НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London Evening Standard: Тереза Мей призна, че се чувства „раздразнена“ от дебата за нейното лидерство

London Evening Standard: Тереза Мей призна, че се чувства „раздразнена“ от дебата за нейното лидерство

17 Септември 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей удари в земята коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“ и призна, че става доста „раздразнена“ от дебата за лидерството ѝ, пише британският вестник London Evening Standard.
Премиерът настоя, че е фокусирана върху бъдещето на страната, вместо върху своето бъдеще, в интервю за „BBC“ за отбелязване на започването на отброяването на последните шест месеца до Брекзит.
Мей разкритикува Борис Джонсън за това, че е използвал „напълно неподходящ“ език, когато е описал стратегията за Брекзит като поставяне на Великобритания в „самоубийствена жилетка“.
Запитана дали ще увери отново Консервативната партия, че тя не е решена да продължава по този начин, министър-председателят заяви: „Вече ставам леко раздразнена, но този дебат не е за моето бъдеще, този дебат е за бъдещето на хората на Великобритания и за бъдещето на самата страна. Върху това съм фокусирана аз и това е нещото, върху което всички трябва да се фокусираме. Това е гарантирането, че ще получим добра сделка от Европейския съюз, която ще е добре за хората във Великобритания, независимо от това къде в нея живеят, това е важно за нас… Бъдещето на хората във Великобритания е важно“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Консервативната партия се намира в гражданска война, след коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“

The Guardian: Консервативната партия се намира в гражданска война, след коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“

10 Септември 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия избухна в открита гражданска война след мощните критики срещу Борис Джонсън, тъй като описанието му на плана за Брекзит на Тереза Мей като „самоубийствена жилетка“ предизвика контра коментари за „проект клевета“ от Даунинг стрийт, пише британският вестник The Guardian.
Яростните нападки, в които водещ член на Консервативната партия от задния ред на британския парламент заяви, че най-вероятно ще се откаже от партията, ако Джонън стане неин лидер, известяват за турбулентна партийна конференция през този месец, която най-вероятно ще бъде доминирана от преплетени спорове за Брекзит, както и за наследника на Тереза Мей.
Пишейки за „Daily Mail“ в неделя, Джонсън обвини Мей, че неколкократно се е поддала на условията за Брекзит пред ЕС и неговият главен преговарящ Мишел Барние, заявявайки че „в разговорите досега, Брюксел получи това, което искаше“.
Джонсън пише: „Според предложението от Чекърс ние трябва да се съгласим да приемем техните правила – завинаги – без никакъв глас в създаването на тези правила. Това е унижение.“
В най-спорния си пасаж, Джонсън порица така наречения резервен план, който да гарантира, че няма да има твърда ирландска граница. Бившият външен министър пише: „Ние се открихме за постоянно политическо изнудване. Сложихме самоубийствена жилетка около британската конституция – и дадохме бутона за детонация на Мишел Барние“.
Аналогията предизвика бурно осъждане от редица висшестоящи консерватори, включително и двама външни министри, които работиха при Джонсън преди да подаде оставката си през юни.
Сара Уоластон, висшестоящ депутат от задните редове на британския парламент, заяви че най-вероятно ще напусне Консервативната партия, ако Джонсън я поеме. „Аз лично се надявам това да не се случи. Не мисля, че той е способен да води държавата“, заяви тя пред радио BBC.
Подобни искания бяха отправени през последните седмици от двама нейни колеги противопоставящи се на твърд Брекзит, Доминик Грийв и Хайди Алън. Грийв заяви, че начина на изразяване на Джонсън в „Daily Mail“ в статията си е бил „изцяло в негов характер: груб, но за някои, забавна популистка полемика“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като британски министри определиха компромиса на ЕС за ирландската граница като „неприемлив“

The Independent: Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като британски министри определиха компромиса на ЕС за ирландската граница като „неприемлив“

9 Септември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като планираният компромис от страна на Европейския съюз за критичния въпрос за ирландската граница е бил определен като „неприемлив“ от британски министри, пише британският вестник The Independent.
Вестникът се е сдобил с информация, че представители в ЕС вярват, че са открили „единствения начин“ за постигане на съгласие между двете страни за ирландската граница, в опит да се осигури споразумение за излизането на Великобритания.
Но предложението на Брюксел вече е директно отхвърлено от поне двама британски министри, като единият е стигнал по-далеч и е нарекъл предложението на Евросъюза „глупости“.
Безизходното положение около ирландската граница заплашва да провали разговорите, докато предложението на британския премиер Тереза Мей от „Чекърс“ вече губи подкрепа както в Европа, така и сред собствените ѝ депутати в Уестминстър.
The Independent е разбрал, че ЕС ще се опита да се измъкне от мъртвата захватка в преговорите, като предложи на Великобритания неясна политическа декларация за бъдещето на отношенията между Кралството и ЕС в замяна на споразумение за ирландската граница.
Високопоставен източник в Брюксел заяви: „Това може да се окаже единственият начин да се уважат червените линии на ЕС и да се позволи на Тереза Мей да спечели одобрение за споразумението в британския парламент. Политическата декларация държи ключа за постигане на споразумение“.
От начало на преговорите за Брекзит, Брюксел настоява Великобритания да подпише законово обвързващ „резервен вариант“, който да влезе в сила в случай на излизане без споразумение, за да се избегне твърда граница в Северна Ирландия.
Този резервен вариант би позволил на Северна Ирландия да остане ефективно в митническия съюз и единния пазар на ЕС, създавайки митническа граница в Ирландско море – нещо, което Тереза Мей и нейните партньори от Демократическата юнионистка партия в Северна Ирландия казват, че е неприемливо.
Според новото предложение, докато ЕС все още настоява резервният вариант да бъде в законния текст на споразумението за излизане и той ще трябва да определи оставането на Северна Ирландия под правилата на митническия съюз и единния пазар, от Брюксел вече дават индикации, че може да има „нов език“, който да бъде по-приятен за Тереза Мей.
В крайна сметка, представителите на ЕС предлагат споразумението за излизане да бъде съпроводено от необвързващо политическо изявление, което да се договори с Лондон, което ще казва че резервният план няма да бъде нужен никога, тъй като ще бъде заменен от евентуалната търговска сделка.
Като пример за това, как изявлението може да изглежда, официални лица от Брюксел сочат към подобно такова, издадено след срещата на кабинета в Чекърс през юли, което ангажира правителството да приеме резервен вариант, но гарантирайки, че той „няма да има нужда да влиза в сила“.
Декларацията в този случай ще бъде подходящо неясна относно по-широките бъдещи отношения, за да даде на министър-председателя повече гъвкавост относно това как едно бъдещо търговско споразумение ще еволюира по време на преходния период.
Но подходът на Брюксел изглежда, че не се приема добре в Лондон, след като един британски министър, чул за предложението, е заявил пред The Independent: „Неприемливо е. Всъщност, това са глупости“. Втори министър се е съгласил, че предложението „просто няма да проработи“.
Източник от Консервативната партия е казал за вестника: „Планът от Чекърс е в достатъчно трудна позиция и в момента. Не виждам как нещо, съдържащо неясна декларация за неналагане на резервен вариант, ще мине в парламента. Това би ни поставило в пълната милост на Европейския съюз за това дали ще бъде въведен (резервният вариант) или не“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ново проучване разкрива сериозна подкрепа на британските профсъюзи за втори референдум за Брекзит

The Guardian: Ново проучване разкрива сериозна подкрепа на британските профсъюзи за втори референдум за Брекзит

9 Септември 2018 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на трите най-големи профсъюза във Великобритания вече подкрепят нов референдум за Брекзит със съотношение от 2:1, според ново бомбастично проучване, което ще причини политически ударни вълни в навечерието на сезона на партийните конференции, пише британският вестник The Guardian.
Анкетата сред повече от 2 700 члена на профсъюзите „Unite“, „Unison“ и „GMB“, направена от „YouGov“ за кампанията „Народен глас“, разкрива също, че ясно мнозинство от членовете на трите професионални съюза вече подкрепят оставането в Европейския съюз, вярвайки че Брекзит ще бъде вреден за работните места и жизнения стандарт.
Анкетното проучване идва, докато делегатите на профсъюзите се събират в Манчестър за ежегодната конференция „TUC“, където Брекзит ще бъде обсъден в понеделник, и две седмици преди конференцията на Лейбъристката партия в Ливърпул, където делегатите се очаква да дебатират и да гласуват върху политика за Брекзит. Очаква се те да обсъдят и призивите за оставяне на отворена опция за нов референдум за каквато и да е сделка, сключена от премиера Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС.
Според анкетата членовете на „Unite“, най-големият профсъюз в страната и най-голям финансов гръб на Лейбъристката партия, вече подкрепят референдум за финалното споразумение за Брекзит с 59 на 33 процента и подкрепят оставането в ЕС с 61 на 35 процента. Членовете на „GMB“ подкрепят поставянето на въпроса пред хората с 56 на 33 процента и членовете му желаят Островът да остане в ЕС с 55 на 37 процента.
Членовете на „Unison“ подкрепят още един референдум с 66 на 22 процента и ще изберат да останат в Евросъюза с 61 на 35 процента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еvening Standard: При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците

Еvening Standard: При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците

6 Септември 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците, пише лондонският вестник Evening Standard.
Британците ще гласуват 59% срещу 41% в полза на "Оставане", ако се проведе втори референдум за Брекзит, според ново проучване.
Проучването на общественото мнение, разкрито в сряда, е най-високо регистрираната подкрепа за членство в ЕС в такова проучване след гласуването през 2016 г.
Констатациите са публикувани в доклад, ръководен от академичните среди в сряда, от изследователските органи NatCen и "Великобритания в променящата се Европа", които са отговорни за пет подобни проучвания след референдума.
Близо 2048 души са интервюирани между 7 юни и 8 юли. Авторът на доклада, експертът по изборите Джон Къртис, добави предупреждение, като заяви, че техният панел от интервюирани съобщават, че са гласували 53% в полза на "Оставане" в първоначалното гласуване - по-висок процент, отколкото в действителното гласуване.
На 23 юни 2016 г. 52% от избирателите подкрепиха напускането на ЕС, докато 48% подкрепиха оставането. Много проучвания на общественото мнение направиха грешни прогнози за резултата.
"Но все пак сегашният резултат означава, че очевидно е имало шест процента промяна от „Напускане“ към „Оставане“, по-голяма от тази, регистрирана от която и да е от предишните анкети, и цифра, която очевидно сочи към 54% „Оставане“ при гласуване във втори референдум, който би се провел сега. ", заяви Къртис.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за Брекзит

Politico: Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за Брекзит

5 Септември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Майн. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз, съобщава електронното издание Politico.
„Провал на преговорите за Брекзит не може да бъде изключен“, заяви германският канцлер в рамките на финансова конференция във Франкфурт на Майн.
В рядък коментар за хода на преговорите Меркел подчерта, че „сделка за много интензивно търговско сътрудничество“ е най-вероятното развитие на бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.
„Не искаме преговорите да се провалят, но не можем и напълно да изключим тази възможност, тъй като още нямаме резултат. Но ви обещавам, че ще използваме цялата си сила и изобретателност, за да сме сигурни, че сделка ще има“, заяви Ангела Меркел.
“През есента трябва да финализираме въпроса за "развода" и да изясним възможно най-добре как ще изглеждат отношенията ни в бъдеше”, добави германският канцлер. „Приемаме, че Великобритания ще бъде трета страна и че в основата на нашите бъдещи отношения ще има сделка за много интензивно търговско сътрудничество“, уточни Меркел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

5 Септември 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското публично мнение за напускането на Европейския съюз все още е дълбоко разделено, според анкета в сряда, която посочва едва леко увеличение в подкрепата за оставане в Блока, въпреки нарастващия песимизъм за изхода от преговорите, предава радио Voice of America.
Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година, но все още трябва да сключи споразумение за напускане, за да дефинира бъдещите отношения с Брюксел и да се опита да контролира икономическия удар след края на повече от четири десетилетия интеграция с най-големия търговски блок в света.
Анкетата разкрива, че 59 процента от гласоподавателите сега ще изберат да останат в ЕС, срещу 41 процента, които биха гласували за напускане. Данните са публикувани в академичен доклад в сряда, направен от изследователските организации „NatCen“ и „Великобритания в променяща се Европа“.
Това е най-високата регистрирана подкрепа за „оставане“ в серия от пет подобни анкети от референдума от 2016 година насам. Това се явява и обрат на тогавашния вот от 52-48 процента за напускане.
Но авторът на доклада, анкетният експерт Джон Къртис, добави нотка на предпазливост, заявявайки че техният панел на интервюирани респонденти показва, че те са гласували с 53 процента в полза на оставането в оригиналния вот – което е по-висока пропорция от реалния вот.
„Независимо от това, анкетата все още означава, че очевидно има промяна от шест пункта от напускане към оставане, което е по-голяма от всяка регистрирана досега, в която и да е от предишните ни анкети“, заяви Къртис.
Правителството на Великобритания отхвърли провеждането на втори референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

5 Септември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще постави финансите на семействата под натиск за период от няколко години, заяви ръководителят на британската централна банка Марк Карни, като потвърди, че води преговори за оставане на поста си, пише британският вестник The Times.
Напускането на Европейския съюз без споразумение ще потопи паунда и ще навреди на перспективата за икономически растеж, заявиха служители на банката пред британски депутати във вторник, оставяйки домакинствата с празен джоб. Карни предупреди, че свиването на доходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.
53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на напускане, насрочена за следващия юни. „Готов съм да направя всичко, което мога, за да насърча един гладък Брекзит и един ефективен преход в Банката на Англия“, заяви той.
От министерството на финансите се очаква потвърждение в рамките на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде удължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от стандартния осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се очаква той да остане до 2020 година.
Няколко привърженици на Брекзит в миналото призоваваха за неговата оставка заради това, което те считат като анти-Брекзит наклонност. Карни има напрегната връзка с британския премиер Тереза Мей, но източници от правителството настояха, че тя не би блокирала удължението.
Карни нагази в дебата за Брекзит отново във вторник. „Ще има период на напасване, ако се движим бързо към Световната търговска организация (СТО) и е вероятно, имайки предвид скоростта на нарастване на заплатите и ефекта на инфлацията, реалното свиване на доходите да се върне сред домакинствата за период от няколко години“, заяви той пред финансова комисия.
Анди Халдейн, главният икономист на Банката, заяви на същата среща, че анкетите сред бизнеса предполагат, че перспективата за сценарий без споразумение нараства. Вече има 25 процентов шанс за излизане без сделка, разкриват те, в сравнение с 20-процентова възможност година по-рано, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън разкритикува плановете на Тереза Мей за Брекзит като „победа“ за Европа

London Evening Standard: Борис Джонсън разкритикува плановете на Тереза Мей за Брекзит като „победа“ за Европа

4 Септември 2018 | 02:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън разкритикува плановете на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, определяйки ги като „победа за Европа“, предава London Evening Standard.
Според Джонсън т.нар. „план от Чекърс“ на Тереза Мей може да се сравни с уреден боксов мач. „Цялата работа е толкова уредена в преговорите между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския министър по въпросите, свързани с Брекзит, Доминик Рааб, че се боя, че резултатът ще бъде победа за ЕС, докато Великобритания ще лежи на тепиха с 12 звезди, символично въртящи се около намиращата се в полусъзнание глава“, заяви бившият министър.
Същевременно той разкритикува „някои членове“ от правителството, че нарочно използват въпроса с границата в Ирландия, „за да провалят правилния Брекзит“ и на практика да запазят Великобритания в Европейския съюз. Според него е „скандално това, че не сме се провалили в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, а не сме се и опитвали да спечелим“.
Очаква се следващата седмица Мей да се сблъска с координираните усилия на твърдолинейните консерватори, привърженици на Брекзит, да изостави своя план.
Междувременно и бившият министър по въпросите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, Дейвид Дейвис също разкритикува „планът от Чекърс“. „Той е почти толкова лош, колкото и оставането в ЕС“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

4 Септември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение би имал „хаотично и жестоко“ краткосрочно влияние върху Великобритания, поставяйки работните места под заплаха и прекъсвайки търговските отношения, предупреждават експертите от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, цитирани от вестник The Guardian.
Според организацията Брекзит без споразумение би довел до „изчезването без замяна на много от правилата, които поддържат икономическата и регулаторната структура“ на Великобритания. Издаденият от нея документ от 30 страници твърди, че снабдяването с продоволствие на Великобритания ще бъде временно прекъснато – търговията с говеждо месо ще се срине, след като страната разчита силно на вноса на ЕС. Европейските здравни карти, които позволяват на британските туристи да получават безплатно здравеопазване в ЕС ще станат невалидни още в първия ден след Брекзит.
Предполага се, че статутът на договорите с европейските компании ще стане неясен, защото Великобритания ще стане „трета страна“. „Почти сигурно“ ще е и увеличаването на времето, което ще се чака на границата за прекарване на стоки, което ще накара компаниите да преосмислят своите вериги за зареждане.
Същевременно експертите от „Великобритания в променяща се Европа“ смятат, че страната в бъдеще ще успее да нормализира своите търговски отношения с ЕС, след като успее да сключи с него споразумение. „Не е сигурно, че щетите ще бъдат дълготрайни“, се съобщава в доклада.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей заяви, че би се изправила срещу Борис Джонсън за лидерството в британската Консервативна партия

The Guardian: Тереза Мей заяви, че би се изправила срещу Борис Джонсън за лидерството в британската Консервативна партия

30 Август 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че е готова, ако бившият външен министър на външните работи се опита да оспори председателството ѝ на Консервативната партия и допълни, че ще поведе консерваторите на следващите парламентарни избори, пише The Guardian.
Министър-председателят заяви, че е влязла в политиката „за да достави необходимото на британския народ“ и допълни, че ще обсъди по време на следващата партийна конференция, насрочена следващия месец в Бирмингам, вътрешни въпроси, които не са свързани с Брекзит като жилищното строителство и здравеопазването.
На въпрос дали би участвала в надпревара за председателкия пост срещу Джонсън, Мей заяви, че се надява да продължи да бъде министър-председател „в дългосрочен план“.
Джонсън остава сериозна заплаха за Мей на фона на недоволството на редовите партийни членове с нейния план за Брекзит, който го застави да напусне правителството, говорейки, че Великобритания „ще се превърне в Колония“, ако бъде приет.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей даде индикации, че ще се бори с Борис Джонсън за лидерство на Консервативната партия

The Guardian: Тереза Мей даде индикации, че ще се бори с Борис Джонсън за лидерство на Консервативната партия

29 Август 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Кейп Таун. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей даде индикации, че ще се стреми да отблъсне всякакви предизвикателства за лидерството ѝ от страна на бившия външен министър Борис Джонсън и намекна, че ще води Консервативната партия и при следващите генерални избори, докато преповтори обещанието си да води партията „дългосрочно“, пише британският вестник The Guardian.
Мей заяви, че се занимава с политика, „за да носи ползи на британския народ“ и поясни пред журналисти по време на пътуването си до Африка, че ще изведе на преден план жилищния въпрос, здравеопазването и други вътрешни въпроси, нямащи нищо общо с Брекзит, по време на партийната конференция през следващия месец в Бирмингам.
Запитана специално, дали ще участва в лидерско предизвикателство от Джонсън, тя заяви, че се надява да продължи да изпълнява длъжността на министър-председател: „Аз съм тук (в политиката) дългосрочно. Тук съм, за да нося ползи на британския народ и върху това съм фокусирана“.
В телевизионно интервю, Мей намекна, че се е почувствала облекчена, че Борис Джонсън е подал оставката си като министър. Запитана дали е забелязала колко много Джонсън изглежда, че иска работата ѝ, тя заяви пред „ITV“: „Много съм доволна, че Борис беше външен министър за периода, в който беше външен министър“.
Джонсън остава сериозна заплаха за Мей във време, когато голяма част от партията е недоволна от нейното предложение за Брекзит от „Чекърс“, план който доведе до оставката му като министър, твърдейки че Великобритания ще бъде „понижена до статута на колония“, ако той бъде приет.
Мей трябва да се изправи пред ежегодната партийна конференция във време, когато е под натиск да демонстрира, че може да постигне прогрес в преговорите за Брекзит и да покаже, че има енергията на поведе Консервативната партия напред след март 2019 година.
Британският премиер поясни, че ще се фокусира върху „вътрешния дневен ред“ по време на събитието и изтъкна политики, които „активно да увеличат жилищното строене, така че младите хора да имат възможността да стъпят на краката си, когато толкова много от тях се опасяват, че няма да могат да го направят“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Брекзит без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви Джереми Хънт

The Independent: Брекзит без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви Джереми Хънт

17 Август 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането от Европейския съюз без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт, пише британският вестник The Independent.
Той заяви, че Брекзит без споразумение би „променило неизбежно британските нагласи към Европа“, само ден след като външният министър на Латвия заяви, че подобен сценарий има 50:50 шанс да се случи.
Британската медицинска асоциация също предупреди, че напускането на Блока без споразумение ще бъде „катастрофа“ за Националната здравна система.
Коментарите на Хънт идват от негово интервю за „ITV News“, след среща с холандския външен министър като част от тридневна обиколка на северна Европа.
Запитан дали прави опит да представи правителствения план за Брекзит като някакъв вид ултиматум, Хънт отговори: „Не, но това е рамка, върху която смятам че ще бъде постигната цялостна сделка и съм бил в няколко страни и се срещнах със седем външни министри и ще се срещна с още в идните седмици.“
„Получавам силно чувство, че не само в Холандия, но и на много други места, които посетих, искат да се ангажират сериозно и да се опитат да намерят начин за сключване на практичен изход“, заяви Хънт.
Външният министър разкри и че правителството ще обмисля предложения от ЕС, които изисква приемането на европейското социално и природно законодателство, за да договорят споразумение за свободна търговия.
„Мисля, че първо трябва да видим какво ще е предложението им, някои от тези неща могат да окажат влияние на игрището, някои не“, заяви той.
Обсъждайки риска от недоговарянето на споразумение, Хънт каза: „Ще бъде грешка, за която ще съжаляваме за поколения напред, ако имаме разхвърлян и мръсен развод и неизбено ще променим британските нагласи към Европа“.
Помолен да се сравни себе си с подхода на Борис Джонсън като външен министър, той заяви: „Мисля, че ролята на външен министър е да обикаляш столиците и да посочваш, че последиците от недоговаряне на споразумение са дълбоки по отношение на нашето приятелство и сътрудничество с чуждестранните страни сред широк спектър от сектори“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

The Daily Express: Еманюел Макрон е изолиран по отношение на Брекзит: Франция е изправена пред отпор от ЕС, заради твърдия си подход към Великобритания

2 Август 2018 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Париж/Лондон. Твърдият подход на Франция към Великобритания заради Брекзит не се споделя от други страни-членки на Европейския съюз, на които все повече писва от поведението на Париж към преговорите, разкрива дипломат от ЕС, докато напрежението в Блока нараства, пише британският евроскептичен всекидневник The Daily Express.
Правителството на френския президент Еманюел Макрон се превърна в най-яростния противник на Лондон в рамките на ЕС, след като непрестанно налага вето върху британските предложения за споразумение за Брекзит.
В интерес на истината Париж беше най-критичен към „белия лист“ на британския премиер Тереза Мей, който представи мек вариант на Брекзит, очакван да задоволи ЕС.
Но този твърд подход, насочен към задушаването на бизнесите и пазарите на Острова, оставя Франция „изолирана“ сред 27-те страни-членки на ЕС.
Дипломат от Евросъюза, пожелал да остане анонимен, заяви пред „The Sun“: „Не всяка страна-членка има същата позиция по всичко, особено Брекзит“.
„Има една страна, която е много твърда спрямо британците и това е Франция. Тя е малко изолирана в мнението си. Те са най-твърди, но не знам защо, тъй като французите имат много по-голям интерес от Брекзит в сравнение с другите“, поясни дипломатът.
Разкритието идва малко, след като външният министър Джереми Хънт апелира към Франция и Германия да накарат Европейската комисия да сключи „разумно“ търговско споразумение с Лондон и по този начин да избегне Брекзит без споразумение.
Според новоназначения министър възможността Островът да излезе от ЕС без споразумение „се увеличава с всеки ден“.
Подобен изход ще предизвика загуба на работни места сред целия континент и ще удари бизнесите на ЕС намиращи се в Лондон, предупреди Хънт.
Той заяви пред „London Evening Standard“: „Вероятността за никакво споразумение се увеличава с всеки ден, докато не видим промяна в подхода от Европейската комисия, която има тази визия, че трябва единствено да изчака и Великобритания ще намигне. Това е дълбоко неразбиране на нас като нация. Има реална възможност за инцидентното несключване на споразумение. Всеки смята, не, не, не, това никога няма да се случи. Е, всъщност може да се случи.
Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал към Комисията, че трябва да договорим прагматичен и разумен изход, който ще предпази работните места и от двете страни на канала, защото за всяко загубено работно място във Великобритания, ще има изгубени работни места и в Европа, ако Брекзит се обърка“.
Докато преговорите между Брюксел и Лондон стават все по-трудни и по-трудни, възможността за увеличаване на преходния период губи привлекателността си.
Европейският дипломат добави: „Хората питат защо трябва да се удължава преходният период завинаги, докато в същото време се преговаря и Зоната за свободна търговия? Това отношение вече набира все по-голяма сила. Стигнало е до момента, в който си казваме, че ако бъде твърд Брекзит, значи ще бъде твърд Брекзит. Просто искаме вече да приключим с този въпрос и то сега“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

The Independent: Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия

2 Август 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е новият фаворит за наследник на британския премиер Тереза Мей за първи път от две години, което е признак, че шокиращата му оставка от кабинета ѝ заради Брекзит се е приела добре сред масовите членове на Консервативната партия, пише британският вестник The Independent.
Ново проучване разкрива, че бившият външен министър събира 29 процента подкрепа сред консервативните членове, давайки му 10 пункта предимство пред най-близкия му съперник, вътрешният министър Саджид Джавид.
Видният евроскептик и депутат Джейкъб Рийс-Мог събира 13 процента от гласовете, министърът на околната среда Майкъл Гоув е със 7 процента, докато бившият министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис и новият външен министър Джереми Хънт получават около 4 процента от гласовете, според анкета на „ConservativeHome“.
През миналия месец Борис Джонсън беше на пета позиция за следващ лидер на Консервативната партия, със само 8 процента от гласовете, но изглежда че имиджът му се е подобрил значително след драматичната му оставка от кабинета в протест на подхода на Тереза Мей към Брекзит.
За първи път видният поддръжник на Брекзит излиза на първо място в месечната анкета за лидерство на влиятелния уебсайт от 2016 година насам, когато даде подкрепата си за кампанията за напускане на ЕС.
Отделна анкета за „ConservativeHome“ разкрива, че 45 процента от консервативните привърженици искат Тереза Мей да подаде оставката си още сега.
Британският премиер ще прекрати почивката си, за да проведе лични разговори с френския президент Еманюел Макрон в официалната му резиденция по-късно през тази седмица, докато кабинетът ѝ продължава чаровната си Брекзит офанзива в Европа.
Външният министър Джереми Хънт ще проведе разговори във Виена с австрийския си колега Карин Кнайсъл, след като вече отправи послание към ЕС, че вероятността за Брекзит без споразумение се увеличава с всеки изминал ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

The Guardian: Германски източници отрекоха предполагаемото предложение за споразумение за Брекзит

2 Август 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Информациите, че Германия е готова да предложи на британския премиер Тереза Мей широкообхватно споразумение за Брекзит, така че да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без такова, включиха сирените в кампанията за оставане на Острова и подтикнаха опроверженията от германски източници, пише британският вестник The Guardian.
Кампанията за оставане, сега наречена „Народен глас“, се фокусира върху свикването на втори референдум за излизането от ЕС. Тя предупреди за това, което описа като „сляп Брекзит“, и в рядка критика към Европейската комисия обяви, че ЕС не трябва да предлага на Мей спасяващо споразумение, в което голяма част от важните въпроси бяха отсрочени за преговаряне по време на преходния период, след като Великобритания напусне Блока.
Има опасения сред някои поддръжници на оставането, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е готов да отправи предложението, ако има подкрепата на Германия и Франция, на основание, че мнозинството от лидерите на ЕС се страхуват от възможността за излизане без споразумение. Има опасения и, че детайлите на бъдещите отношения не могат да бъдат договорени в краткия период, който остава.
Досега се предполагаше, че Франция и Германия ще настояват всяка политическа декларация за бъдещите отношения да включва и детайли за планираните бъдещи търговски отношения след Брекзит. Сравнително кратка декларация за бъдещите отношения не би била формално споразумение, за разлика от споразумението за излизане, което ще дава детайли за бъдещите британски плащания, ирландската граница и правата на гражданите. Широкообхватно споразумение за бъдещите отношения е по-вероятно да бъде приемливо за депутатите на Тереза Мей и по-трудно за Лейбъристката партия да опонира.
Активистите за оставане са неспокойни от месеци насам за това как ЕС ще изиграе финалните преговори и дали представителите на еврокомисията ще са склонни да отложат многото въпроси, стига някакво споразумение да съдържа законови гаранции за ирландската граница.
Кампанията за оставане няма систематичен дипломатически контакт с ключовите играчи в ЕС и разчита на специалните контакти, правени от високопоставени фигури като Сър Ник Клег или Тони Блеър.
Германските източници настояват, че въпреки редицата информации от представители в Брюксел и ЕС, никакви инструкции не са отправени към комисията да подкрепи широкообхватен план, допълвайки че ясните гаранции за планираните бъдещи търговски и отбранителни отношения са основно изискване за Берлин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

Британският външен министър смята, че Берлин и Париж трябва да предотвратят Брекзит без споразумение - основната тема в британския печат (Агенция "Фокус")

1 Август 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че шансът Брекзит да приключи без споразумение се увеличава с всеки изминал ден. Той обвини Европейската комисия, че чака Великобритания да "мигне първа" и да отстъпи на преговорите, което е погрешен подход от нейна страна, което може да доведе до загуба на работни места и от двете страни на Ла Манша. Той призова Берлин и Париж да упражнят влияние върху Брюксел, за да се постигне "разумен и прагматичен" изход на Лондон от Европейския съюз. Това е основаната тема в британската преса, представена в обзор на Агенция "Фокус".

Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разумен изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
***


Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
***

Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
***

Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова Франция и Германия да се намесят, за да не позволят на страната му да излезе от ЕС без споразумение. Той призова те да заставят Брюксел да предложи на Великобритания по-добри условия за излизане и предупреди, че шансът на Брекзит без споразумение „се увеличава от ден на ден“, пише The Independent.
„Има реален шанс за излизане без споразумение. Всички мислят, че това не е възможно, но всъщност е!“, заяви Хънт. „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Европейската комисия, че трябва да се договори прагматичен и разумен изход, който да защити работните места и от двете страни на Ла Манша, защото за всяко загубено място във Великобритания, ще има загубено и в Европа, ако Брекзит се проведе неправилно“, допълни той.
„Възможността за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден и ще е така, докато не видим промяна на действията на Европейската комисия, която чака Великобритания да „мигне“ първа. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
Същевременно той допълни, че дори и Брекзит да се проведе без споразумение „ние ще намерим начин да процъфтим икономически, защото ние сме Великобритания“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

Daily Mirror: Според британския външен министър с всеки изминал ден шансовете за Брекзит без споразумение се увеличават

1 Август 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джерем Хънт заяви, че ако Брюксел не успее да сключи споразумение със страната му за след Брекзит, това ще доведе до удар по работните места и от двете страни на Ла Манша. Той допълни, че с всеки изминал ден възможността, „Брекзит да се обърка“, се увеличава, пише Daily Mirror.
Хънт заяви, че Европейската комисия в момента часа Великобритания „да мигне първа“ и да отстъпи по време на преговорите за Брекзит и призова Париж и Берлин да упражнят натиск върху Брюксел за сключване на „разумно“ споразумение.
„Шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден. ЕК смята, че трябва да чака, докато Великобритания мигне. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
„Франция и Германия трябва да изпратя силен сигнал до ЕК, че трябва да се договори прагматичнен и разуменв изход, който да защитава работните места“, убеден е Хънт.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

The Daily Express: Джереми Хънт заплаши ЕС с „Брекзит-трагедия“

1 Август 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Джереми Хънт предупреди, че Великобритания може да напусне ЕС следващия март без споразумение, което ще навреди върху бизнеса и работни места и от двете страни на Ла Манша, пише The Daily Express.
Думите на Хънт подчертават, че Брекзит без сключено споразумение ще навреди и на ЕС, не само на Великобритания. Според него начинът, по който Европейският съюз води преговорите за излизането на Великобритания може да навреди върху „отношенията и доверието“ между страната му и европейските държави.
„Възможността за Брекзит без споразумение ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не видим промяна в метода на действие от страна на Европейската комисия. Те смятат, че трябва да изчакат Великобритания „да мигне“ първа, но това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, заяви министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да се договори прагматичен и разумен резултат, който да защити работните места от двете страни на Ла Манша, защото за всяка загубена работа във Великобритания ще има загубени позиции в Европа, ако Брекзит не се проведи правилно. Ще има икономически последствия за Великобритания, но ще има дълбоки последствия и за останалата част от Европа“, предупреди Хънт.
По-рано министърът призна, че е бил първоначално за оставането на Великобритания в ЕС, но Брекзит все пак е демократично решение на народа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

The Guardian: Джереми Хънт призова Франция и Германия да повлияят за „разумен“ Брекзит

1 Август 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт призова Германия и Франция да заставят Европейската комисия да сключи „разумно и прагматично“ споразумение за Брекзит. Той обвини Брюксел, че чака Великобритания да отстъпи първа в преговорите и заяви, че шансовете Великобритания да излезе от ЕС без споразумение се увеличават „от ден на ден“, пише The Guardian.
„В Брюксел има дълбоко неразбиране на британците като нация. Има реален шанс Брекзит да завърши без споразумение“, заяви Хънт. „Има възможност, увеличаваща се от ден на ден, да стане така, защото Европейската комисия чака Великобритания „да мигне“ първа“, допълни министърът.
„Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до ЕК, че трябва да се постигне прагматично и разумно споразумение, което да защити работните места и във Великобритания, и в Европа“, убеден е той и допълни, че за всяко загубено работно място в страната ще има загубено и в Съюза.
По-рано Франция заплаши Великобритания „че ще навие обратно червения килим“ пред британските банки след Брекзит, но Хънт предупреди, че Брекзит без споразумение ще е „икономическа трагедия“ и за двете страни.
„Лондонското сити ще процъфтява независимо от резултата на Брекзит. Но за европейския бизнес последствията ще са дълбоки“, смята министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британският външен министър предупреди, че шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден

The Independent: Британският външен министър предупреди, че шансът за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден

1 Август 2018 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова Франция и Германия да се намесят, за да не позволят на страната му да излезе от ЕС без споразумение. Той призова те да заставят Брюксел да предложи на Великобритания по-добри условия за излизане и предупреди, че шансът на Брекзит без споразумение „се увеличава от ден на ден“, пише The Independent.
„Има реален шанс за излизане без споразумение. Всички мислят, че това не е възможно, но всъщност е!“, заяви Хънт. „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Европейската комисия, че трябва да се договори прагматичен и разумен изход, който да защити работните места и от двете страни на Ла Манша, защото за всяко загубено място във Великобритания, ще има загубено и в Европа, ако Брекзит се проведе неправилно“, допълни той.
„Възможността за Брекзит без споразумение се увеличава от ден на ден и ще е така, докато не видим промяна на действията на Европейската комисия, която чака Великобритания да „мигне“ първа. Това е дълбоко неразбиране на британците като нация“, допълни той.
Същевременно той допълни, че дори и Брекзит да се проведе без споразумение „ние ще намерим начин да процъфтим икономически, защото ние сме Великобритания“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди, че „твърдият Брекзит ще доведе до презапасяване с лекарства“

The Daily Express: Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди, че „твърдият Брекзит ще доведе до презапасяване с лекарства“

31 Юли 2018 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Дъблин. Ирландия предупреди, че се подготвя с презапасяване с лекарства заради опасенията от Брекзит без споразумение, пише британският вестник The Daily Express.
Ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да сключи споразумение, това може да доведе до несигурност при доставките на лекарства, предупреди ирландският министър-председател Лео Варадкар.
Преди една година той заяви, че подобна ситуация е „малко вероятна“, но заплахата сега е отчетена като сериозно „притеснение“.
Това е поредният опит на ирландския лидер да окаже натиск върху британския премиер Тереза Мей за сключване на споразумение за Брекзит с ЕС – нещо, за което привържениците на твърдия Брекзит се опасяват, че ще завърже Великобритания към Блока и ще я постави в положението на васална държава.
Варадкар заяви: „Има потенциално притеснение около лекарствата, защото голяма част от нашите вериги за доставки минават през Великобритания. Някои компании виждат Великобритания и Ирландия като единен пазар“.
„Всеки един детайл чак до опаковките, включително информацията на английски език която се съдържа във вашата кутия с таблетки, се прави върху широка британско-ирландска основа“, поясни той.
„Така че това е притеснение, което имаме и е нещо, върху което правим планове за непредвидени разходи“, обясни ситуацията ирландският премиер.
Според него в момента се извършва планиране за непредвидени разходи, което да осигури „достатъчно снабдяване с лекарства“.
Изявлението на Варадкар идва, след като британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб разпали притесненията обещавайки подобна мярка, която в случая трябва да осигури „адекватно снабдяване с храни“ дори и във варианта на никакво споразумение при излизането от ЕС.
Тереза Мей също се включи заявявайки, че обществото трябва „да бъде спокойно“, че плановете за запасяване с храни се очертават в момента.
„Далеч съм от това да се притеснявам за подготовките, които предприемаме. Бих казала, че хората трябва да са спокойни и сигурни“, бяха думите на Мей.
Коментарите бяха определени като „нелепи“ от търговците. Един изпълнителен директор на голяма супермаркет е заявил: „Нелепо е. Плашещо е, защото показва колко далеч е правителството от реалността на това как работят нещата. Генерално това е притесняващо“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

The Times: Великобритания предупреди Брюксел за сериозните последствия от Брекзит и зае по-твърдя позиция

31 Юли 2018 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Великобритания предупреди Брюксел, че хиляди европейски инвестиционни фондове ще бъдат застрашени, ако той откаже да се съгласи на исканията за обширно търговско споразумение с град Лондон след Брекзит, пише британският вестник The Times.
Представители на британското правителство са започнали да излагат рисковете пред Европейския съюз от следването на твърдия подход към столицата, който е окуражен от французите.
Британската предупредителна стратегия „око за око, зъб за зъб“ е проектирана да подчертава щетите, които могат да бъдат причинени, ако Великобритания не успее да сключи специално споразумение за Лондон. На подобно споразумение се съпротивляваше Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит на ЕС, докато подходът му изглежда сякаш омекна през изминалата седмица.
По време на среща в Брюксел, британските преговарящи заявиха пред европейските си колеги, че освен ако не се очертаят правила, които да позволят на британските застрахователи и други британски компании за финансови услуги да продават на европейски клиенти, фирмите от ЕС също ще изгубят много.
Един по-гласовит привърженик на Брекзит от Консервативната партия заяви, че британският лъв е започнал най-накрая да реве. Но правителствен източник побърза да охлади страстите: „Това не беше предназначено като заплаха. По-скоро искахме да изясним какво могат да изгубят и двете страни, ако не сключим добро споразумение и това беше разбрано в този дух“.
Тактиката започва да резонира из цяла Европа, докато се появяват признаци от страни-членки, включително Германия и Холандия, че желаят да омекотят позицията на Европейската комисия дори повече.
Ходът идва седмици, след като Великобритания изостави опитите си да задържи Лондон близко свързан с финансите в ЕС, със схема на „взаимно признаване“, предпочитана от повечето финансови компании.
Европейските компании се готвят за най-лошото. Николас Макел, изпълнителен директор на Люксембург за финансите заяви, че инвестиционните мениджъри в ЕС са очаквали да изгубят достъп до британския пазар, ако Брюксел не покаже някаква гъвкавост с Лондон.
„Ако ЕС не позволи на британските фондове да бъдат продавани в Европа, Великобритания напълно резонно има право да не позволи на европейските фондове да бъдат продавани във Великобритания. Всеки работи върху предположението, че трябва да приемеш британските фондове, ако искаш да продаваш на самата Великобритания“, заяви Макел.
Говорител на финансовото министерство заяви: „Миналата седмица проведохме позитивни дискусии с Европейска комисия относно нашето предложение за прагматична нова уговорка за финансовите услуги, след като напуснем ЕС“. Преговарящите са намерили „обща почва в признаването на европейското и британското желание да имат контрол върху собствения си процес на взимане на решения и нуждата от двустранен диалог и сътрудничество, което да отрази дълбоко интегрираната природа на британските и европейски финансови пазари“.
Повече от 7 000 т.н. фондове в Европейската икономическа зона имат възможност да продават своите продукти на британските търговци на дребно и институционални инвеститори, но ако реципрочна сделка се окаже невъзможна, те могат да бъдат закрити, твърдят официални представители.
Предупреждението беше направено от делегация в Брюксел, водена от Катерин Брадик, генералният директор за финансови услуги в министерството на финансите на Великобритания. Тя се срещна с официални представители от отдела за финансови услуги на Европейската комисия, познат като „Физма“. Това беше първия път, в който членове от двете страни се срещнаха в лице, за да започнат дискусиите относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС в сферата на финансовите услуги.
Екипът на Брадик подчерта, че и двете страни могат да изберат погледа върху равностойността, която може да изключи другата страна, но според източник от правителството, като цяло срещата е „преминала добре“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

Reuters: Британският външен министър ще предупреди Франция и Австрия за цената от Брекзит без споразумение

31 Юли 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Париж/Виена. Британският външен министър Джереми Хънт ще посети Париж и Виена през тази седмица, за да обсъди Брекзит и да предупреди за цената за Великобритания и за Европейския съюз, в случай на провал за преходно споразумение, заявиха от неговия офис във вторник, предава Reuters.
Хънт беше в Пекин в понеделник, където Китай предложи на Великобритания разговори за споразумение за свободна търговия.
При връщането си в Европа, Хънт ще пътува до Франция и Австрия, срещайки се с техните външни министри Жан-Ив Льо Дриан и Карин Кнайсл и ще се опита да получи подкрепа за предложенията за Брекзит на премиера Тереза Мей.
„Ще обясня на своите колеги в Париж и Виена, че е време ЕС да се ангажира с нашите предложения, или ще сме изправени пред потенциалната перспектива за никакво споразумение, което ще бъде много предизвикателно и за Великобритания, и за ЕС“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

Reuters: Новият външен министър на Великобритания пристигна в Китай за първата си отвъдморска визита

30 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Британският министър на външните работи Джереми Хънт ще се срещне с китайския си колега в Пекин в понеделник, за да обсъди сътрудничеството между двете страни по време на първата си голяма отвъдморска визита, откакто замени бившия външен министър Борис Джонсън по-рано през този месец, предава Reuters.
Хънт и Ван И, китайският външен министър, се очаква да обсъдят въпросите за свободната търговия, налагането на санкции върху Северна Корея и как Великобритания и Китай могат да работят заедно върху глобалните предизвикателства като климатичните промени, заявиха от британския „Форин офис“.
Говорейки преди визитата, Хънт заяви че докато Великобритания излиза от Европейския съюз, тя е ангажирана към задълбочаване на партньорството си с Китай.
„Британско-китайският стратегически диалог е важна възможност за засилване на нашето сътрудничество върху споделените предизвикателства в международните дела, вариращи от глобалната свободна търговия до неразпространението на ядрени оръжия и промените в околната среда, при Глобалното партньорство между Великобритания и Китай и „златната епоха“ за британско-китайските отношения“, заяви Хънт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС се опитва да „измами“ Великобритания в преговорите за Брекзит, заяви Матео Салвини

The Daily Express: ЕС се опитва да „измами“ Великобритания в преговорите за Брекзит, заяви Матео Салвини

30 Юли 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Рим. Един от най-влиятелните политици в Италия, вътрешният министър Матео Салвини, в неделя обвини Европейския съюз за това, че „няма добра воля“ в преговорите за Брекзит и отвори вратата за двустранни преговори с британския премиер Тереза Мей, пише британският вестник The Daily Express.
Салвини, който е и вицепремиер на Италия, заяви пред „The Sunday Times“, че ЕС се опитва да „измами“ Великобритания извън добро споразумение.
Той окуражи Тереза Мей да заеме по-твърда позиция в преговорите за Брекзит. „Моят опит в Европейския парламент ми казва, че или ти се налагаш или те те мамят“, заяви Салвини.
Според него британският премиер трябва да бъде готов да си тръгне от Брюкселския блок без споразумение. „Само заради някои принципи не е нужно да си гъвкав и не трябва да отстъпваш“, поясни той.
Италианският вицепремиер обвини Брюксел за това, че се самообслужва и че няма „никаква обективност“ в преговорите. „Няма обективност или добра воля от Европейската страна“, смята той.
Салвини похвали решението на Великобритания за излизане от ЕС и избора на бившето правителство за провеждане на референдума. „Надявам се преговорите да завършат добре за Великобритания, за да служат като пример на хората, качващи се на върха в ЕС. Помня етапа на референдума като пример за участие и свобода“, добави той.
Лидерът на „Лига“ заяви, че Италия ще бъде приятел на Великобритания в преговорите и че той „със сигурност“ желае Острова да излезе с добро споразумение. „Надявам се това да бъде възможност за британците“, каза още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей

Sunday Express: Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей

29 Юли 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей, пише британският вестник Sunday Express.
Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис е започнал работа по плана, който се основава на първокласни сделки между ЕС и други държави като Канада, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.
Но документацията остана недовършена вследствие на оставката му миналия месец.
Документът вече е оставен в ръцете на наследника му Доминик Рааб да бъде завършен и се смята, че е опция в случай, че планът, предложен от Тереза Мей бъде отхвърлен.
Дейвид Дейвис заяви пред вестника: "Ако през октомври нямаме решение ще имаме проблем в реално време.
"Ако съществува пълен и напълно написан договор - пълен правен текст - можем да се върнем към европейските държави и да кажем, че това е много по-добро, отколкото никаква сделка.
"Аз го нарекох "резервният парашут". Ще бъде привлекателно за европейските страни, които искат да избегнат липсата на споразумение и да не загубят сметката за развода на Великобритания в размер на 39 млрд. лири "
Тази опция ще премахне митата и ще разчита на система за "взаимно признаване" по отношение на стандартите на произвежданите стоки, като направи явно сравнение с компромиса на Тереза Мей, който поддържа Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС за стоките.
Резервният парашут се основава на споразуменията на Световната търговска организация и схеми на "доверен търговец", подобни на канадските и японските търговски сделки, които намаляват необходимостта от митнически проверки.
Той също посочи сделката на Нова Зеландия с блока, която минимизира проверките на селскостопанските стоки.
Дейвид Дейвис прогнозира, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще отхвърли предложението на премиера условно.
Той каза: "Ако обществеността реши, че не сме изпълнили изискванията на референдума и даваме само името на Брекзит, те ще ни накажат".
Източник на правителството каза: "Работим усилено, за да популяризираме плана на кабинета“
"Това е добра и прагматична сделка, която ни позволява да напуснем единния пазар и митническия съюз. На това се фокусираме. "
Новините за резервния парашут идват след като Доминик Рааб предизвика страхове, след като настоя, че ще гарантира, че Обединеното кралство ще има адекватни хранителни доставки след Брекзит.
Неговите забележки бяха определени като "абсурдни" от собствениците на супермаркетите, които не само омаловажиха коментарите на г-н Рааб като проява на "пълна наивност", но също така отхвърлиха намеците, че запасите трябва да попаднат под отговорността на хранително-вкусовата промишленост.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиан Курц: Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит

Себастиан Курц: Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит

28 Юли 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит чрез споразумение заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, пише британският ежедневник Daily Express.
Той каза, че Виена и Лондон се нуждаят от „много силни“ връзки, след като Великобритания напусне Европейския съюз през март 2019 г.
Той приветства Тереза Мей в австрийската столица, след като главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние разкритикува Бялата книга на британския премиер, отхвърляйки реално нейния план за митническо споразумение.
Себастиан Курц подчерта важността да се сключи споразумението за оттегляне, за да могат преговарящите да продължат напред в дискусиите относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.
Австрийският лидер каза: "Мисля, че преговорите вървят доста добре. Бих искал да благодаря на главния преговарящ Мишел Барние, с работата му ще успеем да намерим решение през октомври.
"Ще подкрепим Мишел Барние и се надявам, че можем да намерим начин, по който след Брекзит отношенията между Великобритания и Австрия, Великобритания и Европейския съюз да останат много добри, защото бих казал, че и двете страни се нуждаем от това".
Неговата подкрепа за Барние идва, след като източник от ЕС съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е станала много неспокойна заради забавените преговори и иска да даде възможност на държавните глави да работят заедно, за да намерят решение.
„Време е за промяна на курса. Време е лидерите да проведат сериозна дискусия", каза източникът.
Мишел Барние отхвърли твърдениетo, настоявайки: "Всеки, който иска да намери разминаване между моя мандат и лидерите, си губи времето".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Мишел Барние отхвърли плана на Тереза Мей за митниците

Daily Mirror: Мишел Барние отхвърли плана на Тереза Мей за митниците

27 Юли 2018 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние отхвърли плана на британския министър-председател Тереза Мей за митнически съюз след Брекзит, според който Лондон ще събира допълнителни мита на границата от името на Съюза, предава Daily Mirror.
„ЕС не може и няма да предостави митническата си политика на срана, която не е член и не е подчинена на структурите на ЕС. Споразумение за митниците или митнически съюз, което да намали триенето на границата, ще дойде с общата политика за стоките“, заяви Барние.
„Великобритания иска да поеме контрола над парите, закона и границите си – нещо което уважаваме. Но ЕС иска да запази контрол над своите пари, закон и граници и Великобритания ще трябва да уважи това“, допълни той.
Барние каза, че иска да „донесе нова енергия в преговорите за Брекзит“ през следващите седмици преди срещата на високо равнище на ЕС през октомври, на която се надява да финализира Споразумението за оттегляне и да постигне политическа декларация за бъдещите отношения.
Той заяви, че предложенията на Великобритания по сигурността означават „реална стъпка напред“ и приветства признанието в Бялата книга на Тереза Мей, че Европейският съд е единственият арбитър на правото на ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

Sunday Express: Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит

15 Юли 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Франция ще „открадне“ работни местя заради планът на Тереза Мей за Брекзит, пише британският вестник Sunday Express.
Екипът на френския президент за първи път хареса Брекзит – след обявяването на предизвикалата много противоречия „Бяла книга“ от кабинета на Тереза Мей за споразумение при напускането на Европейския съюз, защото според изданието то ще отвори вратите на Франция да привлече работни места.
Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че е "уверен, че ще имаме повече съобщения за преместване (на финансови институции) през следващите месеци" в коментарите, които следват месеци на почти пълно мълчание за сектора на финансовите услуги в Лондон, който приключи с обявяването на Бялата книга на премиера.
Документът разкрива, че правителството се отказва от идеята за двустранна сделка въз основа на "взаимно признаване" и вместо това ще планира за британските банки, застрахователните брокери и мениджърите на активи да имат достъп до единния европейски пазар чрез правила за "еквивалентност".
Подходът се основава на това, че Обединеното кралство запазва правилата си в съответствие със законодателството на ЕС.
Моделът за еквивалентност е този, който дава достъп на страните като Мексико, Канада, Япония и САЩ до единния европейски пазар, спазвайки правила, подобни на тези на блока, съобщава The Times.
Но критиците твърдят, че Тереза Мей е била в състояние да постигне много по-добра сделка поради близките връзки на Великобритания с други държави-членки на ЕС.
Сам Уд, главен изпълнителен директор на Органа за регулиране на застрахователния капитал, заяви, че сделката за еквивалентност може да струва на Великобритания 5 000-10 000 работни места още на първия ден.
Някои банки вече са твърдо зад еквивалентността, но вярват, че тя трябва да бъде затвърдена или разширена след разговори с главния преговарящ на ЕС Майкъл Барние, като остават семантични различия между взаимното признаване и еквивалентността .

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

Sputnik: Майк Помпео и Федерика Могерини са обсъдили опасенията относно Северен поток 2

13 Юли 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са обсъдили в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел взаимните опасения относно проекта за Северен поток 2, както и нуждата от налагане на реформи в Украйна, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт в четвъртък, предава Sputnik.
„Двамата лидери са обсъдили общите притесненията на САЩ и ЕС относно тръбопровода Северен поток 2 и нуждата от осигуряване на диверсификация на европейските енергийни доставки. Те са обсъдили и сигурността и хуманитарната ситуация в Сирия, значението на продължаващите реформи в Украйна и общия подход към осигуряването на път към завършена и напълно потвърдена денуклеаризация на Северна Корея“, заяви Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

ТАСС: Във Великобритания хиляди души се събраха да протестират срещу Доналд Тръмп

13 Юли 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко хиляди души са се събрали в центъра на Лондон в четвъртък за протестна акция против политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е на работа визита във Великобритания, предава ТАСС.
За масовите демонстрации беше известно от самото начало – много британци бяха враждебни към факта, че премиерът Тереза Мей през януари миналата година покани Тръмп на държавна визита във Великобритания. Тогава 1 860 000 души поставиха своя подпис под петиция за отмяна на посещението. И въпреки, че парламентът отказа да задоволи исканията на авторите на колективната жалба, форматът на визитата беше променен от държавен на работен. Причината за това решение не беше оповестена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

London Evening Standard: Къде са червените линии? Планът за Брекзит ядоса членовете на Консервативната партия

13 Юли 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреждения предупреждения за битка в парламента и „яростна дискусия“ с лидерите на Европейския съюз, след като нейните желания бяха изложени в план от 98-страници за отношенията на Великобритания с ЕС след Брекзит, пише британският вестник London Evening Standard.
Премиерът заяви, че е изложила „прагматични“ предложения, които ще позволят търговия без търкания, но ще сложи края на свободното движение и ролята на Европейския съд.а
Но лидерите на ЕС предупредиха, че няма да позволят „подбиране“, докато привържениците на Брекзит мислят, че могат да изпратят още отстъпки в Брюксел, включително за имиграцията.
Министърът по въпросите за Брекзит Доминик Рааб предупреди Тереза Мей да не „критикува или се заяжда“. В съобщение насочено към бунтовниците в Консервативната партия и Лйебъристката партия на Джереми Корби, той заяви, че ще има бъде „държава сметка“, ако блокират търговското споразумение.
Рааб отказа да определи така наречените „червени линии“ в дългоочаквания план за Брекзит. Това подхранва страховете на поддръцжниците на Брекзит, че правителството се готви да отстъпи по ключови въпроси като свободното движение, в замяна на по-добър пазарен достъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

The Daily Express: Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“

13 Юли 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Борис Джонсън „би бил страхотен министър-председател“ в интервю, разкрито часове, след като той пристигна във Великобритания, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Американският президент поздрави бившия британски външен министър и призна, че има много уважение към него.
„Имам голямо уважение към Борис. Мисля, че той има каквото е нужно. Мисля, че би бил страхотен министър-председател“, заяви Тръмп.
Говорейки пред „The Sun“, американският президент нарече Джонсън „много талантлив човек“ и добави, че двамата имат близка и почтителна връзка.
„Харесвам го много. Той очевидно също ме харесва и казва много добри неща за мен“, поясни Тръмп.
По отношение на подадената оставка на Борис Джонсън като външен министър, Тръмп изрази надежда, че това няма да е последния път, в който Джонсън заема правителствената позиция.
„Бях много натъжен, виждайки го да напуска правителството и се надявам, че ще се върне в някакъв момент. Мисля, че той е страхотен представител за вашата страна“, добави още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

The Independent: Европейският парламент заплаши да наложи вето върху плана на Тереза Мей за Брекзит, заради границата с Ирландия

13 Юли 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският парламент заплаши да наложи вето на новия план на Тереза Мей за Брекзит, ако тя не представи „правдоподобна“ политика за предотвратяване на твърда граница с Ирландия, пише британският вестник The Independent.
Групата на ЕП за преговорите за Брекзит, председателствана от координатора Ги Верхофстад, се събра в четвъртък и съобщи в изявление, след като британския план за излизане беше публикуван, че „не би се съгласила“ на споразумение „без правдоподобна предпазителна клауза за границата между Северна Ирландия и Ирландия“.
Намесата означава, че е вероятно да има и по-нататъшни проблеми пред ирландския въпрос – съществува риск цялото споразумение да пропадне. Британските представители в Брюксел заявиха, че засега нямат планове за нови предложения по отношение на границата, тъй като вече са предложили такова през миналия месец.
Според информациите, Европейската комисия работи върху преразглеждането на собствения си предпазителен план за Северна Ирландия, който Великобритания отхвърли. Тереза Мей заяви, че „никой британски министър“ не би се съгласил на този план, защото той би довел до проверки в Обединеното кралство, между Северна Ирландия и Великобритания.
Европейският парламент има право на вето върху финалното споразумение и представители на законодателния орган поддържат тясна връзка с Европейската комисия по време на разговорите. ЕК тепърва ще отговори официално на плана за Брекзит в детайли.
Ирландският министър-председател Лео Варадкар също заяви, че няма да приеме споразумение за излизане без предпазителен план, което означава че Великобритания може да бъде блокирана и на ниво Европейския съвет.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

The Times: Доналд Тръмп: Не знам дали британците са гласували за този Брекзит

13 Юли 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп замете настрани дипломатическите любезности и перспективите за масови протести, след като се отправи към Великобритания, обявявайки че британският народ го харесва, защото се съгласява с него по въпроса за имиграцията, който той обяви, че „превзема Европа“ и е подхранил Брекзит, пише британският вестник The Times.
„Еър Форс Едно“ кацна с един час закъснение на летище „Станстед“, малко след срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като Тръмп даде непланирана пресконференция, на която изрази скептицизъм за предложения от британския премиер Тереза Мей план за Брекзит.
„Бих казал, че Брекзит е Брекзит. Хората гласуваха, за да излязат, така че вярвам, че това ще направят те, но може би са взели различен маршрут. Не съм убеден, че са гласували точно за това“, заяви той.
Американският президент се пошегува, че Великобритания е „доста гореща точка в момента изпълнена с много оставки“. Запитан за това как се чувства относно десетките хиляди протестиращи, очакващи го във Великобритания, той настоя: „Мисля, че ме харесват много във Великобритания. Мисля, че те са съгласни с мен относно имиграцията“.
„Мисля, че затова Брекзит се случи. Казах им днес, че Европейският съюз трябва да бъде внимателен, защото имиграцията превзема Европа и те трябва да са много, много внимателни“, допълни той.
Американският държавен глава беше посрещнат на летището от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, което се счита като знак, че Тереза Мей дава приоритет на търговското споразумение в разговорите си с Тръмп. Той бързо се качи на хеликоптер към резиденцията на американския посланик в Лондон. Протестиращите планират да прекарат нощта навън, взривявайки сградата с усиления плач на мигрантски деца, разделени от своите родители, което ще бъде само един от поредица протести, планирани за времето на визитата му.
Тръмп няма да успее да види много от протестиращите, тъй като няма планове за неговото пътуване по обществените пътища. Той ще замине с хеликоптер към двореца „Бленъм“, родното място на Уинстън Чърчил, в четвъртък вечер за вечеря с бизнес лидери, домакин на която ще бъде Тереза Мей.
В петък той ще посети и Чекърс (официалната резиденция на министър-председателя на Великобритания) за срещата си с Тереза Мей, както и замъкът „Уиндзор“ за чаша чай с Кралица Елизабет II.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

Доналд Тръмп: Планът за Брекзит на Тереза Мей може да „убие“ търговското споразумение със САЩ

13 Юли 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей най-вероятно „ще убие“ перспективата за споразумение за свободната търговия със САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за вестник „The Sun“, цитиран от AFP.
„Ако те сключат подобна сделка, тогава ние ще преминем към Европейския съюз, вместо Великобритания, така че най-вероятно това би убило сделката“, заяви Тръмп, който е на четиридневно посещение в островната държава.
През последната година Доналд Тръмп настояваше, че САЩ желае да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, веднага щом тя излезе от Европейския съюз. Тереза Мей все още не е реагирала на коментара на американския държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

The Moscow Times: Кремъл обвини Доналд Тръмп за това, че се опитва да принуждава Европа да купува американска енергия

13 Юли 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл отхвърли в четвъртък описанието на Германия от американския президент Доналд Тръмп, който я нарече „заложница“ на Русия, заради енергийната ѝ зависимост, заявявайки че неговият коментар е част от кампанията на САЩ за принуждаване на Европа да купува американски енергийни доставки, пише руското електронно издание The Moscow Times.
Тръмп заяви пред Германия, по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел в сряда, че не е правилно да подкрепя изграждането на тръбопровод в Балтийско море на стойност 11 милиарда долара, който ще доставя дори повече руски газ, докато в същото време не може да покрие заложените разходи за отбрана на НАТО.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че коментарът на американския президент маркира ескалацията на кампания на САЩ, която цели да ограничи руските доставки на газ към Европа за сметка на американския енергиен сектор.
„Колкото до зависимостта на Германия (от Русия) като голям купувач на газ, ние не можем да се съгласим с твърдението“, заяви Песков пред журналисти.
„Доставки на газ по тръбопровод не водят до зависимост на една страна от друга, а на пълна взаимна зависимост. Това е гаранция за стабилност в бъдещото развитие“, допълни той.
Песков заяви, че Москва счита възраженията на САЩ към новия тръбопровод като „несправедлива конкуренция“, насочена към опита да се насилят европейските държави към закупуването на по-скъпия американския втечнен газ.
„Считаме, че това е въпрос на икономическа конкуренция и че купувачите трябва да вземат собствено решение“, заяви Песков.
Според кремълския говорител, тръбопроводът е чисто търговски проект и Русия е доказала, че е надежден енергичен доставчик към Европа от десетилетия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

Politico: Ударната среща на върха на Доналд Тръмп

12 Юли 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отприщи опустошение към НАТО в четвъртък, заплашвайки да изтегли страната си него, ако американските съюзници не увеличат своите разходи за отбрана, след което похвали Алианса като „добре смазана машина“, пише американското електронно издание Politico.
Президентът дезориентира лидерите в НАТО за целия период на двудневната среща, с ударно представление, което включи критики към Германия и изнасяне на, както един официален представител го нарече, „продължителна тирада“ върху разходите. Това се вписва в неговия утвърден модел на създаване на хаос по време на големи срещи на върха, по подобие на неговия скандал на срещата на върха на Г-7 в Квебек.
Тръмп преобърна срещата в Брюксел преди да е започнала, отприщвайки атаки към Германия по време на закуска в сряда сутринта заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той обвини Германия за това, че е „тотално контролирана“ от Русия, заради спорния проект за газов тръбопровод наречен „Северен поток 2“.
В четвъртък той пристигна късно – и очевидно разгневен – на съвета на НАТО и похити среща, която вече се провеждаше с президентите на Украйна и Грузия. Той заплаши с „тежки последици“, ако съюзниците не повишат бързо своите разходи и заплаши, че САЩ могат да „тръгнат по собствен път“, ако те не отговарят на исканията му.
Докато някои лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, заявиха че Тръмп никога не е заплашвал открито да напусне НАТО, други го интерпретираха като ясна заплаха.
„Понякога туитовете са по-важни от това, което се договаря. Президентът Тръмп никога, в нито един момент, нито публично или насаме, не е заплашвал да се изтегли от НАТО“, заяви Макрон пред журналисти.
След изблика на Тръмп, Йенс Столтенберг бързо превключи срещата към извънредна сесия единствено между съюзниците, за да обсъди въпроса за разпределянето на бремето.
По време на пресконференция по-късно, Тръмп подмина въпрос за заплахата си, заявявайки че вярва, че има правото да изтегли страната си от НАТО без одобрение от Конгреса и изтъкна, че е получил обещания за повишаване на разходите за отбрана от съюзниците. Твърдението беше набързо опровергано от други лидери, включително Макрон, които заявиха че не са променили становищата си по никакъв начин като отговор на американския президент.
„Това е комюнике, което беше публикувано вчера. То е много подробно и потвърждава целта за 2 процента към 2024 година. Това е всичко“, заяви Еманюел Макрон.
В края на срещата германският канцлер Ангела Меркел, говорейки пред журналисти, не се обърна към Тръмп директно. „Имахме фундаментална дискусия с всички членове на НАТО, заради въпроса който изникна тази сутрин – какво трябва да направим, за да подобрим защитата си. Аз посочих, че Германия знае, че трябва да направим повече. Но също така заявих, че ние правим това от много години.“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

Йенс Столтенберг: Страните от НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана

12 Юли 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните-членки на НАТО осъзнават необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана, заяви генералният-секретар на Алианса Йенс Столтенберг в четвъртък пред „CNN“, цитиран от ТАСС.
Той подчерта, че членките на НАТО се ангажират към увеличението на разходите за отбрана до 2 процента от БВП за всяка отделна държава. „Имаме задължение да увеличим разходите до 2 процента“, заяви Столтенберг.
„Важното е, че сега трябва да инвестираме повече. Хубавото е, че благодарение на ясното послание, отправено от президента (на САЩ Доналд) Тръмп по време на последната среща, съюзниците разбират нуждата от това“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Офанзива на Тръмп срещу Европа

12 Юли 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Завършилата днес среща на върха на НАТО в Брюксел повече прилича на скандал в благородно семейство. Главният смутител на спокойствието е президента на САЩ Доналд Тръмп, който се държи така, че едва ли вече ще може да се запази солидния облик на семейството. Исканията на американския държавен глава да се увеличат разходите за отбрана на всички страни-членки до 2% от БВП стават все по-настоятелни и сега сигурността е обвързана с икономиката. Преди излитането за Брюксел Тръмп заяви пред журналистите: „И така, предстои ми среща в НАТО, а после следва Великобритания с нейния хаос и накрая ще се срещна с Путин. Откровено казано, срещата с Путин е най-леката от трите. Кой би могъл да си го помисли?“, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ в материал за срещата на високо ниво в Брюксел, представен без редакторска намеса.

Наистина, кой би могъл да си го помисли. Качил се на борда на своя самолет, Тръмп се зае, както обикновено, да бомбардира европейските съюзници с дълги позиции чрез „Туитър“. Те изглеждаха горе-долу така: „Много страни, които ние защитаваме, не само не изпълняват своите задължения да харчат по 2% за отбрана (което е малко), но и злостно не плащат задълженията си. Те имат намерение да обезщетят Съединените щати с това, което им дължат?.. ЕС възпрепятства нашите фермери и работници да правят бизнес е Европа и след това те искат ние да изпитваме щастие от това, че ги защитаваме, а и да плащаме за това. Не става!“.

Европейците, още докато Тръмп летеше към Брюксел, започнаха да му отговаря с тънки намеци. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи например следното изказване: "Скъпа Америка! Ценете съюзниците си. В крайна сметка нямате много“.

Пристигането на американския президент в Белгия се съпровождаше от минимум протоколни мерорпиятия. Неговият самолет, приземил се на военно летище, бе посрещнат само от ръководителят на протоколната служба. Нито кралят, нито премиерът, нито външният министър на Белгия не бяха в столицата. Всичките се бяха разпръснали на някъде. Премиерът Шарл Мишел отиде да вика за националния отбор на страната във валонската комуна Брен-ле-Конт, а крал Филип и министърът на външните работи Дидие Рейндес въобще излетяха за Петербург.

От първия ден на заседанията от срещата на върха на НАТО Тръмп хвана бика за рогата, Отговаряйки на въпрос на репортерите преди закуската с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, той нарече Германия „заложница на Русия“, след това през цялото време повтаряше, че Германия е напълно под контрола на Русия заради зависимостта й от руския газ. „Това е несправедливо спрямо американския данъкоплатец. Германия купува газ от Русия и при това се ползва от военен чадър, създаден с американски долари“, заяви президентът на САЩ, превеждайки външната политика на езика на търговците.

В кратки забележки пред репортерите Ангела Меркел се опита да се оправдае, като заяви, че Германия участва в съвместните отбранителни усилия, а след обединението на ФРГ и ГФДР се е освободила от „московското робство“. Но, очевидно, нападките на Тръмп срещу многогодишния германски съюзник са част от настъплението срещу европейските членове на НАТО, които, според мнението на американския президент, „използват“ Америка. Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен се изказа по-ясно.„Имаме множество проблеми с Русия“, заяви тя. „Но трябва да имаме връзка с другата стана, включително с опонентите. Затова искам да чуя по-подробно кой стои зад тези твърдения“ (твърденията на Тръмп, че Германия е заложница на Русия).

Между Меркел и Тръмп се състоя закрита среща, за която не е известно нищо. Тръмп само съобщи на журналистите, че са обсъждали „газовата тръба“ и се ограничи до това. Всичко си дойде на мястото с поредния „туийт“ на американския президент след срещата с федералния канцлер. „Какъв е смисълът от НАТО, ако Германия плаща на Русия милиарди долари за газ и енергия? Защо само 5 от 29-те страни-членки изпълняват задълженията си? САЩ плаща за защитата на Европа и в същото време губи милиарди в търговията с нея. Тя трябва да плаща 2% от БВП веднага, а не от 2025 година“.

Натискът на американския президент над съюзниците прониза цялата среща на върха. Характерен в това отношение бе диалогът между Тръмп и Столтенберг. Генералният секретар: „Силна НАТО е добра за Европа и добра за САЩ. Ние можем да се обединим около нашите главни ценности и заедно сме по-силни, отколкото по отделно“. Тръмп: „Как можете да бъдете силни, когато получавате енергия от човека, от който искате да се защитите“. Столтенберг: „Разбираме, че държейки се заедно, ние сме по-силни“. Тръмп: „Не. Вие просто правите Русия по-силна“.

На срещата на върха бе подписано комюнике, с което се потвърди готовността на всички членове на НАТО да увеличат военните си разходи до 2% от БВП, но на Тръмп това му се стори малко и изказа желание разходите да бъдат вдигнати на 4%. Искането предизвика шок в съюзниците и, без съмнение, ще предизвика напрегнати дискусии в Европа. Духът на тези дискусии бе предвиден от германския Tagesspiegel. „Със своето историческо невежество и агресивни нападки, Тръмп разруши надеждите за продуктивна среща на НАТО“.

Критики към поведението на Тръмп има и в САЩ. Бившият американски посланик в Русия Никълъс Бърнс, например, заяви, че Тръмп е обърнал цялата дипломация на САЩ с краката на горе. „Случващото се е просто вбесяващо. Просто не мога да се сетя за нито един американски президент през последните 75 години, който е решил да стане главния критик на НАТО. Това вече е по Оруел. Той превръща нашите приятели във врагове. Той общува с нашите врагове като Путин, като с наши приятели“.

Двамата главни Демократи в Конгреса – лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Палатата на представителите Нанси Пелойзи, заявиха, че поведението на Тръмп в Брюксел изпраща много тревожен сигнал, че е по-лоялен на президента Путин, отколкото на Алианса.
Без да участва във втория ден на заседанията, Тръмп замина за Великобритания и остави своите партньори в състояние на силно объркване. Измествайки разговора към парите и пропускайки през ушите си разсъжденията за „съвместните ценности“ на страните-членки на НАТО, президентът на САЩ заложи бомба под Северноатлантическия алианс. Много отбелязаха, че изразеното в съвместното комюнике убеждение, че „НАТО остава гарант за сигурността на Запада“, става малко или повече неубедително.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

„Експерт“ (Русия): Така наречените съюзници

12 Юли 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Много експерти се опасяваха, че на срещата на високо ниво на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп ще устрои скандал, както на срещата на Г-7. Те сгрешиха – скандалът беше къде-къде по-голям, пише електронното издание на авторитетното руско списание „Експерт“ в материал за завършилата среща в Брюксел, представен без редакторска намеса.

В руското Министерство на външните работи наричат НАТО „безполезен военен блок“. Но това, разбира се, не е така. Освен очевидната военна съставяща Алианса има и изключително важна символическа. Както и „Голямата седморка“, НАТО играе ролята на символ на колективния Запад. Един от най-мощните инструменти, който представлява демонстрация на единството в редиците, готовност за колективна реакция на всички външни предизвикателства и инструмент за разправа с несъгласните. И именно по тази съставяща нанася удари американският президент Доналд Тръмп, който критикува и унижава съюзниците.

Няма единство

Ясно е, че американският президент иска да покаже, че той е главният. Ясно е, че той иска да постави на място съюзниците и да разруши фрондата (съпротивителен фронт (фр.), терминът идва от бунтовете срещу кардинал Мазарини и тогава 10-годишният Луи XIV, описани подробно в романа „20 години по-късно“ на Александър Дюма – бел. ред.), която се сформира срещу неговата идеология в Европа. И ако това му се бе удало с малко кръв и без разрушаването на мита за единството – никой не би казал и дума на Тръмп. Но Европа се съпротивлявав и демонстрира, че е готова да отговори на грубостта с грубост. При това европейците започнаха тези демонстрации веднага след кацането на домакина на Белия Дом в Брюсксел. Лидерът на най-могъщата държава не бе посрещнат на килимчето нито от краля (който заедно с Макрон се отправи към намиращата се в изолация Русия, за да подкрепя белгийския отбор на Световното първенство), нито от премиера, който предпочете да вика заедно със запалянковците във фен-зоната. Сериозно нарушение на протокола от страна на Брюксел, което само подчертава думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Америка (сиреч Тръмп) трябва да цени съюзниците, защото „нямате толкова много“.

Но за Тръмп думата „съюзник“ има друго значение. За него под тази дума се разбира партньор, който без уговорки приема американското лидерство, провежда американската политика и при това не е използвач.В противен случай той е най-малко бреме, а като максимум – противник. При това предишните заслуги за прагматика Тръмп не се броят – по-скоро обратното, те са обвивка, която пречи да се оценява трезво реалността. „Понякога нашите най-ужасни врагове са тези наши така наречени приятели“, казваше Тръмп.

И очевидно, към тези „така наречени приятели“ той отнесе лидерът на Европа и по съвместителство на тази антитръмповска Фронда на Запада – канцлерът на Германия Ангела Меркел. При това ако по-рано Тръмп нападаше канцлерът по напълно резонни причини (например, заради колосалния търговски дефицит в търговията между САЩ и Германия, свързана включително с митническите бариери в ЕС), то на срещата на върха на НАТО той си позволи лични и доста грубиянски изказвания. Например, той заяви, че Германия (реализираща „Северен поток 2“ с Москва) е под пълния контрол на Русия.

Подобен род оскърбителни забележки, както и цялостно оскърбителното поведение, могат да доведат до това, че „не толкова много съюзници“ може да стане „отсъствие на съюзници“. Така мислят много американски анализатори, които смятат, че Тръмп (отчасти, защото е руски агент и отчасти заради своята протекционистка и неоизолационистка политика) едва ли не преднамерено демонтира НАТО. „Ще се откажем от колективната отбрана и ще останем сами в опасния свят на XXI век? Това ще бъде историческа грешкам но тя ще се случи ако антиевропейската вендета на господин Тръмп бъде продължена“, предупреждава бившият заместник-държавен секретар и бивш посланик на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс.

Има прагматика

Но тези страхове са преувеличени. Тръмп е прагматик и прекрасно разбира ползата, която САЩ извличат от Алианса (контрол над Европа, военни поръчки). Както и ползата от тесни отношения с ЕС. Тръмп обича числата, така че трябва да знае, че близо 4 милиона американци работят за европейски компании на територията на САЩ, 45 от 50 щати изнасят за Стария Свят повече, отколкото в Поднебесната империя. Той само иска да увеличи бонусите, които получава от трансатлантическите отношения, както и да минимизира издръжката.

Като прагматик на него му е достатъчна само демонстрацията на единство – той иска модернизация на НАТО според американските нужди. На първо място той иска тази организация да увеличи военните си възможности. „Алиансът не е достатъчно добре структуриран, финансиран и въоръжен, за да се противопостави на двете основни заплахи за сигурността на Европа – агресивната Русия, както и ръста на нестабилността и тероризма, идващи от Близкия Изток и Северна Африка. И тук не говоря за глобалните предизвикателства“, казва бившият посланик на САЩ Залмай Хализад. При това (тъй като Америка ще изразходва все повече средства за борбата с Китай) страните от НАТО трябва да увеличат възможностите си за своя сметка. Към днешна дата само 8 от 28 страни-членки на Алианса отделят за отбрана 2% от БВП. Още 14 обещават да достигнат този показател до 2024 година. Но Тръмп смята, че те правят това много бавно и неохотно, ето защо американският президент повиши ставките – заяви, че 2% не са достатъчно и сега иска 4%. Тъй като в момента дори САЩ не отделят 4% (при тях този показател е малко по-нисък), Тръмп, разбира се, е наясно, че неговото искане е неизпълнимо. Затова най-вероятно ще позволи да бъде уговорен да намали изискванията – ако, разбира се, съюзниците проявят по-голяма готовност да достигнат поне 2%.

А ако някой продължи да упорства, то Тръмп има още един коз – след Алианса той отива в Лондон, а от там на среща с Владимир Путин. Където лесно може да сдаде интересите на своите „така наречени съюзници“ в случай, че те продължат да са „така наречени“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Аз съм много стабилен гений

Доналд Тръмп: Аз съм много стабилен гений

12 Юли 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Тръмп даде заден ход по отношение на заплахите си да извади САЩ от НАТО, след като другите лидери се съгласиха да увеличат разходите си за отбрана, „с повече от всякога“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Президентът на САЩ описа себе си като „много стабилен гений“ за това, че е осигурил споразумение за увеличаване на военните разходи на страните-членки на Алианса.
След като поздрави хърватски журналист за класирането на националния отбор на страната на финала на Световното първенство, Тръмп заяви, че не би „туитнал“ нещо, което противоречи на това, за което се е споразумял на срещата на високо ниво в Брюксел, защото е „много стабилен гений“.
Както отбелязва „Прототема“, в този момент из залата се е разнесъл кикот и откровен смях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп призова НАТО да помисли „какво ще се прави“ със „Северен поток 2“

РИА Новости: Доналд Тръмп призова НАТО да помисли „какво ще се прави“ със „Северен поток 2“

12 Юли 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съюзниците трябва да решат какво ще правят със „Северен поток 2“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата а върха на НАТО в Брюксел, цитиран от РИА Новости.
„Днес бе невероятна среща, обсъдихме разпределението на разходите и Германия значително ще увеличи вложенията си. Остана ни да изясним какво ще се случи със „Северен поток 2“. Той идва от Русия и аз повдигнах тема, която никой досега не беше засягал, а сега всички говорят за това“, заяви Тръмп.
„Ако всички имаха добри отношения с Русия, то проблемите с газопровода щяха да са по-малко“, добави американският лидер.

„Тръбопроводни долари“

По-рано американският президент заяви, че Германия е в пълно подчинение на Русия заради зависимостта й от руските газови доставки.
Според неговото мнение, е абсолютно неприемливо, че ФРГ плаща милиарди за руско синьо гориво и планира да построи за него нов тръбопровод („Северен поток 2“), докато САЩ са задължени да я защитават като съюзник по НАТО, харчейки за отбрана непропорционално повече от Берлин.
По-късно Тръмп още веднъж повдигна тази тема, като заяви, че потокът „от тръбопроводни долари към Русия е неприемлив“.

Недобросъвестна конкуренция

В коментар за изказванията на Тръмп, от Кремъл отбелязаха, че САЩ се опитват да принудят Европа да купува американски втечнен газ, който е по-скъп от руския тръбопроводен газ.
Според думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Москва оценява атаката срещу газопровода като проява на недобросъвестна конкуренция.
„Смятаме, че това е въпрос на икономическа конкуренция и че именно в рамките на икономическа конкуренция купувачите трябва да взимат решение кой източник предпочитат“, подчерта Песков.
РИА припомня, че „Северен поток 2“ е проект, който предполага строителството на газопровод с мощност 55 милиарда куб. м. газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Лондон на фона на протести

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Лондон на фона на протести

12 Юли 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пристигна на официално посещение в Обединеното кралство, където го очакват масови демонстрации и напрегната политическа атмосфера след оставките на двама министри от кабинета на премиера Тереза Мей, предава AFP.
Преди отпътуването си за Лондон, американският президент подложи на съмнение успеха на плана Тереза Мей за бъдещите търговски отношения с Европейския съюз след Брекзит, представен по-рано днес. В предговора към спорния политически документ, който призовава за зона за свободна търговия и общи правила с ЕС за стоки, Мей пише, че постигането на споразумение с Брюксел с Брюксел „изисква прагматизъм и компромис от двете страни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обяви, че е постигнал лична победа на срещата на върха на НАТО

Reuters: Доналд Тръмп обяви, че е постигнал лична победа на срещата на върха на НАТО

12 Юли 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви лична победа на срещата на върха на НАТО в четвъртък, като заяви, че съюзниците са обещали да увеличат чувствително разходите си за отбрана, след като той е провокирал кризисна сесия чрез тирада към европейските лидери, предава Reuters.
„Казах им, че ще съм изключително недоволен ако не увеличат приноса си“, заяви щасливият президент пред репортерите след втория ден на форума на НАТО, когато лидерите на страните-членки клекнаха пред американския държавен глава, за да избегнат задълбочаване на кризата, както коментира американската агенция.
„Дадох им да разберат, че съм изключително недоволен“, заяви Тръмп, но призна, че разговорите са приключили при възможно най-добрите условия. „Всичко си дойде на мястото накрая. Беше трудничко за малко“.
Официални лица, присъствали на срещата, заявиха, както пише „Ройтерс“, че Тръмп е шокирал присъстващите и е нарушил дипломатическия протокол като се е обърнал към германския канцлер Меркел с първото й име: „Ангела, трябва да направите нещо по този въпрос“.
Другите присъстващи, сред които изнервеният от перспективата за руска агресия литовски президент, отрекоха американският президент да е заплашвал да се оттегли от Алианса.
Попитан относно това, Тръмп заяви, че може да го направи без одобрението на Конгреса, но засега не се е стигнало до там.
Вместо това, както е отбелязал американският държавен глава, 28-те съюзници са се съгласили да увеличат разходите си за отбрана по-бързо, за да постигнат посочените от НАТО два процента от брутния си вътрешен продукт в следващите няколко години.
Тръмп е подчертал, че бюджетът на НАТО е бил несправедлив спрямо САЩ, но сега той е сигурен, че нещата ще се оправят. Съюзниците ще увеличат разходите си с $33 милиарда или повече, добави той.
Американският президент посочи още, че подходящото ниво на военни разходи е 4%, колкото на САЩ в момента.
„Имаме много могъща, много силна НАТО, много по-силна, отколкото преди два дни“, увери ДоналдТръмп. „Генералният секретар Столтенберг смята, че заслугата е изцяло наша, тоест моя, мисля си, в този случай, изцяло наша. Защото Аз казах, че е несправедливо“.
„Числата тръгнаха нагоре като космическа ракета... и ще продължат да се увеличават и в бъдеще“, зарадва се американският президент. „Всички в залата се присъединиха и се съгласиха да платят повече, по-бързо“,
Съгласно думите на Меркел, те са имали много интензивна среща на върха.
В началото на първия ден от срещата на върха в Брюксел в сряда, Тръмп излезе с тирада срещу Германия, втората най-богата държава в НАТО, като я разкритикува за зависимостта й от руския газ и ниските разходи за отбрана.
През втория ден, коментира „Ройтерс“, изглежда страстите се бяха успокоили и всички коментираха операциите на Алианса извън Европа. Но, както са заявили няколко източника на американската агенция, Тръмп отново е повдигнал въпроса другите да започнат да отделят повече средства за отбрана веднага.
„Днес езикът бе много по остър“, е заявил един от източниците пред „Ройтерс“. „Най-тежките му думи бяха насочени към Германия и той дори си позволи да се обърне към Меркел с Ангела – ‚Ти, Ангела‘“.
Освен германският канцлер, премиерите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел също са били посочени от Тръмп за това, че страните им не дават достатъчно за отбрана, докато американските данъкоплатци финансират военен бюджет от около 3,6% от БВП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

12 Юли 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство публикува плана за бъдещите отношение на страната с Европейския съюз, предава AFP, като припомня, че документът доведе до оставката на двама от министрите в кабинета на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън и Дейвид Дейвис.
В предговора към спорния политически документ, който призовава за зона за свободна търговия и общи правила с ЕС за стоки, Мей пише, че постигането на споразумение с Брюксел с Брюксел „изисква прагматизъм и компромис от двете страни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

AFP: Великобритания публикува плана за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел

12 Юли 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство публикува плана за бъдещите отношение на страната с Европейския съюз, предава AFP, като припомня, че документът доведе до оставката на двама от министрите в кабинета на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън и Дейвид Дейвис.
В предговора към спорния политически документ, който призовава за зона за свободна търговия и общи правила с ЕС за стоки, Мей пише, че постигането на споразумение с Брюксел с Брюксел „изисква прагматизъм и компромис от двете страни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Хорст Зеехофер написал спорно писмо за Брекзит до Брюксел без санкцията на правителството

The Local (Германия): Хорст Зеехофер написал спорно писмо за Брекзит до Брюксел без санкцията на правителството

11 Юли 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се дистанцира от писмото, написано от вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер, в което ЕС се призовава да запази близки връзки с Великобритания в сферата на сигурността след Брекзит, пише германската редакция на електронното издание The Local.
Писмото на Зеехофер, детайли от което изтекоха миналата седмица, не е било съгласувано с германското правителство, съобщи Süddeutsche Zeitung.
От редакцията твърдят, че са се сдобили с друго писмо, от високопоставен германски дипломат, до Европейската комисия, от което става ясно, че вътрешният министър е действал на своя глава.
„Искам да потвърдя, че писмото не е било съгласувано с правителството“, написа ръководителят на постоянното представителство на Германия в ЕС Томас Екерт в писмо, адресирано до европейския комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.
Документът потвърждава съгласието на Берлин с позициите на ЕК за Брекзит.
Говорителят на Меркел Щефан Зайберт отказа да коментира необикновената самоинициатива на Зеехофер. Изданието коментира, че писмото е предизвикало силно раздразнение в Брюксел, който иска да даде вид, че ЕС има обединен фронт в преговорите с Брюксел.
В този смисъл, говорител на ЕК миналата седмица даде ясно да се разбере, че „има само едни преговори за Брекзит и само един преговарящ за Брекзит и това е Мишел Барние“.
Това не е първият случай, в който Зеехофер се разминава с канцлера Мекрел, отбелязва The Local. Миналата седмица той постави на изпитание битката на Меркел по миграционната политика.
Изглежда, продължава изданието, тези неразбирателства са от полза единствено за дясната популярна партия „Алтернатива за Германия“, която, според последните проучвания на общественото мнение, вече има подкрепата на 17% от избирателите – колкото и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Ангела Меркел вижда „прогрес“ в борбата на Тереза Мей за Брекзит

Politico.eu: Ангела Меркел вижда „прогрес“ в борбата на Тереза Мей за Брекзит

11 Юли 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Германският канцлер Ангела Меркел приветства предложенията на британския премиер Тереза Мей и заяви, че вижда „прогрес“ в преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
На съвместна пресконференция с Мей в Лондон след срещата на върха ЕС – Западни Балкани Меркел отказа да коментира оставките на британските министри на външните работи и за Брекзит Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, които са недоволни от предложението на министър-председателя към останалите 27 страни-членки на Съюза, което предвижда привързване на Лондон към търговските правила на Брюксел и след напускането на ЕС.
Германският канцлер приветства предстоящата публикация на проектопредложението на Великобритания.
„Ние, сега 27-те страни... ще формираме позиция и след това ще дадем общ отговор на тези предложения“, заяви Меркел, според цитата на BBC. „Все пак е хубаво, че на масата има предложения“.
„Гледаме напред към интересните разговори... вдъхновени от приятелство и желание да продължим добрите си отношения и в бъдеще“, добави тя.
Мей, от своя страна, отказа да коментира критиките на Джонсън към нейната стратегия. Според думите на бившия външен министър, британският премиер е развял „бялото знаме“ и „мечтата за Брекзит умира“.
Министър-председателят на Обединеното кралство заяви, че нейният план „е в духа на вота на британския народ“ на референдума от 2016 година и прекратява свободното движение на хора от ЕС, директната юрисдикция на Европейския съд, плащането на огромни суми към европейския бюджет и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей подготвя министрите си за действия в случай на липса на сделка с ЕС за Брекзит

Daily Express: Тереза Мей подготвя министрите си за действия в случай на липса на сделка с ЕС за Брекзит

11 Юли 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. При първото заседание на нейния кабинет след принудителното му преустройство министър-председателят каза днес, че екипът й трябва да е готов, ако преговорите с Брюксел се провалят., пише британският консервативен вестник Daily Express.
Нейното послание бе възприето като предизвикателство пред ръководителите на ЕС да реагират положително на новия й план за Брекзит или тя ще напусне преговорите без сделка, като отмени очакваното от Обединеното кралство плащане при излизане на 40 милиарда евро.
Поддръжниците на Брекзит приветстваха предупреждението на Тереза Мей до Брюксел.
Бившият министър Дейвид Джоунс заяви: "Това е добра новина, че се ускорява подготовката за сценарий без споразумение".
Той добави: "Това трябваше да бъде направено преди много месеци, но и сега ще даде много увереност на британския бизнес. Предвид предизвикателствата, пред които е изправен избраният от премиера план, особено по отношение на свободното движение на работна сила, изходът "без сделка " е много възможен и е важно да бъдем подготвени".
Преструктурираният от Тереза Мей кабинет показа днес единство след оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис по-рано тази седмица.
Двамата водещи евроскептици се оттеглиха, обвинявайки министър-председателя, че е направила прекалено много отстъпки на Брюксел в плана, одобрен от специалната среща на кабинета в извънградската резиденция на премиера миналата седмица.
В опита си да сложи край на темта за оставките на двамата министри, премиерът обяви за желанието си да възобнови разговорите си с Брюксел за сериозно обсъждане на предложението й.
Доминик Рааб, който е наследник на Дейвид Дейвис като министър за Брекзит, представи плана на кабинета по въпроса за политиката за водене на преговори с ЕС и подготовката за резултата "без сделка".
Официалният говорител на премиера заяви, че кабинетът подкрепя новия тласък за сключване на споразумение с Брюксел въз основа на плана на Тереза Мей.
Той потвърди, че кабинета ще публикува "Бяла книга", която подробно описва плана на премиера в четвъртък.
"Кабинетът обсъди Бялата книга и също така се съгласи, че трябва да се ускори подготовката за изход без споразумение".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.