НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи инспекция на проекта за разширение на третия лъч на метрото

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи инспекция на проекта за разширение на третия лъч на метрото

31 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи инспекция на проекта за разширение на третия лъч на метрото. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В момента се изгражда два етапа на третата линия на метрото в София „Бул. „Владимир Вазов" – Орлов мост – НДК – жк. „Красно село – жк. „Овча купел”, с дължина 12 км и 12 метростанции. Изградени са над 4 км от двупътния тунел на метрото. Третата линия на метрото е включена в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. с местно съфинансиране от Столична община. Инспекцията ще се проведе на строителството на новото метродепо „Земляне”, където се намират първите 9 от 20-те влака за линията.
В рамките на събитието ще бъде представена и временната организация на движение във връзка с изграждането на тунела на третия лъч.
На 3 и 4 ноември тунелопробивната машина ще изгражда тунела под действащите тунели на Линия 1. В тази връзка ще бъде създадена временна организация на движение на метровлаковете, която предвижда да бъде спряно движението на влаковете на метрото между метростанция „Сердика” и метростанция „Стадион „Васил Левски”. В участъка ще бъде организирана заместваща автобусна линия.
Метродепо „Земляне“ се намира на ул. „Житница“ 21 – вход от гаража на „Столичния автотранспорт“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Третият лъч на столичното метро е транспорт от ново поколение за над 500 хиляди пътници дневно

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Третият лъч на столичното метро е транспорт от ново поколение за над 500 хиляди пътници дневно

27 Септември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Приключват основните конструкции на третия лъч от Софийското метро, с което ще пътуват над 500 хил столичани дневно. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев, като уточни, че първият етап от ж.к. Красно село до бул. Владимир Вазов е изпълнен на 76% с 8 метростанции към този момент, а вторият – до ж.к. Овча Купел - на 38%. Оставащите 24% от първия етап имат ясен срок за довършване - до есента на следващата година, допълни инж. Братоев. 7 от общо 20 мотриси вече са налични, останалите ще бъдат в готовност до февруари 2019 година, уточни той. Директорът на „Метрополитен“ обясни, че безопасността на огромния брой пътници по дължината на третата метролиния ще бъде подсигурена по иновативен за страната ни начин.
„Третата линия е от ново поколение – самите перони ще бъдат отделени от влаковете със специални преградни стени и автоматични врати, които ще се отварят, когато пристигне влака на метростанцията. Безопасността ще бъде гарантирана на 100% чрез ограничаване на достъпа на пътниците до релсовите пътища. Второ – самата автоматика на движение на влаковете е с опция за автоматично движение без машинист. Той все пак ще е в кабината, но функциите му ще бъдат ограничени, а основно автоматиката ще движи влаковете“, обясни той. 45 км метролинии за общо 15 години е изключително добър напредък спрямо страни с доста по-големи възможности, уточни инж. Стоян Братоев. Би трябвало да се изградят още поне 30км, за да се покрият по-големите столични кварталите и тогава метрото ще влияе още по-добре върху трафика по столичните улици и булеварди, обясни той. Директорът на „Метрополитен“ каза още, че през следващия програмен период предстои изграждането на допълнителни 3 станции на бул. Владимир Вазов, по направлението ж.к. Гео Милев – ж.к. Слатина с още 6 станции, както и още 2 км продължение в ж.к. Люлин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Временно се затваря за движение участък от бул. „Пенчо Славейков“ заради строителството на третия диаметър на метрото

София: Временно се затваря за движение участък от бул. „Пенчо Славейков“ заради строителството на третия диаметър на метрото

16 Юли 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка строителството на третия диаметър на столичното метро и ремонт на участък от бул. „Пенчо Славейков“ се въвежда промяна в организацията на движение. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
От днес до 16 септември се забранява влизането на пътни превозни средства както следа:
- по бул. „Пенчо Славейков“ при кръстовището с ул. „Свети Георги Софийски“ . Движението ще се извършва двупосочно чрез обход по ул. „Свети Георги Софийски“ и между бул. „Пенчо Славейков“ и ул. „Константин Иречек“ и по съществуващата пътна връзка.
- по южната половина от пътното платно на ул. „Свети Георги Софийски“ в участък от около 50м.преди бул. „Пенчо Славейков“ и по южната половина от пътното платно на бул. „Прага“ в участък от около 20м след бул. „Пенчо Славейков“. Движението ще се извършва двупосочно в по една пътна лента по северната половина от пътното платно по ул. „Свети Георги Софийски“ и по бул. „Прага“ в същия участък.
- по крайните две пътни ленти от източната страна на пътното платно на бул. „Пенчо Славейков“ между ул. „Разслатица“ и съществуващата временна пътна връзка.
От 4.30 часа на 16 юли до 24.00 часа на 16 септември се възстановява маршрутът на автобусна линия 604 в посока гара „Искър“ по бул. „Пенчо Славейков“ надясно по ул. „Свети Георги Софийски“, наляво по бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, наляво по бул. „България“ по маршрута си.
Променя се маршрутът на автобусна линия 72 в посока хотел „Плиска“ – по ул. „Свети Георги Софийски“ надясно по съществуващата пътна връзка, надясно по бул. Пенчо Славейков“ и по маршрута си. В посока Западен парк автобусите от линия 72 ще се движат по бул. „Пенчо Славейков“, наляво по съществуващата пътна връзка , наляво по ул. „Свети Георги Софийски и по маршрута си.
Тролейбусите от линии 2, 8 и 9 ще се движат по ул. „Свети Георги Софийски“ към бул. „Прага“ и от там към ул. „Свети Георги Софийски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.