НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дневна и нощна карта за градския транспорт в столицата вече може да се купи чрез мобилен телефон

Дневна и нощна карта за градския транспорт в столицата вече може да се купи чрез мобилен телефон

12 Юли 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. От днес, 12 юли, дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон, съобщиха от пресцентъра на Център за градска мобилност.
"Наред с инвестициите, които правим за модернизиране на градския транспорт, изисквам от „Центъра на градска мобилност“ да работи активно и за подобряване на обслужването на гражданите и условията на пътуване в градския транспорт". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото. На представянето присъстваха и зам.-кметът по направление транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев и изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ Христиан Петров.
Първите 1000 карти, закупени със смс днес, ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България. Важно е да се знае, че при купуването на карта със СМС (SMS) се заплаща само цената на избраната карта, а СМС-ът таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори.
Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране, каза изпълнителният-директор на ЦГМ Христиан Петров.
Проверката се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.
Закупуването на превозни документи чрез мобилен телефон спестява време за търсене на пункт или търговец за продажба на карти.

Какво трябва да направите:
1. Необходимо е да се регистрирате с ваш имейл на sofia.mpass.bg.
2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта:
- чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).
- чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.
3. Получавате QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканидарате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Петров, ЦГМ: Ще видим как стартира проектът за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон, но амбицията ни е поетапно да разширяваме услугата

Христиан Петров, ЦГМ: Ще видим как стартира проектът за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон, но амбицията ни е поетапно да разширяваме услугата

12 Юли 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Ще видим как стартира проектът за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон, но амбицията ни е поетапно да разширяваме услугата. Това каза директорът на ЦГМ Христиа Петров пред жуналисти при демонстрацията на новото мобилно приложение за закупуване на дневни и нощни карти за всички линии на градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петров уточни, че общината не плаща абсолютно нищо за тази услуга. Той обясни, че за регистрация са нужни мейл и телефонен номер, като гражданите в момента могат да избират между дневна и нощна карта. „Имат два начина за плащане - с банкова карта или с мобилен оператор", каза той и уточни, че е важно да се избере още от началото с какво ще се плати. По думите му процесът на обработка на плащането и закупуването трае около 45 секунди. Той поясни, че след това в рамките на деня картата си работи. „Имаме контрольори от ЦГМ, които сканират кода на вашия телефон и се вижда дали кодът е активен или не“, допълни Петров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон

12 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон. Това каза кметът на София Йорданка пред журналисти след демонстрацията на новото мобилно приложение за закупуване на дневни и нощни карти за всички линии на градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова обясни, че Столична община е възложила на Центъра за градска мобилност да работят активно за подобряване на обслужването на гражданите и създаване на по-добри условия за пътуване в градския транспорт. “Освен модернизацията на градския транспорт, което е много важна стратегическа наша задача, засягаме и по-лесното обслужване на гражданите и стимулирането им да ползват така наречените превозни документи, които поевтиняват в пъти пътуването в градския транспорт“, каза Фандъкова и припомни, че тече процедура за електронно таксуване, която във времето се е забавила доста. „Затова директорът на ЦГМ имаше задача да мисли и за други варианти. Днес сме тук, за да ни представят и да ни демонстриат една нова услуга, която дава възможност на пътниците през своя телефон да закупуват на първо време пилотно дневни карти за пътуване и нощни“, каза тя. Фандъкова уточни, че дневната карта е 4 лв. и нощната от 2 лв. „Разбира се, след като се проследи този пилотен проект ще има възможност за разширение за всички превозни документи“, допълни кметът на столицата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: На метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

София: На метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга за закупуване на дневна и нощна карта за градския транспорт

12 Юли 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. В 9.30 часа на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена нова услуга - закупуване чрез мобилен телефон на дневна и нощна карти за всички линии на градски транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Новата услуга за заплащане на дневна карта от 4 лева и нощна карта от 2 лева чрез мобилно устройство се въвежда от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).
На представянето ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директорът на ЦГМ Христиан Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.