НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

London Evening Standard:  Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

London Evening Standard: Депутат напусна Лейбъристката партия на Великобритания заради „нейния крайноляв завой“

19 Юли 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Един от най-гласните критици на председателя на британската Лейбъристка партия Джон Удкок напусна политическата организация, твърдейки, че тя е „превзета от крайната левица“. Също така, според него, партийното ръководство толерира антисемитизма, пише London Evening Standard.
Удкок обвини Корбин, че е започнал дисциплинарен процес срещу него, в който не може да получи „справедливо изслушване“. „Партията, за която се боря още от момче, вече не е широката църква, която исторически е била. Антисемитизмът се толерира и Лейбъристката партия е превзета на почти всички равнища от крайната левица“, убеден е той.
„Джереми Корбин благодари на Джон Удкок за службата му в партията“, пише в кратък коментар на партията.
Междувременно друг депутат от партията – Маргарет Ходж заяви, че има възможност да бъде подложена от вътрешнопартийно разследване, след като също обвини Корбин в антисемитизъм.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристите може да подкрепят искането за втори референдум за Брекзит

The Independent: Лейбъристите може да подкрепят искането за втори референдум за Брекзит

7 Юли 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите може да подкрепят искането за втори референдум за Брекзит. Това заяви „министърът в сянка“, отговарящ за Брекзит Киър Стармър, пише британският вестник The Independent.
Стармър заяви, че неговата партия не е "изключвала" публично гласуване на окончателната сделка на правителството с Брюксел.
Той също призна, че напускането на Обединеното кралство на ЕС означава, че "нещата ще се влошат" в краткосрочен план.
Джеръми Корбин преди това отхвърляше призивите за втори референдум на кампанията „Гласът на народа“ по споразумението за Брекзит, но по време на частна среща на работната група по труда Киър Стармър е заявил, че остава такава възможност, ако парламентът отхвърли сделката.
На въпроса какво ще се случи, ако окончателната сделка бъде гласувана, сър Стармър каза: "Парламентът трябва да решава какво ще се случи по-нататък, трябва да има правомощията да избере вариантите и това може да включва общи избори или референдум."
Той добави: "Ние не призоваваме за това. Ние уважаваме резултата от първия референдум. Но ние не изключваме втори референдум“.
Нараства натискът върху ръководството на лейбъристите да подкрепят призивите за втори референдум, като много от членовете на партията, влиятелната кампания "Моментум" и редица депутати увеличиха натиска си, за да се даде възможност на обществеността да даде думата на окончателната сделка.
По-рано през седмицата Обединеният синдикат, най-големият донор на партията, каза, че е "отворен за възможността за изразяване на народната воля за всяка сделка (с Брюксел)".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Новият митнически план на Тереза Мей е „мъртвороден“ в ЕС

The Independent: Новият митнически план на Тереза Мей е „мъртвороден“ в ЕС

6 Юли 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новият план на британския премиер Тереза Мей за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз ще бъде „мъртвороден“, заявиха висшестоящи фигури в Брюксел пред британския вестник The Independent.
Те поясниха, че всякакъв намек, че Великобритания иска да бъде част от единния пазар за стоки, но не и за услуги, ще бъде отхвърлен.
Това ще бъде сериозен удар за британския премиер, който прекара изминалата седмица в срещи с лидерите от ЕС, включително и Ангела Меркел, в опит да предотврати отхвърлянето на плановете ѝ, когато бъдат публикувани през следващата седмица.
Очаква се, че в петък Тереза Мей ще натисне кабинета си да одобри план, който ще остави Великобритания като част от регулаторното съответствие с ЕС върху стоките, но не и с услугите.
Срещата беше предшествана от заплахи и предупреждения от крилото на „брекзитърите“ в Консервативната партия, че разискваните предложения от Тереза Мей няма да бъдат приети, защото оставят Великобритания твърде свързана с правилата и регулациите на Съюза.
Но още преди министрите да са одобрили споразумението, представителите на ЕС заявиха пред The Independent, че планът ще бъде „мъртвороден“ в Брюксел, ако, както се очаква, той предлага оставянето на Великобритания в единния пазар на ЕС за стоки, но не и за услуги.
Те твърдят, че неколкократно са предупредили британските преговарящи, че тази опция няма да проработи. Според тях това е било широко обсъждано сред европейските министри и отхвърлено – включително и от двата най-силни играча на ЕС, Франция и Германия.
Един от източниците е заявил: „От две години казваме на Великобритания, че не бихме приели единен пазар с избираеми части от него“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей се измъкна от въпроси за Брекзит и митническия съюз по време на изслушването си в Долната камара на британския парламент

The Times: Тереза Мей се измъкна от въпроси за Брекзит и митническия съюз по време на изслушването си в Долната камара на британския парламент

3 Юли 2018 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей във вторник вечерта отказа да отхвърли варианта за оставане на Великобритания в единния пазар на Европейския съюз и уреждането на общи митнически тарифи с Брюксел, заобикаляйки опитите на британските депутати да разнищят стратегията ѝ за Брекзит, пише британският вестник The Times.
В опитите си да задържи все по-разделените си депутати заедно, британският премиер обеща да сключи споразумение, което ще е добро за бизнеса, докато в същото време не прекрачва червените линии, които си е поставила. Сред остри въпроси, и на моменти враждебни, от собствените си депутати на задните редове в парламента, Мей заобиколи въпроси свързани с митническия съюз, регулациите и преходния период, преди ключовата среща на кабинета за Брекзит в резиденцията на британския премиер Чекърс в четвъртък.
Запитана от консервативния депутат Сър Бил Кеш дали ще отрече „абсурдните“ информации, че правителството може да обмисли „някаква форма на легално връщане“ в единния пазар, Тереза Май отрече единствено формалното членство в Европейското икономическо пространство (ЕИП). „Оставането в ЕИП не е вярно, защото то, и в частност формата, който Еврипейската комисия предлага, не би отговорило на вота на референдума и гласа на британския народ“, заяви той. Мей не отрече, че правителството ѝ сега се стреми към норвежкия модел на сътрудничество в единния пазар, каквито информации се появиха в медиите.
Когато консервативният депутатът Джейкъб Рийс-Мог запита Тереза Мей дали би потвърдила, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, след края на преходния период и че няма да бъде вързана към същите тарифни ставки върху стоки, като тези определени от ЕС, тя заяви, че Великобритания ще напусне, отказвайки да отговори на втората част от въпроса.
Тя също заобиколи въпрос от лейбъристкия депутат Пат МакФадън за това дали е готова да удължи преходния период след Брекзит. Въпреки това, британският премиер настоя в отговорите си на въпроси от проевропейски депутати, че ще сключи споразумение, което да разсее притесненията на бизнеса.
Получавайки подигравки от някои привърженици на Брекзит, Ники Морган, председател на финансовата комисия в парламента, помоли Тереза Мей да „направи това, което консервативните министър-председатели през вековете са правили“ и да потърси „прагматичен, разумен и гъвкав Брекзит“. Морган заяви, че каквато и сделка да се сключи, тя трябва да защити бизнеса, работните места и икономиката, добавяйки: „В противен случай никой няма да ни благодари за бъркотията, в която ще завършим“. Мей отговори, заявявайки че работи за споразумение за Брекзит, което ще осигури просперитет за икономиката, навлизаща в бъдещето.
Британският премиер беше на изслушване в Долната камара на парламента, за да докладва за резултатите от срещата на върха в Брюксел през изминалата седмица. Въпреки това, тя беше замерена с въпроси за нейните планове и за това как смята да обедини кабинета си зад стратегия, която да бъде основа на преговорите с ЕС.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин нападна Тереза Мей, заявявайки че нейното становище е било от близо 2 000 думи, но в него почти не са се споменали никакви планове за Брекзит. „Всичко, което министър-председателят казва по отношение на Брекзит е, „Имаме нужда от яснота за бъдещите ни отношения“. Да, имаме: чакаме от близо две години за яснота от това правителство“, гласяха критиките на Корбин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит

The Times: Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит

2 Юли 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей оказва натиск върху министрите привърженици на „твърд“ Брекзит, пише британският вестник The Times.
Главният преговарящ в кабинета на Тереза Мей за Брекзит Оливър Робинс, каза пред министрите, че няма шанс да сключат обещаваща сделка с Европейския съюз.
Той ги информира преди срещата им в извънградската резиденция на премиера в петък, че трябва да са реалисти в това, което може да бъде постигнато.
Смята се, че Робинс е очертал мрачна картина на състоянието на преговорите, като е казал, че неговият колега от ЕС Мишел Барние не е бил повлиян от европейските лидери да смекчи твърдата си позиция, въпреки че Тереза Мей ги е помолила да се намесят.
Правителствен източник заяви, че ясното послание е, че министрите могат в крайна сметка да избират между сделка тип Норвегия, в която Великобритания остава в единния пазар, но трябва да приеме правила на ЕС или просто споразумение за свободна търговия, което е силно нежелано от бизнеса.
Тереза Мей трябва да се срещне с редица министри за разговори на четири очи през следващите дни. Тя се нуждае от тях, за да постигне съгласие за обединена позиция по бъдещите отношения на Великобритания с ЕС и "възстановяването" на ирландската граница. След това тя ще се опита да убеди в плановете си европейските лидери в двустранни разговори преди следващите преговори с ЕС през лятото.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън: САЩ искат търговско споразумение с Великобритания, след като тя излезе от ЕС

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън: САЩ искат търговско споразумение с Великобритания, след като тя излезе от ЕС

1 Юли 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бърза да сключи търговска сделка с Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз през следващата година, е заявил съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън, цитиран от британския вестник The Daily Express.
Според източник от Белия дом, Болтън е имал разговори с депутати от британския парламент, на които им е съобщил, че американският президент е нетърпелив да „ускори“ бизнес връзките с Великобритания.
Джон Болтън прекара време с членове на Европейската изследователска група в Лондон през изминалата седмица, която включваше и националния съветник по сигурност на Великбритания Марк Седуил.
Там Болтън е заявил пред членове на Консервативната партия, че Доналд Тръмп вече прави планове за периода след излизането на Великобритания от ЕС и вярва, че търговско споразумение трябва да бъде сключено.
През изминалата седмица се появиха информации, че американският президент е предложил на френския си колега Еманюел Макрон да напусне ЕС. Макрон не пожела да потвърди или отрече тези информации.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Business Insider: Джереми Корбин заяви, че ще бъде „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен

Business Insider: Джереми Корбин заяви, че ще бъде „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен

1 Юли 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корби заяви, че би бил много „щастлив“, ако преходният период за Брекзит бъде удължен, предава Business Insider.
Предложеният преходен период – който ще бъде въведен единствено, ако двете страни успеят да договорят споразумение за излизане – ще продължи 21 месеца, до декември 2020 година включително.
Според условията на предложения преходен период, Великобитания ще остане част от единния пазар, митническия съюз и ще продължи да бъде под юрисдикцията на Европейския съд. Въпреки това, тя ще загуби представителството си – членовете в Европейския парламент, както и мястото си в Европейския съвет.
Има нарастване на мненията, че Великобритания ще се нуждае от по-дълъг преходен период, за да може да установи новите структури, които ще са ѝ нужни за живота извън Европейския съюз. Това включва и ново митническо споразумение, върху което британското правителство все още не е стигнало до финална позиция.
Говорейки пред Sky News, Корбин заяви, че има „чувство“, че преходният период ще продължи и след крайния срок и че той ще бъде „щастлив“ с това.
„Ние първи предложихме преходен период. Това беше лейбъристко предложение и очевидно трябва да има такъв период“, заяви той.
„Датата не е гравирана в камък. Имам чувство, че преходният период ще продължи след датата и да, ще бъда щастлив с това. Приоритетът трябва да бъде нашата инвестиция в различни части на Великобритания, за да гарантираме, че ще получим справедлив икономически растеж сред цялата страна, но в същото време трябва да защитим работните места на тези индустрии, които зависят от търговията с Европа“, допълни Корбин.
Относно въпрос, какви отношения би искал да има с Европа, лейбъристкият лидер заяви: „Искам да имаме ефективно партньорство с Европа, което ни дава търговски възможности, но в същото време не ни определя като дерегулирана икономика на бреговете на Европа, което желаят някои членове на Консервативната партия“.
„Ако всичко бъде направено както трябва, ще имаме добри отношения с Европа и ще можем да върнем на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия регионалната власт, която им беше отнета от Брюксел“, поясни Корбин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

The Atlantic: Търговският дефицит е проблем на Китай, не на САЩ

1 Юли 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Дейвид Фрум, старши редактор в американското електронно издание The Atlantic пише материал, в който анализира търговския спор между САЩ и Китай, изразявайки мнението, че не САЩ, а Китай е страната, която страда от търговския излишък между двете. Агенция „Фокус“ представа материала без редакторска намеса.

Администрацията на Доналд Тръмп през изминалата седмица ескалира търговската си война с Китай. Китай няма да остане по-назад. Както при всяка война, жертви ще има. Както Катрин Рампъл написа в The Washington Post през миналата седмица, цената на миялните машини се е повишила със 17 процента от увеличението на митата през януари 2018 година. Скоро, китайските потребители ще плащат повече за хранителни стоки.
Може ли това взаимно нараняване да донесе до нещо добро? Почти сигурно не – защото администрацията на Тръмп, както повечето от нас, разглежда проблема наопки.
Тя се фокусира върху един аспект от отношенията между САЩ и Китай, търговския баланс. Той показва огромен излишък за Китай, 366 милиарда долара за 2017 година. За да опростим този факт, дисбалансът от 366 милиарда преминава в частично увеличение на американския дълг към Китай, който излиза към 1.17 трилиона долара към края на 2017 година.
Тези цифри обикновено са описвани като огромна уязвимост за САЩ. Те също се използват като морална приказка за американското самоугаждане или (алтернативно) американската наивност. Или защото американците не работят достатъчно здраво, или защото са били разпродадени от глобалните елити, Америка губи и Китай печели. Или поне така се обяснява.
Ето друг начин по който да разгледаме това. През 1890 година, отношенията между Великобритания и САЩ са изглеждали като тези между САЩ и Китай днес. През 1890 Великобритания е държала най-големия тръст от капитал, както го прави днес САЩ. През 1890 икономиката на САЩ е растяла много по-бързо от британската, както и днес китайската расте по-бързо от американската.
Сега идва и разликата. През 1890 година, капиталът е преливал от Великобритания (по-развитата икономика) към САЩ – на голяма база. В тези дни, Великобритания е инвестирала около 6-8 процента от националния си доход отвъд океана, като САЩ са били основната дестинация.
Вместо да привлича капитала, обаче, Китай го отхвърля. Дори приемането на твърдението, че официалните статистики не отразяват правилно американските инвестиции, най-ентусиазираните частни консултантски фирми оценяват, че цялостните американски инвестиции в Китай от 1990 година насам са около 250 милиарда долара – не повече от двойно на американските инвестиции за същия период в една малка Белгия.
Китай привлича по-малко капитал отколкото Великобритания или САЩ, две развити икономики, които на теория трябва да предлагат по-малко възможности от Китай. По-ясно изразено: най-големият източник на чужди инвестиции в Китай – 69 процента – идват от Хонг Конг. Тези пари изглеждат повече като изпрани и рециклирани китайски пари, отколкото като истинска външна инвестиция.
Търговският излишък на Китай е обратната страна на провала на страната да привлече чуждестранни директни инвестиции. Аксиома на националното счетоводство е, че текущият баланс (търговският баланс плюс приходите от отвъдморските инвестиции) трябва да е равен на капиталовия баланс (нетните чуждестранни инвестиции в една страна).
Историята, че търговският излишък на Китай произвежда китайския капиталов излишък може да бъде обърната, за да се казва че китайският капиталов излишък произвежда китайския капиталов излишък. И докато думата „излишък“ звучи като добро нещо и в двата варианта, за държава като Китай, капиталовият излишък всъщност е много лошо нещо.
Китайските чуждестранни инвестиции работят точно, както икономическата теория би прогнозирала: тя предлага много по-малка възвръщаемост, отколкото би имала иначе, ако беше инвестирано в продуктивно начинание у дома. Изследване на Световната банка от 2008 година разкрива, че средната възвръщаемост на инвестициите на мултинационалните корпорации в Китай е 22 процента. Американските корпорации изкарват дори повече, със средна възвръщаемост от 33 процента. Китай изкарва по-малко от три процента от огромните си холдинги в САЩ.
Поздравления за тези мултинационални корпорации опериращи в Китай. Но забележете нещо: Когато хората изкарват 22 и 33 процента върху своите инвестиции, това показва че отнема много, много блестящ стимул, за да ги убеди да направят нещо. 10-процентова възвръщаемост би била смятана за много привлекателната възможност в Европа, Япония или Северна Америка – но това не е достатъчно, за да се превъзмогне чуждестранното нежелание да се инвестира в Китай.
Това чуждестранно нежелание не е дори малко зловещо, колкото твърдението, че китайците сами предават бъдещето на страната си.
През 1890 година, когато САЩ се индустриализира бързо, не е било мечта за всеки производител на бонбони в Кливланд или всеки производител на мебели в Бъфало да получи френски паспорт за децата си и втори дом в Германия за себе си. Американската бизнес класа от 19 век не само печели приходите си в САЩ, но вижда бъдещето и сигурността си там. Когато китайските бизнес лидери инвестират десетки милиони долари във втори домове във Ванкувър или изпращат внучките си в Лос Анджелис, за да родят американски граждани, какво говори това за техните очаквания за Китай?
През 2007 година Кели Цай (тогава политически анализатор в Джон Хопкинс) публикува изненадващо изследване за опасенията за бъдещето на китайските бизнесмени под името „Капитализъм без демокрация“. Тя изследва предприемачи, които са няколко нива под управляващата олигархия – хора със същите пари, но без политическа власт. Тяхното изненадващо желание е да видят децата си емигриращи към демократична държава: Канада, Австралия или САЩ. Техният изумителен страх: демократизацията на собствената им държава, за която те се опасяват, че ще позволи на техните по-бедни съграждани да използват възможността да ги ограбят.
Опасенията, които ние изразяваме за американската страна в уравнението САЩ-Китай може да са дълбоко неуместни. Опасенията трябва да са за Китай.
Когато САЩ са се разраствали бързо през 90-те години на 19 век, те са внасяли стоки в масивен мащаб от Великобритания: локомотиви, инженерско оборудване, и други високотехнологични предмети. Висококачествени продукти като прибори за хранене от Шефийлд и керамика от Стафордшир, както и стоки отглеждани в британската империя и изнасяни повторно от Лондон за САЩ, включително гума, шоколад и палмово масло. Тези вносни стоки са позволили за по-висок стандарт на живот в САЩ. Тези неща са се заплащали с износа на хранителни стоки от САЩ – но дори повече, като се е продавала на Великобритания възможността за участие в бъдещия растеж на САЩ, което е фундаменталният смисъл на капиталовия баланс.
Тъй като Китай не може или не би привлякъл чуждестранен капитал, той трябва да прави по-голям търговски излишък. Това значи по-малко внос на храни (и съответно по-нисък стандарт на живот за хората си). Това значи, че Китай трябва да финансира бъдещото си развитие от собствените си спестявания (което значи, че гражданите му трябва да консумират по-малко от приходите на собственото си развитие). И много видно, тези които са акумулирали спестявания, ги местят на друго място. Те приемат радикално ниска възвръщаемост на инвестициите си, за да спечелят от Канада, или Австралия, или САЩ сигурността на частната собственост, която не може да им предостави собственото правителство.
Ако това е победа, нищо чудно че толкова много китайци всяка година търсят начин да емигрират към държави от „губещата“ страна. Това, което е учудващо, е че толкова много хора в администрацията на Доналд Тръмп желаят да се съревновават от тази част на Тихия океан с китайския модел на икономическо развитие, който ужасява толкова много от тези, които трябва да живеят в него.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Брюксел играе покер, който не може да спечели

Sunday Express: Брюксел играе покер, който не може да спечели

1 Юли 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел играе покер, който не може да спечели, пише британският консервативен вестник Sunday Express.
Това е мнение на редакцията на вестника, което "Фокус" публикува без редакционни поправки.
Минаха две години и една седмица, откакто гласувахме да напуснем ЕС. Точно след девет месеца ще бъдем свободни - датата 29 март,определена от британския парламент. Така че 27-те европейски лидери не трябва да таят илюзии, че могат да ни изплашат или да ни подмамят да останем и един ден по-дълго от необходимото.
Техните тактики за натиск след отчаяно краткото обсъждане в Брюксел на Брекзит вчера показват ясно това, срещу което Тереза Май се изправя.
Да, имаме разделен кабинет, доминиран от привърженици на оставането,който обаче не е виновен за истинската причина, поради която Тереза Май е направила толкова малък напредък по отношение на Брекзит, е, че ЕС е решен да блокира нашето напускане - и ако не може тогава, иска да направи Брекзит колкото може по- болезнен.
Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск арогантно казва на премиера, че трябва да "сложи картите си на масата".
Причината е политическа безизходица относно ирландската граница и бъдещето на Гибралтар.
Но това е просто игра на покер от мъже, които се опитват да накарат Великобритания да мисли, че те държат печелившата ръка.
Истината е, че Тереза Май държи всички аса.
Всъщност е време Европа да постави картите си на масата.
Премиерът трябва да зададе на Европейския съюз един прост въпрос: Иска ли 39 милиарда лири, които сме обещали като напускащо селище, или не?
Ако ЕС продължава да се противопоставя, офертата трябва да бъде оттеглена.
Защото можем да напуснем, без да се стигне до споразумение, ако това е необходимо и това ще навреди на ЕС повече, отколкото на нас.
Вместо да играе твърдо с Великобритания, ЕС трябва да отдели енергията си за справяне с разточителството, което много от неговите 600 милиона граждани презират. Добро че напускаме.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври

The Independent: Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври

1 Юли 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няма шансове за сделка по Брекзит през октомври, смятат преговарящите от страна на Европейския съюз, пише британският ежедневник The Independent.
Според тях няма шанс да се постигне споразумение до срещата на върха на лидерите на ЕС през октомври.
Служители на Брюксел заявиха, че пълният застой на преговорите с Великобритания означава, че осигуряването на споразумения по важни нерешени въпроси през оставащите три и половина месеца е в сферата на фантастиката.
Те посочват политическата бъркотия в правителството на Тереза Май като препятствие, блокиращо преговорите, и се надяват премиерът да преодолее задънената улица тази седмица.
Тя ще се срещне с целия си кабинет в петък в извънградската си резиденция. Срещата, която се очаква да продължи до късно през нощта, ще бъде опит да се изработи правителствения подход към отношенията след Брекзит с ЕС.
Служител от преговорния екип на ЕС заяви: „Няма надежда за октомври. Ние не знаем какво точно иска тя. Как е възможно подобно нещо?‘
Друг източник, близък до Европейската комисия, заяви пред The Independent: "Сега гледаме на декември като на по-вероятна възможност, но не е ясно колко време оставя сделката да бъде ратифицирана преди март"
От кабинета на премиера заявяват, че „са били винаги наясно, че Брекзит е предизвикателство“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Великобритания и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и след Брекзит

Ангела Меркел: Великобритания и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на сигурността и след Брекзит

30 Юни 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Великобритания и Германия ще поддържат близко партньорство в области като сигурността и външните работи, дори след Брекзит, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота, предава Sputnik.
„Ще продължим близкото си сътрудничество във външните работи, както и в сигурността и отбраната“, заяви Меркел, цитирана в изявление, публикувано на правителствения уебсайт.
Тя добави, че двете страни ще останат партньори на международната сцена и ще си взаимодействат в рамките на НАТО и други международни организации.
Изявлението идва преди предстоящата среща на британския министър-председател Тереза Мей в Берлин, което се очаква да се случи на 5 юли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит

BBC: Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит

30 Юни 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за ускоряване на преговорите за Брекзит, като отбеляза,ч е основни проблеми не са намерили решение до сега, предава BBC.
Разговорите продължават по темите за споразумението за напускането, като най-проблемен остава казусът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.
И двете страни заявяват, че искат разговорите да се ускорят, но британският премиер Тереза Мей все още не успява да изработи обща позиция на кабинета по ключовите въпроси.
Среща на тази тема се очаква следващия петък в извънградската резиденция на британския премиер.
Германският канцлер Ангела Меркел покани Тереза Мей за разговри след изработването на окончателната британска позиция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Бивш министър призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит

Evening Standard: Бивш министър призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит

30 Юни 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър по въпросите на напускането на ЕС Лорд Бриджис призова кабинета да спре скандалите и да формира единна позиция за Брекзит, пише лондонският Evening Standard.
Той е направил това свое изявление след публикуването на данните, показващи,че доверието във възможностите на премиера да постигне добра сделка при напускането са достигнали най-ниското си ниво.
Той призовава разделеният вътрешно кабинет да се обедини около обща позиция, иначе го очакват неизгодни условия при Брекзит. Според изданието премиерът е склонен на отстъпки по така наречените „червени линии“ – свободното движение, прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд и излизане от общия европейски пазар и митническия съюз. По този начин премиерът се готви да насочи целия кабинет, в който преобладават привържениците на оставането към така нареченият „мек“ Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Призовават Тереза Мей да уволни министър Грег Кларк, заради визията му за „мек“ Брекзит

Daily Express: Призовават Тереза Мей да уволни министър Грег Кларк, заради визията му за „мек“ Брекзит

30 Юни 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на кампанията, която настоява за „твърдо“ напускане на Европейския съюз, Джон Лонгуърт, призова премиера да уволни министъра, отговарящ за бизнеса , Грег Кларк заради изказванията му, в които той призовава за „мек“ Брекзит в полза на бизнеса, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Според него при „нормални обстоятелства“ Грег Кларк би бил уволнен заради речта си, която произнесе пред среди на бизнеса. Това мнение идва на фона на страховете н а членовете на кампанията, която се подкрепя от повече от 50 депутати от Консервативната партия, че привърженици на оставането ще се опитат да овладеят Брекзит чрез натиска оказван от големи компании като „Ербъс“. Според тях това ще попречи на Великобритания да сключи изгодни собствени двустранни търговски сделки, а вместо това да се съобразява с правилата, наложени от Брюксел
Според него „Ербъс“ е компания, в която голям процент от акциите се държат от френското и германското правителство и следователно става дума за чужда държавна намеса, а директорът на компанията е бивш германски армейски офицер и важна фигура в така наречения кръг „Билдерберг“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Има прогрес на преговорите за Брекзит на срещата високо равнище на ЕС, но все още има оставащи различия

Reuters: Има прогрес на преговорите за Брекзит на срещата високо равнище на ЕС, но все още има оставащи различия

29 Юни 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че лидерите на ЕС са постигнали прогрес на преговорите по излизането на Великобритания от Съюза, но все още има много различия и допълни, че се надява насрещното британско предложение да „е ценно и да може да се работи с него“, предава Reuters.
„По Брекзит има постигнат прогрес, но все още има огромни и сериозни разминавания, особено по Ирландия и Северна Ирландия“, заяви Барние. Той допълни, че сега ЕС очаква британския „Бял документ“ и се надява той да съдържа реалистични предложения. „Но нека ви кажа отново, че времето е малко“, допълни преговарящият.
Барние допълни, че ЕС иска „амбициозно партньорство“ с Великобритания по търговията и сигурността, след като тя напусна догодина Съюза.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тереза Мей разчита на ускорение в преговорите с ЕС за Брекзит в близко време

ТАСС: Тереза Мей разчита на ускорение в преговорите с ЕС за Брекзит в близко време

29 Юни 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей разчита, че преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит ще бъдат ускорени в най-близко време, предава ТАСС.
„Подчертах, че желаем такава сделка, която ще е изгодна, както за Великобритания, така и за нашите европейски партньори и ако продължим да работим заедно, то можем да поддържаме нашето благосъстояние и нашата безопасност. Ще публикуваме нашата бяла книга в скоро време. Иска ми се преговорите да се ускорят и активизират след това“, заяви Мей в петък след приключването на първия ден от разговорите на срещата в Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

Daily Express: Прави се нов опит за спиране на Брекзит

27 Юни 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Прави се нов опит за спиране на Брекзит от леви политици и организации, пише британското издание Daily Express.
Група депутати от левицата, активисти и синдикални лидери обединиха усилията си за проевропейската обиколка , наречена "Левицата срещу Брекзит".
Кампанията ще посети градове като Лондон, Манчестър, Бристол и Бирмингам в опит да промени мненията на хората по отношение на Брекзит.
Депутатът – лаейбърист Катрин Уест и съпредседателката на Зелената партия Каролайн Лукас са сред политиците, които подкрепят предложението за осуетяване на Брекзит.
Трима евродепутати също се включват в кампанията според нейния уебсайт. Към кампанията се присъединяват известни журналисти.
Сайтът на кампанията предупреждава: "Времето изтича. Споразумението за Брекзит на Тереза Май ще бъде гласувано в парламента през есента.
"Колкото повече наближава, толкова по-ясно става, че Брекзит е опит да дерегулираме нашата икономика, да поверим бъдещето си на бъдещето си на досадни търговски сделки и да позволим на босовете да взимат пари.“
Левицата срещу Брекзит, която се описва като "съюз на прогресивните", се организира от групата "Друга Европа е възможна".
Досега кампанията за оставане в ЕС обяви, че ще посети пет града, а други скоро ще бъдат обявени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Сметката за Брекзит нараства на 50 милиарда паунда

The Independent: Сметката за Брекзит нараства на 50 милиарда паунда

27 Юни 2018 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания би могла да изплати до 50 млрд. британски лири за развода си с Европейския съюз, тъй като правителството е подценило разходите за напускане, предупреди влиятелна група депутати, цитирани от британският вестник The Independent.
Депутатите от различни партии също разбиха перспективата за дивидент от Брекзит, като заявиха, че всяка полза от паричните средства, върнати от Брюксел, е трудно да се изчисли и може да отнеме години да се материализира. Критиците нападнаха Тереза Май за твърдението, че обещаното увеличение на парите за Здравната каса от 20 млрд. лири би могло да бъде финансирано отчасти с пари, които Великобритания сега изпраща на Брюксел.
Цената на Брекзит беше едно от ранните препятствия на преговорите за напускане, тъй като много евроскептици се съгласиха с външния министър Борис Джонсън, че Брюксел може да не получи нищо
Премиерът обаче успя да постигне труден консенсус през декември, когато обяви, че Министерството на финансите и ЕС са се съгласили с цифра от около £ 39 млрд.
Някои плащания могат да продължат до 2064 г., твърди комисията, което ще разгневи привържениците на твърд Брекзит, които искат да направят чисто скъсване с ЕС.
"Правителството подцени че така наречената сметка за развода не отговаря на името си. Тя пропуска най-малко 10 милиарда паунда от очакваните разходи, свързани с изтеглянето от ЕС, и продължава да бъде предмет на много неясноти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит

The Guardian: Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит

27 Юни 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Профсъюзите и бизнес лидерите настояват за ускоряване на разговорите за Брекзит
Британските и европейските синдикати и бизнес организации обединиха усилия, за да поискат "бързината и спешността" да бъдат включени в преговорите по Брекзит, тъй като оплакванията относно липсата на напредък в преговорите се засилиха преди срещата на върха на ЕС тази седмица.
Организациите на работниците и бизнеса заявиха: "Призоваваме правителството на Обединеното кралство и ЕС да акцентират на бързината и спешността в преговорите, като постигнат измерим напредък, по-специално споразумение, за да се избегне „твърда“ граница в Ирландия.
"Решенията ще трябва да се вземат през юни и октомври, за да се финализират споразумението за оттегляне и споразумение за преходния период и да поставят на първо място икономическите интереси и работните места, правата и средствата за препитание на хората. Цената на несъгласието между Обединеното кралство и ЕС би била тежка за фирмите, работниците и общностите, в които живеят“, се казва в изявлението.
По-рано във вторник производителите на автомобили заявиха, че няма да има ползи от Брекзит за индустрията, като инвестициите в сектора и хиляди работни места ще бъдат изложени на риск, освен ако правителството преосмисли своите червени линии в преговорите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Министър от кабинета на Тереза Мей настоява за „възможно най-мек“ Брекзит

The Times: Министър от кабинета на Тереза Мей настоява за „възможно най-мек“ Брекзит

27 Юни 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът, отговарящ за бизнеса в кабинета на Тереза Мей Грег Кларк, настоява за „възможно най-мек“ Брекзит, пише британският вестник The Times.
Министърът изложи визията си за най-мекия възможен Брекзит вчера и обвини желаещите „по-твърдо“ напускане колеги в подкопаването на доверието в правителството.
Грег Кларк заяви че ще се бори, за да избегне сценария, в който няма сделка, и ще настоява за "трудова мобилност" с ЕС. Той също така изясни, че иска да запази форма на достъп до единния пазар, както за услуги, така и за стоки.
Коментарите му ще гневят настояващите за „твърд“ Брекзит и ще причини сблъсък в кабинета, когато министрите ще се срещнат в извънградската вила на премиера следващата седмица.
Тереза Мей използва речта си на срещата, за да заздрави отношенията си с бизнеса след острите забележки от външния министър Борис Джонсън и здравният министър Джеръми Хънт.
Министър-председателят каза: "Консервативното правителство винаги ще слуша гласа ви и ще ви подкрепя на всяка крачка, докато помагате за развитието на икономиката и създаването на по-добри работни места." Тереза Мей твърди, че вижданията на бизнеса са от ключово значение за преговорите за Брекзит, добавяйки: "Правилно е да слушаме гласа на бизнеса. Правилно е, че бизнесът прави гласът му е чут. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

ТАСС: Елизабет II одобри законопроекта за Брекзит

26 Юни 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралицата на Великобритания Елизабет II във вторник одобри законопроекта за излизане на страната от Европейския съюз, обяви говорителят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу, цитиран от ТАСС.
Съобщението за издаването на така наречената кралска санкция е финалният етап от приемането на законопроекта, който беше обсъждан в британския парламент през последните месеци.
Според експерти, този закон ще бъде един от най-конституционно значимите актове в историята на британското законодателство.
Приемането на законопроекта стана възможно, след като през изминалата седмица горната камара на британския парламент одобри поправки в законопроекта, които ѝ предоставят право на глас по финалното споразумение за Брекзит. С това се премахна и последната пречка пред приемането на законопроекта.
Излизането на Великобритания трябва да се случи до 29 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Британски министър отговори на предупрежденията на „Ербъс“

Evening Standard: Британски министър отговори на предупрежденията на „Ербъс“

26 Юни 2018 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският здравен министър отговори на предупреждението на „Ербъс“ за напускане на Обединеното кралство при неизгодни условия след Брекзит, пише лондонският Evening Standard.
Министърът на здравеопазването и социалната грижа каза, че бизнесът, който сигнализира за потенциалните загуби на работни места в резултат на Брекзит, подкопава усилията на премиера Тереза Мей
Той каза, че страната трябва да пренебрегне "гласовете на сирените", говорейки в шоуто на Андрю Мар в Би Би Си: "Мислех, че е напълно неподходящо за бизнеса да прави подобни заплахи по една много проста причина.
"Ние сме в абсолютно критичен момент в дискусиите на Брекзит и това означава, че трябва да застанем зад Тереза Мей, за да осигурим възможно най-добър Брекзит.
"Това, което искат бизнеса ... е яснота и сигурност и колкото повече подкопаваме Тереза Мей, толкова по-вероятно е да се стъпим накриво, което би било абсолютно бедствие за всички"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

The Guardian: Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит

26 Юни 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чуждестранният бизнес във Великобритания призовава за разумен Брекзит, пише британският ежедневник The Guradian.
Бизнес лидери от САЩ, Канада, Япония и Индия са заявили пред британското правителство, че спешно трябва да разрешат проблемите, свързани с Брекзит или ще изложат на риск търговска дейност за повече от 100 милиарда щатски долара.
Лоби групи, представляващи бизнес интереси от четирите страни, предприеха необичайната стъпка да издадат съвместно изявление за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица. Това стана след като Еърбъс заяви, че инвестицията в Обединеното кралство ще бъде изложена на риск от твърд Брекзит, което кара здравния министър Джеръми Хънт да каже, че намесата на френско-германския производител на самолети е "напълно неподходяща".
Групи, представляващи корпоративни гиганти, сред които Nissan, Bombardier и Facebook, изразиха загрижеността си в понеделник, че Великобритания се насочва към бурно отпътуване от ЕС, което може да засегне повече от 100 милиарда паунда в търговията и да изложи на риск инвестициите в Обединеното кралство.
"Международните предприятия, които са инвестирали много, както в ЕС, така и в Обединеното кралство, призовават за спешен напредък по ключовите нерешени въпроси, останали в преговорите", се казва в изявлението. "Решаването на възможно най-голяма част от оставащите опасения става все по-належащо в деня - като часовникът отбелязва краен срок за окончателно споразумение за оттегляне през октомври."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

Reuters: Китайският вицепремиер заяви, че Китай и ЕС се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение

25 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай и Европейският съюз се стремят към сключването на двустранно инвестиционно споразумение, заяви китайският вицепремиер Лиу Хе в понеделник, цитиран от Reuters.
Двете страни се съгласиха, че трябва да застанат срещу протекционизма и да защитят глобалната многостранна търговска система.
Китай се надява, че ЕС ще предприеме конкретни стъпки за улесняване на ограниченията на европейския износ към Китай, заяви Лиу по време на съвместна пресконференция със заместник-председателя на европейската комисия Юрки Катайнен в Пекин.
Катайнен в своя коментар призова Китай да улесни достъпа до пазара си.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ планират ограничение върху китайските инвестиции в американски технологични компании

Reuters: САЩ планират ограничение върху китайските инвестиции в американски технологични компании

25 Юни 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на финансите на САЩ изработва регулация, която би попречила на компании с поне 25 процента китайско участие от закупуването на американски компании с „индустриално значима технология“, заяви представител на правителството в неделя, цитиран от Reuters.
Представителят подчерта, че прагът на китайска собственост може да се промени преди ограниченията да бъдат обявени в петък.
Ходът отбелязва още една ескалация от търговския конфликт на президента Доналд Тръмп с Китай.
Инвеститорските регулации на финансовото министерство се очаква да бъдат насочени към ключови сектори, включително някои, които Китай се опитва да развие като част от собствения си индустриален план „Направено в Китай 2025“, заяви правителственият представител.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

The Daily Express: Джереми Корбин беше призован от да подкрепи втори референдум за Брекзит от привърженици

25 Юни 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е под напрежение, след като беше призован от свои привърженици да противоречи на волята на хората и да подкрепи втори референдум от група, която е против Брекзит, призоваваща за избирането на „радикално лейбъристко правителство“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Членове на крайнолявата групировка „Momentum“ са сред тези, призоваващи Лейбъристката партия да се отклони от „самоубийствения“ Брекзит на Консервативната партия, като подкрепи „народния вот“ за финалното споразумение с Брюксел.
Плановете на „Оставащите“ (група, която води кампания за оставане в ЕС) за „Лейбъристи за народен вот“ призовава за „опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите отхвърлят споразумението“.
Групата, която съдържа членове на левичарската организация „Momentum“, която подкрепя Корбин, иска партията да постави ясна дистанция между себе си и Консервативната партията.
Организацията иска официалната позиция на Лейбъристите да бъде против финалната сделка за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, ако сделката не срещне „шестте условия“ на партията.
От „Momentum“ след това смятат да проведат кампания за „публичен вот върху сделката, с опция да се остане в ЕС, ако гласоподавателите я отхвърлят“.
Но групата твърди, че първият ѝ приоритет е избирането на „радикално лейбъристко правителство“.
Членът на „Momentum“ Майкъл Чесъм, който е работил за втората кампания на Корбин за лидер на Лейбъристите, е поддръжник на групата.
„Брекзитът на консерваторите ще бъде разрушителен за перспективата за радикално лейбъристко правителство – това ще дерегулира и свие икономиката и ще нападне работническата класа и мигрантите. Не можем да игнорираме това повече – и много хора, които не са твърди „оставащи“ ще стигнат до същия извод“, заяви Чесъм.
Мануел Кортес, генерален секретар на профсъюз, заяви че скорошните притеснения за Брекзит повдигнати от „Airbus“, „Siemens“ и „CBI“ са били „събуждане по телефона за нашето движение да се бори със зъби и нокти“.
Той добави: „Единственият Брекзит предлаган от консерваторите е самоубийствен такъв. Той ще унищожи работните места, нашата производствена индустрия и правата на работниците“.
„Няма нищо в Брекзит за работещите хора. Затова сега виждаме увеличаващ се брой профсъюзи, които излизат срещу него“, заяви още Кортес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

The Independent: Десетки хиляди протестираха с искане на нов референдум за Брекзит

24 Юни 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Десетки хиляди протестираха в Лондон с искане на нов референдум за Брекзит две години след гласуването за напускане на Европейския съюз, пише британският вестник The Independent.
Походът започна своят път от Пал Мол до площада пред Парламента, изпълвайки улиците на столицата с флагове и знамена на ЕС и създавайки жълто и синьо море на Уайтхол( улицата, където се намира сградата на британския кабинет).
Противници на напускането пътуваха от цялата страна, за да се присъединят към митинга, организиран от редица лобистки групировки за да дадат началото на национална петиция за нов референдум. Протестът е най-големият от 2016 година насам и в него взеха участие над сто хиляди души.
Организаторите заявиха, че това представлява промяна в лобирането им и изграждането на обществена подкрепа за втори референдум.
Те планират "лято на действие" със събития в цялата страна, чиято цел е да насърчи опозицията срещу Брекзит и да се окаже натиск върху правителството, за да даде на обществото думата.
Очаква се депутатите да гласуват за окончателната сделка Брекзит през есента, като правителството многократно настояваше, че напускането на ЕС без споразумение за оттегляне остава възможност.
Походът се провежда след като проучване на избирателите показа, че около 48% искат референдум за окончателната сделка, срещу 25%, които не искат нов вот.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

The Observer: В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация

24 Юни 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Лондон се проведе голяма анти-Брекзит демонстрация, в която взеха участие повече от сто хиляди души, които настояват за нов референдум за крайната сделка за Брекзит, пише британският седмичник The Observer.
Повечето фирми са готови да предупредят правителството за Брекзит тази седмица и високопоставени консерватори вече са подготвили планове за смекчаване на предложенията за излизане от Европейския съюз, направени от Тереза Май. Организаторите на протеста заявиха, че показват, че напускането на Великобритания от Европейския съюз не е "приключила сделка".
Бивш помощник на Маргарет Тачър, няколко депутати от лейбъристката партия и активисти от цялото Обединеното кралство взеха участие в демонстрацията, отбелязвайки две години от гласуването на Брекзит. Организаторите казаха, че хора от всички региони и съсловия са сред тези, които участват в протеста.
Консерватори участваха заедно с лейбъристи и либерал-демократи по време на протеста, в който хората изразиха недоволство от хаоса, създаден от правителството след гласуването за Брекзит. Лидерите на лейбъристите са подложени на натиск от март, отказвайки да подкрепят втори референдум. Имаше скандирания "Къде е Джереми Корбин" от множеството . По това време той беше на посещение в палестински лагер за бежанци.
Гневът на хората от начина на водене на преговорите от премиера за Брекзит е придружен от възобновяване на натиска от страна на индустрията, за да се гарантира, че търговията с Европа няма да бъде нарушена в резултат на напускането.
Големи производители ще отправят предупреждения относно преговорите за Брекзит в рамките на няколко дни, след като Airbus и BMW обявиха, че могат да преразгледат британските си инвестиционни планове, освен ако Великобритания не остане тясно свързана с Европа след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

Reuters: Хиляди души се присъединиха към протестен марш в Лондон с искане за референдум върху финалното споразумението за Брекзит

23 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около 100 000 поддръжници на Европейския съюз преминаха през централната част на Лондон в събота, с искане британското правителство да проведе финално публично гласуване върху условията за Брекзит, заявиха организаторите на марша, цитирани от Reuters.
Демонстрантите се събраха в основните артерии на столицата, развявайки британски, ирландски и европейски флагове, както и цветни лозунги призоваващи за „народен глас“ върху евентуалното споразумение, с което Великобритания ще напусне Европейския съюз.
На втората годишнина от референдума за Брекзит през 2016-та година, с който бе взето решението за излизане от Блока с 52 на 48 процента, социологическите проучвания показват, че политическите разделения остават.
Кампанията „народен глас“, която включва няколко проевропейски групи, иска публичен референдум, „за да можем ние да изберем дали решение, което ще повлияе върху живота ни за поколения напред, ще направи страната ни по-добре или по-зле“.
Нито една от двете основни политически партии във Великобритания (Консерватори и Лейбъристи) не подкрепиха идеята за провеждане на референдум за финалното споразумение.
„Хората виждат как политиците правят бъркотия върху една наистина лоша сделка, за които не са гласували, или дори върху идеята за Брекзит без сделка, върху която също не са гласували“, заяви говорител на кампанията пред Reuters.
„Този марш е израз на гласа на хората, които казват на политическия елит, че не се е справил със задачата си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

Reuters: Китай предупредиха САЩ, че търговските им действия ще наранят американските работници и фермери

21 Юни 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай в четвъртък обвини САЩ, че са твърде темпераментни върху двустранните търговски въпроси и предупредиха, че интересите на американските работници и фермери накрая ще бъдат наранени, предава Reuters.
Китай вярва, че предишните му търговски преговори със САЩ са били конструктивни, но тъй като американското правителство се държи непредвидимо и предизвикателно, Пекин трябва да отговори в строг маниер, заяви говорителят на търговското министерство Гао Фен.
Китай ще предприеме действия за защита на своите интереси и американската едностранчивост накрая ще нарани интересите на собствените си работници и фермери, заяви Гао пред журналисти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Мита? Китай има други начини да отговори на търговската война на Доналд Тръмп

Sputnik: Мита? Китай има други начини да отговори на търговската война на Доналд Тръмп

21 Юни 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ако Китай реши да не ескалира митническата война със САЩ, той все още има предостатъчно инструменти, за да удари Вашингтон там, където боли, включително чрез бойкоти и дългата ръка на държавната бюрокрация и регулация, предава Sputnik.
Според експерти, китайската икономика има предостатъчно начини да контрира вносните мита на президента на САЩ Доналд Тръмп, освен простото налагане на същите мерки, които са били използвани в миналото и са се доказали като много ефективни. Няколко допълнителни инструмента биха помогнали на Китай в нарастващата търговска война със САЩ, след като традиционните отговори като налагането на нови мита на американския внос, бързо ще свършат.
Китайските граждани силно желаят да получат знаци от своето правителство за бойкотирането на чуждия внос, така че Пекин може да обезсърчи хората си от купуване на американски продукти. Това се случи миналата година, когато Южна Корея заяви, че ще дислоцира американска ракетна отбранителна система – хората в Китай с нетърпение бойкотираха корейските автомобили Хюндай, въздържаха се от екскурзии в Южна Корея, сваляйки пазара с повече от 60 процента, и игнорираха корейските супермаркети „Lotte“, принуждавайки временното затваряне на близо 55 магазина.
При САЩ също има достатъчно опции, като например веригите за бързо хранене като „Макдоналдс“ или „Старбъкс“. С около 1.4 милиарда потребители, китайският пазар е огромен актив за всяка компания и за тези компании, които вече са установени в Китай, незабавната загуба на подобен пазар, ще ги удари доста тежко.
„Това може да стане доста грозно“, заяви Дебора Елмс, създател на Азиатския търговски център. „Кошмарният сценарий за фирмите може дори да не включва правителството. Какво ще се случи, ако китайските потребители започнат да бойкотират американските продукти? Ако спрат да пият Старбъкс? Да не искат айфони?“
Правителството може просто да даде знак, че желае потребителите да „спрат да пазаруват в KFC или да спрат да купуват американски продукти, каквито и да са те”, заяви Бил Райнсч, старши съветник към Центъра за стратегически и международни проучвания.
Това просто действие би провалило плановете на „Старбъкс“ да удвои 3 300-те магазина, които вече има в Китай. Това би ударило „Дженеръл Мотърс“ с 8 процента растеж, както и би довело до провал на „всякакъв брой“ бизнес планове на всички по-малки американски компании.
Освен потребителски бойкот, Китай може да наложи леки, но досадни промени към потребителските банкови системи, въвеждайки малки промени в това как банковите сметки на американски граждани се управляват. На по-високо ниво, Китай може да направи по-трудно отварянето на банкови сметки за американски компании.
„Когато влезеш в банка като служител на чужда или американска компания, може да изпиташ малки регулаторни промени, само в начина на управление на сметката ти“, заяви Карла Клингнер, изпълнителен директор на „Palindromes“, холдингово дружество, което прави бизнес в селскостопанския и логистичен сектор в Китай.
Пекин може да претендира, че всички американски бизнеси са длъжни да плащат данъци в Китай, предполага Хосук Лий Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономика.
И ако това не е достатъчно, китайското правителство може да наруши веригите за доставки на американските компании, твърди Бил Райнсч. На практика това би означавало инспекция на производственото съоръжение на „Фокскон“, в което случайно се намират няколко „нарушения“, затваряйки всякакво производство на „айфони“ за три месеца. И „айфоните“ далеч не са единствените електронни устройства произвеждани в заводите на „Фокскон“.
Всички американски бизнес операции в Китай комбинирани правят пазар от 550 милиарда долара за американските компании, твърди Ерин Енис, старши вицепрезидент в бизнес съвета САЩ-Китай.
„Има много начини, по които Китай може да ескалира“, заявява Енис. „Лицензирането може да започне да се бави. Компаниите могат да се изправят пред по-високи нива на контрол на своите продукти в пристанищата, в които пристигат“.
Въпреки това, други експерти твърдят, че трябва да очакваме Китай да действа възможно най-сдържано. В интерес на Пекин е да поддържа добър имидж и да направи САЩ да изглеждат като търговски агресор.
„Мисля, че Китай все още има интерес да бъде виждан като играч, който спазва правилата. Пропорционалните отговори правят по-лесно за теб да спориш, че си действал в рамките на правилата на Световната търговска организация“, заяви Едуард Алдън, старши член на Съвета за международни отношения.
Най-добрата част за Пекин тук е, че винаги има други компании – от Япония, ЕС, Корея, Русия – които са готови да вземат американската част на китайския пазар за себе си. Ако американските компании пострадат, заради поведението на Вашингтон, Китай може просто да ги замени с други компании и да продължи както досега.
„Какво ще направят китайците когато си отмъстят? Тогава ще кажат, „лесно можем да извадим тази американска компания, защото имаме японска компания, или корейска компания, или европейска компания, готови да дойдат и да правят същия бизнес тук. Мисля, че това е много правдоподобен сценарий на събитията, които предстоят да се случат“, заяви Руфъс Йеркса, бивш търговски представител на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

Reuters: Горната камара на британския парламент одобри правителствения законопроект за Брекзит

20 Юни 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Горната камара на британския парламент (Камара на лордовете) в сряда одобри законопроекта на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, слагайки край на месеци парламентарен дебат върху законодателството, което ще сложи формален край на членството на страната в Европейския съюз, предава Reuters.
Лордовете са одобрили правителствения план без гласуване, след като бунтът на тези, които желаеха парламентът да има по-голямо влияние върху процеса на излизане, беше потушен в долната камара по-рано през деня.
Законопроектът за излизане от ЕС сега ще премине в закон в идните седмици, след като получи „Кралско одобрение“ – формалност, което не включва по-нататъшен дебат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

The Globe and Mail: От 22 юни ЕС ще наложи мита на американските мотоциклети, фъстъчено масло и бърбън

20 Юни 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От петък, 22 юни Европейският съюз ще започне да таксува с вносни мита в размер на 25% редица американски стоки в отговор на наложените от Вашингтон тарифи върху европейските стомана и алуминий, наложени по-рано този месец, пише канадският The Globe and Mail.
Решението може да доведе до ескалация на текущите търговски спорове до пълномащабна търговска война, особено, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп на свой ред реши да наложи допълнителни тарифи, този път върху европейските автомобили.
Европейската комисия реши да наложи мита в размер на 2,8 милиарда евро върху американски стоки като стоманените и алуминиевите продукти, селскостопанската продукция като сладката царевица и фъстъците, бърбъна, джинсите и мотоциклетите.
„Не бихме желали да сме в такава позиция“, заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом и допълни, че „едностранното и неоправдано решение“ на САЩ не е оставило друг избор пред ЕС.
По-рано Доналд Тръмп удари ЕС, Канада и Мексико с мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия. В отговор Канада, Мексико и ЕС отговориха с ответни мита, които най-силно удрят щатите, където Републиканската партия, от която е Тръмп, има силни позиции и на които разчита, за да запази мнозинството си в Конгреса на ноемврийските избори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

РИА Новости: Русия ще въведе ответни мита на американските стоки

20 Юни 2018 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въвежда ограничителни мерки по отношение на вноса от САЩ в отговор на увеличените мита върху стоманата и алуминия, заяви министърът на икономическото развитие на страната Максим Орешкин, цитиран от РИА Новости.
„Във връзка с това, че САЩ продължават да употребяват защитни мерки под формата на допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий и отказват да предоставят компенсации за загубите на Русия, Русия се възползва от своите права по СТО (Световната търговска организация) и въвежда балансиращи мерки по отношение на вноса от САЩ“, заяви Орешкин.
Министърът уточни, че мерките се касаят само до продукти, които имат аналози в Русия и ще започнат да се прилагат в най-скоро време. Това няма да окаже негативно влияние на макроикономическите показатели на Русия, добави политикът.
Той отбеляза, че митата не се разпространяват над американските лекарство, но ще засегнат вносната пътно-строителна техника.
РИА припомня, че в края на май Русия е уведомила СТО за възможно въвеждане на мита на стоки от САЩ на стойност 537,6 милиона долара в отговор на увеличените ставки върху стоманата и алуминия.
В края на март САЩ въведоха вносни мита в размер на 25 процента върху стоманата 10 процента върху алуминия, включително и от Русия. Вашингтон обоснова това със съображения за националната сигурност.
Пекин вече отговори на действията на Вашингтон, налагайки по-високи мита върху някои американски стоки. Много експерти прогнозират сериозна търговска война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

Reuters: Китай ще „отговори твърдо“, ако САЩ наложат нови мита

19 Юни 2018 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай ще отговори твърдо с „качествени“ и „количествени“ мерки, ако САЩ наложат нови мита на китайските стоки, заявиха от Министерството на търговията на азиатската страна, като освен това обвиниха Вашингтон, че предизвиква търговска война, предава Reuters.
Американската агенция припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник заплаши да увеличи с 10% митата на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, като заяви, че мярката се прилага в отговор на решението на Пекин да вдигне митата на американски стоки на стойност 50 милиарда долара.
„Тази практика на екстремен натиск и изнудване противоречи на консенсуса, до който стигнаха двете страни в няколко случая и е разочарование за международната общност“, заявиха от ведомството във вторник.
„САЩ инициират търговска война и нарушават регулациите на пазара, а освен това вредят на интересите не само на китайския народ, но и този на САЩ, както и на света, като цяло“, констатираха от търговското министерство.
Според текста на изявлението, ако САЩ публикуват нов списък от стоки, за които ще вдигнат митата, Пекин ще предприеме тежки контрамерки, за да защити интересите на Китай и неговия народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

The Times: Черна дупка във финансовия план на Тереза Мей за националната здравна система на Великобритания

18 Юни 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей е изправена пред черна дупка в своя план за финансиране на националната здравна система (НЗС) с 25 милиарда паунда, след като министрите ѝ не успяха да се съгласят за всички източници на приход преди обявяването на плана, пише британският вестник The Times.
Правителството тепърва ще трябва да одобри план за намиране на близо 11 милиарда паунда от обещаните в събота пари, докато Тереза Мей ясно показа, че повишаване на данъците предстои в есенния бюджет.
Тя заяви пред радио „LBC“, че „ние като страна ще допринесем малко повече“, докато представители на правителството са заявили пред The Times: „Ще имаме разговор относно данъците“.
В събота Тереза Мей обяви, че до 2023 година бюджетът за НЗС Англия ще бъде повишен с 20 милиарда паунда на година. Освен това, шотландското правителство ще получи 2 милиарда паунда, а Уелс ще получи 1.2 милиарда паунда, заедно със стотиците милиони за здравни услуги в Северна Ирландия.
Допълнителни милиард и 250 милиона ще бъдат разпределяни всяка година, за да се покрият пенсионните дефицити на здравната система. Споразумението беше сключено в петък следобед от Тереза Мей, здравният министър Джереми Хънт, финансовият министър Филип Хамънд и изпълнителният директор на НЗС Англия Саймън Стивънс.
Въпреки това, източници споделят че срещата е приключила без споразумение върху това, откъде ще бъде взета сериозна част от финансирането. „В края на срещата, някои източници на финансиране бяха по-сериозно оградени от други“, заяви министерски източник.
Плановете за набиране на пари от замразяването на всички частни и национални прагове за застрахователни обезщетения в края на парламента, остават водещите опции и биха събрали близо 4 милиарда паунда.
Планове за отлагане на намаляването на корпоративния данък, които биха донесли още 6 милиарда, не бяха отписани. Министрите сега се надяват, че Офисът за бюджетна отговорност ще обнови растежа в бюджета, намалявайки нуждата от заеми и повишаване на данъците, но планът все още остава недофинансиран с 11 милиарда паунда.
Тереза Мей заяви, че мерките ще бъдат частично финансирани от „Брекзитски дивидент“ – парите, които Великобритания вече няма да изпраща към Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

Sunday Express: Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври

17 Юни 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министри предупреждават, че сделката по Брекзит трябва да се приключи до октомври, иначе Великобритания е заплашена от юридическа безизходица, пише вестник Sunday Express.
Правителството ще се окаже в недостиг на време, за да въведе редица важни закони, преди Великобритания официално да напусне ЕС следващия март.
Законопроект за прилагане на Брекзит и споразумение за напускане на ЕС, както и други нови закони ще са необходими, за да влезе в сила споразумението, което Великобритания постигне с Брюксел.
Ако се окаже неподготвена, Великобритания ще бъде оставена в "правна безизходица" и извън ЕС без сделка.
Но Андреа Лийдсъм, отговаряща за дневния ред в Камарата на Общините, предупреди, че законите ще отнемат месеци, за да преминат през Парламента и биха могли да бъдат осуетени от привържениците на оставането.
Тя предупреди колегите си, че с малкото работно мнозинство правителството няма да може да използва специални мерки за ускорено законодателство, което може да ускори нещата в случай на извънредна ситуация.
Ако парламента не започне да гледа законите октомври, няма да стигне времето, дори и да работят през нощта в продължение на дни, предупреди Лийдсъм.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

The Independent: ЕС се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен

16 Юни 2018 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз се подготвя за възможността Брекзит да бъде отложен, пише британският вестник The Independent.
Европейският съюз се подготвя за възможността за отлагане на Брекзит, тъй като преговорите с Обединеното кралство изглежда все по-малко вероятно да доведат до продуктивен край във времето.
Вътрешните документи, изготвени от Европейския съвет, показват, че блокът планира какво да прави "в случай, че Обединеното кралство все още е член на Съюза" след март 2019.
Отделно длъжностните лица на Европейската комисия обсъждат подробно практическите въпроси, свързани с удължаването на разговорите на Брекзит, според източници, цитирани от германския вестник Handelsblatt.
Ирландският премиер Лио Варадкар заяви тази седмица, че има "редица различни сценарии, които биха могли да възникнат, ако няма сделка до март“ - признавайки, че" е възможно да се удължи член 50, за да може преговорите да се проведат ".
По принцип процедурата по член 50 продължава точно две години, но могат да бъдат удължени с изричното и единодушно разрешение на всички държави-членки на ЕС. Всяко значително удължаване може да означава, че Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

РИА Новости: Китай въвежда мита от 25% върху 659 американски стоки

15 Юни 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната въвежда вносни мита в размер на 25% върху 659 стоки, внасяни от САЩ в отговор на аналогичните действия от страна на САЩ, предава РИА Новости.
„В съответствие със „Закона за външната политика на Китай“ и другите законодателни актове, комитета то митата на Държавния съвета на Китай взе решение да въведе вносни мита върху 659 стоки, внасяни от САЩ с обем от 50 милиарда долара“, пише в заявлението.
При това митата върху 545 вида стоки на сума от 34 милиарда долара ще започне да действа от 6 юли, докато за останалите артикули тази търговска мярка ще встъпи в сила по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

The Times: Две трети от гласоподавателите смятат, че Тереза Мей е направила бъркотия от Брекзит

15 Юни 2018 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Публиката смята, че Тереза Мей се справя с Брекзит по-зле от всеки един момент, откакто стана министър-председател на страната, според ново проучване за британския вестник The Times.
Само 21 процента вярват, че правителството се справя добре в преговорите, докато 66 процента смятат че министрите се справят зле.
Има драматичен спад в доверието към справянето с Брекзит от Тереза Мей, след изборите през миналата година. За началните месеци на 2017 година, публиката широко одобряваше начина, по който министър-председателят се справяше с нещата.
Въпреки това, Тереза Мей е увеличила малко преднината си като избор за премиер пред Джереми Корби с 15 пункта. Около 39 процента смятат, че тя е по-подходяща за работата, което е с 2 процента повече от досегашните резултати, докато 24 процента от анкетираните са на мнение че лейбъристкият водач Корбин би се справил по-добре.
Около 46 процента смятат, че Великобритания е сгрешила с излизането си от ЕС, докато 43 процента смятат, че това е било правилното решение. През изминалата седмица тези числа са били 44 и за двете страни.
Публиката все още поставя Консервативната партия пред Лейбъристката като избор за партия, която да извърши Брекзит. Около 26 процента избират консерваторите, 16 процента са за лейбъристите и 10 процента биха избрали евроскептичната партия на Найджъл Фараж ЮКИП.
Проучването също разкрива, че 40 процента смятат, че парламентът има легитимността да отхвърли сделката за Брекзит, докато 37 процента мислят обратното.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

Sputnik: Британските власти представят три сценария за парламентарен вот върху Брекзит

15 Юни 2018 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Департаментът за Брекзит на Великобритания е представил план с три варианта за иницииране на вот в парламента за сделка за излизане от ЕС, предава Sputnik.
Според плана, вотът ще бъде предизвикан от един от трите сценария:
1) Парламентът отхвърля сделката с Европейския съюз постигната от правителството
2) Провал в постигането на каквото и да е споразумение
3) Правителството не успява да постигне споразумение до 21 януари, 2019 година, което е крайният срок.
„Това гарантира, че при всички случаи парламентът ще търси отговорност от правителството, докато в същото време позволява на правителството да изпълни волята на британския народ изразена в референдума от 2016 година“, заяви говорител на департамента.
Парламентът на Великобритания отхвърли на 13 юни предложение, което щеше да принуди правителството да преговаря за оставането в Европейското икономическо пространство, по този начин продължавайки участието си в единния пазар на ЕС и в преговорите за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей за малко избегна поражение за Брекзит

13 Юни 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей избегна унизително поражение за Брекзит, след като недоволните депутати се съгласиха на отстъпки от нейна страна, пише британският вестник The Guardian.
Само няколко минути преди началото на гласуването министър-председателят проведе последни разговори с повече от 14 недоволни депутати в Долната камара, след което те получиха лични уверения, че тя ще се съгласи с техните предложения.
Един депутат в срещата, който включваше бившия министър на кабинета Джъстийн Грийнинг и Ед Вайзи, заяви, че Мей е казала на групата, че е "въпрос на доверие".
Недоволните депутати-консерватори, водени от бившия главен прокурор Доминик Грийв, по-късно похвалиха правителството, че "откликват положително" на техните опасения и заявиха, че ще им бъде обърнато внимание, когато законопроектът за изтегляне от ЕС се върне обратно в Камарата на лордовете в понеделник.
Депутатите гласуваха с 324 гласа срещу 298, за да подкрепят правителството при отхвърлянето на изменение, прието от Камарата на лордовете през април, което би увеличило ролята на Долната камара в случай на отхвърляне на окончателната сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

Washington Post: Доналд Тръмп заяви, че за момента ще се фокусира върху търговията, а не върху Русия

8 Юни 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да говори за известно време за т.нар. „Руско разследване“, защото ще трябва да се фокусира върху търговските преговори на ежегодната среща на високо равнище на „Г-7“, която се провежда в Канада, предава Washington Post.
Тръмп заяви на профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се отправя към Квебек. Очаква се там неговите партньори да оспорят неговите търговски политики, предвиждащи въвеждането на мита върху металите.
Тръмп заяви, че преговорите „ще се въртят най-вече около продължаващата дълго нечестна търговия, практикувана срещу САЩ“. След това той ще се отправи към Сингапур, за да проведе среща на високо равнище с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Няма да говоря за известно време за лъжливия руски лов на вещици“, заяви президентът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

Борис Джонсън: Ако Доналд Тръмп беше начело на Брекзит щеше да има „много хаос“

8 Юни 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън похвали Доналд Тръмп и заяви, че щеше да има „много хаос“ ако американският президент оглавяваше Брекзит, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
В сряда Джонсън говори при затворени врата на сбирката на Института на директорите в Лондон, като аудиозапис от събитието е бил придобит от BuzzFeed News и публикуван в четвъртък.
Говорейки пред активисти от Консервативната партия на събитието, Джонсън заяви: „Все повече се възхищавам на Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че в неговата лудост има някакъв ред в неговата лудост“.
„Представете си, че Тръмп правеше Брекзит“, продължи британският външен министър. „Щеше да е много твърд... Щеше да има всякакви непредвидени ситуации, много хаос. Всички щяха да си мислят, че е полудял. Но всъщност така може да се постигне много. Това е много, много добра мисъл“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

ТАСС: Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

8 Юни 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в четвъртък обвини Канада и Европейския съюз в създаването на търговски бариери, в това число – въвеждането на вносни мита, след което заплаши да наложи нови и по-силни мита, ако Брюксел и Отава откажат да премахнат своите срещу САЩ, предава ТАСС.
„Защо ЕС и Канада не информират обществеността за това, че дълги години са използвали мащабни търговски мита и непарични търговски бариери против САЩ? Абсолютно нечестно по отношение на нашите фермери, работници и компании. Отменете митата и бариерите си или ще получите повече от ответен отговор“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Еманюел Макрон призова лидерите на страните от Г7 да конфронтират Доналд Тръмп за търговията

The Guardian: Еманюел Макрон призова лидерите на страните от Г7 да конфронтират Доналд Тръмп за търговията

8 Юни 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Квебек. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова останалите членове на Г7 да се изправят пред търговските политики на президента на САЩ Доналд Тръмп в това, което той описа като заплаха от нова „хегемония“ на САЩ, пише британският вестник The Guardian.
Френският президент говореше до министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, който е домакин на срещата на държавите от Г7 в Квебек.
Макрон призова останалите лидери на държавите от Г7 да не разводняват съвместното изявление в края на срещата, за сметка на споделените ценности, само заради опита да се спечели подписа на Тръмп, предупреждавайки че изходът „Г6 плюс един“ е възможен.
В коментарите си към репортери, Трюдо и Макрон наблегнаха върху значението от поддържане на диалог и учтивост в отношенията с Тръмп, твърдейки че срещата е съществен начин за намиране на обща почва и разрешаване на различията.
„Срещата на Г7 е възможност за среща и провеждане на откровена и отворена дискусия между държави, които са дългогодишни съюзници и приятели“, заяви Трюдо.
Макрон беше дори по-категоричен, призовавайки останалите членове на Г7 да отхвърлят това, което той предупреди че е потенциален стремеж на САЩ към „по-нататъшен изолационизъм и сурова хегемония“.
„Останалите шест държави от присъстващите членки на Г7 представляват пазар, който е по-голям от американския пазар. Вярвам в сътрудничеството и многостранния подход, защото ще се съпротивлявам на хегемонията с цялата си сила. Хегемонията налага правото на силния. Хегемонията е краят на върховенството на закона“, заяви френският президент.
Той допълни, че ще направи всичко по-силите си, за да помогне на Трюдо в постигането на успешно домакинство на срещата на Г7, която да доведе до съвместно изявление в събота, което да може да бъде подписано от всички седем членки.
Въпреки това Макрон предупреди, че останалите държави трябва да бъдат готови за изход „Г6 плюс едно“, придържайки се към текст, който би потвърдил общите им ценности, дори Тръмп да не го подпише.
„Желанието за седемте е да се подпише текст, който да не е по-силен от нашите изисквания за съдържанието на този текст. Мисля, че бихме направили грешка, ако кажем че сме готови да се откажем от всичко, да не говорим за Парижкото споразумение или климата, нито пък търговията, само за да имаме този подпис“, заяви Макрон.
„Може би американският президент не бил имал против да бъде изолиран днес“, заяви той, добавяйки че американските работници биха били първите, които ще пострадат от търговска война между Европа и САЩ.
„Всички сме въвлечени в конфликти в Сирия, в Ирак, в Сахел, в различни точки на света. Ние сме съюзници. Нашите войници стоят рамо до рамо в защита на свободата и нашите ценности. Не можеш, сред съюзници в международен контекст, да започнеш търговска война. За мен това е въпрос на принцип“, заяви Макрон.
По отношение на ядреното споразумение с Иран, френският президент изтъкна какъв трябва да е отговорът на останалите лидери от Г7 към Тръмп: „Ти не се чувстваш комфортно със споразумение подписано от твоя предшественик, може би защото е подписано от твоя предшественик, но това не ти дава право да спираш другите да уважават това споразумение и не налагаш натиск върху Иран да го напусне, защото днес това е най-добрата защита, която имаме“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп обвини Франция и Канада в налагането на високи мита към САЩ

РИА Новости: Доналд Тръмп обвини Франция и Канада в налагането на високи мита към САЩ

8 Юни 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува президента на Франция Еманюел Макрон и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо за създаването на търговски бариери, само ден преди срещата между тримата по време на събирането на Г7 в Квебек, предава РИА Новости.
„Моля, кажете на министър-председателя Трюдо и президента Макрон, че те задължават САЩ с масивни мита и създават непарични бариери. Търговският излишък на Европейския съюз със САЩ е 151 милиарда долара, а Канада държи настрана нашите фермери и други производители. Очаквам с нетърпение да ги видя утре“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Лидерите на „Г-7“ не трябва да са груби, докато упражняват натиск върху Тръмп

Еманюел Макрон: Лидерите на „Г-7“ не трябва да са груби, докато упражняват натиск върху Тръмп

7 Юни 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Отава. Според президента на Франция Еманюел Макрон лидерите на страните от „Г-7“ ще упражнят натиск спрямо президента на САЩ по време на срещата им на високо равнище тази седмица заради митата, които той налага върху вноса на метали, но и че те няма да бъдат груби докато го убеждават да промени мнението си, предава Reuters.
Макрон, говорейки пред репортери след преговорите си с канадския министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че САЩ са съюзникът, от който останалите страни в „Г-7“ имат нужда. Напрежението относно митата може да хвърли сянка върху срещата от 8 и 9 юни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според канадския министър-председател обяснението на митата с националната сигурност от страна на Доналд Тръмп е „смехотворно“

AFP: Според канадския министър-председател обяснението на митата с националната сигурност от страна на Доналд Тръмп е „смехотворно“

7 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Отава. Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че оправданието с националната сигурност от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп за наложените от него вносни мита върху металите върху съюзниците на Вашингтон е „смехотворно“, предава AFP.
Той, както и президентът на Франция Еманюел Макрон ще заминат за град Квебек, за да се присъединят към президента на САЩ и другите лидери на страните от Г-7 на двудневна среща на високо равнище. Според канадския премиер наложените мита ще навредят и на американските работници.
„Смехотворно е да се говори, че Канада и Франция могат да представляват заплаха за националната сигурност на САЩ, защото сме най-добрите съюзници, които те някога са имали“, заяви Трюдо по време на съвместна пресконференция заедно с Макрон.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

The Times: Тереза Мей е обвинена, че заблуждава министри за Брекзит

7 Юни 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Подкрепящите Брекзит обвиниха премиера на Великобритания в заблуждаване, след като евроскептични членове на Кабинета са били държани в дезинформация върху документ за ключов разговор, часове преди да е бил готов за публикация, пише британският вестник The Times.
Министър-председателят сподели проектоплан за избягването на твърда граница със Северна Ирландия с водещи министри от Кабинета си, които подкрепя оставането в ЕС, дни при да ги даде на Борис Джонсън, Лиам Фокс и Майкъл Гов.
Планът се не се харесва от подкрепящите брекзит, защото ангажира цяла Великобритания към елементите на митническия съюзи, ако Лондон и Брюксел не могат да сключат сделка върху граничния контрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.