НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Магдалена Милтенова, БССИТ: От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш

Магдалена Милтенова, БССИТ: От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш

12 Юли 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. От следващата седмица започва информационна кампания и срещи по места във връзка с Конфедерацията, обединяваща пътническия транспортен бранш. Това каза за Агенция „Фокус“ Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) във връзка с предложението националните сдружения в пътническия транспортен сектор да се обединят в Конфедерация. „В момента браншовите организации провеждат общите си събрания, за да могат да вземат съответните решение. Това е съпроводено с административни процедури“, обясни Милтенова и уточни, че след като всички сдружения вземат своите решения за членство в Конфедерация, най-вероятно в средата на септември тя ще бъде учредена. „В рамките до 15 септември трябва да имаме учредяване на Конфедерацията, поне така сме планирали“, каза и още тя. Милтенова поясни, че се работи по устава и документите, които трябва да бъдат готови преди учредяването. „В момента тече подготовка за учредяването на Конфедерацията, чисто документално“, добави тя. „Ще имаме срещи по места с колегите, започва информационна кампания за тези, които не членуват никъде в момента. От следващата седмица ще започне информационната кампания и срещите по места. Вървим в посока учредяване и разширяване на броя на конфедерацията“, съобщи Магдалена Милтенова. „Очакваме предложенията на всички колеги. Дали сме възможност да бъдат дадени предложения по отношение на това как си представят устава, какви задачи и цели искат да формулираме. Когато има предложения те ще бъдат обсъдени в работните групи, с нашите юристи, така че да бъде спазен законът и нещата да вървят в правилната посока“, добави тя.
„Имаме доста задачи за решаване. Те са свързани със законодателната база, която касае конкретно нашия сектор. Предстои промяна във Наредба 2, която задължително трябва да бъде направена, защото не е синхронизирана със Закона за автомобилните превози. Предстои да се направят срещи със Сдруженията на общините, по отношение на възлагането на превозите. Имаме доста работа, която трябва да свършим. При всички случаи ще настояваме нерегламентирания превоз на пътници да бъде инкриминиран. Имаме общи каузи, проблеми, които ни свързват. Предстоят да бъдат решени“, поясни Милтенова.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Михалев, превозвач: Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара

Васил Михалев, превозвач: Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара

4 Юли 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара. Това каза за Агенция „Фокус“ Васил Михалев, превозвач от Бургас, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. Той заяви, че превозвачите от Бургас не подкрепят протеста и няма да се включат в него. „Категорично в Бургас няма да има такъв протест, защото бургаските превозвачи не подкрепят създаването на транспортна камара“, подчерта Михалев. „Аз съм един от първите превозвачи в Бургас, от разрешаването на частния транспорт. Ние толкова години се борихме да се освободим от монопола СОМАТ, сега се задава нов монопол на двамата най-големи превозвачи“, отбеляза той. „Ние не сме съгласни. Смятаме, че към този момент с лицензирането и проверката на автомобилите Министерството на транспорта се справя много добре и си има достатъчно компетентни органи навсякъде. Бургаските превозвачи не подкрепяме създаването на тази монополна транспортна камара“, коментира още Васил Михалев. По повод подписката „за“ приемането на вече оттегления законопроект, той отбеляза, че в Бургас такава не е била разпространявана. „В Бургас не съм чул за такава подписка. Може би в другите градове има, те са направили няколко срещи в няколко града, това си е тяхно право, ние не можем да им пречим, въпреки че е въпрос на лично мнение“, посочи Михалев. По думите му създаването на Автомобилна камара би представлявала още една номенклатурна дейност, която е абсолютно ненужна. „Защо ни е тази транспортна камара, като Министерството на транспорта си има специален отдел за лицензиране и за разрешителните. Всички тези неща с годините са прокарани. ДАИ ни контролира от една страна, полицията от друга. Смятам, че не е нужна транспортна камара и да зависим от няколко човека“, каза още Васил Михалев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните превозвачи обявиха решението си за обединение в Конфедерация в отворено писмо до премиера Бойко Борисов

Автобусните превозвачи обявиха решението си за обединение в Конфедерация в отворено писмо до премиера Бойко Борисов

3 Юли 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Национално представените браншови организации в автобусния сектор (Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация за пътнически транспорт, Национален съюз) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов обявиха единодушното си решение за обединяване на автобусния бранш в Конфедерация. Това съобщи председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. Агенция „Фокус“ публикува отвореното писмо без редакторска намеса:
„До
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Р България

Уважаеми господин Борисов,

от името на национално представителните браншови организации в автобусния сектор - Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация за пътнически транспорт, Национален съюз на превозвачите Варна, Ви уведомяваме, че на проведена на 28.06.2018г. среща, горепосочените организации взеха единодушно решение за обединяване на автобусния бранш в Конфедерация.
Конфедерацията е формата за сдружаване, при която национално представените браншови организации, от една страна ще запазят своя профил, от друга ще отговори на очакванията на държавната администрация за идентифициране на единен браншови субект за комуникация, разбира се след дефиниране на изискванията за представителност. Посредством конфедералните органи за управление сдруженията в автобусния транспорт ще имат възможност да постигат своите цели и да обединяват усилия си за устойчивото развитие на автобусния транспорт в България.
Предвид факта, че голяма част от транспортните фирми, извършващи обществен превоз на пътници, не членуват в браншови организации, формата на сдружаване в Конфедерация, ще позволи на всяка една от тях да припознае своята браншова организация, в която желае да членува, като този начин на сдружаване би позволил и създаването на нови организации, които да се включат в Конфедерацията.
Обединението на бранша в Конфедерацията ще бъде основано на конституционни права, а именно - правото на свободно сдружаване.
Конфедерацията ще бъде учредена след утвърждававане на решението за членство от общите събрания на браншовите органиции, но не по късно от 15.09.2018г.
Уважаеми Г-н Борисов,
Като още веднъж благодарим за принципната Ви позиция, отчитаме поетият пред Вас ангажимент за единение на пътническият транспортен сектор за изпълнен.

С уважение,

Ивайло Константинов- изп.директор на НСАПБ и Председател на НСАП
Магдалена Милтенова-Председател на БССИТ
Стоянка Стойкова- упълномощен представител на НСП
Кузман Вълев-Председател на КАПБ
Георги Милешев-БФПТ
Максим Петков- НСП-Варна“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните превозвачи предлагат Конфедерация да обединява пътническия транспортен бранш (ОБЗОР)

Автобусните превозвачи предлагат Конфедерация да обединява пътническия транспортен бранш (ОБЗОР)

2 Юли 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните превозвачи (Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България и браншови организации в пътническия транспорт) предлагат националните сдружения в пътническия транспортен сектор да се обединят в Конфедерация. Изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов обясни, че Конфедерацията ще бъде с реципрочност в управлението, с ротационен принцип в ръководството. В нея ще членуват само сдружения, а фирмите, които не членуват в такива ще имат възможност да си учредят. От бранша настояват в Закона за автомобилните превози да бъде дефинирано понятието национално представителна организация. По повод тиражирани в медии твърдения за личностна война в бранша, Ивайло Константинов посочи, че няма амбиции да ръководи бъдещата Конфедерация. Според него в случая не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш.
На 3 юли автобусните превозвачи официално ще уведомят премиера Бойко Борисов за намерението си за обединение под формата на Конфедерация. Те се срещнаха с него на 25 юни, в деня, в който протестираха срещу Закона за създаване на автомобилна камара. Тогава Бойко Борисов призова браншът да се обедини и разпореди спорният законопроект да бъде оттеглен. Автобусните превозвачи прекратиха протестите, защото изтеглянето на текстовете беше основното им искане.
Те заявиха, че с предложението си за Конфедерация, не искат да се обединяват с товарните превозвачи. „Навсякъде в Европа няма нищо общо между автобусния и товарния бранш. В момента се опитваме да смесим олио с оцет, което няма как да стане“, коментира Ивайло Константинов. Решението за създаване на Конфедерация е взето на среща на 28 юни, на която са били поканени и БАСАТ и Съюза на международните превозвачи. Те обаче не са присъствали и още стоят зад искането си браншът да се обедини със закон. Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова посочи, че на транспортния бранш е необходима регламентация на представителността чрез действащите сега закони, не чрез създаването на нов закон. „Къде остава принципът на доброволното сдружаване, когато създадем закон? Къде остават принципите на ЕС, за социалния диалог?“, попита тя. Магдалена Милтенова заяви, че автобусните превозвачи не искат да контролират бранша, а да работят достойно и по правилата.
На 4 юли Съюзът на международните превозвачи и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи ще протестират в подкрепа на Закона за автомобилна камара. Протестът е с насрочено начало в 11.00 часа, като не предвижда затваряне на пътища и блокиране на движението. По повод протеста Ивайло Константинов посочи: „Много държа да има протест, да видя колко фирми ще излязат. Говоря колко фирми ще излязат, а не колко автобуса или камиона. Тогава ще се преброим“. „Ако колегите ще протестират против това, че няма да ги правим богати със закон, а трябва да работят, за да забогатеят, моите уважения към тях, но да се потрудят“, коментира Магдалена Милтенова. Автобусните превозвачи се обявиха и против Мобилния пакет 2, който според тях ще доведе до сериозни финансови щети за държавата. Те уточниха, че в категоричната позиция против имат пълно единомислие с министъра на транспорта и с евродепутатите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Ако на 4 юли колегите ще протестират, за да ги правим богати със закон - моите уважения, да се потрудят

Магдалена Милтенова, БССИТ: Ако на 4 юли колегите ще протестират, за да ги правим богати със закон - моите уважения, да се потрудят

2 Юли 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Винаги използвам малко по-разговорен език. Ако колегите ще протестират против това, че няма да ги правим богати със закон, а трябва да работят, за да забогатеят, моите уважения към тях, но да се потрудят. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което те предлагат като законопроект не е нищо друго освен желание за контрол върху бранша“, посочи тя. Попитана дали автобусните превозвачи ще бъдат богати без Закон за автомобилната камара Магдалена Милтенова коментира: „Няма да бъдем богати, със закон и без закон. Ние сме бедни за много, не сме бедни за малко“. „Проблемите ни ще бъдат решени, когато имаме единен бранш, се обединим около това да се справим с нерегламентирания превоз на пътници, да имаме конкурентен бранш в общинските транспортни схеми“, обясни тя. „Решаването на проблемите по силов начин, чрез закон не е вариант за нас“, обяви Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Автобусният бранш в страната е обединен, нищо не пречи на колегите от товарни превози да създадат своя Конфедерация

Магдалена Милтенова, БССИТ: Автобусният бранш в страната е обединен, нищо не пречи на колегите от товарни превози да създадат своя Конфедерация

2 Юли 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме допирни точки с товарните превозвачи. Заявили сме категоричната позиция, че автобусният бранш в страна е обединен, наистина единен. Това каза пред журналисти след пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой не пречи на колегите от товарните превози да създадат своя доброволна Конфедерация“, заяви тя. „Имаме ясна визия за обединението си. Това, което е необходимо на бранша, е да бъде регламентирана неговата представителност чрез действащите сега закони, не чрез създаването на нов закон“, обяви Магдалена Милтенова. Според нея създаването на закон не гарантира решаване на проблемите на бранша. „Създаването на закон усложнява нещата, не ги подобрява“, посочи тя. „Къде остава принципът на доброволното сдружаване, когато създадем закон? Къде остават принципите на ЕС, за социалния диалог?“, попита Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Не искаме да контролираме бранша и правителството, а да работим достойно и по правилата

Магдалена Милтенова, БССИТ: Не искаме да контролираме бранша и правителството, а да работим достойно и по правилата

2 Юли 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Ние не сме хората, които искаме да контролираме бранша и правителството. Ние сме хората, които искаме да работим достойно и по правилата, които държавата създава. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Борим се срещу опита за влияние и контрол и върху бранша, и върху държавата“, заяви тя. „Идеята за създаване на режим на работа на бранша беше добра, но беше употребена и използвана по груб и грозен начин“, коментира Магдалена Милтенова. „Не можем да обединим един бранш, защото някой е решил, че има нужда от обединение. Имаме нужда от обединение, защото имаме проблеми с общините“, обяви тя и уточни, че идеята за Конфедерация категорично съществува преди внасянето на законопроекта за автомобилна камара. „Зад идеята на законопроекта за автомобилна камара не стои идеята за обединението на бранша, а за контрол“, подчерта Милтенова. „Всички текстове в оттегления законопроект категорично казват, че ще осъществява контрол от големите върху малките фирми. Мога да кажа това категорично. Това, което се тиражира, че малката фирма с един камион ще има един глас, а голямата фирма пак ще има един глас - е невярно“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш

Ивайло Константинов, НСАПБ: Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш

2 Юли 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Не става дума за междуличностен и междубраншов конфликт, а за това, че някой иска много пари и контрол върху един бранш. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не възприемаме нещата като битка на личности и на лобита, на товарен срещу пътнически транспорт“, призова той. „Показахме, че сме единни и ги подкрепихме срещу Мобилния пакет 1 и ако се наложи ще го направим утре отново“, обясни Ивайло Константинов. „Не ни свързвайте с товарните превози. Не искаме, не можем и няма да чуете от нас думата обединение с товарните превози“, посочи той. „Никъде в Европа не се е искало такова обединение и не се е случило“, каза още Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Поканихме БАСАТ и Съюза на международните превозвачи на диалог, не получихме ответната положителна реакция

Магдалена Милтенова, БССИТ: Поканихме БАСАТ и Съюза на международните превозвачи на диалог, не получихме ответната положителна реакция

2 Юли 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Поканила съм г-н Столарски, г-н Филипов и г-н Рашков, които представляват БАСАТ и Съюза на международните превозвачи да се присъединят на срещата ни на 28 юни. Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не получихме ответната положителна реакция“, коментира тя. „Единствено Димитър Рашков дойде, който категорично заяви, че се противопоставят на идеята да има доброволно обединение на бранша като Конфедерация и настоява това да стане със закон“, посочи Магдалена Милтенова. „Ние сме отворени за диалог, поканихме ги. Няма нищо по-разумно от това двата бранша в собствени Конфедерации да постигнем съгласие по общите ни теми“, заяви тя. „Прочетох интервю на Илиян Филипов, който казва: „Ще излезем на протест на 4 юли, защото сме единни за приемането на законопроекта“. Питам щом колегите от товарния сектор са единни защо не направят доброволно обединение“, каза още Милтенова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението

Ивайло Константинов, НСАПБ: Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението

2 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за Конфедерация на националните сдружения в пътническия транспортен сектор, с реципрочност в управлението.
Това каза на пресконференция за представяне на решението за обединение на автобусния бранш Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пуснахме покана до всички национално представените сдружения в пътническия транспортен сектор, където маркирахме жалоните на бъдещото обединение. В евентуалната Конфедерация, която ще се случи, ще членуват само сдружения. Най-важното е, че трябва да има реципрочност в управлението, с ротационен принцип в ръководството“, заяви той. „Всички фирми, които не членуват в сдружения, ще имат право да учредят собствено сдружение и Конфедерация“, посочи Ивайло Константинов. „Целта ни е в Закона за автомобилните превози да бъде дефинирано понятието национално представителна организация“, обяви той. „Което сдружение отговори, да бъде национално представително“, коментира Константинов. „Нямам амбиция да ръководя и си подадох отвод още преди въпросната Конфедерация да бъде учредена“, подчерта Ивайло Константинов. „Категорично отказвам да участвам в междуличностни битки. Който си има проблем с някого, трябва да си решава проблемите на нивото, което може“, обясни той. „Надявам се концепцията за обединението да отговаря на очакванията на държавата, на парламента и на министъра“, каза още Константинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на Народното събрание

Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на Народното събрание

29 Юни 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Законът за българската автомобилна камара е оттеглен от деловодството на парламента. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Законопроектът бе внесен от ПГ на ГЕРБ в деловодството на парламента на 18 май 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара

Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара

26 Юни 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните и автомобилните превозвачи изпратиха благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов заради оттеглянето на Законопроекта за Българска автомобилна камара. Организациите в бранша благодарят и на медиите за коректното и безпристрастно отразяване на събитията от изминалите седмици, свързани с протеста на автобусните превозвачи в България. Агенция "Фокус" публикува писмата без редакторска намеса:

ДО
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Р България
Уважаеми господин Борисов,
Позволете ми от името на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национално сдружение на Българските превозвачи, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози, Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт, да изразя искренна благодарност и уважение към Вас за достойната и справедлива позиция, която изразихте по повод Законопроекта за Българска автомобилна камара.
Благодарим за принципното Ви решение за оттегляне на спорния законопроект. Вие подкрепихте демокрацията, подкрепихте и спечелихте сърцата на почтенните хора, желаещи да работят честно, справедливо и в диалог с държавата, а не в полза на частни корпоративни структури с неясен статут. Благодарим за професионализма, с който се отнесохте към проблема, и за това, че защитихте конституционното ни право на свободно сдружаване.
С уважение,
Магдалена Милтенова


ДО
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ
Уважаеми представители на средствата за масова информация,
Позволете ми от името на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта,Национално сдружение на автобусните превозвачи,Национален съюз на превозвачите,Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национално сдружение на Българските превозвачи, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози, Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт, да изразя благодарност и уважение към Вас за коректното и безпристрастно отразяване на събитията от изминалите седмици, свързани с протеста на автобусните превозвачи в РБългария.
За нас е чест, че получихме Вашата професионална подкрепа за изразената от нас позиция относно Законопроекта за Българска автомобилна камара. Вашата активна ангажираност с проблема позволи обществото да бъде своевременно и пълноценно информирано за опитите за прокарване на един лобистки по своята същност закон, който устройва единствено интересите на частни корпоративни структури с неясен статут.
Вследствие на Вашият професионализъм ние получихме огромна обществена подкрепа, която е изключително ценна за нас!
Благодарим!
С уважение,
Магдалена Милтенова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма

Ивайло Константинов, НСАПБ: Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма

26 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Мнението за бранша само на една отделна група превозвачи не може да бъде меродавно за отнемането или даването на лиценз на частна фирма. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов. Той отрече да има противоречия сред представителите на пътническите превози, напротив - браншът е консолидиран и единен.
„Кои са текстовете, които ще изсветлят бизнеса? Кои са текстовете в закона, които ще преборят не само сивата икономика в сектора на превозите, но и сигурността на пътя, което е най-важното за нас? Вчерашните ни действия бяха ефективни, но по отношение на законодателството в сферата на автомобилните превози трябва да направим така, че когато администрацията се намесва некомпетентно и се появяват съмнителни практики, браншът да алармира обществото, а не да позволява вътрешни саморазправи“, коментира Ивайло Константинов и допълни, че макар да не познава ситуацията в бранша на товарните превози, красноречив факт за отношението им към проблемите при автобусните превози са били десетките техни представители в подкрепа на вчерашния протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, НСАПБ: Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен

Ивайло Константинов, НСАПБ: Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен

26 Юни 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Българските превозвачи не са се съмнявали, че законопроектът за Българска автомобилна камара ще бъде изтеглен. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България Ивайло Константинов. Той уточни, че сдружението ще предложи конкретни законови промени, за да бъде единен бранша и ще се дефинира национална организация, която да го представлява пред всички институции.
„Очаквайте в началото на месец юли учредително събрание на нова консолидирана асоциация и още до 15 юли ще има яснота дали ще предложим конкретен законопроект или промени в конкретни текстове, които ще оптимизират бранша като цяло. Единственото условия винаги е било пътническия и товарния превози да не бъдат смесвани, защото проблемите са съвсем различни. Можем да говорим пред държавните институции, включително и с нашите опоненти по отношение на това, какви са доводи на всички засегнати страни“, обясни Ивайло Константинов и уточни, че доводите на автомобилните превозвачи са добре аргументирани и ясни и превозвачите нямат притеснения за начина по представянето им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна

25 Юни 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Не чухме нито един аргумент от колегите с какво браншовата камара ще бъде полезна. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Преди колегите да излязат на протест, ще бъде добре да излязат и да аргументират тезата си. Днешната пресконференция за нас е компрометирана още със самото присъствие на господин Пиронков, който се представи за председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, което знаете, че е един от организаторите на протеста и в което всъщност членовете са свалили отдавна доверието си от него и са избрали госпожа Топалова за председател на Управителния съвет. Това, че на документ все още в Агенцията по вписванията не е извършено, не означава, че общото събрание е делегирало правомощия на господин Пиронков“, коментира Милтенова. „Така че цялата позиция, която той днес е изразил на пресконференцията, е неговата лична позиция, а не е позицията на общото събрание на сдружението“, допълни тя. „Ние смятаме тази пресконференция изцяло за компрометирана. Още повече, че очаквахме да чуем от колегите тяхната позиция за тази браншова камара. Всъщност ние не чухме нищо подобно, нито един мотив, нито един аргумент, с който това нещо ще бъде полезно на бранша“, посочи още Магдалена Милтенова. „Напротив, чухме само едни словоизлияния по отношение на колегата Ивайло Константинов“, каза тя и допълни, че те не са обвързани по никакъв начин с Миролюб Столарски и Ивайло Константинов. Магдалена Милтенова помоли задочно, ако те имат личен конфликт, да го решат индивидуално, без да намесват бранша в него.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Време е да се раздели автобусният бранш от товарния превоз

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Време е да се раздели автобусният бранш от товарния превоз

25 Юни 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Време е да разделим автобусния бранш от товарния превоз. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Имаме едно стълкновение, което се случва около хората, които извършват превоз на товари. Те настояват да се обединят с автобусния бранш, при условие, че ние категорично отказваме да се случва нещо подобно. При условие, че дори законът „Макрон“, който те наричат мобилен пакет 1 и мобилен пакет 2, са две различни неща", отбеляза Милтенова. "Тоест Европейският съюз разделя бранша на две – на товарни превози и на автобусни превози. И ние в момента оставаме в недоумение от желанието на тези хора да обединят автобусния с товарния превоз, което няма как да се случи", допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтеглят спорния законопроект за създаването на автомобилна камара, превозвачите прекратиха протестите (ОБЗОР)

Изтеглят спорния законопроект за създаването на автомобилна камара, превозвачите прекратиха протестите (ОБЗОР)

25 Юни 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Автобусни и товарни превозвачи от цялата страна се обявиха срещу законопроекта на ГЕРБ за създаване на Българска автомобилна камара. В него е заложени камарата да предлага на транспортния министър кои фирми да лицензира и да ги контролира. Според превозвачите това е неуместно, защото камарата ще се състои от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Те определиха законопроекта като лобистки и създаващ условия за корупция, в интерес на конкретен кръг от фирми. Превозвачите организираха протестно шествие, в което се очакваше да се включат 250 автобуса и 50 товарни камиона. Подготовката на протеста започна по план, превозните средства бяха разположени на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и по продължението на бул. „Цариградско шосе“. Преди започването на шествието стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил да разговаря с превозвачите за исканията им. В Министерски съвет премиерът обяви, че по негово разпореждане ПГ на ГЕРБ ще изтегли спорния законопроект за автомобилната камара. Бойко Борисов призова заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран. „Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват“, коментира премиерът. Така искането на превозвачите беше изпълнено, а протестите - прекратени. Против законопроекта се обявиха превозвачите от Видин, Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Белово, Благоевград, Петрич, Сандански, Сливен, Ямбол, Пловдив, Силистра, Хасково, Гоце Делчев, Перник, Смолян и др. Председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова благодари на премиера Борисов за конструктивния диалог. Тя изтъкна, че той е разбрал позицията на превозвачите по най-правилния начин. „Преценката какво ще се направи, ще бъде на държавата. Не желаем да влизаме в ситуацията, в която настояваме нещо да се случи на всяка цена“, каза още Магдалена Милтенова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова: В четвъртък, 26 юни, ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи

Магдалена Милтенова: В четвъртък, 26 юни, ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи

25 Юни 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък ще се проведе първата среща за обединение в бранша на автобусните превозвачи. Това заяви в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. "Всеки ще има възможност да членува доброволно, самостоятелно като фирма или чрез сдружението, което да защитава неговите интереси. Така че това е справедливият модел на обединение – когато имаме доброволност, които имаме идеи, около които да се обединим, и каузи, за които да се борим", коментира Милтенова и допълни, че е време да се раздели автобусният бранш от товарния превоз, като уточни, че ако браншът на товарните превозвачи има желание да се организират в сдружение, могат да го направят и ако в бъдеще отрасълът е пораснал и двете страни са съгласни на това, може да се мисли за сдружаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: С премиера Бойко Борисов стигнахме до единната позиция - законопроектът за Автомобилната камара трябва да бъде изтеглен

Магдалена Милтенова, Национално сдружение на автобусните превозвачи: С премиера Бойко Борисов стигнахме до единната позиция - законопроектът за Автомобилната камара трябва да бъде изтеглен

25 Юни 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Доволни сме от срещата с премиера Бойко Борисов, благодарим за това, че откликна на нашето искане за среща, така че да бъде ползотворен диалогът. Това коментира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио “Фокус“ Магдалена Милтенова член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива. „Г-н Борисов прие нашите мотиви, изслуша ни много внимателно, разбра много правилно нашата позиция, нашите притеснения и се съгласи законопроектът да бъде изтеглен, защото ние го аргументирахме достатъчно добре", заяви Милтенова и допълни, че те не защитават политически или лични интереси, а интересите на бранша като цяло и че въпросът за изтеглянето на законопроекта е бил принципен.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в града

Благоевград: Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в града

25 Юни 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спокойно и без проблеми е преминало протестното шествие на автобусните превозвачи в Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Марио Богданов, представител на автобусния бранш от Благоевград. Той посочи, че протестното шествие е продължило около 40 минути, като в него са се включили около 20 автобуса, предимно от градския транспорт. Протестното шествие е започнало от Автогарата, след това е преминало през кръговото кръстовище на „Джеймс Баучер“, кръговото на „14-ти полк“, Джамията, кръговото кръстовище на Трето основно училище „Димитър Талев“, жп гарата и се е върнало на Автогарата. Марио Богданов подчерта, че протестът в Благоевград е проведен преди преговорите с премиера Бойко Борисов, на които стана ясно, че превозвачите ще прекратят протестните си действия.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите прекратяват протестните си действия

Превозвачите прекратяват протестните си действия

25 Юни 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Прекратяваме протестните си действия. Ще изтеглим автобусите и камионите от цялата страна без да пречим на държавата и гражданите. Това каза в Министерски съвет превозвачът Петко Ангелов след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, посочи: „Благодаря на премиера Бойко Борисов за конструктивния диалог, който проведохме и за правилните решения, които се взеха“. „Г-н Борисов разбра позицията ни по най-правилния начин и подкрепи искането ни законопроектът да се изтегли. Ние ще продължим да работим в посока спиране на нерегламентирания превоз“, заяви тя. „От години настояваме той да бъде криминализиран“, изтъкна Милтенова. „Преценката какво ще се направи, ще бъде на държавата. Не желаем да влизаме в ситуацията, в която настояваме нещо да се случи на всяка цена“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран

Премиерът Бойко Борисов: Заинтересованите страни да доведат законопроекта до там, че транспортният сектор да бъде успокоен и дисциплиниран

25 Юни 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Изтегляте законопроекта, всички заинтересовани страни сядате в спокойна обстановка и го довеждате до там, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с превозвачи, които протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват“, коментира премиерът. „Изключително съм недоволен, че с прокарваната линия Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас, не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават там“, обяви Бойко Борисов. „Не бих нарушил доверието, взимайки една или друга страна в спора“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм изтеглянето на законопроекта за Българска автомобилна камара

Премиерът Бойко Борисов: Разпоредил съм изтеглянето на законопроекта за Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Разпоредил съм на Станислав Иванов да изтегли законопроекта за Българска автомобилна камара. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с превозвачи, които протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Договорил съм се с колегите, някои от нещата, които считам за нередни, да се поправят“, посочи той. „В този законопроект, с който бях запознат, целта и мотивите бяха само едни - браншът да има камара, която във вид на неправителствена организация да съдейства, да дава предложения“, посочи премиерът. „Сега разбирам, че има детайли, които притесняват бранша и най-малко бих ги приел“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вергил Алексиев, превозвач от Видин: Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете

Вергил Алексиев, превозвач от Видин: Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете

25 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Видин. Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете, каза за Радио „Фокус“ – Видин Вергил Алексиев, превозвач от Видин. Той посочи, че тази камара се прави в услуга на големите софийски фирми, които искат да превземат всички линии и малките фирми от градове като Видин няма да имат шанс да оцелеят. „Повече от 18 години работим добре, поддържаме линиите и обслужваме населението. Сега започват муждуособици, което е в ущърб на превозвачите. От всичко това ще загубим ние – малките фирми“, заяви Алексиев. Той бе категоричен, че предлаганата Браншова камара на превозвачите е излишна и е в услуга на няколко големи фирми, които всички ги знаят.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София

Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София

25 Юни 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Превозвачи от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Белово участват в протеста в София, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоянка Стойкова, председател на Регионалния съюз на превозвачите в Пазарджик. Тя обясни, че само част от автобусите ще са в столицата, останалите ще са в областния град Пазарджик. „До националния протест се стига след като не успяхме да променим предлаганите текстове в проекта за Закон за Българската автомобилна камара. Не може тя да има права по отношение на лицензионните режими и така да изземва функциите на Министерството на транспорта. Не може всички превозвачи да са в една структура, тъй като те имат различни дейности – товарните превозват стоки, а автобусните – пътници“, коментира Стойкова. Според нея въвеждането на висок членски внос за тази камара на практика косвено ще натовари и фирми, и пътници. Тя отбеляза, че сега протестът е обединил много от браншовите организации в товарните, автобусните и туристическите превози в страна.
В Пазарджик Автогарата бе затворена заради протеста. Точно в 11.00 часа бариерите за вход и изход на Автогарата бяха спуснати. Намиращите се на паркинга автобуси са с плакати „Протест“ на фона на националния трибагреник. Автобусите от градския транспорт се движат. Техният протест е символичен, тъй като целта е да не се предизвикват затруднения и да не се изнервят хората. Пътниците проявяват разбиране и смятат, че превозвачите имат право да защитят своите интереси. На Автогарата в Пазарджик са само автобуси, които обслужват междуселищни линии, които изчакват. От там обясниха, че повечето от превозвачите са заминали за столицата, за да се включат в протеста там. Недоволството на превозвачите е срещу проектозакона за Българската автомобилна камара.
Ваня НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Около 20 автобуса участват в протестно шествие в града по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Благоевград: Около 20 автобуса участват в протестно шествие в града по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. около 20 автобуса участват в протестно шествие в Благоевград по повод Законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Марио Богданов, представител на автобусния бранш от Благоевград. „Излизаме от Автогарата и продължаваме през кръговото кръстовище на „Джеймс Баучер“, след това към кръговото на „14-ти полк“, след това към Джамията, към кръговото кръстовище на Трето основно училище „Димитър Талев“, ЖП-гарата и завършваме на Автогарата. Планирано е шествието да продължи около 40 минути. Всъщност до момента няма никакво действие по изтеглянето на проектозакона, който е чисто лобистки и според мен е правен на тъмно. Този законопроект в по-голямата си част е преписан от Закона за автомобилните превози, след което е направен нещо като Устав на едно много неясна организация. Не е ясно точно каква организация ще бъде тази Българска автомобилна камара – браншова организация или нещо друго“, коментира той. Марио Богданов уточни, че по-голямата част от автобусите, които ще проведат шествието в Благоевград, ще бъдат от градския транспорт, а част от извънградските ще се включат в протестите в София.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи

Започна срещата в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи

25 Юни 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. В Министерския съвет започна срещата между премиера Бойко Борисов и протестиращите превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Представителите на бранша изразиха надежда за положителна позиция на премиера в защита на свободното сдружаване и стопанска инициатива. Те му благодариха, че е откликнал на поканата им да се срещнат.
Превозвачите протестират срещу законопроекта за Българска автомобилна камара. От резултатите от срещата зависи дали протестните действия ще продължат. В протестна готовност на площада пред храм „Св. Александър Невски“ са около 30 автобуса и десетки превозвачи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич: Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата

Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич: Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата

25 Юни 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Петрич. Около 7-8 автобуса от Петрич ще се включат в протестното шествие в столицата. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич. Той посочи, че засега на място няма да има протести в Петрич и малките населени места и няма да има спиране на автобусите по линиите. Сандъкчиев коментира, че засега основните протестни действия са в София, но според него ако нещата не се променят и този законопроект не бъде изтеглен, всичко ще стане много по-сериозно и мащабно и ще започне във всички градове. По думите му всички линии ще се изпълняват днес, но всички свободни автобуси са изпратени в София да вземат участие в шествието.
На въпрос какви действия ще предприемат след този протест, Чавдар Сандъкчиев отговори: „Това ще реши управлението на корпорацията, в която членуваме. Те ще кажат какви ще бъдат действията нататък, защото има хора, които преговарят в София, така че очакваме да се случват хубави неща, в смисъл да бъде изтеглен този законопроект и да бъдат обмислени наистина нещата. Надяваме се в крайна сметка всичко да свърши добре“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански: Всички автобуси по линията Сандански-София ще се включат в протеста срещу законопроекта за създаване на автомобилна камара

Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански: Всички автобуси по линията Сандански-София ще се включат в протеста срещу законопроекта за създаване на автомобилна камара

25 Юни 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Сандански. Всички автобуси по линията Сандански-София, ще се включат в националния протест в София срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански. По думите й в Сандански няма да бъдат предприети никакви протестни действия. Според нея това, което се предвижда да се направи с този законопроект ще бъде в ущърб и на бизнеса, и на хората.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Добрев, автобусен превозвач от Пазарджик: Създаваме необходимата организация за протеста в Пазарджик на превозвачите срещу проектозакона за Българската автомобилна камара

Иван Добрев, автобусен превозвач от Пазарджик: Създаваме необходимата организация за протеста в Пазарджик на превозвачите срещу проектозакона за Българската автомобилна камара

25 Юни 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Създаваме необходимата организация за протеста в Пазарджик на превозвачите срещу проектозакона за Българската автомобилна камара, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Иван Добрев, управител на клон на една от фирмите обществени превозвачи в област Пазарджик. Той обясни, че автобусите ще бъдат облепени с надписи „Протест срещу проектоззакона за БАК“ и с националния трибагреник. „Протестът ще продължи от 11.00 до 12.00 часа. Подали сме писмо до общината, за да видим дали може да направим и една кратка обиколка из града. По последни данни към нас ще се присъедини и фирмата, която осъществява градския транспорт в Пазарджик“, коментира Добрев. Той каза също, че автобусите на градския транспорт ще се движат по линиите си, но ще носят протестните надписи. „Няма да създаваме допълнително затруднение на хората“, обясни Добрев.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Автобусни превозвачи от Гоце Делчев ще се включат в протеста в столицата

Благоевград: Автобусни превозвачи от Гоце Делчев ще се включат в протеста в столицата

25 Юни 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Протестът на автобусните превозвачи в Гоце Делчев е започнал в 09,30 часа. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Евгени Кулев, представител на автобусния бранш от Гоце Делчев. Той посочи, че идеята е всички превозвачи да започнат да се събират в 09,30 часа на разклона за „Летището“ в Гоце Делчев, в посока София. Кулев допълни, че в 11,00 часа всички тръгват за София, където трябва да се включат в националното шествие.
Натали СТЕФАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Автобусните превозвачи в Кюстендил изпълняват по разписание пътническите превози

Кюстендил: Автобусните превозвачи в Кюстендил изпълняват по разписание пътническите превози

25 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Автобусните превозвачи в Кюстендил изпълняват по разписание пътническите превози. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Общинската автогара. Няма подадена информация за отменени автобусни линии или забавяне при тръгване и пристигане на рейсовете. Обстановката на автогарата е спокойна.
„Фокус” припомня, че в различни градове на страната се организират протестни шествия срещу предложения проект на закон за създаване на Българска автомобилна камара.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусните превозвачи в Сливен и Ямбол настояват за оттегляне на законопроекта за Българската автомобилна камара

Автобусните превозвачи в Сливен и Ямбол настояват за оттегляне на законопроекта за Българската автомобилна камара

25 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Сливенските автобусни превозвачи подкрепят недоволството на своите колеги от страната, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от фирма за пътнически транспорт. Ефективни протести няма да има, транспортните фирми продължават да настояват за оттегляне на законопроекта за Българската автомобилна камара. В Ямбол също настояват за оттегляне на законопроекта, по информация от Иван Господинов, представител на местна фирма за автобусни превози.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите остават на площада при храм „Св. Александър Невски“, дали протестните им действия ще продължат зависи от срещата с премиера Бойко Борисов

Превозвачите остават на площада при храм „Св. Александър Невски“, дали протестните им действия ще продължат зависи от срещата с премиера Бойко Борисов

25 Юни 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите автобусни и товарни превозвачи остават на площада при храм „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дали протестните действия ще продължат зависи от резултата от срещата между премиера Бойко Борисов и превозвачите, която е насрочена за 11.00 часа в Министерски съвет. В момента на площада са около 30 автобуса и десетки превозвачи. Те протестират срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Превозвачите са залепили лозунги на автобусите, които гласят: „Г-н Московски, къде сте?“, „Цецо, Миро, налагайте правилата си във вашия бизнес! За нас важат законите на Р България“, „Г-н Цацаров, законите в България важат ли за Столарски?“, „Не на първо частно транспортно министерство“, „Г-н Цветанов, нашият бранш е обединен повече от всякога, не искаме Месия“, „Г-н Борисов, „мишок“ или „котарак“ е Столарски?“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кузман Вълев, Корпорация на автомобилните превози: По-нататъшните действия на превозвачите ще продължат със спиране на превозите на пътниците в цялата страна

Кузман Вълев, Корпорация на автомобилните превози: По-нататъшните действия на превозвачите ще продължат със спиране на превозите на пътниците в цялата страна

25 Юни 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако законопроектът за създаване на Българска автомобилна камара не бъде оттеглен, по-нататъшните действия на превозвачите ще продължат със спиране на превозите на пътници в цялата страна. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Кузман Вълев, председател на УС на Корпорация на автомобилните превозвачи. Той коментира, че в град Карлово за момента няма организация за провеждане на протест на превозвачите. Протести ще има в цялата страна. Свободните автобуси ще участват в протеста, който ще се проведе в столицата, тъй като в Карлово има повече работнически превози. „Организирали сме протести в много от градовете, особено в по-големите окръжни градове. Не може насилствено да обединяваш превозвачите. По този начин се нарушава конституцията, нарушават се и други закони по този начин като законът за конкуренцията. Недопустимо е конкурент да контролира, да предлага и да отнема лиценз на конкурент“, каза Кузман Вълев. По думите му чрез закона се цели да се премахне конкуренцията и да се овладее целият транспорт. В този закон са прокарани лицензите, регистрацията и задължителното“, каза Кузман Вълев. Той коментира, че ще се предприемат всякакви действия, които са разрешени от закона.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Николов, автобусен превозвач: Ако законопроектът за Автомобилната камара не бъде оттеглен, това означава поетапно закриване на бранша

Пламен Николов, автобусен превозвач: Ако законопроектът за Автомобилната камара не бъде оттеглен, това означава поетапно закриване на бранша

25 Юни 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Ако законопроектът за Автомобилната камара не бъде оттеглен, това означава поетапно закриване на бранша. Това каза за Агенция „Фокус“ Пламен Николов – автобусен превозвач от Силистра и представител на Корпорацията на автобусните превозвачи в България.
„Днес протестираме против желанието на г-н Столарски да направи частно управление под формата на камара. Искат да направят така, че те да решават кой да работи в бранша и кой да не работи. Реално идеята е даването и отнемането на лиценз да бъде в частни ръце – да се сложни в частни ръце управлението на цял бранш“, каза още Николов и посочи, че това всъщност е право на държавата.
„Ако исканията ни за оттегляне на законопроекта не бъдат изпълнени, ще продължим с протестите и това означава поетапно закриване на бранша. Да го кажа направо – ако едно лице има в ръцете си властта да отстранява конкуренцията, как мислите, че ще се развие браншът. Правата, които са записани в този законопроект, буквално дават право за разчистване на конкуренцията“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, автобусен превозвач: Ако не постигнем желания резултат от срещата с премиера Бойко Борисов, протестните действия ще продължат

Магдалена Милтенова, автобусен превозвач: Ако не постигнем желания резултат от срещата с премиера Бойко Борисов, протестните действия ще продължат

25 Юни 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не сме готови и няма да бъдем готови да правим предложения по законопроекта за Българска автомобилна камара. Той е сбъркан изначално. Това каза пред журналисти Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Законопроектът дублира изцяло Закона за автомобилните превози. Такъв закон няма в нито една европейска страна“, заяви тя. „Ако законопроектът за Българска автомобилна камара стане факт, това ще бъде началото на едно голямо национализиране на цялата държава. Не смятам, че премиерът Бойко Борисов иска да постигне това“, коментира Милтенова. „Бизнесът, браншът трябва да вземат бъдещето в свои ръце. Това ще се случи след изтеглянето на законопроекта“, обяви тя. „Ако не постигнем желания резултат от срещата при премиера, протестните действия ще продължат“, каза още Магдалена Милтенова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с протестиращите превозвачи в 11.00 часа

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с протестиращите превозвачи в 11.00 часа

25 Юни 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов откликна на това, че искаме среща с него, за което сме му благодарни. Поканени сме да отидем на среща с него в 11.00 часа в Министерски съвет. Това каза пред журналисти Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След приключването на срещата ще знаем как ще продължим действията си по-нататък“, обясни тя. „Очакваме положителен развой на събитията. Премиерът да заеме положителна позиция в името на това браншът да се развива в правилната посока, да защити демократичните принципи на България за свободно сдружаване, свободна стопанска инициатива и развитие на всички сектори“, заяви Магдалена Милтенова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Константинов, автобусен превозвач: Твърдението, че Българската автомобилна камара ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината

Ивайло Константинов, автобусен превозвач: Твърдението, че Българската автомобилна камара ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината

25 Юни 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Твърдението, че Българската автомобилна камара ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината. Това каза за Агенция „Фокус“ Ивайло Константинов – автобусен превозвач от София, във връзка с внесения законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. „Исканията ни са този законопроект да бъде незабавно изтеглен, защото е порочен, не отговаря на очакванията на бранша и на нито едно от нашите изисквания. Твърдението, че камарата ще бъде обединител на бранша категорично не отговаря на истината, защото автобусният бранш днес е обединен повече от всякога. Всъщност няма представител от бранша, който да е запознат с този законопроект, и да не твърди, че той няма цели, различни от това да са в полза на авторите му“, каза още Константинов и посочи, че ако исканията им не бъдат изпълнени, превозвачите ще продължат с нови протести. „Не мога да говоря от името на всички, но доколкото знам, ако законопроектът на бъде оттеглен, в четвъртък – 28 юни, ще има отново протест, а след това и други“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галя Топалова, автобусен превозвач: Имаме разбиране от всички парламентарни групи относно Автомобилната камара, ще заявим желание за среща с премиера Борисов

Галя Топалова, автобусен превозвач: Имаме разбиране от всички парламентарни групи относно Автомобилната камара, ще заявим желание за среща с премиера Борисов

25 Юни 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Имаме разбиране от всички парламентарни групи относно Автомобилната камара, ще заявим желание за среща с премиера Борисов. Това каза за Агенция „Фокус“ Галя Топалова – автобусен превозвач от София. „Протестираме срещу законопроекта, който е внесен в Народното събрание, за създаване на Българска автомобилна камара, тъй като той притеснява всички фирми, защото там е сложено обучението, сложени са лицензите и има задължително членуване. И другото е, че включва двете камери – тоест, и товарни, и автобусни превози в едно. Винаги сме настоявали, че трябва да бъдат две отделни браншови организации. Както и членуването да не бъде задължително, тъй като това не е машина за пари. Притеснява ни, че всички контролни функции са дадени на тази камара“, каза още Топалова и изрази надежда, че исканията им ще бъдат изпълнени.
„Виждаме разбиране от всички парламентарни групи. Чакат ни за диалог и ние също чакаме“, обясни тя и посочи, че предстои днес да бъде заявено желание за среща на представители на бранша с министър-председателя Бойко Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова: Законопроектът за Българска автомобилна камара е против демокрацията и ще протестираме, докато не бъде оттеглен

Магдалена Милтенова: Законопроектът за Българска автомобилна камара е против демокрацията и ще протестираме, докато не бъде оттеглен

25 Юни 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за Българска автомобилна камара е против демокрацията и ще протестираме, докато не бъде оттеглен. Това каза за Агенция „Фокус“ Магдалена Милтенова - член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.
Милтенова припомни, че протестните действия на превозвачите са срещу внесения законопроект за Българска автомобилна камара. „И нашето искане е този законопроект да бъде изтеглен. Ще продължим да протестираме, докато исканията ни не бъдат изпълнени. Няма как да отстъпим от позицията си, защото това, което се случва, е недопустимо, скандално, противоконституционно, против демокрацията в нашата страна, така че ще отстоим позицията си, докато законопроектът не бъде оттеглен“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите превозвачи се събират на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“

Протестиращите превозвачи се събират на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“

25 Юни 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите автобусни превозвачи започнаха да се събират на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На площада са около 20 автобуса. Превозвачите протестират срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. В него е заложено камарата да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Протестът е насрочен за 10.00 часа. Очаква се в шествието на протестиращите в 11.00 часа да се включат 250 автобуса и 50 товарни камиона.
На автобусите са сложени плакати с надписи: „Обединени срещу приватизацията на бранша“, „НЕ! на първото частно транспортно министерство!!!, „Г-н Московски, къде сте?“, „Г-н Цветанов, нашият бранш е обединен повече от всякога. Не искаме месия!!!“, „Г-н Иванов, вносителю, вече измисли ли мотивите?, „Г-н Борисов, „мишок“ или „котарак“ е Столарски???“, „Г-н Борисов, идват избори“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боряна Тенчева, автобусен превозвач: Няма да спрем с протестите, докато законопроектът за Българска автомобилна камара не бъде оттеглен

Боряна Тенчева, автобусен превозвач: Няма да спрем с протестите, докато законопроектът за Българска автомобилна камара не бъде оттеглен

25 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма да спрем с протестите, докато законопроектът за Българска автомобилна камара не бъде оттеглен. Това каза за Агенция „Фокус“ Боряна Тенчева – автобусен превозвач от Хасково.
„Протестираме против създаването на Българска автомобилна камара, тъй като всъщност вече има изградена такава държавна структура. И ние сме против изграждането на втора паралелна такава. Плюс това е неуместно и неудобно един колега да контролира друг и да издава лицензи. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще последват нови стачни действия. Няма да спрем с протестите, докато не оттеглят законопроекта“, каза още Тенчева и посочи, че Хасково ще се включи в протестните действия в София с един автобус.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Автобусните превозвачи в града излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Перник: Автобусните превозвачи в града излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните превозвачи в града излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това каза за Агенция „Фокус“ Магдалена Милтенова - член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.
Милтенова уточни, че в шествието ще се включат всички превозвачи, които в момента са на работа в града. „То ще тръгне в 10.45 часа от началната спирка на автобусния транспорт, ще продължи до сградата на общината и обратно по същия маршрут”, oбясни тя и посочи, че Перник ще се включи и в протестните действия в София с 25 автобуса.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Автобусните превозвачи от града протестират символично срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Смолян: Автобусните превозвачи от града протестират символично срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Смолян. Автобусните превозвачи от Смолян протестират символично срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това заяви за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Бояджиев – изпълнителен директор на транспортна фирма, която е член на Сдружението на автобусните превозвачи. Автобуси от Смолян няма да се включат в протестното шествие в София, но всички се движат с надписи „Протест“, в знак на подкрепа към колегите си от страната и напълно подкрепят исканията им, поясни Бояджиев.
От сектора настояват проектозаконът за Българска автомобилна камара да бъде оттеглен от вносителите. В него е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестно шествие против създаването на автомобилна камара ще се проведе в града

Пловдив: Протестно шествие против създаването на автомобилна камара ще се проведе в града

25 Юни 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестно шествие против създаването на автомобилна камара ще се проведе в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Веселин Дошков, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи и управител на фирма за автобусни превози в Пловдив. Шествието ще започне от 11.00 часа и в него се очаква да се включат около 20 автобуса и 20 таксита. „Имаме подкрепа и на колегите от таксиметровия бранш“, каза Веселин Дошков. Той коментира, че очакванията след днешния ден са да бъде оттеглен внесения законопроект на Българската автомобилна камара. „Законът е безпринципен и лобистки и цели, преди всичко, да остави подчинени автобусните превозвачи на товар“, каза Веселин Дошков. По думите му, ако това не се случи, ще се стигне до преустановяване на обслужването на линиите от общинска област и републиканска транспортна схема. Не за час и половина, както беше обявено преди, а за дни.
Днешното протестното шествие в Пловдив ще започне от Кукленско шосе, надлез „Родопи“, ще премине по булевард „Цар Борис III Обединител“, през центъра на града, мостът над река Марица, на колелото на Панаира ще свие в ляво по булевард „България“ и ще приключи на автогара „Север“. Протести се очакват и в други градове от страната.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с протеста на превозвачите

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с протеста на превозвачите

25 Юни 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с проява на Национално сдружение на българските превозвачи на 25 юни, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 9.00 часа до приключване на мероприятието на 25 юни се разрешава паркирането на товарните автомобили, участващи в шествието на крайна дясна пътна лента на АМ “Тракия“ и бул. „Цариградско шосе“ между „Черната котка“ и бул. „Брюксел“ в посока център. Товарните автомобили имат право да паркират извън обхвата на спирките на градския транспорт и зоните за престрояване. Изтеглянето на товарните автомобили ще започне в 11.30 часа по бул. „Цариградско шосе“ през детелината с бул. „Брюксел“ в посока магистрала „Тракия“. Спирането и ограничаването на движението да става само при необходимост, поетапно и по преценка на отдел „Пътна полиция“ СДВР.
От 9.00 часа до приключване на мероприятието се разрешава паркирането на автобусите, участващи в шествието на крайна дясна лента на бул. „Цариградско шосе“ между 7-ми километър и отклонението откъм бул. „М. Еминеску“ в посока център, извън обхвата на спирките на масовия градски транспорт и зоните за престрояване. От 7.00 часа до приключване на мероприятието се забранява паркирането с изключение на автобусите, участващи в шествието на севрозападната част на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на югоизточната част на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. “Шипка“.
Шествията ще преминат по следните маршрути:
- от 11.00 часа от пл. „Св. Александър Невски“ по ул. „15 –ти ноември“, надясно по бул. „Цар Освободител“, надясно по бул.“Кн. Мария Луиза“до Централна автогара София.
- от 11.30 часа от бул. „Цариградско шосе“ по бул. „Цар Освободител“ надясно по бул. „Кн. Мария Луиза“ до Централна автогара София.
Шествията ще приключат в 14.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автобусни и товарни превозвачи излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

Автобусни и товарни превозвачи излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара

25 Юни 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Автобусни и товарни превозвачи излизат на протестно шествие срещу законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Протестът е под надслов „Обединени срещу приватизацията на бранша“ и ще се проведе от 10.00 до 13.30 часа в столицата. То е организирано от Национално сдружение на българските превозвачи, Камара на автомобилните превозвачи в България, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Национален съюз на превозвачите, Браншови съюз за стопанска инициатива, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Българска автотранспортна асоциация, Национална транспортна камара, Съюз за иновации в автомобилните превози, Асоциация за безопасност и култура в автомобилните превози и Сдружение на превозвачите за подготовка и квалификация в автомобилния транспорт. В шествието ще се включат 250 автобуса и 50 товарни камиона.
На площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и по продължението на бул. „Цариградско шосе“ от страната на хотел „Плиска“ до разклона за ж.к. „Дружба“ ще бъдат разположени автобуси. Преди разклона за ж.к. „Дружба“ покрай двореца „Врана“ и по автомагистрала Тракия до комплекс „Черната котка“ ще бъдат разположени камиони. В 11.00 часа шествието ще потегли от площада пред храм паметника „Св. Александър Невски" и ще премине през бул. „Цар Освободител" и бул. „Мария Луиза" до Централна автогара- София. Автобусите ситуирани по бул. „Цариградско шосе" ще потеглят в 10.50 часа през „Орлов мост“ и бул. „Цар Освободител" до пл. „Народно Събрание“, където ще се присъединят към първия поток. Товарните автомобили ще продължат по бул. „Цариградско шосе“ до кръговото при Площад на авиацията, където ще приключат шествието си.
От сектора настояват проектозаконът за Българска автомобилна камара да бъде оттеглен от вносителите. В законопроекта е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми.
Освен в столицата протести ще има и други градове от страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи от Пазарджишки регион излизат в понеделник на протест срещу проектозакона за Българската транспортна камара

Превозвачи от Пазарджишки регион излизат в понеделник на протест срещу проектозакона за Българската транспортна камара

23 Юни 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Превозвачите от Пазарджишки регион ще се съберат на протест срещу проектозакона за Българската транспортна камара в понеделник в 11.00 часа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоянка Стойкова, председател на Регионалния съюз на превозвачите в Пазарджик. Тя обясни, че още се уточнява точното място на протеста – дали да бъде в района на новата Автогара или в центъра на града. „Ще се съберат не само автобусни превозвачи от междуселищните линии, но и от градския транспорт, а също и товарни превозвачи, защото не приемаме проектозакона в този му вид“, каза също Стойкова. Тя уточни, че по същото време ще се проведе и протестът в София, където ще се включат и превозвачи от региона, но само с отделни транспортни средства, защото е невъзможно всички да пристигнат в столицата. Според Стойкова още не е ясно колко точно ще бъдат транспортните средства, които ще пристигнат в Пазарджик. „Това е гражданско неподчинение, но няма да се блокират пътища или да се пречи на движението“, обясни Стойкова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова: Автобусните превозвачи ще продължат да протестират, ако законопроектът за Българската автомобилна камара не бъде оттеглен

Магдалена Милтенова: Автобусните превозвачи ще продължат да протестират, ако законопроектът за Българската автомобилна камара не бъде оттеглен

23 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Автобусните превозвачи ще продължат да протестират, ако законопроектът за Българската автомобилна камара не бъде оттеглен. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. Тя каза още, че законопроектът съдържа много възможности за корупционни практики. Според нея той е вреден за обществото като цяло, защото промените ще рефлектират върху потребителите и ще доведат до повишаване на цените. „От една страна ние трябва да плащаме членски внос в камарата. От друга страна трябва да плащаме и такса за обработка на документи за лицензи, които до сега не сме заплащали. Досега сме заплащали само една такса към Министерството на транспорта за издаване на лиценз по тарифите, обявени от Министерството. Към тези тарифи се добавя допълнителната административна тежест - плащане на членски внос и плащане на такса за извършените услуги от камарата. Тази камара ще извършва услуги само към своите членове. Това е дейност със социален характер и всеки един лев, който идва върху нея, засяга пряко потребителите на услугата т.е. ще доведе до увеличение на цените“, каза тя. Магдалена Милтенова добави, че предвидения за 25 юни протест на автобуси ще се проведе, но няма да е центриран само в столицата. „250 автобуси и 150 товарни автомобила ще участват в протеста в София. След протеста ще се направи среща с браншовите организации", каза още тя. Протестът ще започне от 10.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски“ и ще продължи до 13.30 часа. Милтенова каза още, че целта на протеста не е да създаде неудобство на гражданите, а да защити позицията на превозвачите. „Има опция на 28 юни да има следващ протест, ако от този в понеделник няма резултат", допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.