НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

Los Angeles Times: Търговската война започва да се отразява в приходите на американските компании

26 Юли 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. През изминалата пролет американските компании предупредиха, че митата върху вноса на стомана и алуминий на администрацията на Доналд Тръмп могат да стигнат най-високото си ниво. Сега сметката започва излиза, пише американското електронно издание Los Angeles Times.
Няколко големи производители и компании за потребителски стоки посочиха нарастващите търговски напрежения като фактор за техните по-ниски от очакваното финансови резултати в току що завършилото второ тримесечие на 2018 година.
В сряда американската компания „Дженеръл Мотърс“ актуализира своето годишно управление и отбеляза „неблагоприятното влияние на нарастващите разходи за стоки“, заявявайки че „скорошните и значителни“ увеличения на цените „са се отразили негативно на бизнес очакванията“.
От компанията поясниха, че тези по-високи разходи са съкратили приходите ѝ с 300 милиона долара във второто тримесечие в сравнение със същия период през миналата година. Компанията е съкратила своя приходен план за годината с 1 милиард долара. Пазарната цена на „Дженеръл Мотърс“ е паднала с близо 5 процента в сряда.
В същия ден представителите на компанията „Форд Мотор“ заявиха, че второто тримесечие е било „предизвикателно“, частично заради по-високите разходи за стоки и „ударите от митата“. Компанията представи приход от 38.9 милиона долара, в сравнение с 39.8 милиона долара по време на същия период през изминалата година.
„Митата засягат компаниите по два начина“, заяви Лари Харис, професор по финанси в училището по бизнес „USC Marshall“. „Те повишават цената на стоките, които те купуват от чужбина, върху които американското правителство наложи мита. Тези мита също повишават цената на стоките за чужденци, които те продават навън. И двата ефекта намаляват приходите (на компаниите)“.
В края на юни производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви, че може да премести част от производството си в САЩ, за да избегне митата, наложени от Европейския съюз. По време на изявление във вторник за приходите на компанията след втория тримесечен период, изпълнителният директор Матю Леватич описа това решение като „ключово“ за „защитаване на пазара и нашето уравнение на клиентската стойност, както и нашият бизнес модел“.
В същото време представители на компанията заявиха, че очакват цената на митата през тази година да бъде между 45 и 50 милиона долара и, заради това, намалиха приходните си очаквания за годината.
„Правим всичко, което е по силите ни в компанията, да поемем разходите, които можем“, заяви Джон Олин, главен финансов директор на „Харли Дейвидсън“. „Когато погледнем напред, не можем да изядем цялата сума от 45 до 50 милиона долара, нито пък да я покрием в други части от нашия бизнес. Заради това, ние намаляваме своите приходни очаквания“.
Доклад на американската банка „Голдман Сакс“ през изминалата седмица, за потенциалния ефект от митата върху приходите, разкри че индустриите, които разчитат много на вноса на петролни, въглищни, компютърни и електронни продукти, както и транспорт, са изправени пред „най-големия риск за веригите за доставки“ заради ескалиращите търговския напрежения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

5 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е заявил пред германските автомобилни производители в сряда, че САЩ ще отстъпят от заплахите си за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили, в замяна на премахването на митата на Европейския съюз върху американските автомобили, предава Voice of America.
Според германския вестник „Handelsblatt“ Гренел е говорил с изпълнителните директори на „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ и е отправил предложението си по време на среща в американското посолство в Берлин в сряда.
От „Даймлер“ и „Фолксваген“ отказаха коментар, а „БМВ“ не бяха на разположение веднага, за да коментират.
Предполагаемото предложение идва, след като Европейският съюз предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп миналия петък, че потенциалните косвени разходи за налагането на мита върху автомобилите може да достигнат до 294 милиарда долара.
От Световната търговска организация (СТО) заявиха в сряда, че търговските бариери, налагани от световните икономически сили, може да застрашат глобалното икономическо възстановяване.
„Тази продължаваща ескалация представлява сериозна заплаха за растежа и възстановяването във всички държави и ние започваме да виждаме това отразено в някои дългосрочни показатели“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азевендо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

3 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че администрацията му сътрудничи с конкурентите на „Харли-Дейвидсън“, след като мотоциклетният производител прехвърли част от производството си извън САЩ, за да избегне ответните мита, наложени от Европейския съюз заради повишените мита върху вноса на стомана и алуминий в Америка, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Сега, след като „Харли-Дейвидсън“ реши да премести част от производството си извън САЩ, администрацията ми работи с други производители на мотоциклети, които искат да задоволят недоволните от преместването клиенти на „Харли“ в САЩ – продажбите им са намалели със 7% през 2017 година“, написа Тръмп в „Туитър“. „САЩ са там, където е екшъна!“
Изданието припомня, че през май Белия Дом окончателно увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия от Канада, Мексико и Европа. ЕС отговори с ответни ставки върху американски стоки на стойност близо 3,4 млрд. долара.
Решението на „Харли-Дейвидсън“ предизвика яростта на Тръмп, който получи вълна от критики заради това, че, според критиците му, разпалва търговски войни с традиционните американски съюзници.
Държавният глава защити необикновения си отговор спрямо стратегията на американската компания в интервю пред Fox News в неделя.
„Отделил съм много време на „Харли-Дейвидсън“, заяви той. „Всеки, който има „Харли-Дейвидсън“ гласува за Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

3 Юли 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си позиции върху митата и търговията, дори след като глобалните пазари бяха разтресени от разочароващо начало на второто полугодие, пише британският вестник The Guardian.
По време на среща с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в Овалния офис в понеделник, Тръмп обсъждаше как Световната търговска организация се е държала зле със САЩ: „Надявам се да променят способите си. Те се държат с нас много зле от много, много години и затова сме в голяма загуба със Световната търговска организация. Засега не планираме нищо, но ако те не се отнасят с нас по подходящ начин, ще предприемем нещо“.
По време на срещата, американският президент заяви, че преговарящите са „много близо до това да сключат много добри търговски сделки – справедливи търговски сделки. Не искам да казвам добри, искам да кажа справедливи – справедливи търговски сделки за нашите данъкоплатци и за нашите работници, както и за нашите фермери“.
Коментарите на Тръмп идват, след като признаците показват, че политиката на администрацията му върху световната търговия, започва да се отразява.
От „Голдман Сакс“ предупредиха, че второто полугодие на 2018 година ще бъде тежко за инвеститорите, докато се борят с нарастващите мита и лихвени проценти. Най-скорошното изследване върху американските заводи от „IHS Markit“ разкрива, че митата повишават разходите за американските производители и засилват забавянето на икономиката за членките на Еврозоната.
Банката „Джей Пи Морган“ също предупреди, че една пълна търговска война би отворила дупка в глобалния икономически растеж, заради намален търговски обем, прекъсвания във веригите за доставки и изгубена увереност.
Някои последствия вече се чувстват. Най-големият производител на гвоздеи в САЩ, „Mid-Continent Nail“, е освободил 60 служители и заяви, че може да фалира до края на лятото.
Предупрежденията за забавяне на икономическия растеж идват, докато в същото време представители на администрацията, както и самият президент, продължават да налагат това като единствената си публична политическа позиция. В неделя Доналд Тръмп отхвърли засилващия се натиск от бизнеси и световни лидери да оттегли митата и таксите си преди ноември.
„Европейският съюз е лош колкото Китай, само по-малък“, заяви Тръмп по отношение на „ситуацията с автомобилите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия инициира търговски спор със САЩ в СТО за митата върху стоманата и алуминия

ТАСС: Русия инициира търговски спор със САЩ в СТО за митата върху стоманата и алуминия

2 Юли 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Женева. Русия се обърна в Световната търговска организация (СТО) с молба за провеждане на консултации със САЩ за увеличените мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщиха в понеделник от пресслужбата на СТО, като поясниха, че подобно искане означава официално иницииране на търговски спор, предава ТАСС.
„Руската Федерация поиска консултации по спора със САЩ в СТО, във връзка с американските мита върху определени вносни продукти от стомана и алуминий“, гласи съобщението. „Тази молба бе разпространена сред членовете на СТО на 2 юли“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

1 Юли 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди производителя на мотоциклети „Харли-Дейвидсън“, че познава неговите клиенти и че те няма да погледнат с добро око на решението на американската компания да премести част от производството си в чужбина, предава Politico.
„Всички, който някога са купували „Харли-Дейвидсън“, гласуваха за мен и те не са доволни от решението на компанията. Смятам, че тя ще понесе голям удар“, заяви Тръмп.
Базираната в щата Уисконсин компания съобщи, че ще премести част от производството си в чужбина, за да избегне митата върху мотоциклетите, наложени от ЕС. Решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминия предизвикаха ответни действия от ЕС. „Харли-Дейвидсън“ уточни, че мотоциклетите, предназначени за американския пазар, ще продължат да се произвеждат в САЩ.
„Мисля, че „Харли“ е американски мотор и затова компанията не трябва да се прави на хитра“, заяви Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

1 Юли 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Дейвид Фрум, старши редактор в американското електронно издание The Atlantic пише материал, в който анализира търговския спор между САЩ и Китай, изразявайки мнението, че не САЩ, а Китай е страната, която страда от търговския излишък между двете. Агенция „Фокус“ представа материала без редакторска намеса.

Администрацията на Доналд Тръмп през изминалата седмица ескалира търговската си война с Китай. Китай няма да остане по-назад. Както при всяка война, жертви ще има. Както Катрин Рампъл написа в The Washington Post през миналата седмица, цената на миялните машини се е повишила със 17 процента от увеличението на митата през януари 2018 година. Скоро, китайските потребители ще плащат повече за хранителни стоки.
Може ли това взаимно нараняване да донесе до нещо добро? Почти сигурно не – защото администрацията на Тръмп, както повечето от нас, разглежда проблема наопки.
Тя се фокусира върху един аспект от отношенията между САЩ и Китай, търговския баланс. Той показва огромен излишък за Китай, 366 милиарда долара за 2017 година. За да опростим този факт, дисбалансът от 366 милиарда преминава в частично увеличение на американския дълг към Китай, който излиза към 1.17 трилиона долара към края на 2017 година.
Тези цифри обикновено са описвани като огромна уязвимост за САЩ. Те също се използват като морална приказка за американското самоугаждане или (алтернативно) американската наивност. Или защото американците не работят достатъчно здраво, или защото са били разпродадени от глобалните елити, Америка губи и Китай печели. Или поне така се обяснява.
Ето друг начин по който да разгледаме това. През 1890 година, отношенията между Великобритания и САЩ са изглеждали като тези между САЩ и Китай днес. През 1890 Великобритания е държала най-големия тръст от капитал, както го прави днес САЩ. През 1890 икономиката на САЩ е растяла много по-бързо от британската, както и днес китайската расте по-бързо от американската.
Сега идва и разликата. През 1890 година, капиталът е преливал от Великобритания (по-развитата икономика) към САЩ – на голяма база. В тези дни, Великобритания е инвестирала около 6-8 процента от националния си доход отвъд океана, като САЩ са били основната дестинация.
Вместо да привлича капитала, обаче, Китай го отхвърля. Дори приемането на твърдението, че официалните статистики не отразяват правилно американските инвестиции, най-ентусиазираните частни консултантски фирми оценяват, че цялостните американски инвестиции в Китай от 1990 година насам са около 250 милиарда долара – не повече от двойно на американските инвестиции за същия период в една малка Белгия.
Китай привлича по-малко капитал отколкото Великобритания или САЩ, две развити икономики, които на теория трябва да предлагат по-малко възможности от Китай. По-ясно изразено: най-големият източник на чужди инвестиции в Китай – 69 процента – идват от Хонг Конг. Тези пари изглеждат повече като изпрани и рециклирани китайски пари, отколкото като истинска външна инвестиция.
Търговският излишък на Китай е обратната страна на провала на страната да привлече чуждестранни директни инвестиции. Аксиома на националното счетоводство е, че текущият баланс (търговският баланс плюс приходите от отвъдморските инвестиции) трябва да е равен на капиталовия баланс (нетните чуждестранни инвестиции в една страна).
Историята, че търговският излишък на Китай произвежда китайския капиталов излишък може да бъде обърната, за да се казва че китайският капиталов излишък произвежда китайския капиталов излишък. И докато думата „излишък“ звучи като добро нещо и в двата варианта, за държава като Китай, капиталовият излишък всъщност е много лошо нещо.
Китайските чуждестранни инвестиции работят точно, както икономическата теория би прогнозирала: тя предлага много по-малка възвръщаемост, отколкото би имала иначе, ако беше инвестирано в продуктивно начинание у дома. Изследване на Световната банка от 2008 година разкрива, че средната възвръщаемост на инвестициите на мултинационалните корпорации в Китай е 22 процента. Американските корпорации изкарват дори повече, със средна възвръщаемост от 33 процента. Китай изкарва по-малко от три процента от огромните си холдинги в САЩ.
Поздравления за тези мултинационални корпорации опериращи в Китай. Но забележете нещо: Когато хората изкарват 22 и 33 процента върху своите инвестиции, това показва че отнема много, много блестящ стимул, за да ги убеди да направят нещо. 10-процентова възвръщаемост би била смятана за много привлекателната възможност в Европа, Япония или Северна Америка – но това не е достатъчно, за да се превъзмогне чуждестранното нежелание да се инвестира в Китай.
Това чуждестранно нежелание не е дори малко зловещо, колкото твърдението, че китайците сами предават бъдещето на страната си.
През 1890 година, когато САЩ се индустриализира бързо, не е било мечта за всеки производител на бонбони в Кливланд или всеки производител на мебели в Бъфало да получи френски паспорт за децата си и втори дом в Германия за себе си. Американската бизнес класа от 19 век не само печели приходите си в САЩ, но вижда бъдещето и сигурността си там. Когато китайските бизнес лидери инвестират десетки милиони долари във втори домове във Ванкувър или изпращат внучките си в Лос Анджелис, за да родят американски граждани, какво говори това за техните очаквания за Китай?
През 2007 година Кели Цай (тогава политически анализатор в Джон Хопкинс) публикува изненадващо изследване за опасенията за бъдещето на китайските бизнесмени под името „Капитализъм без демокрация“. Тя изследва предприемачи, които са няколко нива под управляващата олигархия – хора със същите пари, но без политическа власт. Тяхното изненадващо желание е да видят децата си емигриращи към демократична държава: Канада, Австралия или САЩ. Техният изумителен страх: демократизацията на собствената им държава, за която те се опасяват, че ще позволи на техните по-бедни съграждани да използват възможността да ги ограбят.
Опасенията, които ние изразяваме за американската страна в уравнението САЩ-Китай може да са дълбоко неуместни. Опасенията трябва да са за Китай.
Когато САЩ са се разраствали бързо през 90-те години на 19 век, те са внасяли стоки в масивен мащаб от Великобритания: локомотиви, инженерско оборудване, и други високотехнологични предмети. Висококачествени продукти като прибори за хранене от Шефийлд и керамика от Стафордшир, както и стоки отглеждани в британската империя и изнасяни повторно от Лондон за САЩ, включително гума, шоколад и палмово масло. Тези вносни стоки са позволили за по-висок стандарт на живот в САЩ. Тези неща са се заплащали с износа на хранителни стоки от САЩ – но дори повече, като се е продавала на Великобритания възможността за участие в бъдещия растеж на САЩ, което е фундаменталният смисъл на капиталовия баланс.
Тъй като Китай не може или не би привлякъл чуждестранен капитал, той трябва да прави по-голям търговски излишък. Това значи по-малко внос на храни (и съответно по-нисък стандарт на живот за хората си). Това значи, че Китай трябва да финансира бъдещото си развитие от собствените си спестявания (което значи, че гражданите му трябва да консумират по-малко от приходите на собственото си развитие). И много видно, тези които са акумулирали спестявания, ги местят на друго място. Те приемат радикално ниска възвръщаемост на инвестициите си, за да спечелят от Канада, или Австралия, или САЩ сигурността на частната собственост, която не може да им предостави собственото правителство.
Ако това е победа, нищо чудно че толкова много китайци всяка година търсят начин да емигрират към държави от „губещата“ страна. Това, което е учудващо, е че толкова много хора в администрацията на Доналд Тръмп желаят да се съревновават от тази част на Тихия океан с китайския модел на икономическо развитие, който ужасява толкова много от тези, които трябва да живеят в него.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Словакия  е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

AFP: Словакия е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

1 Юли 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Братислава. Като най-голям производител на автомобили на глава от населението в света, Словакия ще е най-силно засегната, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заплахата си да наложи 20% тарифа върху внесените от ЕС автомобили, твърдят анализатори, предава AFP.
Заплахата на Тръмп беше най-новата в ескалиращата търговска война, в която Европейските съюз наложи данък върху джинсите и мотоциклетите, произведени в САЩ, в отговор на американските тарифи за европейския износ на стомана и алуминий.
Словакия, като водещ износител на автомобили и автомобилни части от ЕС в Съединените щати, по отношение на дела на БВП, е най-уязвима към евентуалните мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо са обсъдили търговски и икономически въпроси в телефонен разговор

Reuters: Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо са обсъдили търговски и икономически въпроси в телефонен разговор

30 Юни 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Отава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо в късния петък, за да обсъди търговските и други икономически въпроси, заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс в събота, предава Reuters.
Телефонният разговор между двамата е първият им контакт, откакто Тръмп разкритикува Трюдо като „много непочтен и слаб“ в края на срещата на лидерите на Г7 в Канада по-рано през юни.
В петък, Канада отвърна на администрацията на Тръмп заради наложените мита върху стомана и алуминий, заричайки се да наложи реципрочни мерки на стойност 16.6 милиарда канадски долара (12.6 милиарда щатски долара) върху американски стоки, докато Вашингтон не размисли.
По време на разговора, Трюдо е заявил пред Тръмп, че Канада не е имала друг избор, освен да обяви реципрочни контрамерки на митата за алуминий и стомана, се казва в отделно изявление, публикувано от Канада в петък. Двамата лидери са се съгласили да поддържат близки връзки занапред, гласи още съобщението.
Отделно, Джъстин Трюдо е провел разговори с президента на Мексико Енрике Пеня Нието в петък, за да обсъдят мексиканските избори на 1 юли. Двамата лидери са обсъдили и преговорите по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и са се съгласили да продължат да работят към взаимоизгоден резултат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

30 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската автомобилна компания „Дженеръл Мотърс“ предупреди администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че митата върху вноса на автомобили, може да нарани конкурентноспособността ѝ, да коства американски работни места и да завърши с „по-малък Дженеръл Мотърс“, пише американското електронно издание The Wall Street Journal.
В коментар, отправен към министерството на търговията в петък, автомобилният производител с най-големи продажби в САЩ заяви, че митата, които администрацията на Тръмп предложи за вноса на автомобили, може да повишат цената им и впоследствие да доведат до по-високи цени за потребителите. От своя страна това би ударило търсенето на автомобили, което може да доведе до загуба на работни места при автопроизводителите и доставчиците на части, твърдят от компанията.
Други големи автомобилни производители се присъединиха към „Дженерал Мотърс“ в коментарите си към министерството, включително и японският производител „Тойота“, които предупредиха че митата върху автомобилите „биха имали негативно въздействие върху всички производители“, увеличавайки цената не само на вносните автомобили, но и на тези произведени в САЩ, които използват чуждестранни части.
През май месец от Белия дом поискаха от министерството на търговията да анализират дали налагането на мита от 25 процента върху вносни автомобили, може да бъде използвано на основания за националната сигурност, опирайки се на закон от 1962 година, който позволява за спешни търговски санкции в случай на външна заплаха. Администрацията използва същото оправдание, за да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий през тази пролет.
Президентът Доналд Тръмп неколкократно оказа натиск върху американски и чуждестранни автомобилни производители да произвеждат повече превозни средства в Америка, което би създало работни места в щатите, които гласуваха за него. Той също се оплака от несправедливост в този сектор. Европейският съюз има 10 процентно мито върху превозни средства, внасяни от САЩ, докато в Китай този процент е 25.
Коментарите на „Дженеръл Мотърс“ върху предложените мита представят някои от най-силните недоволства от големи автомобилни производители, от които всички са изправени пред перспективата от значителни мита на вносни автомобили и части.
„Икономическата мощ на компании като нашата пряко подпомага икономическата сила на нацията“ и „сигурната позиция на САЩ“, пишат от „Дженеръл Мотърс“ в изявлението си. „Искаме да изясним как митата върху вноса на автомобили могат да застрашат всички“.
От компанията твърдят, че обширни американски търговски бариери върху превозните средства и авточастите биха повишили разходите на компанията и ще наранят нейната конкурентноспособност спрямо чуждестранните автомобилни производители, особено тези в страните с по-ниски заплати. „Дженеръл Мотърс“ предупреди и че ответните мерки на правителствата в ключови пазари би наранило бизнеса ѝ отвъд океана.
Автомобилният производител подчерта рекорда си в създаването на работни места, което е една от ключовите цели на търговската политика на Доналд Тръмп. Според компанията, тя е назначила 110 000 работници в САЩ и е инвестирала повече от 22 милиарда долара сред 47 производствени съоръжения, откакто излезе от водения от държавата банкрут през 2009 година.
В изявление, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че министерството му е изготвило около 2500 твърдения относно разследването, като публичното изслушване ще бъде на 19 или 20 юли. Докладът „ще ни позволи да направим най-информираното си предложение към президента“, заяви Рос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек: Няма победители в търговските войни

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек: Няма победители в търговските войни

30 Юни 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма победители в търговските войни, които единствено нараняват потребителите, заяви вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек, пише турският вестник Daily Sabah.
„Няма победители в търговските войни. Най-много страдат потребителите. В дългосрочен план, почти всички сегменти на нацията ще бъдат негативно засегнати“, написа в петък Шимшек в социалната мрежа „Туитър“.
През изминалата седмица Турция започна да изпълнява реципрочни мита на стойност 266.5 милиона долара срещу САЩ, в отговор на „неблагоразумните“ и „непоносими“ допълнителни мита за стомана наложени от Вашингтон.
Анкара реши да увеличи допълнителните си мита върху редица продукти, включително автомобили, уиски, сушени ядки, ориз и непреработен тютюн.
Допълнителните мита върху автомобилите се увеличиха от 35 на 60 процента, върху алкохолните продукти като уиски от 40 на 70 процента, върху ориза от 20 на 25 процента, върху сушените ядки от 5 на 10 процента и върху тютюна от 25 на 30 процента.
„Общото митническо бреме наложено от Турция на САЩ е пропорционално на допълнителните разходи, пред които Турция е изправена заради митата наложени от САЩ“, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчъ в изявление през изминалата седмица. „Те са пропорционални, премерени и направени с цел да защитят интересите на Турция, като в същото време насърчават диалога“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

29 Юни 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство предупреди, че, ако САЩ наложат по-високи вносни мита върху автомобилите и резервните части, могат да бъдат застрашени хиляди американски работни места, създадени от японските автопроизводители и че има риск цените за американския потребител да се увеличат и американската и световната икономики да бъдат опустошени, пише The Washington Post.
Японското министерство на търговията съобщи, че е изпратило тези предупреждения в писмена форма на американските си колеги. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на американското министерство на търговията да определи дали по-високите мита върху чуждестранните превозни средства и резервни части са оправдани на основата на националната сигурност.
Решението възмути японските автопроизводители, които са инвестирали милиарди в заводи в САЩ и са наели стотици хиляди работници. Японското правителство обяви също така, че може да наложи ответни мита върху американската продукция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

26 Юни 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп твърдо стои зад неотдавнашните си решения за прилагане на тарифите за чуждестранни стоки, въпреки нарастващия брой ответни такси за внос на стоки от САЩ, като заяви, че тайните преговори са обещаващи, пише американското авторитетно издание Washington Examiner.
Тръмп заяви, че ако търговските преговори се провалят, той ще бъде доволен и от този резултат.
"Другите страни преговарят и без тарифи, никога не бихте могли да направите това", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. - И ако те не искат да преговарят, тогава ще приложим тарифите. Само не забравяйте, че сме банката, ние сме банката, от която всеки иска да окраде.
Въпреки че Европейският съюз, Китай и Канада са наложили или заплашили да наложат ответни мита, Тръмп заяви, че има обещаващи търговски преговори, макар че точните му съобщения варират.
„За мен няма никаква несигурност, за други хора, които са умни, няма никаква несигурност“ каза Тръмп.
"Всяка страна - всяка страна, която може да споменете, е била много добра, за медиите вероятно. Изключително хубаво, искат да договорят сделка и ние сме отворени за това. Ще бъде много силно ", каза той.
По-късно той добави: "Те се връщат, за да преговарят. Честно казано, ако не преговарят, ще приложа митата тогава“.
Тръмп също нападна производителя на мотоциклетисти "Харли Дейвидсън", който се премества в чужбина и открива производствено съоръжение в Тайланд, като обвинява компанията, че неправилно свързва движението с последните мита.
"Те обявиха това по-рано тази година." Харли Дейвидсън използва това като извинение и не ми харесва това, защото бях много добър за Харли Дейвидсън ", каза Тръмп. - Мисля, че хората, които карат на "Харли", не са доволни от "Харли Дейвидсън", а и аз няма да бъда.
Тръмп заяви, че работи за замяна на "глупава търговия" със свободната търговия и изрази желанието си да запази американската технология, като нарече технологичните компании "нашите големи бижута".
"Искаме да имаме нашите скъпоценни камъни, това са наши огромни бижута. Това е като" американската стомана отпреди 70 години, тези компании", каза той. "Ние трябва да защитим тези компании, ние не можем да позволим да откраднат това , имаме най-добрата технология в света, другите я копират и крадат".


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер: Доналд Тръмп дава на Европа историческа причина да се обедини

Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер: Доналд Тръмп дава на Европа историческа причина да се обедини

26 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Европа получава „исторически шанс да се обедини и да стане по-силна“, заради президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви финансовият министър на Франция Брюно льо Мер пред вестник „Файненшъл таймс“ във вторник, цитиран от Sputnik.
Той добави, че френско-германският „мотор“ остава жизненоважен във време, когато Тръмп търси как да „отслаби Европа“.
В понеделник, френският министър предупреди че Европейският съюз ще отвърне на удара, ако американският президент изпълни заплахите си да наложи повече мита върху вноса от Европа.
Производителят на мотоциклети „Харли Дейвидсън“ обяви в понеделник, че ще изтегли производството си предназначено за Европейския съюз извън САЩ, след наложените от Европа мита. Президентът Тръмп разкритикува решението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за решението на „Харлей Дейвидсън“ да премести производството си извън САЩ: Не очаквах точно те да развеят първи бялото знаме

Доналд Тръмп за решението на „Харлей Дейвидсън“ да премести производството си извън САЩ: Не очаквах точно те да развеят първи бялото знаме

26 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американския производител на мотоциклети „Харлей Дейвидсън“, който реши във вторник да премести част от производството си в чужбина, за да избегне новите мита, наложени от Европейския съюз, пише електронното издание Politico.eu.
„Изненадам съм, че от всички компании, „Харлей Дейвидсън“ бяха първите, които развяха бялото знаме“, написа държавният глава в „Туитър“.
Съобщението дойде, след като малко по-рано производителят на мотоциклети обяви, че мести част от производството си в Европа, за да избегне плащането на 25-процентните мита, които наложи Европейския съюз върху вноса на тези мотори. Брюксел наложи по-високите ставки в отговор на увеличаването на американските мита върху вноса на стомана и алуминий.
Според ръководството на компанията, увеличените мита означават, че върху цената на всеки внесен в Европа мотоциклет ще бъдат добавени 2200 долара, а Старият континент е най-големият пазар на „Харлей Дейвидсън“.
В своя пост Тръмп отбеляза, че „се е борил здраво за“ компанията и че „в крайна сметка те няма да плащат мита върху износа си за ЕС, който ни източва здраво чрез търговията“.
Но все още не е напълно ясно, дали Брюксел е включил мотоциклетите във финалния списък на продуктите, върху които ще бъдат наложени по-високи мита от петък. От Белият Дом не са пожелали да потвърдят информацията пред Politico.
„Данъците са само оправдание за Харли“, добави президентът Тръмп. „Бъдете търпеливи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Харли Дейвидсън мести част от производството си извън САЩ заради митата, наложени от Европа

The Independent: Харли Дейвидсън мести част от производството си извън САЩ заради митата, наложени от Европа

26 Юни 2018 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Производителят на мотоциклети Харли Дейвидсън мести производството, прдназначено за Европейския съюз извън САЩ заради митата, наложени от Европа, пише британският вестник The Independent.
Европейският пазар е втория по големина за фирмата извън пределите на САЩ, пише изданието.
Производителят на мотоциклети каза, че тарифите, влезли в сила на 22 юни в отговор на митата, наложени от Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, са се повишили от 6% на 31%. Това означава още около 2 200 долара за мотоциклет, изнасян от САЩ в ЕС.
"Огромното увеличение на разходите, ако бъде прехвърлено на нашите дилъри и клиенти на дребно, ще има непосредствено и трайно отрицателно въздействие върху бизнеса ни в региона, което ще намали достъпа на клиентите до продукти на" Харлей-Дейвидсън и ще окаже отрицателно въздействие върху устойчивостта на бизнеса на нашите дилъри" каза производителят.
Следователно, добавиха от Харли Дейвидсън, компанията няма да повиши предлаганите от нея цени на дребно или цени на едро за своите дилъри, за да покрие разходите за репресивни тарифи.
Фирмата заяви, че ще премести производството на мотоциклети за ЕС от САЩ към чуждестранните си заводи, за да избегне тарифната тежест.
Групата отбеляза, че за такова преместване ще са необходими допълнителни инвестиции и "може да отнеме поне 9 до 18 месеца, за да бъде напълно завършено".
В изявление в понеделник компанията съобщи, че „поддържа силен ангажимент към американското производство, което се оценява от клиентите в световен мащаб“.
"Увеличаването на чуждестранната продукция за облекчаване на тарифната тежест на ЕС не е предпочитание на компанията, а представлява единствената устойчива възможност да се направят мотоциклетите достъпни за клиентите в ЕС и да се поддържа жизнеспособен бизнес в Европа. Европа е критичен пазар за "Харли Дейвидсън", заявяват от компанията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Китай и ЕС планират общи действия за промени в СТО, за да блокират едностранните решения на САЩ

South China Morning Post: Китай и ЕС планират общи действия за промени в СТО, за да блокират едностранните решения на САЩ

25 Юни 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай и Европейският съюз ще установят работна група за промени в Световната търговска организация, за да се противопоставят на едностранните решения на САЩ, но и двете страни са разделени по „трънливи“ въпроси като индустриалните политика и на Пекин и достъпа до пазарите, пише South China Morning Post.
Вицепредседателят на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви след срещата си с вицепремиера на Китай Лю Хе в Пекин, че двете страни не могат да приемат едностранните действия, които са в разрез с принципите и правилата на СТО „ и затова Световната търговска организация трябва да се промени, за да подхожда повече на настоящата среда“.
Същевременно той допълни, че ЕС споделя притесненията на Вашингтон относно индустриалните субсидии и задължителния трансфер на технологии в Китай и че тези въпроси ще бъдат част от дейността на работната група.
Миналата седмица ЕС обяви мита в размер на 2,8 милиарда евро върху американски стоки в отговор на въведените от САЩ тарифи върху алуминия и стоманата. Китай също миналата седмица наложи мита върху американски вносни стоки на сумата от 50 милиарда долара.
На свой ред Лю Хе заяви, че „Китай и ЕС са твърдо срещу едностранните търговски решения и протекциониста и че смятат, че това води до рецесия в глобалната икономика“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

25 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай и Европейският съюз се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение, заяви китайският вицепремиер Лиу Хе в понеделник, цитиран от Reuters.
Двете страни се съгласиха, че трябва да застанат срещу протекционизма и да защитят глобалната многостранна търговска система.
Китай се надява, че ЕС ще предприеме конкретни стъпки за улесняване на ограниченията на европейския износ към Китай, заяви Лиу по време на съвместна пресконференция със заместник-председателя на европейската комисия Юрки Катайнен в Пекин.
Катайнен в своя коментар призова Китай да улесни достъпа до пазара си.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

25 Юни 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е под напрежение, след като беше призован от свои привърженици да противоречи на волята на хората и да подкрепи втори референдум от група, която е против Брекзит, призоваваща за избирането на „радикално лейбъристко правителство“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Членове на крайнолявата групировка „Momentum“ са сред тези, призоваващи Лейбъристката партия да се отклони от „самоубийствения“ Брекзит на Консервативната партия, като подкрепи „народния вот“ за финалното споразумение с Брюксел.
Плановете на „Оставащите“ (група, която води кампания за оставане в ЕС) за „Лейбъристи за народен вот“ призовава за „опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението“.
Групата, която съдържа членове на левичарската организация „Momentum“, която подкрепя Корбин, иска партията да постави ясна дистанция между себе си и Консервативната партията.
Организацията иска официалната позиция на Лейбъристите да бъде против финалната сделка за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, ако сделката не срещне „шестте условия“ на партията.
От „Momentum“ след това смятат да проведат кампания за „публичен вот върху сделката, с опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите я отхвърлят“.
Но групата твърди, че първият ѝ приоритет е избирането на „радикално лейбъристко правителство“.
Членът на „Momentum“ Майкъл Чесъм, който е работил за втората кампания на Корбин за лидер на Лейбъристите, е поддръжник на групата.
„Брекзитът на консерваторите ще бъде разрушителен за перспективата за радикално лейбъристко правителство – това ще дерегулира и свие икономиката и ще нападне работническата класа и мигрантите. Не можем да игнорираме това повече – и много хора, които не са твърди „оставащи“ ще стигнат до същия извод“, заяви Чесъм.
Мануел Кортес, генерален секретар на профсъюз, заяви че скорошните притеснения за Брекзит повдигнати от „Airbus“, „Siemens“ и „CBI“ са били „събуждане по телефона за нашето движение да се бори със зъби и нокти“.
Той добави: „Единственият Брекзит предлаган от консерваторите е самоубийствен такъв. Той ще унищожи работните места, нашата производствена индустрия и правата на работниците“.
„Няма нищо в Брекзит за работещите хора. Затова сега виждаме увеличаващ се брой профсъюзи, които излизат срещу него“, заяви още Кортес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп призова всички страни да се отърват от търговските си бариери и мита

РИА Новости: Доналд Тръмп призова всички страни да се отърват от търговските си бариери и мита

25 Юни 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мерки в областта на търговията против тези страни, които не се отърват от търговските си бариери и мита, предава РИА Новости.
„САЩ настояват всички държави, които са поставили изкуствени търговски бариери и мита върху стоки влизащи в страните им, да премахнат тези бариери и мита или да се изправят пред повече от реципрочни действия от страна на САЩ. Търговията трябва да бъде честна и да престане да бъде еднопосочна улица“, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

24 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация, в която взеха участие повече от сто хиляди души, които настояват за нов референдум за крайната сделка за Брекзит, пише британският седмичник The Observer.
Повечето фирми са готови да предупредят правителството за Брекзит тази седмица и високопоставени консерватори вече са подготвили планове за смекчаване на предложенията за излизане от Европейския съюз, направени от Тереза Май. Организаторите на протеста заявиха, че показват, че напускането на Великобритания от Европейския съюз не е "приключила сделка".
Бивш помощник на Маргарет Тачър, няколко депутати от лейбъристката партия и активисти от цялото Обединеното кралство взеха участие в демонстрацията, отбелязвайки две години от гласуването на Брекзит. Организаторите казаха, че хора от всички региони и съсловия са сред тези, които участват в протеста.
Консерватори участваха заедно с лейбъристи и либерал-демократи по време на протеста, в който хората изразиха недоволство от хаоса, създаден от правителството след гласуването за Брекзит. Лидерите на лейбъристите са подложени на натиск от март, отказвайки да подкрепят втори референдум. Имаше скандирания "Къде е Джереми Корбин" от множеството . По това време той беше на посещение в палестински лагер за бежанци.
Гневът на хората от начина на водене на преговорите от премиера за Брекзит е придружен от възобновяване на натиска от страна на индустрията, за да се гарантира, че търговията с Европа няма да бъде нарушена в резултат на напускането.
Големи производители ще отправят предупреждения относно преговорите за Брекзит в рамките на няколко дни, след като Airbus и BMW обявиха, че могат да преразгледат британските си инвестиционни планове, освен ако Великобритания не остане тясно свързана с Европа след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

The Sunday Times: Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей

24 Юни 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнесът е недоволен от бъркотията около Брекзит, създадена от Тереза Мей и заявява, че бавните преговори излагат на риск работни места, пише британският вестник The Sunday Times.
Бизнес лидерите започнаха безпрецедентна съвместна атака срещу воденето на преговорите за Брекзит от правителството, като предупредиха, че "времето изтича", за да бъдат спасени хиляди работни места.
В знак, че бизнесът бързо губи търпение от бавния темп на преговорите, петте най-големи бизнес-лобита казаха, че големите компании се готвят да изнесат бизнеса си извън Великобритания.
В едно прямо писмо до Тереза Май, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявиха, че липсата на яснота относно Брекзит може да струва на британската икономика милиарди лири, хиляди работни места и да бъдат оставени много семейства без основен доход ".
Писмото, изпратено на вчерашната втора годишнина от гласуването, за напускане на ЕС, идва след заплахата на Airbus да напусне Обединеното кралство в случай на твърд Брекзит. CBI, Институтът на директорите, британската търговска камара, производствената организация EEF и Федерацията на малкия бизнес съобщиха пред The Sunday Times в интервю миналата седмица, че настояват за по-голямо участие в сделката за Брекзит.
Интервенцията отразява нарастващото безпокойство в управителните съвети, чийто предупрежденията рутинно се отхвърлят като продължение на "Проект Страх".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

23 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 000 поддръжници на Европейския съюз преминаха през централната част на Лондон в събота, с искане британското правителство да проведе финално публично гласуване върху условията за Брекзит, заявиха организаторите на марша, цитирани от Reuters.
Демонстрантите се събраха в основните артерии на столицата, развявайки британски, ирландски и европейски флагове, както и цветни лозунги призоваващи за „народен глас“ върху евентуалното споразумение, с което Великобритания ще напусне Европейския съюз.
На втората годишнина от референдума за Брекзит през 2016-та година, с който бе взето решението за излизане от Блока с 52 на 48 процента, социологическите проучвания показват, че политическите разделения остават.
Кампанията „народен глас“, която включва няколко проевропейски групи, иска публичен референдум, „за да можем ние да изберем дали решение, което ще повлияе върху живота ни за поколения напред, ще направи страната ни по-добре или по-зле“.
Нито една от двете основни политически партии във Великобритания (Консерватори и Лейбъристи) не подкрепиха идеята за провеждане на референдум за финалното споразумение.
„Хората виждат как политиците правят бъркотия върху една наистина лоша сделка, за които не са гласували, или дори върху идеята за Брекзит без сделка, върху която също не са гласували“, заяви говорител на кампанията пред Reuters.
„Този марш е израз на гласа на хората, които казват на политическия елит, че не се е справил със задачата си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от ЕС

The Times: Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от ЕС

23 Юни 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент заплаши с високи мита вноса на леки автомобили от Европейския съюз, ако Европа не премахне ограниченията срещу американски компании, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп заплашва да удари с високи мита за внос на автомобили, произведени в Европейския съюз, като по този начин приближи САЩ до търговска война с блока.
Доналд Тръмп заяви вчера, че САЩ ще прилагат 20% мито върху вноса на автомобили от ЕС, ако Брюксел не премахне търговските бариери, които вредят на американските компании.
Неговата заплаха дойде в деня, когато ЕС започна да събира мита на стойност 2,8 млрд. eвро годишно за 200 американски стоки за износ, включително мотоциклети, портокалов сок, цигари и фъстъчено масло. Митата бяха въведени в отговор на новите американски тарифи за стомана и алуминий.
Акциите на Volkswagen, Fiat Chrysler, BMW и други европейски производители на автомобили паднаха веднага след като Тръмп отправи заплаха за митата в социалната мрежа „Туитър“ вчера.
"Въз основа на тарифите и бариерите пред търговията, отдавна наложени върху САЩ и големите им компании и работниците от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще поставим 20% тарифа върху всички им коли, които идват в САЩ. Правете ги тук! ", каза Тръмп. Според политиката си „Америка на първо място“, той прилага търговски мерки с цел защита на работните места в индустриалната сърцевина на Америка. Той твърди, че САЩ "от години са били разкъсвани от други държави по отношение на търговията".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп заплаши Европа с 20-процентно увеличение на митата върху вноса на автомобили

The Washington Post: Доналд Тръмп заплаши Европа с 20-процентно увеличение на митата върху вноса на автомобили

22 Юни 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи едностранно 20-процентно увеличение върху вноса на автомобили от Европа, което противоречи на позицията на представителите на Републиканската партия в Конгреса и се случва преди да излязат резултатите от проверката, която той разпореди на Министерството на търговията относно щетите, които нанася този внос на националните интереси на САЩ, пише електронното издание на американския вестник The Washington Post.
Това е първият случай, в който държавният глава заплашва открито да увеличи митата върху вноса на автомобили от Европа, отбелязва изданието.
„Туийтът“ на Тръмп дойде, след като ЕС наложи по-високи мита върху американски стоки на стойност 3,2 милиарда долара, включително мотори „Харли Дейвидсън“ и джинси „Левис“, което пък беше в отговор на наложените по-високи ставки върху европейските стомана и алуминий, уточнява „Уошингтън поуст“.
Американският президент и неговият съветник по търговските въпроси Питър Наваро отдавна говорят, че ЕС налага несправедливи мита върху американските стоки, докато правителството на САЩ прави лесен вноса на автомобили от други страни, продължава американският вестник.
ЕС обмитява автомобилите от САЩ с 10%, докато Тръмп заплашва да наложи двойни ставки върху европейските возила, ако ЕС не премахне тези търговски бариери.
„Уошингтън поуст“ припомня, че миналия месец председателят на Комисията по външните работи на американския Сенат Боб Коркър (сенатор-Републиканец от щата Тенеси) обяви идеята на американския държавен глава за налагане на по-високи ставки върху вноса на автомобили за „опасна“ и започна инициатива на Капитолийския хълм за отнемане на някои от правомощията на Белия Дом. Но, към момента, Конгреса не е направил нищо по въпроса, констатира изданието.
САЩ внася автомобили и авточасти от ЕС на стойност 62,5 милиарда долара, според статистиката за 2017 година и 20 процентови мита върху този вид стоки ще доведе до увеличаването на цената им за американските потребители, обяснява вестникът.
Тръмп отдавна твърди, че работниците и компаниите в САЩ търпят огромни загуби заради това, че другите държави наводняват американския пазар с евтини стоки, докато същевременно налагат високи бариери, за да направя американските компании неконкурентноспособни в чужбина. Държавният глава настоява за реципрочност. Редица страни, включително няколко от Европа, показаха желание да водят преговори, но доста други засега отхвърлят категоричните искания на американския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция ще наложи ответни вносни мита върху вноса от САЩ

Yeni Safak: Турция ще наложи ответни вносни мита върху вноса от САЩ

21 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на икономиката на Турция обяви в официално свое заявление, че е заставено да отговори на наложените от САЩ вносни мита върху стоманата и алуминия със собствени тарифи върху вноса. Същевременно от там изразиха надежда, че по-късно въпросът ще бъде разрешен чрез диалог, пише Yeni Safak.
От министерството е посочено, че нито един от представените от САЩ критерии за налагането на митата не може да се приложи върху Турция и турските износители.
В заявлението е съобщено, че турските ответни мита са „пропорционални, премерени и целящи защитата на турските интереси, докато окуражават диалога“. „Турция иска активни, здрави и реципрочни търговски отношения със САЩ, но разбира, че справедливостта не може да бъде едностранна“, пише в издадения документ.
„Не можем и няма да позволим Турция да бъде несправедливо обвинявана за търговските предизвикателства пред САЩ“, допълва министерството.
През март американският президент Доналд Тръмп наложи 25% вносни мита върху стоманата и 10% върху алуминия. От тогава този въпрос се обсъжда разпалено между САЩ и техните търговски партньори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

21 Юни 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай в четвъртък обвини САЩ, че са твърде темпераментни върху двустранните търговски въпроси и предупредиха, че интересите на американските работници и фермери накрая ще бъдат наранени, предава Reuters.
Китай вярва, че предишните му търговски преговори със САЩ са били конструктивни, но тъй като американското правителство се държи непредвидимо и предизвикателно, Пекин трябва да отговори в строг маниер, заяви говорителят на търговското министерство Гао Фен.
Китай ще предприеме действия за защита на своите интереси и американската едностранчивост накрая ще нарани интересите на собствените си работници и фермери, заяви Гао пред журналисти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Мита? Китай има други начини да отговори на търговската война на Доналд Тръмп

Sputnik: Мита? Китай има други начини да отговори на търговската война на Доналд Тръмп

21 Юни 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ако Китай реши да не ескалира митническата война със САЩ, той все още има предостатъчно инструменти, за да удари Вашингтон там, където боли, включително чрез бойкоти и дългата ръка на държавната бюрокрация и регулация, предава Sputnik.
Според експерти, китайската икономика има предостатъчно начини да контрира вносните мита на президента на САЩ Доналд Тръмп, освен простото налагане на същите мерки, които са били използвани в миналото и са се доказали като много ефективни. Няколко допълнителни инструмента биха помогнали на Китай в нарастващата търговска война със САЩ, след като традиционните отговори като налагането на нови мита на американския внос, бързо ще свършат.
Китайските граждани силно желаят да получат знаци от своето правителство за бойкотирането на чуждия внос, така че Пекин може да обезсърчи хората си от купуване на американски продукти. Това се случи миналата година, когато Южна Корея заяви, че ще дислоцира американска ракетна отбранителна система – хората в Китай с нетърпение бойкотираха корейските автомобили Хюндай, въздържаха се от екскурзии в Южна Корея, сваляйки пазара с повече от 60 процента, и игнорираха корейските супермаркети „Lotte“, принуждавайки временното затваряне на близо 55 магазина.
При САЩ също има достатъчно опции, като например веригите за бързо хранене като „Макдоналдс“ или „Старбъкс“. С около 1.4 милиарда потребители, китайският пазар е огромен актив за всяка компания и за тези компании, които вече са установени в Китай, незабавната загуба на подобен пазар, ще ги удари доста тежко.
„Това може да стане доста грозно“, заяви Дебора Елмс, създател на Азиатския търговски център. „Кошмарният сценарий за фирмите може дори да не включва правителството. Какво ще се случи, ако китайските потребители започнат да бойкотират американските продукти? Ако спрат да пият Старбъкс? Да не искат айфони?“
Правителството може просто да даде знак, че желае потребителите да „спрат да пазаруват в KFC или да спрат да купуват американски продукти, каквито и да са те”, заяви Бил Райнсч, старши съветник към Центъра за стратегически и международни проучвания.
Това просто действие би провалило плановете на „Старбъкс“ да удвои 3 300-те магазина, които вече има в Китай. Това би ударило „Дженеръл Мотърс“ с 8 процента растеж, както и би довело до провал на „всякакъв брой“ бизнес планове на всички по-малки американски компании.
Освен потребителски бойкот, Китай може да наложи леки, но досадни промени към потребителските банкови системи, въвеждайки малки промени в това как банковите сметки на американски граждани се управляват. На по-високо ниво, Китай може да направи по-трудно отварянето на банкови сметки за американски компании.
„Когато влезеш в банка като служител на чужда или американска компания, може да изпиташ малки регулаторни промени, само в начина на управление на сметката ти“, заяви Карла Клингнер, изпълнителен директор на „Palindromes“, холдингово дружество, което прави бизнес в селскостопанския и логистичен сектор в Китай.
Пекин може да претендира, че всички американски бизнеси са длъжни да плащат данъци в Китай, предполага Хосук Лий Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономика.
И ако това не е достатъчно, китайското правителство може да наруши веригите за доставки на американските компании, твърди Бил Райнсч. На практика това би означавало инспекция на производственото съоръжение на „Фокскон“, в което случайно се намират няколко „нарушения“, затваряйки всякакво производство на „айфони“ за три месеца. И „айфоните“ далеч не са единствените електронни устройства произвеждани в заводите на „Фокскон“.
Всички американски бизнес операции в Китай комбинирани правят пазар от 550 милиарда долара за американските компании, твърди Ерин Енис, старши вицепрезидент в бизнес съвета САЩ-Китай.
„Има много начини, по които Китай може да ескалира“, заявява Енис. „Лицензирането може да започне да се бави. Компаниите могат да се изправят пред по-високи нива на контрол на своите продукти в пристанищата, в които пристигат“.
Въпреки това, други експерти твърдят, че трябва да очакваме Китай да действа възможно най-сдържано. В интерес на Пекин е да поддържа добър имидж и да направи САЩ да изглеждат като търговски агресор.
„Мисля, че Китай все още има интерес да бъде виждан като играч, който спазва правилата. Пропорционалните отговори правят по-лесно за теб да спориш, че си действал в рамките на правилата на Световната търговска организация“, заяви Едуард Алдън, старши член на Съвета за международни отношения.
Най-добрата част за Пекин тук е, че винаги има други компании – от Япония, ЕС, Корея, Русия – които са готови да вземат американската част на китайския пазар за себе си. Ако американските компании пострадат, заради поведението на Вашингтон, Китай може просто да ги замени с други компании и да продължи както досега.
„Какво ще направят китайците когато си отмъстят? Тогава ще кажат, „лесно можем да извадим тази американска компания, защото имаме японска компания, или корейска компания, или европейска компания, готови да дойдат и да правят същия бизнес тук. Мисля, че това е много правдоподобен сценарий на събитията, които предстоят да се случат“, заяви Руфъс Йеркса, бивш търговски представител на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

20 Юни 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Горната камара на британския парламент (Камара на лордовете) в сряда одобри законопроекта на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, слагайки край на месеци парламентарен дебат върху законодателството, което ще сложи формален край на членството на страната в Европейския съюз, предава Reuters.
Лордовете са одобрили правителствения план без гласуване, след като бунтът на тези, които желаеха парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане, беше потушен в долната камара по-рано през деня.
Законопроектът за излизане от ЕС сега ще премине в закон в идните седмици, след като получи „Кралско одобрение“ – формалност, което не включва по-нататъшен дебат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

20 Юни 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От петък, 22 юни Европейският съюз ще започне да таксува с вносни мита в размер на 25% редица американски стоки в отговор на наложените от Вашингтон тарифи върху европейските стомана и алуминий, наложени по-рано този месец, пише канадският The Globe and Mail.
Решението може да доведе до ескалация на текущите търговски спорове до пълномащабна търговска война, особено, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп на свой ред реши да наложи допълнителни тарифи, този път върху европейските автомобили.
Европейската комисия реши да наложи мита в размер на 2,8 милиарда евро върху американски стоки като стоманените и алуминиевите продукти, селскостопанската продукция като сладката царевица и фъстъците, бърбъна, джинсите и мотоциклетите.
„Не бихме желали да сме в такава позиция“, заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом и допълни, че „едностранното и неоправдано решение“ на САЩ не е оставило друг избор пред ЕС.
По-рано Доналд Тръмп удари ЕС, Канада и Мексико с мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия. В отговор Канада, Мексико и ЕС отговориха с ответни мита, които най-силно удрят щатите, където Републиканската партия, от която е Тръмп, има силни позиции и на които разчита, за да запази мнозинството си в Конгреса на ноемврийските избори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

20 Юни 2018 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въвежда ограничителни мерки по отношение на вноса от САЩ в отговор на увеличените мита върху стоманата и алуминия, заяви министърът на икономическото развитие на страната Максим Орешкин, цитиран от РИА Новости.
„Във връзка с това, че САЩ продължават да употребяват защитни мерки под формата на допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий и отказват да предоставят компенсации за загубите на Русия, Русия се възползва от своите права по СТО (Световната търговска организация) и въвежда балансиращи мерки по отношение на вноса от САЩ“, заяви Орешкин.
Министърът уточни, че мерките се касаят само до продукти, които имат аналози в Русия и ще започнат да се прилагат в най-скоро време. Това няма да окаже негативно влияние на макроикономическите показатели на Русия, добави политикът.
Той отбеляза, че митата не се разпространяват над американските лекарство, но ще засегнат вносната пътно-строителна техника.
РИА припомня, че в края на май Русия е уведомила СТО за възможно въвеждане на мита на стоки от САЩ на стойност 537,6 милиона долара в отговор на увеличените ставки върху стоманата и алуминия.
В края на март САЩ въведоха вносни мита в размер на 25 процента върху стоманата 10 процента върху алуминия, включително и от Русия. Вашингтон обоснова това със съображения за националната сигурност.
Пекин вече отговори на действията на Вашингтон, налагайки по-високи мита върху някои американски стоки. Много експерти прогнозират сериозна търговска война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

19 Юни 2018 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай ще отговори твърдо с „качествени“ и „количествени“ мерки, ако САЩ наложат нови мита на китайските стоки, заявиха от Министерството на търговията на азиатската страна, като освен това обвиниха Вашингтон, че предизвиква търговска война, предава Reuters.
Американската агенция припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник заплаши да увеличи с 10% митата на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, като заяви, че мярката се прилага в отговор на решението на Пекин да вдигне митата на американски стоки на стойност 50 милиарда долара.
„Тази практика на екстремен натиск и изнудване противоречи на консенсуса, до който стигнаха двете страни в няколко случая и е разочарование за международната общност“, заявиха от ведомството във вторник.
„САЩ инициират търговска война и нарушават регулациите на пазара, а освен това вредят на интересите не само на китайския народ, но и този на САЩ, както и на света, като цяло“, констатираха от търговското министерство.
Според текста на изявлението, ако САЩ публикуват нов списък от стоки, за които ще вдигнат митата, Пекин ще предприеме тежки контрамерки, за да защити интересите на Китай и неговия народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

18 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изправена пред черна дупка в своя план за финансиране на националната здравна система (НЗС) с 25 милиарда паунда, след като министрите ѝ не успяха да се съгласят за всички източници на приход преди обявяването на плана, пише британският вестник The Times.
Правителството тепърва ще трябва да одобри план за намиране на близо 11 милиарда паунда от обещаните в събота пари, докато Тереза Мей ясно показа, че повишаване на данъците предстои в есенния бюджет.
Тя заяви пред радио „LBC“, че „ние като страна ще допринесем малко повече“, докато представители на правителството са заявили пред The Times: „Ще имаме разговор относно данъците“.
В събота Тереза Мей обяви, че до 2023 година бюджетът за НЗС Англия ще бъде повишен с 20 милиарда паунда на година. Освен това, шотландското правителство ще получи 2 милиарда паунда, а Уелс ще получи 1.2 милиарда паунда, заедно със стотиците милиони за здравни услуги в Северна Ирландия.
Допълнителни милиард и 250 милиона ще бъдат разпределяни всяка година, за да се покрият пенсионните дефицити на здравната система. Споразумението беше сключено в петък следобед от Тереза Мей, здравният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и изпълнителният директор на НЗС Англия Саймън Стивънс.
Въпреки това, източници споделят че срещата е приключила без споразумение върху това, откъде ще бъде взета сериозна част от финансирането. „В края на срещата, някои източници на финансиране бяха по-сериозно оградени от други“, заяви министерски източник.
Плановете за набиране на пари от замразяването на всички частни и национални прагове за застрахователни обезщетения в края на парламента, остават водещите опции и биха събрали близо 4 милиарда паунда.
Планове за отлагане на намаляването на корпоративния данък, които биха донесли още 6 милиарда, не бяха отписани. Министрите сега се надяват, че Офисът за бюджетна отговорност ще обнови растежа в бюджета, намалявайки нуждата от заеми и повишаване на данъците, но планът все още остава недофинансиран с 11 милиарда паунда.
Тереза Мей заяви, че мерките ще бъдат частично финансирани от „Брекзитски дивидент“ – парите, които Великобритания вече няма да изпраща към Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

17 Юни 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври, иначе Великобритания е заплашена от юридическа безизходица, пише вестник Sunday Express.
Правителството ще се окаже в недостиг на време, за да въведе редица важни закони, преди Великобритания официално да напусне ЕС следващия март.
Законопроект за прилагане на Брекзит и споразумение за напускане на ЕС, както и други нови закони ще са необходими, за да влезе в сила споразумението, което Великобритания постигне с Брюксел.
Ако се окаже неподготвена, Великобритания ще бъде оставена в "правна безизходица" и извън ЕС без сделка.
Но Андреа Лийдсъм, отговаряща за дневния ред в Камарата на Общините, предупреди, че законите ще отнемат месеци, за да преминат през Парламента и биха могли да бъдат осуетени от привържениците на оставането.
Тя предупреди колегите си, че с малкото работно мнозинство правителството няма да може да използва специални мерки за ускорено законодателство, което може да ускори нещата в случай на извънредна ситуация.
Ако парламента не започне да гледа законите октомври, няма да стигне времето, дори и да работят през нощта в продължение на дни, предупреди Лийдсъм.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

16 Юни 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен, пише британският вестник The Independent.
Европейският съюз се подготвя за възможността за отлагане на Брекзит, тъй като преговорите с Обединеното кралство изглежда все по-малко вероятно да доведат до продуктивен край във времето.
Вътрешните документи, изготвени от Европейския съвет, показват, че блокът планира какво да прави "в случай, че Обединеното кралство все още е член на Съюза" след март 2019.
Отделно длъжностните лица на Европейската комисия обсъждат подробно практическите въпроси, свързани с удължаването на разговорите на Брекзит, според източници, цитирани от германския вестник Handelsblatt.
Ирландският премиер Лио Варадкар заяви тази седмица, че има "редица различни сценарии, които биха могли да възникнат, ако няма сделка до март“ - признавайки, че" е възможно да се удължи член 50, за да може преговорите да се проведат ".
По принцип процедурата по член 50 продължава точно две години, но могат да бъдат удължени с изричното и единодушно разрешение на всички държави-членки на ЕС. Всяко значително удължаване може да означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

15 Юни 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната въвежда вносни мита в размер на 25% върху 659 стоки, внасяни от САЩ в отговор на аналогичните действия от страна на САЩ, предава РИА Новости.
„В съответствие със „Закона за външната политика на Китай“ и другите законодателни актове, комитета то митата на Държавния съвета на Китай взе решение да въведе вносни мита върху 659 стоки, внасяни от САЩ с обем от 50 милиарда долара“, пише в заявлението.
При това митата върху 545 вида стоки на сума от 34 милиарда долара ще започне да действа от 6 юли, докато за останалите артикули тази търговска мярка ще встъпи в сила по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

15 Юни 2018 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Публиката смята, че Тереза Мей се справя с Брекзит по-зле от всеки един момент, откакто стана министър-председател на страната, според ново проучване за британския вестник The Times.
Само 21 процента вярват, че правителството се справя добре в преговорите, докато 66 процента смятат че министрите се справят зле.
Има драматичен спад в доверието към справянето с Брекзит от Тереза Мей, след изборите през миналата година. За началните месеци на 2017 година, публиката широко одобряваше начина, по който министър-председателят се справяше с нещата.
Въпреки това, Тереза Мей е увеличила малко преднината си като избор за премиер пред Джереми Корби с 15 пункта. Около 39 процента смятат, че тя е по-подходяща за работата, което е с 2 процента повече от досегашните резултати, докато 24 процента от анкетираните са на мнение че лейбъристкият водач Корбин би се справил по-добре.
Около 46 процента смятат, че Великобритания е сгрешила с излизането си от ЕС, докато 43 процента смятат, че това е било правилното решение. През изминалата седмица тези числа са били 44 и за двете страни.
Публиката все още поставя Консервативната партия пред Лейбъристката като избор за партия, която да извърши Брекзит. Около 26 процента избират консерваторите, 16 процента са за лейбъристите и 10 процента биха избрали евроскептичната партия на Найджъл Фараж ЮКИП.
Проучването също разкрива, че 40 процента смятат, че парламентът има легитимността да отхвърли сделката за Брекзит, докато 37 процента мислят обратното.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

15 Юни 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Департаментът за Брекзит на Великобритания е представил план с три варианта за иницииране на вот в парламента за сделка за излизане от ЕС, предава Sputnik.
Според плана, вотът ще бъде предизвикан от един от трите сценария:
1) Парламентът отхвърля сделката с Европейския съюз постигната от правителството
2) Провал в постигането на каквото и да е споразумение
3) Правителството не успява да постигне споразумение до 21 януари, 2019 година, което е крайният срок.
„Това гарантира, че при всички случаи парламентът ще търси отговорност от правителството, докато в същото време позволява на правителството да изпълни волята на британския народ изразена в референдума от 2016 година“, заяви говорител на департамента.
Парламентът на Великобритания отхвърли на 13 юни предложение, което щеше да принуди правителството да преговаря за оставането в Европейското икономическо пространство, по този начин продължавайки участието си в единния пазар на ЕС и в преговорите за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

13 Юни 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей избегна унизително поражение за Брекзит, след като недоволните депутати се съгласиха на отстъпки от нейна страна, пише британският вестник The Guardian.
Само няколко минути преди началото на гласуването министър-председателят проведе последни разговори с повече от 14 недоволни депутати в Долната камара, след което те получиха лични уверения, че тя ще се съгласи с техните предложения.
Един депутат в срещата, който включваше бившия министър на кабинета Джъстийн Грийнинг и Ед Вайзи, заяви, че Мей е казала на групата, че е "въпрос на доверие".
Недоволните депутати-консерватори, водени от бившия главен прокурор Доминик Грийв, по-късно похвалиха правителството, че "откликват положително" на техните опасения и заявиха, че ще им бъде обърнато внимание, когато законопроектът за изтегляне от ЕС се върне обратно в Камарата на лордовете в понеделник.
Депутатите гласуваха с 324 гласа срещу 298, за да подкрепят правителството при отхвърлянето на изменение, прието от Камарата на лордовете през април, което би увеличило ролята на Долната камара в случай на отхвърляне на окончателната сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Парламентът на Канада осъди нападките на Доналд Тръмп срещу Джъстин Трюдо

Reuters: Парламентът на Канада осъди нападките на Доналд Тръмп срещу Джъстин Трюдо

12 Юни 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Отава. Камарата на общините на Канада в понеделник единодушно осъди личните нападки срещу министър-председателя на страната Джъстин Трюдо от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговите заместници, предава Reuters.
Депутатите дадоха своето единодушно съгласие за механизъм подкрепящ канадските стомана и алуминий, както и системата за управление на доставките, която поддържа ключовите селскостопански сектори. Те също дадоха своите овации за правителствения отговор към вербалните атаки на администрацията на Доналд Тръмп срещу Джъстин Трюдо.
Докато споразумението на депутатите, които по принцип се конфронтират върху всички фронтове, е забележително, гневът се разпространи сред експерти, чиновници, известни личности и обикновени граждани, които заплашиха с потребителски бойкоти над американски стоки и нападнаха остро Доналд Тръмп в социалните мрежи.
„Нещо странно и прекрасно беше запалено от подлите коментари на Доналд Тръмп за тази държава. Мисля, че това може да е канадска идентичност“, написа колумнистът Джон Айвижън в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джузепе Конте заяви, че вярва в единството на Г7

ТАСС: Джузепе Конте заяви, че вярва в единството на Г7

11 Юни 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия вярва в единството на Г7 и счита, че е необходимо да се намерят общи решения за доброто на гражданите, заяви министър-председателят на Италия Джузепе Конте в понеделник в социалната мрежа „Туитър, цитиран от ТАСС.
„Благодаря на Канада за приема в Ла Малбе. Италия вярва в единството на Г7 и продължава да работи над него, за да може да се съхрани. Приятелите помежду си са длъжни да намерят общо решение за нашите граждани. Ще се съберем отново в Биариц (където ще се проведе следващата среща на Г7 през 2019 година)“, написа Конте.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нобеловият лауреат Пол Кругман в статия за The New York Times: Погромът в Квебек

Нобеловият лауреат Пол Кругман в статия за The New York Times: Погромът в Квебек

11 Юни 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман, известен с левите си възгледи и пристрастията си към Демократическата партия на САЩ написа статия със заглавие „Разгромът в Квебек“ за авторитетното либерално американско издание The New York Times, в която представи позицията си за срещата на Г-7 в Квебек. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Въпреки цялата си помпозност, повечето многостранни срещи на върха са скучни и не водят до съществени последствия. Веднъж си говорих със служител в Държавния департамент, който участва в организацията на тези срещи; той описа своята работа като „контролиране на нюансите“, което ви дава идея колко са големи залозите в обикновения случай.

Понякога обаче подобни срещи имат истински последици – добри или лоши. Срещата на Г-20 през 2009-а година, на която страните се разбраха да дадат икономическа помощ и заеми на сериозно пострадалите държави в хода на финансовата криза, изигра поне малка роля в това, светът да избегне пълно повторение на ситуацията от 30-те години на XIX век. Срещата през 2010 година, напротив, окончателно наложи обръщане към остеритета, което значително забави възстановяването и, може би, отчасти подготви сцената за засилването на политическия екстремизъм.
Все пак, никога не е имало катастрофа като срещата на върха на Г-7, която се проведе тези дни. Тя може да ознаменува началото на търговска война, а може би и на окончателното разваляне на Западния съюз. Най-малко тя ще навреди на американската репутация на надежден съюзник за десетилетия напред; дори в един момент Тръмп да слезе от сцената засрамен, самият факт, че някой като него може да дойде на власт винаги ще бъде взиман предвид от всички.

Какво се случи в Квебек? Вече виждам заглавия, водещи към заключението, че Тръмп е заел недвусмислена позиция „Америка на първо място“, изисквайки големи отстъпки от съюзниците, което щеше да е много лошо. Но реалността е доста по-злокобна.
Той не постави Америка на първо място; Русия на първо място би било много по подходящо описание. И той не поиска драстични промени в политиката от нашите съюзници; той пожела те да спрат да правят лошите неща, които те изобщо не правят. Това не беше твърда позиция, в защита на американските интереси, това беше декларация на невежество и политическа лудост.

Тръмп започна с призив за връщане на Русия в групата, което няма никакъв смисъл. Истината е, че Русия, чийто Брутен вътрешен продукт (БВП) е горе-долу, колкото този на Испания и е доста по-малък от бразилския, винаги е била политически участник в група, която трябва да включва най-големите икономики. Тя беше поканена по стратегически причини и изритана, когато нахлу в Украйна. Няма никакво оправдание за връщането й, освен това, каквото и да е, което свързва лично Путин и Тръмп.

След това, Тръмп поиска от другите членове на Г-7 да премахнат своите „абсурдни и неприемливи“ мита върху американските стоки – което ще бъде изключително трудно за тях, защото реалните нива на митата са изключително ниски. Европейският съюз, например, налага мита на средна стойност 3% върху стоките от САЩ. А кой го казва? Собственото ръководство на САЩ за износителите.
Истина е, има някои отделни сектори, в които страните налагат специални бариери срещу вноса, Да, Канада налага високи мита на определени млечни продукти. Но е трудно да се твърди, че тези изключителни случаи са по-лоши от американските 25-процентни мита върху леките камиони. Общата картина показва, че пазарите на членките на Г-7 са много отворени.

Така че, за какво по дяволите говори Тръмп? Неговите търговски съветници постоянно твърдят, че Данъкът добавена стойност (ДДС), който играе сериозна роля в много страни, е форма на нечестен търговски протекционизъм. Но това е потресаващо невежество: ДДС не дава никакво конкурентно предимство – той е просто начин за налагане на данъци върху продажбите – и именно за това този данък е законен според правилата на СТО (Световната търговска организация). И останалият свят няма да промени цялата си фискална система, защото президентът на САЩ предпочита да слуша съветниците си, които не разбират нищо.

Всъщност, уви, Тръмп може и изобщо да не е имал предвид ДДС. Той може просто да е спекулирал. В края на краищата, той продължава и продължава да говори за злини, които изобщо не съществуват, като например, огромната вълна от насилствени престъпления, извършени от нелегални имигранти (които след това с милиони гласуваха за Хилари Клинтън).

Имаше ли някаква стратегия зад поведението на Тръмп? Е, това е точно това, което би направил ако наистина е кукла на конци на Путин: крещенето срещу приятелски държави за грехове, които те въобще не са извършили няма да върне работните места обратно в Америка, но е точно това, което някой, който би искал разпадането на Западния съюз, би искал да види.

От друга страна, той може да е действал така, само защото не може да си представи да изтърпи няколко часа с могъщи люде, които нито го ласкаят, нито го подкупват мятайки пари, за да скрият презрението, което чувстват, към човек, оглавяващ държава, която към момента продължава да е велика сила.

Каквото и да се е случило в действителност, това е пълен, унизителен разгром. И ние всички знаем как Тръмп реагира на униженията. Наистина трябва да сме загрижени за това, което следва. Едно нещо е сигурно: няма да е за добро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франция разкритикува Тръмп след провала на „Г-7“

Politico: Франция разкритикува Тръмп след провала на „Г-7“

11 Юни 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция разкритикува решението на президента на САЩ да не подписва заключителното комюнике, прието след срещата на високо равнище на „Г-7“ в Квебек, обявявайки, че международното сътрудничество не трябва да зависи от „пристъпи на гняв“, предава Politico.
Френското президентство обяви, че Европа ще продължи да стои зад документа, в който се включва ангажимент страните да следват „основана на правилата търговска система“.
„Прекарахме два дни, за да получим текста и ангажиментите. Ние ще застанем зад тях и всеки, който се отклони от тях, показва своята несъгласуваност и непоследователност“, се сочи в заявлението. „Международното сътрудничество не може да зависи от пристъпи гняв или от малки думи. Нека бъдем сериозни и достойни за нашите народи“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“ : Ангела Меркел не изключва посещение в Русия за Световното първенство по футбол

„Известия“ : Ангела Меркел не изключва посещение в Русия за Световното първенство по футбол

11 Юни 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангел Меркел заяви, че не изключва възможността да посети Световното първенство по футбол в Русия, пише „Известия“.
Меркел не изключва, че по време на посещението може да проведе политически преговори и отбеляза, че това може да бъде полезно. Канцлерът свята, че подобни посещения не нарушават нейните принципи.
На 6 юни пред Бундестага Меркел заяви, че диалогът с Русия има важно значение за Германия и отбеляза, че взаимодействието на страните трябва да продължи въпреки разногласията.
Също така канцлерът съобщи, че завръщането на Русия в „Г-8“ е невъзможно.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: ЕС ще действа срещу митата на САЩ за стоманата и алуминия

Ангела Меркел: ЕС ще действа срещу митата на САЩ за стоманата и алуминия

11 Юни 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа също като Канада ще предприеме контра-мерки срещу митата върху стоманата и алуминия, наложени от САЩ. Тя също така изрази съжаление относно решението на Доналд Тръмп да не подкрепи общото комюнике, прието след края на срещата на високо равнище на „Г-7“, предава Reuters.
„Изтеглянето му, при това от профила му в „Туитър“ е отрезвяващо и леко депресиращо“, заяви Меркел по време на германска медия. Тя допълни, че срещата не бележи край на трансатлантическото партньорство между Европа и САЩ. Но тя допълни, че Европа вече не може да разчита на своя съюзник и че трябва да поеме съдбата си в свои ръце.
„Също като Канада ЕС подготвя ответни контрамерки срещу митата на САЩ за стоманата и алуминия, според правилата на СТО“, заяви Меркел. „Няма да си позволим да ни грабят. Ще действаме“, допълни канцлерът.
На въпрос дали е загрижена да не би Тръмп да отговори на контрамерките, налагайки мита и върху автомобилите, Меркел заяви, че „ще се опитаме как да предотвратим това… нека се надяваме, че ЕС ще отговори със същото единство“.
Междувременно Меркел засегна и въпроса за сравнително ниските разходи на Германия за отбраната. Тя призна, че критиката на Тръмп е частично правилна и че Берлин трябва да направи повече при постигането на целта на НАТО да изразходва 2% от своя БВП за отбрана.
„Тръмп е донякъде прав. Трябва да увеличим разходите си за отбрана“, заяви Меркел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей защити решението на Доналд Тръмп да напусне по-рано срещата на високо равнище на „Г-7“

The Independent: Тереза Мей защити решението на Доналд Тръмп да напусне по-рано срещата на високо равнище на „Г-7“

11 Юни 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей оправда нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп по търговията и заяви, че Западът все още работи колективно. Тя защити решението на президента да напусне по-рано срещата на високо равнище на Г-7, заявявайки че целта му е да се подготви за преговорите си на високо равнище в Сингапур с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пише The Independent.
„Да, той напусна срещата по-рано, защото ще замине за Сингапур, за да седне с Ким Чен-ун за обсъждането на ядреното разоръжаване на Северна Корея“, заяви Мей. „Това е в интерес не само на двете корейски държави и за региона, а е в интерес на целия свят“, заяви Мей.
„По време на срещата имаше трудни разговори и силен дебат, но работейки заедно, ние се разбрахме как да оформим по-добро бъдеще“, допълни министър-председателят. „Имаме несъгласия със съюзниците. Атмосферата на преговорите бе искрена и открита“, убедена е тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Ангела Меркел завръщането на Русия в „Г-7“ е възможно, но е необходим прогрес по осъществяването на Минските споразумения

ТАСС: Според Ангела Меркел завръщането на Русия в „Г-7“ е възможно, но е необходим прогрес по осъществяването на Минските споразумения

11 Юни 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Западът се нуждае от Русия за решаване на кризите, но за завръщането ѝ в „Г-7“ е необходимо прогрес по осъществяването на Минските споразумения, предава ТАСС.
„Мога да си представя, че Русия ще се върне. Но преди това ни е необходим прогрес по осъществяването на Минските споразумения“, заяви Меркел в интервю пред германска телевизия след завръщането си от срещата на високо равнище на „Г-7“ в Канада.
По-рано идеята Русия да се завърне във формата бе озвучена от президента на САЩ Доналд Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Коментарите на Доналд Тръмп за „Г-7“ са отрезвяващи и депресиращи

Ангела Меркел: Коментарите на Доналд Тръмп за „Г-7“ са отрезвяващи и депресиращи

10 Юни 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отказът на президента на САЩ да подпише общо комюнике с другите лидери на страните от „Г-7“ по време на срещата им на високо равнище в Квебек е „отрезвяващ и донякъде депресиращ“, предава AFP.
„Тежко е, понякога и депресиращо, но това не е краят на „Групата на седемте“, заяви Меркел по време на телевизионно интервю след завръщането си от Канада.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп не може да показва слабост преди срещата със Северна Корея

The Hill: Доналд Тръмп не може да показва слабост преди срещата със Северна Корея

10 Юни 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви в неделя, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да позволи на канадски лидер „да го злепоставя“ преди срещата между САЩ и Северна Корея, пише американският вестник The Hill.
„Президентът няма да позволи на канадски министър-председател да го злепоставя. Той няма да позволи никаква проява на слабост преди преговорите със Северна Корея, нито пък трябва да го прави“, заяви Кудлоу в предаването „State of the Union“ по американската телевизия CNN.
Коментарите на Кудлоу идват в отговор на порицанието на Тръмп срещу министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. В няколко поста в социалната мрежа „Туитър“ в събота вечер, Тръмп обвини Трюдо в направата на фалшиви твърдения за участието на САЩ в общото комюнике с останалите членове на Г7.
Лари Кудлоу заяви, че коментарите на Трюдо и отговорите на Тръмп са, в голямата си част, свързани с пътуването на американския президент в Сингапур.
„Едно нещо води до следващото. Всички са свързани. Ние свършихме работата си в Квебек. Работихме със Западния алианс и сме щастливи да го правим. След това се качваме на самолета и този тип Трюдо започва да ни напада“, заяви Кудлоу.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко маас, външен министър на Германия: Доналд Тръмп разруши доверието с постовете си в Туитър за Г7

Хайко маас, външен министър на Германия: Доналд Тръмп разруши доверието с постовете си в Туитър за Г7

10 Юни 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп частично е „разрушил“ доверието на Вашингтон с Европа като се оттегли от общото комюнике след срещата на Г7, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас в социалната мрежа „Туитър“ в неделя, цитиран от AFP.
„Можеш да унищожиш невероятно количество доверие много бързо в едно съобщение в Туитър. Това прави още по-важно за Европа да стои заедно и да защитава интересите си дори по-настъпателно. Обединена Европа е отговорът на Първо Америка“, написа Маас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.