НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Новият турски парламент ще положи клетва

Anadolu Agency: Новият турски парламент ще положи клетва

7 Юли 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатите в новия парламент на Турция, избран след гласуването на 24 юли, ще положат клетва, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Правилата на законодателният орган в Анкара предвиждат новоизбраните народни представители да положат клетва в тридневен срок след обявяване на официалните резултати от изборите. Председателят на Върховния избирателен съвет на Турция Сади Гувен направи това в сряда, 4 юли. Поради тази причина депутатите ще изпълнят процедурата две седмици след гласуването.
Най-възрастният депутат - Дениз Байкал от Републиканската народна партия (РНП), който скоро ще навърши 80 години, ще председателства церемонията по полагане на клетва на новия парламент.
Агенцията подчертава, че държавният глава Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва в понеделник, 9 юли. Това ще бъде първата му след преминаването на страната от парламентарна към президентска система на управление. След това се очаква той да обяви новия кабинет на опозицията. Церемонията ще се проведе в следобедните часове в сградата на парламента в Анкара, разкриха източници. По-късно ще бъде организирана и втора в президентския комплекс, с която ще бъде отпразнуван преходът към новата система на управление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Кабинетът на турския президент ще бъде обявен на 9 юли

Anadolu Agency: Кабинетът на турския президент ще бъде обявен на 9 юли

5 Юли 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветникът на турския държавен глава Ибрахим Калън обяви, че съставът на новия президентски кабинет ще бъде обявен на 9 юли, предава Anadolu Agency.
Според думите на Калън, „първият президентски декрет ще бъде издаден в периода между церемонията по даването на клетва и обявяването на състава на президентския кабинет“.
Клетвата на Ердоган трябва да се състои на 9 юли.
„След церемонията, президентът ще посети Аниткабир (мавзолея на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк)“, добави той, като уточни, че в 18:00 часа в същия ден ще се състои и инаугурационната церемония. На нея ще присъстват няколко чуждестранни лидери и високопоставени официални лица, както и множество представители на турското общество.
Изборите на 24 юни, припомня „Анадолската агенция“, отбелязват преминаването на Турция от парламента към президентска форма на управление.
Съгласно данните от турският Върховен изборен съвет (ЦИК), Ергодан е спечелил вота с 52,5% от гласовете на избирателите.
В изборите за нов състав на парламента, „Народният съюз“, съставен от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ на Ердоган и „Партията на националистическото движение“, спечели 53,6% от гласовете.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган и Девлет Бахчели са се разбрали да не удължават състоянието на извънредно състояние в Турция

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган и Девлет Бахчели са се разбрали да не удължават състоянието на извънредно състояние в Турция

28 Юни 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие председателя на Партията за национално движение Девлет Бахчели в президентския комплекс „Баштепе“ в Анкара. По време на първата им среща след изборите в неделя, лидерите се разбраха да не удължават състоянието на извънредно положение, наложено в страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г., пише Daily Sabah.
Изданието съобщава това без да предостави детайли, а също така не уточнява източниците си.
По-рано този месец Ердоган заяви, че състоянието на извънредно положение ще бъде вдигнато, ако спечели изборите. То позволява на Ердоган и на неговото правителство да заобикалят парламента при приемането на нови закони и им позволява да ограничават определени права и свободи. Според тях тези мерки са необходими за справяне със заплахите за сигурността.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Новият парламент на Турция ще проведе първата си сесия на 8 юли

Anadolu Agency: Новият парламент на Турция ще проведе първата си сесия на 8 юли

27 Юни 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият парламент на Турция ще проведе първата си пленарна сесия на 8 юли, три дена след като Върховната избирателна комисия на страната ще оповести официално крайните резултати от изборите на 24 юни, предава Anadolu Agency.
Депутатът от Народнорепубликанската партия Денис Байкал, 80-годишен, ще председателства събранието като действащ говорител.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, както и новите депутати, ще се закълнат в парламента на 8 юли.
Според официални резултати от изборите в неделя, Партията на справедливостта и развитието е спечелила 295 места в 600-местния парламент. Народнорепубликанската е на второ място със 146 места, Демократическата партия на народите е спечелила 67 места, Партията на националното действие 49, а „Добрата партия“ 43 места.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский Комсомолец": Какво привлича избирателите у Реджеп Тайип Ердоган

"Московский Комсомолец": Какво привлича избирателите у Реджеп Тайип Ердоган

27 Юни 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Какво привлича избирателите у Реджеп Тайип Ердоган, пише руският вестник "Московский Комсомолец"
Ердоган крачи уверено от 2002 година насам и печели победа след победа, като не избира най-лесния път. Например, за да се промени формата на управление от парламентарна към президентска република, Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието след почти десетилетие на отчаяна съпротива на опозицията, той организира и спечели на референдума през 2017 година, на базата на народната воля.
Перспективата за фиаско се появява пред Ердоган повече от веднъж, но всеки път е успявал да обърне ситуацията в своя полза и дори да извлече дивидент.
Въпреки това, преместването на изборите с повече от година напред – на 24 юни 2018, вместо на 3 ноември 2019 г. - беше прието от опозицията ясно: властта е на път да загуби контрол и затова бърза да бъде преизбрана преди по-нататъшно влошаване на ситуацията.
Наскоро стана очевидно за настоящата власт, че не се справя особено успешно, поне в икономическата сфера.
Икономиката на мегастроежите служи като витрина на Ердоган и неговите поддръжници, но и служи като важна точка на социалния договор. Според него икономическият растеж на страната и паралелното нарастване на благосъстоянието на населението се разглежда като разумна цена за някои неудобства, включително вертикализацията на властта, както и нарастването на ролята на религията в една светска държава досега.
Неудобствата през последните месеци, от гледна точка на извънредно положение, в сила от опита за военния преврат на лятото 2016 г., за обикновените граждани станаха повече.
А удобствата, от своя страна, значително значително понамаляха: стойността на националната валута спрямо долара и еврото спадна значително, което доведе до увеличение на цените - първо на вносните стоки, а след това, заради закупуването от чужбина на енергийни ресурси - на горивата, храната и други популярни продукти. Инфлацията след период на относителна стабилност отново започна да се измерва в двойни цифри.
Проактивна външна политика на страната по границите й, доведе до значителни усложнения между Турция и Запада. Криза избухна с "образцовия стратегически партньор" САЩ, една от най-дълбоките в съвременната история.
Пред Турция силно се затръшна вратата на стаята за преговори на ЕС, където от 2005 г. насам текат активни дискусии за пълноправното членство в Съюза.
През декември 2015 г. се сринаха, но до лятото на 2016 г. бяха възстановени отношенията с Русия. Въпреки това, сега бившият ентусиазъм на руското ръководство е заменен от предпазлив и прагматичен подход. И въпреки редица важни съвместни проекти, в това число газопровода "Турски поток" и АЕЦ "Аккую", всички турски усилия да се възстанови безвизовия режим на влизане в Русия, се оказаха неуспешни
Сринаха се, бяха възстановени и почти пак се сринаха отново под тежестта на "Палестинското досие" отношенията с държавата Израел - през последно време един от основните регионални партньори на турската република.
Егейското и Средиземно море отново се превърнаха в място за показване на мускули в борбата за контрол над оспорваните острови и местните енергийни ресурси. Старият кипърски въпрос се раздвижи и после замръзна на място. Но потока от бежанци тече и продължава да се стича към Турция - бежанците от региона, в това число на сирийците, които, според официални данни, "идват в големи количества" и са разпръснати в цялата страна, са над 3,5 милиона души.
В Турция неудовлетворените гласове започнаха да се чуват по-често за външнополитическата изолацията на страната, на която само участниците в споразумението от Астана - Русия и Иран - останаха приятели. Но в най-добрите времена Турция се идентифицираше и възприемаше отвън като неразделна част от западния свят. Идеята за евразийството се появи много по-късно и не получи много популярност.
Резултатите от външните проблеми не се забавиха да се върнат в турската икономика като бумеранг. От американската страна започнаха да се появяват заплахи за налагането на санкции - първо за доставка на въоръжение. Негативната перспектива за бъдещето на Турция и падането на нейните кредитни рейтинги във водещите рейтинг агенции в света и заканите турските лидери за "атака срещу чуждестранните врагове" правят значително по-труден достъпа на турските фирми до заемен капитал и имат отрицателно въздействие върху притока на преки чуждестранни инвестиции.
Паричните потоци, които досега въртяха зъбните колела на турската икономика, се втурнаха към изхода и това създаде затруднения за формиране на бюджетния баланс и принуди правителството да мисли отново за парите на МВФ, с който преди Турция няколко години тържествено си взе сбогом.
И при тези условия, властите през април 2018 г. обявиха предсрочните президентски и парламентарни избори.
Като главна обосновка президентът Ердоган посочи продължаващите регионални предизвикателства и необходимостта от преодоляване възможно най-скоро на политическата несигурност, завършване на прехода от парламентарна към президентска форма на управление. Това означава спешно прехвърляне на цялата изпълнителна власт на силните ръце на президента от министър-председателя, заедно с ликвидацията на пост на последния.
Опозицията, която дори нямаше време да се подготви правилно за предсрочните избори, усети историческия шанс, който й се предостави.
Петима опозиционни кандидати за президентския пост се надяваха президентът Ердоган да отиде на втория тур. И вече там може да се случи всичко. Също така самите опозиционни партии възнамеряваха да се борят за места в парламента, прекъсвайки дългосрочната хегемония на Партията на справедливостта и развитието(ПСР).
Резултатът от изборите обаче ги изненада Въпреки констатациите на многобройни проучвания на общественото мнение, които показват, че хората са уморени от 16-те години власт на ПСР и демонстриране на трайно желание в турското общество за промяна, особено в трудна икономическа и политическа ситуация, Ердоган и управляващата партия спечелиха отново. Победата бе спечелена в почти всеки град във всяка провинция на страната. И по такъв уверен начин, че дори опозицията, изненадана от резултатите, отказа да протестира.
Принудителната коалиция на управляващата партия с националистите като цяло се превърна в единствената сянка в безусловната победа на Ердоган, което удължи правомощията му поне още 5 години. В резултат на това периодът на непрекъсната власт през 2023 г. ще бъдат безпрецедентен в 100-годишната история на Република Турция, продължаваща 21 години. Нека размишляваме: една пета от историята на самата страна!
И това показва, че Реджеп Тайип Ердоган е намерил универсален ключ към сърцата на съгражданите, който работи въпреки откровено негативната конюнктура и ожесточена съпротива от противниците. Ами, последните, по всякакви причини, не могат да се похвалят с такова дълбоко разбиране за характера на турските избиратели и способността да ги консолидират около себе си дори при най-благоприятните условия за това.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган се фокусира върху новия си кабинет след изборите

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган се фокусира върху новия си кабинет след изборите

26 Юни 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговите топ съветници са започнали да работят върху изграждането на нова правителствена структура и нов кабинет в съответствие с новата президентска система, която ще влезе в сила, след като президентът изрече своята клетва на 8 юли, пише турският вестник Hurriyet.
Президентът проведе среща в работния си офис в Истанбул с участието на министър-председателя Бинали Йълдъръм, министри и старши членове на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
Ердоган беше избран за президент на Турция в изборите на 24 юни с 52.6 процента от гласовете. Върховната избирателна комисия заяви, че финалните изборни резултати трябва да бъдат обявени на 5 юли, което предоставя възможност за турския парламент да се събере на 8 юли за церемония за полагане на клетва.
В такъв случай новата правителствена структура в съответствие с новата система трябва да бъде оформена преди 8 юли, така че Ердоган да може да назначи своите вицепрезиденти, 16 министри и началници на девет съвета и четири офиса.
„Приемаме много ясна и гъвкава система с ефикасни механизми за отстраняване на проблеми и вземане на решения“, заяви Махир Юнал, заместник-председател и говорител на ПСР, пред държавната телевизия „TRT“ в интервю във вторник.
Основната разлика между предишната система и новата е фактът, че висшата бюрокрация ще поеме риск в изпълнението на работните си задължения, тъй като ще бъде директно назначавана от президента, заяви Юнал.
В отговор на въпрос за устройството на новия кабинет, той заяви че крайното решение ще бъде взето от Реджеп Ердоган.
„Може да има лица от бизнес средите, културата и спорта. Може да има хора, които са живели в чужбина, но които познават и света, и Турция много добре. Важно е да се устрои държавното управление с логиката на организационно управление и да бъде освободена от политически баланси“, допълни Юнал.
Въпреки, че Ердоган е фокусиран върху новото правителство, той също е инструктирал партията си внимателно да изследва изборните резултати от 24 юни и да му докладва с разширен анализ върху това, защо гласовете на партията са намалели. В изявление след срещата турският президент призна, че представянето на ПСР е било сравнително слабо в парламентарните избори, тъй като тя не е успяла да си осигури обикновено мнозинство в следващия парламент. „Получихме съобщението. Ще коригираме недостатъците и ще се изправим пред вас в бъдещето“, заяви Ердоган в първото си изявление след изборите на 25 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент: САЩ уважават решението на турските избиратели

Държавният департамент: САЩ уважават решението на турските избиратели

26 Юни 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Късно в нощта срещу вторник, от Държавния департамент на САЩ обявиха, че уважават избора, който са направили турските избиратели на президентските и парламентарните избори в неделя, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Уважаваме решението на турските избиратели и очакваме с нетърпение да продължим да градим конструктивни отношения с президента (Реджеп Таийп) Ердоган, с когото се сблъскваме с общи предизвикателства“, заявиха от Държавния департамент пред „Анадолската агенция“ чрез съобщение.
В изявлението се казва още, че САЩ насърчава всички избрани турски представители, включително президента Ердоган, да представляват различните възгледи на всички турски граждани и да укрепят демокрацията в Турция.
Изданието припомня, че в неделя Турция избра нов президент и нов състав на парламента. Настоящият държавен глава спечели изборите с 52,58% от гласовете, а основният му опонент Мухарем Индже получи 30,64% от вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Предизборната кампания, а не самият изборен ден, оказва влияние върху резултатите на изборите в Турция

Кристиан Вигенин, БСП: Предизборната кампания, а не самият изборен ден, оказва влияние върху резултатите на изборите в Турция

26 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Предизборната кампания, а не самият изборен ден, оказва влияние върху резултатите на изборите в Турция. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Кристиан Вигенин, един от наблюдателите към мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и секретар на ПГ на "БСП за България" по повод президентски и парламентарни избори в Турция. Той уточни, че въпреки засиленото полицейско присъствие, забавящо гласуването, изборният процес в Турция е протекъл без сериозно напрежение в избирателните комисии и сред избирателите.
„Оттук нататък Турция ще бъде управлявана от силно концентрирана в ръцете на един човек власт както от гледна точка на президентските правомощия, така и в Парламента, където макар Партията на справедливостта и развитието да няма собствено абсолютно мнозинство, заедно с коалиционния си партньор от тези избори ще имат едно комфортно мнозинство. Не може да има ревизия на тези резултати. Още повече, че дисциплиниращ ефект в самия изборен ден имаше и фактът, че поне две или три цялостни паралелни преброявания, а дори според опозицията резултатите от тях не се различават сериозно от официално обявените резултати“, обясни Кристиан Вигенин и добави, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и партията му са използвали непропорционално административния ресурс, което е ясен знак за липсата на равнопоставеност по време на кампанията. Той уточни, че нарушенията обаче не са в мащаб, който да постави под съмнение крайните резултати от изборите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Турция – избори в условия на извънредно положение

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Турция – избори в условия на извънредно положение

26 Юни 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 24 юни, в обстановка на безпрецедентни мерки за сигурност, в Турската Република се проведоха предсрочни президентски и парламентарни избори. Първоначално изборите трябваше да се проведат през ноември 2019 година, но на 18 април президентът Реджеп Таийп Ердоган, в стремежа си да укрепи своите позиции, обясни, че трябва да се проведат предсрочни избори година и половина по-рано, пише експертът на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ и научен сътрудник в Центъра за изучение на Кавказ, Централна Азия и Урало-Поволожието към ИВ на РАН в статия, представена без редакторска намеса.

В Турция продължава да е в сила продължаваното на всеки три месеца извънредно положение. На 22 юни бе обявено, че в Анкара са задържани 14 члена на терористическата групировка „Ислямска държава“, а на следващият дан – още 21 човека, свързани с „терористичната организация на Фетулах Гюлен“, Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и „Джебхат ан-Нусра“.

В хода на президентските избори основната борба беше между Ердоган и лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже. Кандидатираха се още бившият министър на вътрешните работи Мерал Акшенер (от основата наскоро „Добра партия“). Темел Карамаллаоглу (Партия на благополучието), Догу Перинчек (Партия „Родина“) и продължаващия да е в затвора Селахатин Демирташ (Партия за демокрация на народите).

Скоротечната предизборна кампания имаше наситен емоционален характер. Социолозите даваха различни прогнози относно възможността за втори тур на президентските избори, но вече е ясно, че такъв няма да има. Съгласно предварителните данни, които съвсем скоро станаха и официални, при традиционно висока избирателна активност действащият президент Ердоган одържа уверена победа, набирайки повече от 52 процента от гласовете. В изказването си през нощта на 25 юни в Истанбул, той обяви: „Избирателна активност от 90% - това е рекорд, това е показател и урок по демокрация за всиччки. Народът изрази своята воля. Трябва да оставим цялото напрежение от предизборната кампания и с решимост да продължим напред. Надявам се, че никой няма да хвърля сянка върху нашата избирателна система и да и нанася вреда, за да скрие собствения си неуспех“.

В хода на предизборните турнета държавният глава, който управлява от близо 16 години (първо като премиер, а след това като президент) акцентура вниманието върху промените в страната. В Турция водят политика на заместване на вноса в сферата на отбраната. СПоред думите на Ердоган, за 16 години броят на проектите в тази сфера се е увеличил от 66 до 600, а общата им стойност е нараснала до 43 млрд. долара. В момента делът на местното производство в общата структура на военнопромишления комплекс на Турция е 65%, докато през 2002 година този показател е бил 20%.

Ердоган обещава да постави Турция на едно ниво с такива държави, като САЩ и Русия. Това до голяма степен отразява настроенията на народа, които се формират включително и от победите във военните операции извън пределите на турските граници и по-конкретно в Сирия („Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“). Повечето турски граждани са уверени, че страната им задава еталон за държавно строителство за другите страни от Близкия Изток. Все повече се засилва религиозният компонент в държавната идеология, което може да се забележи в облика на турските градове, включително някога напълно „европейския“ Истанбул.

В същото време получилият около 30% от гласовете лидер на светските „народни републиканци“ Мухарем Индже стана по удачен избор за „наследниците на Ататюрк“ от неговия предшественик Кемал Кълъчдароглу. Според оценките, на митингите на НРП в Истанбул и Измир се събираха стотици хиляди, ако не милиони хора. Сред предизборните обещания на Индже беше и отмяната на действащия от близо две години режим на извънредно положение. Насочвайки вниманието си върху икономическите проблеми, лидерът на НРП обещаваше да построи нови промишлени предприятия и да създаде нови работни места. Съгласно резултатите от неотдавнашно изследване на общественото мнение, повече от половината граждани смятат, че най-голямата заплаха за тяхното благополучие е положението в икономиката (тероризмът е далеч на второ място). Опонентите на Ердоган сочат и влошеното положение с продоволствената сигурност. Болезнен за страната продължава да е и кюрдския проблем и лидерът на НРП говореше, че има план за неговото разрешаване, вярно, без да разкрива детайли. Друго от предизборните обещания на Индже беше възстановяването на прекъснатите през 2012 година дипломатически отношения със Сирия.

Едновременно с президентските се състояха и парламентарни избори, на които успехът съпътства оглавяваната от Ердоган „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), в коалиция с Партията на националистическото действие. Съгласно официалните данни, управляващата ПСР получава повече от 42% от гласовете, националистите – повече от 11%, „народните републиканци“ около 23% и Партията за демокрация на народите 11,5%.

„Това са най-критичните избори в историята на Турция. Страната в момента преживява един от най-трудните периоди в развитието си. В републиката се сменя формата на държавно управление. Надявам се, че днешното гласуване ще стане залог за по-нататъшното развитие на страната“, смята министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу.

През април 2017 година се състоя референдум за внасяне на поправки в Конституцията на Турция, на който гражданите санкционираха преминаването на страната към президентска форма на управление. От сега нататък един човек може да служи два президентски мандата по пет години. Освен това, държавният глава има право да разпуска парламента без каквито и да е причини и да назначава предсрочни избори. Един интересен нюанс: ако парламентарно мнозинство вземе решение за предсрочни избори по време на втория петгодишен мандат на президента, то текущият не се зачита и президентът има право да бъде избран повторно. И ако парламентарното мнозинство е формирано от партията на президента, се появява възможността един човек да остане пожизнено на президентския пост. Премахва се поста министър-председател и на негово място се появяват назначавани от президента заместници, подотчетни не на парламента, а на президента, който съвместява пълномощията на държавен глава и глава на изпълнителната власт. Броят на депутатите във Великото народно събрание (парламента) на Турция се увеличава до 600 души, като вече можеш да станеш кандидат за депутат не на 25, а на 18 години. С това физиономията на „турката демократическа революция“, за която, излъчвайки увереност в победата й, говореше Ердоган на митинг в истанбулския избирателен район Ускюдар, придобива завършена форма.

Решението за провеждане на предсрочни избори в най-кратки срокове „бе взето както на базата на вътрешнополитическата реалност, така и на фона на събитията в Близкия Изток и крайграничните зони... Появяването и на най-малката политическа, военна или икономическа слабост в Турция, ще предостави на САЩ и другите сили възможно да провеждат действия, целящи промяната на демографската ситуация в региона“.

Но, независимо от войнствената антизападна риторика на турския лидер, не трябва да се очаква радикална промяна във външнополитическия курс на Анкара. На същия принцип, мащабните акции в подкрепа на палестинците в Газа съвсем не означават разваляне на споразуменията с Израел. Сътрудничеството с Русия, както и по-рано, ще бъде движено най-вече от интересите на турския бизнес и големите корпорации (и конкретно енергийните и военно-промишлените). Министърът на отбраната Нуретин Чанкълъ оценява исканията на Вашингтон Турция да се откаже от придобиването на руски системи за противоракетна и противовъздушна отбрана С-400 като „шантаж“‘. След като Доналд Тръмп въведе загадителни мита на редица стоки и Анкара реагира с ответни мерки, пред икономическите отношения между Турция и САЩ се появяват нови предизвикателства. В същото време американската администрация не изоставя опитите си да укрепи взаимодействието с Турция в Северна Сирия, включително и за сметка на кюрдските отряди „Съюз на демократичните сили“ (СДС). Вашингтон, както и по-рано разчита да разруши сътрудничеството между Москва, Техеран и Анкара, което цели превеждането на въоръжения конфликт в стадий на политически преговори. Що се касае до трансформацията на „зоните на деескалация“ в Източна Гута, Ер Растан и Източен Каламун, където бяха представени протурските групировки, турската страна се вслуша в мнението на Москва, но остава още и ключовата северозападна провинция Идлиб, където са възможни изненади. Не бива да се забравя, че Ердоган е сред политиците, които подкрепиха удара на Западната коалиция по Сирия в нощта срещу 14 април, така че диалогът между Москва и Анкара върви нелесно. Той може да има определен отзвук и в Южен Крим, а може би и в Крим и други части на постсъветското пространство. На 12 юни в Ескишехир се състоя тържествена церемония по откриването на един от участъците на Трансанадолския газопровод (TANAP), предназначен за експорт на газ от бреговете на Каспийско море в Южна Европа, заобикаляйки Русия. „Ние смятаме, че в глобален смисъл TANAP е много добър проект. Ние, като САЩ, се отнасяме с голяма сериозност към енергийната независимост на нашите партньори и съюзници. Този проект е важен не само за Турция и Европа като потребители на газ, но и за Азербайджан като износител на ресурси“, заяви заместник-помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Сандра Оудкирк.

Впрочем, приливите и отливите в руско-турските отношения през последните години позволяват да им са придаде високо ниво на взаимна предсказуемост.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Въпросът на дневен ред след изборите в Турция е доколко ще има компромиси от нейна страна в посока нормализиране диалога с ЕС

Кристиан Вигенин, БСП: Въпросът на дневен ред след изборите в Турция е доколко ще има компромиси от нейна страна в посока нормализиране диалога с ЕС

26 Юни 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът на дневен ред е доколко ще има компромиси от страна на Турция в посока нормализиране диалога с ЕС след като изборите концентрираха още повече власт в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Кристиан Вигенин, един от наблюдателите към мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и секретар на ПГ на "БСП за България". Той уточни, че това ще покаже ясно в каква посока ще върви Турция в сферата на международните отношения, което включва и отношенията ѝ с България.
„За нас е важно да продължи да се спазва споразумението за мигрантите, да продължи сътрудничеството в икономиката, доставките на газ като втори маршрут (източен) на природен газ за България и да се опитаме да запазим добросъседски отношения, което означава ненамеса във вътрешните работи. Разбираемо е, че България трудно може да се меси във вътрешните работи на Турция, но е имало опити Турция да се меси в нашите“, коментира Кристиан Вигенин и добави, че в последно време двустранните отношения България - Турция са „заложник“ и следствие от отношенията между президента Ердоган и премиера Бойко Борисов. Той уточни, че в някои случаи това носи позитиви, но трябва да намери развитие и на други политически равнища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Какво  се очаква след новата победа на Реджеп Тайип Ердоган

"Взгляд": Какво се очаква след новата победа на Реджеп Тайип Ердоган

26 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул . Какво се очаква след новата победа на Реджеп Тайип Ердоган, пише руският ежедневник "Взгляд".
Турският лидер Ердоган обяви триумф на президентските избори още преди официалните резултати да бъдат обобщени. Сега силата му е неограничена - победата в парламентарната надпревара е паралелно отпразнувана от партията на Ердоган и всички надежди на опозицията се разпаднаха. Това може да се нарече добра новина за Русия, но тя трябва да се подготви и за неприятни изненади.
Следва да се уточни, че в ръцете на Ердоган са всички административни инструменти и че той ги е използвал в изборната надпревара, както и режима на извънредното положение, установен в страната, след неуспешния военен преврат през 2016. Правителството цензурира онлайн съдържанието и контролира почти 90% от медиите и много ключови опозиционни фигури са в затвора.
На референдума през 2017 г. беше взето решение Турция да премине към президентската форма на управление, което би лишило парламента от възможността да участва в правителствената политика. Това направи последните избори последният шанс на опозицията да повлияе на ситуацията в страната. Тя не успя да го използва - Ердоган се оказа победител както в президентските, така и в парламентарните избори. Поражение в последните нямаше да му е удобно. В интервю за "Блумбърг" турският лидер каза, че логиката на президентската система е да има силно парламентарно мнозинство, което да подкрепя държавния глава - единственият източник на власт.
Сега Ердоган ще ръководи както държавата, така и управляващата партия. Той ще контролира напълно дейността на кабинета и ще укрепи авторитета си върху военните и полицията. С други думи той ще се превърне в най-могъщия лидер на Турция от основаването й от Ататюрк през 1923 г. , което в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на авторитаризма в страната и до по-нататъшно разрушаване на демократичната й структура.
Външната политика на Анкара също ще стане по-строга. Ердоган се стреми към по-нататъшно укрепване на ролята на своята страна в света и очевидно няма да слуша западните упреци, които рязко се засилиха, след „чистката“ в политическото пространство на Турция.
Отношенията на Анкара с ЕС са в застой, въпреки интереса на турците от либерализация на визовия режим и задълбочаване на икономическите връзки с Европейския съюз на фона на трудната икономическа ситуация в републиката. На срещата на върха ЕС-Турция, проведена през март във Варна страните обмениха взаимни упреци. Анкара обвини Брюксел за неспазване на задълженията, поети за бежанците и че не й е платил обещаните 3 милиарда евро, а Брюксел обвини Анкара за влошаване на отношенията с Гърция и Кипър и самостоятелните операции в Сирия без да се вземат предвид становищата на ЕС и САЩ.
Отношенията с Вашингтон също са трудни. Анкара се обиди при отказа на САЩ да екстрадират Фетулах Гюлен, който е обвинен в организирането на опита за преврата. Препъни камък остава и помощта на САЩ за кюрдите, но съюза САЩ - Анкара все е на лице, и през юни САЩ се съгласи да да принуди кюрдските военни сили да напуснат Манбидж. Това напълно отговаря на целите на военната операция "Маслинова клонка" и сега Турция ще получи ценната буферна зона в северната част на Сирия. На този фон два от модерните бомбардировачи F-35 са били доставени на турските ВВС, въпреки възраженията на Конгреса и турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че страната му "продължава да бъде важен съюзник на САЩ и не би използвала сила, която да застраши други страни от НАТО.
В същото време спорът за доставка на американски изтребители все още не е решен и въпросът за S-400 е изключително сложен - Чавушоглу заяви, че Турция не възнамерява да се откаже от придобиването на руските комплекси. Успоредно с това турците се включиха в търговска война със Съединените щати и въведоха ответни мерки по отношение на вносните мита, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия. По принцип американско-турските отношения едва ли са нормални, предвид непредвидимостта на Доналд Тръмп, твърдостта на Конгреса и желанието на Ердоган да демонстрира независимост от Запада.
Що се отнася до Русия, Ердоган ясно разчита на продължаващото тясно сътрудничество с Москва, включително и на съвместните дипломатически инициативи в Сирия. Въпреки това, се признава, че много в това отношение ще зависи от състоянието на отношенията между САЩ и Турция - съюза с Москва за Ердоган е по-скоро ситуационен. Турция стана "приятел" с Русия, след като се влоши взаимодействието й със Запада, и реши да си купи руски оръжия, когато то бе отказана САЩ. Газопроводът ТАНАП обаче ще даде на Турция допълнителен механизъм за влияние върху Москва -съединяването на "Турски поток" ТАНАП заплашва Русия да загуби контрола над цената на синьото гориво.
Анкара многократно се представя като недостатъчно надежден партньор. И евентуални разногласия с Москва, например на руската политика в Близкия изток може да застраши Русия от изключване от преразпределението на газта.
От друга страна, ако изборите бяха спечелени от представителя на Републиканската народна партия, Мухарем Индже, това щеше да доведе до по-приятелски отношения на Анкара с Запада. Въпреки това, Индже също обеща да спази постигнатото споразумение с Москва за С-400 и АЕЦ"Аккую" и да развива отношенията с Русия и съседните страни в дух на добросъседство.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“‘: Какво означава победата на Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия

„Ведомости“‘: Какво означава победата на Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия

26 Юни 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Какво означава победата на Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия, пише руският вестник “Ведомости“.
През първото десетилетие на власт (от момента, когато той стана премиер през 2003 г.), Ердоган демонстрира подкрепа за кюрдите, които съставляват впечатляващ дял от населението на страната, напомня канадския вестник The Globe and Mail. За това той тръгна против законите на първия президент на страната - легендарният Кемал Ататюрк. Ататюрк забрани някои кюрдски букви, които ги няма в турската азбука – Ердоган ги разреши. Ататюрк забрани преподаването на кюрдски език - Ердоган и го позволи, и разреши телевизионни програми на кюрдски език. Той легализира кюрдски партии и дори се извини за това, което се случи при Ататюрк – кървавото потушаване на Араратското въстание от 1930 година и Дерсимското клане през 1938 година
Но опитът да популяризира нова самоличност – казвайки ние всички сме граждани на една държава и мюсюлмани - не беше много успешен, отчасти поради събитията в Сирия. След това Ердоган промени тактиката и започна да демонизира кюрдите. Това се отрази на изборите през 2015 г. Ердоган обаче не беше изненадан. Отхвърли идеята за коалиция, а през ноември същата година, проведе нови избори, на които постигна желания резултат от 49.5%, гарантирайки си парламентарно мнозинство.
Новият президентски мандат дава на Ердоган не само допълнително време на власт, но и допълнителна власт. През април миналата година се проведе референдум, който сериозно променя политическата система на страната. От парламентарна Турция става президентска република. Президентът става ръководител както на държавата, така и на правителството, получава правото да назначава и освобождава министри и и да провежда референдуми. Правомощията на парламента и правителството са намалени и премиерът престава да съществува. Мандатът и съставът на парламента също се увеличава: 600 депутати вместо 550 ще работят в продължение на пет години, вместо четири, както и депутат може да се стане на 18 години, а не на 25, както е било до сега.
"Ердоган е всъщност стана толкова хиперпрезидент, колкото самият той самият представя в новата конституция," - пише френският вестник Le Figaro .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже проблем за Кремъл

„Независимая газета“: Преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже проблем за Кремъл

26 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже проблем за Кремъл, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган начело на турската държава поставя сериозни предизвикателства пред руското ръководство. Говорейки пред поддръжниците си в Анкара, ръководителят на турската държава обеща да продължи "освобождаването" на сирийските земи. Самите избиратели са му дали правото да го направи, каза Ердоган. В експертните среди не се изключва руско-турските отношения да достигнат до обрат, който да се окаже неприятен за Москва. Геополитическите и икономически проекти на Кремъл в Близкия изток могат да бъдат застрашени поради непредсказуемата политика на Анкара.
"Искам да бъда ясен по този въпрос, чухме посланието на нашите граждани по време на парламентарните избори. Бъдете сигурни, че през този период ние ще поправи грешките, направени от нас ", - каза Ердоган, който събра, според Централната избирателна комисия, 53% от гласовете. Ръководителят на турската република, който сега има карт бланш за назначения в изпълнителната власт, както и назначаването на висши съдии, обяви намерението си да продължи военната експанзия в Сирия и, съдейки по последните стъпки на Анкара, в Ирак. "Ние ще освободим територията на Сирия от терористи, така че може да се върнат там нашите сирийски гости" - обеща Ердоган, позовавайки се на миграционния поток,който буквално помете Турция след острата фаза на въоръжения конфликт в съседната страна. Президентът изрази увереност, че такива стъпки зад граница "ще подобрят репутацията и ще укрепят позицията на Турция" на международната сцена.
Коментирайки победата на Ердоган по време на двойните избори (добри резултати показа и неговата Партия на справедливостта и развитието), руските политици показаха неоправдан оптимизъм. "Смятам, че може да има незначителни промени в отношенията с Русия след изборите", пише на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ Константин Косачев, председател на комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията. "Ердоган следва собствената си линия , която не може да бъде засегната нито от турските съюзници в НАТО, нито от вътрешните сили. Сега нашите връзки са на висота, а ако няма драстични промени в региона, няма причина за влошаване на двустранните отношения ". Руският сенатор изрази увереност, че Анкара няма да промени позицията си нито по въпроса за купуването от Москва на С-400, нито по различни аспекти на сирийското досие. В Сирия двете страни заедно с Иран действат като гарант на примирието в рамките на преговорния процес в Астана. "Сътрудничеството ще продължи и в борбата срещу тероризма, включително и в тристранния формат на Астана", каза Косачев.
Въпреки това, тези аргументи изглеждат прибързани, като знаем колко е непредсказуемо развитието на събитията в Сирия. Анкара се дразни от обстрела на провинция Идлиб от редовна сирийска армия, където, заедно с умерената опозиция има и радикални групировки - по-специално, групата "Хаят Тахрир аш-Шам". В този смисъл е забележително изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, направена преди една седмица. "Радикални групировки в Идлиб представляват заплаха и за Турция, и за Сирия, но под този претекст да се бомбардира цялата провинция Идлиб е погрешно.
Ние казахме това на Съединените щати, Русия и Иран - каза ръководителят на турската дипломация в телевизионния ефир. „Сирийския режим след Източна Гута (отнето от опозицията предградие на Дамаск) е настроен повече на военно развитие на събитията, в това отношение, Иран и Русия, като гарант на режима, трябва да направят това, което е необходимо. Надяваме се, че такава атака няма да се случи иначе от преговорите в Астана не би имало смисъл. " В случая на нападения над Идлиб, няма да има смисъл и в сътрудничество с Русия“, каза Чавушоглу.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бекир Боздаг: Ще се предприемат стъпки за отмяна на извънредното положение в Турция

Бекир Боздаг: Ще се предприемат стъпки за отмяна на извънредното положение в Турция

25 Юни 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вицепремиер Бекир Боздаг е заявил, че новото турско правителство ще предприеме необходимите стъпки за отмяна на извънредното положение в изказване пред турския телевизионен канал Haber, цитиран от Anadolu Agency.
Той е заявил, че президентът Реджеп Тайип Ердоган има силно желание извънредното положение да бъде отменено и правителството ще предприеме необходимите стъпки за това.
„Волята е ясна. Има воля за вдигане на извънредното положение, а рамката и периодът за това ще бъдат определени и ще предприемем съответните стъпки за това ", каза Боздаг.
Турция обяви извънредно положение за първи път на 20 юли 2016 г. след опита за преврат, който доведе до смъртта на 251 души и до около 2 200 ранени. Оттогава то беше удължавано от правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: ОССЕ обяви, че резултатите от изборите в Турция са повлияни от ограниченията върху свободата

Deutsche Welle: ОССЕ обяви, че резултатите от изборите в Турция са повлияни от ограниченията върху свободата

25 Юни 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Виена. ОССЕ заяви, че опозиционните партии в Турция не са имали равни условия на парламентарните и президентските избори в страната. Според организацията предварително ограничените медийни свободи са били още по-затруднени заради състоянието на извънредно положение, обявено в страната, предава Deutsche Welle.
Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са стигнали до извода, че опозиционните партии не са имали разви условия за водене на предизборна кампания в Турция.
„Излишното медийно осветяване и извънредните мерки са наклонили резултатите в полза на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са имали неправомерни предимства. Ограниченията върху свободата на словото, медийните свободи и свободата на събирането са повлияли върху резултатите от гласуването“, съобщава ОССЕ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС заяви, че по време на предизборната кампания в Турция условията за кандидатите не са били равни

AFP: ЕС заяви, че по време на предизборната кампания в Турция условията за кандидатите не са били равни

25 Юни 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Европейският съюз разкритикува начина на провеждане на изборите в Турция, спечелени от президента Реджеп Тайип Ердоган и от неговата Партия на справедливостта и развитието, посочвайки че условията в тях „не са били равни“ за кандидатите, предава AFP.
„Рестриктивната правна рамка и предоставените правомощия според продължаващото състояние на извънредно положение ограничаваха свободата на събирането и изразяването, включително и по медиите“, пише в съвместно заявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и на европейския комисар по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство Йоханес Хан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Генералният секретар на НАТО поздрави Реджеп Тайип Ердоган за победата на изборите

Anadolu Agency: Генералният секретар на НАТО поздрави Реджеп Тайип Ердоган за победата на изборите

25 Юни 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата на президентските и парламентарните избори в страната, предава Anadolu Agency.
„Поздравявам президента Ердоган за преизбирането му. Поздравявам и турския народ за високата му избирателна активност“, заяви Столтенберг пред репортери преди срещата си с министрите на отбраната от ЕС, която се провежда в Люксембург. Той подчерта, че Турция е важна за 29-членния Алианс.
„Турция е ключов съюзник в НАТО по много причини, не само защото е на стратегическо географско място, граничещо с Русия в Черно море, но и с Ирак и Сирия на юг. Турция е важна в борбата срещу „Ислямска държава“, срещу тероризма“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ангела Меркел обеща да работи „конструктивно“ с Реджеп Таийп Ердоган

Anadolu Agency: Ангела Меркел обеща да работи „конструктивно“ с Реджеп Таийп Ердоган

25 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия обеща в понеделник да продължи да работи конструктивно с новото турско правителство, след историческата изборна победа на Реджеп Таийп Ердоган в неделя, предава Anadolu Agency.
По време на пресконференция в Берлин, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин си е извадил изводите от това, че президента Ердоган е спечелил президентската гонка още на първия тур, а коалицията му абсолютно мнозинство в парламента.
„Очакваме с нетърпение да продължим конструктивните и резултатни работни отношения между германското и турското правителства“, заяви Щефан Зайберт.
Той отбеляза също, че канцлерът ще поздрави Ердоган в подходящ момент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция

Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция

25 Юни 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Вярвам, че конструктивният и интензивен диалог ще продължи възходящото си развитие в интерес на мира, стабилността и сигурността на Югоизточна Европа и за справяне с общите предизвикателства в региона“, заявява българският президент в поздравителния си адрес.
Румен Радев изразява увереност, че отношенията между България и Турция и занапред ще бъдат пример за приятелство, добросъседство и ползотворно сътрудничество. „Вярвам, че вотът на турския народ, изразен на 24 юни 2018 г., ще бъде в основата на стабилното и успешно развитие на съседна Република Турция и на нейния просперитет във всички сфери“, посочва още Румен Радев в писмото си до своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Резултатите от изборите свидетелстват за големия политически авторитет на Ердоган

Кремъл: Резултатите от изборите свидетелстват за големия политически авторитет на Ердоган

25 Юни 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил Реджеп Таийп Ердоган за преизбирането му на поста президент на Турция, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.
„Руският държавен глава подчерта, че резултатите от гласуването са убедително доказателство за големия политически авторитет на Ердоган, широката подкрепа за провеждания под негово ръководство курс за решаване на текущите социално-икономически задачи, стоящи пред Турция и за укрепване на външнополитическите позиции на страната“, се казва в съобщението от Кремъл.
Путин е отбелязал също постъпателния характер на развитието на партньорските отношения между Русия и Турция, които по няколко направление уверено преминават на стратегичесйо ниво. „Президентът на Русия потвърди готовността за продължаването на съдържателния диалог, тясната съвместна работа по двустранния, регионалния и световния дневен ред, като подчерта, че това несъмнено отговаря на коренните интереси на народите на Русия и Турция и способства за обезпечаването на мира, стабилността и сигурността на евразийския континент“, подчертаха от Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозиционният кандидат Мухарем Инче приема резултатите от изборите

AFP: Опозиционният кандидат Мухарем Инче приема резултатите от изборите

25 Юни 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основният съперник на Реджеп Таийп Ердоган в президентските избори Мухарем Инче заяви в понеделник, че приема резултатите от вота, според които настоящият държавен глава печели още на първи тур и го призова да бъде лидер на всички турци, предава AFP.
„Приемам резултатите от изборите“, заяви кандидатът на кемалистката „Народна републиканска партия“, като добави, че Ердоган трябва „да представлява 80 милиона турци“ и му каза: „Сега вие сте президент на всички нас“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Изборите са повратна точка в историята на Турция

Бинали Йълдъръм: Изборите са повратна точка в историята на Турция

25 Юни 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че проведените в неделя избори са „повратна точка“ в историята на турската демокрация, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
В изказване пред огромната тълпа, събрала се пред централата на „Партията на справедливостта и развитието“ в столицата Анкара, Йълдъръм благодари на турския народ за това, че е упражнил правото си на глас.
„Днес е празник за Турция. В този ден няма губещи, а 81 милиона победители“, добави той.
Според думите на премиера, правата на всички граждани ще бъдат защитени. „Правата на турските граждани от 7 до 77 години са гарантирани. Всички трябва да са спокойни, че Турция ще продължи с по-силни демократически институции“.
Министър-председателят увери, че Турция ще постигне поставените цели за 2023 година и ще се стреми към реализирането на визиите за 2053 и 2071 година със стабилност и самочувствие.
„Народът избра Реджеп Таийп Ердоган като първия президент в новата система с добродетел, воля и смелост и категоричен резултат“, продължи Йълдъръм, като отбеляза, че „Партията на справедливостта и развитието“ протяга ръка за ново обединение на народа, независимо от различията и че тя ще продължи своя „благословен поход“ с любов и ентусиазъм.
„Президентската система с цялата и справедливост ще обхване цяла Турция и програмата за развитие бе одобрена от народа на тези избори“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Победителят на изборите е демокрацията

Реджеп Таийп Ердоган: Победителят на изборите е демокрацията

25 Юни 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демокрацията е победителят на неделните президентски и парламентарни избори, заяви турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган, който спечели вота за президент на първи тур, а неговата фракция – „Партия на справедливостта и развитието“(ПСР), като част от „Народния съюз“ заедно с „Партията на националистическото действие“(ПНД), спечели мнозинство в парламента, предава Anadolu Agency.
В изказване пред множеството, дошло да го поздрави за триумфа пред централата на ПСР в столицата Анкара, Ердоган подчерта, че всички 81 милиона турски граждани са победители.
„Победители на изборите от 24 юни са Турция, турския народ, мъчениците на нашата религия и всички потискани по света“, заяви той.
Освен това, държавният глава благодари на лидера, членовете и избирателите на „Партията на националистическото действие“.
„Искам да изразя благодарността си към хората ми, братята и сестрите ми, които повярваха на мен, моя съюз и моята партия“, продължи Ердоган. Той посочи ползите от формирането на коалиции за изборите. „Както виждате, този съюз бе от полза и за другите политически партии в страната“.
Турският президент заяви, че е разбрал посланието на гражданите на изборите. „През този мандат ние ще работим за народа и ще се реваншираме за някои грешки от миналото“, увери той.
„Още от утре ние ще бързаме да изпълним обещанията, които дадохме на народа“, продължи държавният глава. „Ще подобрим международната репутация на нашата страна“.
„Веднага след клетвата, ще започнем да прилагаме програмата като посочим нашите бюрократи“, обясни Ердоган, като обеща да работи ден и нощ, защото „нямаме и секунда за губене“.
„Турция реши да вземе страната на растежа, развитието и подобряването на материалното състояние, както и да става все по-уважавана, почитана и влиятелна страна в всички сфери по света“, завърши турският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство на изборите, потвърдиха от избирателния съвет

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство на изборите, потвърдиха от избирателния съвет

25 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Върховният избирателен съвет на Турция в ранния понеделник обяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е спечелил абсолютно мнозинство на президентски избори, след като 97,7% от избирателните пликове са били отворени, предава Anadolu Agency.
Говорейки часове след неделните избори за президент и парламент, председателят на избирателния съвет Сади Гювен заяви, че Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националното действие, Демократическата партия на народите и „Добрата партия“ преминават 10-процентовия праг за влизане в парламента.
Сади добави, че останалите непреброени гласове няма да окажат влияние върху изборните резултати.
Реджеп Ердоган получи 53,6% от гласовете, а неговата Партия на справедливостта и развитието спечели с 42,4%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов поздрави Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа

Премиерът Бойко Борисов поздрави Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа

25 Юни 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-преседателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа при провелите се днес предсрочни президентски и парламентарни избори в южната ни съседка. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области“, заяви българският премиер. Той изрази удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и посочи, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи. „Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона“, каза още Бойко Борисов. Той запозна Ердоган с позицията, която днес заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна мигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените средства.
Турският президент благодари на българския премиер и изрази надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турският народ даде урок по демокрация на света

Реджеп Тайип Ердоган: Турският народ даде урок по демокрация на света

25 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Турция даде уроци по демокрация на света със своята близо 90 процентова избирателна активност“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
В неделя вечерта той обяви победата си в президентските и парламентарни избори.
„Нашата нация ми даде отговорностите на президентството и изпълнителната власт“, заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул, цитирайки неофициалните резултати, които ще го направят първия турски лидер в президентска система на управление.
Той призова всички да оставят на заден план предизборните аргументи, напрежения и обиди, за да се фокусират върху бъдещето на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Георге Иванов е честитил победата на Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор

„Макфакс“ (Македония): Георге Иванов е честитил победата на Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор

25 Юни 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Президентът на Македония Георге Иванов в телефонен разговор е честитил победата на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на президентските и парламентарни избори, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на съобщение от кабинета на македонския държавен глава.
В разговора, Иванов пожела на колегата си успешно изпълнение на президентската функция.
„В телефонния разговор бяха разменени мнения за актуалните политически събития в двете страни, при което президентът Иванов благодари за досегашната подкрепа от Република Турция и изрази увереност, че в следващия период ще продължи силното приятелство и сътрудничество между двете държави“, се казва в съобщението на президентския кабинет.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието са победители на изборите в Турция след 97% обработени гласове

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието са победители на изборите в Турция след 97% обработени гласове

24 Юни 2018 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарни избори в страната, след като 97% от гласовете са обработени, информира турският ежедневник Hurriyet.
За преизбрания турския президент Реджеп Ердоган са гласували 52,6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8,2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,4% от гласовете.
Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42,4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22,7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място събирайки 11,4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,1%.
Избирателната активност на изборите е 87,4%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в изборите за президент в Турция

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в изборите за президент в Турция

24 Юни 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в президентските избори в неделя и заяви, че управляващата му партия е спечелила мнозинство в парламента, предава AFP.
„Неофициалните резултати в изборите станаха ясни. Според тях нацията ми повери задачите и отговорностите на президентството“, заяви Ердоган в своята резиденция в Истанбул, допълвайки че алиансът, воден от неговата Партия на справедливостта и развитието, е спечелила мнозинство в парламента.
Към момента са обработени 96% от гласовете. Реджеп Ердоган е получил 52,7% от гласовете, а партията му 42.5%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Световни лидери поздравиха Ердоган за успеха в изборите

Anadolu Agency: Световни лидери поздравиха Ердоган за успеха в изборите

24 Юни 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докато гласовете в Турция продължават да се броят след президентските и парламентарни избори в неделя, световните лидери започнаха да поздравяват президента Реджеп Тайип Ердоган за изборния му успех, предава Anadolu Agency.
Първото поздравление от държава от ЕС е пристигнало от унгарския министър-председател Виктор Орбан, според президентски източници.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също е поздравил Ердоган за своя „страхотен успех“ в президентски избори, се казва в изявление на азербайджанското президентство.
Албанският премиер Еди Рама е поздравил Ердоган в телефонен разговор.
Ердоган е получил поздравления и от президента на палестинската автономия Махмуд Абас, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, външният министър на Гърция Никос Коцияс и емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад ал Тани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 90% обработени гласове

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 90% обработени гласове

24 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) водят в президентските и парламентарни избори в страната, след 90% обработени гласове, информира турският ежедневник Hurriyet.
До момента за Реджеп Ердоган са гласували 53,2% от избирателите, на второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,7% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 43,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 22,4%, Партията на националното действие е на трето място с 11,3% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,7% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,0%
Избирателната активност на изборите е 87,3%


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 78%

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 78%

24 Юни 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 78,1% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 54,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 29,9%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,5% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,3% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 44,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 21,7%, Партията на националното действие е на трето място с 11,5% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 9,9%
Избирателната активност на изборите е 87,3%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при две трети обработени бюлетини

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при две трети обработени бюлетини

24 Юни 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 67,3% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 55%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 29,4%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,6% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,9% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 44,9%, на второ място е Републиканската народна партия с 21,1%, Партията на националното действие е на трето място с 11,7% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 9,8% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 9,7%
Избирателната активност на изборите е 87,3%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 50% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 50% от бюлетините

24 Юни 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 50,4% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 56,1%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 28,8%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,4% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,5% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 46,5%, на второ място е Републиканската народна партия с 19,9%, Партията на националното действие е на трето място с 12% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 9,4% от гласовете, а на пето е Демократическата партия на народите със 9,4%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 35,2% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 35,2% от бюлетините

24 Юни 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 35,2% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 56,9,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 28,4%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,5% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,2% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 48,4%, на второ място е Републиканската народна партия с 18,3%, Партията на националното действие е на трето място с 12,5% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 9,1% от гласовете, а на пето е Демократическата партия на народите със 8,6%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 20% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 20% от бюлетините

24 Юни 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 20% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 58,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 27,3%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,6% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 5,7% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 51,9%, на второ място е Републиканската народна партия с 15,6%, Партията на националното действие е на трето място с 13,1% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 8,5% от гласовете, а на пето е Демократическата партия със 7,3%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският министър-председател приветства успешното провеждане на изборите

Anadolu Agency: Турският министър-председател приветства успешното провеждане на изборите

24 Юни 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Измир. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм похвали Върховния избирателен съвет за успешното провеждане на парламентарните и президентските избори в страната, предава Anadolu Agency.
„Месеците подготовка на Върховния избирателен съвет са една от причините защо тези избори преминаха толкова спокойно и успешно“, заяви Йълдъръм пред репортери.
В отделно заявление председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че гласуването е необходимост за демокрацията. „Надявам се утре да се събудим в една по-добра Турция“, допълни той.
След като избирателните секции в страната затвориха в 17 часа местно време (съвпада с българското) членовете на избирателните комисии във всички 81 провинции на страната започнаха да броят гласовете.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Избирателните секции в Турция затвориха врати

Anadolu Agency: Избирателните секции в Турция затвориха врати

24 Юни 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Избирателните секции за парламентарните и президентските избори в Турция закриха врати в 17 часа местно време (съвпада с българското), предава Anadolu Agency.
В момента избирателните комисии във всичките 81 провинции на страната са започнали да броят бюлетините, пуснати в над 180 хил. избирателни секции по цялата държава.
Гласуването в дипломатическите мисии на Турция в чужбина , започнали на 7 юни, също са приключили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: В Турция по подозрение за фалшифициране на гласове на изборите са задържани четирима души

Daily Sabah: В Турция по подозрение за фалшифициране на гласове на изборите са задържани четирима души

24 Юни 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Силите за сигурност на Турция са задържали четирима души в югоизточната част на страната. Те са подозирани за фалшифициране на гласова на предсрочните президентски и парламентарни избори, пише Daily Sabah.
Заподозрените са задържани на избирателен участък в град Суруч в провинция Шанлъурфа. В момента полицията разследва възможно фалшифициране на гласове от тяхна страна.
По-рано в неделя в страната са задържани 10 граждани на Франция, Германия и Италия, които може да са извършили намеса на гласуването. Те са се представяли като наблюдатели от ОССЕ. Не се съобщава какви цели са преследвали.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е гласувал в Истанбул

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е гласувал в Истанбул

24 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган гласува на провежданите днес парламентарни и президентски избори в страната в училище в истанбулския квартал „Ушкудар“, предава Anadolu Agency.
На излизане от секцията Ердоган изрази задоволство за високата избирателна активност, заявявайки, че тя „показва напредъка на турската демокрация“. „Турция в момента превежда демократическа революция с тези избори“, допълни той. Президентът допълни, че с новата правителствена система, при която постът министър-председател ще бъде премахнат, страната ще може да постигне равнището на съвременните цивилизации.
Президентът ще наблюдава изборите първоначално в Истанбул, а след това в Анкара.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Водачите на турската опозиция са пуснали своя глас на изборите в страната

Anadolu Agency: Водачите на турската опозиция са пуснали своя глас на изборите в страната

24 Юни 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерите на опозицията в Турция са гласували на провежданите в страната президентски и парламентарни избори, предава Anadolu Agency.
Председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу е гласувал в столицата Анкара, докато водачът на новосъздадената „Добра партия“ Мерал Акшенер е пуснала бюлетин в Истанбул.
„Стига нашите приятели на урните да изпълняват задълженията си, няма защо да се притесняваме за демокрацията“, заяви Кълъчдароглу. Той допълни, че „няма сериозни проблеми“ по време на гласуването.
Говорейки пред репортери Акшенер заяви, че би желала изборите да отразят свободната воля на гласоподавателите.
Президентът на Републиканската народна партия за президент Мухарем Индже гласува в северозападната провинция Ялова.
Гласуването започна в 8 часа сутринта местно време и ще продължи до 17 часа следобеда (съвпадат с българското часово време).

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ПКК преустанови военните действия против турските власти заради изборите

РИА Новости: ПКК преустанови военните действия против турските власти заради изборите

24 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Забранената в Турция „Работническа партия на Кюрдистан“ преустанови политическата и военната дейност против властите в деня на парламентарните и президентските избори, съобщи телевизионния канал Rudaw, позовавайки се на заявление от групировката, предава РИА Новости.
Антиправителствените действия ще бъдат прекратени за 24 часа, а съответстващото решение в влязло в сила в събота вечерта. Ръководството на ПКК е предприело тези ходове, за да „създаде спокойни условия и да разшири възможностите за кюрдските избиратели“, които имат намерение да участват в гласуването, се казва в заявлението на партията.
В неделя в Турция се провеждат предсрочни президентски и парламентарни избори. Фаворитът за поста държавен глава е Реджеп Таийп Ердоган. Съгласно данните от изследванията на общественото мнение, той ще получи около 47-48% от гласовете на избирателите и е сигурен участник във втория тур. Там негов съперник би трябвало да бъде Мухарем Индже от опозиционната „Народна републиканска партия“.
На предизборните мероприятия Ердоган нееднократно се обръщаше към темата за борбата с тероризма, като споменаваше военните операции против кюрдските формирования в Северен Ирак и Северна Сирия.
От момента на възобновяването на въоръжения конфликт с ПКК през юли 2015 година са загинали повече от 900 военни и около 500 граждански лица. Съгласно данните на турското военно министерство, за това време правителствените сили са успели да „неутрализират“ повече от 10 хиляди члена на въоръжените отряди.
В момента в Северен Ирак, където се намират кюрдските бази, се провежда активна военна кампания против ПКК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на правосъдието на Турция: Изборите протичат спокойно

Министърът на правосъдието на Турция: Изборите протичат спокойно

24 Юни 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл заяви, че изборният ден протича мирно и спокойно в цялата страна, предава Anadolu Agency.
В изказване пред журналистите, след като упражни правото си на глас, Гюл изрази надежда, че резултатите от вота ще допринесат за мира и стабилността в Турция.
„До сега не сме получавали информация за нарушения. Всички пускат бюлетините си мирно“, обясни министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Изборният ден в Турция започна

Anadolu Agency: Изборният ден в Турция започна

24 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция започна в неделя и правото си на глас могат да използват 56 322 632 избиратели в 180 065 избирателни секции в цялата страна, предава Anadolu Agency.
Вотът ще продължи от 08:00 до 17:00 часа българско и местно време.
Избирателите ще пускат по две бюлетини в един плик за различните избори и ще могат да гласуват като представят лични карти или друг официален документ за идентификация.
Забранено е в изборните секции да се внасят фотоапарати, видеокамери и мобилни телефони.
След изборите първо ще бъдат преброени гласовете за президентски вот.

Гласуването в чужбина

Около 1,49 милиона турци, живеещи в чужбина, гласуваха в 13-дневния период между 7 и 19 юни в 123 посолства на страната. Бюлетините им са пренесени в Турция и ще бъдат преброени заедно с тези от днешния вот.
Гласуването на граничните пунктове също започна на 7 юни и ще продължи до края на изборния ден.

Партиите

В изборите участват осем политически партии: Управляващата „Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна „Републиканската народна партия“ (РНП), про-кюрдската „Народно-демократична партия“ (НДП)„Партия на свободната кауза“ (ПСК), новосформираната „Добра (IYI) партия”, „Партията на националистическото движение“ (ПНД), „Партия на щастието“ (ПЩ) и „Патриотичната партия“ (ПП).
За първи път в историята на Турция, политическите фракции образуваха изборни коалиции:
ПСР и ПНД формираха „Народния съюз“, докато РНП, IYI и ПЩ влязоха в „Националния съюз“.
Според нов предизборен закон, приет с гласовете на ПСР и ПНД през февруари, политическа партия може да подкрепи друга по време на избори.
За вкарване на депутати в парламента, партиите и коалициите трябва да преминат бариерата от 10%.

Кандидати за държавен глава

В изборите за президент участват шестима кандидати: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, Мухарем Инче от РНП, Селахатин Демирташ от НДП, Мерал Аксенер от IYI, Темел Карамолаоглу от ПЩ и Догу Перинчек от ПП.

В изборния ден се забранява

На медиите не се позволява да излъчват политическа агитация, предварителни резултати или коментари за изборите до 18:00 българско време.
Между 18:00 и 21:00 средствата за масова информация могат да публикуват само официални съобщения за изборите от Върховния изборен съвет (Централната избирателна комисия).
Забранена е продажбата на алкохол от 06:00 до 00:00, а употребата му е забранена на публични места през целия ден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изборите в Турция започнаха

AFP: Изборите в Турция започнаха

24 Юни 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. В 08:00 часа започнаха изборите за нов президент и нов състав на парламента на Турция, след които страната ще премине от парламентарна към президентска форма на управление, предава AFP.
Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас до 17:00 часа българско време, а първите резултати ще излязат още същата вечер. Право да гласуват имат над 56 милиона турци в страната и чужбина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В понеделник Турция ще е президентска република

AFP: В понеделник Турция ще е президентска република

24 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Победителят от неделните президентски избори в Турция ще е първият държавен глава на страната с разширени правомощия след промяната на Конституцията, одобрена на референдума през април 2017 година, коментира AFP.
Новият 18-членен Устав влиза в сила от 25 юни, след провеждането на президентските и парламентарните избори днес и с него парламентарната система се заменя от президентска.
Според новата Конституция, изпълнителната власт преминава под шапката на държавния глава и той ще има правото да назначава хора на високите постове, включително министрите.
Президентът може да назначи един или повече вицепрезиденти. Позицията премиер, която в момента се заема от Бинали Йълдъръм, се закрива.
Президентът и парламентът заедно ще избират четири члена във Висшия съдебен съвет, който има правомощия да назначава и отстранява персонал в правосъдната система.
С новата Конституция се забраняват военните съдилища, които са позволени след военния преврат през 1960 година и дори чрез тях се издава присъда на бившия премиер Аднан Мендерес.
Мандатът на държавния глава е 5-годишен и един и същ човек може да заема поста не повече от два пъти. Но сегашният мандат на Ердоган няма да се зачита, защото се смята, че се създава нова позиция с различни пълномощия и той евентуално ще може да управлява като президент до 2028 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.