НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани (ОБЗОР)

Европейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани (ОБЗОР)

25 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това се случи по време на най-голямото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветено на цифровизацията – Цифрова асамблея 2018.
С новата програма се цели да се подкрепи преходът на региона към цифрова икономика и да се направят достъпни за всички негови граждани ползите от цифровия преход. С участието в нея Европейската комисия и министрите от шест държави от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия, се ангажират да инвестират в широколентовата свързаност, да увеличават нивото на доверието и цифровизирането на промишлеността и да стимулират научноизследователската дейност и иновациите. Програмата ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността и подобряването на стопанския климат.
По време на официалното откриване на асамблеята европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел посочи, че цифровата промяна е определящият нашето време процес. „По-рано този месец Европейският съюз представи своето предложение за следващия бюджет. И що се отнася до цифровия аспект, се гордея, че аз и екипът ми имаме 9 млрд. евро през следващия програмен период, за да отправим силен сигнал до гражданите колко важни са ни техните умения, за да се върнем на лидерската карта в областта на суперкомпютрите. Цифровата трансформация ни дава шанс да покажем колко сме креативни и иновативни – или още веднъж да заявим, че ние, хората, сме това, което машините никога не биха могли да заместят“, коментира еврокомисарят.
Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че въпреки че технологиите се развиват и че вече има професии, които могат да бъдат изцяло заменени от роботи, контролът и управлението им все пак трябва да останат у човека. „Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство. Искаме от трети клас децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, обясни Борисов. Премиерът посочи, че най-важното е Балканите да останат единни и да покажат своя потенциал пред Европа и света. „Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри“, обясни Борисов.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира, че дигиталната седмица е едно от най-важните събития за Българското председателство, което е спомогнало за доразвиването на редица важни проекти, свързани с цифровата икономика, като свободното движение на данни, намаляването на роуминг услугите и др. „Но въпреки всичко има още неща в сектора, в които България е след останалите страни в ЕС. Относно радио честотния спектър и неговото управление например сме назад, но полагаме усилия това да стане факт скоро и да достигнем държави като Финландия, Австрия, Холандия и др.“, каза транспортният министър.
Дигиталната асамблея е годишен форум на най-високо равнище, който събира повече от 1000 заинтересовани страни и политици за обсъждане на цифровата политика на ЕС и последствията от последните технологични разработки. В два поредни дни те дискутират по теми, свързани с цифровите умения, киберсигурността, изкуственият интелект и цифровото бъдеще на Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес е официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес е официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани

25 Юни 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Днес е официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани. Това каза европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел на пресконференция по време на Цифрова асамблея 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дигиталната асамблея е най-голямото и ключово събитие за ЕС. Искам да благодаря на Българското председателство, в рамките на което показахме колко важна е цифровизацията. Днес е официалният старт на цифровата програма за Западните Балкани. Само преди месец в София лидерите на държавите в региона и на ЕС подписаха декларация за подкрепа и така дадоха заявка за дългосрочен ангажимент. Днес вече имаме честта да дискутираме конкретните проекти – куберсигурността, дигитални и информационни хъбове, суперкомпютри и др.“, посочи Габриел. Тя обясни, че е много важно да не се забравят и селските райони, които по думите ѝ трябва да се развиват заедно с градските.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира, че дигиталната седмица е едно от най-важните събития за Българското председателство. „След Естонското председателство имаше изключително важни досиета, сложени на масата за България, и мисля, че успяхме да ги придвижим в правилната посока. Сигурен съм, че колегите от Австрия ще продължат с тези усилия. Става въпрос за свободното движение на данни, намаляването на цените за роуминг услугите с акцент държавите от Западните Балкани и др. И неслучайно рамката, която се предвижда за дигиталните технологии от ЕС, е около 9 млрд. лв. и показва, че това е приоритет за Съюза“, каза още Московски. Той посочи, че въпреки всичко има още неща в сектора, в които България е след останалите страни в ЕС. „Относно радио честотния спектър и неговото управление например сме назад, но полагаме усилия това да стане факт скоро и да достигнем държави като Финландия, Австрия Холандия и др.“, каза транспортният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата ще опънем и оптичните кабели, за да не копаем след това два пъти

Премиерът Бойко Борисов: Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата ще опънем и оптичните кабели, за да не копаем след това два пъти

25 Юни 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата ще опънем и оптичните кабели, за да не копаем след това два пъти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Цифрова асамблея 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На колегите от Западните Балкани мога да кажа, че магистралите се строят. Днес министрите са подписвали споразумения за коридор 8 и 10. На 4 юли в Солун ще съберем пак Румъния, Гърция, Сърбия и България. Оттам заедно ще дойдем на 5 юли на срещата с китайския премиер „16+1“ – 4 дни в София. Вчера Ципрас ми потвърди, че заедно ще се върнем от Солун. Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата да се възползвам, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, за да подготвим и дигиталната инфраструктура. А не след това да копаем два пъти типично по български или по балкански“, посочи Борисов. Той посочи, че следващия месец ще стане факт и балканският суперкомпютър.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека

Премиерът Бойко Борисов: Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека

25 Юни 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Цифрова асамблея 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Еврокомисарят Мария Неделчева е едно потвърждение, че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с технологичните дейности. Ние от Западните Балкани винаги сме имали претенции, че сме най-умните, но и най-бедните и един от начините да се докажем на Западния свят е, че можем да бъдем лидери. Имаме и силите, имаме и 9-е млрд. евро от ЕС, имаме и българския еврокомисар. Наричам Мария Габриел Мария Неделчева, за да се знае, че е българска, да не си помисли някой, че е французойка. Ние искаме да поставим човека в центъра, но колкото повече развиваме технологиите – ние всички гледаме постоянно сериали, в които виждаме колко много се развиват машините. Но нещо, което съм научил от живота е, че това, което гледаме в американските сериали, става факт след няколко години. Важно е обаче мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство. Това е бъдещето. Искаме от трети класа децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, обясни Борисов.
Премиерът посочи, че България беше една от първите държави в света, чиито хакери се научиха как да източват кредитните карти и посочи, че за това е важна и защитата. „Но ние се преборихме с това. Високите технологии изискват два или три пъти по-висока сигурност. Защото съвсем на други нива ще преминат заплахите, които предстои да дойдат. Паралелно с това работим и за това да падне роуминга. Но важното е Балканите да бъдем единни и да им покажем нашия потенциал. Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри“, обясни Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Ще имаме 9 млрд. евро от следващия бюджет на ЕС, за да отправим сигнал до гражданите колко важни са дигиталните им умения

Еврокомисарят Мария Габриел: Ще имаме 9 млрд. евро от следващия бюджет на ЕС, за да отправим сигнал до гражданите колко важни са дигиталните им умения

25 Юни 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. С екипа ми ще имаме 9 млрд. евро от следващия бюджет на ЕС, за да отправим сигнал до гражданите колко важни са дигиталните им умения. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на Цифрова асамблея 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чарлз Дарвин казва, че не оцелява най-силният или най-интелигентният, а този, който умее най-добре да се приспособява. Цифровата промяна е определящият нашето време процес. Европейската комисия извървя дълъг път, но остава още. Вече имаме своите цифрови истории на успеха – например, отпадането на таксите за роуминг. Само за миналата година броят на телефонните обаждания се е удвоил, благодарение на което хората се чувстват като у дома си. Преносимостта на данните позволява на нашите граждани да имат достъп до своя абонамент за услуги, където и да се намират в Европа. Днес всички имаме регламент, според който личните данни на гражданите са защитени на най-високо ниво“, каза Габриел и посочи още, че през юли ще бъде приет Единен общоевропейски кодекс за борба с дезинформацията.
„По-рано този месец ЕС представи своето предложение за следващия бюджет. И що се отнася до цифровия аспект, се гордея, че аз и екипа ми имаме 9 млрд. евро през следващия програмен период, за да отправим силен сигнал до гражданите колко важни са ни техните умения, за да се върнем на лидерската карта в областта на суперкомпютрите. Цифровата трансформация ни дава шанс да покажем колко сме креативни и иновативни – или още веднъж да заявим, че ние, хората, сме това, което машините никога не биха могли да заместят“, коментира еврокомисарят.
„Тази Цифрова асамблея се провежда в последната седмица на Българското председателство. Председателство, което показа, че всички заедно можем да се изправим пред проблемите на цифровизацията“, заяви Габриел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия дава старт на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

Европейската комисия дава старт на програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

25 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На Цифровата асамблея, която се открива днес в София, Европейската комисия (ЕК) стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България. С нея се цели да се подкрепи преходът на региона към цифрова икономика и да се направят достъпни за всички негови граждани ползите от цифровия преход — например ускорен икономически растеж, повече работни места и по-добри услуги.
Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: Цифровото пространство по определение няма граници, то обхваща региони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, заявен от лидерите на ЕС в декларацията за подкрепа, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се гарантира, че гражданите на региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света. Участието в Програмата в областта на цифровите технологии ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика, и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността, подобряването на стопанския климат, както и ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за посрещнат нуждите на новата икономика.
Комисията и министрите от шест партньори от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Бившата Югославска република Македония и Сърбия — се ангажират да:
- Инвестират в широколентовата свързаност;
- Увеличават нивото на киберсигурността, доверието и цифровизирането на промишлеността;
- Укрепват цифровата икономика и общество ;
- Стимулират научноизследователската дейност и иновациите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.