НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

9 Октомври 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е изиграла ключова роля в рамките на споразумението ОПЕК+ и в рамките на това сътрудничество се стреми към баланс, но не и към завишение на цените и претоварване на пазара. Това пише в своя статия за октомврийското издание на списание „Икономически въпроси“, руският премиер Дмитрий Медведев, предава ТАСС.
„В много отношения, благодарение на ефективната политика на Русия на световния пазар, беше постигнато много по-балансирано съотношение между търсенето и предлагането. Напомням, че споразумението ОПЕК+ в периода на своята подготовка причини много скептично отношение. Независимо от това, в условията, в които болшинството от международните договорки и партньорства се рушат пред очите ни, позицията на нашата страна изигра ключова роля в гарантирането на това, че споразумението между страните-износителки на нефт реално заработи“, твърди Медведев.
Принципно, подчертава той, Русия се стреми „именно към баланс, но не и към завишени цени и претоварване на пазара“. „Освен това, ние периодично – и със съжаление – наблюдаваме геополитическата деформация на този баланс“, добавя руският премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

28 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.
Молбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на обема на производството, което обикновено се разглежда като искане, беше отклонена. Износителите на нефт показаха своята сила, но в реалност влиянието на ОПЕК в света стремително спада. На място на стария ред идва „дуумвиратът“ между Русия и Саудитска Арабия.
ОПЕК, един от стълбовете на икономически световен ред в последната третина на 20 век, възниква през 1960 година с целта да защитава колективно интересите на най-големите страни-производителки в тяхната борба с мощните тогава нефтени компании от САЩ и Западна Европа – „Седемте сестри“. Въпреки това, скоро се оказва, че новата организация може да прави и повече от това: както показва нефтената криза от 1973 година, ОПЕК може ефективно да регулира световния добив на петрол и дори да влияе на световната политика.
Причината за това: до края на 60-те години на пазара на въглеводороди доминират САЩ, бидейки главния производител и потребител едновременно. Но през 1971 година добивът на петрола в Америка достига своя пик и започва да намалява стремглаво. Ролята на страните от ОПЕК, особено държавите от Близкия изток, расте от година на година. И през 1973 година достига до 50 процента от глобалната продукция.
Картелът се превръща в глобален монополист, който има всички възможности за управляване на цените. И ако САЩ все още имат определени политически инструменти за въздействие над организацията (американците се явяват гаранти за сигурността на много нейни членове), то други големи потребители, като например Западна Европа и Япония, се превръщат фактически в нейни заложници. Към 80-те години световните цени на петрола скачат няколко пъти, а членовете на картела плуват в петродолари.
Упадъкът на ОПЕК, парадоксално, става пряко следствие на нейното могъщество. Изкуственото ограничение на добива води до там, че покупателите, в условията на покачващи се цени, биват принудени да търсят други варианти. Това води до икономии на гориво и разцвета на други източници на енергия, но най-важното – ръст на обема на добив на места, които не са свързани с ОПЕК (в частност СССР и Северно море).
Картелът успява да намери отговор, поканвайки нови участници и увеличавайки добива. Решението се оказва временно: увеличението на бройката участници води до неразбирателство и конкурентни борби в самата организация. Новият ръст на цените в началото на 21 век, предизвикани от стремителния подем на Китай, някак си смекчава проблема, но бумът на шистовия петрол в САЩ и възстановяването на рекордните добиви в Русия осигуряват на картела нова проверка на силата. Която той не може да премине.
Това се проявява най-ярко по време на кризата от 2008 година, когато членовете на организацията не могат да отговорят адекватно на паническото снижаване на цените на петрола. Черното злато тогава пада почти пет пъти в рамките на няколко месеца, но никакви мерки по ограничението на добива не се предприемат. Производителите са късметлии, че цените за по-малко от година скачат отново в региона на 100 долара за барел. През 2014 година историята се повтаря: ОПЕК отново не може да стигне до конкретно решение за намаляване или ограничаване на добива, въпреки че от това зависи съдбата на целия пазар и благополучието на самите участници в него. Към този момент неговият дял в производството на нефт в света практически спада до 30 процента.
Това се получава, защото членовете на ОПЕК, бидейки равни в правата си в рамките на организацията, силно се различават по своите възможности. Организацията може смело да се нарече „Саудитска Арабия и всички останали“. В началото всички участници са принудени да намалят квотите си, но когато сядат върху иглата на петролното благоденствие, това се превръща в проблематично заради социалните последствия в самите държави. Към края на първото десетилетие на 21 век единствено Рияд може да премахне стотици хиляди барели от пазара – за него той е като слон. Така че заседанията на картела се превръщат в съвет на бедните роднини, молещи саудитците да направят нещо, за да спасят тяхното благосъстояние. Става дори по-зле, когато се приемат квоти, но се нарушават масово от практически всички. Естествено, че в края на краищата най-голямата монархия в Персийския залив е изморена от това и поставя останалите членове на картела в състояние на „игнориране“.
В резултат, някога могъщата ОПЕК се превръща в напълно недееспособна организация, което води и до безпрецедентната дължина на спад в цените в периода 2014-2016 година. Две години членовете на организацията упорито търпят многомилиардни загуби, но не правят нищо, така че поне да смекчат насищането на пазара с петрол. Има, впрочем, аргументи за умишленото сдържане на собствените добиви от страна на саудитците, с цел отслабване на дъмпинга на шистовия петрол от страна на САЩ. Въпреки това, пасивността на останалите участници в клуба никак не изчезва. Кой знае как бие завършило това, ако в края на 2016 година не се бе намесила Русия в играта.
Както се видя, Москва може да бъде отличен партньор на ОПЕК, дори и въпреки обективните ограничения (мнозинството страни в организация напълно контролират своя петролен отрасъл, докато в Русия той е наполовина частен; в допълнение специфичните природни условия в Сибир не позволяват с лекота да се спират и възобновяват операциите, което е напълно реалистично в топлите страни). С помощта на Русия става възможно бързото договаряне и въвеждане на квоти, които реално започват да се изпълняват. Дори повече, през тази година членовете на ОПЕК+ се престараха, пускайки на пазара около 500 000 барела на ден по-малко, отколкото са нужни за достигане на споразуменията.
Въпреки това, ситуацията изглежда обърната наобратно. Цената на петрола вече премина границата от 80 долара за барел. Още повече, анализаторите считат, че възвръщането на „стоте“ (долара за барел) е напълно реалистична перспектива в светлината на санкциите на САЩ против Иран. Фактът, че е вероятно да встъпят в сила през ноември, се оспорва от много малко хора. Така че сега пред страните в организацията може да бъде поставена задача, противно на сегашната, да се увеличи добивът – така че да не бъде изплашен потребителят в средносрочна перспектива. Колкото и странно да изглежда, това може да се окаже твърде тежко за почти всички страни от ОПЕК.
Например, Нигерия възстанови пълния си капацитет на добив от момента на затихване на дългия конфликт в делтата на Нигер – но от тогава няма видим ръст. В Ангола стабилността пада и правителството, изглежда, не може да направи нищо по въпроса. Либия все още се намира в гражданска война. Иракският петролен отрасъл има добър потенциал, но единствено в дългосрочен план – сега възстановяващата се от разруха страна изпомпва колкото може. Венецуела, заради тежката си икономическа ситуация, беше защитата от всякакви ограничения в производството и доставките, но сега, след сериите неуспешни социалистически експерименти, производството пада от самосебе си. Всъщност, няма никой, който може да хвърли допълнителен милион барели на пазара, за да балансира индустрията. В допълнение към Саудитска Арабия и… Русия.
Последната проведе крайно успешно десетилетие що се отнася до развитието на своите петролни богатства. В края на нулевите години достатъчно се говореше, че в страната ще настъпи „пикът на петрола“, но алармистките прогнози не се сбъднаха – добивът се увеличава с всяка година и към края на новото десетилетие се увеличава с 10 процента към 2010 година. Участието в споразумението ОПЕК+ не повлиява на прогресивното развитие на нефтената индустрия: по прогноза на министерството на енергетиката, през следващата година Русия може да добие 555 милиона тона петрол, с 2 процента повече от 2017 година.
Поради това, Русия и Саудитска Арабия се оказват в предимствена позиция в сравнение с другите участници на пазара. Те имат скрити капацитети, които могат да задействат за увеличение на снабдяването с петрол по света. От друга страна и двете държави могат да намалят доставките без дори най-малкото затруднение.
Русия заема особено силна позиция: имайки предвид бюджетните правила, които предоставят намаление на цените от 40 долара за барел, тя има широки възможности за регулиране на износа при практически всякаква конюнктура. Да не говорим за това, че Русия принципно е най-малко зависима от петрол от всички други страни от ОПЕК. Всъщност, всичко това означава, че монополът на картела (особено в условията на санкции против Иран) се заменя от доминацията на руско-саудитската връзка. Изглежда, че срещите между официалните лица на тези две страни ще бъдат много по-важни за съдбата на света, отколкото ритуалните заседания на старата ОПЕК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

25 Септември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини членовете на ОПЕК, че изнудват света чрез поддържането на високи цени на петрола и призова за намаляването им, предава AFP.
„САЩ са готови да изнасят много и достъпен петрол, чисти въглища и природен газ“, заяви американският президент в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.
„ОПЕК и страните-членки на ОПЕК, както обикновено, изнудват останалата част от света и на мен това не ми харесва. На никой не би трябвало да му харесва“, посочи Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

ТАСС: Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол

24 Септември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Алжир. Страните от ОПЕК+ планират свиване на добива на петрол, предава TACC.
Мониторинговият комитет на министрите на енергетиката и нефтодобива на страните от ОПЕК+, който се срещна в Алжир в неделя, не разгледа плановете за ръст на добив на петрол, а напротив, предупреди за възможно връщане на ограниченията през 2019 г. Според прогнозите на ОПЕК следващата година може да се повтори сценарият от 2014 г., когато поради излишък на петрол се понижиха котировките. За да оцени оптималното ниво на производство за 2019 г., ОПЕК+ ще проведе извънредно заседание през ноември.
Министърът на петрола на Иран не пристигна на срещата, но Иран обвини преди това страните от ОПЕК+ и най-вече Русия и Саудитска Арабия, че сътрудничат на САЩ, като планират да заместят добива на ирански петрол след ноември, когато САЩ планират да наложат санкции върху износа на нефт от Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

Reuters: ОПЕК и нейните съюзници имат проблеми с производството на петрол, заради спада в иранския добив

22 Септември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Алжир. Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са намалили производството си на петрол през август, заради спада на иранския добив в следствие на американските санкции върху Техеран, заявиха делегати в събота, малко преди планираните преговори на страните-членки на организацията в Алжир, предава Reuters.
В петък, източник запознат с дискусиите е заявил пред Reuters, че ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, обмислят възможността за увеличаване на добива на суров петрол с още 500 000 барела на ден, тъй като санкциите на САЩ върху третия по-големина производител на петрол в организацията, Иран, пречат на износа на Техеран.
„Ако увеличение на добива бъде предложено, ще има много пазарни контра-аргументи, че това ограничава допълнително свободния капацитет“, заяви Оливие Якоб от консултантската компания „Petromatrix“.
„Саудитска Арабия направи грешката да се опита да компенсира загубите от иранския добив с мерки в последния момент. Но петролният пазар търси повече сигурност при доставките от това. В резултат, силата на цените на петрола поставят нарастващото търсене под риск“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

Sputnik: Иран заяви, че Саудитска Арабия и ОАЕ са превърнали ОПЕК в „инструмент“ на САЩ

17 Септември 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Иранският представител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обвини Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за това, че са заели иранския дял на износ на петрол, предава Sputnik.
„Саудитска Арабия и ОАЕ превръщат ОПЕК в инструмент за САЩ и в резултат на това организацията няма много останал кредит на доверие“, заяви Хосейн Каземпур Ардебили, представител на Иран в ОПЕК, в събота пред агенция „Шана“.
В интервю за агенцията, Ардебили обвини Саудитска Арабия и Русия – втората не е член на ОПЕК – за това че държат петролния пазар като „заложник“, чрез увеличаването на износа на петрол.
„Русия и Саудитска Арабия твърдят, че се стремят да балансират глобалния петролен пазар, но те се опитват да превземат част от дяла на Иран“, заяви Ардебили. „Усилията на (Доналд) Тръмп да отреже достъпа на Иран да глобалния пазар на суров петрол подкани Русия и Саудитска Арабия да вземат за заложник петролния пазар“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

3 Септември 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Токио. Големите търговци на едро в Япония се подготвят за прекратяването на вноса на суров петрол от Иран през октомври, заради страховете, че Вашингтон ще санкционира държави, които внасят ирански суров петрол, предава AFP, като се позовава на информация на местна медия.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп през месец май обяви, че изтегля страната си от ядреното споразумение с Иран и през изминалия месец започна да възобновява санкции, които блокират други страни от това да търгуват с Иран.
Втората фаза на санкциите, насочени срещу иранската индустрия на суров петрол и банков сектор ще започне на 5 ноевмри.
Япония търси вратичка, която ще ѝ позволи да продължи да внася ирански петрол, но това изглежда малко вероятно, агенция „Jiji Press“ и други местни медии коментират в последните дни.
Като резултат, японските петролни компании се подготвят да прекратят вноса на ирански суров петрол и разглеждат начини за увеличение на петрола от други места, за да покрият недостига, който предстои.
Официално лице от търговското министерство в Токио потвърди в понеделник, че Япония е поставила въпроса за възможност за продължаване на вноса на ирански петрол пред САЩ, но отказа да коментира повече.
Вносителите на петрол също отказаха да потвърдят, че планират прекратяване на иранския внос.
„Казваме от известно време, че ще наблюдаваме правителственото решение (за иранския внос на петрол), но не можем да коментираме повече, тъй като не оповестяваме информация относно индивидуална търговия“, заяви говорител на търговската компания на едро „Showa“ Шел Секию пред AFP в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

АFP: Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън"

12 Август 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп одобрява призива за бойкот на "Харли Дейвидсън", предава ATF.
Американският президент Доналд Тръмп одобри в неделя призивите за бойкот на „Харли Дейвидсън“ заради плановете им да изнесат продукцията на емблематичните американски мотоциклети извън страната.
"Много собственици на марката планират да бойкотират компанията, ако производството се премести в чужбина”, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.
"Повечето други компании се присъединяват към нас, включително и конкурентите на „Харли“. Много лошо решение!“, продължи Тръмп.
Той е приел конфликта лично, откакто производителят, базиран в Уисконсин - доскоро президентски фаворит - обяви в понеделник, че изнася част от производството си извън САЩ.
„Харли-Дейвидсън“ бе засегнат от митата на ЕС след като американската страна наложи тежки мита върху европейската стомана и алуминий.
Множество компании от САЩ са се оплакали, че са засегнати от тарифните политики на администрацията, но Доналд Тръмп разглежда проблема като тест за лоялност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Индия ще въведе отложените санкции върху някои американски стоки през септември

Reuters: Индия ще въведе отложените санкции върху някои американски стоки през септември

4 Август 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Индия обяви в събота, че отложените по-високи мита върху някои стоки внасяни от САЩ ще влязат в сила на 18 септември, предава Reuters.
Индийското правителство, в отговор на отказа на Вашингтон да изключи страната от новите тарифи, през юни взе решение от 4 август да повиши вносните мита върху някои американски продукти, включително бадеми, лешници и ябълки, след което отложи решението.
Представители на Ню Делхи и Вашингтон, включително държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на отбраната Джеймс Матис, имат насрочени серия от срещи, включително стратегически преговори с техните индийски колеги през септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

AFP: Доналд Тръмп похвали растежа на американската икономика и предрече още по-добро бъдеще за нея

27 Юли 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък похвали последните статистики за растежа на американската икономика, определяйки ги като икономическо „чудо“, предава AFP.
Според него растежа от 4.1 процента за последното тримесечие не е „изолиран случай“.
„Докато търговските сделки идват една след друга, ние ще растем още повече“, прогнозира Тръмп, анализирайки икономическите показатели от второто тримесечие на 2018 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

26 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата пролет американските компании предупредиха, че митата върху вноса на стомана и алуминий на администрацията на Доналд Тръмп могат да стигнат най-високото си ниво. Сега сметката започва излиза, пише американското електронно издание Los Angeles Times.
Няколко големи производители и компании за потребителски стоки посочиха нарастващите търговски напрежения като фактор за техните по-ниски от очакваното финансови резултати в току що завършилото второ тримесечие на 2018 година.
В сряда американската компания „Дженеръл Мотърс“ актуализира своето годишно управление и отбеляза „неблагоприятното влияние на нарастващите разходи за стоки“, заявявайки че „скорошните и значителни“ увеличения на цените „са се отразили негативно на бизнес очакванията“.
От компанията поясниха, че тези по-високи разходи са съкратили приходите ѝ с 300 милиона долара във второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година. Компанията е съкратила своя приходен план за годината с 1 милиард долара. Пазарната цена на „Дженеръл Мотърс“ е паднала с близо 5 процента в сряда.
В същия ден представителите на компанията „Форд Мотор“ заявиха, че второто тримесечие е било „предизвикателно“, частично заради по-високите разходи за стоки и „ударите от митата“. Компанията представи приход от 38.9 милиона долара, в сравнение с 39.8 милиона долара по време на същия период през изминалата година.
„Митата засягат компаниите по два начина“, заяви Лари Харис, професор по финанси в училището по бизнес „USC Marshall“. „Те повишават цената на стоките, които те купуват от чужбина, върху които американското правителство наложи мита. Тези мита също повишават цената на стоките за чужденци, които те продават навън. И двата ефекта намаляват приходите (на компаниите)“.
В края на юни производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви, че може да премести част от производството си в САЩ, за да избегне митата, наложени от Европейския съюз. По време на изявление във вторник за приходите на компанията след втория тримесечен период, изпълнителният директор Матю Леватич описа това решение като „ключово“ за „защитаване на пазара и нашето уравнение на клиентската стойност, както и нашият бизнес модел“.
В същото време представители на компанията заявиха, че очакват цената на митата през тази година да бъде между 45 и 50 милиона долара и, заради това, намалиха приходните си очаквания за годината.
„Правим всичко, което е по силите ни в компанията, да поемем разходите, които можем“, заяви Джон Олин, главен финансов директор на „Харли Дейвидсън“. „Когато погледнем напред, не можем да изядем цялата сума от 45 до 50 милиона долара, нито пък да я покрием в други части от нашия бизнес. Заради това, ние намаляваме своите приходни очаквания“.
Доклад на американската банка „Голдман Сакс“ през изминалата седмица, за потенциалния ефект от митата върху приходите, разкри че индустриите, които разчитат много на вноса на петролни, въглищни, компютърни и електронни продукти, както и транспорт, са изправени пред „най-големия риск за веригите за доставки“ заради ескалиращите търговския напрежения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

РИА Новости: Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война

26 Юли 2018 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Китайският президент Си Дзинпин призовава света да се откаже от глобалната търговска война по време на откриването на форума на страните от БРИКС в Южноафриканската република, предава РИА Новости.
"Ние сме изправени пред избор между сътрудничеството и конфронтацията, между политиката на" затворените "и" отворени "вратите, между подхода, при който всички получават изгода, и подхода на лично облагодетелстване за сметка на провала на другите" - каза Си Дзинпин.
Според него, "търговска война трябва да бъде отхвърлена, тъй като никой няма да бъде победител, хегемонията в икономиката носи още повече препятствия, и тези, които отиват по този път, ще причинят вреда на себе си."
Китайският лидер подчерта, че в момента човешката цивилизация е изправена пред ситуация, която никога преди не е съществувала. Той изрази увереност, че "за развиващите се страни това представлява както предизвикателства, така и нови възможности".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

The Times: Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война

26 Юли 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп сключи сделка с Европейския съюз за да избегне търговска война, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп се оттегли от търговската война с Европейския съюз снощи, като се съгласи да работи с блока за премахване на трансатлантическите мита.
Доналд Тръмп обяви, че преговорите ще започнат веднага, като той приветства тази "нова фаза" в отношенията на Америка с ЕС.
В изявление в Белия дом, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, той каза, че и двете страни "ще работят заедно за нулеви тарифи, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" за промишлени стоки.
Американският президент заяви, че преговорите ще "разрешат" проблема с високите американски мита върху европейската стомана и алуминий, наложени от администрацията му тази година, както и ответните мерки на ЕС. "Започваме преговорите точно сега и знаем посоката", каза Тръмп.
Жан-Клод Юнкер приветства "добрата и конструктивна среща" и каза, че САЩ и ЕС ще "премахнат други тарифи", като започнаха разговори, седмици след като Доналд Тръмп заплашваше да наложи високи налози върху европейските автомобили и описа блока като враг.
Европейските длъжностни лица се договориха да внасят повече соя и втечнен природен газ от Америка и да адаптират стандартите, за да предоставят на производителите на медицински изделия по-добър достъп до пазарите на ЕС. Тръмп заяви, че е това е "много голям ден за свободната и справедлива търговия".
ЕС и САЩ също ще работят за намаляване на бариерите и за увеличаване на търговията с услуги, химикали, фармацевтични продукти, медицински продукти, както и соя, "каза той.
Тръмп също критикува Китай за това, което нарече той нарече "свиреп" опит за удар по американските фермери с мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

19 Юли 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Токио. Петролните компании на Япония разглеждат въпроса за възможността да се откажат от покупките на суровината от Иран, предава РИА Новости, позовавайки се на японски медии.
Правителството на САЩ през Юни предупреди няколко водещи японски компании (JXTG Holdings, Inc., Idemitsu Kosan Co., Ltd.) да сведат до нула равнището на покупките на ирански петрол до 4 ноември. Във връзка с това големите японски банки като Mitsubishi UFG и Mizuho изпратиха на петролните компании уведомления за възможното поетапно прекратяване на сделките, свързани н ирански петрол и преустановяването на финансирането им, ако не се случат изменения в преговорите между Иран и САЩ.
Тъй като транзакциите са в долари, ако самите предприятия не могат да ги платят в чуждестранна валута, банките ги плащат от името на дружества. Така, ако банките спрат да финансират сделките за ирански петрол, плащането на доставки по договори ще бъде изправено пред големи трудности.
В същото време Министерството на външните работи на Япония и Министерството на икономиката ще започнат паралелни преговори, чиято цел е изтеглянето на японски компании от действието на санкциите на САЩ, които се налагат за сделки с ирански петрол. Междувременно японските петролни компании ще започнат да търсят замяна на иранския петрол на пазарите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

14 Юли 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският здравен министър Хасан Хашеми предупредава в събота, че санкциите на САЩ ще възпрепятстват страната му да закупува медикаменти и медицински консумативи и изделия, предава Anadolu Agency.
Хашеми се е изказал на среща с ректори на медицински университети в столицата Техеран. Той предупреждава, че Иран трябва да бъде подготвен срещу санкцията на САЩ, които ще бъдат въведени през ноември.
"Това, че САЩ се грижи за иранците, а лекарствата не са в списъка на санкциите, е лъжа, защото финансовите санкции ще навредят на всеки обикновен гражданин или новородено бебе", казва той.
"Когато банковите транзакции са обект на санкции, фискалните източници са блокирани и затова хората са пряко засегнати, а в този период трябва да работим денонощно и да разбираме факта, че условията ще са много различни от миналото", казва той.
"Трябва да сме наясно, че се приближава буря и трябва да сме подготвени", добавя Хашеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Китай отхвърли  американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

Xinhua: Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

14 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост, предава китайската агенция Xinhua.
Китай заяви в петък, че отношението му към зачитането и защитата на правата на интелектуална собственост е сериозно и действията му са ефективни, като нарече американските твърдения за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай безпочвени.
"През последните месеци Съединените щати многократно обвиняват Китай в кражба интелектуална собственост, но никога не са били в състояние да излязат със сериозни доказателства", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин в брифинг пред журналисти, когато коментира изявлението от търговския представител на САЩ по раздел 301, публикувано на 10 юли.
"Фактите говорят по-силно от думите", каза Хуа, отбелязвайки, че Китай е заел второ място като източник на международни патентни заявки, подадени чрез Договора за патентно сътрудничество.
Според доклада на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) през 2017 г. броят на подадените заявки за патент за изобретение, подадени в Държавната служба за интелектуална собственост на Китай, надхвърли 1,3 милиона, като това поставя Китай на първо място в света за седем последователни години.
Хуа каза, че тези факти показват, че Китай се е превърнал в голяма държава, която сама създава интелектуална собственост.
В същото време през 2017 г. външните плащания на Китай за правата върху интелектуалната собственост възлизат на 28,6 милиарда щатски долара, като дефицитът надхвърля 20 милиарда щатски долара, а плащането за използване на интелектуална собственост на САЩ се увеличава с 14% годишно.
Тези данни и факти опровергават един аспект от твърденията на САЩ за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай и показаха, че отношението на Китай към зачитането и защитата на правата на интелектуалната собственост е сериозно и неговите действия са ефективни, каза Хуа.
Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в класацията за годишния световен индекс на иновациите (GII), публикувана във вторник от Университета Корнел и Световната организация за интелектуална собственост и единствената икономика със среден доход в списъка.
Хуа заяви, че Китай постепенно се превръща в лидер в иновациите и марките в света.
"Иновациите и интелектуалната собственост по никакъв начин не са изключителни "патенти" на Съединените щати. Използването на правата върху интелектуалната собственост и насърчаването на икономическия и социален прогрес също не са изключителни права на Съединените щати. Иновациите и интелектуалната собственост трябва да служат за напредъка и благосъстоянието на цялото човечество и не трябва да се превръщат в инструмент за САЩ да потискат развитието на други страни и да запазят собствения си интерес", подчерта Хуа.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

13 Юли 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни, разкриват данни, цитирани от AFP.
Общата търговия между двете най-големи световни икономики се е покачила с 13.1 процента през първото полугодие, въпреки напрежението между Вашингтон и Пекин.
„Този търговски спор неминуемо ще окаже влияние върху търговията между Китай и САЩ и ще има негативно въздействие върху глобалната търговия“, заяви говорителят на администрацията на търговското министерство на Китай Хуанг Сонгпин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ заплашиха Русия и Европа със санкции ако купуват ирански петрол

РИА Новости: САЩ заплашиха Русия и Европа със санкции ако купуват ирански петрол

12 Юли 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ заплашиха да въведат санкции против Русия и всяка европейска страна, ако продължат да купуват петрол от Иран въпреки позицията на Вашингтон. Това заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от РИА Новости.
В хода на заседание в Конгреса, законодателите попитаха Мнучин дали смята, че „Китай, с който се намираме в състояние на търговска война, ще ни последва“. Освен това те напомниха, че Пекин е най-големият вносител на нефт от Иран.
„Повтарям, ще въведем санкции против всеки, против тях (Китай), Русия, Европа и останалите“, отговори финансовият министър.
Миналата седмица, припомня руската агенция, президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ не мислят за последствията от своите стремежи да спрат експорта на ирански петрол. Освен това, той определи думите на американските чиновници, че искат да спрат износа на нефт от Иран като празни приказки, които няма да бъдат реализирани никога.
В тази връзка „Корпусът на стражите на ислямската революция“ изрази готовност да блокира Хормузкия пролив за транспортирането на нефт от други страни.
„Ако експортът на ирански петрол бъде спрян, няма да позволим да се изнася нефт към други страни по света през Хормузкия залив“, заяви заместник-началника на генералния щаб на КСИР „Саралла“ Исмаил Коусари, като отбеляза, че през този пролив минава 20% от износа на черното злато на света.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

11 Юли 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-министърът на търговията на Китай Ли Ченганг заяви, че последните предложени мита от САЩ върху китайските вносни стоки на сума от 200 милиарда долара ще засегнат глобализацията и световния икономически ред, пише „Женмин Жибао“.
Той заяви, че митата ще поставят неимоверен натиск върху глобалните компании и върху потребителите. Той допълни, че в търговската война не може да има победители и че сътрудничеството е единственият правилен избор за устойчивите двустранни отношения.
„Китай няма да промени намерението да подобри вътрешната си бизнес-среда, да се противопоставя срещу едностранните мерки и да подкрепя многостранната търговска система“, допълни Ли Ченганг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

11 Юли 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Пекин. Пекин заяви, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия, предава AFP.
Това изявление идва , след като Вашингтон обяви нови мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.
"Избликът на широкомащабно взаимно налагане на мита между Китай и Съединените щати неизбежно ще унищожи китайско-американската търговия", каза помощник-министъра на търговията Ли Ченгянг на форум в Пекин.
Американската политика "всъщност пречи на процеса на икономическа глобализация" и "вреди на световния икономически ред", заяви Ли Ченгянг.
На 6 юли САЩ наложиха 25-процентни мита на китайски стоки на стойност около 34 милиарда щатски долара, предизвиквайки незабавен отговор от страна на Пекин в същия размер.
Във вторник Вашингтон обяви, че започва процес на налагане на 10-процентни мита на китайски стоки за още 200 млрд. долара през септември.
Анализаторите предупредиха, че спиралата на търговската война между двете финансови сили в света може да окаже отрицателно въздействие върху глобалната икономика.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

11 Юли 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември, предава AFP.
Съединените щати съобщиха, че са започнали процес на налагане на 10 процентни мита за още 200 милиарда долара на китайски стоки от септември, ескалирайки търговската война между двете най-големи световни икономики.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да отговори с увеличаващ се списък на продуктите, след като Китай предприе реципрочни мерки срещу първия тур от 25 процентни мита на стойност 34 млрд. долара, които Вашингтон наложи миналата седмица.
Ако това се случи, ще означава, че хиляди продукти от риба до химикали, метали и гуми ще бъдат обложени с нови мита.
Американският търговски представител Робърт Лайтизер заяви, че Вашингтон прави задълбочено разследване, за да оправдае налагането на мита за внос на стойност 50 млрд. долара, които да компенсират вредите за американската икономика, причинени от несправедливите търговски практики на Китай, включително кражбата на американски технологии.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

11 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран, пише руският ежедневник "Взгляд".
САЩ заплашват напълно да изолират иранския петрол, лишавайки Техеран от основния си източник на доходи, а в света - значително количество въглеводороди. Вашингтон контактува с Индия и Китай, опитвайки се да ги убеди да застанат срещу Иран. Какво би означавало за света, ако Доналд Тръмп постигне целта си?
Вашингтон възнамерява да принуди съюзниците си да спрат изцяло покупката на петрол от Иран до началото на ноември 2018 г. Освен това САЩ искат да принудят Индия и Китай да се откажат от иранския петрол.
Иран изнася вече доста големи обеми, които ще бъдат трудно заменяеми. През април износът възлиза на 2,62 милиона барела на ден, през май нов рекорд от 2,7 милиона, през юни - 2,61 милиона. От юни, в Китай, Индия, Япония и Южна Корея от Иран са внесени общо 1 , 8 милиона барела. Това означава, че азиатските страни представляват почти 70% от целия износ на Иран.
Отказа от износ на ирански петрол ще означава огромен дефицит на пазара, цената на барел ще се покачи. Спирането на целия износ ще бъде катастрофално за Иран и за целия му управляващ елит ", казва Игор Юшков, водещ експерт в Националната фондация за енергийна сигурност.
Не е изненадващо, че Техеран извади последната карта от ръкава си и започна да заплашва с радикални мерки - затварянето на Ормузкия пролив, през който преминават най-малко 20% от световния петрол. Разбира се, Иран ще направи това само в най-крайния случай, защото последиците ще бъдат ужасни.
"Иранските заплахи за блокиране на Ормузкия пролив (изхода на Персийския залив - б.ред.) са оправдани. Ако износът на ирански петрол бъде блокиран, Иран няма да има какво да губи. Тъй като цялата икономика и политиката на страната вече се разпадат. Под заплахата от унищожаване на държавата Иран наистина може да блокира Ормузкия пролив. Това ще доведе до огромен дефицит на световния петролен пазар. Енергийната криза ще бъде по-лоша от първата енергийна криза от 1973 г. Светът ще загуби не само иранския петрол. Нефт и втечнен газ няма да могат да излязат от персийския залив ", каза Юшков.
Експертите обаче не вярват в пълната изолация на иранския петрол. "Азиатските държави продължиха да внасят ирански петрол дори при условията на предишни санкции, за които имаше широк международен консенсус. Сега дори не е очевидно, че Европа ще откаже да внася от Иран", казва Василий Танурков, заместник-директор на корпоративната група "АКРА".
Възможно е да се намали износът на ирански петрол, но не и напълно, но до около една трета, казва Иван Адриевски, председател на Съвета на директорите на инженерингова компания "2K". "Европа и Индия все пак се готвят да се откажат от иранския петрол. Японският отказ ще бъде незначителен, също и на Южна Корея, истинският проблем за Съединените щати ще бъде с Китай. Пекин може да откаже да направи това. Освен това Китай може частично да увеличи вноса на ирански петрол при благоприятни за него условия", каза той.
Китай в това отношение е по-предсказуем, защото иранският петрол се използва за собствените нужди на страната. Пекин е категоричен - не планира да отговори на призива на Тръмп да спре вноса на ирански петрол, заяви официалният говорител на китайското външно министерство на 4 юни. "Китайците са по-независими и няма да се подчинят на американската забрана. Те ще намерят вратичка, например, ще създадат компания, която ще се занимава само с вноса на петрол от Иран и няма да има бизнес в САЩ, така че санкциите за него няма да бъдат ужасни ", предполага Юшков.
Има още по-оптимистичен сценарий, при който Тръмп сключва нова сделка с Иран за ядрената му програма и отказва да наложи нови санкции. Това е възможно, ако Иран предложи Сирия като чип за договаряне, каза Юшков. "Иран може да се пазари със САЩ, за да се оттегли от провинциите в Сирия, за което активно лобира Израел", каза той. Всъщност това е единственият коз на Иран, който ще позволи да запази държавата в сегашния й вид.
Русия на дипломатическо ниво ще подкрепи Иран и ще се противопостави на санкциите. Но икономически, цялата тази история е полезна за нея. "Иран е наш конкурент на световните пазари. Ето защо икономическият диалог с Иран не е много добре развит. „В ОПЕК Иран заедно с Венецуела бяха нашите опоненти за постигане на споразумение за увеличаване на производството на петрол“, заяви Юшков.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Във Вашингтон са предпазливи, след като Силиконовата долина се отваря за все повече за китайски инвестиции

VOA: Във Вашингтон са предпазливи, след като Силиконовата долина се отваря за все повече за китайски инвестиции

10 Юли 2018 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Сан Франциско. Докато администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп налага вносни мита върху китайски стоки, една друга битка се заражда – дали САЩ трябва да блокират китайските инвестиции в някои американски компании, които разработват проекти свързани с изкуствен интелект, роботика и други ключови технологии, пише Voice of America.
Някои от тези технологии имат участие в националната сигурност на САЩ, твърди министерството на отбраната в доклад относно растящите китайски връзки към американски фирми.
Конгресмените във Вашингтон обмислят разширяването на процеса на преразглеждане, с който се занимава министерството на финансите, който обръща внимание на инвестициите от чуждестранни единици.
„Уверявам ви, че заплахата която Китай представлява е реална и че опасностите, от които се притесняваме, вече са в действие“, заяви сенатор Джон Корнин. „Нашето бездействие може да има единствено негативни последици и трябва да се стремим да попречим на всякакви бъдещи негативни последици за нашата страна.“
Ограничаването на китайските инвестиции трябва да се направи добре премислено, заяви Джеф Муун, консултант за международна търговия и правителствени работи, както и бивш асистент-търговски представител на САЩ.
„Най-големият проблем, който виждам, е неяснотата когато говорим за китайски инвестиции. Говорим ли за някой китайски гражданин, който оставя дори стотинки в американската икономика?“, заяви Муун.

Изгледът от Силиконовата долина

В Силиконовата долина има някакво успокоение, че администрацията на Доналд Тръмп изглежда се е отдръпнала от плана за блокиране на инвестициите в изкуствения интелект или други технологии в САЩ от компании с повече от 25 процента китайска собственост.
Докато притесненията за националната сигурност са оправдани, технологичните фирми и инвеститорите не желаят да виждат „политики, които изискват прекалено бавен подход към инвестирането, което на дълго и на широко от Китай беше много ефективно“, заяви Шон Рандолф, старши директор на икономическия институт „Bay Arena“.
„Колко притеснени трябва да бъдем за тези различни източници на изтичане на информация, ако това е проблемът“, заяви Рандолф. „Какъв е подходящият начин да се обърнем към нещо, което е противно на начините, които ще се опитат да се обърнат към него, но всъщност ще завърши имайки много негативен ефект върху икономиката тук (Калифорния), икономиката на САЩ, както и китайската икономика?

Сътрудничеството се оценява

Наскоро Силиконовата долина проведе първата си среща на върха между САЩ и Китай, посветена на технологиите на изкуствения интелект, с фокус върху това как по-добре да си сътрудничат двете страни.
„Технологията предполага сътрудничество и споделеност. Тя е по-добра за човечеството. Не мисля, че тук става въпрос за противопоставяне на една страна срещу друга страна“, заяви Тао Ван от „SAIC Capital“.
Хелен Лианг, мениджърски партньор на „FoundersX“, фирма за рисков капитал, заяви че предприемачите и компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект, са фокусирани върху това как да се справят с големи проблеми, като например здравеопазването, транспорта и работата.
„Независимо от геополитическия натиск или различията, от технологична перспектива ние търсим как да разрешим обществени проблеми“, заяви Лиан, чиято фирма помага на нови предприемачи да инвестират в бизнес връзките с Китай.

„Разривът“ на двете страни

Николас Миайлье, президент на изследователската група с нестопанска цел „The Future Society“, заяви че всякакви ограничения върху инвестициите от Китай към САЩ може да забави и американските иновации.
„Бяхме свикнали с подривни бизнес модели, зараждащи се от Силиконовата долина. Това се променя. Сега, ние във „FinTech“, например, виждаме нови и подривни бизнес модели излизащи от Китай“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

10 Юли 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Калгари. Президентът на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) Сухаил ал Мазруей я защити от нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че тя умишлено завишава цените на петрол, заявявайки че ОПЕК не носи вина, предава Reuters.
„Само ОПЕК не може да бъде винена за всички проблеми, които се случват в петролната индустрия, но в същото време ние сме отговорни за мерките, които взехме на последната си среща през юни“, заяви той в интервю за „Reuters“ в канадския град Калгари. „Мисля, че ОПЕК върши своята част от работата“, допълни той.
Доналд Тръмп обвини ОПЕК в последните седмици за това, че завишава цените на петрола и наложи натиск над американския съюзник Саудитска Арабия да увеличи доставките си на петрол, за да компенсира по-ниския износ от Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

9 Юли 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското финансово министерство предупреждава от опасността за нов срив на цените на петрола, ако те останат над дългосрочните нива на баланс от 50-60 долара за барел, казват от министерството в документ, с който Sputnik се е сдобил.
„През 2018 година цените на петрола достигнаха нови върхове от 2014 година насам. Основните фактори нз растежа на цената бяха икономическата криза и срива на добива на петрол във Венецуела, както и намерението на САЩ да „анулират добива на петрол в Иран“, след като се оттеглиха от ядреното споразумение. Въпреки това, стабилните цени на петролния пазар са под настоящите цифри и възлизат на около 50 долара за барел, а настоящият растеж трябва да бъде разглеждан като временен. Ако цените на петрола продължават да стоят над дългосрочните нива на равновесие, сривът в цените ще се повтори“, пише в документа.
Авторите на документа смятат, че възникващата ситуация е подобна на периода на високи цени на петрола през 2011 – 2013 година, когато дългосрочното ниво на равновесие беше около 80-90 долара за барел, докато действителната цена достигна до около 110 долара.
„Тогава, след период на високи цени между 2011-2013 година, ОПЕК стартира ценова война срещу добива на шистов газ от САЩ и маргиналните цени на петролния добив около света паднаха до сегашните нива на 50-60 долара за барел“, се казва още в документа.
Според министерството, държави като САЩ, Канада, Бразилия, Ангола и други, имат достатъчно ресурси и възможности да увеличат добива си на петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

7 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола, пише американският вестник The Washington Examiner.
Президентът Тръмп се конфронтира с петролния картел ОПЕК, но експертите твърдят, че собствената му политика е донякъде виновна за покачването на цените на петрола, което може да доведе до по-високи цени на бензина само месеци преди частичните избори за Конгрес в САЩ
През юни администрацията на Тръмп заяви, че ще предприеме подход за нулева толерантност при налагането на санкции на Иран, след като през май прекрати ядреното споразумение с Ислямската република. Белият дом иска страните да преустановят вноса на петрол от Иран до ноември, а ако това се случи, повечето от тях очакват по-високи цени на петрола и бензина.
"Това са две полярни противоположни крайности, ако Тръмп иска да извади от пазара 2,4 млн. барела петрол на ден и цените да останат стабилни, ако не и по-ниски“, казва Ричард Нефю, старши изследовател в Центъра по глобална енергийна политика на Колумбийския университет, който отговаряше за санкционната политика в Държавния департамент по време на администрацията на бившия президент Барак Обама.
"Не съм запознат някъде да има достатъчно свободен капацитет за добив на петрол , за да може да компенсира изваждането на Иран от пазара", добави Нефю. "Единственият начин да се разреши този проблем е чрез по-високи цени. Това е просто математика. "
Иран е третият по големина производител от ОПЕК и продава около 2,4 милиона барела на ден или повече от 2% от световните доставки, след премахването на санкциите през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ

AFP: Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ

7 Юли 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Пекин. Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ, пише в анализ AFP.
Първите изстрели в търговска война между Китай и САЩ паднаха, а според експертите тя може да навреди на световната икономика.
Двете суперсили в петък наложиха тарифи за милиарди долари за трансграничната търговия по между им. Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли предупрежденията, че търговски конфликт с могъщи партньори като Китай може да навреди на САЩ, става ясно, че Пекин разполага с други оръжия в арсенала освен митата, за да нанесе щети на САЩ.

Търсене на слаби места

Филмите на Том Круз, кафето на "Старбъкс", Айфон X и Буик са много продавани в Китай и властите могат да намерят най-различни начини да направят живота им труден, казва анализаторът на Oxford Economics Луис Кюйз.
Китай "има по-малко резерви що се отнася до митата, но историята показва, че има различни други мерки, които биха могли да се предприемат, за да причинят болка на американските компании", каза Кюиз.
Той изрежда "засилените здравни, осигурителни и данъчни проверки, забавяйки вноса от САЩ, както и бойкота на американските стоки".
Китайските пристанищни власти вече започнаха да извършват инспекции на американско свинско месо и автомобили, причинявайки сериозни закъснения.

Бойкот на Буик

Дженеръл Мотърс вече продава повече автомобили в Китай, отколкото в САЩ - и много други знакови американски марки сега извличат голяма част от приходите от бързо разрастващия се китайски пазар.
Китай би могъл да върже ръцете на тези фирми с бюрокрация или да насърчи ефективния бойкот на китайските потребители, казаха експерти.
Марк Уилямс, главен икономист в Азия в Capital Economics, заяви, че Пекин може да организира "пропагандна кампания, която да позволи на властите да останат на една ръка разстояние от последвалото смущение в продажбите".
"В миналото те се оказаха ефективни и бързи", каза Уилямс, отбелязвайки, че подобни кампании срещу Южна Корея и Япония по време на политическо напрежение "доведоха до 50-процентно намаление на продажбите на автомобили от фирмите на тези страни за един месец . "
Миналата година китайските потребители изведнъж се обърнаха срещу южнокорейския търговец на дребно Lotte, който бе принуден да затвори три четвърти от магазините си в Китай, след като осигури на Сеул земя за разполагане на американски противоракетен щит, на който Пекин се противопоставя.

Удари в сферата на туризма

Китай може да започне да ограничава броя на харчещите долари туристи и неговите 350 000 студенти, които се отправят към САЩ всяка година, което ще има голямо влияние върху американския пазар.
"Китайските разходи за пътуване и образование в САЩ са сходни по размер с разходите за американските соя и въздухоплавателните средства - двете най-големи по дял от продажбите стоки", каза Уилямс.
Китай вече е ограничавал туристическите групи, за да окаже натиск върху Тайван и Южна Корея, отбеляза експертът.
Той обаче добавя: "Китай може да смята, че американските университети имат ограничено влияние върху администрацията на Тръмп и ограничаването на броя на студентите може да подкопае усилията за подобряване на техническите и научните възможности на Китай".

Отказ от самолетите Боинг

Боинг продава една четвърт от самолетите си в Китай, вторият по големина пазар в света, а американският гигант в авиоиндустрията е следван плътно от европейския конкурент Airbus.
Това може да бъде още една точка на натиск, тъй като повечето китайски авиокомпании са под контрола на държавата, чиито нареждания са строго управлявани от Пекин.
Въпреки че заявките са планирани за следващите пет години, контролираният от държавата вестник "Глобал Таймс" вече изпрати предупреждение, казвайки, че Пекин може да "коригира обема на продажбите".

Дълг и валутна търговия

С огромните си валутни резерви Китай държи 1,2 млрд. долара в американски съкровищни облигации, а служителите съобщават, че са започнали да забавят или да спират покупките си.
Докато някои смятат, че това е важна разменна монета, това е меч с две остриета за Пекин, тъй като дъмпингът на облигациите би причинил тежки загуби на китайската икономика.
Друго оръжие, с което разполага Пекин, е юана, строго контролиран от централната банка, който може да се обезценява, за да подкрепи износителите.
Но отново това може да има обратно действие, тъй като може да предизвика значителни изтичания на капитали от Китай.
Джулиан Еванс-Причард от "Capital Economics" заяви: "Докато една по-слаба валута може да компенсира част от икономическите щети, причинени от американските тарифи, то по-големите рискове за финансовата стабилност не си заслужават".

Сътрудничество с Корея

Ако икономическото оръжие не работи, Пекин може да се обърне към политиката. Доналд Тръмп разчита в голяма степен на китайското сътрудничество, за да укроти ядрените амбиции на Северна Корея, особено по отношение на поддържането на санкциите.
Тръмп може внезапно да открие Китай по-малко сговорчив към това експлозивно досие, ако търговската война се разшири.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

6 Юли 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски съд глобява китайската фирма „Синовел“ с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология в областта на вятърните турбини, предава AFP.
Решението на съда идва в деня, в който Вашингтон наложи 25-процентни вносни мита на широка гама китайски стоки, за да накаже страната за кражба на американски технологии.
Китайската фирма „Синовел“ е обвинена, че е откраднала технология от американската фирма AMSC, което е довело до загуби на фирмата в размер на 550 милиона щатски долари и 700 работни места, което е представлявало повече от половината работни места във фирмата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Ситуацията с ескалиращия търговски спор САЩ-Китай вреди на световната икономика

China Daily: Ситуацията с ескалиращия търговски спор САЩ-Китай вреди на световната икономика

6 Юли 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ескалацията на „тарифната война“ между Съединените щати и Китай е "тревожна" и "очевидно вредна" за световната икономика, заяви в петък комисарят по търговията на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом, пише китайското англоезично издание China Daily.
"Тревогата от развитието на ситуацията с ескалация на тарифите между САЩ и Китай е очевидно вредна за световната икономика. Търговските войни са лоши и не е лесно да се спечелят", заяви еврокомисарят по търговията на ЕС чрез социалната мрежа „Туитър“ .
Думите на Малмстрьом очевидно се позовават на съобщение, публикувано от американския президент Доналд Тръмп на 2 март, в което той каза, че "търговските войни са добри и лесни за спечелване".
С 25-процентните допълнителни мита за китайски продукти на стойност 34 милиарда долара, които влязоха в сила в петък, Съединените щати предизвикаха най-голямата търговска война в икономическата история, каза китайското министерство на търговията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

6 Юли 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война между Китай и САЩ започна на 6 юли. Китай обяви, че контрамерките срещу тарифите на САЩ влизат в сила незабавно. Министерството на търговията подчерта в изявление, че Китай неотклонно ще разшири процеса за отварянето си за търговия със света, ще защити предприемачеството и правата на интелектуална собственост, и ще създаде стабилна бизнес среда за чуждестранните компании в страната, подчертават в редакцията на китайското правителствено издание за външна политика Global Times.
Китайското общество е възмутено от обявената от САЩ търговска война, а мнозинството подкрепя твърдата позиция на правителството в Пекин. Официалното съобщение, с което се разпорежда по-нататъшната реформа и отварянето към международната политика, показва колко спокойна и твърда е страната, твърдят от редакцията.
Първоначалните милиарди, които всяка една от страните цели да си върне чрез търговската война, може да не са голяма сума нито за американската, нито за китайската икономика. Но те имат символично значение. Тази сума ще засегне и двете общества и най-вече начинът, по който те гледат на двустранните отношения. Или с други думи – случващото се ще остави отпечатък върху стратегическото доверие между Пекин и Вашингтон.
Търговската война може да ескалира и икономическото напрежение може да се разпространи и в други области. Китай преживя 40 години на сравнително гладък преход към отваряне. Търговската война със САЩ ще накара мнозина да почувстват, че външната среда за страната се е променила и на хоризонта излизат натиск и рискове, които гражданите на Китай не са виждали от дълго време.
Натискът отвън ще принуди китайците да преразгледат не само външната, но и вътрешната си политика. От редакцията изразяват надежди, че събитията ще тласнат страната към по-нататъшно отваряне към света, а не към завой в посока по-консервативна политика.
Търговската война между Китай и САЩ не се води само между двете страни. Тя също така показва две посоки на развитие. САЩ са олицетворение на едностранчивост, протекционизъм и икономически национализъм, докато Китай – на многостранността и свободната търговия. Китай се намира на правилния път в историята, а САЩ се движат в противоположна посока. Ето защо Пекин трябва да продължи с реформите и отварянето към света, независимо от търговската война със САЩ, уверени са в редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

6 Юли 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай заяви, че е подадена нова жалба в Световната търговска организация във връзка с митата, наложени от САЩ, предава AFP, като се позовава на официалната информационна агенция на Пекин - Xinhua.
САЩ наложиха допълнителни тарифи в размер на 25% върху вноса на китайски машини, електроника и високотехнологично оборудване на стойност около 34 милиарда долара, което доведе до ответни мерки от страна на Пекин. Китай вече определи случващото се като „най-голямата търговска война в икономическата история" между двете водещи световни икономики.
В отговор "Китай подаде допълнителна жалба до Световната търговска организация... относно тарифите, официално прилагани от САЩ", се казва в изявление от Министерството на търговията, цитирано от Xinhua.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той  „незабавно“ отговори с ответен удар

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той „незабавно“ отговори с ответен удар

6 Юли 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай, най-важния търговски партньор на страната – и в Пекин отговориха с ответен удар, пише американският вестник USA Today.
Китайското правителство заяви в петък, че „незабавно" ще отговори на увеличаването на тарифите за внос в САЩ. От Министерството на външните работи в Пекин обявиха, че въвеждат реципрочни мерки, които влизат в сила веднага. Други подробности не бяха разкрити.
Пекин преди това загатнал, че Китай ще предприеме „необходима контраатака", която ще засегне американския внос на соя и автомобили в страната. Митата на САЩ са насочени главно към индустриалните китайски стоки и някои електронни компоненти. Дългият списък със стоки от азиатската страна, купувани от американците - като телевизори, принтери и перални машини, бе преразгледан през юни, припомнят от редакцията.
Тръмп не е доволен от големия търговски дефицит на САЩ с Китай и настоява, че Пекин е използвал несправедливи тактики, като е изисквал от американските компании да предадат технология в замяна на достъп до китайския пазар. Пекин отхвърли категорично обвиненията.
Но много анализатори и икономисти все пак вярват, че новите тарифи на САЩ са контрапродуктивни и ще навредят главно на един конкретен сегмент от обществото: потребителите.
„Решението за налагане на тарифи върху китайски стоки ще навреди на американските потребители и бизнеса, без да се обръща внимание на дискриминационните и системни китайски търговски практики и политики", коментира Джош Калмър, изпълнителен вицепрезидент в Съвета на за информационни технологии.
„Тревожно е, че администрацията на Тръмп продължава да предполага, че налагането на тарифи ще убеди Китай да разреши сложни търговски проблеми и ще бъде безотговорно да омаловажи влиянието им върху американските работници и фирми", допълва експертът.
Маартен-Ян Баккум, стратег в Investment Partners, предупреди, че „протекционистките мерки от една страна могат потенциално да излязат извън контрол, което води до повече ответни мерки от страна на повече страни, от страна на китайския (нововъзникващ пазар)“.
През 2017 г. САЩ имат рекорден търговски дефицит с Китай в размер на 375 млрд. долара според данните на Bloomberg. Пекин е най-големият търговски партньор на Вашингтон, следван от Канада и Мексико. 28-членният политически блок на Европейския съюз е най-големият търговски партньор на САЩ, представляващ повече от 1,1 трлн. долара стоки и услуги през 2016 г., според официални данни от съответните компетентни органи.
Тръмп вече усложни отношенията със съюзниците по отношение на търговията чрез увеличаване на вносните мита върху стоманата, алуминия и автомобилите от Европа, Канада, Мексико и Япония.
В китайския „Държавен вестник“ администрацията на Тръмп бе обвинена в действия в стил „банда глупаци“, и бе предупредена, че Белият дом рискува да навреди на световната икономика, ако не преосмисли действията си. „Не трябва да има съмнения относно решимостта на Пекин", написа вестникът.
Китайското министерство на търговията алармира, че Тръмп е започнал „най-голямата търговска война в историята".
Белият дом все още не е коментирал мерките на Китай, въпреки че Уилиам Зарит, председател на Американската търговска камара в Китай, призова в изявление и на двете страни да договорят споразумение. „В търговската война няма победители", категоричен бе Зарит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

6 Юли 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въведе допълнителни мита в размер между 25% и 40% върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските такси за алуминий и стомана, предава TACC.
Митата ще бъдат наложени за вноса в Русия на пътностроителна техника, нефтогазово оборудване и оптично влакно. Съответното постановление е подписано от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, се казва в съобщение от Министерството на икономическото развитие.
От разпространения текст става ясно, че след три години Москва може да въведе мита на вноса на товари от САЩ в качеството на ответни мерки, тъй като текущите контрамерки не покриват напълно щетите, които руските износители понасят от действията на американските власти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

6 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Бойко Борисов разгледахме нови начини за сътрудничество, за да задълбочим нашето двустранно сътрудничество. Има взаимно допълване между нас – България е страната на розите, ние също работим за конкурентно стопанско производство. Мисля, че има много възможности за развитие на нашата двустранна търговия и с това ще насърчим и европейската интеграция“, каза още Къцян.
Китайският премиер обясни, че е напълно естествено в процеса на търговия да има някои търкания. „Но според нас търговската война никога не би била решение. Китай никога не би започнал търговска война с някоя друга държава. Но ако някоя страна иска да увеличи тарифите, Китай ще предприеме мерки, за да защити интереса си. Но никой няма да спечели от търговска война. Никой няма полза от това. Тя пречи на многостранния процес за търговска търговия. Китай ще се ангажира за отваряне на своите пазари, за да улесним пазарния достъп на чуждите компании. Ще защитим законните интереси на присъстващите компании в Китай, независимо чия е собствеността им. Китай ще гарантира постоянен и стабилен икономически растеж“, каза още той и посочи, че в това отношение са големи възможностите и за България.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

6 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. От Министерството на външните работи на Китай обявиха, че вече са наложили ответни мерки на американски стоки, веднага след като Вашингтон наложи по-високи мита на китайските продукти, предава AFP.
„След като САЩ активираха митническите мерки срещу Китай, китайските мерки срещу САЩ влязоха в сила моментално“, заяви Лю Канг, говорител на външното ведомство.
Лю не пожела да влезе в конкретика, но от търговското министерство по-рано бяха публикували списък със стоки на стойност 34 милиарда долара.
„Ние никога не сме искали търговските търкания да прераснат в пълномащабна търговска война. Търговска война е последното нещо, което сме искали, защото, както сме казвали много пъти, никой няма да спечели от нея“, подчерта дипломатът.
„Натискът и заплахите няма да доведат до никъде. Нашата позиция остава непроменена и е напълно ясна“, завърши Лю.
По-рано в петък от китайското търговско ведомство обвиниха САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“ и предупредиха, че това може да предизвика „срив на глобалния пазар“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

6 Юли 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“, след като от Вашингтон наложиха мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара в петък, предава AFP.
„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.
„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

6 Юли 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, предава AFP.
В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ след налагането на американските мита. Очаква се Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.
Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25 процента върху китайски машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на 34 милиарда долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

6 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента Доналд Тръмп се очаква да започне в петък изпълнението на митата върху Китай, предава Anadolu Agency.
Мита на стойност 34 милиарда долара върху китайски стоки ще влязат сила в 12:01 (Северноамериканско източно време) на 6 юли.
Като отговор се очаква Пекин да наложи реципрочни мита почти веднага след тези на САЩ, което може да ескалира в търговска война между двете най-големи икономики в света.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

5 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в четвъртък, че ще подкрепи намаляването на митата в Европейския съюз върху вноса на американски автомобили, предава Reuters.
Изявлението на Меркел идва като отговор на предложение от САЩ за отказ от налагането на мита върху европейски автомобили, в замяна на реципрочни действия.
Според германския канцлер всякакви подобни мерки биха изискали от ЕС да намали митата си и върху автомобили внасяни от други държави, освен тези от САЩ, тъй като в противен случай планът не би попаднал съответствал на правилата на Световната търговска организация.
„Когато желаем да обсъждаме митата, върху автомобилите например, се нуждаем от обща европейска позиция и все още работим върху това. Готова съм да подкрепя преговорите за намаляване на митата, но няма да можем да направим това само за САЩ“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

5 Юли 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централните банкери на САЩ предупредиха за рисковете и несигурността, които се създават от митата и рестриктивната търговска политика, които могат да подкопаят увереността в бизнеса и инвестициите в световен мащаб, предава AFP.
Федералният резерв на САЩ посочи увеличаващата се загриженост сред бизнеса относно вътрешните и външните търговски политики, както и увеличаващата се цена на стоките като стоманата и алуминия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

5 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната няма да произведе първия изстрел в търговската война със САЩ и няма да е първата, която да вдигне митата. Коментарите на министерството идват, след като в западните медии се появиха анонимни данни, че китайските мита върху американски стоки на стойност от 34 милиарда долара ще влязат в сила в петък по обяд. Предвид 12-часовата часова разлика между Пекин и Вашингтон, това ще означава, че китайските мита ще бъдат приложени преди тези на САЩ, пише „Женмин Жибао“.
„Китайското правителство е споделяло позицията си няколко пъти. Ние абсолютно няма да изстреляме първи изстрел и няма да наложим вносни мита преди САЩ да направят това“, съобщава министерството на финансите на Китай. По-рано САЩ обявиха, че ще наложат вносни мита върху китайски стоки на стойност от 34 милиарда долара, а Китай обяви, че ще отговори реципрочно.
Според Ли Йонг, старши специалист от Китайската асоциация за международна търговия, едностранните действия от страна на правителството на САЩ са късогледи и контрапродуктивни. „Те вървят и срещу глобалните интереси и срещу дългосрочните интереси на двете страни. Последствията от това няма да са такива, каквито Белия дом очаква и в края на краищата самите САЩ ще бъдат наранени“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

5 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е заявил пред германските автомобилни производители в сряда, че САЩ ще отстъпят от заплахите си за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили, в замяна на премахването на митата на Европейския съюз върху американските автомобили, предава Voice of America.
Според германския вестник „Handelsblatt“ Гренел е говорил с изпълнителните директори на „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ и е отправил предложението си по време на среща в американското посолство в Берлин в сряда.
От „Даймлер“ и „Фолксваген“ отказаха коментар, а „БМВ“ не бяха на разположение веднага, за да коментират.
Предполагаемото предложение идва, след като Европейският съюз предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп миналия петък, че потенциалните косвени разходи за налагането на мита върху автомобилите може да достигнат до 294 милиарда долара.
От Световната търговска организация (СТО) заявиха в сряда, че търговските бариери, налагани от световните икономически сили, може да застрашат глобалното икономическо възстановяване.
„Тази продължаваща ескалация представлява сериозна заплаха за растежа и възстановяването във всички държави и ние започваме да виждаме това отразено в някои дългосрочни показатели“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азевендо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

5 Юли 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Пекин. От министерството на търговията на Китай обявиха в четвъртък, че митата на САЩ ще засегнат международните вериги за доставки, включително и чуждестранните предприемачи в Китай, предава Sputnik.
От министерството допълниха, че не желаят да бъдат част от търговска война, инициирана от Вашингтон.
Митническата агенция на Китай отправи предупреждение, в отделно изявление, че китайските мита върху американски стоки ще влязат в сила незабавно, след като го направят американските мита върху китайски стоки.
Във вторник от китайското външно министерство призоваха Вашингтон да спре да оказва натиск върху китайски компании и да вложи повече усилия в изграждането на взаимно доверие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

5 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за това, че завишава изкуствено цените на петрола и призова страните-членки на петролния картел да правят повече, за да го предотвратят, предава Reuters.
„Монополът на ОПЕК трябва да запомни, че цените на петрола са завишени и те правят малко, за да го предотвратят. Ако не друго, те завишават цените, докато САЩ защитават много от техните членове за много малко пари. Това трябва да бъде двупосочна улица. НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ СЕГА!“, гласеше съобщението на американския президент в социалната мрежа „Туитър“.
В събота Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия се е съгласила да повиши петролния си добив с до 2 милиона барела на ден. Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман увери Тръмп, че кралството може да увеличи добива си на петрол, ако е нужно, и че страната има 2 милиона барела на ден резерв, който може да бъде използван, за да помогне за намаляване на цените на петрола.
Тръмп обвинява ОПЕК, докато в същото време Вашингтон осъществява натиск върху европейските си съюзници да спрат да купуват ирански петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

3 Юли 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война ще хвърли света в хаос, пише китайското англоезично издание Global Times.
Дали светът е в навечерието на хаоса? Изглежда така. Световната търговска война, с която американският президент Доналд Тръмп заплашва, става все по-вероятна. Това ще промени възприятието за световния ред и международните отношения през 21-ви век и в крайна сметка ще доведе до серия от домино ефекти.
Търговската война има своя произход и Тръмп не е единственият, който стои зад нея. Започнатата от Запада глобализация доведе до неочаквани промени. Забележителен е възходът на нововъзникващите пазари като Китай и Индия. Вашингтон вярва, че тези промени подкопават абсолютните му предимства и по този начин иска едностранно да пренапише глобалните икономически правила в световен мащаб. Заплахата на Тръмп за търговска война се сблъсква с неудовлетвореността и тревогите на някои американци.
Вашингтон е упорит в трансформирането на света. Радикалните дипломатически идеи на Тръмп придобиват все по-голяма сила в американската политика, особено след като президентът е придобил ефективен контрол над Републиканската партия. Тарифите за вноса на стомана и алуминий могат да се разглеждат като мобилизиране на американската общественост от страна на Белия дом за реална търговска война.
Новите цели на Вашингтон са: да превърнат САЩ в държава с търговски излишъци, да възстановят статута си на световна производствена мощ, да гарантират доминирането на американската технология, да изключат всякаква възможност да бъдат оспорени и да запазят несравнимите предимства и силата на своята армия.
Планът на Вашингтон ще нанесе тежък удар на международната търговска система, ориентирана към правилата на Световната търговска организация, ще наруши международното разделение на труда, формирано след десетилетия на развитие. По-лошото е, че подобна корекция до известна степен ще доведе до възобновяване на закона на джунглата и ще доведе до несигурност и рискове.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

3 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че администрацията му сътрудничи с конкурентите на „Харли-Дейвидсън“, след като мотоциклетният производител прехвърли част от производството си извън САЩ, за да избегне ответните мита, наложени от Европейския съюз заради повишените мита върху вноса на стомана и алуминий в Америка, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Сега, след като „Харли-Дейвидсън“ реши да премести част от производството си извън САЩ, администрацията ми работи с други производители на мотоциклети, които искат да задоволят недоволните от преместването клиенти на „Харли“ в САЩ – продажбите им са намалели със 7% през 2017 година“, написа Тръмп в „Туитър“. „САЩ са там, където е екшъна!“
Изданието припомня, че през май Белия Дом окончателно увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия от Канада, Мексико и Европа. ЕС отговори с ответни ставки върху американски стоки на стойност близо 3,4 млрд. долара.
Решението на „Харли-Дейвидсън“ предизвика яростта на Тръмп, който получи вълна от критики заради това, че, според критиците му, разпалва търговски войни с традиционните американски съюзници.
Държавният глава защити необикновения си отговор спрямо стратегията на американската компания в интервю пред Fox News в неделя.
„Отделил съм много време на „Харли-Дейвидсън“, заяви той. „Всеки, който има „Харли-Дейвидсън“ гласува за Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

3 Юли 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Информациите в медиите, че САЩ ще напуснат Световната търговска организация (СТО), са неточни, въпреки че администрацията на президента Доналд Тръмп е фокусирана върху това да поправи търговската система, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс по време на брифинг в понеделник, предава Sputnik.
„Както потвърдиха финансовият министър (Стивън) Мнучин и президентът (Доналд Тръмп), това не е истина: че САЩ ще напуснат СТО. Но президентът със сигурност изрази неудовлетвореността си и беше ясен, че има своите опасения относно няколко аспекта, които той не смята за справедливи. Ние сме фокусирани върху поправянето на системата“, заяви Сандърс пред журналисти.
Тя отбеляза, че Китай и други държави са използвали СТО за свое предимство, но повтори че САЩ са фокусирани върху поправянето на системата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

3 Юли 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си позиции върху митата и търговията, дори след като глобалните пазари бяха разтресени от разочароващо начало на второто полугодие, пише британският вестник The Guardian.
По време на среща с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в Овалния офис в понеделник, Тръмп обсъждаше как Световната търговска организация се е държала зле със САЩ: „Надявам се да променят способите си. Те се държат с нас много зле от много, много години и затова сме в голяма загуба със Световната търговска организация. Засега не планираме нищо, но ако те не се отнасят с нас по подходящ начин, ще предприемем нещо“.
По време на срещата, американският президент заяви, че преговарящите са „много близо до това да сключат много добри търговски сделки – справедливи търговски сделки. Не искам да казвам добри, искам да кажа справедливи – справедливи търговски сделки за нашите данъкоплатци и за нашите работници, както и за нашите фермери“.
Коментарите на Тръмп идват, след като признаците показват, че политиката на администрацията му върху световната търговия, започва да се отразява.
От „Голдман Сакс“ предупредиха, че второто полугодие на 2018 година ще бъде тежко за инвеститорите, докато се борят с нарастващите мита и лихвени проценти. Най-скорошното изследване върху американските заводи от „IHS Markit“ разкрива, че митата повишават разходите за американските производители и засилват забавянето на икономиката за членките на Еврозоната.
Банката „Джей Пи Морган“ също предупреди, че една пълна търговска война би отворила дупка в глобалния икономически растеж, заради намален търговски обем, прекъсвания във веригите за доставки и изгубена увереност.
Някои последствия вече се чувстват. Най-големият производител на гвоздеи в САЩ, „Mid-Continent Nail“, е освободил 60 служители и заяви, че може да фалира до края на лятото.
Предупрежденията за забавяне на икономическия растеж идват, докато в същото време представители на администрацията, както и самият президент, продължават да налагат това като единствената си публична политическа позиция. В неделя Доналд Тръмп отхвърли засилващия се натиск от бизнеси и световни лидери да оттегли митата и таксите си преди ноември.
„Европейският съюз е лош колкото Китай, само по-малък“, заяви Тръмп по отношение на „ситуацията с автомобилите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

2 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Първият вицепрезидент на Иран Ешак Джахангири заяви в понеделник, че страната му може да контрира задаващите се американски санкции, отбелязвайки че хората в Белия дом, които смятат че могат да прекратят иранския петролен износ, живеят в „илюзия“, пише иранското електронно издание Tehran Times.
Иран ще приложи разнообразни методи, за да осуети санкциите на САЩ, поясни Джахангири по време на среща с икономически екип на правителството.
„Продължаването на петролния износ е символ на победа срещу санкциите на САЩ и се надявам, че ще видим тази велика победа чрез плана на министерството на петрола“, заяви вицепрезидентът.
„Ще докажем, че американското искане за прекратяване на износа на петрола на Иран е илюзия“, допълни той.
Джахангири заяви, че от голямо значение е продължаващият внос на стоки, по време на периода на санкции. Той отбеляза и че „уязвимите“ социални слоеве трябва да бъдат подпомогнати след повторното налагане на санкциите от САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

2 Юли 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на Световната търговска организация (СТО), по данни на информационния портал Axios.
Чрез законопроекта, изготвен по молба на американския президент Доналд Тръмп ще бъде дадена възможност на САЩ да се отказва от прилагането на фундаментални норми на СТО. Това ще даде възможност на президента да налага мита без да се съобразява със санкцията на Конгреса и международните търговски правила. Според източници, запознати със законопроекта това би било равносилно на напускане на СТО, без това да бъде обявено официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.