, отбеляза тя.
Представители и от двете страни намекнаха за възможна сделка върху контрола на оръжията, цел която беше одобрена и от двамата лидери, без да се споменават детайли.
Едно нещо, в което представителите на Кремъл не влагат много вяра: Туитър дипломацията на Тръмп, която го представи като подкрепящ всички проруски позиции върху всичко от сваляне на санкциите до признаване на Крим за руска територия.
„Досега вече има достатъчно доказателства за Русия да осъзнае, че това което казва Тръмп трябва да бъде вземано със зрънце сол“, заяви Липман.
„Мисля, че всички осъзнават, че това не може да бъде приемано като неговото намерение или американската политика, или пък дори декларация за намеренията му“, допълни тя.


Какво искат руснаците
Ключово за преговорните тактики на Путин: настояване, че Русия вече не е обект на американски искания или натиск.
Въпреки това някои анализатори спорят, че руското публично мнение е това, което поставя ограничения върху Путин.
„При Путин няма търсене на директна отговорност, но политиките се правят базирани на това, което публичното мнение позволява на правителството и на Путин да прави“, заяви Денис Волков, изследовател в „Levada Center“, водеща независима социологическа агенция в Москва.
Скорошно изследване, направено от Волков и московския „Carnegie“ център разкри, че руснаците подкрепят бойната позиция на своя президент със Запада, докато в същото време са готови да намалят враждебността.
„Хората вече се уморяват от външна политика и от външния дневен ред на Путин. Те искат държавата да харчи повече средства у дома. Възгледите на мнозинството са такива, че ние помагаме на други държави прекалено много, харчим върху техните страни прекалено много и вече е време да харчим повече пари у дома“, заяви Волков.
С други думи, руска огледална платформа на собствената на Тръмп „Първо Америка“, където заплахите и щедростите са заменени от търсенето на сделки в националния интерес.
„Случаят не е само, че легитимността на Путин идва единствено от конфронтацията. Легитимността идва и от сътрудничеството, ако то се прави по подходящия начин“, допълни още Волков.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Доналд Тръмп е предпазлив преди преговорите в Хелзинки

BBC: Доналд Тръмп е предпазлив преди преговорите в Хелзинки

16 Юли 2018 | 05:52 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник, слагайки край на шумната си европейска обиколка, в която той разкритикува съюзниците си, предава BBC.
Тръмп заяви, че има „ниски очаквания“ преди разговорите във финската столица Хелзинки, но добави, че „може би нещо добро“ ще може да излезе от тях.
Многоочакваната среща идва, след като 12 руснаци са с повдигнати обвинения за хакерска атака по време на американските избори през 2016 година.
Тръмп заяви, че ще повдигне въпроса, но срещата си има формален дневен ред.
Чуват се гласове в САЩ насочени към Доналд Тръмп с призив да отмени срещата си заради обвиненията, оповестени в петък.


Какво ще се обсъжда?
Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че и двете страни са се съгласили срещата да няма поставен дневен ред.
Но той допълни, че му е „трудно да повярва“, че Путин не знае за предполагаемата хакерска атака по време на изборите и че темата ще бъде засегната.
„Това е една от целите на срещата, президентът да се срещне очи в очи с президента Путин и да го пита директно“, заяви Болтън пред „ABC News“.
Тръмп беше призован и да повдигне въпроса за отравянето на двама души във Великобритания, които са били изложени на невропаралитичния газ „Новичок“. Следователите вярват, че инцидентът е свързан с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал през март.
Американският президент поясни какво ще бъде обсъдено на срещата по време на съвместн пресконференция с британския премиер Тереза Мей през миналата седмица.
„Ще си говорим за Сирия. Ще си говорим за други части от Близкия изток. Аз ще говоря за предпазването от разпространението на ядрени оръжия“, заяви Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джон Болтън сравни срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин с разговорите между Франклин Рузвелт и Йосиф Сталин

The Daily Express: Джон Болтън сравни срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин с разговорите между Франклин Рузвелт и Йосиф Сталин

16 Юли 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, сравни срещата на върха с руския президент Владимир Путин с разговорите между американския президент Франклин Рузвелт и съветския лидер Йосиф Сталин по време на Втората световна война, пише британският вестник The Daily Express.
Болтън заяви, че Франклин Рузвелт се е срещал със Сталин във време, когато „активността“ в Русия е била по-брутална, отколкото е в 21-ви век и хора, които критикуват президента, рискуват да имат кръгозора на „плодови мушици“.
„Франклин Рузвелт се е срещал с Йосиф Сталин във време, когато активността в Русия е много по-лоша, отколкото е днес. Не извинявам днешното поведение, но не изглежда това да е притеснявало Франклин Рузвелт. И либералните Демократи също не са били притеснени по онова време, когато той се е срещал със Сталин. Нека да се опитаме да имаме малко историческа перспектива тук и да не се държим сякаш имаме кръгозора на плодови мушици“, заяви Болтън.
Запитан дали е редно Тръмп да се среща с Путин, когато имиджът му по отношение на свободата на медиите, е толкова лош, както и покрай обвиненията към руската държава за затворени и убити журналисти, съветникът по национална сигурност отговори: „Мога да ви кажа, когато се срещнах с президента Путин преди няколко седмици, за да се подготвим за срещата в Хелзинки, че той показа ясно, че руската държава не е замесена.“
Президентът Тръмп използва социалната мрежа „Туитър“ преди срещата в Хелзинки, критикувайки медиите и заявявайки че никога няма да бъде задоволен от крайния резултат на разговорите си с лидера на Източната суперсила.
„Заминавам към Хелзинки, Финландия – очаквам срещата ми с президента Путин утре. За съжаление, независимо от това колко добре се справя на срещата, ако ми бъде даден великият град на Москва като възмездие за всичките грехове и злини, извършени от Русия… След години бих се върнал, за да критикувам че това не е било достатъчно – и че е трябвало да получа Санкт-Петербург в добавка! Много от нашите медии всъщност са основния враг на хората и всичко, което Демократите знаят, е да се противопоставят и да възпрепятстват! Това е причината да има толкова омраза и раздор в нашата страна – но в един момент това ще се излекува!“, написа Тръмп в „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жителите на Хелзинки считат, че срещата на върха между Русия и САЩ е преместила града в центъра на световното внимание

ТАСС: Жителите на Хелзинки считат, че срещата на върха между Русия и САЩ е преместила града в центъра на световното внимание

16 Юли 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Кратка бяла нощ отделя Хелзинки от събитие, което в понеделник ще направи столицата на Финландия главния център на световната политика, пише ТАСС.
В президентския дворец на града до Финския залив в този ден ще се проведе първата пълноформатна среща между лидерите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Доколкото успяха да се убедят кореспондентите на ТАСС, жителите на Хелзинки са в по-голямата си част поласкани от факта, че изборът за място на толкова важна среща е паднал върху техния град.
Но сред атомсферата на традиционното финско спокойствие присъства и елемент на тревожност: мерките за безопасност преди пристигането на гостите, са повишени до най-високо ниво, за което напомнят закритите улици, военният кораб в пристанището на града и полицейски служите, които са дежурни на всяка пресечка в централната част на града.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От Белия дом обявиха часа за насрочената пресконференция след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

Sputnik: От Белия дом обявиха часа за насрочената пресконференция след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

16 Юли 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият руски колега Владимир Путин ще започнат своята среща лице в лице по време на срещата на върха в понеделник в Хелзинки около 13:20 часа и ще продължат разговорите си за час и половина, според график на събитията, публикуван от Белия дом, предава Sputnik.
Срещата лице в лице ще приключи в 14:50 часа и лидерите ще продължат с работен обяд. Съвместната им пресконференция ще започне с 16:50 часа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Срещата на върха и прозореца на възможностите

„Коммерсант“: Срещата на върха и прозореца на възможностите

16 Юли 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Москва. В коментар за руския вестник „Коммерсант“ Владимир Орлов, създател на изследователската фондация в Русия „ПИР-Центра“ анализира предстоящата среща на върха между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, отбелязвайки трите основни възможности за разговори по време на срещата. Агенция „Фокус“ представя коментара без редакторска намеса.


Хелзинската среща между президентите Путин и Тръмп, която ще започне след няколко часа, не е затворена за издаването на съдбоносни документи. И това е правилно. Нужно е да започнем с изменението на емоционалния фон на руско-американските отношения, така че и двамата лидери да намерят общия тон на диалога и да го превърнат в системен. Ако това им се отдаде, тогава се появява възможност… не, дори не пробив, но лъч. Възможност да прелистите страницата за „кризисни управления“ и да пристъпите към намаляване на конфронтацията. Да се разреди напрежението. И да се изпрати съответния сигнал до всички по света.
Макар, че хелзинската среща на върха ще бъде повече за „атмосферата“, отколкото за „месото“ (т.е за съдържанието), времето ще изисква от президентите значителни стъпки, които ще играят ролята на съединител, преди да се натисне газта. По дефиниция те не могат да бъдат много. Една… две… максимум три.

Първата може да бъде формирането на съвместна стратегическа програма за противодействие на международния тероризъм. Намеци за това се появиха още след „11.09“. Но потенциалът за съвместни действия не беше реализиран. Междувременно заплахата от международния тероризъм стои и пред американския, и пред руския праг. В наш общ интерес е да бъде обезглавена хидрата на тероризма. И такива възможности има, ако усилията бъдат обединени. Приоритетът може да бъде насочен към три направления: усилията за борба с тероризма в Близкия изток, сътрудничество в противодействието на финансирането на тероризма и минимизиране на рисковете от получаване на достъп до оръжия за масово унищожение от терористи. По отношение на перспективите за урегулиране на ситуацията в Сирия, позициите на Русия и САЩ днес са парадоксално по-близки, отколкото се вижда с „просто око“. И това внушава умерен оптимизъм.

Втората такава стъпка може да стане двустранна стратегическа програма за противодействие на разпространението на ядрени оръжия. Тук е заложен траен фундамент: през 1968 година СССР и САЩ сключват Договор за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО). Този договор дори е наричан „съветско-американският кондоминиум“, въпреки че обединява над 180 държави в света. „Новата студена война“ между Русия и Запада рискува да доведе до пукнатини в неговия фундамент. Разпространението на ядрени оръжия по света е еднакво опасно и за Русия, и за САЩ. Но тук има уловка: Путин и Тръмп имат различни възгледи за това как да действат с Иран. Тръмп реши да „потопи“ ядреното споразумение с Иран, в което влиза и Русия. В Москва – по мое мнение, правилно – смятат, че това не е най-мъдрото решение. И Москва няма да настъпи Техеран, за да задоволи Вашингтон. Така че разногласията по отношение на Иран ще продължат. Въпреки това, ако съвместната двустранна работа по стратегията за противодействие на ядреното разпространение и укреплението на ДНЯО бъде наложена, това ще позволи да не се получава застой там, където има разногласия.

Третата стъпка може да бъде съвместната програма между Русия и САЩ за изграждане на доверие в киберпространството, с поглед към съвместното лидерство в изработката на международните правила за игра в тази сфера. Въпреки това, за тази стъпка все още не се вижда готовност във Вашингтон – преди всичко поради вътрешнополитически причини. Но това може да се превърне във въпрос за следващата среща на върха. В крайна сметка, ако Хелзинки приключи с неясно-положителна бележка, тогава ще започне основната работа – чернова, само за подготовката на тази среща на върха, където „месото“ трябва да бъде не „факултативно“, а „основно ястие“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RT: Владимир Путин няма да зареже Европа заради САЩ, пробив в Хелзинки е малко вероятен

RT: Владимир Путин няма да зареже Европа заради САЩ, пробив в Хелзинки е малко вероятен

16 Юли 2018 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Срещата между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп е малко вероятно да завършат с пробив, тъй като Москва няма да зареже своите „съюзници и приятели“ заради САЩ, докато Тръмп ще бъде изправен пред критики у дома, заради сближаването си с Русия, пише Russia Today.
Срещата лице в лице между руския и американския президент ще се проведе в Хелзинки, Финландия в понеделник следобяд. Преди срещата Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет за международни работи, един от най-големите мозъчни тръстове в страната, сподели с Russia Today своите виждания за предстоящото събитие.
Руският президент е вероятно да устои на „изкушението“ да се договори със САЩ директно, пренебрегвайки интересите на Европейския съюз, вярва Кортунов, особено докато напрежението между Доналд Тръмп и европейските лидери е високо. Европа все още е по-важен партньор за Русия, отколкото САЩ, и те също споделят сходни дипломатически позиции по много международни проблеми.
„Европейският съюз е основният търговски партньор на Русия, основният източник на инвестиции и нови технологии. По редица важни въпроси за Москва – ядреното споразумение с Иран или статута на Ерусалим, например – Европейските позиции са далеч по-близо до руските, отколкото тези на САЩ. Като цяло европейските държави са много по-надеждни и предвидими партньори отколкото САЩ“, заяви Кортунов пред Russia Today.
Русия също така би взела в предвид ефекта, който всякакво възможно „сближаване“ със САЩ би имал върху нейните „съюзници и приятели“, заяви Кортунов изброявайки Иран, Сирия, Северна Корея, Венецуела и Китай като примери за такива държави.
„Реакцията на Пекин е особено важна за Москва, имайки предвид че срещата в Хелзинки се подготвя по време на сериозна криза в отношенията между САЩ и Китай“, смята той.
Американският президент също има и „относителна слабост“ в умението си да преговаря свободно, предупреди Кортунов. Тръмп, за разлика от Путин, е изправен пред тежък вътрешен натиск и всякакви сделки, постигнати в Хелзинки, могат потенциално да бъдат подкопани от висшестоящите законодатели в САЩ и бюрокрацията, която постоянно показва твърда антируска позиция.
„Всякакви споразумения, които може да се сключат в Хелзинки, могат да бъдат не само критикувани, но и „променени“ от представители на вашингтонската администрация, сред които няма кой знае колко много поддръжници на сближаването между САЩ и Русия. Намеса от американския Конгрес е вероятна; той неколкократно показа своето желание да ограничи властта на американския президент в работите свързани с Русия“, заяви той.
Имайки предвид всичките „препятствия“, пред които са изправени Путин и Тръмп, е трудно да се очаква „пробив“ по време на предстоящата среща на върха и Русия вероятно ще се придържа към по-скромни цели. Доналд Тръмп, обаче, може да излезе с някои „неочаквани“ и „необичайни“ предложения, докато Путин е вероятно да предприеме „предпазлив“ подход.
„Доколкото някой може да знае, най-важната цел за Русия към този момент е да се прекрати по-нататъшното влошаване на отношенията със САЩ, тези отношения да бъдат стабилизирани, макар и да са на много ниско ниво към момента, и чак тогава да се продължи към тяхното постепенно нормализиране“, заяви Кортунов. Подновяването на „нормалните“ дипломатически отношения – поне прекратяването на взаимни експулсирания на дипломати – вероятно също ще бъде сред приоритетите на Москва.
При всички случаи, ако двамата лидери успеят да избегнат някакви големи гафове и открити „публични конфликти“, срещата „ще бъде приветствана в Москва и Вашингтон като голям политически успех“, докато „истинските затруднения и противоречия“ може да излязат на повърхността по време на изпълнението на споразуменията, постигнати в Хелзинки, заключи Кортунов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външният министър на Финландия определи преговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп като позитивен сигнал

РИА Новости: Външният министър на Финландия определи преговорите между Владимир Путин и Доналд Тръмп като позитивен сигнал

15 Юли 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Предстоящите в понеделник преговори между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, които ще се проведат в Хелзинки, представляват позитивен сигнал, счита министърът на външните работи на Финландия Тимо Сойни, цитиран от РИА Новости.
„Мисля че и двамата лидери са склонни да поддържат умерени очаквания. Но може да има и изненада. Да, разбира се, тези дискусии са дълбоки, но най-важното е, че това е позитивен сигнал, че те ще работят заедно и ще могат да обсъждат въпросите помежду си“, заяви Сойни.
Преговорите, по мнението на външния министър, ще се отнасят до въпроси свързани с международната политика и той очаква от президентите резултати, които ще помогнат с разрешаването на световните проблеми.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп заяви, че се надява на подобрение на отношенията с Русия

РИА Новости: Доналд Тръмп заяви, че се надява на подобрение на отношенията с Русия

15 Юли 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в интервю за телевизионния канал „CNBC“, обвини Демократическата партия, че е допуснала хакерската атака, в която обвинява Русия, като добави, че все още се надява да се сприятели с Русия, въпреки че това може и да не се случи поради „лова на вещици“, отприщен от опонентите му, предава РИА Новости.
„Те се опитаха да атакуват не само уебсайта на Демократическата партия, но и този на Републиканската. Но ние имахме по-добра защита. Те не успяха. Мисля, че Демократическата партия трябва да се срамува от това, че допусна хакерска атака срещу себе си“, заяви Тръмп.
„Мисля, че сприятеляването с Русия е хубаво нещо, но може би няма да ни се отдаде такава възможност. Те (отношенията с Русия) сериозно пострадаха от „лова на вещици“, допълни той в навечерието на срещата с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки.
На въпрос кой е главният съперник на САЩ, Тръмп отговори: „Ние имаме много съперници. ЕС е наш съперник в това, което правят в търговията, Русия е наш съперник, Китай е наш съперник в икономически смисъл“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

ТАСС: Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

15 Юли 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в неделя пристигна в столицата на Финландия, Хелзинки, където на 16 юли ще проведе първата си пълноформатна среща на върха с президента на Русия Владимир Путин, предаде кореспондент на ТАСС от летището в Хелзинки, където се е приземил самолета на американския държавен глава.
Във Финландия Тръмп пристигна със съпругата си Мелания. Те идват от Великобритания, където бяха на работна визита.
При пристигането си в Хелзинки американският президент се е отправил към хотел „Хилтън“, разположен на брега на Финския залив. Както съобщава кореспондентът на ТАСС, кортежът на Доналд Тръмп се състои от десетки автомобили на тайните служби и полицията.
Срещата на върха между Русия и САЩ започва в понеделник в 13:00 часа местно време в президентския дворец, намиращ се в центъра на столицата. След срещата на лидерите на двете страни е планирана съвместна пресконференция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп очаква критики след срещата си с Владимир Путин

ТАСС: Доналд Тръмп очаква критики след срещата си с Владимир Путин

15 Юли 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че с нетърпение очаква срещата с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки, но при всеки резултат на преговорите при завръщането му в родината го очакват критики, предава ТАСС.
„Отправям се в Хелзинки, Финландия и с нетърпение очаквам срещата с Путин утре. За жалост, колкото и успешна да бъде срещата, дори и да ми предадат великия град Москва като компенсация за всички грехове и злини, извършени от Русия дълги години, пак ще ме посрещнат с критика, че не съм достатъчно добър и не съм успял да взема в добавка и Санкт Петербург“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Президентът също така отбеляза, че значителна част от американските медии са „врагове на народа“, а представителите на Демократическата партия „само се съпротивляват и възпрепятстват“ „В нашата страна е пълно с ненавист и разногласия, но някой ден тя ще се изцели“, заключи президентът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда“ : Сергей Лавров съобщи какво Путин иска да получи от Тръмп

„Правда“ : Сергей Лавров съобщи какво Путин иска да получи от Тръмп

15 Юли 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Буквално целият свят е замрял в очакване на срещата между руския и американския президент. Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се проведе в Хелзинки на 16 юли в 13:15 часа местно време (съвпада с българското часово време), пише „Правда“.
Предстоящата среща между ръководителите на двете суперсили беше коментирана от руския външен министър Сергей Лавров. По този начин руският политик заяви, че идеалният край на работната среща ще бъде решението за възобновяване на замразените комуникационни канали между двете държави.
Според Лавров Русия и САЩ трябва да установят отношения и да постигнат взаимно разбирателство не само за собствените си интереси, но и в полза на целия цивилизован свят и геополитическа стабилност. В удобни и честни дипломатически отношения между Русия и САЩ руският външен министър вижда ползи за всички останали страни.
Лавров обобщи, че в момента Москва и Вашингтон не обсъждат и не работят заедно по редица теми, които не могат да бъдат обсъждани. Външният министър подчерта, че това се отнася до тероризма, киберсигурността, енергетиката, трафика на наркотици и регионалните конфликти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Вече залагат за успеха на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

Взгляд: Вече залагат за успеха на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

15 Юли 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Предстоящите в понеделник преговори между лидерите на Русия и САЩ ще приключат положително – във всеки случай поне за Москва. В крайна сметка това е колективното мнение на финансистите, купуващи цени книжа, пише Взгляд.
В очакване на срещата на руския и американския президент, изтичането на капитал от всички фондове, инвестиращи в руски акции и облигации, беше заменено от приток. От 5 юли до 11 юли инвеститорите инвестираха 130 млн. долара в руски ценни книжа срещу изходящ поток от 80 млн. долара. Чуждестранните инвеститори отново проявяват интерес към инвестициите в руския държавен дълг, според анализатори „Росбанк“.
На второ място, в навечерието на срещата на двамата президенти, индексът на Московската фондова борса два пъти актуализира историческия максимум и в сряда достигна 2377 пункта.
Също така, руските ценни книжа и борса се подпомагат от високите цени на петрола, търсенето на които се подхранва от постоянни изявления на експертите за глобалната заплаха от недостиг на тази суровина, допълва тя.
И накрая, историческите срещи на президентите на Руската федерация и Съединените щати винаги водят до увеличаване на потока от средства.
Пречупването на положителна тенденция, разбира се, винаги е възможна под формата на различни геополитически рискове, но в момента такъв риск е минимален, Ако президентите успеят да постигнат положителни решения за Сирия и Украйна и също така да обсъдят положителните перспективи на „Северен поток-2“, растежът на руския фондов пазар ще продължи.
Друго нещо е, колко дълго ще има положителното настроение? Не може да се изключи, че през есента махалото може да се люшне по друг начин поради появата на нови геополитически рискове или влошаване на старите. И тогава интересът на инвеститорите към руския финансов пазар ще намалее.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Да се казва, че ЕС и САЩ са търговски противници е фалшива новина

Доналд Туск: Да се казва, че ЕС и САЩ са търговски противници е фалшива новина

15 Юли 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск заяви, че ЕС и САЩ са най-добри приятели и заявяването на обратното, че са противници е „фалшива новина“, предава Reuters. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският съюз е противник на Вашингтон по отношение на търговията.
„САЩ и ЕС са най-добри приятели. Който казва, че са противници, разпространява фалшиви новини“, заяви Туск на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Тръмп заяви по-рано, че ЕС е „противник“ на САЩ „заради това, което прави в търговията“, допълвайки, че „това не значи, че той е лош“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Алексей Пушков коментира позицията на Доналд Тръмп за Украйна

Известия: Алексей Пушков коментира позицията на Доналд Тръмп за Украйна

15 Юли 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският сенатор Алексей Пушков коментира позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп по Украйна. Според него тя характеризира Доналд Тръмп като реалист, пише „Известия“.
„От Русия зависи много по света, а ролята на Киев се изчерпва с украинската криза“, заяви Пушков на профила си в социалната мрежа „ТуитъР“. „И Украйна не дава основания за ентусиазъм“, допълни той.
По рано позицията на Тръмп спрямо Украйна бе коментирана и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който заяви, че американският лидер повече се вълнува от позицията на Русия по украинския въпрос. „В някои наши разговори Тръмп не скри, че изпитва по-малко възторг към Украйна и повече разбира това, което Русия направи“, отбеляза Туск.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Доналд Тръмп излетя от Шотландия към Финландия

ABC News: Доналд Тръмп излетя от Шотландия към Финландия

15 Юли 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп замина за Финландия, където в понеделник ще проведе среща с руския си колега Владимир Путин, предава ABC News.
Самолетът на Тръмп излетя от Глазгоу малко преди 16:00 часа местно време (18:00 българско). Полетът до Хелзинки продължава около три часа.
Президентът не се срещна с журналисти преди заминаването си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сенатор Джон Корнин: Доналд Тръмп трябва да бъде нащрек по време на срещата с Путин

Сенатор Джон Корнин: Доналд Тръмп трябва да бъде нащрек по време на срещата с Путин

15 Юли 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Джон Корнин (Републиканска партия, Тексас) заяви, че е полезно световните лидери да се срещат и да си сътрудничат, но предупреди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде „нащрек“ по време на срещата си със своя руски колега Владимир Путин, предава The Hill.
Корнин, смятан за втория по влияние републиканец в Сената заяви, че „би било контрапродуктивно“, ако Тръмп пропусне възможността да общува с Путин. „Но от друга страна трябва да бъде наясно с кого общува и да е нащрек“, уточни той.
Според сенатора Путин „не уважава демокрацията и иска се възползва от всеки шанс да я подкопае“.
Същевременно той добави, че САЩ и Русия и мат много общи интереси, включително борбата срещу „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Хънтсман, посланик на САЩ в Русия: Вероятността Доналд Тръмп да признае анексирането от Русия на Крим е много ниско вероятна

Джон Хънтсман, посланик на САЩ в Русия: Вероятността Доналд Тръмп да признае анексирането от Русия на Крим е много ниско вероятна

15 Юли 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският посланик в Русия Джон Хънтсман заяви, че е „много малко вероятно“ президентът на САЩ Доналд Тръмп да признае присъединяването на Крим към Русия, когато се срещне със своя руски колега Владимир Путин в Хелзинки, пише The Hill.
Попитан от журналист дали Тръмп би могъл да използва възможността, за да признае присъединяването през 2014 г., Хънтсман нарече акта „нарушение на международното право“.
„Крим е нарушение на международното право, всички ние признаваме това, това е политиката на САЩ“, заяви каза дипломатът.
По-рано Тръмп заяви, че Крим е „руски, защото всеки, който живее там, говори руски език“. Той също така обвини предшественика си, бившия президент Барак Обама, че е позволил поглъщането.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Доналд Тръмп ще има по-силна ръка за раздаване на срещата си в Хелзинки заради повдигнатите обвинения срещу агентите на руското разузнаване

Джон Болтън: Доналд Тръмп ще има по-силна ръка за раздаване на срещата си в Хелзинки заради повдигнатите обвинения срещу агентите на руското разузнаване

15 Юли 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има „по-добра ръка за раздаване“ по време на срещата си със своя руски колега Владимир Путин, след като министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу 12 служителя на руското разузнаване, за които се смята, че са извършвали намеса на изборите за президент в САЩ през 2016 г., предава ABC News.
Болтън заяви, че обвиненията показват, че американската правосъдна система е наясно с руските усилия за намеса на изборите. Според него сега Тръмп може да каже на Путин, че въпросът е важен и че е необходимо обсъждането му.
Допълнително съветникът допълни, че е „трудно за вярване“, че служителите на разузнаването могат да извършат подобни действия без знанието на Путин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преди срещата си с Владимир Путин Доналд Тръмп заяви, че Русия, ЕС и Китай са „противници“ на САЩ

AFP: Преди срещата си с Владимир Путин Доналд Тръмп заяви, че Русия, ЕС и Китай са „противници“ на САЩ

15 Юли 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изброи Русия, Ес и Китай като противници в интервю, излъчено в навечерието на срещата му на високо равнище с президента на Русия Владимир Путин, предава AFP.
„Имаме много противници. Мисля, че ЕС е противник по отношение на това, което прави в търговията“, заяви Тръмп.
„Не бихме си го помислили за Европейския съюз, но те са противник. Русия е също противник в определени отношения. Китай е икономически противник със сигурност. Но това не значи, че те са лоши. Това не значи нищо. Имам предвид, че ние се съревноваваме с тях“, заяви президентът на САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ не очакват конкретни резултати от срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

Джон Болтън: САЩ не очакват конкретни резултати от срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

15 Юли 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът в Белия дом по национална сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ не очакват „конкретни резултати“ от срещата в понеделник в Хелзинки между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, предава Reuters.
„Питахме, а руснаците се съгласихме, че преговорите няма да имат структура. Не очакваме конкретни резултати“, заяви Джон Болтън по време на интервю пред местна медия.
Същевременно той засегна темата за повдигнатите обвинения срещу 12-те служителя на руските тайни служби за предполагаемата намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. Според него е глупаво да се говори, че Тръмп може да поиска от Путин тяхното екстрадиране.
„Глупаво е да искаме нещо, на което нямаме легално право. А този въпрос е сериозен“, допълни Болтън.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сенатор Ранд Пол: Трябва да се фокусираме върху защитата на изборите в САЩ

Сенатор Ранд Пол: Трябва да се фокусираме върху защитата на изборите в САЩ

15 Юли 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Ранд Пол (Републиканска партия, Кентъки) заяви, че опитът руският президент Владимир Путин да бъде държан отговорен за намесата по време на изборите в САЩ е „загуба на време“ , допълвайки, че САЩ и други страни също са действали по подобен начин, предава The Hill.
„Мисля, че би било грешка да искаме отговорност от руснаците. Нещата стават твърде междупартийни – забравяме, че най-важното нещо е да направим изборите ни неприкосновени“, заяви Ранд Пол. Според него руските опити за намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. са в отговор на американската намеса преди това на изборите в Грузия и в Украйна.
„Докато не разберем, че всичко, което правим ще има ответна реакция, няма да имаме мир по света“, убеден е сенаторът.
Същевременно той допълни, че искането от страна на Тръмп по време на срещата му с Путин да се екстрадират в САЩ служителите на руското разузнаване е безсмислено, понеже Москва едва ли би се съгласила.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп заяви, че ще обмисли възможността да поиска от Владимир Путин да екстрадира руските агенти, обвинени в намесата на изборите

USA Today: Доналд Тръмп заяви, че ще обмисли възможността да поиска от Владимир Путин да екстрадира руските агенти, обвинени в намесата на изборите

15 Юли 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля възможността да поиска от своя руски колега Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки да екстрадира 12-те служители на руското разузнаване, обвинени, че са проникнали в компютърните системи на Демократическата партия на САЩ по време на изборите през 2016 г., пише USA Today.
На въпрос дали ще поиска от Путин екстрадирането на 12-те руски агенти, обвинени от екипа на специалния прокурор Робърт Мюлер, Тръмп отговори, че не е мислил преди по въпроса, но със сигурност ще попита. Същевременно той обвини своя предшественик Барак Обама, че не е разследвал навремето проникванията и Демократическата партия, че не си е оставила сървърите достатъчно обезопасени срещу проникване.
„Руснаците са се опитвали да хакнат и Националния комитет на Републиканската партия, но ние имаме значително по-силна защита“, допълни Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В Хелзинки са започнали демонстрации на противниците и привържениците на провеждането на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

Интерфакс: В Хелзинки са започнали демонстрации на противниците и привържениците на провеждането на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

15 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Във Хелзинки са започнали акции, както на привържениците, така и на противниците на очакваната в града среща на президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, предава Интерфакс.
Първата от акциите е марш, организиран от правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ и местната лява младеж. Според тях на мероприятието са участвали 10 хил. души, докато полицията смята, че те са били 1500. В ръцете на протестиращите има плакати с надпис „Правата на човека са за всички“, „Хелзинки призовава към мир“, „Събудете се и изхвърлете Тръмп!“, както и се флагове с дъги в подкрепа на сексуалните малцинства.
Междувременно в центъра на града провеждат митинг известните с критиките си към ръководството на Русия евродепутат Хайди Хаутала и писател Софи Оксинен.
В столицата е проведен и митинг на партия „Истински финландци“ в подкрепа на антимигрантската политика на САЩ.
Очаква се и в понеделник, в деня на провеждането на срещата между двамата президенти, в Хелзинки да се проведат други акции.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Според високопоставен американски конгресмен начинът, по който Доналд Тръмп ще обсъди намесата на изборите с Владимир Путин, ще бъде „бедствие“

The Hill: Според високопоставен американски конгресмен начинът, по който Доналд Тръмп ще обсъди намесата на изборите с Владимир Путин, ще бъде „бедствие“

15 Юли 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският конгресмен Адам Шиф (Демократическа партия, Калифорния) от комисията по разузнаване на Камарата на представителите заяви, че очаква начинът, по който президентът Доналд Тръмп ще обсъжда предполагаемата руска намеса на изборите с държавния глава на Русия Владимир Путин, ще бъде „бедствие“, посочвайки отказът на Доналд Тръмп да осъди въпросната намеса, пише The Hill.
Шиф заяви, че не очаква от Тръмп да направи нещо повече от това да пита Путин дали е направил това. „Честно казано това ще бъде метод за действие – бедствие“, заяви конгресменът. „Той ще седне с мъжа, който е наредил намеса на нашите избори и срещата няма да даде добри резултати“, допълни той.
По-рано министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за предполагаемо проникване в компютърните системи на Демократическата партия по време на предизборната кампания през 2016 г. Вместо да осъди Москва, президентът Тръмп обвини администрацията на своя предшественик Барак Обама, че не е спряла това.
„Част от причината за този обвинителен акт е да се стигматизират онези, които се намесват в нашите избори“, заяви Шиф . „Путин е ръководител на тази конспирация и той ще седи на масата с Доналд Тръмп, който смята, че обвинението е лов на вещици“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кметът на Хелзинки оцени значението на града за срещата между президентите на САЩ и Русия

РИА Новости: Кметът на Хелзинки оцени значението на града за срещата между президентите на САЩ и Русия

15 Юли 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Кметът на Хелзинки Ян Вапаавуори заяви пред РИА Новости, че предстоящата в града среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ще способства в бъдеще в него да се проведат и други важни срещи на високопоставени длъжностни лица от световен мащаб.
„Сега, когато срещата ще се проведе, ще се говори, че Хелзинки е мястото, където може да се организира такова мероприятие дори и за две седмици. Разбира се, това способства, че в перспектива столицата ще стане място за провеждане на различни мащабни, сложни и многообещаващи събития“, заяви Вапаавуори. Той допълни, че изборът се е спрял върху Хелзинки частично и заради това, че то е известно като надежден и функционален град.
„Бе сложно да организираме срещата за толкова кратно време и бяха необходими усилия. Един от проблемите е, че сега е разгарът на сезона на отпуските и ми се наложи да помоля няколко души да се върнат от почивка. И аз трябваше да прекъсна моята“, уточни градоначалникът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Майк Помпео отговори на призивите на някои американски сенатори за това срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп да бъде отменена

Washington Examiner: Майк Помпео отговори на призивите на някои американски сенатори за това срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп да бъде отменена

15 Юли 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че президентът Доналд Тръмп не трябва да отменя срещата със своя руски колега Владимир Путин, като същевременно разкритикува позицията на Демократическата партия, че те трябва да се отмени, пише Washington Examiner.
„Убеден съм, че срещата между президента Тръмп и Владимир Путин ще постави Америка на по-добро място“, заяви Помпео.
„Трябва да изразим своя дълбок шок, че планирате да се срещнете сам и без високопоставени съветници с Владимир Путин“, написа в отворено писмо до Тръмп група конгресмени от Демократическата партия за САЩ. „За жалост, заради вашето постоянно изразяване на симпатия към Владимир Путин, вашият конфликт на интереси и вашите нападки срещу нашите най-близки съюзници нямаме увереността, че ще можете да преговаряте с руския лидер и затова ви призоваваме да отмените срещата“, допълват те.
И други критици – и от Републиканската, и от Демократическата партия заявиха, че Тръмп трябва да отмени срещата „защото не е готов да държи Путин отговорен“, както смята влиятелният сенатор Джон Маккейн (Републиканска партия, Аризона).
„Президентът Тръмп трябва да поиска от Путин да предаде всички руски шпиони, обвинени от САЩ за намеса на изборите през 2016“, смята сенатор Боб Менендез (Демократическа партия, Ню Джърси“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.