НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Китай показа, че е разбрал ключовото място, което България има на Балканите и в Европа

Премиерът Бойко Борисов: Китай показа, че е разбрал ключовото място, което България има на Балканите и в Европа

6 Юли 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Китай показа, че е разбрал ключовото място, което България има на Балканите и в Европа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Времето за проучването Китай към България мина. С четиридневното си посещение китайският премиер показа, че Китай е разбрала за ключовото място, което има България на Балканите и в Европа, така че смятам, че нашите отношения тепърва ще се развиват“, обясни Борисов.
Министър-председателят посочи, че досега е имало процес на проучване между двете държави. „И това е нормално, тъй като Китай работи по един начин, Европейският съюз - по друг. Ключовото в нашите изявления е, че оттук нататък това, което правим – проект за АЕЦ „Белене“, инфраструктурни проекти, - трябва да стане по европейските правила, прозрачно и ясно. Така че Европа да е спокойна за правилата, за прозрачността, за конкурентоспособността. Ние се опитвахме досега да работим по китайски модел – разбираме се с премиера и на другия ден започва строителството. Но сега ще спазим всички процедури. Вече обсъдихме по какви правила да намерим модела, с който всички да сме спокойни“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Знамето, което съпругата на Боян Петров ми подари, ще бъде изложено и пазено в музей в Тибетския автономен регион

Премиерът на Китай Ли Къцян: Знамето, което съпругата на Боян Петров ми подари, ще бъде изложено и пазено в музей в Тибетския автономен регион

6 Юли 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Знамето, което съпругата на Боян Петров ми подари, ще бъде изложено и пазено в музей в Тибетския автономен регион. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да използвам тази възможност да изразя от името на китайския народ съжалението ни за българския алпинист Боян Петров, който загуби живота си в Хималаите. Бях на проверка, когато премиерът Борисов ми изпрати телеграма и ме помоли за спасителна операция за Боян Петров. Веднага дадох инструкции на тибетските власти да направят всичко възможно и те казаха, че не са пожалили усилията си в търсенето му. Те не се страхуваха да се жертват, защото уважават г-н Перов и за тях приятелството между България и Китай е много скъпо“, каза още Къцян.
Той обясни, че преди посещението си в България е разговарял с председателя на Тибетския автономен регион. „Той ми каза, че абсолютно всичко възможно е направено за издирването на Боян Петров, усилия не са пожалени. И той ме помоли да предам това послание на премиера и на съпругата на г-н Петров – най-дълбоки съболезнования и съчувствие от китайския народ“, каза Къцян.
На срещата присъства и съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Тя изказа благодарности на Министерството на външните работи на България и на Китай за това, че са й помогнал в този тежък за нея момент.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме

Премиерът на Китай Ли Къцян: Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме

6 Юли 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Ли Къцян посочи, че с премиера Бойко Борисов са провели открити и задълбочени разговори. „Говорихме за инициативата „16+1“ между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Тази среща ще се проведе утре. „16+1“ е инициатива за сътрудничество. Една платформа е важна за насърчаване на бизнеса и културното сътрудничество. Тя е доста отдавна, защото ние – Китай и България, се развиваме по еднакъв начин и можем да предложим много една на друга“, каза още той и посочи, че двете държави могат да се допълват в икономиката и в други сфери.
„Искаме да насърчим европейската интеграция. Приветстваме една обединена и просперираща Европа и силно евро разбираме, че много от 16-те държави са членове на ЕС, а други са кандидати. Надяваме се че чрез нашето сътрудничество ще подобрим развитието на всички тях и ще им помогнем да се интегрират в ЕС. Премиерът Борисов и аз проведохме и задълбочени дискусии за това, как да насърчим бъдещото сътрудничество в икономиката, търговията и културата. Смятаме, че е най-важно да следваме пазарните правила и правилата на ЕС – нашите проекти трябва да бъдат отворени прозрачни. Обществените поръчки ще бъдат проведени и недържавните проекти ще бъдат гарантирани от държавата. И каквото и да правим, то ще помогне на 16-те държави да получат пълна подкрепа от ЕС като негови членове или кандидати за членство”, посочи китайският премиер.
Къцян обясни, че с българския министър-председател са се обединили около това, че сътрудничеството „16+1“ не е политическа платформа. „Някои могат да кажат, че такова сътрудничество може да раздели Европейския съюз, но това не е вряно – Китай подкрепя обединен ЕС, защото разбираме, че тя е важна сила за глобален просперитет и мир. Европейския съюз подкрепя демокрацията в международните отношения. Без Европа на глобалната сцена няма да има глобално развитие. Това, което правим, е да помогнем за европейската интеграция – така, както работи ми с други големи държави в света“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия

Премиерът на Китай Ли Къцян: Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия

6 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза Ли Къцян и посочи, че един такъв проект ще изпрати посланието, че сътрудничеството е устойчиво и прозрачно.
„Готови сме да участваме и в сътрудничество за ядрена енергия с България. Условията са налице. Китай си сътрудничи вече с някои ядрени сили в Европа за мирно използване на ядрената енергия. Мисля, че така ще можем да използваме съществуващото оборудване в България и да го превърнем в оборудване на мирно използване на ядрената енергия“, коментира китайският премиер.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави

Премиерът Бойко Борисов: Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави

6 Юли 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това посещение може да бъде разделено на 3 части – двустранното посещение, което е два дни и по време на което подписахме 20 меморандума, спогодби и проведохме съответните детайлни разговори по теми, които са от взаимно изгоден интерес. Днес следобед ще пристигнат 16 премиери за срещата утре „16+1“, за което се извинявам на гражданите на София. Интересът е голям, защото проектите, които ние предлагаме, са в интерес на целите Балкани и на гражданите на Източна Европа. А след това премиерът Ли отива при канцлера Ангела Меркел“, каза още Борисов.
Премиерът посочи, че е важно посланието на формата „16+1“ за неразделна Европа и целта му е да подпомогне взаимния обмен между държавите. „Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, можем да направим двустранни, тристранни договори, четиристранни договори. Това не е геополитически съюз, той не противопоставя никой на никой в Европа. Срещите целят да вдигнат БВП и доходите на хората. Така че искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не цепене на Съюза или разделяне, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи. Ще използваме съботния и неделния ден да свършим допълнителна работа с двустранните срещи“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му

Премиерът на Китай Ли Къцян: Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му

6 Юли 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в началото на пленарните разговори с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За първи път посещавам България след сформиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта. Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 хил. години. Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза още Къцян. Той посочи, че с премиера Борисов са провели важен разговор на четири очи и са постигнали единодушно съгласие по някои важни въпроси.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.