НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зорница Кънчева, Община Велико Търново: Почистването на регламентираните сметища се финансира от местната администрация, ако те са на общинска територия

Зорница Кънчева, Община Велико Търново: Почистването на регламентираните сметища се финансира от местната администрация, ако те са на общинска територия

11 Юли 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Почистването на нерегламентираните сметища в региона се финансира от местната администрация, ако те се намират на общинска територия. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Зорница Кънчева, началник на Отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. Тя допълни, че сигнали за тях се подават от граждани, селските кметове и чрез интернет платформата „Да почистим Велико Търново“. „Почистването се финансира основно от общината, ако сметището е на общинска територията. Тези, които са в частни парцели, са ангажимент на собствениците. За тях не се съставят актове и Общината няма ангажимент“, допълни експертът.
Тя припомни, че на територията на общината има едно депо за строителни отпадъци в село Леденик и Регионално депо за битови отпадъци в село Шереметя. През миналата година Община Велико Търново е наложила глоби и имуществени санкции за нерегламентираните сметища, чиято стойност възлиза на общо 8470 лева. 2600 лева от тази сума вече е внесена, а за принудителното събиране на останалата част е сезирана Националната агенция по приходите.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Повечето жители на града не знаят къде има нерегламентирани сметища и какви са санкциите за нарушителите, според анкета на Радио „Фокус“

Велико Търново: Повечето жители на града не знаят къде има нерегламентирани сметища и какви са санкциите за нарушителите, според анкета на Радио „Фокус“

11 Юли 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Повечето жители на Велико Търново са запознати с проблема за нерегламентираните сметища, но повечето от тях не знаят къде точно има такива. Това показа анкетно проучване на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според една част от анкетираните, Общината се справя адекватно с проблема, други смятат, че усилия се полагат, но те не са достатъчни. Някои от запитаните смятат, че проблемът със замърсяването се корени във възпитанието на хората. „Не мисля , че усилията на Общината са достатъчни, самите хора трябва да се справят с този проблем. Това не присъства нито във възпитанието, нито в ежедневното им поведение. Колкото и да чисти Общината след подобни безсъвестни люде, няма да се получи краен положителен резултат“, каза един от участниците в анкетата.
Относно броят на кофите за смет в града, жителите смята, че те са достатъчни и боклукът се извозва редовно.
Много от хората коментираха, че не знаят какъв е размера на глобите и санкциите, налагани на нарушителите. „Проблемът не е в размера на наказанията, а доколко те се прилагат. Много е трудно да бъде разкрито едно такова административно нарушение, след което да бъде установено виновното лице, да му бъде съставен съответният документ и въз основа на него евентуално да бъдат събрани парите от глобата“, коментира един от анкетираните.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 35 нерегламентирани сметища почисти Общината за шест месеца

Велико Търново: 35 нерегламентирани сметища почисти Общината за шест месеца

11 Юли 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 35 нерегламентирани сметища на територията на старопрестолната община са почистени в периода октомври 2017 – март 2018 година. Това заяви за Радио „Фокус“ – Велико Търново Зорница Кънчева, началник на Отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. Тя посочи, че от началото на април до момента са обработени още 8 незаконни сметища и предстои да бъдат изчистени още 9. „В момента валят заявки от селските кметове за новообразувани сметища по селата. Имаме направени доста актове. Те са предимно за изхвърляне на отпадъци на територията на град Велико Търново. Всички актове преминават през обжалване, през съдебни инстанции. За да се състави акт, е необходимо да има двама свидетели, които после да отидат на съдебно заседание. Стигайки се до там, повечето хора, бивайки свидетели на нерегламентирано изхвърляне, дори да се подпишат на акта, после отказват да участват в съдебните процедури“, допълни Кънчева и уточни, че това обезсмисля цялата процедура. Тя коментира, че в много от случаите извършителят е известен, но няма как той да бъде санкциониран, според законовите изисквания.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.