НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Крепостта Царевец е определена за най-добро трасе за провеждане на състезания по спортно ориентиране в категория „спринт”

Велико Търново: Крепостта Царевец е определена за най-добро трасе за провеждане на състезания по спортно ориентиране в категория „спринт”

25 Юни 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Крепостта Царевец е определена за най-добро трасе за провеждане на състезания по спортно ориентиране в категория „спринт”. Това каза на пресконференция Георги Карталов, главен технически ръководител на Европейското първенство по спортно ориентиране за юноши и девойки до 18 години във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той посочи, че до сега подобни състезания са провеждани няколко пъти от местните клубове СКО „Трапезица 1954” – Велико Търново и „Браун Тим“. По думите му това трасе е предизвикателство за ориентировачи на световно ниво.
Спортният експерт в Община Велико Търново Георги Давидов определи теренът за първото състезание в първенството като много атрактивен и нестандартен. Общо 409 състезатели ще застанат на старта и ще трябва да преминат през динамично и интересно трасе с дължина 2-2,5 км, в зависимост от възрастовата група. Очакваното време на победителите в от 10 до 12 минути. Продължителността на състезанието е 2,30 часа. Вторият старт от програмата на Европейското първенство по ориентиране е дълга дистанция, който ще се проведе на 30 юни в гориста непозната местност до еленското село Мийковци. Състезателите ще трябва да преминат тежки маршрути с дължина от 4 км до 7 км по силно пресечен терен в Еленския балкан. Очакваното време на победителите е от 40 до 60 минути в зависимост то възрастовата група. „Подбран е един от най-предизвикателните райони, който е максимално близо до Велико Търново”, допълни Георги Карталов.
Официалната програма завършва на 1 юли с най-атрактивната дистанция – Щафета. В нея страните излъчват отбори от по 3-ма състезатели във всяка възрастова група, които стартират едновременно на масов старт и последователно преминават през различни маршрути с голям брой контролни точки. Класирането се определя като се счита реда на пресичане на финалната линия. „Дистанцията се счита за най-атрактивната, поради масовия старт и постоянни контакт по време на маршрута на състезателите с техните конкуренти, което подлага физическата и психическата им издръжливост”, допълни Карталов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 500 състезатели от 35 държави ще вземат участие в Европейското първенство по спортно ориентиране в града

Велико Търново: Над 500 състезатели от 35 държави ще вземат участие в Европейското първенство по спортно ориентиране в града

25 Юни 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 500 състезатели от 35 държави ще вземат участие в Европейското първенство по спортно ориентиране за юноши и девойки до 18 години във Велико Търново. Това съобщи на пресконференция главният секретар на състезанието Григор Караиванов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той подчерта, че градът за първи път е домакин на форум от такъв ранг. Първенството стартира на 28 юни и ще продължи до 1 юли. Като в този период ще се проведат три международни старта по спортно ориентиране – спринт, дълга и щафетна дистанция. Състезателите ще бъдат разделени в четири основни възрастови групи – момичета до 16 години, момчета до 16 години, девойки до 18 години и юноши до 18 години. Очаква се в състезанията участие да вземат и представители на спортни клубове, освен от европейски държави, също така и от САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Организатори на международната проява са местния клуб СКО „Трапезица 1954” – Велико Търново, съвместно с Българската федерация по ориентиране, Община Велико Търново, Община Елена, Община Лясковец, ТД „Трапезица 1902” и организационен комитет, съставен от най-добрите съдии и ръководители от цялата страна.
Иван Димитров, който е част от организационния екип, съобщи, че първенството ще започне със спринтова дистанция, която ще се проведе на крепостта Царевец на 29 юни, между 9.00 и 14.00 часа. Финалът ще е на площад „Цар Иван Асен I”. Официалното откриване ще се проведе вечерта, от 17.30 часа. То ще започне с дефиле на всички страни-участници в центъра на Велико Търново. От 18.30 часа в Летния театър е официалното награждаване на шестте най-добри състезатели във всяка група от спринтовата дистанция. Вторият ден ще започне със старт на дългата дистанция, която ще се проведе в еленското село Мийковци. На 30 юни е стартът на Щафетата в района на Петропавловския манастир край Лясковец. Отборът на България ще бъде представен от 15 състезатели и двама треньори. Желаещите ще имат възможност да следят и онлайн резултатите. Линк ще може да бъде намерен в основното меню на сайта на Европейското първенство – www.eyoc2018.eu. Ще има възможност и за GPS проследяване в реално време на най-добрите състезатели с наложена карта и състезателния маршрут. Ще бъде инсталирана и камера за живо предаване на финалния коридор.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.