НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London Evening Standard: Тереза Мей призна, че се чувства „раздразнена“ от дебата за нейното лидерство

London Evening Standard: Тереза Мей призна, че се чувства „раздразнена“ от дебата за нейното лидерство

17 Септември 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей удари в земята коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“ и призна, че става доста „раздразнена“ от дебата за лидерството ѝ, пише британският вестник London Evening Standard.
Премиерът настоя, че е фокусирана върху бъдещето на страната, вместо върху своето бъдеще, в интервю за „BBC“ за отбелязване на започването на отброяването на последните шест месеца до Брекзит.
Мей разкритикува Борис Джонсън за това, че е използвал „напълно неподходящ“ език, когато е описал стратегията за Брекзит като поставяне на Великобритания в „самоубийствена жилетка“.
Запитана дали ще увери отново Консервативната партия, че тя не е решена да продължава по този начин, министър-председателят заяви: „Вече ставам леко раздразнена, но този дебат не е за моето бъдеще, този дебат е за бъдещето на хората на Великобритания и за бъдещето на самата страна. Върху това съм фокусирана аз и това е нещото, върху което всички трябва да се фокусираме. Това е гарантирането, че ще получим добра сделка от Европейския съюз, която ще е добре за хората във Великобритания, независимо от това къде в нея живеят, това е важно за нас… Бъдещето на хората във Великобритания е важно“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей даде индикации, че ще се бори с Борис Джонсън за лидерство на Консервативната партия

The Guardian: Тереза Мей даде индикации, че ще се бори с Борис Джонсън за лидерство на Консервативната партия

29 Август 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Кейп Таун. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей даде индикации, че ще се стреми да отблъсне всякакви предизвикателства за лидерството ѝ от страна на бившия външен министър Борис Джонсън и намекна, че ще води Консервативната партия и при следващите генерални избори, докато преповтори обещанието си да води партията „дългосрочно“, пише британският вестник The Guardian.
Мей заяви, че се занимава с политика, „за да носи ползи на британския народ“ и поясни пред журналисти по време на пътуването си до Африка, че ще изведе на преден план жилищния въпрос, здравеопазването и други вътрешни въпроси, нямащи нищо общо с Брекзит, по време на партийната конференция през следващия месец в Бирмингам.
Запитана специално, дали ще участва в лидерско предизвикателство от Джонсън, тя заяви, че се надява да продължи да изпълнява длъжността на министър-председател: „Аз съм тук (в политиката) дългосрочно. Тук съм, за да нося ползи на британския народ и върху това съм фокусирана“.
В телевизионно интервю, Мей намекна, че се е почувствала облекчена, че Борис Джонсън е подал оставката си като министър. Запитана дали е забелязала колко много Джонсън изглежда, че иска работата ѝ, тя заяви пред „ITV“: „Много съм доволна, че Борис беше външен министър за периода, в който беше външен министър“.
Джонсън остава сериозна заплаха за Мей във време, когато голяма част от партията е недоволна от нейното предложение за Брекзит от „Чекърс“, план който доведе до оставката му като министър, твърдейки че Великобритания ще бъде „понижена до статута на колония“, ако той бъде приет.
Мей трябва да се изправи пред ежегодната партийна конференция във време, когато е под натиск да демонстрира, че може да постигне прогрес в преговорите за Брекзит и да покаже, че има енергията на поведе Консервативната партия напред след март 2019 година.
Британският премиер поясни, че ще се фокусира върху „вътрешния дневен ред“ по време на събитието и изтъкна политики, които „активно да увеличат жилищното строене, така че младите хора да имат възможността да стъпят на краката си, когато толкова много от тях се опасяват, че няма да могат да го направят“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

The Independent: „Борис Джонсън ще бъде следващият ни министър-председател – ето как ще го направи“

11 Август 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във водеща статия за британския вестник The Independent журналистът Шон О‘Грейди изразява мнението, че бившият външен министър Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания, описвайки причините и предпоставките за този вариант, подлагайки на критика и самия Джонсън.
„Мисля, че можем да видим какъв е замисълът на консерваторите по отношение на Борис Джонсън. Също така мисля, че можем да видим какъв е и замисълът на Борис Джонсън по отношение на консерваторите. Имам и потъващото чувство, че, някак си, по това време следващата година, той ще бъде министър-председател. Трябва да се изправим пред тази перспектива“, пише О‘Грейди.
Отново се споменава за противоречивото изказване на Джонсън, който сравни мюсюлманските жени във Великобритания носещи бурки, с „пощенски кутии“ и „банкови обирджии“. Заради това изказване Консервативната партия е започнала „разследване“, но според автора това е заради напускането на Джонсън, който оставя партията си доста „хилава“. О‘Грейди все пак смята, че това разследване ще даде редица политически предимства на Консервативната партия.
Първо, това ще даде на Борис Джонсън процес, така че случаят да не бъде разглеждан накратко и замитан под масата. Второ, ще отнеме достатъчно дълго време, така че всички да забравят за изказването и то да не бъде на дневен ред. Трето, консерваторите могат да избегнат всякакви неудобни въпроси с удобното „е, нали знаете че коментарите на Борис са обект на вътрешно разследване, така че не мога наистина да коментирам повече или да добавя нещо към думите на министър-председателя, освен че трябва да сме внимателни с езика си“.
По някое удобно време в края на лятото това разследване тихомълком ще приключи със становище за това, че писанията на Джонсън са зле посъветвани, безвкусни и обидни и напълно цензурирани, но че няма да бъде изритан от партията, смята британският журналист.
„Ние знаем какво е замислил Борис (Джонсън). Той промени възгледите си върху практически всичко, от миграцията (либерал като кмет на Лондон, не толкова сега) до правата на „ЛГБТ“ обществото и климатичните промени. През последните години той се превърна от забавен евроскептик в твърдолинеен „ши*ан бизнес“ привърженик на напускането на ЕС. Причината за всички тези маневри, и другото, е че единственото нещо, в което Борис Джонсън наистина вярва, е Борис Джонсън и неговата ясна съдба да бъде министър-председател. Ако е подходящо за целите му и го приближи на стъпка по-близо до „Номер 10“, той ще предложи бурките да станат задължителни“, пише О‘Грейди.
Това, според него, прави Борис Джонсън толкова опасен – пластичността на вярванията му. Авторът на статията дори отива до там да го сравнява със знакови британски премиери като Дейвид Лойд Джордж и Уинстън Чърчил. Според него само отчаяни времена – и в двата случаи войни – могат да докарат подобни хора до върха. И сега е такова време.
О‘Грейди прогнозира, че при евентуален избор за нов лидер на Консервативната партия Джонсън ще се изправи срещу вътрешния министър Саджид Джавид и според него има всички шансове да спечели. Журналистът не смята, че престоят на Джонсън като премиер ще бъде дълъг заради Брекзит, описвайки го като „клоун, който ще управлява катастрофа“. Той го определя като „първия лидер на пост-Брекзит глобална Великобритания“.
Според автора на статията Борис Джонсън, подобно на Доналд Тръмп, ще превърне една някога уважавана нация в жалко посмешище.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

London Evening Standard: Борис Джонсън заяви, че жените в бурки приличат на „пощенски кутии“

7 Август 2018 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че мюсюлманките, които носят бурки „приличат на пощенски кутии“. Той уточни, че е против забраната им на публични места, но изрази мнение, че изглеждат „абсолютно нелепо“, пише London Evening Standard.
Неговите коментари, направени като реакция на забраната за носене на бурки в Дания, предизвикаха ядосана реакция сред мюсюлманите във Великобритания и някои депутати, обвинили го в ислямофобия.
„Ако кажете, че бурката е потисническа, с вас съм. Ако казвате, че е странна и че тормози жените, то аз съм съгласен. Да не говорим, че в корана няма нищо писано по въпроса“, заяви Джонсън. „Направо е нелепо хората да се размотават наоколо, приличайки на пощенски кутии“, допълни той.
Според него правителствените агенции и бизнесът трябва да имат право „да налагат дрес-код, който да позволява на техните служители да общуват с клиентите“, включително и позволявайки им да виждат техните лица.
„Тези ограничения не са същото като да се каже на свободна и пълнолетна жена какво да носи на обществено място, когато си гледа собствената работа“, допълни той.
Думите на Джонсън предизвикаха възмущение в британското общество. „Нашият Доналд Тръмп от магазин за една лира отново раздухва пламъците на ислямофобията, за да задвижи електоралните си амбиции“, смята депутатът от Лейбъристката партия Дейвид Лами.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

2 Август 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на британския премиер Тереза Мей за първи път от две години, което е признак, че шокиращата му оставка от кабинета ѝ заради Брекзит се е приела добре сред масовите членове на Консервативната партия, пише британският вестник The Independent.
Ново проучване разкрива, че бившият външен министър събира 29 процента подкрепа сред консервативните членове, давайки му 10 пункта предимство пред най-близкия му съперник, вътрешният министър Саджид Джавид.
Видният евроскептик и депутат Джейкъб Рийс-Мог събира 13 процента от гласовете, министърът на околната среда Майкъл Гоув е със 7 процента, докато бившият министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис и новият външен министър Джереми Хънт получават около 4 процента от гласовете, според анкета на „ConservativeHome“.
През миналия месец Борис Джонсън беше на пета позиция за следващ лидер на Консервативната партия, със само 8 процента от гласовете, но изглежда че имиджът му се е подобрил значително след драматичната му оставка от кабинета в протест на подхода на Тереза Мей към Брекзит.
За първи път видният поддръжник на Брекзит излиза на първо място в месечната анкета за лидерство на влиятелния уебсайт от 2016 година насам, когато даде подкрепата си за кампанията за напускане на ЕС.
Отделна анкета за „ConservativeHome“ разкрива, че 45 процента от консервативните привърженици искат Тереза Мей да подаде оставката си още сега.
Британският премиер ще прекрати почивката си, за да проведе лични разговори с френския президент Еманюел Макрон в официалната му резиденция по-късно през тази седмица, докато кабинетът ѝ продължава чаровната си Брекзит офанзива в Европа.
Външният министър Джереми Хънт ще проведе разговори във Виена с австрийския си колега Карин Кнайсъл, след като вече отправи послание към ЕС, че вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава с всеки изминал ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

31 Юли 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Великобритания предупреди Брюксел, че хиляди европейски инвестиционни фондове ще бъдат застрашени, ако той откаже да се съгласи на исканията за обширно търговско споразумение с град Лондон след Брекзит, пише британският вестник The Times.
Представители на британското правителство са започнали да излагат рисковете пред Европейския съюз от следването на твърдия подход към столицата, който е окуражен от французите.
Британската предупредителна стратегия „око за око, зъб за зъб“ е проектирана да подчертава щетите, които могат да бъдат причинени, ако Великобритания не успее да сключи специално споразумение за Лондон. На подобно споразумение се съпротивляваше Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит на ЕС, докато подходът му изглежда сякаш омекна през изминалата седмица.
По време на среща в Брюксел, британските преговарящи заявиха пред европейските си колеги, че освен ако не се очертаят правила, които да позволят на британските застрахователи и други британски компании за финансови услуги да продават на европейски клиенти, фирмите от ЕС също ще изгубят много.
Един по-гласовит привърженик на Брекзит от Консервативната партия заяви, че британският лъв е започнал най-накрая да реве. Но правителствен източник побърза да охлади страстите: „Това не беше предназначено като заплаха. По-скоро искахме да изясним какво могат да изгубят и двете страни, ако не сключим добро споразумение и това беше разбрано в този дух“.
Тактиката започва да резонира из цяла Европа, докато се появяват признаци от страни-членки, включително Германия и Холандия, че желаят да омекотят позицията на Европейската комисия дори повече.
Ходът идва седмици, след като Великобритания изостави опитите си да задържи Лондон близко свързан с финансите в ЕС, със схема на „взаимно признаване“, предпочитана от повечето финансови компании.
Европейските компании се готвят за най-лошото. Николас Макел, изпълнителен директор на Люксембург за финансите заяви, че инвестиционните мениджъри в ЕС са очаквали да изгубят достъп до британския пазар, ако Брюксел не покаже някаква гъвкавост с Лондон.
„Ако ЕС не позволи на британските фондове да бъдат продавани в Европа, Великобритания напълно резонно има право да не позволи на европейските фондове да бъдат продавани във Великобритания. Всеки работи върху предположението, че трябва да приемеш британските фондове, ако искаш да продаваш на самата Великобритания“, заяви Макел.
Говорител на финансовото министерство заяви: „Миналата седмица проведохме позитивни дискусии с Европейска комисия относно нашето предложение за прагматична нова уговорка за финансовите услуги, след като напуснем ЕС“. Преговарящите са намерили „обща почва в признаването на европейското и британското желание да имат контрол върху собствения си процес на взимане на решения и нуждата от двустранен диалог и сътрудничество, което да отрази дълбоко интегрираната природа на британските и европейски финансови пазари“.
Повече от 7 000 т.н. фондове в Европейската икономическа зона имат възможност да продават своите продукти на британските търговци на дребно и институционални инвеститори, но ако реципрочна сделка се окаже невъзможна, те могат да бъдат закрити, твърдят официални представители.
Предупреждението беше направено от делегация в Брюксел, водена от Катерин Брадик, генералният директор за финансови услуги в министерството на финансите на Великобритания. Тя се срещна с официални представители от отдела за финансови услуги на Европейската комисия, познат като „Физма“. Това беше първия път, в който членове от двете страни се срещнаха в лице, за да започнат дискусиите относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС в сферата на финансовите услуги.
Екипът на Брадик подчерта, че и двете страни могат да изберат погледа върху равностойността, която може да изключи другата страна, но според източник от правителството, като цяло срещата е „преминала добре“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

31 Юли 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Париж/Виена. Британският външен министър Джереми Хънт ще посети Париж и Виена през тази седмица, за да обсъди Брекзит и да предупреди за цената за Великобритания и за Европейския съюз, в случай на провал за преходно споразумение, заявиха от неговия офис във вторник, предава Reuters.
Хънт беше в Пекин в понеделник, където Китай предложи на Великобритания разговори за споразумение за свободна търговия.
При връщането си в Европа, Хънт ще пътува до Франция и Австрия, срещайки се с техните външни министри Жан-Ив Льо Дриан и Карин Кнайсл и ще се опита да получи подкрепа за предложенията за Брекзит на премиера Тереза Мей.
„Ще обясня на своите колеги в Париж и Виена, че е време ЕС да се ангажира с нашите предложения, или ще сме изправени пред потенциалната перспектива за никакво споразумение, което ще бъде много предизвикателно и за Великобритания, и за ЕС“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

30 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Британският министър на външните работи Джереми Хънт ще се срещне с китайския си колега в Пекин в понеделник, за да обсъди сътрудничеството между двете страни по време на първата си голяма отвъдморска визита, откакто замени бившия външен министър Борис Джонсън по-рано през този месец, предава Reuters.
Хънт и Ван И, китайският външен министър, се очаква да обсъдят въпросите за свободната търговия, налагането на санкции върху Северна Корея и как Великобритания и Китай могат да работят заедно върху глобалните предизвикателства като климатичните промени, заявиха от британския „Форин офис“.
Говорейки преди визитата, Хънт заяви че докато Великобритания излиза от Европейския съюз, тя е ангажирана към задълбочаване на партньорството си с Китай.
„Британско-китайският стратегически диалог е важна възможност за засилване на нашето сътрудничество върху споделените предизвикателства в международните дела, вариращи от глобалната свободна търговия до неразпространението на ядрени оръжия и промените в околната среда, при Глобалното партньорство между Великобритания и Китай и „златната епоха“ за британско-китайските отношения“, заяви Хънт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

Daily Express: Според социологическите проучвания британският председател предпочита Борис Джонсън пред Тереза Мей

23 Юли 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според проучване на компанията за социологически проучвания „Югов“ повече гласоподаватели имат доверие на бившия външен министър Борис Джонсън, отколкото на настоящия министър-председател Тереза Мей. Проучването показва, че обществото е по-несигурно от когато и да е дали правителството ще изпълни мандата, предаден му след референдума за Брекзит, пише Daily Express.
Проучването на „Югов“ обхваща 1668 пълнолетни британци, разпитани между 19 и 20 юли.
Около 38% биха гласували за нова партия в десния политически спектър, ако поеме задължение да изпълни Брекзит.
24% са готови да подкрепят крайно дясна, антимигрантска и антимюсюлманска партия.
Всеки трети е готов да подкрепи нова антибрекзит центристка партия.
Едва 11% подкрепят плана на министър-председателя Тереза Мей за нов референдум за Брекзит.
Повече от 50% от допитаните не вярват, че Мей ще спази поетите ангажименти за Брекзит.
Едва 16% смятат, че тя се справя добре с него.
34% смятат, че Борис Джонсън би свършил по-добра работа като министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

Тони Блеър: Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците

20 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, смята бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от английския консервативен вестник Daily Express.
Блеър е заявил, че първоначалният отказ на Великобритания да се присъедини към Европейския съюз при неговото създаване е „вкоренил“ евроскептицизма у британците.
Бившият министър-председател твърди, че "би могъл да направи повече", за да накара британците да видят, че членството в Европейския съюз е "необходима" част от мястото на Великобритания в съвременния свят.
Говорейки на Пред Радио 4 на BBC, Блеър заяви: "Обществото винаги е било разделено на две за Европа“.
"Искам да кажа, още от самото начало решихме да не се присъединим, което според мен е причината, поради която скептицизмът за Европа стана толкова вкоренен“, добавя Блеър.
Бившият министър-председател непрекъснато призовава британския народ да проведе втори референдум за окончателната сделка с ЕС при Брекзит, независимо от гласуването на 17,4 милиона британци да напуснат ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

The Independent: Борис Джонсън разкритикува плана на Тереза Мей за Брекзит като „бедствие за демокрацията“

19 Юли 2018 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън разкритикува министър-председателя Тереза Мей заради плановете ѝ за провеждане на Брекзит, които според него са „бедствие за демокрацията“ и които ще оставят Великобритания в „нещастно постоянно чистилище“. Според него обаче все още не е късно страната да промени курса си и да проведе излизането от ЕС по правилен начин, пише The Independent.
Джонсън, който подаде оставка заради плановете на Мей, я призова да не предприема „прикрито отстъпление“ от обещанието си за Брекзит. „Нека се прицелим към предишната прекрасна визия – силна и самоуправляваща се Великобритания, която е открита за света, а не към постоянно нещастно чистилище, не това бедствие за демокрацията“, допълни той по време на реч пред парламента.
„След обявяването на плановете за Брекзит последва вълна от съмнения, въпреки че първоначалната визия бе харесана от нашите партньори и от пазарите. А се съгласихме да дадем такса-изход от 40 милиарда лири на ЕС без да се съгласим за бъдещите икономически отношения. Което е най-лошо, позволихме да се постави под съмнение северноирландската граница, да я направим политически заредена“, допълни той.
„Все още не е късно да спасим Брекзит. Имаме време за преговорите“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

Борис Джонсън: Не е прекалено късно да спасим Брекзит

18 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Наскоро подалият оставка бивш министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова премиера на страната Тереза Мей да промени преговорната си стратегия с Брюксел и, в пламенна реч от трибуната на парламента в Лондон, заяви, че „не е прекалено късно Брекзит да бъде спасен“, предава AFP.
„Все още имаме време в тези преговори. Променихме подхода си един път, можем да го променим отново“, заяви Джонсън пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

Джон Мейджър: Фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще доведат страната до избори

18 Юли 2018 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият британски премиер от Консервативната партия Джон Мейджър предупреди, че фанатичните привърженици на Брекзит в управляващата партия ще предизвикат предсрочни избори в интервю пред телевизионния канал ITV News, цитирано от лондонския вестник Evening Standard.
Бившият премиер каза пред ITV News: "Мисля, че има някои хора в Консервативната партия, които сега са по-отдадени на желанието си да извадят Обединеното кралство извън Европа, отколкото са посветени на това какви са последиците от това за техните избиратели или за другите граждани или бъдещето на нашата страна или интересите на нашата страна или интересите на нашата партия.
Той сравнява част от привържениците на „твърд“ Брекзит водени от Джвейкъб Рийс-Мог, с дясното движение "Чаена партия" в САЩ.
"Има групировка от „Чаената партия“ в рамките на привържениците на „твърд“ Брекзит и това прави много трудно договарянето с тях“, заяви Мейджър
"За министър-председателя трябва да е много трудно ден след ден да чете заплашителни лекции за това, което ще се приема, когато всъщност те са малцинство в консервативната парламентарна група", добави той.
Той каза, че разделението в Консервативната партия би позволило на Джеръми Корбин да влезе в Даунинг стрийт.
"Мисля, че това, което правят, може да доведе до правителство на Корбин", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

Daily Express: Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос

18 Юли 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оцелява след Брекзит хаос, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Тереза Мей във вторник вечерта осуети опита на про-европейски депутати да запазят Британия „заключена“ в митнически съюз с ЕС след Брекзит. В пореден драматичен ден нейното правителство победи предложението на депутати-консерватори за пренаписване на плановете за напускане на ЕС с едва шест гласа.
Дванадесет депутати, подкрепящи оставането в ЕС, оспориха плановете на министър-председателя, като подкрепиха бунтарското изменение на законопроект за оставането в митническия съюз при забавяне на преговорите за Брекзит.
Мнозинството си отдъхна, след като поправката не мина с 307 гласа срещу 301.
Ако предложението беше прието, депутатите трябваше да се подготвят за вот на недоверие, с който ги заплаши премиера.
Правителството обаче не получи подкрепа за напускане на Европейската агенция по лекарствата
Сега предстои гласуване в Камарата на лордовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

Ирландският премиер Лео Варадкар: Британските изменения в плана за Брекзит няма да променят позицията на Ирландия

17 Юли 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Решението на британския премиер Тереза Мей в понеделник да приеме исканията на привържениците на твърд Брекзит няма да промени преговорната позиция на Ирландия по отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар във вторник, цитиран от Reuters.
В понеделник британският парламент прие настояването на евроскептичните депутати от Консервативната партия за законови гаранции, че няма да има митнически граници в Ирландско море след Брекзит. Този ход може да усложни ирландското искане за споразумение за възпиране, което би задържало Северна Ирландия без останалата част от Великобритания в митническия съюз на ЕС, за да се подсигури че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия остане отворена.
Варадкар заяви пред ирландската държавна телевизия и радио „RTE“, че вярва че Великобритания и ЕС могат да постигнат споразумение за условията за Брекзит до октомври, шест месеца преди планираното оттегляне на Острова. „Но не можем да правим предположения, че споразумението за излизане ще мине през Уестминстър“, заяви той.
„Не е ясно, нито е очевидно, че правителството на Великобритания има мнозинството за каквато и да е форма на Брекзит. Това не трябва да ни дава повод за паника, нито трябва да ни дава причина да променим позицията си“, добави Варадкар.
Според ирландския премиер страната му трябва да „засили подготовката си за сценарий без споразумение“, въпреки че допълни че е малко вероятно, според него, Великборитания да излезе хаотично от Европейския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Москва е загрижена от изявленията на САЩ за „Северен поток 2“

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Москва е загрижена от изявленията на САЩ за „Северен поток 2“

16 Юли 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията на САЩ за „Северен поток 2“ са пример за недобросъвестна конкуренция и предизвикват загрижеността на Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за RT, цитирано от РИА Новости.
„Неотдавнашните изявления от американска страна за „Северен поток 2“, по изцяло търговски проект, са пример за недобросъвестна и нечестна конкуренция“, коментира Песков.
В контекста на думите на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп по отношение на руския му колега Владимир Путин, говорителят на Кремъл заяви, че „конкуренцията преди всичко е позитивно явление“.
„Конкуренцията развива света. Но при едно условие – честната конкуренция в политиката и в икономиката. Това води до ускоряване и развитието на всички глобални процеси. Със съжаление констатираме, че тази конкуренция не винаги е честна“, отбеляза Песков.
Говорителят на руския президент подчерта, че на срещата Тръмп-Путин в Хелзинки няма да бъде засегната темата за „Северен поток 2“. „Не бих казал, че ще бъде в дневния ред. Не мисля, че това трябва да бъде осбъдено най-напред“, изрази мнение Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Останалата част от света вярва във Великобритания, време е да го направим и ние

Борис Джонсън: Останалата част от света вярва във Великобритания, време е да го направим и ние

16 Юли 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият кмет на Лондон и външен министър на Великобритания Борис Джонсън пише в коментар за британския вестник The Telegraph за подадената си оставка, Брекзит и ролята на Великобритания в света. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Беше преди почти две години, когато влязох в Дубрар във Форийн офис (британското външно министерство, б.р.). Беше моят първи ден като външен министър и аз стоях в обширния мраморен атриум украсен с бюстовете на изследователи и обявих една визия.
Не беше политика. Не беше повече от слоган. Това беше начинът, по който трябва да мислим за себе си в зората на референдума. Беше време, казах на тъплата – някои от тях висящи над галериите като сцена от „Изкуплението на Шоушенк“ – за Глобална Великобритания. И под Глобална Великобритания имах предвид държава, която е по-отворена, която гледа повече навън и е по-ангажирана със света, отколкото когато и да е преди.
Това значеше да вземем референдума и да го използваме като възможност да преоткрием малко от динамизма на тези брадати викторианци; не да строим нова империя, Господ да опази, а да използваме всяка капка от силите на Великобритания, мека и твърдa, за да се върнем в света по начин, който най—вероятно сме забравили през последните 45 години; да намерим приятели, да отворим своите пазари, да насърчим нашата култура и нашите ценности.
Това не значи, че щяхме да обърнем гръб на нашите приятели и партньори отвъд канала; разбира се, че не. С правилното споразумение за свободна търговия ние ще можем да правим повече бизнес с ЕС отколкото когато и да било. Глобална Великобритания означава да направим нещо допълнително. Означава да разпалим отново старите приятелства в Общността на нациите, 52 от най-бързо растящите икономики в света.
Глобална Великобритания се отнасяше до засилване на връзките със САЩ, които и в момента са нашият най-голям пазар за износни стоки. Ако наистина ще станем глобални, трябва да търгуваме повече със страните от Персийския залив, с Асоциацията на югоизточниte азиатски държави, с Китай. Във време, в което свободната търговия е под заплаха, ние трябва да сме шампиони и катализатори за отворени пазари и да се борим непрестанно за споразумения за свободна търговия.
Това беше велик момент за външното министерство, казах аз, шанс за Юнионисткия флаг отново да обиколи света. И две години по-късно, аз си подадох оставката, ще устоя – засега – на изкушението да критикувам Брекзит; но съм извънредно горд от проекта за Глобална Великобритания и това, което този корпус от дипломати постигна.
Все още чета странния пасквил от някой, който казва че той или тя не „разбира“ Глобална Великобритания. Някои изглежда мислят, че концепцията е тщеславна; че ние не сме способни да действаме по глобален начин. Чувате как хора използват фрази като „второстепенна сила“. Някои твърдят, че е претенциозно да мислиш глобално и че трябва да орежем своите разходи за помощи. Има хора – Джереми Корбин, например – които искаха да сложат края на Британските въоръжени сили и унищожаването на нашия ядрен арсенал и по този начин прекратяването на нашето членство в Съвета за сигурност на ООН. Те всички грешат и вече видях, че отстояването на Глобална Великобритания е във финансовите интереси на всяко семейство в тази държава.
Британските посолства са жизненоважните плацдарми за насърчаването на британските търговия, култура и интереси. Ако отидете в тях ще видите притегателната сила на Великобритания – тълпи бръмчащи заедно с местни министри и всички важни клечки. И пунктирани в партията са представителите на по-широкото семейство на Глобална Великобритания. Това са британските мултинационални бизнеси, поглъщайки хапките, които те финансират чрез своите данъци; тук има някой от Британския съвет, тук има технологичен старт-ъп гений, тук има банкер, консултант, поет, океанограф.
Чрез помощта на тези мисии на външното министерство Великобритания е най-големият износител на услуги в света и най-големият отвъдморски инвеститор в Европа. Свързано с посолството в по-голям или по-малък аспект е по-широката британска общност на избирателите – около шест милиона души около света, може би най-голямата диаспора на глава от населението от която и да е държава от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
И не ми казвайте, че Великобритания губи дипломатическо влияние. Обратното е вярно. Само за последните няколко седмици видяхме как Великобритания помогна да организира най-голямото експулсиране на руски шпиони някога, след като 28 държави показаха своето отвращение от използването на Новичок в Солсбъри. Всички 153 руски шпиони бяха изпратени да си стягат багажите. На дипломатически език, външното министерство изстреля топката извън игрището.
Преди две седмици Съвета за човешки права на ООН даде най-големия си вот на подкрепа за британската кампания за 12-годишно качествено образование за всяко момиче, с повече от 150 гласа. Британското външно министерство изчерпателно обори своите опонени в Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в Хага, удължавайки мандата на организацията, за да им позволи да идентифицират тези, които са използвали химически оръжия. Проведохме много успешна среща на върха на Общността на нациите; Зимбабве се върна на пътя към възстановена институция. Ангола обяви, че иска да се присъедини. Отваряме нови посолства в Карибския басейн и в Тихия океан, общо девет, с още 15 предстоящи в Африка. Сред целия свят, знамето ни се вдига, а не слиза.
Но ако искате да намерите хората, които наистина вярват в Глобална Великобритания, не говорете само с външното министерство. Говорете с нашите приятели около света. В Близкия изток, в Африка, в Далечния изток, срещам се с правителства, които не искат повече от това да си сътрудничат с нашите разузнавателни служби – признати за най-добрите в света. Виждал съм със собствените си очи как даваме военна помощ от Украйна до Нигерия. Светът желае повече британски инвестиции и повече британски стоки. Износът в последно време е около 30 процента от БВП и Лиъм Фокс и неговият екип наистина помагат да се продават бумеранги в Австралия.
Над всичко, елитите на света плащат на тази страна най-високия комплимент от всички, в това че искат да идват тук, да пазаруват тук, да изпращат децата си в университетите на тази държава. Разбирам, че те са изумени от безсмислиците на медиите и липсата на самоувереност в настоящия дебат с ЕС и за това дали можем да правим нещата си сами. Те виждат първостепенна военна сила, една от малкото способни да проектират сила на 8 000 мили. Те виждат най-иновативната икономика в Европа; техническата столица на полукълбото, най-великият финансов център, място където един колеж Оксбридж съдържа повече нобелови награди от Франция; която изнася шест пъти повече телевизионни шоута от всяка друга европейска държава и продуцира по-голяма част от най-продаваните световни музикални артисти. Те виждат страна, чиито кралски сватби заковават глобуса; страна с 0.7 процента от световното население, чиито мъже и жени спортисти в последните пет години са завършвали втори на Олимпиада, печелили са Уимбълдън и чиято непретенциозна страна току що завърши четвърта по футбол на Световното първенство под водачеството на мъж, чиято жилетка въплъщава – в очите на нашите приятели – чарът и ексцентричността на Великобритания. Това е суперсилата на меката сила.
Ето защо това е време за всички нас – в този критичен момент в нашето конституционно развитие – да вярваме в себе си, да вярваме в британския народ и какво може да направи той, и в нашата демокрация. Хората около света вярват страстно във Великобритания. Време е да споделим увереността им.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей предупреди, че „изобщо може да няма Брекзит“

Reuters: Тереза Мей предупреди, че „изобщо може да няма Брекзит“

15 Юли 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреди, че „може изобщо да няма Брекзит“ заради опитите на някои политици да осуетят плана й за напускане на Европейския съюз, предава Reuters.
„Посланието ми към страната през тези почивни дни е просто: трябва да останем съсредоточени върху целите“, написа Мей за британското издание Mail on Sunday. „Ако не го направим, рискуваме изобщо да няма Брекзит“.
По-рано тази седмица двама от ключовите министри си подадоха оставката в протест срещу плановете на Мей за търговските отношения между Лондон и Брюксел след излизането на Обединеното кралство от Съюза следващия март. След това нейният план бе разкритикуван и от американския президент Доналд Тръмп в интервю пред британско издание, позиция, която той потвърди и по време на срещата си с британския премиер в петък.
Мей написа в материала си за Mail on Sunday и че ще заеме твърда позиция на следващия кръг от преговорите с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кралицата е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп

AFP: Кралицата е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп

15 Юли 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралица Елизабет II е заявила, че Брекзит е много сложен въпрос пред американския президент Доналд Тръмп, предава AFP.
Американският президент Доналд Тръмп изглежда е нарушил кралския протокол, като е обсъдил личния си разговор с кралица Елизабет II, която според него смята, че Брекзит е "много сложен проблем", според интервю с британските медии.
Президентът, който вече беше предизвикал недоволство по време четиридневното си посещение във Великобритания, заради коментарите си за министър-председателя Тереза Май, докато тя се опитва да сложи ред в процеса на Брекзит, се срещна с кралицата в петък в замъка Уиндзор.
По-късно той съобщи на телевизионния водещ Пиърс Морган, че са обсъдили спорната тема за напускането на ЕС от страна на Великобритания.
"Тя каза, че е много - и тя е права - това е много сложен проблем, мисля, че никой не е имал представа колко сложно ще бъде това", каза той по интервю, публикувано от Mail on Sunday.
"Всички смятаха, че това ще бъде: "О, това е просто, ние се присъединяваме или не се присъединяваме, или да видим какво ще се случи ", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

15 Юли 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит, пише британският вестник Sunday Express.
Екипът на френския президент за първи път хареса Брекзит – след обявяването на предизвикалата много противоречия „Бяла книга“ от кабинета на Тереза Мей за споразумение при напускането на Европейския съюз, защото според изданието то ще отвори вратите на Франция да привлече работни места.
Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че е "уверен, че ще имаме повече съобщения за преместване (на финансови институции) през следващите месеци" в коментарите, които следват месеци на почти пълно мълчание за сектора на финансовите услуги в Лондон, който приключи с обявяването на Бялата книга на премиера.
Документът разкрива, че правителството се отказва от идеята за двустранна сделка въз основа на "взаимно признаване" и вместо това ще планира за британските банки, застрахователните брокери и мениджърите на активи да имат достъп до единния европейски пазар чрез правила за "еквивалентност".
Подходът се основава на това, че Обединеното кралство запазва правилата си в съответствие със законодателството на ЕС.
Моделът за еквивалентност е този, който дава достъп на страните като Мексико, Канада, Япония и САЩ до единния европейски пазар, спазвайки правила, подобни на тези на блока, съобщава The Times.
Но критиците твърдят, че Тереза Мей е била в състояние да постигне много по-добра сделка поради близките връзки на Великобритания с други държави-членки на ЕС.
Сам Уд, главен изпълнителен директор на Органа за регулиране на застрахователния капитал, заяви, че сделката за еквивалентност може да струва на Великобритания 5 000-10 000 работни места още на първия ден.
Някои банки вече са твърдо зад еквивалентността, но вярват, че тя трябва да бъде затвърдена или разширена след разговори с главния преговарящ на ЕС Майкъл Барние, като остават семантични различия между взаимното признаване и еквивалентността .

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Непремерените изказвания на срещата на върха на НАТО ще ускорят създаването на европейски военни сили

Ген. Чавдар Червенков: Непремерените изказвания на срещата на върха на НАТО ще ускорят създаването на европейски военни сили

14 Юли 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Непремерените изказвания на Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО ще ускорят създаването на европейски военни сили. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване през периода 1991-1993 година и бивш министър на вътрешните работи, по повод срещата на високо равнище на страните-членки на НАТО в Брюксел. Той обясни, че оприличаването на САЩ с „касичка“ във военен план, което Доналд Тръмп е направил по време на срещата в Брюксел, донякъде е вярно, тъй като Америка заделя най-голяма сума на глава на населението за военни нужди. Ген. Червенков припомни, че това, обаче, се дължи и на претенциите на Америка да е световна сила в региони на интерес, различни от важните за Европа.
„Този дебат сигурно предстои, тъй като на европейските страни-членки на НАТО най-после ще им писне постоянно „да им се размахва пръст“, да бъдат обвинявани в какво ли не – това е крайно време да престане. В НАТО публикуваха прогнозните разходи за 2018 година – предвижда се да бъдат изразходвани общо 956 милиарда долара, от които 623 милиарда са от САЩ, а останалите 312 милиарда – от останалите страни-членки. Появи се и статистика, обаче, която сочи, че от своя бюджет за отбрана в Европа пряко по линия на НАТО САЩ харчат 15-20%, което е два пъти по-малко от приноса на останалите страни-членки“, обясни ген. Чавдар Червенков. Според него не трябва да се създават илюзии, че военният съюз между Европа и САЩ ще бъде разрушен при евентуална еманципация на европейските страни-членки на НАТО от опеката на Америка. Той уточни обаче, че Европа има нужда от по-голяма самостоятелност за решенията, които взима, в областта на отбраната и въоръжението си.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Срещата на върха на НАТО и темата за Западните Балкани: Укрепването на отношенията със Сърбия е от полза за целия регион

„Политика“ (Сърбия): Срещата на върха на НАТО и темата за Западните Балкани: Укрепването на отношенията със Сърбия е от полза за целия регион

13 Юли 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. Укрепването на отношенията между НАТО Сърбия е от полза както за военната организация на Запада, така и за целия регион. Това бе казано в съвместното изявление след двудневната среща на върха на лидерите на страните от Алианса, която се проведе в Брюксел, отбелязва електронното издание на белградския вестник „Политика“.
В Брюксел „приветстваха продължаващия напредък в изграждането на партньорства между НАТО и Сърбия, а също поддържането на политическия диалог и практическото сътрудничество за тази цел".
„Потвърждаваме необходимостта от непрекъснат напредък в диалога между Белград и Прищина с посредничеството на Европейския съюз, който би трябвало да доведе до цялостно подобряване на отношенията, включително чрез сключването на правно обвързващо споразумение", изразиха увереност лидерите на НАТО.
„Насърчаваме и двете страни - да подчертаят те, да ускорят усилията за нормализиране на отношенията и за пълно прилагане на постигнатите споразумения", се казва още в текста.
Документът подчертава, че „Западните Балкани са регион от стратегическо значение, както показва дългогодишната ни история на сътрудничество и операции в този регион".
„Ние сме напълно ангажирани със стабилността и сигурността на Западните Балкани", категорични бяха лидерите на Алианса и добавиха, че ще работят в тясно сътрудничество със страните там за тази цел.
Вратите на НАТО са отворени за всички страни, които желаят членство, стига да отговарят на условията – това може да се потвърди с примера на Черна гора, а също и с отправянето на поканата за започване на преговори с Македония.
В изявлението се казва още, че лидерите на Алианса „напълно подкрепят стремежите на Босна и Херцеговина за членство" и се подчертава, че НАТО е „ангажирана с териториалната цялост и суверенитета на стабилна и сигурна Босна и Херцеговина“.
Участниците в срещата на високо равнище в Брюксел призоваха „лидерите на тази страна да действат конструктивно и да покажат политическа воля в полза на всички граждани на Босна и Херцеговина чрез продължаването на политическите, икономическите и реформите в областта на отбраната". Изразени са и очакванията, че изборите през октомври в Босна и Херцеговина ще се проведат в съответствие с демократичните стандарти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: С увеличаването на разходите за отбрана в НАТО, американските оръжейни производители са тези, които могат да спечелят

VOA: С увеличаването на разходите за отбрана в НАТО, американските оръжейни производители са тези, които могат да спечелят

13 Юли 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След подновените обещания от държавите в НАТО за покриване на разходите за отбрана, някои от най-големите печеливши може да са американските оръжейни производители, които и в момента ежегодно изнасят оръжия на стойност милиарди долари по света, предава Voice of America.
След края на ежегодната среща на върха на НАТО в Брюксел, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви успех в натиска над останалите 29 страни-членки на Алианса да покрият своята цел за 2024 година от годишни разходи за отбрана на стройност 2 процента от техния БВП, за да бъде подсилена готовността на НАТО в случай на нападение от Русия или някой друг. Към момент само пет държави покриват тези разходи – Великобритания, Естония, Гърция, Лативя и САЩ.
Докато изграждането на отбрана би включило редица разходи, като заплащането за повече военнослужещи и изграждане на военни инсталации, някаква част от увеличените харчове ще отидат за муниции, бойни изстребители, ракети и ракетни отбранителни системи.
САЩ и към момента са най-голямата държава износителка на оръжия, заемайки към 34 процента между 2013 и 2017 година от износа на оръжия.
Увеличените продажби на оръжия към Европа може да понижи и настоящия ежегоден търговски дефицит за САЩ от 151 милиарда долара.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

13 Юли 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са обсъдили в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел взаимните опасения относно проекта за Северен поток 2, както и нуждата от налагане на реформи в Украйна, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт в четвъртък, предава Sputnik.
„Двамата лидери са обсъдили общите притесненията на САЩ и ЕС относно тръбопровода Северен поток 2 и нуждата от осигуряване на диверсификация на европейските енергийни доставки. Те са обсъдили и сигурността и хуманитарната ситуация в Сирия, значението на продължаващите реформи в Украйна и общия подход към осигуряването на път към завършена и напълно потвърдена денуклеаризация на Северна Корея“, заяви Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

13 Юли 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко хиляди души са се събрали в центъра на Лондон в четвъртък за протестна акция против политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е на работа визита във Великобритания, предава ТАСС.
За масовите демонстрации беше известно от самото начало – много британци бяха враждебни към факта, че премиерът Тереза Мей през януари миналата година покани Тръмп на държавна визита във Великобритания. Тогава 1 860 000 души поставиха своя подпис под петиция за отмяна на посещението. И въпреки, че парламентът отказа да задоволи исканията на авторите на колективната жалба, форматът на визитата беше променен от държавен на работен. Причината за това решение не беше оповестена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

13 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреждения предупреждения за битка в парламента и „яростна дискусия“ с лидерите на Европейския съюз, след като нейните желания бяха изложени в план от 98-страници за отношенията на Великобритания с ЕС след Брекзит, пише британският вестник London Evening Standard.
Премиерът заяви, че е изложила „прагматични“ предложения, които ще позволят търговия без търкания, но ще сложи края на свободното движение и ролята на Европейския съд.а
Но лидерите на ЕС предупредиха, че няма да позволят „подбиране“, докато привържениците на Брекзит мислят, че могат да изпратят още отстъпки в Брюксел, включително за имиграцията.
Министърът по въпросите за Брекзит Доминик Рааб предупреди Тереза Мей да не „критикува или се заяжда“. В съобщение насочено към бунтовниците в Консервативната партия и Лйебъристката партия на Джереми Корби, той заяви, че ще има бъде „държава сметка“, ако блокират търговското споразумение.
Рааб отказа да определи така наречените „червени линии“ в дългоочаквания план за Брекзит. Това подхранва страховете на поддръцжниците на Брекзит, че правителството се готви да отстъпи по ключови въпроси като свободното движение, в замяна на по-добър пазарен достъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

13 Юли 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън „би бил страхотен министър-председател“ в интервю, разкрито часове, след като той пристигна във Великобритания, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Американският президент поздрави бившия британски външен министър и призна, че има много уважение към него.
„Имам голямо уважение към Борис. Мисля, че той има каквото е нужно. Мисля, че би бил страхотен министър-председател“, заяви Тръмп.
Говорейки пред „The Sun“, американският президент нарече Джонсън „много талантлив човек“ и добави, че двамата имат близка и почтителна връзка.
„Харесвам го много. Той очевидно също ме харесва и казва много добри неща за мен“, поясни Тръмп.
По отношение на подадената оставка на Борис Джонсън като външен министър, Тръмп изрази надежда, че това няма да е последния път, в който Джонсън заема правителствената позиция.
„Бях много натъжен, виждайки го да напуска правителството и се надявам, че ще се върне в някакъв момент. Мисля, че той е страхотен представител за вашата страна“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

13 Юли 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският парламент заплаши да наложи вето на новия план на Тереза Мей за Брекзит, ако тя не представи „правдоподобна“ политика за предотвратяване на твърда граница с Ирландия, пише британският вестник The Independent.
Групата на ЕП за преговорите за Брекзит, председателствана от координатора Ги Верхофстад, се събра в четвъртък и съобщи в изявление, след като британския план за излизане беше публикуван, че „не би се съгласила“ на споразумение „без правдоподобна предпазителна клауза за границата между Северна Ирландия и Ирландия“.
Намесата означава, че е вероятно да има и по-нататъшни проблеми пред ирландския въпрос – съществува риск цялото споразумение да пропадне. Британските представители в Брюксел заявиха, че засега нямат планове за нови предложения по отношение на границата, тъй като вече са предложили такова през миналия месец.
Според информациите, Европейската комисия работи върху преразглеждането на собствения си предпазителен план за Северна Ирландия, който Великобритания отхвърли. Тереза Мей заяви, че „никой британски министър“ не би се съгласил на този план, защото той би довел до проверки в Обединеното кралство, между Северна Ирландия и Великобритания.
Европейският парламент има право на вето върху финалното споразумение и представители на законодателния орган поддържат тясна връзка с Европейската комисия по време на разговорите. ЕК тепърва ще отговори официално на плана за Брекзит в детайли.
Ирландският министър-председател Лео Варадкар също заяви, че няма да приеме споразумение за излизане без предпазителен план, което означава че Великобритания може да бъде блокирана и на ниво Европейския съвет.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

13 Юли 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп замете настрани дипломатическите любезности и перспективите за масови протести, след като се отправи към Великобритания, обявявайки че британският народ го харесва, защото се съгласява с него по въпроса за имиграцията, който той обяви, че „превзема Европа“ и е подхранил Брекзит, пише британският вестник The Times.
„Еър Форс Едно“ кацна с един час закъснение на летище „Станстед“, малко след срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като Тръмп даде непланирана пресконференция, на която изрази скептицизъм за предложения от британския премиер Тереза Мей план за Брекзит.
„Бих казал, че Брекзит е Брекзит. Хората гласуваха, за да излязат, така че вярвам, че това ще направят те, но може би са взели различен маршрут. Не съм убеден, че са гласували точно за това“, заяви той.
Американският президент се пошегува, че Великобритания е „доста гореща точка в момента изпълнена с много оставки“. Запитан за това как се чувства относно десетките хиляди протестиращи, очакващи го във Великобритания, той настоя: „Мисля, че ме харесват много във Великобритания. Мисля, че те са съгласни с мен относно имиграцията“.
„Мисля, че затова Брекзит се случи. Казах им днес, че Европейският съюз трябва да бъде внимателен, защото имиграцията превзема Европа и те трябва да са много, много внимателни“, допълни той.
Американският държавен глава беше посрещнат на летището от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, което се счита като знак, че Тереза Мей дава приоритет на търговското споразумение в разговорите си с Тръмп. Той бързо се качи на хеликоптер към резиденцията на американския посланик в Лондон. Протестиращите планират да прекарат нощта навън, взривявайки сградата с усиления плач на мигрантски деца, разделени от своите родители, което ще бъде само един от поредица протести, планирани за времето на визитата му.
Тръмп няма да успее да види много от протестиращите, тъй като няма планове за неговото пътуване по обществените пътища. Той ще замине с хеликоптер към двореца „Бленъм“, родното място на Уинстън Чърчил, в четвъртък вечер за вечеря с бизнес лидери, домакин на която ще бъде Тереза Мей.
В петък той ще посети и Чекърс (официалната резиденция на министър-председателя на Великобритания) за срещата си с Тереза Мей, както и замъкът „Уиндзор“ за чаша чай с Кралица Елизабет II.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

13 Юли 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей най-вероятно „ще убие“ перспективата за споразумение за свободната търговия със САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за вестник „The Sun“, цитиран от AFP.
„Ако те сключат подобна сделка, тогава ние ще преминем към Европейския съюз, вместо Великобритания, така че най-вероятно това би убило сделката“, заяви Тръмп, който е на четиридневно посещение в островната държава.
През последната година Доналд Тръмп настояваше, че САЩ желае да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, веднага щом тя излезе от Европейския съюз. Тереза Мей все още не е реагирала на коментара на американския държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

13 Юли 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл отхвърли в четвъртък описанието на Германия от американския президент Доналд Тръмп, който я нарече „заложница“ на Русия, заради енергийната ѝ зависимост, заявявайки че неговият коментар е част от кампанията на САЩ за принуждаване на Европа да купува американски енергийни доставки, пише руското електронно издание The Moscow Times.
Тръмп заяви пред Германия, по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел в сряда, че не е правилно да подкрепя изграждането на тръбопровод в Балтийско море на стойност 11 милиарда долара, който ще доставя дори повече руски газ, докато в същото време не може да покрие заложените разходи за отбрана на НАТО.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че коментарът на американския президент маркира ескалацията на кампания на САЩ, която цели да ограничи руските доставки на газ към Европа за сметка на американския енергиен сектор.
„Колкото до зависимостта на Германия (от Русия) като голям купувач на газ, ние не можем да се съгласим с твърдението“, заяви Песков пред журналисти.
„Доставки на газ по тръбопровод не водят до зависимост на една страна от друга, а на пълна взаимна зависимост. Това е гаранция за стабилност в бъдещото развитие“, допълни той.
Песков заяви, че Москва счита възраженията на САЩ към новия тръбопровод като „несправедлива конкуренция“, насочена към опита да се насилят европейските държави към закупуването на по-скъпия американския втечнен газ.
„Считаме, че това е въпрос на икономическа конкуренция и че купувачите трябва да вземат собствено решение“, заяви Песков.
Според кремълския говорител, тръбопроводът е чисто търговски проект и Русия е доказала, че е надежден енергичен доставчик към Европа от десетилетия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

12 Юли 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отприщи опустошение към НАТО в четвъртък, заплашвайки да изтегли страната си него, ако американските съюзници не увеличат своите разходи за отбрана, след което похвали Алианса като „добре смазана машина“, пише американското електронно издание Politico.
Президентът дезориентира лидерите в НАТО за целия период на двудневната среща, с ударно представление, което включи критики към Германия и изнасяне на, както един официален представител го нарече, „продължителна тирада“ върху разходите. Това се вписва в неговия утвърден модел на създаване на хаос по време на големи срещи на върха, по подобие на неговия скандал на срещата на върха на Г-7 в Квебек.
Тръмп преобърна срещата в Брюксел преди да е започнала, отприщвайки атаки към Германия по време на закуска в сряда сутринта заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той обвини Германия за това, че е „тотално контролирана“ от Русия, заради спорния проект за газов тръбопровод наречен „Северен поток 2“.
В четвъртък той пристигна късно – и очевидно разгневен – на съвета на НАТО и похити среща, която вече се провеждаше с президентите на Украйна и Грузия. Той заплаши с „тежки последици“, ако съюзниците не повишат бързо своите разходи и заплаши, че САЩ могат да „тръгнат по собствен път“, ако те не отговарят на исканията му.
Докато някои лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, заявиха че Тръмп никога не е заплашвал открито да напусне НАТО, други го интерпретираха като ясна заплаха.
„Понякога туитовете са по-важни от това, което се договаря. Президентът Тръмп никога, в нито един момент, нито публично или насаме, не е заплашвал да се изтегли от НАТО“, заяви Макрон пред журналисти.
След изблика на Тръмп, Йенс Столтенберг бързо превключи срещата към извънредна сесия единствено между съюзниците, за да обсъди въпроса за разпределянето на бремето.
По време на пресконференция по-късно, Тръмп подмина въпрос за заплахата си, заявявайки че вярва, че има правото да изтегли страната си от НАТО без одобрение от Конгреса и изтъкна, че е получил обещания за повишаване на разходите за отбрана от съюзниците. Твърдението беше набързо опровергано от други лидери, включително Макрон, които заявиха че не са променили становищата си по никакъв начин като отговор на американския президент.
„Това е комюнике, което беше публикувано вчера. То е много подробно и потвърждава целта за 2 процента към 2024 година. Това е всичко“, заяви Еманюел Макрон.
В края на срещата германският канцлер Ангела Меркел, говорейки пред журналисти, не се обърна към Тръмп директно. „Имахме фундаментална дискусия с всички членове на НАТО, заради въпроса който изникна тази сутрин – какво трябва да направим, за да подобрим защитата си. Аз посочих, че Германия знае, че трябва да направим повече. Но също така заявих, че ние правим това от много години.“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

12 Юли 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, заяви генералният-секретар на Алианса Йенс Столтенберг в четвъртък пред „CNN“, цитиран от ТАСС.
Той подчерта, че членките на НАТО се ангажират към увеличението на разходите за отбрана до 2 процента от БВП за всяка отделна държава. „Имаме задължение да увеличим разходите до 2 процента“, заяви Столтенберг.
„Важното е, че сега трябва да инвестираме повече. Хубавото е, че благодарение на ясното послание, отправено от президента (на САЩ Доналд) Тръмп по време на последната среща, съюзниците разбират нуждата от това“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

12 Юли 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Завършилата днес среща на върха на НАТО в Брюксел повече прилича на скандал в благородно семейство. Главният смутител на спокойствието е президента на САЩ Доналд Тръмп, който се държи така, че едва ли вече ще може да се запази солидния облик на семейството. Исканията на американския държавен глава да се увеличат разходите за отбрана на всички страни-членки до 2% от БВП стават все по-настоятелни и сега сигурността е обвързана с икономиката. Преди излитането за Брюксел Тръмп заяви пред журналистите: „И така, предстои ми среща в НАТО, а после следва Великобритания с нейния хаос и накрая ще се срещна с Путин. Откровено казано, срещата с Путин е най-леката от трите. Кой би могъл да си го помисли?“, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ в материал за срещата на високо ниво в Брюксел, представен без редакторска намеса.

Наистина, кой би могъл да си го помисли. Качил се на борда на своя самолет, Тръмп се зае, както обикновено, да бомбардира европейските съюзници с дълги позиции чрез „Туитър“. Те изглеждаха горе-долу така: „Много страни, които ние защитаваме, не само не изпълняват своите задължения да харчат по 2% за отбрана (което е малко), но и злостно не плащат задълженията си. Те имат намерение да обезщетят Съединените щати с това, което им дължат?.. ЕС възпрепятства нашите фермери и работници да правят бизнес е Европа и след това те искат ние да изпитваме щастие от това, че ги защитаваме, а и да плащаме за това. Не става!“.

Европейците, още докато Тръмп летеше към Брюксел, започнаха да му отговаря с тънки намеци. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи например следното изказване: "Скъпа Америка! Ценете съюзниците си. В крайна сметка нямате много“.

Пристигането на американския президент в Белгия се съпровождаше от минимум протоколни мерорпиятия. Неговият самолет, приземил се на военно летище, бе посрещнат само от ръководителят на протоколната служба. Нито кралят, нито премиерът, нито външният министър на Белгия не бяха в столицата. Всичките се бяха разпръснали на някъде. Премиерът Шарл Мишел отиде да вика за националния отбор на страната във валонската комуна Брен-ле-Конт, а крал Филип и министърът на външните работи Дидие Рейндес въобще излетяха за Петербург.

От първия ден на заседанията от срещата на върха на НАТО Тръмп хвана бика за рогата, Отговаряйки на въпрос на репортерите преди закуската с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, той нарече Германия „заложница на Русия“, след това през цялото време повтаряше, че Германия е напълно под контрола на Русия заради зависимостта й от руския газ. „Това е несправедливо спрямо американския данъкоплатец. Германия купува газ от Русия и при това се ползва от военен чадър, създаден с американски долари“, заяви президентът на САЩ, превеждайки външната политика на езика на търговците.

В кратки забележки пред репортерите Ангела Меркел се опита да се оправдае, като заяви, че Германия участва в съвместните отбранителни усилия, а след обединението на ФРГ и ГФДР се е освободила от „московското робство“. Но, очевидно, нападките на Тръмп срещу многогодишния германски съюзник са част от настъплението срещу европейските членове на НАТО, които, според мнението на американския президент, „използват“ Америка. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен се изказа по-ясно.„Имаме множество проблеми с Русия“, заяви тя. „Но трябва да имаме връзка с другата стана, включително с опонентите. Затова искам да чуя по-подробно кой стои зад тези твърдения“ (твърденията на Тръмп, че Германия е заложница на Русия).

Между Меркел и Тръмп се състоя закрита среща, за която не е известно нищо. Тръмп само съобщи на журналистите, че са обсъждали „газовата тръба“ и се ограничи до това. Всичко си дойде на мястото с поредния „туийт“ на американския президент след срещата с федералния канцлер. „Какъв е смисълът от НАТО, ако Германия плаща на Русия милиарди долари за газ и енергия? Защо само 5 от 29-те страни-членки изпълняват задълженията си? САЩ плаща за защитата на Европа и в същото време губи милиарди в търговията с нея. Тя трябва да плаща 2% от БВП веднага, а не от 2025 година“.

Натискът на американския президент над съюзниците прониза цялата среща на върха. Характерен в това отношение бе диалогът между Тръмп и Столтенберг. Генералният секретар: „Силна НАТО е добра за Европа и добра за САЩ. Ние можем да се обединим около нашите главни ценности и заедно сме по-силни, отколкото по отделно“. Тръмп: „Как можете да бъдете силни, когато получавате енергия от човека, от който искате да се защитите“. Столтенберг: „Разбираме, че държейки се заедно, ние сме по-силни“. Тръмп: „Не. Вие просто правите Русия по-силна“.

На срещата на върха бе подписано комюнике, с което се потвърди готовността на всички членове на НАТО да увеличат военните си разходи до 2% от БВП, но на Тръмп това му се стори малко и изказа желание разходите да бъдат вдигнати на 4%. Искането предизвика шок в съюзниците и, без съмнение, ще предизвика напрегнати дискусии в Европа. Духът на тези дискусии бе предвиден от германския Tagesspiegel. „Със своето историческо невежество и агресивни нападки, Тръмп разруши надеждите за продуктивна среща на НАТО“.

Критики към поведението на Тръмп има и в САЩ. Бившият американски посланик в Русия Никълъс Бърнс, например, заяви, че Тръмп е обърнал цялата дипломация на САЩ с краката на горе. „Случващото се е просто вбесяващо. Просто не мога да се сетя за нито един американски президент през последните 75 години, който е решил да стане главния критик на НАТО. Това вече е по Оруел. Той превръща нашите приятели във врагове. Той общува с нашите врагове като Путин, като с наши приятели“.

Двамата главни Демократи в Конгреса – лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Палатата на представителите Нанси Пелойзи, заявиха, че поведението на Тръмп в Брюксел изпраща много тревожен сигнал, че е по-лоялен на президента Путин, отколкото на Алианса.
Без да участва във втория ден на заседанията, Тръмп замина за Великобритания и остави своите партньори в състояние на силно объркване. Измествайки разговора към парите и пропускайки през ушите си разсъжденията за „съвместните ценности“ на страните-членки на НАТО, президентът на САЩ заложи бомба под Северноатлантическия алианс. Много отбелязаха, че изразеното в съвместното комюнике убеждение, че „НАТО остава гарант за сигурността на Запада“, става малко или повече неубедително.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

12 Юли 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Много експерти се опасяваха, че на срещата на високо ниво на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп ще устрои скандал, както на срещата на Г-7. Те сгрешиха – скандалът беше къде-къде по-голям, пише електронното издание на авторитетното руско списание „Експерт“ в материал за завършилата среща в Брюксел, представен без редакторска намеса.

В руското Министерство на външните работи наричат НАТО „безполезен военен блок“. Но това, разбира се, не е така. Освен очевидната военна съставяща Алианса има и изключително важна символическа. Както и „Голямата седморка“, НАТО играе ролята на символ на колективния Запад. Един от най-мощните инструменти, който представлява демонстрация на единството в редиците, готовност за колективна реакция на всички външни предизвикателства и инструмент за разправа с несъгласните. И именно по тази съставяща нанася удари американският президент Доналд Тръмп, който критикува и унижава съюзниците.

Няма единство

Ясно е, че американският президент иска да покаже, че той е главният. Ясно е, че той иска да постави на място съюзниците и да разруши фрондата (съпротивителен фронт (фр.), терминът идва от бунтовете срещу кардинал Мазарини и тогава 10-годишният Луи XIV, описани подробно в романа „20 години по-късно“ на Александър Дюма – бел. ред.), която се сформира срещу неговата идеология в Европа. И ако това му се бе удало с малко кръв и без разрушаването на мита за единството – никой не би казал и дума на Тръмп. Но Европа се съпротивлявав и демонстрира, че е готова да отговори на грубостта с грубост. При това европейците започнаха тези демонстрации веднага след кацането на домакина на Белия Дом в Брюсксел. Лидерът на най-могъщата държава не бе посрещнат на килимчето нито от краля (който заедно с Макрон се отправи към намиращата се в изолация Русия, за да подкрепя белгийския отбор на Световното първенство), нито от премиера, който предпочете да вика заедно със запалянковците във фен-зоната. Сериозно нарушение на протокола от страна на Брюксел, което само подчертава думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Америка (сиреч Тръмп) трябва да цени съюзниците, защото „нямате толкова много“.

Но за Тръмп думата „съюзник“ има друго значение. За него под тази дума се разбира партньор, който без уговорки приема американското лидерство, провежда американската политика и при това не е използвач.В противен случай той е най-малко бреме, а като максимум – противник. При това предишните заслуги за прагматика Тръмп не се броят – по-скоро обратното, те са обвивка, която пречи да се оценява трезво реалността. „Понякога нашите най-ужасни врагове са тези наши така наречени приятели“, казваше Тръмп.

И очевидно, към тези „така наречени приятели“ той отнесе лидерът на Европа и по съвместителство на тази антитръмповска Фронда на Запада – канцлерът на Германия Ангела Меркел. При това ако по-рано Тръмп нападаше канцлерът по напълно резонни причини (например, заради колосалния търговски дефицит в търговията между САЩ и Германия, свързана включително с митническите бариери в ЕС), то на срещата на върха на НАТО той си позволи лични и доста грубиянски изказвания. Например, той заяви, че Германия (реализираща „Северен поток 2“ с Москва) е под пълния контрол на Русия.

Подобен род оскърбителни забележки, както и цялостно оскърбителното поведение, могат да доведат до това, че „не толкова много съюзници“ може да стане „отсъствие на съюзници“. Така мислят много американски анализатори, които смятат, че Тръмп (отчасти, защото е руски агент и отчасти заради своята протекционистка и неоизолационистка политика) едва ли не преднамерено демонтира НАТО. „Ще се откажем от колективната отбрана и ще останем сами в опасния свят на XXI век? Това ще бъде историческа грешкам но тя ще се случи ако антиевропейската вендета на господин Тръмп бъде продължена“, предупреждава бившият заместник-държавен секретар и бивш посланик на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс.

Има прагматика

Но тези страхове са преувеличени. Тръмп е прагматик и прекрасно разбира ползата, която САЩ извличат от Алианса (контрол над Европа, военни поръчки). Както и ползата от тесни отношения с ЕС. Тръмп обича числата, така че трябва да знае, че близо 4 милиона американци работят за европейски компании на територията на САЩ, 45 от 50 щати изнасят за Стария Свят повече, отколкото в Поднебесната империя. Той само иска да увеличи бонусите, които получава от трансатлантическите отношения, както и да минимизира издръжката.

Като прагматик на него му е достатъчна само демонстрацията на единство – той иска модернизация на НАТО според американските нужди. На първо място той иска тази организация да увеличи военните си възможности. „Алиансът не е достатъчно добре структуриран, финансиран и въоръжен, за да се противопостави на двете основни заплахи за сигурността на Европа – агресивната Русия, както и ръста на нестабилността и тероризма, идващи от Близкия Изток и Северна Африка. И тук не говоря за глобалните предизвикателства“, казва бившият посланик на САЩ Залмай Хализад. При това (тъй като Америка ще изразходва все повече средства за борбата с Китай) страните от НАТО трябва да увеличат възможностите си за своя сметка. Към днешна дата само 8 от 28 страни-членки на Алианса отделят за отбрана 2% от БВП. Още 14 обещават да достигнат този показател до 2024 година. Но Тръмп смята, че те правят това много бавно и неохотно, ето защо американският президент повиши ставките – заяви, че 2% не са достатъчно и сега иска 4%. Тъй като в момента дори САЩ не отделят 4% (при тях този показател е малко по-нисък), Тръмп, разбира се, е наясно, че неговото искане е неизпълнимо. Затова най-вероятно ще позволи да бъде уговорен да намали изискванията – ако, разбира се, съюзниците проявят по-голяма готовност да достигнат поне 2%.

А ако някой продължи да упорства, то Тръмп има още един коз – след Алианса той отива в Лондон, а от там на среща с Владимир Путин. Където лесно може да сдаде интересите на своите „така наречени съюзници“ в случай, че те продължат да са „така наречени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Аз съм много стабилен гений

Доналд Тръмп: Аз съм много стабилен гений

12 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Тръмп даде заден ход по отношение на заплахите си да извади САЩ от НАТО, след като другите лидери се съгласиха да увеличат разходите си за отбрана, „с повече от всякога“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Президентът на САЩ описа себе си като „много стабилен гений“ за това, че е осигурил споразумение за увеличаване на военните разходи на страните-членки на Алианса.
След като поздрави хърватски журналист за класирането на националния отбор на страната на финала на Световното първенство, Тръмп заяви, че не би „туитнал“ нещо, което противоречи на това, за което се е споразумял на срещата на високо ниво в Брюксел, защото е „много стабилен гений“.
Както отбелязва „Прототема“, в този момент из залата се е разнесъл кикот и откровен смях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп призова НАТО да помисли „какво ще се прави“ със „Северен поток 2“

РИА Новости: Доналд Тръмп призова НАТО да помисли „какво ще се прави“ със „Северен поток 2“

12 Юли 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съюзниците трябва да решат какво ще правят със „Северен поток 2“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата а върха на НАТО в Брюксел, цитиран от РИА Новости.
„Днес бе невероятна среща, обсъдихме разпределението на разходите и Германия значително ще увеличи вложенията си. Остана ни да изясним какво ще се случи със „Северен поток 2“. Той идва от Русия и аз повдигнах тема, която никой досега не беше засягал, а сега всички говорят за това“, заяви Тръмп.
„Ако всички имаха добри отношения с Русия, то проблемите с газопровода щяха да са по-малко“, добави американският лидер.

„Тръбопроводни долари“

По-рано американският президент заяви, че Германия е в пълно подчинение на Русия заради зависимостта й от руските газови доставки.
Според неговото мнение, е абсолютно неприемливо, че ФРГ плаща милиарди за руско синьо гориво и планира да построи за него нов тръбопровод („Северен поток 2“), докато САЩ са задължени да я защитават като съюзник по НАТО, харчейки за отбрана непропорционално повече от Берлин.
По-късно Тръмп още веднъж повдигна тази тема, като заяви, че потокът „от тръбопроводни долари към Русия е неприемлив“.

Недобросъвестна конкуренция

В коментар за изказванията на Тръмп, от Кремъл отбелязаха, че САЩ се опитват да принудят Европа да купува американски втечнен газ, който е по-скъп от руския тръбопроводен газ.
Според думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Москва оценява атаката срещу газопровода като проява на недобросъвестна конкуренция.
„Смятаме, че това е въпрос на икономическа конкуренция и че именно в рамките на икономическа конкуренция купувачите трябва да взимат решение кой източник предпочитат“, подчерта Песков.
РИА припомня, че „Северен поток 2“ е проект, който предполага строителството на газопровод с мощност 55 милиарда куб. м. газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Италия Джузепе Конте: Няма да увеличаваме разходите си за отбрана

Премиерът на Италия Джузепе Конте: Няма да увеличаваме разходите си за отбрана

12 Юли 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте изключи възможността за увеличаване на разходите за отбрана. Той заяви това в четвъртък на пресконференция след края на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предава ТАСС.
„Италия наследи определени задължения по отношение на финансирането на НАТО, които не сме променяли, затова няма да правим допълнителни разходи“, заяви Конте.
В момента разходите на Италия за отбрана съставят около 1% от брутния вътрешен продукт, отбелязва ТАСС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Брюксел завърши Срещата на върха на НАТО

В Брюксел завърши Срещата на върха на НАТО

12 Юли 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Завърши Срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Те бяха в състава на българската делегация, водена от президента на Република България Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. През втория ден от срещата държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО проведоха съвместно заседание с президентите на Украйна и Грузия. На него бяха обсъдени мерките на Алианса за подпомагане на отбранителната реформа на страните, както и актуални въпроси от областта на партньорските взаимоотношения. Беше отбелязана и десетата годишнина от учредяването на Комисията НАТО - Грузия.
Форумът завърши със заседание във формат „Страни-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан“. Държавните и правителствени ръководители разгледаха продължаващите усилия, включително финансов ангажимент на Алианса за подпомагане на силите за сигурност на Афганистан, както и перспективите за усилване на мисията с оглед постигане на трайна стабилност в страната.
В рамките на срещата бе проведена специална церемония, на която бе отправена покана към Република Македония за започване на преговори за присъединяване към Алианса. Поканата стана възможна след успешно проведените преговори между Скопие и Атина за името на страната, но съществено значение за цялостния процес има и подписаният „Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Лондон на фона на протести

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Лондон на фона на протести

12 Юли 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пристигна на официално посещение в Обединеното кралство, където го очакват масови демонстрации и напрегната политическа атмосфера след оставките на двама министри от кабинета на премиера Тереза Мей, предава AFP.
Преди отпътуването си за Лондон, американският президент подложи на съмнение успеха на плана Тереза Мей за бъдещите търговски отношения с Европейския съюз след Брекзит, представен по-рано днес. В предговора към спорния политически документ, който призовава за зона за свободна търговия и общи правила с ЕС за стоки, Мей пише, че постигането на споразумение с Брюксел с Брюксел „изисква прагматизъм и компромис от двете страни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обяви, че е постигнал лична победа на срещата на върха на НАТО

Reuters: Доналд Тръмп обяви, че е постигнал лична победа на срещата на върха на НАТО

12 Юли 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви лична победа на срещата на върха на НАТО в четвъртък, като заяви, че съюзниците са обещали да увеличат чувствително разходите си за отбрана, след като той е провокирал кризисна сесия чрез тирада към европейските лидери, предава Reuters.
„Казах им, че ще съм изключително недоволен ако не увеличат приноса си“, заяви щасливият президент пред репортерите след втория ден на форума на НАТО, когато лидерите на страните-членки клекнаха пред американския държавен глава, за да избегнат задълбочаване на кризата, както коментира американската агенция.
„Дадох им да разберат, че съм изключително недоволен“, заяви Тръмп, но призна, че разговорите са приключили при възможно най-добрите условия. „Всичко си дойде на мястото накрая. Беше трудничко за малко“.
Официални лица, присъствали на срещата, заявиха, както пише „Ройтерс“, че Тръмп е шокирал присъстващите и е нарушил дипломатическия протокол като се е обърнал към германския канцлер Меркел с първото й име: „Ангела, трябва да направите нещо по този въпрос“.
Другите присъстващи, сред които изнервеният от перспективата за руска агресия литовски президент, отрекоха американският президент да е заплашвал да се оттегли от Алианса.
Попитан относно това, Тръмп заяви, че може да го направи без одобрението на Конгреса, но засега не се е стигнало до там.
Вместо това, както е отбелязал американският държавен глава, 28-те съюзници са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана по-бързо, за да постигнат посочените от НАТО два процента от брутния си вътрешен продукт в следващите няколко години.
Тръмп е подчертал, че бюджетът на НАТО е бил несправедлив спрямо САЩ, но сега той е сигурен, че нещата ще се оправят. Съюзниците ще увеличат разходите си с $33 милиарда или повече, добави той.
Американският президент посочи още, че подходящото ниво на военни разходи е 4%, колкото на САЩ в момента.
„Имаме много могъща, много силна НАТО, много по-силна, отколкото преди два дни“, увери ДоналдТръмп. „Генералният секретар Столтенберг смята, че заслугата е изцяло наша, тоест моя, мисля си, в този случай, изцяло наша. Защото Аз казах, че е несправедливо“.
„Числата тръгнаха нагоре като космическа ракета... и ще продължат да се увеличават и в бъдеще“, зарадва се американският президент. „Всички в залата се присъединиха и се съгласиха да платят повече, по-бързо“,
Съгласно думите на Меркел, те са имали много интензивна среща на върха.
В началото на първия ден от срещата на върха в Брюксел в сряда, Тръмп излезе с тирада срещу Германия, втората най-богата държава в НАТО, като я разкритикува за зависимостта й от руския газ и ниските разходи за отбрана.
През втория ден, коментира „Ройтерс“, изглежда страстите се бяха успокоили и всички коментираха операциите на Алианса извън Европа. Но, както са заявили няколко източника на американската агенция, Тръмп отново е повдигнал въпроса другите да започнат да отделят повече средства за отбрана веднага.
„Днес езикът бе много по остър“, е заявил един от източниците пред „Ройтерс“. „Най-тежките му думи бяха насочени към Германия и той дори си позволи да се обърне към Меркел с Ангела – ‚Ти, Ангела‘“.
Освен германският канцлер, премиерите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел също са били посочени от Тръмп за това, че страните им не дават достатъчно за отбрана, докато американските данъкоплатци финансират военен бюджет от около 3,6% от БВП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

12 Юли 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство публикува плана за бъдещите отношение на страната с Европейския съюз, предава AFP, като припомня, че документът доведе до оставката на двама от министрите в кабинета на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън и Дейвид Дейвис.
В предговора към спорния политически документ, който призовава за зона за свободна търговия и общи правила с ЕС за стоки, Мей пише, че постигането на споразумение с Брюксел с Брюксел „изисква прагматизъм и компромис от двете страни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Не очаквам много от срещата с Владимир Путин

Доналд Тръмп: Не очаквам много от срещата с Владимир Путин

12 Юли 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма големи очаквания за срещата с руския си колега Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, предава ТАСС.
„Мисля, че отиваме на тази среща без големи очаквания“, заяви Тръмп на пресконференция след края на срещата на високо ниво на НАТО. Той съобщи също, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия и Украйна, както и приписваната на Москва намеса в президентските избори на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Бъдещето на „Северен поток 2“ не влиза в компетенциите на НАТО

Йенс Столтенберг: Бъдещето на „Северен поток 2“ не влиза в компетенциите на НАТО

11 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Решенията, свързани с реализацията на проекта „Северен поток 2“ се взимат от страните-участници и не влизат в компетенциите на НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда след срещата с американския президент Доналд Тръмп, който разкритикува Германия във връзка с газопровода, предава ТАСС.
„Не НАТО взима решенията (за „Северен поток 2“), това е национален въпрос“, заяви Столтенберг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Хорст Зеехофер написал спорно писмо за Брекзит до Брюксел без санкцията на правителството

The Local (Германия): Хорст Зеехофер написал спорно писмо за Брекзит до Брюксел без санкцията на правителството

11 Юли 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се дистанцира от писмото, написано от вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер, в което ЕС се призовава да запази близки връзки с Великобритания в сферата на сигурността след Брекзит, пише германската редакция на електронното издание The Local.
Писмото на Зеехофер, детайли от което изтекоха миналата седмица, не е било съгласувано с германското правителство, съобщи Süddeutsche Zeitung.
От редакцията твърдят, че са се сдобили с друго писмо, от високопоставен германски дипломат, до Европейската комисия, от което става ясно, че вътрешният министър е действал на своя глава.
„Искам да потвърдя, че писмото не е било съгласувано с правителството“, написа ръководителят на постоянното представителство на Германия в ЕС Томас Екерт в писмо, адресирано до европейския комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.
Документът потвърждава съгласието на Берлин с позициите на ЕК за Брекзит.
Говорителят на Меркел Щефан Зайберт отказа да коментира необикновената самоинициатива на Зеехофер. Изданието коментира, че писмото е предизвикало силно раздразнение в Брюксел, който иска да даде вид, че ЕС има обединен фронт в преговорите с Брюксел.
В този смисъл, говорител на ЕК миналата седмица даде ясно да се разбере, че „има само едни преговори за Брекзит и само един преговарящ за Брекзит и това е Мишел Барние“.
Това не е първият случай, в който Зеехофер се разминава с канцлера Мекрел, отбелязва The Local. Миналата седмица той постави на изпитание битката на Меркел по миграционната политика.
Изглежда, продължава изданието, тези неразбирателства са от полза единствено за дясната популярна партия „Алтернатива за Германия“, която, според последните проучвания на общественото мнение, вече има подкрепата на 17% от избирателите – колкото и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Ангела Меркел вижда „прогрес“ в борбата на Тереза Мей за Брекзит

Politico.eu: Ангела Меркел вижда „прогрес“ в борбата на Тереза Мей за Брекзит

11 Юли 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Германският канцлер Ангела Меркел приветства предложенията на британския премиер Тереза Мей и заяви, че вижда „прогрес“ в преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
На съвместна пресконференция с Мей в Лондон след срещата на върха ЕС – Западни Балкани Меркел отказа да коментира оставките на британските министри на външните работи и за Брекзит Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, които са недоволни от предложението на министър-председателя към останалите 27 страни-членки на Съюза, което предвижда привързване на Лондон към търговските правила на Брюксел и след напускането на ЕС.
Германският канцлер приветства предстоящата публикация на проектопредложението на Великобритания.
„Ние, сега 27-те страни... ще формираме позиция и след това ще дадем общ отговор на тези предложения“, заяви Меркел, според цитата на BBC. „Все пак е хубаво, че на масата има предложения“.
„Гледаме напред към интересните разговори... вдъхновени от приятелство и желание да продължим добрите си отношения и в бъдеще“, добави тя.
Мей, от своя страна, отказа да коментира критиките на Джонсън към нейната стратегия. Според думите на бившия външен министър, британският премиер е развял „бялото знаме“ и „мечтата за Брекзит умира“.
Министър-председателят на Обединеното кралство заяви, че нейният план „е в духа на вота на британския народ“ на референдума от 2016 година и прекратява свободното движение на хора от ЕС, директната юрисдикция на Европейския съд, плащането на огромни суми към европейския бюджет и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей подготвя министрите си за действия в случай на липса на сделка с ЕС за Брекзит

Daily Express: Тереза Мей подготвя министрите си за действия в случай на липса на сделка с ЕС за Брекзит

11 Юли 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. При първото заседание на нейния кабинет след принудителното му преустройство министър-председателят каза днес, че екипът й трябва да е готов, ако преговорите с Брюксел се провалят., пише британският консервативен вестник Daily Express.
Нейното послание бе възприето като предизвикателство пред ръководителите на ЕС да реагират положително на новия й план за Брекзит или тя ще напусне преговорите без сделка, като отмени очакваното от Обединеното кралство плащане при излизане на 40 милиарда евро.
Поддръжниците на Брекзит приветстваха предупреждението на Тереза Мей до Брюксел.
Бившият министър Дейвид Джоунс заяви: "Това е добра новина, че се ускорява подготовката за сценарий без споразумение".
Той добави: "Това трябваше да бъде направено преди много месеци, но и сега ще даде много увереност на британския бизнес. Предвид предизвикателствата, пред които е изправен избраният от премиера план, особено по отношение на свободното движение на работна сила, изходът "без сделка " е много възможен и е важно да бъдем подготвени".
Преструктурираният от Тереза Мей кабинет показа днес единство след оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис по-рано тази седмица.
Двамата водещи евроскептици се оттеглиха, обвинявайки министър-председателя, че е направила прекалено много отстъпки на Брюксел в плана, одобрен от специалната среща на кабинета в извънградската резиденция на премиера миналата седмица.
В опита си да сложи край на темта за оставките на двамата министри, премиерът обяви за желанието си да възобнови разговорите си с Брюксел за сериозно обсъждане на предложението й.
Доминик Рааб, който е наследник на Дейвид Дейвис като министър за Брекзит, представи плана на кабинета по въпроса за политиката за водене на преговори с ЕС и подготовката за резултата "без сделка".
Официалният говорител на премиера заяви, че кабинетът подкрепя новия тласък за сключване на споразумение с Брюксел въз основа на плана на Тереза Мей.
Той потвърди, че кабинета ще публикува "Бяла книга", която подробно описва плана на премиера в четвъртък.
"Кабинетът обсъди Бялата книга и също така се съгласи, че трябва да се ускори подготовката за изход без споразумение".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Консерваторите се готвят за „битка“ заради плана за Брекзит на премиера

The Times: Консерваторите се готвят за „битка“ заради плана за Брекзит на премиера

11 Юли 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консерваторите се готвят за „битка“ заради плана за Брекзит на премиера, пише британският ежедневник The Times.
Тереза Мей бе атакувана от две оставки вчера, когато се появи горчиво разделение в собствената й партия между привържениците на „твърд и „мек“ Брекзит заради плановете й за напускане на Европейския съюз.
В още един удар президентът Тръмп каза, че иска да говори със своя "приятел" Борис Джонсън по време на тридневното си посещение, което започва утре. Той обяви, че Великобритания е "в смут".
Екипът на премиера беше открито критикуван миналата нощ от бившия началник на кабинета на Дейвид Дейвис. Бившият депутат-консерватор Стюарт Джексън каза, че главният съветник на Тереза Мей по европейските въпроси , Оливър Робинс, иска "Брекзит стил „Хотел Калифорния"", където Великобритания никога не си тръгва.
Избликът на Джексън дойде, след като стана ясно, че няма да работи като помощник на новия министър за Брексит Доминик Рааб. В най-лошия раздор сред консерваторите, след референдума за ЕС, изтекоха съобщенията от привържениците на „твърд“ Брекзит в социалната мрежа WhatsApp, които разкриха неудобството от позицията на Тереза Мей.
В съобщение, написано след като Дейвид Дейвис напусна в неделя, депутатът от Тюксбъри Лорънс Робъртсън заяви: "Подмазвачите и кариеристите ще се групират около премиера и нейната позиция, докато останалите от нас ще се борят за бъдещето на страната ни. Това ще са бойните линии".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Коммерсантъ": Брекзит тръгна по нов път

"Коммерсантъ": Брекзит тръгна по нов път

11 Юли 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Брекзит тръгна по нов път, пише руският делови ежедневник "Коммерсантъ".
В четвъртък правителството на Великобритания ще публикува "Бялата книга" - планът за напускане на страната от Европейския съюз. Документът се смята за "мека" версия на напускането на ЕС, която не отговаря на вижданията на подалия оставка външен министър Борис Джонсън и министъра за Брекзит Дейвид Дейвис. Техните места вече са заети от министри, които са напълно верни на Тереза Мей. Новият външен министър Джеръми Хънт заяви, че основната му задача е да подкрепя министър-председателя.
Кабинет на Тереза Мей обеща да публикува "Бялата книга" преди година и половина, но на няколко пъти отлага публикуването й и представи само кратка версия на документа. В четвъртък светът най-накрая ще се запознае с подробния план на Брекзит, чиято окончателна версия сериозно се различава от оригиналната. Например, през февруари миналата година, британското правителство обеща да се оттегли от единния пазар на ЕС, най-новата версия на Брекзит предлога да се създаде зона за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз.
В понеделник, когато говори в Парламента, Тереза Мей каза, че окончателният вариант на "Бялата книга" ще се основава на работата, извършена през последните седмици от кабинета, а това значи на "меката версия" на Брекзит. С този план Великобритания ще отиде на нов кръг от преговори с ЕС, който ще започне в началото на следващата седмица.
Смекчаването на позицията на Тереза Мей за подхода за напускане на ЕС доведе до оставките на ключови министри, отговорни за този процес: на 8 юли Дейвид Дейвис напусна поста министър по въпросите на Брекзит, а на следващия ден ръководител на Министерството на външните работи престана да бъде Борис Джонсън. И двамата настояваха за „по-твърд“ подход в областта на търговията и митническия контрол.
Председателят на комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията Константин Косачев се съмнява, че напускането на антируския Борис Джонсън от поста на външен министър ще доведе до "драстични промени в курса на британската външна политика". "Въпреки това, шансът да се опитаме поне частично да коригираме ситуацията, като използваме персоналните промени, със сигурност се появява", каза той. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви също, че с промяната на министъра Москва се надява за "политическо просветление в Обединеното кралство".
Бившият британски министър за Европа Денис Макшейн, говорейки в интервю за "Коммерсантъ" отбелязва, че в неговата страна, "както в повечето страни, външната политика е в ръцете на ръководителя на правителството", но това не прави зависим Джеръми Хънт. "Той е сериозен професионален политик, който познава работата си и мисли, преди да си отвори устата ", каза Денис Макшайн. Той също така обясни, че в Обединеното кралство биха искали да се запази най-добрите отношения с Русия, но те са затруднени от редица проблеми, като се започне с "случай Скрипал" и завършва с въпроса за статута на Крим. В същото време събеседникът на "Коммерсантъ" изрази увереност, че новият външен министър "ще приветства нов подход към решаването на тези проблеми".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Ведомости": Москва очаква политическо просветление на отношенията с Лондон след оставката на Борис Джонсън

"Ведомости": Москва очаква политическо просветление на отношенията с Лондон след оставката на Борис Джонсън

11 Юли 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви във вторник по повод оставката на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън: "Разбира се, можем да оценяваме министрите на други страни, само въз основа на критерия, до колко са допринесли за развитието на отношенията с Русия. За съжаление, приносът на Джонсън за това развитие може да бъде оценено като много скромен, най-меко казано," каза представителят на Кремъл.
"Очакваме британското политическо просветление в резултат на това [оставката на Джонсън]. Разбира се, рано или късно, ние очакваме обяснения или аргументи относно ситуацията в Солсбъри и развитието, което последва", каза Песков.
В понеделник, 9 юли, Джонсън подаде оставка като британски външен министър. Като основна причина за напускане - осъзнаването, че правителството не подкрепят позицията му по Брекзит, каза Джонсън. Според него той има твърде малко поддръжници. Избраният от правителството на Обединеното кралство план за Брекзит не позволява на страната да реши въпросите на имиграционната политика, да приема закони в полза на нацията, както и за управление на паричните потоци, като той отбеляза, че Обединеното кралство отива към „статут на колония". Джеръми Хънт беше определен за нов външен министър на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.