НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция

Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция

25 Юни 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев поздрави Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му за президент на Република Турция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Вярвам, че конструктивният и интензивен диалог ще продължи възходящото си развитие в интерес на мира, стабилността и сигурността на Югоизточна Европа и за справяне с общите предизвикателства в региона“, заявява българският президент в поздравителния си адрес.
Румен Радев изразява увереност, че отношенията между България и Турция и занапред ще бъдат пример за приятелство, добросъседство и ползотворно сътрудничество. „Вярвам, че вотът на турския народ, изразен на 24 юни 2018 г., ще бъде в основата на стабилното и успешно развитие на съседна Република Турция и на нейния просперитет във всички сфери“, посочва още Румен Радев в писмото си до своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Изборите са повратна точка в историята на Турция

Бинали Йълдъръм: Изборите са повратна точка в историята на Турция

25 Юни 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че проведените в неделя избори са „повратна точка“ в историята на турската демокрация, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
В изказване пред огромната тълпа, събрала се пред централата на „Партията на справедливостта и развитието“ в столицата Анкара, Йълдъръм благодари на турския народ за това, че е упражнил правото си на глас.
„Днес е празник за Турция. В този ден няма губещи, а 81 милиона победители“, добави той.
Според думите на премиера, правата на всички граждани ще бъдат защитени. „Правата на турските граждани от 7 до 77 години са гарантирани. Всички трябва да са спокойни, че Турция ще продължи с по-силни демократически институции“.
Министър-председателят увери, че Турция ще постигне поставените цели за 2023 година и ще се стреми към реализирането на визиите за 2053 и 2071 година със стабилност и самочувствие.
„Народът избра Реджеп Таийп Ердоган като първия президент в новата система с добродетел, воля и смелост и категоричен резултат“, продължи Йълдъръм, като отбеляза, че „Партията на справедливостта и развитието“ протяга ръка за ново обединение на народа, независимо от различията и че тя ще продължи своя „благословен поход“ с любов и ентусиазъм.
„Президентската система с цялата и справедливост ще обхване цяла Турция и програмата за развитие бе одобрена от народа на тези избори“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Опозиционен политик е убит по време на изборите в Турция

Protothema: Опозиционен политик е убит по време на изборите в Турция

25 Юни 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политик от турската опозиционна „Добра партия“ (IYI) бе застрелян заедно с още двама души в хода на изборния ден в източната ни съседка, съобщиха от партията чрез „Туитър“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Според информацията на турския вестник Yenicag, председателят на IYI в район Карачобан Сидик Думаз е застрелян по време на изборния процес в училище в град Копал.
Съобщение от председателят на опозиционната „Народна републиканска партия“ за същия район Хусни Ийлан гласи:
„24 официални лица от вътрешно министерство бяха пратени насам.
Не приехме това и реагирахме.
След това кандидат за депутат от (управляващата „Партия на справедливостта и развитието“) ПСР дойде, но ние не приехме и неговото присъствие.
„В последствие стана сбиване и те използваха огнестрелно оръжие“, е написал Ийлан, според цитата на гърцката „Прототема“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Победителят на изборите е демокрацията

Реджеп Таийп Ердоган: Победителят на изборите е демокрацията

25 Юни 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демокрацията е победителят на неделните президентски и парламентарни избори, заяви турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган, който спечели вота за президент на първи тур, а неговата фракция – „Партия на справедливостта и развитието“(ПСР), като част от „Народния съюз“ заедно с „Партията на националистическото действие“(ПНД), спечели мнозинство в парламента, предава Anadolu Agency.
В изказване пред множеството, дошло да го поздрави за триумфа пред централата на ПСР в столицата Анкара, Ердоган подчерта, че всички 81 милиона турски граждани са победители.
„Победители на изборите от 24 юни са Турция, турския народ, мъчениците на нашата религия и всички потискани по света“, заяви той.
Освен това, държавният глава благодари на лидера, членовете и избирателите на „Партията на националистическото действие“.
„Искам да изразя благодарността си към хората ми, братята и сестрите ми, които повярваха на мен, моя съюз и моята партия“, продължи Ердоган. Той посочи ползите от формирането на коалиции за изборите. „Както виждате, този съюз бе от полза и за другите политически партии в страната“.
Турският президент заяви, че е разбрал посланието на гражданите на изборите. „През този мандат ние ще работим за народа и ще се реваншираме за някои грешки от миналото“, увери той.
„Още от утре ние ще бързаме да изпълним обещанията, които дадохме на народа“, продължи държавният глава. „Ще подобрим международната репутация на нашата страна“.
„Веднага след клетвата, ще започнем да прилагаме програмата като посочим нашите бюрократи“, обясни Ердоган, като обеща да работи ден и нощ, защото „нямаме и секунда за губене“.
„Турция реши да вземе страната на растежа, развитието и подобряването на материалното състояние, както и да става все по-уважавана, почитана и влиятелна страна в всички сфери по света“, завърши турският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство на изборите, потвърдиха от избирателния съвет

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство на изборите, потвърдиха от избирателния съвет

25 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Върховният избирателен съвет на Турция в ранния понеделник обяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е спечелил абсолютно мнозинство на президентски избори, след като 97,7% от избирателните пликове са били отворени, предава Anadolu Agency.
Говорейки часове след неделните избори за президент и парламент, председателят на избирателния съвет Сади Гювен заяви, че Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националното действие, Демократическата партия на народите и „Добрата партия“ преминават 10-процентовия праг за влизане в парламента.
Сади добави, че останалите непреброени гласове няма да окажат влияние върху изборните резултати.
Реджеп Ердоган получи 53,6% от гласовете, а неговата Партия на справедливостта и развитието спечели с 42,4%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов поздрави Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа

Премиерът Бойко Борисов поздрави Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа

25 Юни 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-преседателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа при провелите се днес предсрочни президентски и парламентарни избори в южната ни съседка. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области“, заяви българският премиер. Той изрази удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и посочи, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи. „Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона“, каза още Бойко Борисов. Той запозна Ердоган с позицията, която днес заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна мигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените средства.
Турският президент благодари на българския премиер и изрази надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турският народ даде урок по демокрация на света

Реджеп Тайип Ердоган: Турският народ даде урок по демокрация на света

25 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Турция даде уроци по демокрация на света със своята близо 90 процентова избирателна активност“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
В неделя вечерта той обяви победата си в президентските и парламентарни избори.
„Нашата нация ми даде отговорностите на президентството и изпълнителната власт“, заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул, цитирайки неофициалните резултати, които ще го направят първия турски лидер в президентска система на управление.
Той призова всички да оставят на заден план предизборните аргументи, напрежения и обиди, за да се фокусират върху бъдещето на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Георге Иванов е честитил победата на Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор

„Макфакс“ (Македония): Георге Иванов е честитил победата на Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор

25 Юни 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Президентът на Македония Георге Иванов в телефонен разговор е честитил победата на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на президентските и парламентарни избори, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на съобщение от кабинета на македонския държавен глава.
В разговора, Иванов пожела на колегата си успешно изпълнение на президентската функция.
„В телефонния разговор бяха разменени мнения за актуалните политически събития в двете страни, при което президентът Иванов благодари за досегашната подкрепа от Република Турция и изрази увереност, че в следващия период ще продължи силното приятелство и сътрудничество между двете държави“, се казва в съобщението на президентския кабинет.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието са победители на изборите в Турция след 97% обработени гласове

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието са победители на изборите в Турция след 97% обработени гласове

24 Юни 2018 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарни избори в страната, след като 97% от гласовете са обработени, информира турският ежедневник Hurriyet.
За преизбрания турския президент Реджеп Ердоган са гласували 52,6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8,2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,4% от гласовете.
Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42,4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22,7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място събирайки 11,4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,1%.
Избирателната активност на изборите е 87,4%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в изборите за президент в Турция

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в изборите за президент в Турция

24 Юни 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в президентските избори в неделя и заяви, че управляващата му партия е спечелила мнозинство в парламента, предава AFP.
„Неофициалните резултати в изборите станаха ясни. Според тях нацията ми повери задачите и отговорностите на президентството“, заяви Ердоган в своята резиденция в Истанбул, допълвайки че алиансът, воден от неговата Партия на справедливостта и развитието, е спечелила мнозинство в парламента.
Към момента са обработени 96% от гласовете. Реджеп Ердоган е получил 52,7% от гласовете, а партията му 42.5%.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Световни лидери поздравиха Ердоган за успеха в изборите

Anadolu Agency: Световни лидери поздравиха Ердоган за успеха в изборите

24 Юни 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докато гласовете в Турция продължават да се броят след президентските и парламентарни избори в неделя, световните лидери започнаха да поздравяват президента Реджеп Тайип Ердоган за изборния му успех, предава Anadolu Agency.
Първото поздравление от държава от ЕС е пристигнало от унгарския министър-председател Виктор Орбан, според президентски източници.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също е поздравил Ердоган за своя „страхотен успех“ в президентски избори, се казва в изявление на азербайджанското президентство.
Албанският премиер Еди Рама е поздравил Ердоган в телефонен разговор.
Ердоган е получил поздравления и от президента на палестинската автономия Махмуд Абас, председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, външният министър на Гърция Никос Коцияс и емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад ал Тани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 90% обработени гласове

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 90% обработени гласове

24 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) водят в президентските и парламентарни избори в страната, след 90% обработени гласове, информира турският ежедневник Hurriyet.
До момента за Реджеп Ердоган са гласували 53,2% от избирателите, на второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,7% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 43,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 22,4%, Партията на националното действие е на трето място с 11,3% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,7% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,0%
Избирателната активност на изборите е 87,3%


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 78%

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при 78%

24 Юни 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 78,1% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 54,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 29,9%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,5% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,3% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 44,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 21,7%, Партията на националното действие е на трето място с 11,5% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,2% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 9,9%
Избирателната активност на изборите е 87,3%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при две трети обработени бюлетини

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при две трети обработени бюлетини

24 Юни 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 67,3% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 55%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 29,4%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,6% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,9% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 44,9%, на второ място е Републиканската народна партия с 21,1%, Партията на националното действие е на трето място с 11,7% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 9,8% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 9,7%
Избирателната активност на изборите е 87,3%

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 50% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 50% от бюлетините

24 Юни 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 50,4% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 56,1%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 28,8%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,4% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,5% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 46,5%, на второ място е Републиканската народна партия с 19,9%, Партията на националното действие е на трето място с 12% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 9,4% от гласовете, а на пето е Демократическата партия на народите със 9,4%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 35,2% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 35,2% от бюлетините

24 Юни 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 35,2% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 56,9,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 28,4%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,5% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 6,2% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 48,4%, на второ място е Републиканската народна партия с 18,3%, Партията на националното действие е на трето място с 12,5% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 9,1% от гласовете, а на пето е Демократическата партия на народите със 8,6%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 20% от бюлетините

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието водят на изборите в Турция при обработени 20% от бюлетините

24 Юни 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната. Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 20% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели най-много гласове за парламента.
На президентските избори води Ердоган с 58,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 27,3%, на трето е Мерал Акшенер от „Добрата партия“ със 7,6% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 5,7% от гласовете е на четвърто място.
Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 51,9%, на второ място е Републиканската народна партия с 15,6%, Партията на националното действие е на трето място с 13,1% от гласовете. „Добрата партия“ е на следващото място с 8,5% от гласовете, а на пето е Демократическата партия със 7,3%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският министър-председател приветства успешното провеждане на изборите

Anadolu Agency: Турският министър-председател приветства успешното провеждане на изборите

24 Юни 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Измир. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм похвали Върховния избирателен съвет за успешното провеждане на парламентарните и президентските избори в страната, предава Anadolu Agency.
„Месеците подготовка на Върховния избирателен съвет са една от причините защо тези избори преминаха толкова спокойно и успешно“, заяви Йълдъръм пред репортери.
В отделно заявление председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че гласуването е необходимост за демокрацията. „Надявам се утре да се събудим в една по-добра Турция“, допълни той.
След като избирателните секции в страната затвориха в 17 часа местно време (съвпада с българското) членовете на избирателните комисии във всички 81 провинции на страната започнаха да броят гласовете.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Избирателните секции в Турция затвориха врати

Anadolu Agency: Избирателните секции в Турция затвориха врати

24 Юни 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Избирателните секции за парламентарните и президентските избори в Турция закриха врати в 17 часа местно време (съвпада с българското), предава Anadolu Agency.
В момента избирателните комисии във всичките 81 провинции на страната са започнали да броят бюлетините, пуснати в над 180 хил. избирателни секции по цялата държава.
Гласуването в дипломатическите мисии на Турция в чужбина , започнали на 7 юни, също са приключили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: В Турция по подозрение за фалшифициране на гласове на изборите са задържани четирима души

Daily Sabah: В Турция по подозрение за фалшифициране на гласове на изборите са задържани четирима души

24 Юни 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Силите за сигурност на Турция са задържали четирима души в югоизточната част на страната. Те са подозирани за фалшифициране на гласова на предсрочните президентски и парламентарни избори, пише Daily Sabah.
Заподозрените са задържани на избирателен участък в град Суруч в провинция Шанлъурфа. В момента полицията разследва възможно фалшифициране на гласове от тяхна страна.
По-рано в неделя в страната са задържани 10 граждани на Франция, Германия и Италия, които може да са извършили намеса на гласуването. Те са се представяли като наблюдатели от ОССЕ. Не се съобщава какви цели са преследвали.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е гласувал в Истанбул

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган е гласувал в Истанбул

24 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган гласува на провежданите днес парламентарни и президентски избори в страната в училище в истанбулския квартал „Ушкудар“, предава Anadolu Agency.
На излизане от секцията Ердоган изрази задоволство за високата избирателна активност, заявявайки, че тя „показва напредъка на турската демокрация“. „Турция в момента превежда демократическа революция с тези избори“, допълни той. Президентът допълни, че с новата правителствена система, при която постът министър-председател ще бъде премахнат, страната ще може да постигне равнището на съвременните цивилизации.
Президентът ще наблюдава изборите първоначално в Истанбул, а след това в Анкара.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Водачите на турската опозиция са пуснали своя глас на изборите в страната

Anadolu Agency: Водачите на турската опозиция са пуснали своя глас на изборите в страната

24 Юни 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерите на опозицията в Турция са гласували на провежданите в страната президентски и парламентарни избори, предава Anadolu Agency.
Председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу е гласувал в столицата Анкара, докато водачът на новосъздадената „Добра партия“ Мерал Акшенер е пуснала бюлетин в Истанбул.
„Стига нашите приятели на урните да изпълняват задълженията си, няма защо да се притесняваме за демокрацията“, заяви Кълъчдароглу. Той допълни, че „няма сериозни проблеми“ по време на гласуването.
Говорейки пред репортери Акшенер заяви, че би желала изборите да отразят свободната воля на гласоподавателите.
Президентът на Републиканската народна партия за президент Мухарем Индже гласува в северозападната провинция Ялова.
Гласуването започна в 8 часа сутринта местно време и ще продължи до 17 часа следобеда (съвпадат с българското часово време).

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ПКК преустанови военните действия против турските власти заради изборите

РИА Новости: ПКК преустанови военните действия против турските власти заради изборите

24 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Забранената в Турция „Работническа партия на Кюрдистан“ преустанови политическата и военната дейност против властите в деня на парламентарните и президентските избори, съобщи телевизионния канал Rudaw, позовавайки се на заявление от групировката, предава РИА Новости.
Антиправителствените действия ще бъдат прекратени за 24 часа, а съответстващото решение в влязло в сила в събота вечерта. Ръководството на ПКК е предприело тези ходове, за да „създаде спокойни условия и да разшири възможностите за кюрдските избиратели“, които имат намерение да участват в гласуването, се казва в заявлението на партията.
В неделя в Турция се провеждат предсрочни президентски и парламентарни избори. Фаворитът за поста държавен глава е Реджеп Таийп Ердоган. Съгласно данните от изследванията на общественото мнение, той ще получи около 47-48% от гласовете на избирателите и е сигурен участник във втория тур. Там негов съперник би трябвало да бъде Мухарем Индже от опозиционната „Народна републиканска партия“.
На предизборните мероприятия Ердоган нееднократно се обръщаше към темата за борбата с тероризма, като споменаваше военните операции против кюрдските формирования в Северен Ирак и Северна Сирия.
От момента на възобновяването на въоръжения конфликт с ПКК през юли 2015 година са загинали повече от 900 военни и около 500 граждански лица. Съгласно данните на турското военно министерство, за това време правителствените сили са успели да „неутрализират“ повече от 10 хиляди члена на въоръжените отряди.
В момента в Северен Ирак, където се намират кюрдските бази, се провежда активна военна кампания против ПКК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на правосъдието на Турция: Изборите протичат спокойно

Министърът на правосъдието на Турция: Изборите протичат спокойно

24 Юни 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл заяви, че изборният ден протича мирно и спокойно в цялата страна, предава Anadolu Agency.
В изказване пред журналистите, след като упражни правото си на глас, Гюл изрази надежда, че резултатите от вота ще допринесат за мира и стабилността в Турция.
„До сега не сме получавали информация за нарушения. Всички пускат бюлетините си мирно“, обясни министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Изборният ден в Турция започна

Anadolu Agency: Изборният ден в Турция започна

24 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция започна в неделя и правото си на глас могат да използват 56 322 632 избиратели в 180 065 избирателни секции в цялата страна, предава Anadolu Agency.
Вотът ще продължи от 08:00 до 17:00 часа българско и местно време.
Избирателите ще пускат по две бюлетини в един плик за различните избори и ще могат да гласуват като представят лични карти или друг официален документ за идентификация.
Забранено е в изборните секции да се внасят фотоапарати, видеокамери и мобилни телефони.
След изборите първо ще бъдат преброени гласовете за президентски вот.

Гласуването в чужбина

Около 1,49 милиона турци, живеещи в чужбина, гласуваха в 13-дневния период между 7 и 19 юни в 123 посолства на страната. Бюлетините им са пренесени в Турция и ще бъдат преброени заедно с тези от днешния вот.
Гласуването на граничните пунктове също започна на 7 юни и ще продължи до края на изборния ден.

Партиите

В изборите участват осем политически партии: Управляващата „Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна „Републиканската народна партия“ (РНП), про-кюрдската „Народно-демократична партия“ (НДП)„Партия на свободната кауза“ (ПСК), новосформираната „Добра (IYI) партия”, „Партията на националистическото движение“ (ПНД), „Партия на щастието“ (ПЩ) и „Патриотичната партия“ (ПП).
За първи път в историята на Турция, политическите фракции образуваха изборни коалиции:
ПСР и ПНД формираха „Народния съюз“, докато РНП, IYI и ПЩ влязоха в „Националния съюз“.
Според нов предизборен закон, приет с гласовете на ПСР и ПНД през февруари, политическа партия може да подкрепи друга по време на избори.
За вкарване на депутати в парламента, партиите и коалициите трябва да преминат бариерата от 10%.

Кандидати за държавен глава

В изборите за президент участват шестима кандидати: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, Мухарем Инче от РНП, Селахатин Демирташ от НДП, Мерал Аксенер от IYI, Темел Карамолаоглу от ПЩ и Догу Перинчек от ПП.

В изборния ден се забранява

На медиите не се позволява да излъчват политическа агитация, предварителни резултати или коментари за изборите до 18:00 българско време.
Между 18:00 и 21:00 средствата за масова информация могат да публикуват само официални съобщения за изборите от Върховния изборен съвет (Централната избирателна комисия).
Забранена е продажбата на алкохол от 06:00 до 00:00, а употребата му е забранена на публични места през целия ден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изборите в Турция започнаха

AFP: Изборите в Турция започнаха

24 Юни 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. В 08:00 часа започнаха изборите за нов президент и нов състав на парламента на Турция, след които страната ще премине от парламентарна към президентска форма на управление, предава AFP.
Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас до 17:00 часа българско време, а първите резултати ще излязат още същата вечер. Право да гласуват имат над 56 милиона турци в страната и чужбина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В понеделник Турция ще е президентска република

AFP: В понеделник Турция ще е президентска република

24 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Победителят от неделните президентски избори в Турция ще е първият държавен глава на страната с разширени правомощия след промяната на Конституцията, одобрена на референдума през април 2017 година, коментира AFP.
Новият 18-членен Устав влиза в сила от 25 юни, след провеждането на президентските и парламентарните избори днес и с него парламентарната система се заменя от президентска.
Според новата Конституция, изпълнителната власт преминава под шапката на държавния глава и той ще има правото да назначава хора на високите постове, включително министрите.
Президентът може да назначи един или повече вицепрезиденти. Позицията премиер, която в момента се заема от Бинали Йълдъръм, се закрива.
Президентът и парламентът заедно ще избират четири члена във Висшия съдебен съвет, който има правомощия да назначава и отстранява персонал в правосъдната система.
С новата Конституция се забраняват военните съдилища, които са позволени след военния преврат през 1960 година и дори чрез тях се издава присъда на бившия премиер Аднан Мендерес.
Мандатът на държавния глава е 5-годишен и един и същ човек може да заема поста не повече от два пъти. Но сегашният мандат на Ердоган няма да се зачита, защото се смята, че се създава нова позиция с различни пълномощия и той евентуално ще може да управлява като президент до 2028 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Турция гласува на президентски и парламентарни избори – ключов тест за Реджеп Тайип Ердоган

Reuters: Турция гласува на президентски и парламентарни избори – ключов тест за Реджеп Тайип Ердоган

24 Юни 2018 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция гласува на президентски и парламентарни избори – ключов тест за Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters.
Новоизбраният президент ще получи нови големи пълномощия, дълго търсени от Ердоган и подкрепени от малко мнозинство от турците в референдум от 2017 г. Критиците твърдят, че това ще продължи да ерозира демокрацията в страната-членка на НАТО и ще укрепи едноличното управление.
Ердоган, най-популярният, но и разделящ лидер в съвременната турска история, премести изборите от ноември 2019 г., твърдейки, че новите правомощия ще му позволят да се справи с нарастващите икономически проблеми на страната - лирата загуби 20% от стойността си спрямо долара тази година и да се справи с кюрдските бунтовници в югоизточна Турция и в съседните Ирак и Сирия.
Но сметките му не включваха Мухарем Индже, кандидат за президент на секуларистката Републиканска народна партия (СНП), чието добро представяне в митингите на кампанията е консолидирало отдавна разделената опозиция в Турция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ABCNews: Реджеп Тайип Ердоган и Мухарем Индже проведоха финални предизборни митинги

ABCNews: Реджеп Тайип Ердоган и Мухарем Индже проведоха финални предизборни митинги

24 Юни 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
София. Двамата основни кандидати на президентските избори на 24 юни в Турция Реджеп Тайип Ердоган и Мухарем Индже проведоха финални предизборни митинги, предава ABC News.
В изказването си в Истанбул г-н Ердоган призова турците да гласуват. Той изброи болниците и транспортната инфраструктура, построени за 15-те години, откакто той е начело на турската държава като доказателство за своето ръководство и нападна опонентите си за липса на визия.
Основният му противник Мухарем Индже, обаче привлече огромно мнозинство в събота на митинг в Истанбул.
Турските избори, които ще се проведат този уикенд, са крайъгълен камък в историята на страната.
Победителят в президентските избори в неделя ще придобие нови изпълнителни правомощия след промяната на конституцията, подкрепена от Ердоган и одобрена миналата година с малко мнозинство на референдум.
Мухарем Индже, бивш учител и кандидат за президент на главната опозиционна партия, секуларистката Републиканска народна партия (CHP), се доказа като много ефективен по време на кампанията, привличайки огромни тълпи, особено в големите градове.
В събота полицията съобщи, че най-малко 1 милион души са се събрали в истанбулския квартал Малтепе, за да чуят обещанието на Индже да обърне посоката на Турция от по-авторитарното управление по времето на Ердоган, ако спечели президентството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган обеща максимална сигурност по време на изборите

Yeni Safak: Реджеп Тайип Ердоган обеща максимална сигурност по време на изборите

23 Юни 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Райип Ердоган заяви в събота, че държавата е предприела всички мерки за гарантиране на сигурността по време на изборите в неделя, пише турският консервативен ежедневник Yeni Safak.
Говорейки на предизборен митинг в Истанбул, Реджеп Ердоган заяви: „Предприели сме максимални мерки за сигурност“.
Той критикува опозиционния президентски кандидат от Народнорепубликанската партия Мухаррем Индже за изказването му, че ще спи пред Върховната избирателна комисия.
„Господин Мухаррем, ние живеем в законна държава“, заяви Ердоган.
Държавният глава добави, че Турция вече не получава инструкции във външната си политика, но е активна „както на масата, така и на бойното полето“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция се отправя към избирателни секции в неделя

Anadolu Agency: Турция се отправя към избирателни секции в неделя

23 Юни 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се отправя към избирателни секции в неделя за парламентарни и президентски избори, с 56 322 632 регистрирани избирателя и 180 065 избирателни секции в страната, предава Anadolu Agency.
Гласуването ще започне в 8:00 часа местно време и ще продължи до 17:00 часа местно време.
Осем политически партии участват в парламентарните избори – Партията на справедливостта и развитието (ПРС), Народнорепубликанската партия (НРП), Народна демократична партия (НДП), Партия на свободната кауза (ПСК), новосформираната „Добра партия“ (ДП), Партия на националистическото движение (ПНД), „Партията на щастието“ (ПЩ) и „Патриотичната партия“ (ПП).
Шест кандидата се борят за президент: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, в който се включиха управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ и „Партията на националистическото движение“ (ПНД); Мухаррем Индже от НРП; Селахатин Демирташ от про-кюрдската „Народна демократична партия“ (НДП); Мерал Аксенер от ДП; Темел Карамолаоглу от „Партията на щастието“ (ПЩ) и Догу Перинчек от „Патриотичната партия“ (ПП).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Бинали Йълдъръм разкритикува международните наблюдатели на изборите в Турция

Hurriyet: Бинали Йълдъръм разкритикува международните наблюдатели на изборите в Турция

23 Юни 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Измир. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че някои чуждестранни наблюдатели на изборите „се държат като говорители на радикални политически структури“, пише турският вестник Hurriyet.
Говорейки пред държавната агенция Anadolu Agency в западната провинция Измир, Бинали Йълдъръм разкритикува опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу за това, че изведе сигурността на изборите на дневен ред преди 24 юни.
„Нашето правителство е предприело необходимите мерки в последните няколко месеца, за да осигури мирното и безопасно провеждане на изборите“, заяви Йълдъръм.
Отговаряйки на въпрос относно чуждестранните наблюдатели на изборите, турският премиер заяви, че някои от тях „се държат като говорители на радикални политически структури“.
„Вярваме, че това не е коректно. Ние смятаме, че това е намеса в изборите по един или друг начин“, заяви Йълдъръм.
Той поясни, че никой няма правото да хвърля сянка над тези избори в Турция и това би било голяма несправедливост към турския народ.
Според него наблюдателите на изборите трябва да дойдат и да правят това „както трябва и без да се намесват в политиката“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahval News: Въпреки излъчването на върховна увереност, Реджеп Тайип Ердоган таи лични опасения

Ahval News: Въпреки излъчването на върховна увереност, Реджеп Тайип Ердоган таи лични опасения

23 Юни 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. В неделя електоратът в Турция ще реши дали настоящият президент на страната Реджеп Тайип Ердоган ще може да направи преход от настоящата си позиция на де факто управляващ правителството към формалното стопанисване на държавата в новата система, която е проектирал, заяви Бюлент Алиръза, директор и старши сътрудник на „Турския проект“ в Центъра за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ), предава турският опозиционен информационен портал Ahval News.
Президентските и парламентарни избори в Турция, в които Ердоган ще иска да запази президентското си място, независимо от изхода си ще сложат началото на президентска система в съответствие с новата конституция, едва одобрена в референдум от април 2017 година.
С де факто президентска система още от избирането си през 2014 година, укрепена от наложеното военно положение в страната, Ердоган има възможността да управлява с изпълнителни заповеди от опита за преврат през юли 2016 година насам, отбелязва Алиръза.
„Изборите представляват сериозен тест за нарастващата доминация на Ердоган в турската политика“, пише той, докато отбелязва че откакто води управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС), Ердоган е с нараснала популярност през годините. Въпреки това, Турция се е изправила пред безпрецедентни финансови проблеми през последната година и турският президент стои срещу предизвикателство, което вероятно ще изпита дори неговите способности.
Отивайки към избирателните пунктове, Ердоган прави редовни препратки към продължаващите военни кампании в турските граници, както и навън в Сирия и Ирак, срещу Кюрдската работническа партия, заедно с водещата си роля в Ислямския свят, изразена в Ерусалимския въпрос.
Той също използва страховете на своите избиратели, предупреждавайки ги за опасностите от връщане към условията преди 2002 година (когато той идва на власт), които той твърди че се характеризират с бедност и лишения, допълнени с ограниченията за носене на забрадки, отбелязва Алиръза.
Дори с това, неговата кампания е под обикновените му стандарти, както признават и поддръжниците му.
Настоящите социологически изследвания предполагат, че общия брой гласове, които вероятно ще получат кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже, и останалите кандидати за президент, може да надвишат 50 процента в неделя. И това, въпреки извънредните обстоятелства в продължаващото извънредно положение в Турция.
Докато Ердоган продължава да излъчва върховна увереност, е трудно да се повярва, че не таи в себе си лични опасения.
„В момента може би има дълбоко скрито мнение срещу ПРС, подобно на това в изборите през 1950, 1983 и 2002 година“, твърди Алиръза.
Изборните резултати ще разкрият дали „металното износване“, за което Ердоган първо предупреди партията си на 30 май 2017, е повлияло на възможностите на партийната машина, въпреки продължаващите му усилия да реорганизира и обнови партията, която управлява Турция в последните 16 години.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Над 600 международни журналисти ще следят изборите в Турция

Anadolu Agency: Над 600 международни журналисти ще следят изборите в Турция

23 Юни 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над 600 члена на международната преса от 34 държави са получили акредитация от Главната дирекция за печата и информацията на Турция (ГДПИ) за предстоящите президентски и парламентарни избори в страната на 24 юни, предава Anadolu Agency.
Според информацията на турската агенция, събрана от ГДПИ, общо 635 международни журналисти са пристигнали в Турция, за да наблюдават изборите.
Пресцентрове с екрани ще бъдат поставени в Анкара, Истанбул и Диарбекир от ГДПИ, за да позволят на международните журналисти да следят изборните резултати.
Министерството на вътрешните работи на Турция и Върховната избирателна комисия ще работят заедно, за да разрешат проблемите, които могат да възникнат по време на репортерските дейности на журналистите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Празничните предизборни кампании завършиха и турския народ отива да гласува

Daily Sabah: Празничните предизборни кампании завършиха и турския народ отива да гласува

23 Юни 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турския народ ще определи бъдещето на страната си на 24 юни, когато в страната ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори. Вотът слага край на предизборните кампании, които създадоха жизнена атмосфера в цялата страна за повече от два месеца, пише турското електронно издание Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса.
Веднага щом предсрочните избори бяха назначени през април, турските политически партии започнаха предизборните си кампании. Независимо от ограниченото време преди изборния ден и факта, че той съвпада със свещения месец Рамадан, политиците успяха да излязат с динамични графици, които им позволиха да достигнат до възможно най-много хора.
Митингите бяха основната част от предизборните кампании, но същевременно конвои от изборни автобуси постоянно озвучаваха с партийни химни, а по улиците на градовете се вееха знамена и бяха разлепени множество плакати. В страната има регистрирани 56 322 632 избиратели, които трябва да гласуват в 180 065 изборни секции. Изборният ден започва в 9 сутринта и завършва в 5 следобед.
Гласоподавателите ще могат да пуснат бюлетините си като представят лични карти или друг официален идентификационен документ. Влизането в изборните секции с фотоапарати, камери и мобилни телефони е забранено. Избирателите ще пускат по две отделни бюлетини в един общ плик – една за президентските и една за парламентарните избори.
След края на изборния ден, първо ще бъдат преброени бюлетините за президентския вот. За първи път, официални лица ще събират бюлетините от домовете на хора, които имат проблеми с придвижването заради старост, здравословни проблеми или инвалидност. В момента има 17 хиляди такива избиратели.
Традиционно, турските политици организират митинги из цялата страна и посещават провинциите, за да говорят пред хората за час или два. Тази тенденция бе продължена, но имаше и някои промени заради краткото времетраене на предизборната кампания и Рамадан-а. Благодарение на някои промени, първоначалните предвиждания за по-малък брой присъстващи на демонстрациите в сравнение с предишни години не се оправдаха, особено в партийните крепости.
В добавка към класическите, старомодни митинги, политиците проведоха и редица по-малки срещи с хората под формата на ифтари и сухури (съответно вечеря след залез и закуска преди изгрев по време на Рамадана). На 9 юни се проведе и среднощен митинг на кандидата на Републиканската народна партия Мухарем Инче, на който присъстваха десетки хиляди, които или чакаха сухура, или традиционните си забавления в тази вечер на истанбулския булевард Багдат. Президентът Реджеп Таийп Ердоган също организира много срещи по време на ифтара особено в провинциите.
Друг интересен момент от предизборната кампания беше организирането на няколко митинга в различни градове в един и същи ден, като в някои случаи те бяха провеждани в по три различни провинции, което не се случваше в предходните кампании. Например, на 11 юни Ердоган беше в провинциите Коджаели, Нигде и Бурса. Започвайки предизборната си кампания от крепостта на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Измир на 28 април, Ердоган посети около 50 провинции и още 20 отделни района до края на мероприятията преди изборния ден.
Кандидатът на РНП Мухарем Инче също имаше много интензивен предизборен график. В един случай той проведе пет отделни митинга, включително едно събитие по време на ифтара, в пет отделни района на Истанбул на 10 юни. Кандидатът за президент от „Добрата партия“ (ДП) Мерал Аксенер също внесе своя принос за доброто настроение по време на кампанията, като базира своите митинги на, както тя го нарече, „революцията на тензуха“, като събра тензуси от всички провинции, които посети и твърдеше, че те демонстрират непоквареност. Тензуха е традиционен шал на анатолийските жени.
В президентската кампания се включиха шестима кандидати: Реджеп Таийп Ердоган от „Народния съюз“, в който се включиха управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ и „Партията на националистическото движение“ (ПНД); Мухарем Инче от РНП; Селахатин Демирташ от про-кюрдската „Народна демократична партия“ (НДП); Мерал Аксенер от ДП; Темел карамолаоглу от „Партията на щастието“ (ПЩ) и Догу Перинчек от „Патриотичната партия“ (ПП).

Младежта ще има голямо влияние върху изхода от гласуването

Новите видове предизборни срещи създадоха и нови възможности за достигане до различни сегменти от обществото и конкретно младежта, която представлява голяма част от избирателната база. В страната има повече от 10 милиона гласоподаватели на възраст между 18 и 25 години. Ердоган, например, се присъедини към младежите в студентско общежитие в столицата Анкара за сухур, след като получи покана чрез „Туитър“ на 1 юни. В отговор на поканата, държавният глава заяви, че ще „дойде ако чаят е готов“.
Развълнувани от срещата с президента, студентите приветстваха Ердоган и имаха възможността да си поговорят с него и да си направят общи селфита с държавния глава. Инче също успя да достигне до много младежи, благодарение на добрата си работа със социалните мрежи. Вместо срещи за ифтар или сухур, той се съсредоточи върху използването на възможностите конкретно на „Туитър“ като предизборен инструмент. Неговите „туитове“ бяха фокусирани върху образованието и той изпрати множество пожелания към студентите и учениците да изкарат успешно изпитите си.
Понякога Инче отиваше и по-далеч и дори директно наричаше младите хора в страната „мои деца, мои ученици“, визирайки миналото си като учител по физика. Друга новост в кампанията на кандидата на РНП беше карането на колело, което му бе подарено по време на реч в град Самсун.
На президентските предизборни митинги се събираха далеч повече хора, отколкото на тези за парламентарните и може би причината за това е, че турците ще гласуват за първи път в историята за държавен глава и това, че страната преминава към президентска форма на управление, както реши народа на референдума, проведен на 16 април 2017 година.
Въпреки относително слабия интерес, някои партии и най-вече ПСР, продължи да провежда демонстрации, водени от премиера Бинали Йълдъръм, из цялата страна, демонстрирайки сериозността на управляващата партия по въпроса.

В парламентарния вот се състезават осем партии

В неделя съревнованието ще е между осем политически партии, които се стремят да спечелят възможно най-много кресла в новия състав на народното събрание: ПСР, ПНД,РНП, „Партията на свободната кауза“, ДП, НДП, ПЩ и ПП. За първи път в историята на Турция, политическите партии ще отидат на избори в коалиции. ПСР и ПНД сформираха „Народния съюз“, докато „Добрата партия (ДП) и „Партията на щастието“ (ПЩ) образуват „Националния съюз“. На парламентарните избори, фракциите трябва да получат най-малко 10% от гласовете на избирателите, за да влязат в законодателното събрание.

Диаспората счупи рекорда за участие в избори

В периода между 7 и 19 юни около 1,49 милиона турци, живеещи в чужбина, гласуваха за кандидатите за президент и партиите, състезаващи се на парламентарните избори. Гласовете на избирателите ще бъдат пренесени в Турция и преброени заедно с гласовете, подадени в страната на 24 юни. Гласуването на граничните пунктове също започна на 7 юни и ще продължи до края на изборния ден. В деня на вота, медиите няма да могат да излъчват политически агитационни материали или коментари за изборите до 18:00 часа. Между 18:00 и 21:00, средствата за масова информация ще могат да публикуват единствено официална информация за изборите, получена от Централната избирателна комисия (Върховния изборен съвет).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозиционният кандидат Мухарем Индже предизвика президентът Ердоган на многохиляден митинг в Анкара

AFP: Опозиционният кандидат Мухарем Индже предизвика президентът Ердоган на многохиляден митинг в Анкара

22 Юни 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган в петък го предизвика на многохиляден митинг в столицата Анкара, като го покани за телевизионен дебат като "последен шанс", предава AFP.
"Утре е последната вечер, ако имате смелост, се изправете срещу мен", каза Мухарем Индже , от светската Републиканска народна партия (CHP), пред стотици хиляди хора в Анкара.
"Вижте, това е последното ми предложение ... Ако искате, дори може да отменя митинга в Истанбул заради Вас." Хайде, противопоставете ми се, нека дебатираме по телевизията ", каза той. Това беше вторият многохиляден митинг, на който опозиционният лидер се обърна към Ердоган в рамките на два дни.
Митингът в Анкара е проведен само ден, след като Индже събра стотици хиляди на едно от най-големите предизборни мероприятия в последните години в Егейския град Измир. Той е планирал да проведе още един митинг в Истанбул в събота.
Ердоган, фаворит за спечелване на президентските избори, преди време отхвърли предложението на опозиционния кандидат за телевизионен дебат, като каза: "Не искам никой да получава точки чрез мен".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): Турската опозиция и неправителствени организации организираха отделна платформа за преброяване на гласовете на изборите

Hurryiet (Турция): Турската опозиция и неправителствени организации организираха отделна платформа за преброяване на гласовете на изборите

22 Юни 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четири турски опозиционни партии и множество неправителствени организации сформираха алтернативна платформа за преброяване, валидиране и обявяване на гласовете на 24 юни – денят, в който ще се проведат президентските избори в Турция, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.
В „Платформата за честни избори“ влизат основната опозиционна партия „Републиканската народна партия“ (РНП), „Добрата“ (IYI) и „Щастливата“ партии, които формират „Националният съюз“, както и кюрдската „Народна демократична партия“ (НДП). В нея се включиха и редица НПО-та.
Говорителят на новосформираната организация Нестерен Давутоглу заяви, че тя е мобилизирала 415 членове на изборни комисии и 195 хиляди наблюдатели и доброволци и увери, че това ще гарантира, че „99,9% от гласовете ще бъдат преброени честно“ в изборния ден.
„Нито един избирател повече не може да се оправдава със сигурността на вота. Призоваваме ги да гласуват в изборния ден и да следят преброяването“, заяви Давутоглу, като добави, че те ще осигурят отразяване на живо на последните резултати на своя уебсайт в хода на проброяването.
Преброяването на Платформата ще дава алтернатива на резултатите, които ще бъдат публикувани от държавната „Анадолска агенция“, допълни тя.
„Няма да има съмнения относно изборните резултати“, надява се Давутоглу.
„Хюриет“ обяснява, че това се случва заради скептицизма относно безпристрастността в отразяването на предизборната кампания на „Анадолската агенция“, държавната телевизия TRT и частните медии, за които се смята, че отдават предпочитанията си на правителството. Вестникът припомня, че миналогодишният референдум за президентска република, проведен през април 2017 година, бе нарочен от опозицията за фалшифициран, а тази година отново „Анадолската агенция“ ще бъде единствената, която ще съобщава резултатите.
Изданието припомня, че на президентските избори на 24 юни ще се състезават осмина кандидати, включително един от затворническата килия (на НДП), докато в паралелния парламентарен вот ще се включат осем партии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Изборите в Турция: Опозицията настоява за ангажирането на над 600 хиляди наблюдатели

FAZ: Изборите в Турция: Опозицията настоява за ангажирането на над 600 хиляди наблюдатели

22 Юни 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозицията в Турция настоява за предстоящите в неделя президентски и парламентарни избори да бъдат ангажирани повече от 600 хил. наблюдатели, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Говорител на най-голямата опозиционна сила – Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдароглу – заяви пред германски медии, че партията му ще изпрати по двама наблюдатели във всяка една от 180-те хиляди избирателни секции. В допълнение прокюрдската пария ще използва още 110 хил. наблюдатели. Малките партии също планират да изпратят свои представители, които да следят за изборния процес.
В Турция дори непартийни наблюдатели се акредитират чрез партиите, защото в противен случай не биват допускани на изборите, поясняват от редакцията.
Тази година за първи път опозицията се обедини в „Платформа за справедливи избори“. Нейните членове са опозиционни партии, неправителствени организации, синдикати и медии. Целта на платформата е да организира наблюдението на изборите в цялата страна и по този начин да осигури провеждането на честни избори.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изпращат по-малък брой международни наблюдатели на избори в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Троянският кон на Ердоган в Македония

Kathimerini: Троянският кон на Ердоган в Македония

21 Юни 2018 | 01:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В анализ за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini журналистите Арбана Джара и Алон бен-Меир пишат за нарастващото влияние на Турция на Балканите и по-специално това в Македония. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не крие своите амбиции за разпростиране на своите неоосманистки крила из целия Балкански полуостров. Той разглежда Македония като още един турски сателит в производство, което за жалост правителството в Скопие изглежда, че е приело без внимателно да оцени дългосрочните неблагоприятни последици от това. Много малко албански гласове в Македония имат куража да критикуват публично Ердоган, изплашени от това да не се превърнат в цели на заплахи и обиди от огромната пропагандна машина насърчавана от много от неговите приближени. Ердоган е изключително успешен в оказването на влияние върху мнозинството албанци в страната, много от които смятат него за единствения им доверен лидер.
За повече от десетилетие, Ердоган инвестира сериозно в разпространението на влиянието си сред албанците, чрез строенето на джамии и турски училища, чрез финансирането на медийни и религиозни институции, и най-от скоро на политически партии, които са директно контролирани от близките му сътрудници и значително са увеличили влиянието му над албанската общност.
Всеки, който се осмели да критикува Ердоган или да дискутира личните му амбиции в Македония, е нападнат публично от „интернет бригадата“ като ислямофоб или предател.
„Аз лично бях жертва на тези атаки два пъти“, заяви Джелал Незири, опитен разследващ журналист от Македония. „Те не могат да ми попречат да казвам истината, но е факт че много от моите колеги не желаят да говорят за тази тема, заради „заплахите от линчуване““.
Мнозинство от албанците в Македония се идентифицират като мюсюлмани повече, отколкото чрез албанската си национална идентичност. Има гласове, в тези фанатични религиозни групи, които казват, че албанците не трябва да припознават Майка Тереза като светец, въпреки че тя е била от албански произход от Македония, защото тя не представлява интересите на мюсюлманската общност. Броят на тези, които вярват че други албански национални герои като Георги Кастриоти „Скендербег“, който е повел въстание срещу Османската власт през 15 век, не трябва да бъдат признавани защото са били християни, расте стремително.
Сравнено с албанците в другите балкански държави, които не отчитат религията като господстващ фактор в живота си, тези в Македония са най-верните поддръжници на Ердоган и неговият ислямизъм. Стратегията на Ердоган за възстановяване на турското влияние в Балканите, подобно на това, на което Османската империя се е наслаждавала някога, има ранен успех с албанците в Македония.
Почти две трети от населението на Македония са етнически православни християни, а останалата една трета от населението е преобладаващо албанско мюсюлманско. През 2001 година, напрежението между двете групи ескалира във въоръжен конфликт между правителствените сили за сигурност и албанската народноосвободителна армия (АНОА).
Конфликтът беше мимолетен и приключи с Охридското споразумение – мирен договор който ребрандира командирите на АНОА като законни политици, получавайки повишени социални и политически права, които бяха дадени на албанските граждани на Македония. Въпреки, че военните действия приключиха преди близо 17 години, отношенията между двете различни групи все още са сурови.
Албанците са в неравностойно положение и биват пренебрегвани, и продължават да страдат от неравенство. Македония отрече основните им човешки права. Албанският език не беше признат до март 2018 година, когато македонският парламент одобри закон, утвърждаващ официалното използване на албанския език, въпреки масовите протести от дясната опозиция.
Славяните и албанците в страната все още са широко разделени и не се радват на еднакви права. Ердоган използва етническите и политическите проблеми между славяните и албанците като „златна възможност“ да се представи като най-големия защитник на последните.
Според Световната Банка, през 2016 година износът на Турция към Македония е бил на стойност 378 милиона долара, докато вносът е бил 82.6 милиона долара. Турският статистически институт докладва, че около 100 турски бизнесмена към момента имат инвестиции на стойност 1.2 милиарда евро в Македония. Тези инвестиции са насочени към частите, в които живеят славяни, докато в албанската част Ердоган е инвестирал в религиозни институции, които да насърчават ислямската му пропаганда.
Ердоган използва албанците като коз в своите икономически и финансови инвестиции в Македония. По този начин, той се преструва че гарантира стабилност за държавата като конвертира проблемния албански национализъм в силна ислямска идентичност.
В публичните си речи, Ердоган нееднократно флиртува с корумпирани правителствени чиновници в Скопие. Той заяви, че Турция и Македония споделят братствена връзка и че „Турция винаги ще бъде на страната на Македония“.
„За нас, Анкара и Скопие нямат разлики и ние никога няма да оставим нашите братя сами. Винаги ще бъдем с тях и винаги ще им помагаме и ще стоим зад тях“, заяви Ердоган през февруари 2018 година.
В разговор с Артан Груби, депутат представляващ най-голямата албанска политическа партия (Демократическият съюз за интеграция, ДСИ), той заяви, че „влиянието на настоящето турско правителство в политическата обстановка в Македония е несъмнено сериозно и присъстващо“.
Ердоган постига това „чрез правителствена финансова подкрепа, културна обмяна и служещ като модел на подражание образ за вдъхновение на политически партии и политиците, по подобие на новоустановената партия „Беса““, заяви Груби, допълвайки че ДСИ няма да позволи на никакви маргинални влияния да ги отклонят от техния проектиран път на интеграция в НАТО и Европейския съюз.
Движението „Беса“ е политическа партия в Македония основана през ноември 2014 година от Билал Касами и Зекирия Ибрахими, главен редактор на списание „Шенжа“, което е една от най-положително настроените медии към Ердоган в Македония.
Лидерите на тази политическа партия отричат да имат директни връзки с Турция, но открито следват линията на Ердоган. В първите си избори преди три години, те спечелиха пет места в парламента. Ние изпратихме въпроси към лидерите на „Беса“, но те не отговориха.
Професор Имер Исмаили, един от най-критичните гласове в Македония, заяви публично по време на последните избори през 2016 година, че „Движението Беса е религиозна секта с отворена мисия да разпространява ислямизма на Ердоган сред албанците в Македония“.
В разговор с нас, Исмаили заяви че албанските националисти на Балканите (особено в Македония) са любимата „цел“ на Ердоган, заради техните „религия, бедност и функционална образователна неграмотност“.
„Ердоганизмът желае балканската „нео-инвазия“, не с военни, а с финансови и религиозни методи, за да подкопае „Християнска“ Европа! В това „пътешествие“ в определени ситуации, неговият политически и геостратегически съюзник е Русия на Владимир Путин. И двете страни са обединени в своя персонален култ и своята мисия: И двете са „диктатури“ и анти-Запад“, заяви Исмаили.
Много албански емигранти, след Втората световна война и установяването на комунистически режим, избягаха към Западноевропейските страни или САЩ, за да намерят работа или да търсят политическо убежище. „Почти всяко албанско семейство има един член на Запад и очевидно може да разграничи това, което Западът може да предложи културно, политически и по отношение на човешките права, и това което може да предложи Ердоган“, заяви Незири. Въпреки това, те продължават да бъдат манипулирани от него.
Турската агенция за сътрудничество и координация, държавната агенция на Турция за финансово подпомагане, поддържа офис в Скопие снабден с държавен координатор и извършил почти 600 проекта в Македония към края на 2017 година.
„Юнус Емре“, турската правителствена културно насърчаваща агенция, също е активна в Македония. Според „Turkish Minute“ е „ясно, че Ердоган натиска всички правителствени агенции да се фокусират върху Македония с всички видове схеми, от строенето на джамии до установяване на училища, като част от големия план за създаване на васална държава, която ще бъде лоялна на ислямисткото му управление“.
За да бъде сигурен, „мирната атака“ на Ердоган в Македония има една и само една цел: да доминира страната под маската на дълга история на братски отношения. Това е модерният троянски кон на Ердоган и албанците в Македония трябва да осъзнаят, че неусетно попадат в неговия капан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Лидерът на турската „Добра партия“ заяви, че при победа на изборите, ще изпрати четири милиона сирийски бежанци обратно в страната им

Hurriyet: Лидерът на турската „Добра партия“ заяви, че при победа на изборите, ще изпрати четири милиона сирийски бежанци обратно в страната им

20 Юни 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на „Добрата партия“ и кандидат за президент на Турция Мерал Акшенер заяви, че ще изпрати обратно в родината им четирите милиона сирийски бежанци, живеещи в момента в страната, ако победи на изборите. Тя заяви, че Турция е трябвало да използва 36 милиарда долара не за бежанци, а за вътрешно икономическо развитие, пише Hurriyet.
„Управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ се намеси във вътрешната политика на Сирия и после пристигнаха четири милиона сирийски бежанци. След като ме изберат, първото ми действие ще е да поправя отношенията ни със Сирия и да върнем четирите милиона сирийски братя и сестри обратно в родината им“, заяви Акшенер по време на предизборен митинг в провинция Болу. Тя допълни, че страната е изразходвала за бежанците 36 милиарда долара, които са били нужни за индустриалното развитие на Турция.
През 2016 г. Турция и ЕС подписаха споразумение, целящо спирането на нелегалната миграция през Егейско море чрез предприемане на строги мерки срещу трафикантите и подобряването на условията за сирийските бежанци на територията на Турция, докато ЕС обеща да задели три милиарда евро за тях.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ердоган мобилизира електорат от десетки хиляди сирийци

Die Welt: Ердоган мобилизира електорат от десетки хиляди сирийци

20 Юни 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган мобилизира електорат от десетки хиляди сирийци, които ще гласуват за първи път в страната на предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори, пише германският национален ежедневник Die Welt.
В месеците, предшестващи вота, турското правителство позволи десетки хиляди сирийски бежанци да преминат успешно през процедурите за натурализация. Няма никакво съмнение, че в неделя те ще демонстрират своята благодарност. А Ердоган вече се е погрижил за това натурализираните сирийци да гласуват точно в онези части на страната, в които настоящият държавен глава се нуждае от една идея по-голяма подкрепа, за да за гарантира поредния си президентски мандат, обясняват от редакцията на германското издание.
„Той ни даде паспорт и сигурност. Мисля, че всички хора от Сирия ще гласуват за Ердоган", обяснява Хузейфе, един от хилядите сирийци, получили турско гражданство след бягството от разкъсваната им от война родина.
Хузейфе обаче не гледа на ситуацията като на демографско манипулиране на гласуването. Според мнозина обаче има основание да се говори за такова. Десетки хиляди сирийски бежанци получиха турско гражданство и право на глас през последните няколко месеца, в които бяха щедро „заляти“ и с гръмогласната реторика на Ердоган. Затова е разбираемо, че турският президент очаква благодарност в деня на изборите. И накрая малко данни – повече от 50 хил. бежанци в Турция бяха обявени за натурализирани през последните месеци, като 30 хил. от тях могат да упражнят правото си на глас в неделя.
В сравнение с повече от 50-те милиона избиратели в Турция, тези данни може да изглеждат нищожни, но новите благодарни избиратели са склонни да гласуват точно там, където Ердоган може да ги използва особено добре - в югоизточната част на Турция, от другата страна на границата със Сирия, където са установени повечето бежанци, и където прокюрдската „Демократична партия на народите“ има силни позиции. Ако тя преодолее 10-процентната бариера на изборите, партията на Ердоган почти със сигурност ще загуби мнозинството си в парламента. Ето защо лоялните нови граждани в силно конкурентни избирателни райони може да се окажат от голямо значение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им

Reuters: Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им

20 Юни 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на турците, които през месец юни гласуват в чужбина на президентските и парламентарните избори в родината им, е достигнал рекордно ниво от 1,49 млн. души. Съответната информация обяви председателят на Висшия избирателен съвет на Турция Сади Гувен, предава Reuters.
Вотът в Турция ще се проведе в неделя, 24 юни, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган ще се стреми да удължи 15-годишното си управление с нов мандат, в рамките на който – съгласно думите му, ще се справи с икономическите предизвикателства и заплахите за сигурността, пред които е изправена в страната.
Гласуването в турските дипломатически мисии в чужбина започна на 7 юни и приключи във вторник вечерта. Последните проучвания на общественото мнение показват, че партията на Ердоган - „Право и справедливост“ – може да загуби парламентарното мнозинство. Допуска се и втори тур на гласуването за президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Кюрдите ще бъдат ключов фактор в предстоящите предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Кюрдите ще бъдат ключов фактор в предстоящите предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция

19 Юни 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Кюрдите ще бъдат ключов фактор в предстоящите предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Той обясни, че именно от ролята на кюрдите зависи дали Ердоган ще управлява еднолично и безалтернативно. „Ако прокюрдската Демократична партия на народите за трети път успее да прескочи необходимия за влизане в Парламента 10-процентов праг, твърде възможно е Ердоган и неговата партия да изгубят и обикновеното си парламентарно мнозинство, т.е. да бъдат принудени да търсят коалиция или да изпаднат в опозиция. А на президентските избори, ако няма избор на първи тур, най-сигурните противници на Ердоган ще бъдат именно кюрдите, които най-вероятно ще гласуват за кандидата на опозицията Мухарем Индже от Републиканската народна партия. Всичко това със сигурност ще постави в дълбок размисъл сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и партията му“, обясни Георги Димов и допълни, че от това дали Ердоган ще спечели президентските избори зависи обществено-политическата обстановка, икономиката и външната стратегия на Турция. Според него икономическите последствия от предсрочните избори в неделя ще са най-важни, тъй като в резултат от сега управляващата Партия на справедливостта и развитието, начело с Реджеп Тайип Ердоган, е докарала Турция до дълбока рецесия и дългова криза.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: На 24 юни ще забием последния пирон в ковчега на старата Турция

Реджеп Таийп Ердоган: На 24 юни ще забием последния пирон в ковчега на старата Турция

19 Юни 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Глас за управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на изборите на 24 юни, ще бъде „пирон в ковчега на старата Турция“, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган в хода на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предава подчертано опозиционното турско електронно издание Ahval.
Медията коментира, че препратките към „новата“ и „старата“ Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от „старата Турция“ на нестабилност и държавни преврати. Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейния наратив.
Ердоган посочи летището „Орду-Гиресун“, построено на изкуствен остров и открито през 2015 година като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява „Ахвал“.
Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.
Ердоган е подчертал също, пише „Ахвал“, че ПСР е била успешна и в Северна Сирия, където през март в хода на военната операция „Маслинова клонка“ са ликвидирани сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от северозападносирийския им анклав Африн и е сключена сделка със САЩ, според която групировката и нейните издънки трябва да се изтеглят от Манбидж до края на тази година.
В Турция, припомня турската медия, ОНС се смята за терористична организация и сателит на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), групировка, която се опитва да постигне автономия на кюрдите в Турция чрез въоръжена борба от 1984 година насам.
Докато отношенията на Анкара с традиционните й съюзници на Запад се развалиха в последния период на управлението на ПСР, коментира „Ахвал“, Ердоган с удоволствие подчертава, че споразумението със САЩ за военно присъствие на Турция в Манбидж е постигнато чрез дипломация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): Турция  се нуждае от нова кръв и ново име, заяви кандидат-президентът от Републиканската народна партия Мухарем Инче

Hurryiet (Турция): Турция се нуждае от нова кръв и ново име, заяви кандидат-президентът от Републиканската народна партия Мухарем Инче

19 Юни 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нуждае от „нова кръв“ и „ново име“ като неин президент, за да се движи напред, заяви в понеделник кандидатът на основната опозиционна партия в страната „Републиканската народна партия (РНП) (Кемалистката) Мухарем Инче на предизборен митинг в провинцията Кахраманмараш, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.
„Ако аз стана президент, нашите деца ще получат добро образование... Ще подобрим индустрията на основата на селското стопанство. Ще спасим нашите пасбища и селскостопански земи и ще предотвратим бездействието на нашите човешки ресурси. Ще използваме моретата много повече. Но уморен човек не може да се справи с това. Някой, който е управлявал страната 16 години, някой, който пое долара от 1,30 турски лири, а сега той е 4,60 турски лири не може да направи това. Турция се нуждае от нова кръв, ново име“, е заявил Инче, според цитата на „Анадолската агенция“.
„Ако не можем да хванем големите промени (които се случват по света), ще останем бедни за още 100 години. Светът се променя и ние трябва да сме в крак с промените. (Президентът на Турция Реджеп Таийп) Ердоган казва: ‚Ще отгледам религиозно и отмъстително поколение‘. Имам възражение по този въпрос. Нямам възражения срещу религиозното възпитание, но това е работа на семейството“, добави кандидатът за президент на Кемалистите.
Ако той бъде избран за президент на предстоящите на 24 юни избори, Инче обеща, че ще направи религиозните курсове избирателни, които понастоящем са задължителни, освен за религиозните малцинства в страната.
„Например, ако консервативно семейство каже ‚два часа религиозни курсове не са достатъчни за моето дете, искам те да посещават повече часове по ислямско право‘, тогава ние ще им предложим избираем курс, в който те могат да учат дори повече. Но ако друг каже ‚Не искам часове по религия‘, тогава няма да ги принуждаваме да ги посещават. Ще научим всички деца на чужди езици и математика. Ще свършим това заедно“, добави той.
Инче обеща също „да свали значката си на РНП“ като президент и да прегърне всички от всяка част на обществото, като добави, че всички прослойки в турското общество ще бъдат представени в кабинета, който ще постигне „мир и помирение“ в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще построи трета АЕЦ, първите турски автомобили излизат през 2022 година

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще построи трета АЕЦ, първите турски автомобили излизат през 2022 година

19 Юни 2018 | 05:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в понеделник, че страната ще построи трета ядрена електроцентрала, предава Anadolu Agency.
В хода на своя „Директна линия“, на която отговаряше на въпроси на турските младежи, зададени в социалните мрежи, държавният глава заяви, че Турция ще построи своя собствена АЕЦ след ядрената електроцентрала „Аккую“, която се строи от Русия.
„„Аккую“ ще отговори на 10% от енергийните ни нужди“, посочи Ердоган, като добави, че за още 10% ще отговори втората АЕЦ, която ще бъде разположена в Синоп.
„Ще имаме възможност за още повече от това с трета централа“, съобщи турският президент.
„Анадолската агенция“ припомня, че Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха строителството на АЕЦ „Аккую“ на церемония в Анкара в началото на април. Централата се намира в южната турска провинция Мерсин и ще бъде с четири ядрени реактора с обща мощност 1200 мегавата и ще бъде построена от руската държавна компания „Росатом“.
Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната.
„Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.