НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат-М“ (Македония): Русия се е опитвала да подкупва десни организации и църковни служители в Гърция да протестират срещу Договора с Македония

„Алсат-М“ (Македония): Русия се е опитвала да подкупва десни организации и църковни служители в Гърция да протестират срещу Договора с Македония

14 Юли 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Опит за подкуп на десни организации и църковни служители в Гърция, за да протестират срещу споразумението за името е една от причините, заради които официална Атина експулсира руски дипломати, според авторитетно световно издание, съобщава македонския телевизионен канал “Алсат-М".
Според това, което предават гръцките медии, източник на информацията е неназован високопоставен гръцки дипломат и събитието, за което става дума, се е случило в град Александруполис.
В текста се казва, че руските дипломати насърчавали руски бизнесмени в града да плащат на местни членове на църквата, културни организации и десни групи с цел да увеличат съпротивата срещу договора за името. Случаят е излязъл наяве, когато един гръцки войник е съобщил на своя началник.
Решението на Атина да експулсира руски дипломати се коментира днес в гръцките медии като особено чувствително събитие. В журналистическите текстове се напомня, че Атина не е гонила дипломати от Русия и останалите страни от Източния блок, дори по времето на Студената война, а Атина обикновено е поддържала добри отношения с Кремъл.
Докато гръцкото правителство само общо съобщи, че причината за експулсиране е опита за намеса във връзка с Договора с Македония. Русия твърди, че Гърция няма конкретни основания и че Атина работи под диктата на Вашингтон, а именно министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, от Загреб беше заявил, че руснаците се опитват да дестабилизират тази част на Европа.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия изрази протест на посланика на Гърция във връзка с изгонването на дипломати

ТАСС: МВнР на Русия изрази протест на посланика на Гърция във връзка с изгонването на дипломати

13 Юли 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Гърция в Москва Андреас Фриганас е извикан в петък в руското външно министерство, където му е изразен решителен протест във връзка с изгонването на двамата руски дипломати и забраната за достъп до балканската държава на още двама руски граждани, предава ТАСС.
„На 13 юли в МВнР на Русия бе извикан извънредният и пълномощен посланик на Гърция в Русия Андреас Фриганас, на когото бе изразен решителен протест във връзка с изгонването на двамата руски дипломати и забраната за влизане на територията на страната на още двама граждани на Руската федерация“, пише в официално заявление на министерството.
От МВнР на Русия също така обявиха, че зад решението на Атина стои Вашингтон.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Подготовката за посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция е преустановена

Kathimerini: Подготовката за посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция е преустановена

13 Юли 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Подготовката за посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция е преустановена, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като се позовава на руски медии.
Държавният департамент на САЩ изрази подкрепата си за Гърция след решението на Атина да експулсира двама руски дипломати, обвинени в намеса във вътрешните работи на страната във връзка с договора за името на Македония, който позволи началото на преговорите за присъединяването й към НАТО,
„Подкрепяме Гърция да защити суверенитета си. Русия трябва да сложи край на дестабилизиращото си поведение", заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
В изказване по-рано заместник-министърът на външните работи Йоргус Катругалос от изясни, че Русия е приятелска страна, с която Гърция има много добри исторически отношения, но добави, че Атина трябва да реагира на това, което според нея „нарушава задълженията по дипломатическите дейности от гледна точка на международното право".
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „Ние винаги изхождаме от предположението, че такива неща, като изгонване на дипломати, водят до огледална реакция".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепиха Гърция за изгонените руски дипломати

Kathimerini: САЩ подкрепиха Гърция за изгонените руски дипломати

13 Юли 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ изрази своята подкрепа към Гърция, след решението ѝ в сряда да експулсира двама руски дипломати, които бяха обвинени в намеса на вътрешните работи на страната и опити за подбуждане на опозиция към договора за името с Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Подкрепяме Гърция, която защитава суверенитета си. Русия трябва да прекрати дестабилизиращото си поведение“, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт.
Говорейки пред „Reuters“ в четвъртък, заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос поясни, че Русия е приятелска държава, с която Гърция е имала много добри исторически отношения, но добави че Атина е трябвало да реагира на това, което счита за „пробив на задълженията според международното право на дипломатическа активност в нашата страна“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Левите партии в Гърция са реагирали на експулсирането на руските дипломати

РИА Новости: Левите партии в Гърция са реагирали на експулсирането на руските дипломати

12 Юли 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Комунистическата партия на Гърция и бивши съратници на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, преди да излязат от правителството, са изразили загриженост за решението на властите да експулсират руски дипломати и свързаха това с антируската кампания, както и с откриването на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел, на която се взе решението за присъединяването на Македония към Алианса, предава РИА Новости.
„Новината за изгонването от гръцкото правителство на двамата руски дипломати доведе до извънредно изненада, големи проблеми и дълбоки опасения. Много се страхуваме, че Гърция лекомислено участва в антируската кампания в духа на Студената война на най-реакционните кръгове на Запада“, заяви бившият министър на енергетиката, лидер на партия „Национално единство“ Панайотис Лафазанис, който излезе от управляващата коалиция на партия СИРИЗА през 2015. Той допълни, че това ще доведе до влошаване на отношенията между Атина и Москва.
„За Гърция е необходимо да се разработят иновативни стратегически отношения на приятелство и сътрудничество с Русия, тъй като това напълно отговаря на нашите национални интереси и на необходимостта от насърчаване на мира, сигурността и стабилността в нашия регион“, допълни той.
Лафазанис също осъди началото на процеса на присъединяване на Македония към НАТО.
Според него, подписът на гръцкия премиер Алексис Ципрас, министъра на отбраната Панос Каменос и външен министър Никос Коцияс в Брюксел, за да започнете процеса на присъединяване на Македония към НАТО е неприемлив. „Този подпис е чудесен подарък за САЩ и НАТО, и е насочен срещу сигурността на нашата страна. Не е случайно, че той е придружен от едновременното експулсиране на двамата руски дипломати от страната ни“, убеден е той.
Генералният секретар на Гръцката комунистическа партия (КК) Димитрис Куцумбас заяви, че решението за експулсирането на дипломатите е „лов на вещици“. „Добре известно е, че Русия не одобрява присъединяването на Македония към НАТО. Тя не иска да губи никакво влияние на Балканите“, уточни той. Според него, все още трябва да се види, какво развитие и влияние ще има изгонването на руските дипломати.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис: Изгонването на руски дипломати от страна на гръцкото правителство не е в резултат на решението за името на Македония, а на геополитическите игри между САЩ и Русия

Йоаким Каламарис: Изгонването на руски дипломати от страна на гръцкото правителство не е в резултат на решението за името на Македония, а на геополитическите игри между САЩ и Русия

11 Юли 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Изгонването на руски дипломати от страна на гръцкото правителство не е в резултат на решението за името на Македония, а на геополитическите игри между САЩ и Русия. Това каза в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ гръцкият икономист и университетски преподавател Йоаким Каламарис. Той коментира, че при положение, че СИРИЗА произлиза от комунистическата партия би трябвало да има хармонични отношения с Русия, но това не е така и тук се появява парадоксът. „Парите нямат цвят и не разпознават идеологии. В 21 век идеологиите избледняха. Време беше да се докаже, че политическите идеологии не съществуват. Това е било инструмент за манипулиране на масата. Това доказва и постъпката на СИРИЗА, и реакцията спрямо руското правителство. Ние не възприемаме подобни действия на гръцкото правителство, но тук не става въпрос за гласа на дипломатическия ресурс на Гърция, а за решение на ниво премиер“, каза Йоаким Каламарис. Той допълни, че България и Гърция са малки страни, които трудно биха балансирали напрежението между Русия и Америка. По думите му САЩ има влияние в Гърция, Румъния и България, а Русия - в Турция и Сърбия. Според него големите сили не тръгват на открита война, а използват по-малките държави за своите интереси. Каламарис допълни, че времето ще покаже дали сме избрали правилния стратегически партньор. Трябва да сме будни, защото се очакват сериозни геополитически и геостратегически промени. Възможна е промяна на границите на страните от Балканския полуостров, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гърция е уведомила Русия за изгонването на дипломатите й още на 6 юли

ТАСС: Гърция е уведомила Русия за изгонването на дипломатите й още на 6 юли

11 Юли 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти са уведомили Русия за планираното изгонване на двама техни дипломати още на 6 юли и са им дали няколко дни за напускане на страната, съобщи в Reuters, позовавайки се на гръцки дипломатически източник, предава ТАСС.
„В петък този въпрос беше повдигнат официално и им беше даден приемлив срок от няколко дни, за да напуснат страната“, твърди източникът.
В сряда гръцкият вестник Kathimerini съобщи официално, че гръцкото правителство е взело решение за изгонването на двама руски дипломати, които са обвинени във вмешателство във вътрешните работи на страната, както и в действия, които подриват националната сигурност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Изгонените от Атина руски дипломати работили за осуетяване на договора между Македония и Гърция

„Стандард“ (Македония): Изгонените от Атина руски дипломати работили за осуетяване на договора между Македония и Гърция

11 Юли 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Да се осуети на практика пътя към договора за името, е било едно от намеренията на руските дипломати в Гърция, казва, позовавайки се на свои източници, журналистът от вестник "Катимерини", Василис Недос в разговор с кореспондента на МИА в Атина, предава скопското електронно издание „Стандард“.
Опитният журналист, който в сряда със своя текст разкри, че Атина предприема мерки спрямо четирима руски дипломати, обясни пред МИА за какво точно става дума.
„Нашите източници твърдят, че експулсирането на двама руски дипломати и забраната за влизане в страната за други двама, значи общо четирима души, се отнася до опитите за получаване и разпространяване на информация, важна за националната сигурност на Гърция и за опити за подкупване на държавни служители. В тези общи рамки е включен и опитът действително да се отмени на практика пътят към Договора с бившата югославска република Македония за името, това е ясно, нашите източници споменават това и мисля, че е една доста важна част от този въпрос“, заяви Недос .
Журналистът от "Катимерини", позовавайки се на дипломатически източницим споменава, че действията на руския фактор са били свързани с митрополити, кметове и т.н. от северната част на Гърция, но и с монаси от Света Гора.
„Известно е, и нашите източници също споменават това, участието на руския фактор в някои случаи на Света гора и много добрите отношения, които поддържат с митрополити, кметове и други длъжностни лица от Северна Гърция“, коментира пред МИА журналистът от "Катимерини".
Без да е известно дали имат някаква връзка с Русия и руските дипломати, факт е, че е голям брой митрополити, особено от Северна Гърция, които още от началото на преговорите бяха против решение, а и сега, почти един месец след подписването на споразумението , някои от тях продължават да подкрепят протестите "за гръцкия характер на Македония" в северната част на страната.
Положението е подобно на монасите от Атон. Както съобщиха от МИА преди две седмици, монасите открито обявиха чрез изявление, че не приемат Договора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на правителството в Атина: Гърция няма да толерира действия, нарушаващи международното право

Говорителят на правителството в Атина: Гърция няма да толерира действия, нарушаващи международното право

11 Юли 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция няма да толерира поведение, което нарушава международното право, заяви говорител на правителството на страната в сряда, след като гръцкият вестник Kathimerini съобщи, че Атина е изгонила двама руски дипломати и е забранила достъпа на други двама заради намеса във вътрешните работи на държавата и незаконни действия срещу националната й сигурност.
„Гърция доказа, че, в контекста на многостранната външна политика, иска добри отношения с всички страни“, заяви Димитрис Цанакопулос пред местната телевизия „Скай“, като добави: „Всички държави трябва да спазват международното право, също както гръцкото правителство и гръцката държава“.
„Гърция няма да толерира поведени, което нарушава международното право“, категоричен бе Цанакопулос и добави, че когато е необходимо ще бъдат прилагани съответните мерки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руски сенатор: Ще отговорим огледално на действията на Атина с изгонването на двама дипломати

Руски сенатор: Ще отговорим огледално на действията на Атина с изгонването на двама дипломати

11 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще изгони двама гръцки дипломати в отговор на изгонването на руските, принципът на огледален отговор се прилага винаги в такава ситуация, заяви пред РИА Новости заместник-председателят на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов.
В сряда гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че Гърция ще изгони двама руски дипломати и ще забрани влизането в страната на още двама „за противозаконни действия, вредящи на националната сигурност“ на страната. Позовавайки се на високопоставени дипломатически източници, изданието пише, че приетите от Атина мерки „са отговор на незаконни дейности на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“.
„Принципът на огледален отговор винаги се използва в такива случаи – е, разбира се, освен с малки изключения. Това е общ принцип на дипломацията“, заяви Климов.
Според неговите думи, без подобен отговор, Русия „не може да обезпечи сигурността на своите служители“.
Сенаторът добави, че Русия никога не е гледала на Гърция като на свой партньор и съюзник в Европа. „Гърция е част от НАТО и само това вече е достатъчно“, поясни той.
От руското Министерство на външните работи по-рано заявиха по повод действията на Атина, че „според наложилата се практика, в аналогични случаи следва огледален отговор“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Гърция реши да изгони руски дипломати

Кathimerini: Гърция реши да изгони руски дипломати

11 Юли 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и да забрани на още двама да влизат в страната, като ги обвини, че се бъркат във вътрешните работи на страната и осъществят незаконна дейност, която нанася вреди на националната сигурност ма Гърция, съобщи електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

По-конкретно, Атина обвинява руските дипломати, че са се опитвали да добият и предадат важна информация, както и да подкупят гръцки държавни служители, което обаче е било осуетено, пише изданието. Случаят вади на преден план напрежението между Гърция и Русия, което нараства през последните две години заради съображения от сферата на регионалната сигурност, както отбелязва вестникът.

Съгласно думите на високопоставени гръцки дипломатически източници, Атина иска незабавно експулсиране на двамата дипломати, включително служителят в руското посолство Виктор Яковлев и изгонването на още двама.

Същите източници отбелязват, че инициативата е предизвикана от многобройни координирани усилия за увеличаване на руското влияние в Гърция, включително, освен всичко друго, дейността на Имперското православно палестинско общество.

Въпреки последните събития, както са заявили източниците на „Катимерини“, Гърция продължава да иска добри отношения с Русия и насърчава приятелството между двата народа, но това може да се случи само ако всяка от страните се съобразява със суверенитета на другата.
Те посочват също внимателната позиция на Атина по случая „Скрипал“, когато тя не последва другите западни страни в гоненето на руски дипломати, нещо което бе приветствано в Москва. Въпреки опитите на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро ниво, отбелязват източниците на изданието, в последно време различни кръгове, свързани с руските интереси са се бъркали във вътрешните работи на Гърция.

Както твърдят източниците на „Катимерини“, тези кръгове са се опитвали да повлияят на общини, митрополити от ГПЦ и да получат още по-голямо влияние на Атон чрез подкупи. Неназованите информатори на изданието посочват също усилията на Москва да се намеси в чувствителен вътрешен въпрос за Гърция като споразумението с БЮРМ (Бивша югославска република) за името и по този начин се вреди на ролята на Атина на Балканите.
Те добавят, че решението за експулсациите се отнася само до определени личности и не променя като цяло добрите намерения на Гърция към Русия.

Източниците на „Катимерини“ добавят, че ако Москва предприеме „ответни мерки“, това само ще доведе до допълнително влошаване на отношенията. Същевременно, те посочват факта, че нито един служител на гръцките дипломатически и консулски представителства в Русия не е излязъл извън строгите рамки на своята мисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.