НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

30 Юни 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. От СДСМ реагираха на изявлението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който в събота заяви че партията му подкрепя евроинтеграцията на Македония. От Управляващата партия заявиха, че ако ВМРО-ДПМНЕ наистина подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО, то тогава трябва да подкрепят и договора за името с Гърция, предава македонската електронна медия A1 On.
„Символика или скрито значение? В коя „посока“ мисли Мицкоски?
Подсещаме го, че защитата на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ не е пътят на членство в ЕС и НАТО.
Македония тръгна напред, грабна своя път към ЕС и НАТО, който е точно определен. Няма друг път за членство в ЕС и НАТО и за македонското бъдеще.
От другата страна е връщането назад в тъмното минало на престъпността и корупцията, които 11 години забавяха Македония и я отдалечаваха от демократичния и развит Западен свят.
Македония ще получи покана за пълноправно членство в НАТО на следващата среща на върха на Алианса. Получаването на дата за преговори с Европейския съюз е още един исторически успех за всички наши граждани.
Македония крачи напред към пълноправно членство в НАТО и ЕС, с което се изпълняват стратегическите национални интереси на страната и на всички нейни граждани.
Успехът на Македония е признат и разпознат от целия демократичен свят, от ЕС, от НАТО.
Потвърждава се, че договорът, с който се решава 25-годишният спор с Гърция, е патриотичен акт. Той укрепва и гарантира македонската идентичност и език и отваря вратите за влизането в ЕС и НАТО.
Ако Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ наистина са за членство на Македония в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят договора, който осигурява македонското бъдеще.
Декларативните и празни думи на Мицкоски нямат никакво значение без конкретни стъпки.
Въпреки това, остават съмненията, че Мицкоски остава на позицията на Никола Груевски и на отбрана на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ“, се казва в изявлението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Душко Маркович, министър-председател на Черна Гора: Няма да бъдем подслон за мигрантите

Душко Маркович, министър-председател на Черна Гора: Няма да бъдем подслон за мигрантите

28 Юни 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Черногорският министър-председател Душко Маркович заяви, че в страната няма да се изграждат лагери за мигранти и тя няма да стане „подслон“ за тях от името на Европейския съюз, предава скопското електронно издание „Вечер“.
Маркович подчерта, че стабилността и сигурността на гражданите е на първо място и че държавата е в състояние да я осигури. Той допълни, че правителството наблюдава внимателно дебата в рамките на ЕС и как той се справя с причините за мигрантската вълна.
„ Правителството работи във всички области за по-добро регулиране на миграционните процеси, особено по отношение на контролираното навлизане на територията“, уточни министър-председателят.
Той добави, че Черна гора ще продължи да следва политиките и стандартите на ЕС, тъй като в ролята си на страна кандидат за членство, иска да допринесе за окончателното разрешаване на този сложен въпрос.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Условната дата на преговорите с ЕС е стимул за реформите в Македония

„Локално“ (Македония): Условната дата на преговорите с ЕС е стимул за реформите в Македония

28 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейските депутати Иво Вайгъл и Едуард Кукан призоваха Македония да се възползва от това, че е получила условна дата за преговори като насърчение и стимул за по-нататъшното прилагане на реформите. С подобно послание излезе и френският посланик в Скопие Кристиян Тимоние, предава македонската електронна медия „Локално“.Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан посочи необходимостта от продължаване на реформите, особено в областта на върховенството на закона и свободата на медиите. Европейската комисия съобщи, че паралелно с подготовката за започване на преговорите, ще продължи да подкрепя осезаемите и устойчиви резултати, особено в областта на съдебната система, борбата срещу корупцията и публичната администрация.
„Македония трябва да разбере това като насърчение. Може би е чакала дълго, но предвид условията и ситуацията в ЕС мисля, че това е положително решение, което говори по конкретен начин за следващия юни и е стимул да се продължи с реформите. Положително е, че реформите ще бъдат наблюдавани от ЕК“, подчерта Кукан.
Според Вайгъл, Македония е получила гаранции, че влиза в процеса на приближаване към ЕС и трябва да използва времето, което ще премине до официалното начало на преговорите през 2019 г., за интензивна работа върху икономическите и социалните реформи.
„ЕК в момента започва работата по подготовка, както се съобщава в заключенията на Съвета, и ще продължи да подкрепя осезаемите и устойчиви резултати, особено в областта на съдебната система, борбата с корупцията и публичната администрация, които имат голямо влияние върху всекидневния живот на гражданите“, заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илир Мета, президент на Албания: Решението на ЕС трябва да бъде прието с отговорност

Илир Мета, президент на Албания: Решението на ЕС трябва да бъде прието с отговорност

28 Юни 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета реагира на решението на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяване на страната с една година, заявявайки, че решението трябва да се приеме отговорно в името на бъдещето и предизвикателствата, които то може да постави, пише Albanian Daily News.
„Решението от вторник за на Съвета за общи въпроси за откриването на преговорите за присъединяване на Албания трябва да се приеме отговорно. Трябва да се оцени ценността на позитивната воля на Европейската комисия, която приема процеса на интеграцията на Албания и на региона към ЕС“, заяви Илир Мета. Той допълни, че решението трябва да даде на страната мотивация да превъзмогне предизвикателствата пред себе си, особено в сферата на правосъдието. Той предупреди, че една година може да премине много бързо.
„Изпитът ни следващия юни ще бъде труден защото ЕС тогава ще има собствени изборен тест. Нека се фокусираме, да си сътрудничим и нека бъдем по-отговорни заедно“, обяви Мета.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Зоран Заев заяви, че гърците нямат от какво да се страхуват от Македония

Kathimerini: Зоран Заев заяви, че гърците нямат от какво да се страхуват от Македония

27 Юни 2018 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Виена. Около несигурността от крайния изход на постигнатия договор за името между Атина и Скопие преди две седмици, министър-председателят на Македония Зоран Заев призова гърците да не се плашат от неговата страна, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Не се страхувайте от нашата малка страна, не желаем да взимаме нищо от вас. Не претендираме нито за територия, нито за вашето културно наследство и не желаем да променяме границите. Това, което искаме, е сътрудничество в търговията и туризма“, заяви Заев в реч, изнесена в базирания във Виена Австрийски институт за международни работи.
Като част от кампания в цялата Европа за популяризиране на договора, македонският премиер се очаква да се срещне с висшестоящи представители на Европейския съюз в предстоящите дни, включително председателя на Европейския съвет Доналд Туск.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Йоханес Хан се надява на зелена светлина за преговори с Македония и Албания

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Йоханес Хан се надява на зелена светлина за преговори с Македония и Албания

27 Юни 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан в интервю за Радио „Свободна Европа“, заяви че се надява наблюдението на Македония и Албания да започне още в сряда, тъй като, по неговите думи, комисията има желание да започне преговорите, а решението във вторник е отворило пътя за това.
„Съветът за външни работи прие, че ние като Европейска комисия ще започнем веднага да се подготвяме за това, което всъщност представлява известният процес на мониторинг“, заяви Хан.
На въпроса дали мониторингът може да започне веднага и за двете страни Хан отговори положително, посочвайки че това предполага проучване на различните тематични области от 33-те глави и къде се намират страните спрямо европейските. Въз основа на това, ще се направи предложение за така наречените първоначални мерки, които след това могат да бъде обсъдени отново със страните-членки като основа за преговори в различните глави.
Отговаряйки на въпроса за разочарованието в Македония и в Албания от отлагането на датата за започване на преговорите, Хан заяви че „трябва да се гледа същината, а не само това, за което в момента няма съгласие. Трябва да се види какво има да се свърши“.
„Ние имаме ангажимент да започнем с подготовките и се надявам че няма да губим време. Няма причина да чакаме есента за започване на работа, след като има още време за работа преди лятната пауза и това е ясно послание – трябва да започнем с подготовката за стартиране на преговорите. Има индикации, че това може да се случи през юни следващата година и че следващата година ще отворим първите глави“, заяви Хан.
Хан, чийто мандат като еврокомисар изтича през 2019 година, на въпроса как може да се гарантира, че това наистина ще се случи, поради промяната в Брюксел, той заяви че това са преговори между институциите.
„Искам да доведа до край, това което съм започнал в началото на мандата и да се получи зелена светлина за преговори за времето на моя мандат. Всъщност за всичко, което съм вложил, съм много мотивиран да направим това“, заяви еврокомисарят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Парламентът се подготвя за нова гласуване на договора за името

„Алсат-М“ (Македония): Парламентът се подготвя за нова гласуване на договора за името

27 Юни 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. След решението на президента на Македония Георги Иванов да не подписва закона за ратифициране на споразумението с Гърция за името, парламентът ще трябва да върне закона на трето четене. Официално все още не е известно кога ще бъде включено в дневния ред, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Изглежда, че споразумение за името ще има съдбата на Закона за използването на езиците, въпреки че след третото гласуване, Иванов е задължен от конституцията да го подпише. Някои експерти смятат, че задържането на закона е престъпление, което, ако не сега, след края на мандата може да бъде основа за наказателната отговорност срещу държавния глава. Професор Темелко Ристевски смята, че Иванов трябва да подпише закона и след това, ако се съмнява в неговата конституционност, да започне процедура за оценка в Конституционния съд.
Обявяването на импийчмънт при тези обстоятелства, според Ристевски е невъзможно, защото освен 2/3 подкрепа в парламента, са необходими и 2/3 от гласовете на съдиите в Конституционния съд. В същото време, твърдението на президента, че ще се изправи с наказателна отговорност, ако постави своя подпис на закона, според Ристевски, е манипулация.
Споразумението с Гърция относно името бе ратифицирано от Парламента на 20 юни. Но вчера Иванов наложи вето на основание, че е несъвместимо с Конституцията и цитира други причини. Този ход, според парламентарното мнозинство, е очакван. На трето четене в тази ситуация няма възможност да се внесат изменения и на пленарната сесия няма да има разисквания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев благодари на България и Гърция за подкрепата за членството на Македония в ЕС

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев благодари на България и Гърция за подкрепата за членството на Македония в ЕС

27 Юни 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви по време на семинар, посветен на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, че е благодарен за подкрепата към страната му от Гърция и от България, предава македонският „Фокус“.
Министър-председателят изрази особена радост, че България и Гърция са водили ползотворна дискусия и „са спечелили престижното за Македония и Албания решение“ през юни 2019 г. да започнат условни преговори за присъединяването на двете страни към Европейския съюз.
„Подписахме споразумение за добросъседски отношения с България и приключихме цялото десетилетие на вредни политически позиции и от двете страни. Оттогава търговията е само показател за насърчаването на сътрудничеството между нашите две страни. Тя се увеличава с 11,5% и отново имаме един истински приятел, съюзник и съсед“, заяви Заев по отношение на България
„Преди десет месеца обещахме, че ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение с Гърция за спора, който продължава повече от 25 години. Със стъпките, които сме предвидили в споразумението, подписано между външните министри Никола Димитров и Никос Коцияс, ще създадем нови условия за сътрудничество и търговия между нашите две страни. За Македония, това означава и покана за НАТО като пълноправен, 30-ата държава-членка и признание за нашите минали, настоящи и бъдещи усилия като стабилизиращ фактор в региона и по-далеч“, допълни министър-председателят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Йоханес Хан заяви, че условната дата за преговори с Македония дава възможност на ЕК да започне процес по наблюдение

„Мета“ (Македония): Йоханес Хан заяви, че условната дата за преговори с Македония дава възможност на ЕК да започне процес по наблюдение

27 Юни 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви след Съвета на министрите на ЕС, на който бе дадена условна дата за започване на присъединителни преговори с Македония, че това решение дава възможност на Европейската комисия да започне процес на наблюдение по отношение на страната, предава македонската електронна медия „Мета“.
Хан поздрави Македония за успехите и заяви, че сега, когато е ясно, че страната ще започне преговорите през юни 2019 г., Европейската комисия може да започне подготовка за преговорите. „Сега има ясна задача, ясна перспектива и ясна награда за постиженията през последните няколко седмици“, уточни той.
След тежка битка между 25 страни-членки от една страна и Холандия, Франция и Дания от друга, Македония получи разрешение за започване на преговори през юни при определени условия.
Европейската комисия ще трябва да изнесе доклад фокусиран върху три основни теми: реформата на публичната администрация, реформата на разузнавателните служби, както и съдебната реформа и борбата срещу корупцията. Въз основа на тези условия Македония ще може да проведе междуправителствена конференция до края на 2019 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен Вестник“ (Македония): Драма в преговорите с ЕС: датата не бе сигурна

„Независен Вестник“ (Македония): Драма в преговорите с ЕС: датата не бе сигурна

27 Юни 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Датата за началото на преговорите за членство на Македония в ЕС е "висяла на косъм" заради Франция, Холандия и Дания. Министрите от ЕС решиха в крайна сметка да започнат условни преговори с Македония през юни 2019. Това означава, че преговорите може да започнат, ако Македония изпълни четири условия: прилагането на реформите, прилагането на споразумението за името, положителен доклад на Европейската комисия и решение на Съвета на ЕС. Ако условията бъдат изпълнени, първата междуправителствена конференция ще започне преди края на 2019 г., коментира македонският „Независен Вестник“.
Преди вземането на решението в Брюксел се разви истинска драма заради противопоставянето между трите държави и мнението на останалите страни, че ако Македония не получи дата, това ще бъде край на споразумението за името с Гърция и началото на евентуална дестабилизация на страната.
„Общо 25 държави-членки са готови ЕС да започне преговорите с Македония и Албания, от сега до лятото 2019 г., а три страни, Дания, Франция и Холандия, настояват процесът да се отложи“, заяви гръцкият външен Никос Коцияс, напускайки Съвета по общи въпроси в Люксембург. Той обясни на колегите си, че геополитическата ситуация в региона изисква помощ за тях и че вътрешната ситуация в двете страни изисква стабилност и сигурност, а не създаване на нови проблеми.
„За нас е важно да направим това с настоящата комисия, която е наясно със ситуацията и проблемите“, допълни министърът и подчерта, че разбира интереса на някои страни към задълбочаването на Съюза, но и че то може да се проведе паралелно с разширяването.
„Македония трябва да бъде възнаградена от ЕС за напредъка и споразумението с Гърция, което слага край на 27-годишния спор за името. Ако тя не получи награда, ще има огромен отрицателен ефект за целия регион“, предупреди европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. Той допълни, че всички трябва да са наясно с това и изрази надежда, че в крайна сметка ще се осъзнае колко е важно да се изпрати положителен сигнал за региона.
Люксембургският външен министър Жан Аселборн на свой ред заяви, че неуспехът да се определи датата на преговорите за Македония и Албания ще бъде политическа грешка. Неговият холандски колега Стефан Блок изненадващо изрази надежда, че ще бъде дадена зелена светлина за започване на преговори с Македония и Албания. Той добави, че за неговата страна е важно да се видят доказателства, че реформите се изпълняват по устойчив начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1ON“ (Македония): Еди Рама заяви, че Албания никога няма да приеме бежански лагери на своя територия, дори и в замяна да получи членство в ЕС

„A1ON“ (Македония): Еди Рама заяви, че Албания никога няма да приеме бежански лагери на своя територия, дори и в замяна да получи членство в ЕС

27 Юни 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският министър-председател Еди Рама заяви, че страната му отхвърля предложението за евентуално изграждане на нейна територия на центрове за прием на мигрантите, запътили се към страните от ЕС. Той заяви, че Албания няма да приеме такива лагери, дори и да получи в замяна членство в Съюза, предава скопският телевизионен канал „A1ON“.
Рама заяви, че Албания иска да допринесе за решаването на европейския проблем, но не може да го реши сама. Според него „превръщането на страната в каменна стена за мигрантите, които искат да влязат в страните от ЕС, би било опасно решение“.
По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха бежанците да се настаняват в балканските държави. Темата за мигрантите ще бъде в центъра на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски да замени своето объркване с истината

СДСМ: Християн Мицковски да замени своето объркване с истината

27 Юни 2018 | 07:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски да замени своето объркване с истината, призоваха от СДСМ, пише Фокус (Македония).
Християн Мицковски днес непряко потвърди, че македонската идентичност е била обезпечена, реагираха от СДСМ на интервюто на Мицковски във вторник вечерта.
„В предаването "Само истината" на Канал 5 Мицковски призна, че съгласно Договора "ние ще бъдем македонци" с което губят смисъл всички неаргументирани твърдения и пресконференции на ВМРО-ДПМНЕ. Насърчаваме Мицкосвки, да замени своята обърканост с истината, деструктивността с подкрепата на интересите на държавата, на гражданите и да каже ДА на македонската бъдеще, се казва в изявление на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: За официална Тирана това е голям ден както за Албания и Македония, така и за ЕС

МИА: За официална Тирана това е голям ден както за Албания и Македония, така и за ЕС

27 Юни 2018 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. За официална Тирана това е голям ден както за Албания и Македония, така и за Европейския съюз, пише Македонската информационна агенция.
В първата си изява след решението за започване на преговори с Албания и Македония през юни 2019 албанският премиер Еди Рама оцени това, като голям успех на правителствата на двете страни и добави, че реформите, проведени от тях са накарали и скептиците да признаят заслугите и на двете страни.
Министърът на външните работи Дитмир Бушати поздрави решението на външните министри от страните-членки на ЕС за започване на преговори с Албания и Македония.
Заместник-председателя на третата по големина партия – Движението за социална интеграция написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ , че главен виновник за това, че Албания е останала извън Европа е Еди Рама и той трябва да си подаде оставката.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски; Споразумението с Гърция е асиметрично

Християн Мицковски; Споразумението с Гърция е асиметрично

26 Юни 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Споразумението с Гърция е асиметрично“,казва в интервю за телевизионния Канал 5,лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Ние поемаме ангажименти докато южната ни съседка не поема никакви задължения“, каза Мицковски.
„Някой предаде Македония и наруши всички правила, процедури и Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде част от тази капитулация. Сериозно ще се противопоставим на всички вредни политики и ВМРО - ДПМНЕ няма да участва в парламентарните заседания за ратификацията на това капитулантско споразумение с Гърция, което Заев и Димитров подписаха от името на Македония, и няма да бъдем съучастници в това тяхно дело“, добави Мицковски.
Опозиционният лидер подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ е била и ще остане на бронята на националните интереси и няма да приеме промяна на конституционното име. Той каза, че няма и няма да има сключване на сделки извън техните принципи. Мицковски заяви и, че подкрепят позицията на президента Иванов да не подпише указа на закона за ратифициране на споразумението с Гърция.
„Отлагането на датата за преговори до юни следващата година за Мицковски означава бедствие, не само разпродадоха държавните интереси, а Македония губи и европейската си перспектива“, добави Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: За дипломатическата катастрофа трябва да поеме отговорност и да подаде оставка Никола Димитров

Християн Мицковски: За дипломатическата катастрофа трябва да поеме отговорност и да подаде оставка Никола Димитров

26 Юни 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. За дипломатическата катастрофа трябва да поеме отговорност и да подаде оставка Никола Димитров, казва Християн Мицковски, председател на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от Курир (Македония).
Не само, че продаваха държавните и национални интереси, не само подписаха и се опитаха да ратифицират този договор за капитулация, сега виждаме, че ползата от това е никакъв. През цялото време се опитват да манипулират чувствата на гражданите и тяхното съзнание, обяснява председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски сподели в предаването "Само истината" по телевизионния „Канал 5“ .
Мицковски подчерта, че СДСМ ще се опитат да създадат димна завеса, ще се опитат невъзможното да представят като възможно, ще се опитат да казват че сега мляко и мед ще започне да тече от държавата.
За посоката, в която тази власт ръководи държавата той обяснява, че Заев и Димитров не знаят на къде отиват, не могат да решават реалните проблеми на гражданите, нямат нито план, нито визия за бъдещето и това, което се случи е още един провал на македонската дипломация.
Поне трябва в този момент министърът на външните работи да си подаде оставката безвъзвратно, подчерта председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Още един голям ден и голямо признание за нашата страна

Зоран Заев: Още един голям ден и голямо признание за нашата страна

26 Юни 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е написал на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, че днес е още един голям ден и голямо признание за неговата страна, предава македонската агенция МИА.
„Още един голям ден за Република Македония. Още едно голямо признание за нашата страна“, написа Заев във Фейсбук.
„Европейският съюз и лидерите на всички страни-членки припознаха Македония като страна на позитивни промени, на динамичен процес на реформи, на интеграция и на обществен диалог. Държава със силна, добронамерена политическа воля да решава споровете със съседните страни и държава на граждани, които показаха, че имат ясно изразена визия за европейско бъдеще.
Пътят на реформи и изграждането на нашата страна, като държава по европейските правила е необратим процес.
Запазваме реформаторския курс. Пред нас има конкретна цел.
Сега гражданите на Република Македония могат да кажат силно и свободно „Да“, за европейска Македония. Силно „Да“ за македонското бъдеще, за нашето общо бъдеще“, написа Заев в социалната мрежа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Следващата година Македония ще започне преговори за членство в ЕС, заявиха от правителството

„Макфакс“ (Македония): Следващата година Македония ще започне преговори за членство в ЕС, заявиха от правителството

26 Юни 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония извести, че Европейският съюз е решил страната да започне преговори за членство през 2019 година, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Съветът на външните министри на страните-членки на Европейския съюз, на днешното заседание взеха решение преговорите за членство на Република Македония да започнат през юни 2019 година“, се казва в съобщението.
В него се допълва, че Европейският съюз и лидерите на всичките страни-членки са признали Македония като страна на позитивни промени, динамичен процес на реформи и обществен диалог.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Започваме подготовката за преговори на Македония и Албания с ЕС още утре

Йоханес Хан: Започваме подготовката за преговори на Македония и Албания с ЕС още утре

26 Юни 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че решението на Съвета на министрите на ЕС за даване на условна дата за започване на преговори, означава че Европейската комисия може да започне още от сряда процеса на наблюдение, предава македонската телевизия „Сител“.
Европейската комисия ще трябва да изготви доклад фокусиран върху три главни теми: реформа на публичната администрация, реформа на разузнавателните служби, както и съдебна реформа и борба против корупцията. Въз основа на тези условия Македония и Албания ще могат да проведат междуправителствена конференция до края на 2019 година.
„Съветът приема да отговори позитивно на прогреса направен в спешните реформени приоритети, Пържинския договор и договора с Гърция и отваря пътя към започване на преговори през юни 2019 година. В това отношение Съветът подчертава критичната необходимост за БЮРМ да продължи с конкретен прогрес в спешните реформени приоритети и да осъществи видни резултати в борбата против корупцията и да запази реформения импулс. Съветът призовава Европейската комисия отблизо да наблюдава гореспоменатите усилия на БЮРМ и ще направи оценка на прогреса на база на годишния доклад. Съветът напомня, че решението ще бъде предмет на завършване от националните парламентарни процедури и одобрение от страна на Европейския съвет, който след това ще бъде последван от първата междуправителствена конференция, в зависимост от напредъка“, пише в заключението на Съвета на министрите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съвет "Общи въпроси" на ЕС даде зелена светлина за започването на преговори за членство с Албания и Македония

Съвет "Общи въпроси" на ЕС даде зелена светлина за започването на преговори за членство с Албания и Македония

26 Юни 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Под председателството на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева държавите членки постигнаха компромис в Съвета “Общи въпроси” на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
“Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на преговори за присъединяване”, бе записано в заключенията на Съвета.
Решението ще зависи от изпълнението на националните процедури в парламентите на двете страни, от одобрението на Европейския съвет, което трябва да бъде последвано от първите междуправителствени конференции до края на 2019 година в зависимост от постигнатото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Условно започване на преговорите на Македония и Албания с ЕС през юни 2019 година

„Телма“ (Македония): Условно започване на преговорите на Македония и Албания с ЕС през юни 2019 година

26 Юни 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Възможно е условното започване на преговори на Македония и Албания с Европейския съюз през юни 2019 година, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Съветът на ЕС препоръча възможното започване на преговорите за членство през юни 2019 година при четири условия: изпълнение на спешните реформени приоритети, позитивен доклад от Европейската комисия и решение от Съвета на ЕС, а за Македония и изпълнение на договора с Гърция.
Европейският комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан изрази задоволството си, че Албания и Македония все пак ще започнат преговори за членство в ЕС.
„Радвам се, че Европейският съвет откри пътя към разширяването, особено за Албания и бъдещата Северна Македония, след дългия дебат. Пътят към започването на преговорите през юни 2019 година е ясен. Ключов сигнал за региона е, че прогресът е награден“, написа Хан в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македония и Албания получиха условна дата за започване на преговори с ЕС

„Макфакс“ (Македония): Македония и Албания получиха условна дата за започване на преговори с ЕС

26 Юни 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съветът на Европейския съюз препоръча условна дата за започване на преговорите с Македония и Албания за членство в Съюза да бъде юни 2019 година, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Условията за започване на преговорите са изпълнение на спешните реформени приоритети, позитивен доклад от Европейската комисия и решение от Съвета на ЕС, а за Македония и изпълнение на договора с Гърция.
Решението беше приветствано от еврокомисаря Йоханес Хан, който написа в социалната мрежа „Туитър“, че това е ключов сигнал, че прогресът се награждава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Преговори за Македония и Албания през юни 2019

„Сител“ (Македония): Преговори за Македония и Албания през юни 2019

26 Юни 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Възможно е започването на преговори с Македония и Албания през юни 2019 година, съобщава македонската телевизия „Сител“ позовавайки се на Македонската информационна агенция (МИА).
Съветът на ЕС препоръчва възможното започване на преговори за членство през юни 2019 година при четири условия: изпълнение на спешните реформени приоритети, позитивен доклад от Европейската комисия и решение от Съвета на ЕС, а за Македония и изпълнение на договора с Гърция.
Започване на преговорите за Македония и Албания е обвързано и от постигането на напредък на реформите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Македония представи модел за решаване на спорове, сега Европа е длъжна да даде препоръка

Зоран Заев: Македония представи модел за решаване на спорове, сега Европа е длъжна да даде препоръка

26 Юни 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за телевизия „1 ТВ“ в понеделник заяви, че сега Европа е длъжна да даде препоръка на Македония, защото страната му е представила много повече от само реформи, предава македонската електронна медия „Фокус“.
„Стигнахме до това гражданите да решават за това накъде искат да върви нашата Македония. Няма план Б за Македония, знаят го и гражданите и затова те искат НАТО и ЕС. Искаме да живеем наравно със западните държави, в които властва върховенството на закона, а икономиката блести. Аз съм убеден, че гражданите ще вземат решението. За мен допълнителна мотивация ще се постигне, ако НАТО и ЕС и изпратят одобрителна препоръка към гражданите. Македония не само представи реформи, но и модели за решаване на спорове. Европа е длъжна да отговори. Хубаво ще е и президентът на Франция да го направи“, заяви Заев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Започнала е втора сесия на дискусии за Македония и Албания в Съвета на министрите на ЕС

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Започнала е втора сесия на дискусии за Македония и Албания в Съвета на министрите на ЕС

26 Юни 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз са се върнали след паузата в срещата на Съвета на министрите, която се провежда в Люксембург, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
На срещата продължават дискусиите за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания.
Министрите са провели и няколко двустранни срещи в почивката, но засега няма напредък.
Чешкият министър на външните работи преди обяда посочи, че ако днес не се постигне решение за преговори за Македония и Албания, тогава въпросът отново ще се обсъжда, най-вероятно на следващата среща на Съвета през юли. Той посочи, че лидерите на срещата на върха в четвъртък също няма да вземат решение по този въпрос.
По-рано гръцкият външен министър Никос Коцияс разкри, че Франция, Холандия и Дания са били против започването на преговори.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Зоран Заев и Себастиан Курц призоваха Еманюел Макрон да не блокира започването на преговори с Македония

„Алсат-М“ (Македония): Зоран Заев и Себастиан Курц призоваха Еманюел Макрон да не блокира започването на преговори с Македония

26 Юни 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев и неговият австрийски колега Себастиан Курц призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да не се противопоставя на започването на преговори за присъединяване с Македония, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Курц изрази надежда, по време на съвместна пресконференция със Заев, че президентът на Франция ще вземе проевропейско решение.
Както поясни австрийският канцлер, не става въпрос за присъединяване към ЕС, а само за започването на преговори за присъединяване, нещо което Македония заслужава.
Блокирането на това, според Курц, би имало сериозни последици в референдума за решаването на спора за името и би повлияло негативно на целия регион.
В обръщението си, Себастиан Курц вече използва името „Северна Македония“.
Премиерът Зоран Заев заяви, че разбира вътрешния дебат във Франция, както и дебата, който съществува в цяла Европа, но и че подкрепа развитието и реформирането на ЕС, добавяйки че Македония не държи да бъде приета веднага в Съюза.
Започването на преговорите, според Заев, ще увеличи мотивацията за продължаването на реформите в Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Три държави искат отлагане на преговорите с Македония и Албания

Никос Коцияс: Три държави искат отлагане на преговорите с Македония и Албания

26 Юни 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Общо 25 страни-членки са готови за започване на преговори от Европейския съюз с Македония и Албания за членство, от днес до лятото на 2019 година, докато три страни, Дания, Франция и Холандия, се застъпват за това процесът да се отложи, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс, излизайки от срещата за общи въпроси в Люксембург, предава македонският вестник „Независен“.
Коцияс заяви, че има две разделени групи в дебата, който се проведе на срещата. Едната от тях е имала мнозинство от 25 страни-членки, които са готови да приемат започването на преговори с Македония и Албания от сега до лятото на 2019 година. От другата страна, Дания, Франция и Холандия искат да отложат стартирането на преговори.
Гръцкият външен министър изтъкна, че е обяснил на колегите си по най-ясен начин, че геополитическата ситуация в региона изисква помощ за двете страни, а не отлагане и че вътрешната ситуация в Македония и Албания изисква стабилност и сигурност, а не създаване на нови проблеми. Коцияс допълни, че в момента се преговаря за компромис, който ще направи възможно започването на преговорите.
„За нас е важно да постигнем това със сегашната Комисия, която добре познава ситуацията и проблемите“, заяви той. Коцияс подчерта, че популизмът, от който се страхуват някои страни, не може да се бори с предприемането на стъпки назад. Първият дипломат допълни, че разбира обяснението, дадено от страна на някои държави за реформиране на Съюза, но според него реформите могат да се направят заедно с разширяването.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия призова Франция и Холандия да подкрепят започването на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС

Reuters: Германия призова Франция и Холандия да подкрепят започването на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС

26 Юни 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Германия призова Франция и Холандия да позволят започването на преговори за членство на Македония и Албания в Европейския съюз, за да помогнат за стабилизирането на Западните Балкани, предава Reuters.
Франция и Холандия се обявиха против усилията на ЕС за започване на преговори. От Париж заявиха, че Блокът трябва първо да реформира собствените си институции, преди да приема нови членове.
Но други държави, водени от Германия, полагат усилия за присъединяването на шестте държави от Западните Балкани към Европейския съюз, за да засилят влиянието на Блока в региона в лицето на засилващото се руско влияние.
„Германското правителство е готово да подкрепи Албания и Бившата югославска република Македония по пътя им към Европейския съюз“, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.
„Готови сме да дадем зелена светлина. Бих окуражил нашите приятели в Холандия и Франция да се присъединят“, заяви той пред журналисти, допълвайки че стабилността е ключова за Балканите.
Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят към Европейския съюз.
Докато преговорите за членство вече са налице при Сърбия и Черна Гора, Албания, която вече е член на НАТО, и Македония, която постигна договор за разрешаване на спора за името с Гърция, се надяват да получат зелена светлина на срещата във вторник.
Президентът на Франция Еманюел Макрон, подкрепен от Холандия, заяви че Блокът първо трябва да реформира себе си, преди да приеме нови членове.
Холандският парламент одобри започването на преговори за присъединяване с Македония, след споразумението ѝ с Гърция за промяна на името.
Но дипломат от ЕС е заявил, че холандското правителство не желае да действа преди Франция да го направи и че въпросът може да бъде решен от лидерите на ЕС по време на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.
Съдбата на Албания е по-сложна, тъй като от Париж и Амстердам твърдят че виждат липса на съдебни реформи, широка корупция и организирана престъпност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Засега Макрон не иска да подкрепи Македония за присъединяване към ЕС – иска да са в пакет с Албания, но така ще се забавят

Премиерът Бойко Борисов: Засега Макрон не иска да подкрепи Македония за присъединяване към ЕС – иска да са в пакет с Албания, но така ще се забавят

26 Юни 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Засега Макрон не иска да подкрепи Македония за присъединяване към ЕС – иска да са в пакет с Албания. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в конференция за сближаване на заплатите в Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Албания са много по-назад. Продължават Захариева и всички колеги да настояваме. Аз също онзи ден с колегата Ципрас и с него разговаряхме, защото направиха всички усилия хората. И с нас, и с Гърция, и всички им помагахме и няма да е честно към тях, ако не им дадат перспектива. За НАТО знам, че ще стане през юли месец. Но много ми се искаше да имат път и към ЕС. Пакетирани така с друга държава – ще се забавят“, коментира Борисов.
За това, че президентът Георге Иванов не иска да подпише договора за името на Македония, Борисов заяви, че това си е техен македонски проблем.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Неизвестни са шансовете на Македония да получи дата за преговори на срещата в Люксембург

„Канал 5“ (Македония): Неизвестни са шансовете на Македония да получи дата за преговори на срещата в Люксембург

26 Юни 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Срещата на Съвета на Европейския съюз по общите въпроси в Люксембург е все още в ход, но все по-ясно става, че шансовете да бъде постигнат консенсус във вторник са минимални, а крайното решение най-вероятно ще бъде оставено за срещата на върха в Брюксел в петък, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Позитивна вест за Македония е, че Холандия, въпреки забележките и резервите си, няма да блокира решението за започване на преговори, ако президентът на Франция Еманюел Макрон промени решението си. Холандският външен министър Стеф Блок преди началото на срещата заяви, че за неговата страна е важно да се види доказателство, че реформите се изпълняват по устойчив начин.
„Двете страни постигнаха напредък, важен напредък свързан с върховенството на закона и борбата против корупцията, но в същото време все още не са стигнали до крайната цел. Всяка страна има своите постижения, но е много важно те да покажат резултати във всичките сфери. Надявам се, че днес ще можем да постигнем решение за започване на преговорите с двете държави“, заяви той.
Германия е страната, която най-упорито се опитва да убеди французите да позволят започването на преговорите. Въпреки това германският министър по европейските въпроси Михаел Рот не е съвсем сигурен, че ще успеят.
„Стабилността, мирът и демокрацията в Западните Балкани е ключова за всички в ЕС. Затова високо ценим усилията, които двете страни полагат за укрепването на върховенството на закона, независимостта на съда и борбата против корупцията. Германското правителство е готово да подкрепя Албания и Македония по техния път към ЕС. Подготвени сме да дадем зелена светлина и бих искал да призовем нашите приятели Холандия и Франция да се присъединят“, заяви Рот.
Външният министър на Люксембург Жан Аселброн заяви, че неопределянето на дати за преговори за Македония и Албания ще бъде „политическа грешка“, а една от държавите, които най-силно подкрепят започването на преговор е Словакия.
„Позицията на Словакия е абсолютно ясна: преговорите могат да се започнат за Македония. Те решиха спора за името. Съгласен съм с Европейската комисия, че е постигнат прогрес в Македония и абсолютно ще поддържам започването на преговори“, заяви Иван Корчок, държавен секретар във външното министерство на Словакия.
Еврокомисарят Йоханес Хан заяви преди срещата, че се надява всички страни в ЕС да разбират колко е важно да се изпрати позитивен сигнал в региона. Ако Македония не получи награда за решението на спора с Гърция, това ще има огромен негативен ефект за целия регион, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев е потърсил подкрепа от премиерите в ЕС за започване на преговорите за членство

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев е потърсил подкрепа от премиерите в ЕС за започване на преговорите за членство

26 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев е изпратил писма до премиерите на страните-членки от Европейския съюз, с което ги призовава да подкрепят решението за започване на преговори за присъединяване на Македония в ЕС с времева рамка на процеса, като решение основано на заслуги и като решение, което е отдавна заслужено, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“, като се позовава на съобщение на правителствената пресслужба на Македония.
В писмото Заев уведомява колегите си от ЕС и за постигнатия договор с Гърция.
„Договорът представлява историческа възможност за преодоляване на спора, който пречи на отношенията между двете съседни държави повече от 25 години и който пречеше на нашия път към евроатлантическата интеграция“, пише в писмото на Заев към премиерите на страните-членки от ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният координатор за НАТО Стево Пендаровски: Освен НАТО, нито една алтернатива не е добра за Македония

Националният координатор за НАТО Стево Пендаровски: Освен НАТО, нито една алтернатива не е добра за Македония

26 Юни 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Освен НАТО, всички други алтернативи за Македония не са добри. Малките държави влизат в съюз с големите държави. Ако си малък не можеш да оцелееш“, заяви националният координатор за НАТО на Македония Стево Пендаровски, цитиран от македонската медия „Нова ТВ“.
Пендаровски участва във вторник в дебата „Позитивните и негативните аспекти от членството на Македония в НАТО“ в Института за стратегия и развитие.
Той оцени договора с Гърция за решаване на спора за името като най-доброто нещо, което може да се направи в настоящия политически контекст.
„От една страна имаме по-силен противник, с всички ресурси и с цялата си диаспора, а от друга страна излязохме от десетгодишен автократичен режим, който разрушаваше и затрудняваше позицията за преговори“, заяви Пендаровски.
Във връзка с предстоящия референдум, на който гражданите ще се произнесат за договора с Гърция и промяната на името, той смята, че „не е добре да се променят изборните правила в навечерието на гласуването“.
„Въпросът за референдума, формулировката, първо трябва да бъдат решени в парламента. Нататък трябва да се реши и какъв ще бъде типът на референдума – дали ще бъде задължителен или консултативен. Независимо от това какъв вид референдум ще бъде избран, изходът от него ще бъде задължителен“, заяви Пендаровски.
Доколко евентуално гражданите ще гласуват с „не“ на договора с Гърция, националният координатор смята че в този случай преговорите ще продължат в бъдеще, с друго поколение политици.
Той допълни, че решението на президента Георге Иванов да не подпише закона за ратификацията на договора е било очаквано.
Пендаровски обърна по-детайлно внимание на придобивките от влизането в НАТО, на сътрудничеството между Македония и Алианса, както и на военното присъствие на НАТО в страната още от конфликта през 2001 година.
В този контекст той заяви, че благодарение на размяната на разузнавателни информации между Македония и НАТО, на територията на страната са предотвратени две нападения в изминалите 18 месеца, както и едно нападение в голям западноевропейски град е било предотвратено откакто македонските служби са получили данни от завръщащо се лице от Сирия.
Коментирайки руското влияниенав македонската политическа сцена, Пендаровски заяви че руското присъствие е засилено в изминалите три години и това е неоспоримо, но сега за първи път се появяват партии в Македония, които открито се декларират като проруски.
Според него Македония трябва да гледа къде е нейният стратегически интерес и евентуалното влизане в НАТО няма да представлява нито застрашаване, нито заплаха към Русия.


Агенция "Фокус" припомня:
След приключването на висшето си образование Стево Пендаровски е назначен за ръководител на аналитично-изследователския отдел на Министерството на вътрешните работи. От 1998 до 2001 г. той е успоредно и говорител на Министерството на вътрешните работи на Македония. От 2001 до 2009 г. е съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски. Стево Пендаровски е и бивш кандидат за президент на изборите през 2014 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Договорът за името ще се гласува повторно в парламента

„Алсат-М“ (Македония): Договорът за името ще се гласува повторно в парламента

26 Юни 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като президентът на Македония Георге Иванов уведоми парламента, че няма да подпише указа за договора за името с Гърция, председателят на парламента Талат Джафери трябва да върне закона за повторно гласуване на пленарно заседание, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според информациите на Македонската информационна агенция (МИА), позовавайки се на източници от парламента, след като Джафери разгледа решението изпратено от македонския президент и според планираните дейности на депутатите и парламента, ще бъде насрочено пленарно заседание.
Според правилата, в срок от 30 дена от гласуването на закона за ратификацията на договора, трябва да се извърши повторно гласуване на пленарно заседание.
Източниците твърдят, че това ще се случи до края на тази или следващата седмица, но при всички случаи Талат Джафери няма да чака крайния срок от 20 юли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на македонското правителство: Решението на Иванов няма да повлияе на прилагането на договора за името

Говорителят на македонското правителство: Решението на Иванов няма да повлияе на прилагането на договора за името

26 Юни 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като сутринта във вторник президента на Македония Георги Иванов извести парламента, че няма да подпише указа за ратификация на договора с Гърция за името, говорителят на правителството Миле Бошнаковски заяви, че решението на държавния глава няма да повлияе върху прилагането на договора, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Що се отнася до решението на Иванов – то бе очаквано и няма да повлияе на ходовете за прилагане на фазите от договора. Правителството на Гърция вече изпрати писмата до ЕС и НАТО“, заяви Бошнаковски пред МИА.
От правителството потвърдиха, че волята на гражданите, изразена на референдума ще бъде обвързваща за всички политически субекти без разлика какво ще решат македонците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: ЕС трябва да награди Македония за договора с Гърция

Йоханес Хан: ЕС трябва да награди Македония за договора с Гърция

26 Юни 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Македония трябва да бъде наградена от Европейския съюз за напредъка, както и за договора с Гърция, с който се слага край на 27-годишния спор за името. Ако не получи конкретна награда, това ще има огромен негативен ефект за целия регион, заяви Европейският комисар по разширяването и съседската политика Йоханес Хан в навечерието на министерската среща във вторник и срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, на които трябва да се вземе решение за започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, предава македонският „Фокус“.
Хан предупреди, че евентуален отказ за започване на преговори с двете страни ще има негативни последици за стабилността и европейската перспектива на региона.
„Мисля, че всички трябва да са наясно с това и се надявам, че накрая ще разберат колко е важно да се изпрати позитивен сигнал за региона“, заяви Хан в Люксембург.
Европейският комисар призова страните-членки на ЕС да дадат зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване с Македония и Албания, подчертавайки, че това ще бъде положителен сигнал за целия регион и потвърждение за доверието в Съюза.
„Постигнахме много и ако погледнете резултатите само през последните няколко месеца, ще видите, че това е резултат от европейската перспектива. И аз няма да мога да го разбера, ако това не се признае, разбере и възнагради по подходящ начин“, подчерта Хан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Съветът на ЕС трябва да вземе решение за започване на преговори с Македония, ако не – последният шанс за годината е на срещата на върха в четвъртък и петък

„МКД“ (Македония): Съветът на ЕС трябва да вземе решение за започване на преговори с Македония, ако не – последният шанс за годината е на срещата на върха в четвъртък и петък

26 Юни 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съветът на Европейския съюз по общите въпроси във вторник в Люксембург трябва да вземе решение по препоръката на Европейската комисия за започване на преговори с Македония и Албания, пише скопското електронно издание „МКД“.
Върховният представител за външните работи на ЕС Федерика Могерини в понеделник заяви, че отново призовава страните-членки ада наградят, както тя го оцени, впечатляващият напредък на Македония, посочвайки подписването на договора за името с Гърция.
„Знаете, че препоръчваме отваряне на преговорите със Скопие и Тирана, като този процес трябва да се основава на заслуги, което значи, че когато има напредък, той трябва да бъде признат, насърчен и отчетен. Надявам се, че страните-членки ще вземат правилното решение“, заяви Могерини.
Екатерина Захариева, министърът на външните работи на България, която като актуален председател на Съвета на ЕС ще председателства срещата по общите въпроси, заяви, че след постигнатия договор за името с Гърция, Съветът трябва да даде зелена светлина за започване на присъединителните преговори с Македония. Захариева смята, че повечето страни-членки подкрепят позицията за изпращане на покана за започване на преговорите, но добавя, че предстои още работа, за да бъдат убедени част от държавите, които все още продължават да са скептични.
Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю пред EurActiv, изказа сходна позиция с Могерини и заявим че ЕС трябва да изпълни своето обещание за започване на формални преговори, с както той каза, Северна Македония и Албания.
Той изпрати апел до всички, да приемат, че дори с двете страни да има проблеми, те могат да бъдат решени ефективно чрез мониторинг.
„Казах на моите колеги, че могат да бъдат строги колкото искат. Но, ние не трябва да блокираме перспективата. Страхувам се, че ако не се даде дата за присъединителни преговори за Северна Македония, всички усилия, които положихме с големи жертви и компромиси от двете страни, могат да бъдат поставени в опасност“, заяви Коцияс в интервюто.
С неговата позиция се съгласи и външният министър на Австрия Катрин Кнасъл, която заяви, че Македония и Албания са изпълнили задачите за преговори и че авторитетът на ЕС е под въпрос в този случай. При това тя използва името „Северна Македония“ в своята изява.
Позитивни очаквания имат още и македонския премиер Зоран Заев, както и вицепремиерът по европейските въпроси на страната Буяр Османи и министъра на външните работи Никола Димитров.
Ако министрите на външните работи от страните-членки не вземат решение във вторник – на Съвета по общите въпроси, крайното решение ще бъде отложено за четвъртък и петък, когато ще се състои срещата на Съвета на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Талат Джафери няма да чака крайния срок, насрочва ново гласуване за името веднага щом е възможно

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Талат Джафери няма да чака крайния срок, насрочва ново гласуване за името веднага щом е възможно

26 Юни 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като македонският президент Георги Иванов извести парламента, че няма да подпише Указа за ратификация на Договора с Гърция за името, председателят на народното събрание Талат Джафери има срок от 30 дни да насрочи ново гласуване на пленарна сесия, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
Както съобщи МИА, позовавайки се на източници от парламента, веднага щом Джафери разгледа решението, изпратено от Иванов и според планираните дейности на парламента и депутатите, ще насрочи заседание. Съобщава се, че все пак това трябва да се случи до края на тази или началото на следващата седмица и че председателят на парламента няма да чака крайния срок 20 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският президент Георги Иванов официално взе решение да не подписва договора за името

„Сител“ (Македония): Македонският президент Георги Иванов официално взе решение да не подписва договора за името

26 Юни 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Република Македония Георге Иванов реши да не подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за прекратяване на значението от Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

В Решението, което кабинета на Иванов днес изпрати до медиите като писмо, са посочени причините, поради които президентът няма да подпише указа.

Продължението е интегралното съдържание на писмото:

„При изпълняването на функциите президент на Република Македония винаги постъпвам отговорно и върша своите права и задължения въз основа и в рамките на Конституцията, законите и интересите на Република Македония.

Следователно, въз основа на член 75 от Конституцията на Република Македония, взех решение да не подпиша указа за обнародване на Закона за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за прекратяване на значението на Временното споразумение от 1995 г., и за създаване на стратегическо партньорство между страните, които парламента на Република Македония прие на заседанието, проведено на 20 юни 2018 година.
Взех решението поради следните причини:

1. Нямам мандат да подпиша Указ за обнародване на закона за ратифициране на това споразумение. Един от стълбовете на моята политика в предизборната програма от 2014 г. е, че "не приемам промяна на Конституцията с цел промяна на конституционното име. Не мога да приема идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, особеностите на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство". На президентските избори 534.910 граждани гласуваха за тази моя избирателна програма и ме избраха на поста Президент на Република Македония.

2. Споразумението излиза извън обхвата на резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на ООН, тъй като в тях се говори за "разлика около името на държавата", а не за "различия", както се казва в това споразумение.

3. Споразумението няма конституционно основание и не е ратифицирано в съответствие с Конституцията. Съгласно член 118 от Конституцията на Република Македония международните споразумения, ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред.

4. Закон за ратифициране на споразумението не е в съответствие с член 51, член 118 и член 119 от Конституцията на Република Македония.

5. Споразумението поставя Република Македония в положение на подчинение и зависимост към друга държава, т.е. Република Гърция. Според член 308 от Наказателния кодекс, "Гражданин, който се опитва да доведе Република Македония в положение на подчинение или зависимост към друга държава, се наказва с лишаване от свобода за срок от пет години".

Легализирането на това споразумение създава правни последици, които са основа за престъпление ", заяви президентът Иванов в писмо до парламента на Република Македония.

На 20 юни, с 69 гласа "за" и без против и въздържали се депутатите ратифицира споразумението с Гърция, подписано на 17 този месец в Преспа от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.
Според Конституцията и Парламентарният правилник, в случай на вето от президента, законът отново отива в парламентарна процедура, но тогава ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малко 61 депутати. Законът в този случай отново се изпраща на президента, който според Конституцията е длъжен да го подпише.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гордост по македонски: На Скопие му се подкосиха краката пред НАТО и ЕС

РИА Новости: Гордост по македонски: На Скопие му се подкосиха краката пред НАТО и ЕС

26 Юни 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. План „Б“ на НАТО отива към успешен завършек. На Балканите скоро ще бъде затворен враждебния кръг около Сърбия, която в момента е единствената страна, съпротивляваща се срещу влизането в Алианса. Работата, оказва се, е била много проста – оставало е само да се преименува Република Македония, пише журналистът от радио Sputnik Сергей Осипов в материал за РИА Новости, представен без редакторска намеса.

Изглежда, НАТО преуспя във всичко. Брюксел проведе успешно „операция БЮРМ“ (Бивша югославска република Македония). Преди броени дни министрите на външните работи на Македония и Гърция подписаха споразумение за ново конституционно име на републиката. Новото име – Северна Македония – трябва да отвори вратата на малката балканска държава за влизане в НАТО, а след това и в Европейския съюз.

Как е свързано името на страната с влизането й във военния блок? Много просто – кандидатките за членство в НАТО не трябва да имат отворени конфликти със съседите си. А такива имаше. Още от разпадането на Югославия Гърция нямаше намерение да се примири с името на съседката си. От една страна, в международните официални документи тя се именува БЮРМ, а от друга – повече от 140 страни са я признали под името Република Македония. А пък Гърция има своя Македония под формата на провинция.

Но не беше само името, спорът се върти и около историята и културата. Македонците от БЮРМ развиха истински култ към Александър Македонски. В негова чест бяха издигнати паметници, назовано летище и много други неща. Гърците не можаха да понесат това. Няма да допуснем, казваха те, такава подмяна – те какво, не им стигат собствените герои и история ли? Независимо кой крив, кой прав, очевидно, сега Македония започва отначало в буквалния смисъл. Защото се променя не само името, но и се отменя цялата предишна културно-историческа парадигма. В замяна Гърция предложи приятелство, активно развитие на икономическото и културното сътрудничество и, накрая, отваряне на пътя към НАТО.

Ще попитате: А защо му е на Алианса такава малка страна? Ами за попълване на комплекта. Големият балкански план на военния блок се приближава към завършване – затваря се враждебния кръг около Сърбия, която в момента единствена в региона се съпротивлява против влизането в Алианса. Не толкова отдавна в редиците на НАТО, например, бе приета Черна гора. Напомняме, че тази малка, но горда страна по-рано беше част от съюзна държава със Сърбия, а черногорците нерядко се наричаха сърби, но по-качествени. Но сега – няма нито гордост, нито качества. Черна гора, която симпатизираше и на Сърбия, и на Русия, бе насила завлечена в НАТО. Технологията на „извличане“ са отработени.

А сега нещата стигнаха и до Македония. Разбира се, в републиката има много недоволни от този сценарий. Президентът на страната Георги Иванов отказа да подпише договора между Скопие и Атина за преименуване на страната. Според неговите думи, това е унижение за цялата страна и че не е необходимо да се правят спекулации по темата за присъединяването към НАТО и ЕС. След неговите изявления по страната премина протестна вълна.

След подписването на споразумението между БЮРМ и Гърция следва ратификацията му в парламентите на двете страни, а в Македония даже се планира провеждането на референдум по въпроса. Наистина, той няма задължителен характер, въпреки че резултатите от допитването, както е записано в договора, ще бъдат отчетени. Срещата на върха на НАТО ще се състои на 11-12 юли в Брюксел и на някои много им се иска, на него Северна Македония да стане напълно „своя“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гърци нападнаха Алексис Ципрас в Лондон: „Предател, продаде Македония за 30 сребърника“, „Не те ли е срам“

Protothema: Гърци нападнаха Алексис Ципрас в Лондон: „Предател, продаде Македония за 30 сребърника“, „Не те ли е срам“

26 Юни 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гръцкият премиер Алексис Ципрас бе нападнат вербално в понеделник следобед пред Гръцкия център в Лондон, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Елините се бяха събрали на отсрещния тротоар преди министър-председателя да пристигне за срещата си с гръцката диаспора. Когато той пристигна, тълпата започна да вика: „Предател, продаде Македония, дай и Кипър“, „Не те ли е срам!“ и „Продаде Македония за 30 сребърника“, като същевременно хвърляха монети по паважа и улицата.
Гръцкият премиер е в Лондон, където във вторник ще проведе среща с британската си колега Тереза Мей, лидерът на местната Лейбъристка партия Джереми Корбин, представители на местната гръцка диаспора и предприемачи от Лондонското сити.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Правните служби работят за решение в случай, че президента Иванов не подпише ратификацията за името

Зоран Заев: Правните служби работят за решение в случай, че президента Иванов не подпише ратификацията за името

26 Юни 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правните служби работят за решение, ако президента на Македония Георги Иванов не подпише закона за ратификация на договора за името, заяви в интервю пред македонската телевизия “1ТВ“ премиерът на страната Зоран Заев, цитиран от скопското електронно издание „Плюс инфо“.
„Съжалявам, че президента Иванов пропусна момента с начина, по който се позиционира. Знам, че след успешния референдум всички сме длъжни да се поклоним и да го подкрепим, кой с глас в парламента, кой с подпис. Все още нямам информация дали президента Иванов ще подпише закона за ратификация на договора, но той вече обяви, че няма да го подпише и вероятно няма да го подпише. След това парламентът ще трябва да го гласува отново и след това вече той е длъжен да го подпише. Очаквам той да изпълни това задължение“, подчерта Заев и добави, че правните служби работят за намиране на решение, в случай че Иванов не подпише и втория път.
Според думите на Заев, практиката на държавния глава да не подписва законите, приети за втори път, както той каза, теоретически може да означава, че няма да подпише и следващите 178 закона, приети от парламента.
„Трябва да има решение, за да има време Гърция да изпрати писмото в ЕС и НАТО. В договора пише парламентът да ратифицира договора, а не президента“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Geoполитика.ру”: Четири сценария за Македония

„Geoполитика.ру”: Четири сценария за Македония

26 Юни 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Главният редактор на аналитическия център „Геополитика.ру“ , генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на разитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин, продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след подписването на договора за името и прогноза за четири възможни варианта на развитие на събитията“

Москва. След подписаното на 16 юни от премиерите на Македония и Гърция споразумение за преименуване на Република Македония в „Северна Македония“ в страната започнаха масови протестни акции. На 17 юни, когато голям брой демонстранти се събраха пред сградата на парламента, одобрил договора Ципрас-Заев, против тях бе използвана сила. Полицаите, повечето от които от албански произход, биха възрастни хора, жени и деца. Срещу демонстрантите бяха използвани специални средства, включително сълзотворен газ. След това през страната премина вълна от арести.

Независимо от ежедневните шествия на протестиращите в центъра на Скопие, на 20 юни македонският парламент ратифицира споразумението Ципрас Заев, то бе изпратено, съгласно конституцията, за подпис на президента Георги Иванов, но той категорично отказа да подписва този документ. На 20 юни президентът Иванов получи седем дни, за да постави своя подпис.

Ако договорът не бъде подписан, това ще предизвика нова политическа криза, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори и промяна в баланса на силите. Западът няма нужда от подобни преобръщания на ситуацията.

<В момента в Македония са възможни четири варианта на развитие на събитията. Три от тях принципно са насочени към един и същи резултат.

Първият сценарий предполага внасяне на импийчмънт на македонския президент Георги Иванов. За това са нужни две трети от гласовете на депутатите, или 81 мандата. Към момента поддръжниците на преименуването на републиката в „Северна Македония“, което ще открие пътя към влизането в НАТО, имат общо 69 гласа. Има сведения, че няклолко човека от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече са подкупени. Тази опозиционна партия, която до скоро управляваше за период от 11 години, на практика бездейства, давайки мълчаливото си съгласие за промяната на името на страната. Нещо повече, забелязват се опити от страна на ВМРО-ДПМНЕ да дискредитират участниците в протеста и конкретно партия „Единствена Македония“, чиито представители открито участват в протестните акции. Отчитайки опортюнизма на ВМРО-ДПМНЕ, не е изключено да бъдат подкупени да гласуват в полза на импийчмънт още десетки депутати или чрез пари, или чрез шантаж.

Освен това, самият президент може да свали от себе си пълномощията заради оказвания върху него натиск. Отчитайки това, че срещу първия президент на Македония Киро Глигоров беше извършено покушение, а вторият президент Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа (той отказваше да утвърди разделянето на страната в полза на албанците), беспокойството в Македония по повод съдбата на Георги Иванов е напълно обосновано.

Ако действително се реализира импийчмънт или доброволна оставка, ще се проведат избори за президент, който, най-вероятно, ще подпише злополучното споразумение (билет за влизане в НАТО). По-нататък ще последва промяна на македонската конституция и референдумът вече няма да играе никаква роля. Новопоявилата се „Северна Македония“ ще стане федерация и тогава разколът й на етно-религиозен принцип е практически неминуем. Това е голяма стъпка към появяването на „Велика Албания“ на Балканите.

Вторият сценарий предполага, че специалният представител на ООН за разрешаване на спора между Македония и Гърция Матю Нимиц (американски юрист, служил като помощник на президента на САЩ Линдън Джонсън) може да представи споразумението за промяна на името на страната за гласуване в ООН, за да може новата резолюция да отмени предишните резолюции 817 и 845. Нимиц ще координира директно действията си с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли, а той ще дава указания на министъра на външните работи Никола Димитров. Този сценарий още не е пуснат в действие, но теоретично е възможен.

Според третия сценарий кризата в Македония може да се удължи. Това също ще доведе до предсрочни парламентарни избори и вероятна промяна на вътрешнополитическия баланс. В този случай ще бъде задействан „план Б“, съгласно който албански въоръжени групировки ще започнат да завземат териториите, за които претендират, с перспектива за повтаряне на косовския сценарий в Македония. Под предлога за обезпечаване на сигурността в Македония там ще бъдат въведени войските на НАТО. Технически това не представлява трудност, тъй като натовският контингент е разположен в съседноо Косово, а при необходимост сили могат да бъдат прехвърлени от България и Гърция. Отчитайки това, че и двете държави имат исторически претенции към Македония, те с готовност ще откликнат на призива на Вашингтон и Брюксел да „поделят“ Македония.

Четвъртият вариант изхожда от друго възможно развитие на събитията при условие, че споразумението Заев-Ципрас не бъде реализирано в скоро време. Гражданските протести могат да наберат сили при активна подкрепа от македонската диаспора. Държавите, заинтересовани в стабилността на Македония и на първо място Сърбия и Русия, може да направят съответстващите ходове на международната арена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивижа Дачич вече официално заяви, че Сърбия не одобрява договора за промяна на името на Македония.

По-нататък политически консултации с патриотическите сили в Македония и междунардоно-правова поддръжка могат да блокират възможността за по-нататъшни манипулации на Запада с бъдещето на тази република.

При осъществяването на всеки от първите три сценария, срещу македонската патриотическа опозиция ще има репресии. „Северна Македония“ ще влезе в НАТО, Алиансът ще обкръжи Сърбия отвсякъде и ще я превърне в следващата си жертва. Вероятна е и ликвидация на Македония – част от нейна ще отиде в Албания, а още две части – в Гърция и България. Македония ще спре да съществува като субект на международното право.
Западът действа много бързо и тази спешност е свързана с намерението да се снемат противоречията с Гърция до началото на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, отстранявайки формалните препятствия за приемането на Македония в Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Rеuters:: ЕС е разделен за покана към Македония и Албания, НАТО приветства Македония

Rеuters:: ЕС е разделен за покана към Македония и Албания, НАТО приветства Македония

26 Юни 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е разделен за покана към Македония и Албания, а НАТО приветства Македония, пише агенция Reuters.
С широка подкрепа за преговорите за членство от други правителства на ЕС и от Европейската комисия, Албания и Македония се надяват, че министрите по европейските въпроси ще постигнат съгласие по време на среща във вторник в Люксембург, което ще изчисти пътя за одобрение от правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха четвъртък.
Франция и Холандия обаче, с подкрепата на Дания, се противопоставят и могат да потърсят допълнителни условия, като например повече реформи за борба с корупцията и организираната престъпност в Албания и Македония, заявиха официални представители на ЕС.
След като Македония и Гърция решиха десетилетия стар спор за имет, който блокира процеса на членство в ЕС, започването на преговорите ще отбележи най-ясната стъпка още в опитите на блока да поднови разширяването си в шестте страни от Западните Балкани след години на пренебрегване на региона.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че воденият от САЩ алианс вероятно ще одобри преговорите за членство с Македония на срещата на високо равнище през юли. Албания вече е част от НАТО а членството се оказва платформа за присъединяване към ЕС.
"Очаквам и се надявам, че държавните и правителствените ръководители могат да се съгласят да започнат преговори за присъединяване", каза Столтенберг, когато пристигна за съвместна среща на министрите на отбраната и външните министри на ЕС в Люксембург.
Докато Германия споделя френските опасения за това дали преговорите могат да започнат с Албания и Македония, канцлерът Ангела Меркел реши да подкрепи разширяването по геополитически причини и да се противопостави на нарастващото руско и китайско влияние в региона.
"Франция трябва да види стратегическото измерение за приближаването на Западните Балкани до ЕС", каза източник от германското правителство пред Ройтерс. "Ние твърдим, че започването на преговорите не значи приключване на преговорите за присъединяване."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ще си подам оставката, ако референдумът не успее, но съм сигурен, че ще успее

Зоран Заев: Ще си подам оставката, ако референдумът не успее, но съм сигурен, че ще успее

26 Юни 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер заяви, че ще си подаде оставката, ако референдумът не успее, но е сигурен в успеха на допитването, предава македонският телевизионен канал 1TV.
Да, ще напусна, ако референдумът не успее, но съм толкова сигурен, че ще успее. Очаквам сериозни проценти - 75-85 процента, съобразно това, какви са процентите на гражданите, които са заявили, че за ЕС и НАТО. Така премиерът Заев отговори на въпроси от граждани до 1ТВ за това дали ще си подаде оставката, ако не успее референдум за името.
„Гражданите нямат какво да изберат, нямат друга алтернатива. Те трябва само да потвърдят, че искат Македония да бъде член на ЕС и НАТО - каза Заев.
Премиерът каза, че все още не е мислил за въпроса на референдума, но това ще бъде свързано с ЕС и НАТО и разбира се с решението за името.
На въпрос на техен зрител, дали мисли да върне качествените кадри в администрацията, особено в сферата на евопейските проекти, , Заев каза, че всеки ден текат конкурси, обявени от институциите.
-Ние не спестяваме пари за качествен персонал. За първи път институциите търсят персонал, а не списъци от партии. Това е правилната стъпка за Македония. Искаме да върнем всички. Тези, които умеят да правят европейски проекти бягат от администрацията - не искат да работят за 500 евро заплата, работят като консултанти за 1500 евро - каза премиерът в предаването на 1ТВ "Редакционен брифинг".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Македония ще получи покана за НАТО, но поканата за преговори с ЕС все още е проблем

МКД: Македония ще получи покана за НАТО, но поканата за преговори с ЕС все още е проблем

26 Юни 2018 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Македония ще получи покана за НАТО, но поканата за преговори с ЕС все още е проблем, пише МКД, като се позовава на гръцки дипломатически източник.
"Вашата страна ще получи покана за членство в НАТО. Ще бъде по-лесно. Генералният секретар на Алианса вече е бил информиран от гръцката страна, че няма проблем след уреждането на спора за името и днес министърът Никос Коцияс официално ще изпрати писмото. Съответно няма да има проблем, когато споразумението влезе в сила ", казва същият източник за МКД.
Проблемът не се очаква дори в Гърция, защото е съвсем сигурно, че премиерът Ципрас ще осигури 151 депутати за ратифицирането на Договора в парламента.
Според него проблемът с началото на преговорите за членство в ЕС е в нежеланието на самия Съюз, по-точно на всички негови членове в момента да отворят вратата. Но според обяснението, неподготвеността на Съюза, или по-скоро на държавите-членки повече се отнася за Албания, отколкото за Македония.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21 (Македония): Балканите вече не са буре с барут

ТВ 21 (Македония): Балканите вече не са буре с барут

26 Юни 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Балканите вече не са буре барут, пише на страницата на македонският телевизионен канал TB 21.
Споразуменията с Гърция и България ще допринесат за мира и стабилността на целия регион. Именно това е приоритет на правителството, а доказателство е решаването на дългогодишния спор с Гърция, заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска, на обръщението на Годишната среща на представители на комисиите по отбрана и сигурност от парламентите на страните от Югоизточна Европа.
Вицепремиерът и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска очаква през следващите две седмици положителни решения за страната.
Председателят на македонският парламент Талат Джафери казва, че тези споразумения уреждат двустранните отношения със съседите и деблокират пътя към евроатлантическите организации. Според него, Балканите вече не приличат на "буре с барут", а всички страни допринасят за даването на европейска перспектива на този регион .
Директорът на Центъра за международно сътрудничество, Хайдар Берк, изрази силна подкрепа за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Основната цел на центъра, казва той, е изграждането на мостове в областта на сигурността и сътрудничеството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Македония показа модел за решаване на спорове, сега Европа е длъжна да отправи покана

Зоран Заев: Македония показа модел за решаване на спорове, сега Европа е длъжна да отправи покана

25 Юни 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония показа модел за решаване на спорове, сега Европа е длъжна да отправи покана, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю пред македонския телевизионен канал 1TV, цитиран от Фокус (Македония).
Стигнахме до момента гражданите да решат накъде да тръгне Македония. Няма план Б за Македония, гражданите знаят, и затова те са за НАТО и ЕС. Искаме да живеем на равно със западните държави, където владее правото, икономиката блести. Убеден съм, че гражданите ще вземат решението. За мен ще бъде допълнителна мотивация, ако НАТО и ЕС изпратят послание за насърчаване на гражданите. Македония не само показа реформи, но и показа модели за разрешаване на спорове. Европа е длъжна да покаже, че оценява това…“, заяви Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Ще получим покана за НАТО, която очакваме от 2008 година

Зоран Заев: Ще получим покана за НАТО, която очакваме от 2008 година

25 Юни 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще получим покана за НАТО, която очакваме от 2008 година, заяви Зоран Заев пред македонският телевизионният канал 1TV.
„Ще получим покана за членство в НАТО, която очакваме от 2008. На 12 юли очакваме покана от НАТО, след това следва процес на наблюдение, който трае между три и пет месеца. През това време на всички страни-членки ще им бъде направено предложение за ратификация. Генералният секретар на НАТО Столтенберг предполага, че ратификацията от страните-членки ще започне след този период, а дотогава референдумът ще е проведен“, заяви Заев. Така той коментира думите на Йенс Столтенберг, че Македония ще получи покана за НАТО след референдума, ако той бъде успешен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еkathimerini: Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран

Еkathimerini: Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран

25 Юни 2018 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран, заяви лидерът на партията Кириякос Мицотакис в понеделник, предава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Той е завил, че партията му няма да одобри сделката между Атина и Скопие за името на Бившата югославска република Македония, ако гръцкият парламент още не го е ратифицирал, когато Нова демокрация е на власт.
Мицотакис каза, че дори ако БЮРМ е предприела всички стъпки, изисквани от споразумението, консервативното правителство няма да гласува за него, ако сегашният парламент не го е направил.
"Няма да ратифицираме сделката. Нито сега, нито ако я заварим, когато съставим правителство, ако вече не е ратифицирана ", каза той в интервю с телевизионния оператор Skai, цитиран от Ekathimerini.
"Не съм договарял това споразумение, не съм съгласен с много аспекти на това споразумение, няма да гласувам за него нито сега, нито пък ако някога трябва да го ратифицирам."
Той обаче добави, че ако сделката вече е ратифицирана от Атина, тогава "Нова демокрация" ще има "изключително ограничено място за маневриране".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Никос Коцияс заяви, че Европа трябва да спази думата си за Македония и Албания

„Макфакс“ (Македония): Никос Коцияс заяви, че Европа трябва да спази думата си за Македония и Албания

25 Юни 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс заяви, че страните от ЕС трябва да спазят думата си и да започнат преговори за присъединяване към Съюза с Македония и Албания по време на срещата на високо равнище на 28 и 29 юни. Той е убеден, че подобен ход ще допринесе за стабилността на Балканите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Коцияс допълни, че началото на преговорите с Македония и Албания ще помогне на двете страни да решат ефективно вътрешните си проблеми и така Балканите заедно с Гърция ще вървят напред към общо европейско бъдеще.
„Искам да призова всички страни да осъзнаят, че в тези страни има реални проблеми, но процесът на присъединяване ще им помогне ефективно да ги решат“, допълни министърът. Той също така заяви, че е казал на партньорите от ЕС да бъдат строги, но да не блокират европейската перспектива за Македония и Албания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: От македонската памет трябва да се изтрият Солун, Кукуш, Лерин...

ВМРО-ДПМНЕ: От македонската памет трябва да се изтрият Солун, Кукуш, Лерин...

25 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ излезе с поредна остра декларация във връзка с договора за името между Македония и Гърция, подписан край Преспанското езеро на 17 юни, чието съдържане е предадено изцяло без редакторска намеса от македонското електронно издание „A1 On“.
„СДСМ се отказа от собствения си народ. Само за една година правителството на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) начело със Зоран Коте Заев почти изтри вековната македонска история, но и застрашава бъдещето на цяла една нация. Със само един подпис правителството на СДСМ се отказа от всичко македонско. Заев се отказа от македонското име, идентичност и език, за които се кълнеше, че ще останат непроменени в своите предци и деца.
Македонската връзка на Заев явно е била от коприна, ако въобще някога е съществувала, защото той подписа досега невиждана капитулация на един народ в световната история.
Когато договорът влезе в сила, македонските учебници по история, ако въобще тогава можем да ги наречем така, ще ги пише и рецензира Гърция.
Македонците повече няма да учат македонска, а история одобрена от гръцки комисии.
Този договор за капитулация под покровителството на Заев и Димитров атакува македонското културно наследство, държавност и суверенитет, представяйки Македония като изцяло ново изкуствено измислено творение.
Независимо, че това не беше част от преговорите, сега по волята на Коте Заев, от македонската памет ще трябва да бъдат изтрити Солун, Кукуш и Лерин.
Те ще изчезнат от македонските учебници, македонските карти и от всички документи. Македония ще бъде задължена да използва гръцките топоними, които бяха насилствено привнесени в договора. Отказът от географските наименования означава изтриване на част от културата и историята на един народ.
Македония ще бъде единствената страна, която се отказва от своите екзоними. Солун ще остане Солун и за Сърбия, и за България, но македонците ще трябва да му казват Тесалоники.
Кукуш, родният град на македонския великан Гоце Делчев, за учениците от Северна Македония ще бъде Килкис. Воден – Едеса. Кутлеш – става Вергина. Костур – Кастория. Сер – Серес!
С този договор се върши изтриване на културното наследство на Македония, което е неразделна част от нашата идентичност.
Заев отчаяно се опитва да изпълни концесиите във всяка сфера, дори на цената на изтриването на собствения си народ. Македонските национални и държавни интереси бяха обявени за продажба от Коте Заев. Коте Заев помогна за сбъдването на вековния сън на Гърция, а това е изтриването на македонската нация.
Коте Заев се опитва да пречупи македонската непокорност. Много са опитвали, но не са успявали, а няма да успее и Зоран Заев.
Народът си иска Македония повече, отколкото потомците на Коте от село Руля могат да си представят.
Любовта на народа към Македония ще спре антудържавните политики на Коте Заев“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.