НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

6 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият общоевропейски алианс „Лига на лигите“ ще се застъпи за тясно сътрудничество с Русия, заяви съветникът по външна политика на лидера на италианската дясна партия „Лига“ Джанлука Савоини за руския вестник „Известия“.
По неговите думи в съюза, който лидерът на „Лига“ и вицепремиер на Италия Матео Салвини възнамерява да създаде преди изборите за Европейски парламент догодина, могат да влязат политически сили от Швеция, Белгия и България.
По-рано Салвини излезе с инициатива за консолидация на общоевропейско ниво на всички „свободни и суверенни сили, които искат да защитят своя народ и своите граници“. Според експертите, това означава, че през следващата година антимигрантската реторика в ЕС ще набере инерция.
Идеята за създаване на общоевропейски алианс беше изразена от Матео Салвини на ежегодния конгрес на партията му „Лига“ миналата неделя. Лидерът на партията обяви, че като „алтернатива на Европа, основана на експлоатацията и масовата имиграция“, той планира да го сформира за изборите за Европарламент през май 2019 година.
„Матео Салвини ще се обърне към всички партии, които към момента не принадлежат към една група с нас в Европейския парламент. Например, в допълнение към нашите приятели в Австрия, Германия и Франция, има интересни партии в Швеция, Белгия и България. Бидейки вече част от общоевропейския алианс, ще продължим да се застъпваме за тясно сътрудничество и приятелски отношения с Русия“, заяви Джанлука Савиони.
Бъдещата група ще обедини „Лига“ с френското „Национално обединение“ (до неотдавна „Национален фронт“), холандската Партия на свободата, австрийската Партия на свободата и представители на десните политически сили в Белгия, Полша и Германия.
В същото време в Европейския парламент съществува още една евроскептична група – „Европа на свободата и пряката демокрация“, чийто състав включва 45 депутата. Гръбнакът на партията се формира от членовете на британския „UKIP“, но следващата година, след изхода на Великобритания от ЕС, еврогрупата ѝ ще остане обезкървена. А това означава, че нейните депутати ще търсят нов подслон.
Така или иначе, стремежът за влизане в обявения от Матео Салвини евроскептичен алианс ще зависи широко от политическата конюнктура.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

1 Юли 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини призова за общоевропейски съюз срещу "масовата имиграция" на тържествено годишно събрание на крайнодясната си лига Лига в неделя, предава AFP.
"Мисля за лига на Лигите в Европа, която да обединява всички свободни движения, които искат да защитят границите си и благополучието на децата си", каза Салвини пред множеството на петата конференция на партията му в северното пристанище Понтида.
Салвини, който е изградил съюзи с други крайнодясни европейски групи, включително Френското национално движение, заяви по-рано, че изборите за Европейски парламент през следващата година ще бъдат референдум за "Европа без граници ... и Европа, която защитава своите граждани".
"Ще обиколя столиците и не само европейските, да създам алтернатива на тази Европа, основана на експлоатация ... (и) масова имиграция".
Около 50 000 души дойдоха от цяла Италия, за да присъстват на речта му, съобщиха местните медии, привлечени от призива му "Италия на първо място" на Салвини.
"Това е неописуемо чувство", каза Салвини пред множеството за да чуе "призивите на обичта, идващи от Понтида".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

29 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Валета. Капитанът на кораба “Lifeline”, администриран от германска неправителствена организация ще се изправи пред малтийски съд затова, че е приел мигранти на борда близо до либийския бряг, предава AFP.
На кораба превозващ 230 мигранти му бе разрешено да акостира в Малта едва след като няколко държави поеха ангажимент да поделят помежду си ангажимента към мигрантите на кораба.
Говорителят на малтийското правителство заяви, че капитанът на кораба е бил разпитан при пристигането и е освободен под гаранция. Корабът също е задържан в очакване на правни действия и под денонощно наблюдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

27 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Австрия. Повече от 500 австрийски полицейски служители и 220 войници са участвали в учения край граничен пункт „Шпилфелд“, за отработване на навици на реакция при масова миграция, пише The Local.
„Държава, която не може да защити границата си при нужда, губи уважение“, заяви вътрешният министър Херберт Кикл, който наблюдава ученията заедно с министъра на отбраната Марио Кунасек. И двамата са членове на крайнодясната „Партия на свободата“, която от миналата година е младши партньор в коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц..
На ученията участваха два хеликоптера „Блек Хоук“. Полицейски кадети играха ролята на мигранти, стоящи на границата, искащи да бъдат пуснати.
Това е първата операция на новата полицейска гранична сила, съставена от около 600 служители, наричана звено „Пума“.
Няколко хиляди мигранти преминаха през „Шпилфелд“ през лятото на 2015 г. към Северна Европа, макар и полицията да съобщава, че в момента подобни пресичания са спаднали на практика до нулата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

26 Юни 2018 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”, принадлежащ на германска неправителствена организация, предава AFP.
Те са се съгласили да вземат над 200 мигранти, намиращи се на спасителен кораб край бреговете на Малта, съобщи във вторник френският президент Емануел Макрон след дни на спорове между държавите-членки относно съдбата им.
Всяка от държавите-членки, между които Франция, Италия и Португалия, ще вземе "няколко десетки души" от 233-те мигранти на борда на кораба "Lifeline", каза Макрон в Рим след разговори с папа Франциск.
Макрон също така критикува германската НПО, която управлява кораба, че се противопостави на "всички правила", като започва спасяването на мигрантите, когато либийската брегова охрана вече се намесва.
"Не можем да приемем трайно тази ситуация", каза той. "В крайна сметка ние ставаме играчки в ръцете на контрабандистите, като намаляваме рисковете от пътуването".
Коментарите на Макрон бяха направени, след като Малта заяви, че ще позволи на кораба да акостира само ако страните от Европейския съюз поемат квотата си.
Съдбата на плавателния съд е неясна в баланса от миналата седмица, тъй като членовете на блока останаха на различни позиции за това как да се справят с притока на хора, които се опитват да стигнат до континента.
Корабът е спасил имигрантите, включително деца и бременни жени, в четвъртък, но Малта и Италия първоначално отказаха да ги вземат.
Валета обаче се съгласи във вторник да приеме кораба, след като други държави от ЕС потвърдиха, че ще помогнат.
Но Малта също предупреди, че ще започне разследване и евентуално ще предприеме действия срещу кораба, щом влезе в малтийските води.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

25 Юни 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската неправителствена организация Mission Lifeline, чийто кораб с повече от 240 африкански мигранти на борда не получи позволение да акостира в Италия, отговори на министъра на вътрешните работи на Италия, пише немската редакция на електронното издание The Local.
След като Салвини написа коментар във Фейсбук, че НПО-то пренася „човешка плът“, от там отговориха: „Драги Матео Салвини, нямаме месо на борда, а само хора“.
„Най-учтиво ви молим да дойдете и сам да се убедите, че това, което сме спасили от удавяне са хора, добре дошъл сте“, написаха от фондацията.
Корабът на Mission Lifeline остана на котва западно от Малта с 239 души на борда, включително 14 жени и четири новородени бебета, които, както пише в изявлението на организацията, са спасени край брега на Либия.
Те са получили храна и вода от Малта и медицински консумативи и одеяла, осигурени от други два подобни германски кораба – Sea-Eye и Sea-Watch, заяви говорителят на НПО-то Аксел Щейер.
Сега от организацията се надяват да се съединят с датския контейнеровоз Alexander Maersk, който пък има 113 мигранти на борда, качени в близост до Южна Италия.
По-големият товарен кораб може да обезпечи някаква защита на по-малкия Lifeline в случай на лошо време, докато корабът, пригоден за извозване на мигранти, може да помогне с медицинското оборудване, с което разполага на борда, обясни Щейер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

24 Юни 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Миграционната криза в Европейския съюз премина в политическа фаза, независимо от това че количеството пристигащи мигранти е значително по-ниско от това през 2015 година, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на срещата на върха в Брюксел посветена на миграцията в ЕС, предава ТАСС.
„Ситуацията с пристигащите мигранти е значително по-добра, отколкото през 2015 година, но кризата сега премина в политически стадий. Предизвикателството пред нас е политическият натиск, който се усеща в отделните страни от ЕС. Вторият проблем се състои във вътрешното движение на мигрантите в Евросъюза“, заяви Макрон.
В същото време той призна, че не е обсъждан никакъв общ план за действие по време на срещата. „Нямаме общ план. Всеки изрази своето мнение и всички потвърдиха стремежа си за работа към разрешаване на европейската криза“, допълни френският президент.
Той също посочи, че ЕС не може да отстъпи от своите ценности и е длъжен да разреши миграционната криза, опирайки се на принципа на европейска солидарност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

24 Юни 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че лидерите на 16-те страни от ЕС, събрали се на извънредна среща на високо равнище за миграцията в Брюксел, не са постигнали никакви практически договорености, предава ТАСС.
„Не, не можахме да постигнем никакви практически договорености. Има само общо разбиране, че отговорът на предизвикателството миграция трябва да бъде единствено общоевропейски. Не можахме да изложим всички своите позиции“, заяви Санчес на тръгване от срещата на високо равнище в Брюксел пред журналисти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

24 Юни 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия иска всички страни от ЕС да приемат част от икономическите мигранти, влизащи в Съюза или да получават по-малко европейски средства. Това е част от италианското предложение, представено от неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел, предава Reuters.
Документът, който ще бъде представен на 15-те други европейски лидери, пристигнали в Брюксел да обсъдят миграцията, изброява 10 точки, за които Рим свята, че ще решат проблема.
„Всяка страна установява входяща квота за икономическите мигранти. Това е принцип, който трябва да се уважава, а адекватни контрамерки ще се наложат за плащанията на държавите, които не приемат бежанци“, пише в документа.
В него се изяснява, че Италия иска промени в т.нар. Дъблински регулации, които установяват правилата за управление на мигрантите и бежанците, влизащи в ЕС. Според правилата страната, от където бежанците навлизат в ЕС е отговорна за тях.
„Който пристига в Италия, пристига в Европа“, пише в предложението на Италия. Според нея ЕС трябва да има обща отговорност за спасените в морето. Призовава се за създаване на центрова за мигранти в другите страни от ЕС, посочвайки се, че те не трябва да се изграждат единствено в Италия и в Испания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

24 Юни 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър-председател Бойко Борисов на пристигане на неформалната среща на високо равнище на 16 страни от ЕС, свикана от Европейската комисия в Брюксел за обсъждане на миграционната криза, заяви, че Съюзът трябва да закрие своите външни граници, да осигури преместването на мигрантите единствено през граничните КПП и да води активна работа с третите държави, които могат да приемат бежанци, предава ТАСС.
„В качеството си на председатели на Съвета на ЕС ще настояваме на търсене на съгласие между всички страни членки на ЕС по миграционната тема. България, като страна, намираща се на предна линия заедно с Гърция, Италия и Испания , не може да се съгласи с предложението да се връщат мигрантите, които вече се намират в Европа, в държавите, където са регистрирани за първи път. Това би усложнило ситуацията и би наложили над тези страни двойна отговорност – и да защитават външната граница на ЕС, и да се грижат за бежанците, намиращи се на тяхна територия“, заяви той.
Борисов подчерта, че България показва добри резултати по защитата на външната граница на ЕС и това се способства от успешната работа на пограничната полиция и агенция Фронтекс, а също така и от споразумението с Турция, която задържа мигрантите на своя територия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

24 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на 16 от страните членки на ЕС се е събрала в Брюксел, за да обсъдят общите действия по предоставянето на убежището и миграцията, предава Reuters.
„Днешните обсъждания ще са посветени на защитата на външните граници и как да намалим нелегалната миграция в Европа. Ще има обсъждане на вторичната миграция, как да открием баланс“, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пристигането си. Тя уточни, че днешната мини среща на високо равнище е от съвещателен и работен характер.
На свой ред министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че страната му иска ЕС да постигне обща реакция за глобалното предизвикателство на миграцията и да се открие по-добър начин за контролиране на мигрантските потоци през Западно Средиземно море.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министър-председателят на Белгия заяви, че е необходим строг контрол на границата на ЕС

РИА Новости: Министър-председателят на Белгия заяви, че е необходим строг контрол на границата на ЕС

24 Юни 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Белгийският министър-председател Шарл Мишел заяви, че страните членки на ЕС трябва в името на спасяването на свободата на придвижване в Шенгенската зона да осигурят строг и реален контрол по външните граници, предава РИА Новости.
„Имаме няколко приоритета. На първо място, ако желаем да запазим свободното придвижване в Шенгенската зона, то трябва да съблюдаваме строг и реален контрол над външните граници“, заяви Мишел пред журналисти преди началото на мини срещата на високо равнище на страните от ЕС, посветена на миграцията, която се провежда в Брюксел.
„Вторият приоритет е да погледнем същността на въпроса за определянето на параметрите за ориентация или точките на приема, как да съответстват с правните норми“, допълни той и и изрази надежда, че преговорите на срещата ще бъдат „полезни“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

Премиерът Бойко Борисов: България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

24 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Брюскел. България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от правителствената информационна служба. Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.
Борисов подчерта, че както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата – незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.
Българският премиер заяви, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява като председателстващ Съвета на ЕС да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с миграцията.
Министър-председателят посочи, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Затваряне на границите, връщане обратно на мигрантите, които са в ЕС, и споразумения със страните в близост до зоните на конфликти са мерките за решаване на мигрантската кризаа

Премиерът Бойко Борисов: Затваряне на границите, връщане обратно на мигрантите, които са в ЕС, и споразумения със страните в близост до зоните на конфликти са мерките за решаване на мигрантската кризаа

24 Юни 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Има три неща, които да се направят за решаване на мигрантската криза, за които ще настоявам на срещата на лидерите днес. Незабавно затваряне на границите и преминаване само през пунктовете. Мигрантите, които са вече са в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са избягали. Да се работи по споразуменията с трети страни в близост до зоните на конфликти, където да подпомагаме грижата за бягащи от войната в изнесени центрове. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата на лидерите на ЕС по въпроса за миграцията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Винаги съм заявявал, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същото упражнение вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са членки, също трябва да бъдат защитени", заяви Борисов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

24 Юни 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителството на Гърция ще настоява на позицията си по миграцията по време на неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел в неделя, според която европейската политика за предоставяне на убежище трябва да се реформира и че трябва да има справедливо разпределение на тежестта от бежанската криза, пише Ekathimerini.
Очаква се по време на срещата гръцкият министър-председател да заяви, че миграцията е европейски въпрос и че трябва да се направлява с прилагане на европейски, а не на едностранни инициативи. Той също така ще призове за сътрудничество между страните на произход и на транзит.
Срещата се води от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да заличи разделенията между страните от ЕС. Тя се провежда преди важната среща на Европейския съвет на 28 и 29 юни, където миграцията ще е начело в дневния ред.
Пристигането на европейските лидери ще започне в 15:30 часа българско време. Тя трябва да започне в 16 часа и да приключи към 20 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

24 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС се събират в Брюксел в опит да разрешат различията помежду си за миграцията – въпрос който ги разделя от години и който представлява в момента нова заплаха за германския канцлер Ангела Меркел, предава Reuters.
Макар и новопристигналите през Средиземно море да са значително по-малко отколкото през 2015 г. според последните социологически проучвания те са най-големия повод за притеснение сред гражданите на ЕС.
Под натиска на гласоподавателите у дома, лидерите на ЕС се борят за това как да разпределят търсещите убежище сред блока.
В събота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция подкрепя финансови санкции срещу страните от ЕС, които отказват да приемат мигрантите с доказан статут на бежанци.
Меркел е подложена на натиск, защото нейните дългогодишни съюзници – Християнсоциалният съюз в Бавария, заплашват да започнат да връщат на германската граница всички търсещи убежище, които вече са регистрирани другаде в ЕС, освен ако Съюзът не постигне съгласие за по-равномерното им разпределение.
Редица източноевропейски държави, водени от Унгария и Полша, отказват да приемат новопристигналите, позовавайки се на рискове за сигурността след серията от ислямистки атаки в Европа.
Тъй като Германия е основният участник изграждането на бюджета на ЕС, на южните страни, които са на челни позиции пред мигрантската криза са обещани повече пари за справяне с въпроса, докато източноевропейците са изправени пред съкращения в помощта за развитие.
Меркел настоява другите държави от ЕС, включително Италия, да направят повече за миграцията, за да може до Германия да стигат по-малко хора и се надява да убеди ХСС да не изпълнява плана си.
За да се усмири баварските си съюзници, Меркел трябва да получи нещо на организираната набързо днес среща, посветена на миграцията, както и по време на срещата на високо равнище на целия ЕС от 28 и 29 юни.
Всички лидери на ЕС се съгласяват, че трябва допълнително да ограничат имиграцията, като работят с трети държави, макар че това често се оказва бавно.
Ръководителят на агенцията за бежанците на ООН, Филипо Гранди, напомни на блока, че пикът на миграционната криза бе през 2015 г.
„Въпреки драстично по-ниските нива на пристигане, вълните от това събитие все още отекват - на политическо ниво и в тенденцията към ограничаващи едностранни подходи, които някои европейски страни са приели“, заяви той. „Политиката на ЕС в областта на убежището може и трябва да даде пример за това как да се управляват бежанските ситуации със състрадание и солидарност“, добави той, настоявайки ЕС да преодолее разделенията си, за да помогне на нуждаещите се, а не да се съсредоточава единствено върху спечелването на следващите избори

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

24 Юни 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Рим. Разногласията в Европейския съюз по миграционния проблем заплашват да създадат разкол в Съюза и закриване на границите. Такова мнение изрази министърът на външните работи на Италия Енцо Моаевро-Миланези в публикувано в неделя интервю пред вестник il Messaggero, предава ТАСС.
„ЕС се превърна в архипелаг с множество острови. Значително намаля способността за постигане на компромисни решения и истинско сътрудничество. Има висок риск от разкол. Сегашните разногласия и трудността да се стигне до решение да се работи заедно имат разединителен ефект и то много по-силен от този покрай финасовата криза в Съюза през 2012 година“, смята италианският дипломат.
Моаверо-Миланези повтори позицията, изказвана и по-рано от италианските власти, за отмяна на Дълбинското споразумение, хвърлящо отговорността за пристигащите мигранти върху страната, която ги е приела и подслонила първоначално, Освен това Рим предлага създаване на центрове за мигранти в страните, от където те тръгват, както и в транзитните държави (в Африка), където да се прави оценка дали заслужават статут на бежанци в Европа. Министърът напомни, че 93% от пристигащите в Италия са икономически мигранти и не попадат под статута бежанци.
Италианският дипломат коментира и предложението на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на „закрити европейски центрове“. Според неговите думи, за „такива лагери“ може да се говори, ако те бъдат разпределени из всички държави от Съюза, а не те да бъдат концентрирани в Италия, която, благодарение на своето географско положение, е станала страната, където пристигат основната маса от мигрантите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

24 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Британският актьор, певец и активист Стинг нарече световните лидери „полу-човеци и страхливци“ за неспособността им да разрешат мигрантската криза, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Германският канцлер вече даде ясни сигнали да не се очаква пробив на набързо огранизираната среща за мигрантите в Брюксел.
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе заяви в събота, че очаква верижна реакция в Европейския съюз ако Германия затвори границите си за нови бежанци. Миграционната политика на САЩ също напоследък е под светлините на прожекторите.
„Да благодарим на Господ за Гърция, защото вие показахте пътя“, заяви Стинг, чието истинско име е Гордън Съмнър, по време на мероприятие на „Амнести интърнешънъл“ в Атина.
„Вие показахте как трябва да се отнасяме към бежанците, докато други строят стени. Когато деца са откъсвани от техните майки и вкарвани в клетки, вие действате със състрадание, щедрост и разум“, продължи популярният певец.
„Защото другите така наречени лидери, тъжна кръстоска между полу-човеци и страхливци, не могат да разрешат проблема... Отново Гърция ни показа как да сме цивилизовани“, категоричен е Стинг.
Близо половин милион бежанци са получили подкрепа в Гърция от 2015 година насам, докато страната се бори да преодолее огромните си финансови проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиян Курц: Австрия ще върне контрола по границите, ако Германия реши да връща мигранти и бежанци

Себастиян Курц: Австрия ще върне контрола по границите, ако Германия реши да връща мигранти и бежанци

24 Юни 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Австрия ще върне граничния контрол в прохода Бренер, ако Германия реши да реализира плана си за връщане на бежанците обратно на южната си граница, заяви австрийскят канцлер Себастиян Курц в интервю пред немското издание „Билд“, пише електронното издание Politico.eu.
„Ще бъдем готови да направим всичко необходимо за защитата на границите си“, заяви Курц. „Това означава връщането на контрола при Бренер и на други места.
Австрийският канцлер направи тези коментари преди спешната извънредна неформална среща на върха на европейските лидери в неделя във връзка с новата миграционна криза.
Проходът Бренер, намиращ се на границата между Австрия и Италия е най-оживеният търговски път в Европа, който минава от юг на север. Миналата година през алпийския проход, свързващ Северен и Южен Тирол, са минали 2,25 милиона камиона.
Възобновяването на граничния контрол може да има значителни последици върху търговията в региона. След влизането в сила на свободното придвижване в Шенген през 1999 година, компаниите от северния индустриален район на Италия стават все по-интегрирани към потребителите в Австрия и Бавария, коментира изданието.
Курц все пак подчерта, че все още се надява подобно развитие да бъде избегнато. „Искам да помогна, за да може да не стигнем толкова далеч“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разделените европейски лидери се събират на спешна среща за миграцията (ОБЗОР)

Разделените европейски лидери се събират на спешна среща за миграцията (ОБЗОР)

24 Юни 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Лидерите на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел в неделя, в опит да разрешат дълбоките си различия по въпроса за миграцията, проблем, който внася разделение в Съюза от години, а напоследък стана причина за разклащането на канцлерското кресло на Ангела Меркел в Германия.

Поставени под сериозен натиск от населенията си, европейските лидери водят горчива битка по въпроса за разпределението на мигрантите в страните от Съюза.

След като в течение на години членките не успяха да се разберат, повечето от тях започнаха да прилагат много по-строги правила за предоставяне на убежище и засилиха контрола по границите си, в опит да предотвратят влизането на нежелани молители за социални помощи и подслон. Друга мярка, която се опитват да приложат европейските столици е предоставянето на средства за страните от Северна Африка и Близкия Изток, с идеята това да ги накара да предотвратят движението на хора към Съюза.
Съгласно данните на ООН, тази година в Европа са пристигнали само 41 хиляди мигранти и бежанци, но мнозина се съмняват в достоверността на това число.

Междувременно, избирателите в страни като Италия, Унгария, Австрия и други предпочетоха партии, които заемат твърда позиция по въпроса за миграцията.

В събота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж иска финансови санкции за страните-членки, които отказват да приемат мигранти с доказана нужда от предоставяне на убежище.

В другата водеща страна в Съюза – Германия, канцлера Меркел в последно време бе поставена под сериозно напрежение от дългогодишния си съюзник – баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който, през устата на вътрешния министър Хорст Зеехофер, заплаши да започне да отпраща имигрантите, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС, още на границата, освен ако в Съюза не се стигне до решение за по-справедливото им разпределение.

Това обаче ще прехвърли тежестта върху Италия и Гърция, където основно пристигат бежанците и мигрантите и съответно, където получават статут на получили убежище и откъдето тръгват, за да получават социални помощи и по-удобен подслон от благосклонните правителства на страни като Германия и Швеция.

От своя страна бившите комунистически държави в ЕС, под водачеството на Унгария и Полша, отказват да приемат каквито и да е бежанци или мигранти, които, според тях, представляват заплаха за националната сигурност на страните, както е станало видно от поредицата ислямистки атаки в Европа и ежедневните изнасилвания и битова престъпност.

Различията в Съюза се засилват и от споровете по други теми, като например, преговорите за новия бюджет на ЕС след 2021 година. Германия, която е най-големия вносител в хазната на Брюксел, предлага да се отделят повече пари за южните европейски страни, които страдат най-много от миграцията, които ще бъдат взети от фондовете за развитие на Източноевропейските страни.

Набързо организираната Среща

Сега Меркел настоява европейските страни, включително Италия, да се съгласят за конкретни мерки, които да намалят притока на мигранти към Германия, така че тя да може да убеди ХСС да не реализират плановете си.

Тя се противопоставя на идеята на ХСС, която пък е пред избори в Бавария, където ще се сблъска с анти-имигрантската „Алтернатива за Германия“, чиито лозунги намират все по-сериозен резонанс сред избирателите, защото това ще означава въвеждане на строг граничен контрол, което може да предизвика ефект на доминото в Съюза и край на политиката на отворени граници.

За да предотврати реализацията на идеите на ХСС, Меркел трябва да изтръгне нещо от неделната среща, организирана набързо от дузина европейски столици преди срещата на върха на Съвета на Европейския съюз на 28-29 юни, където трябва да се съберат всички 28 лидери на страните-членки.

Основната надежда е да бъдат убедени някои страни от Европейския съюз да получават средства срещу изграждането на лагери, където да бъдат държани мигрантите и бежанците, които нямат право на убежище в ЕС. Друга идея на Берлин е мигрантите и бежанците да бъдат изпратени в страните, където са приети за първи път и където им е гарантирано правото на убежище.

Но това едва ли ще се случи, имайки предвид, че Рим вече отхвърли подобни предложения, а напоследък дори спря да приема корабите на неправителствените организации, които чакат мигрантите да отплават от бреговете на Африка, за да ги натоварят на борда си и стоварят на европейския бряг, обикновено италианския. От Рим и по-конкретно, от устата на вътрешния министър Матео Салвини, чухме, че страната повече „няма да приеме нито един мигрант“.

От организациите, борещи се за човешки права, вече се оплакаха, че неизбежното средносрочно втвърдяване на Европа по отношение на подслоняването на нови мигранти и бежанци, ще превърне континента в „крепост“, която ще остане извън обсега на нуждаещите се.
От Службата за бежанците на ООН пък припомниха на Брюксел, че най-страшното вече е минало през 2015 година и сега страните-членки нямат причини да се оплакват.

„Независимо от малкото пристигания в момента, ударната вълна от това събитие продължава да върви на политическо ниво и се проявява чрез тенденцията към ограничителни, едностранни действия, които предприемат европейските страни“, заяви ръководителят на службата за бежанците на ООН Филипо Гранди.

„Европейските политики за предоставяне на убежище могат и трябва да дават пример за справяне със ситуация на бежанска вълна със състрадание и солидарност“, добави той, като призова Съюза да превъзмогне различията си и да се фокусира върху приемането на нови мигранти и бежанци, а партии, които осъществяват тази политика – към печеленето на следващите избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

24 Юни 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Рим. И двамата вицепремиери на Италия разкритикуваха президента на Франция след неговите заявления по въпроса за мигрантския проблем на Апенините, предава РИА Новости.
В хода на съвместна пресконференция след срещата си с новия испански премиер Педро Санчес, Макрон заяви, че „Италия не преживява такава миграционна криза, каквато е имало до миналата година, а който твърди подобни неща, лъже“. Според неговите думи, в Европа е възникнала криза, започната от „спекулиращи със страха екстремисти“.
„Шестстотин и петдесет хиляди пристигнали за четири години, 430 хиляди молби за предоставяне на убежище и 170 хиляди предполагаеми бежанци, които в момента са настанени в хотели, казарми и домове и за които се харчат повече от 5 милиарда евро. Ако за наглия президент Макрон това не е проблем, ние го призоваваме да прекрати оскърбленията и да покаже великодушието си на дело, като отвари много френски пристанища и спре да отказва да приема жените, мъжете и децата във Вентимил (крайграничен град, през който във Франция влизат мигрантите – бел. РИА)“, се казва в заявление на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, разпространено сред журналистите.
Според неговите думи, ако Франция „има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко“.
Към Салвини се присъедини и втория вицепремиер на страната Луиджи ди Майо, който традиционно заема по-внимателна позиция по отношение на приемането на мигранти.
„Всъщност, в Италия има извънредна ситуация с миграцията и тя се подпомага от Франция, която продължава да отказва да приема бежанци на границата. Макрон се опитва да направи своята страна враг номер едно на Италия в тази извънредна ситуация“, написа ди Майо в своя „Фейсбук“.
Както съобщи Макрон, Франция и Испания предлагат на територията на Европа да се създадат „закрити центрове“ за прием на мигранти, което би облекчило приоцеса на предоставяне на убежище за всички, което имат право на него.
Мадрид и Париж имат намерението да внесат това предложение на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, която ще се проведе в неделя. На срещата ще бъде повдигната темата за нелегалната миграция в Европа. Този въпрос започна да се обсъжда активно в Съюза, след като в началото на юни властите на Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“ с над 600 мигранти на борда му, което предизвика дипломатически скандал между Рим и Париж, който се отнася благосклонно към приема на мигранти, коментира РИА.
В четвъртък, във връзка с миграционната криза, Салвини заяви, че бъдещето на ЕС е поставено на карта и ще се определи в течение на близката година. Той отбеляза, че Италия повече не може да приема бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

24 Юни 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия недоволства срещу изказванията на „арогантния“ френски президент Еманюел Макрон, пише британският вестник Sunday Express.
Заместник министър-председателят Луиджи Ди Майо заяви, че думите на Макрон, че „миграционните потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години“, са били извън допир с действителността.
На страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, той каза: "Италия наистина е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това е отчасти защото Франция продължава да връща обратно хората на границата.
"Макрон рискува да направи страната си италиански номер 1 враг в тази извънредна ситуация."
Това изказване е направено след като Еманюел Макрон заяви, че европейското сътрудничество е успяло да намали миграционните потоци с близо 80%, а проблемите произтичат от "вторичните" движения на мигрантите в Европа.
Френският президент каза: "Реалността е, че Европа не изпитва миграционна криза от същия мащаб като тази, която преживя през 2015 г.
"Върху държава като Италия не се оказва съвсем същия миграционен натиск като миналата година. Кризата, която изпитваме днес в Европа, е политическа криза, свързана с вторични движения на мигрантите между европейските държави ", добавя Макрон.
Министърът на вътрешните работи на Италия и вицепремиер Матео Салвини обаче заяви, че страната му е изправена пред 650 000 мигранти, пристигнали по море през последните четири години, 430 000 заявления за убежище и приемане на 170 000 "предполагаеми бежанци" с обща сума над 5 милиона евро.
В изявление, в което той споменава североизточния италиански град на границата с Франция, Салвини каза: "Ако за арогантния президент Макрон това не е проблем, ние го каним да спре обидите и да покаже вместо това някаква конкретна щедрост, като отвори многото пристанища на Франция и пропусне децата, мъжете и жените във Вентимилия (граничен град в Италия на границата с Франция)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андреа Налес, лидер на Германската Социалдемократическа партия: Баварските консерватори са се запътили към „Германски Брекзит“ по отношение на миграцията

Андреа Налес, лидер на Германската Социалдемократическа партия: Баварските консерватори са се запътили към „Германски Брекзит“ по отношение на миграцията

23 Юни 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Бохум. Лидерът на Германската Социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес обеща да се противопостави на натиска на Баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) за прекратяване на миграцията, предава Reuters.
Налес предупреди, че спорът на ХСС с лидера на Християндемократическия съюз и канцлер на Германия Ангела Меркел, може да доведе до „Германски Брекзит“.
„Хорст Зеехофер е опасност за Европа“, заяви Налес пред делегати по време на събрание на партията си. „Хорст Зеехофер и Маркус Зоедер (премиер на Бавария) са на път към Германски Брекзит“.
Андреа Налес заяви, че партията ѝ остава ангажирана към управлението с ХДС и ХСС, но според нея не е ясно дали Баварските консерватори все още са готови да го правят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

23 Юни 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в събота, че подкрепя налагането на финансови санкции срещу държави от Европейския съюз, които отказват приема на мигранти, предава AFP.
„Не може да имаме държави, които се възползват сериозно от солидарността на ЕС, а претендират за национален интерес, когато става въпрос за приема на мигранти“, заяви Макрон по време на пресконференция в Париж заедно с новия премиер на Испания Педро Санчес.
Санчес от своя страна призова за съвместни действия по отношение на миграционния проблем и поиска помощ за Испания в справянето с приема на мигранти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

23 Юни 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че е необходимо да се предприемат съвместни действия за решаването на миграционния проблем, предава ТАСС.
Санчес направи това изявление в събота по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, съобщава правителствената му пресслужба.
„Миграцията беше една от централните теми на разговор в срещата“, се казва в съобщението. Испанският премиер е обърнал внимание на „необходимостта от предприемане на съвместни действия и солидарност пред това европейско предизвикателство“.
„Правителството на Испания е готово да участва в конструктивно решение на проблемите“, се уточнява в съобщението.
„В случая с кораба „Водолей“ Испания и Франция дадоха пример за европейско решение на проблемите и солидарното разпределение на отговорността“ допълват от правителствената пресслужба на Испания.
В хода на срещата Санчес и Макрон са обсъдили и въпроси свързани с реформирането на еврозоната, сигурността и секторните политики.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

23 Юни 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Общо 418 мигранти са спасени в три операции край бреговете на Испания в събота, съобщиха от националната спасителна служба, предава AFP.
В най-голямата от тези операции, 262 души на 15 плавателни съда са били спасени в пролива на Гибралтар, обявиха от агенцията в социалната мрежа „Туитър“.
27 други са били открити в Средиземно море между Испания и Мароко, а 129 души са били спасени край Канарските острови.
Операциите идват шест дена, след като 630 мигранти пристигнаха в пристанището на Валенсия, защото им беше отказан достъп до италианските пристанища от министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

23 Юни 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще се определи в течение на годината, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини в интервю пред немското списание Spiegel, предава РИА Новости.
„В течение на една година ще стане ясно дали единна Европа ще продължи да съществува“, заяви Салвини.
Вътрешният министър на Италия отбеляза, че страната му повече не може да пуска мигранти. „Не можем да приемем нито един човек. Напротив, ние бихме искали да изпратим някъде няколко“, добави той.
В сряда Салвини обеща да представи „пътна карта“ за решаване на миграционните проблеми на ЕС по време на работна среща на Европейската комисия. Четирите основни точки ще бъдат укрепването на Европейската служба за контрол на границите Frontex, сключване на споразумения със северноафриканските страни за снижаване на миграционния натиск, създаване на система за прием на мигранти и ускоряване на процедурите за изгонване на нелегалните в страните от където произхождат.
В края на поминалата седмица властите в Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“, на чийто борд се намираха повече от 600 мигранти и той бе приет от Испания.
Ситуацията около Aquarius предизвика дипломатически скандал в отношенията между Рим и Париж. Представителят на управляващата партия във Франция „Напред, република!“ Габриел Атал определи позицията на Италия като „отвратителна“, а президентът Еманюел Макрон обвини Италия в „цинизъм и безотговорност“ чрез официален представител.
В отговор на френската критика, италианското правителство заяви, че няма никакво намерение да приема „лицемерни поучения от страни, които на тема миграция винаги са предпочитали да се обръщат на другата страна“.
По-късно премиерът на Италия Джузепе Конте и президентът на Франция Еманюел Макрон проведоха преговора, в хода на които успяха да изгладят различията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

22 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Триполи. Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни, правейки опита да напуснат Либия, съобщава доклад на ООН, цитиран от американският телевизионен канал CNN.
Във вторник 95 души загинаха в дървена лодка, превозваща 100 пътници, заявиха ООН. Лодката е намерена близо до столицата на Либия, Триполи, от либийската национална гвардия. Същия ден, на друго място край брега, 70 души се удавиха в лодка, превозваща 130 пътници.
Петимата от първата лодка са били заведени в болница от либийските власти, а във втория - 60-те оцелели бяха върнати в Либия, но не е ясно дали им е оказвана медицинска помощ, според доклада на ООН.
Един ден по-късно Бреговата охрана беше изпратена до Гарабули, на около 40 мили източно от Триполи, където петдесет души са били намерени мъртви, се казва в доклада.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

22 Юни 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е установила контакт с Малта, за да предложи хуманитарна помощ за кораб превозващ повече от 200 мигранти, след като италианското правителство обяви, че очаква Малта да разреши проблема, предава Reuters.
Италия призова Малта да задържи кораба, плаващ под флага на Холандия, който е част от флота на немската благотворителна мисия Lifeline, един ден след като министърът на вътрешните работи, който се обяви против „спасяването“ на мигранти, Матео Салвини заяви, че корабът трябва да заведе мигрантите в Холандия.
"Установихме контакт с Малта, за да предложим подкрепа, ако в следващите няколко часа е необходима хуманитарна помощ за кораба", заяви говорителката на правителството Изабел Целаа по време на пресконференция след седмичното заседание на кабинета.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците,  хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

22 Юни 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Рим. В петък Италия призова Малта да приеме кораба с над двеста бежанци на борда си, предава Reuters, като коментира, че това е част от усилията на новото правителство в Рим да накара северноевропейските страни да поемат по-голяма част от тежестта на имиграционния поток от Северна Африка.
Корабът, плаващ под нидерландски флаг и притежание на германската неправителствена организация Mission Lifeline, поиска право да акостира в някое близко европейско пристанище, един ден, след като вътрешния министър на Италия заяви, че плавателният съд трябва да пренесе бежанците до Нидерландия.
По-рано този месец Салвини се зарече, че нито един кораб с мигранти няма да бъде допуснат в италианските пристанища и остави кораба „Водолей“ да се лута из Средиземно море няколко дни, преди новото проевроепейско испанско правителство да се съгласи да приеме 600-те мигранти.
„В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“, заяви Салвини в петък в италианския град Сиена.
В петък в Ла Валета не са получавали искане да приемат плавателния съд, нито от самия кораб, нито от италианската брегова охрана.
„Малта не може да откаже“, заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели, който отговаря и за бреговата охрана. Службата за охрана на европейските граници „Фронтекс“ „ще отправи официално искане до Малта да отвори пристанищата си“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хорст Зеехофер отрече да е давал ултиматум на Ангела Меркел, определи твърденията като „глупост“

FAZ: Хорст Зеехофер отрече да е давал ултиматум на Ангела Меркел, определи твърденията като „глупост“

22 Юни 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) отрече да е отправял ултиматум на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в спора за политиката в областта на убежището, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) определи докладите за ултиматума като „глупост“, като подчерта, че Меркел е била тази, която е поискала срок от две седмици от фракцията на Съюза (ХДС/ХСС), за да се опита да постигне решение на проблема на европейско ниво. Ръководният орган на политическия блок е удовлетворил молбата на канцлера, увери Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

22 Юни 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според Берлин срещата на високо равнище на лидерите на страните от Европейския съюз, която ще се проведе следващата седмица, няма да завърши с конкретен план за разрешаване на проблема с мигрантите, който провокира правителствена криза в Германия. Това заяви говорителят на правителството на ФРГ Улрике Демер, предава AFP.
„На срещата на върха на ЕС следващата седмица няма да бъде достигнато решение на мигрантския проблем“, подчерта Демер, като същевременно предположи, че ще бъдат постигнати двустранни, тристранни и многостранни споразумения за преодоляване на проблема.
В неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха, свикана до голяма степен заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището. Очаква се на мини-срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Италианските власти ще конфискуват два кораба на германски НПО, участващи в спасителни мисии за мигранти

The Local: Италианските власти ще конфискуват два кораба на германски НПО, участващи в спасителни мисии за мигранти

22 Юни 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Италианските власти ще конфискуват два кораба на германска неправителствена организация, единият от които е блокиран в Средиземно море с над 200 мигранти на борда, съобщава електронното издание The Local в местната си редакция.
Двата плавателни съда „ще бъдат конфискувани от италианското правителство и насочени към нашите пристанища“, за да бъде започнато разследване на техния правен статут, обясниха от Рим. Италианските власти твърдят, че корабите плават „нелегално“ под холандски флаг.
По-рано тази седмица новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че щом блокираният в морето кораб плава под знамето на Нидерландия, значи трябва да се насочи към нейните пристанища, а не към тези в Италия. Нидерландското правителство обаче отрече плавателният съд да е регистриран в страната.
„Чуждестранните кораби на НПО-то никога повече няма да докоснат италианска земя", категоричен бе Салвини в пост в социалната мрежа „Фейсбук“.
По-рано този месец италианското правителство отказа да допусне на местна земя кораба „Водолей“ с над 600 мигранти на борда – инцидент, който доведе до дипломатически скандал с Париж.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

22 Юни 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Унгария, Полша, Словакия и Чешката република предупредиха, че ще бойкотират мини-срещата на върха за миграцията, която ще се проведе в неделя в Брюксел, въпреки че не са поканени да участват в нея, отбелязва Poltiico в европейската си редакция.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха. Може да се заключи, че тя е свикана заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището.
Очаква се на мини срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.
Страните от Вишеградската четворка не бяха поканени на извънредния форум. Правителствата и на четирите държави имат антимиграционна политика и в европейския спор за управлението на кризата с бежанците позициите им са близки до тези на Виена.
На среща на посланиците на ЕС в сряда унгарски и полски дипломати са се оплакали от липсата на покана за участие в мини-срещата, твърди източник от Брюксел. Това обаче не попречи на унгарския премиер Виктор Орбан да обяви бойкот на срещата от името на държавите от четиристранния формат.
„Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери", каза Орбан след среща с лидерите на вишеградските страни и Австрия, която бе проведена в Будапеща в четвъртък. „Искам да подчертая недвусмислено, че министър-председателите на Вишеградската четворка се съгласиха, че няма да отидат на мини-срещата в неделя“, подчерта Орбан, добавяйки, че не е ясно как разговорите се вписват във „вътрешния митнически и правен ред" на ЕС.
Орбан заяви, че проявява разбиране за вътрешните политически затруднения, които някои държави имат, но подчерта, че тези предизвикателства не би трябвало да водят до бързина и хаос във взимането на решения.„Следващата седмица на срещата на върха в Брюксел ще изразим позицията си по въпросите на миграцията и други въпроси", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Ако някой в канцлерството е недоволен от работата ми, да сложи край на коалицията

Хорст Зеехофер: Ако някой в канцлерството е недоволен от работата ми, да сложи край на коалицията

22 Юни 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Продължава ескалацията на спора между „сестринските“ партии от Съюза (ХДС/ХСС). Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер отправи нови предупреждения към канцлера Ангела Меркел: „Ако министър бъде освободен от поста си заради това, че е загрижен за сигурността и реда в страната, би било световен прецедент. Къде се намираме?!“, цитира думите на Зеехофер водещото германско издание Der Spiegel.
„Аз съм председател на Християнсоциалния съюз, една от трите коалиционни партии, и преговарям с пълната подкрепа на моята партия. Ако някой в канцлерството не е доволен от работата на федералния министър на вътрешните работи, то тогава трябва да се сложи край на коалицията“, предложи баварският политик.
Зеехофер отрече обвиненията, че разпалва спора с Меркел за целите на предизборната кампания в Бавария. „ХСС се бори за убежденията си, които са по-важни от пост“, категоричен бе лидерът на ХСС, като същевременно допълни, че „в Берлин има много хора, които биха се отървали от мен“.
Зеехофер даде на канцлера срок от две седмици, за да успее да убеди европейските партньори на страната за сключване на двустранни споразумения, които да позволят връщането на мигрантите от Германия, ако те вече са били регистрирани в друга държава от ЕС. В противен случай Бавария ще поеме инициативата за справяне с мигрантския натиск в свои ръце, категоричен бе лидерът на ХСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Почти всеки втори германец подкрепя идеята за замяна на Ангела Меркел на канцлерския пост, показва проучване

Das Handelsblatt: Почти всеки втори германец подкрепя идеята за замяна на Ангела Меркел на канцлерския пост, показва проучване

22 Юни 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. На фона на кризата в Берлин, предизвикана от спора между „сестринските“ партии от управляващия Съюз (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, проучване показа, че почти всеки втори германец подкрепя замяната на Ангела Меркел на канцлерския пост, съобщава водещото издание Das Handelsblatt.
Резултатите от анкета на института YouGov са красноречиви: 43 на сто от гражданите на ФРГ са на мнение, че Меркел трябва да си отиде от властта. Приблизително около същия брой респонденти (42%) биха искали лидерът на християндемократите да остане на поста си. Останалите 15% не изразяват мнение.
От избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) 27 на сто биха искали промяна в настоящото правителство. Интересно е да се отбележи, че Меркел има голяма подкрепа сред електората на партията „Зелени“ – 66% биха искали тя да бъде канцлер на Германия и занапред. Меркел има подкрепата на 48% от избирателите на „Левица“, на 46% от тези на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) – 46% и „Алтернатива за Германия“ – шест процента.
Само един на всеки трима германци (32%) смята, че голямата коалиция ще се разпадне, а 45 на сто смятат, че правителството на Съюза (ХДС/ХСС) и на ГСПД ще оцелеят в кризата. Въпреки това всеки втори има съмнения, че черно-червеното правителство в Берлин ще изкара докрай мандата си. Едва 31% са уверени, че то ще остане на власт до следващите редовни избори през 2021 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: „Зелени“ и СвДП заеха диаметриално различни позиции в спора между ХДС и ХСС за политиката за убежището

Das Handelsblatt: „Зелени“ и СвДП заеха диаметриално различни позиции в спора между ХДС и ХСС за политиката за убежището

21 Юни 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Двете партии от потенциалната „ямайска коалиция“ – „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) - заеха диаметриално различни позиции в спора за политиката в областта на убежището. „Зелените“ разкритикуваха ХСС, а свободните демократи атакуваха ХДС, пише германското издание Das Handelsblatt.
През първите седмици бушуващият спор между „сестринските“ партии бе неудобен за „Зелените“, които реагираха с „ужас“ и „отвращение“ на конфликта в управляващите в Берлин. В последвалите дни обаче стана ясно, че позициите им се приближават повече до тези на ХДС, отколкото на ХСС.
„Това, което изпитваме на гърба си сега, се дължи единствено на предизборната кампания в Бавария", подчерта председателят на партията „Зелени“ Роберт Хабек в началото на седмицата. Фактът, че ХСС принуждава федералното правителство „да играе в негов интерес“ в момент, в който трябва да бъдат решение редица проблеми, говори единствено за „драматично отслабване на политиката“, категоричен бе Хабек. По-късно „зеленият“ политик изостри тона си – той атакува ХСС, като описа действията им като „преврат“. „Така не може да се управлява Германия“, предупреди Хабек.
На свой ред съпредседателят на партията Аналена Бербок говори за „значителни щети на демокрацията“. Отправянето на ултиматум от страна на министър към канцлер е обида, която Меркел едва ли трябва да прости, изрази увереност Бербок.
„Зелените“ не вярват в сценария за колапс на управляващата голяма коалиция. Те обаче не оставят съмнение, че биха искали да поемат държавна отговорност, ако коалицията се разпадне. В последните проучвания на общественото мнение рейтингът им достига до 14%. На последните избори за тях гласуваха 8,9% от избирателите.
За лидера на Свободната демократическа партия (СвДП)Кристиан Линднер няма съмнение коя партия е права – това е ХСС. „В настоящия спор за убежищетп ние сме по-близо до ХСС, отколкото до Меркел и „Зелените", поясни Линднер през уикенда. В обедните часове на понеделник лидерът на германските либерали отново потвърди позициите на партията си.
Заместник-председателят на СвДП Михаел Тойер също заяви, че счита за необходимо да бъдат внесени яснота и ред при управлението на проблема с бежанците. Ако е необходимо, те трябва да бъдат отхвърляни още на националните граници на страната – поне до този момент, в който защитата на външните граници на Европа не стане наистина надеждна. Целта обаче е в крайна сметка да бъде изградена европейска система за предоставяне на убежище.
В случай на разпадане на управляващата черно-червена коалиция свободните демократи няма да са на разположение като партньор за съставяне на ново федерално правителство на Германия, категоричен бе Линднер. „Не очаквам СвДП да влезе в ръководено от Меркел правителство, без значение в каква цветова комбинация“, категоричен бе лидерът на свободните демократи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Как се позиционираха германските партии в спора между ХДС и ХСС за политиката в областта на убежището? (ОБЗОР)

Как се позиционираха германските партии в спора между ХДС и ХСС за политиката в областта на убежището? (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между „сестринските“ партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята им. Кулминацията на кризата е в разгара си: миналата седмица за първи път от съществуването на политическия блок фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания, а лидерите на ХДС и ХСС вече дори не се опитват да прикрият конфликта помежду си пред германското общество. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер бе категоричен: „Вече не мога да работя с тази жена“. На свой ред канцлерът на ФРГ му припомни, че ако прецени, може да го освободи от заемания пост. Кризата предизвика сериозни опасения за бъдещето на управляващата голяма коалиция в Берлин. И докато пресата реагира емоционално на скандала в ръководството на Съюза (ХДС/ХСС), партиите в Германия постепенно се позиционират в двата оформили се лагера в Берлин.


Управляващата заседно със Съюза (ХДС/ХСС) Германска социалдемократическа партия (ГСДП) първоначално изиска свикването на спешна среща на върха на голямата коалиция във връзка с конфликта между двете сестрински партии за политиката в областта на убежището. Председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си преди провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
По-късно обаче стана ясно, че лидерът на германските социалдемократи изглежда е изправена пред предизвикателството да намери собствена позиция в спора за убежището между двете „сестрински“ парти от Съюза (ХДС/ХСС). Към настоящия момент предложението на Налес е за постигането на споразумение вътре в коалиция – нещо, на което германските социалдемократи залагат обикновено при възникването на спор между управляващите партии. В редиците на собствената й партия назря недоволство от липсата й на креативност. Позицията на ГСДП обаче е важна за оцеляването на черно-червената коалиция в Берлин. Едва ли Налес би искала нови избори, на които партията й да рискува ново катастрофално представяне – в гласуването от септември миналата година ГСДП получи рекордно ниска в историята си подкрепа от гражданите.


Двете партии от потенциалната „ямайска коалиция“ – „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) - заеха диаметриално различни позиции в спора за политиката в областта на убежището. „Зелените“ разкритикуваха ХСС, а свободните демократи атакуваха ХДС.
През първите седмици бушуващият спор между „сестринските“ партии бе неудобен за „Зелените“, които реагираха с „ужас“ и „отвращение“ на конфликта в управляващите в Берлин. В последвалите дни обаче стана ясно, че позициите им се приближават повече до тези на ХДС, отколкото на ХСС.
„Това, което изпитваме на гърба си сега, се дължи единствено на предизборната кампания в Бавария", подчерта председателят на партията „Зелени“ Роберт Хабек в началото на седмицата. Фактът, че ХСС принуждава федералното правителство „да играе в негов интерес“ в момент, в който трябва да бъдат решение редица проблеми, говори единствено за „драматично отслабване на политиката“, категоричен бе Хабек. По-късно „зеленият“ политик изостри тона си – той атакува ХСС, като описа действията им като „преврат“. „Така не може да се управлява Германия“, предупреди Хабек.
На свой ред съпредседателят на партията Аналена Бербок говори за „значителни щети на демокрацията“. Отправянето на ултиматум от страна на министър към канцлер е обида, която Меркел едва ли трябва да прости, изрази увереност Бербок.
„Зелените“ не вярват в сценария за колапс на управляващата голяма коалиция. Те обаче не оставят съмнение, че биха искали да поемат държавна отговорност, ако коалицията се разпадне. В последните проучвания на общественото мнение рейтингът им достига до 14%. На последните избори за тях гласуваха 8,9% от избирателите.


За лидера на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер няма съмнение коя партия е права – това е ХСС. „В настоящия спор за убежищетп ние сме по-близо до ХСС, отколкото до Меркел и „Зелените", поясни Линднер през уикенда. В обедните часове на понеделник лидерът на германските либерали отново потвърди позициите на партията си.
Заместник-председателят на СвДП Михаел Тойер също заяви, че счита за необходимо да бъдат внесени яснота и ред при управлението на проблема с бежанците. Ако е необходимо, те трябва да бъдат отхвърляни още на националните граници на страната – поне до този момент, в който защитата на външните граници на Европа не стане наистина надеждна. Целта обаче е в крайна сметка да бъде изградена европейска система за предоставяне на убежище.
В случай на разпадане на управляващата черно-червена коалиция свободните демократи няма да са на разположение като партньор за съставяне на ново федерално правителство на Германия, категоричен бе Линднер. „Не очаквам СвДП да влезе в ръководено от Меркел правителство, без значение в каква цветова комбинация“, категоричен бе лидерът на свободните демократи.


За партията „Левица“ в бушуващия конфликт между ХДС и ХСС злодеят е ясен – това е председателят на ХСС. Заради коментарите на бавареца, че „повече не мога да работя с тази жена“, т.е. Меркел, левият депутат Ян Корте предложи канцлерът „да дръпне аварийната спирачка“ и „да изпрати вътрешния си министър в пенсия“.
На свой ред Петра Пау, вицепредседател на Бундестага, предупреди: „ХСС влезе в състезание с „Алтернатива за Германия“ за това коя от двете партии е по-националистическа и по-антиевропейска“.
Лидерът на парламентарната група на „Левица“, Сахра Вагенкнехт, запази мълчание в спора - тя многократно е изразявала разбиране към притесненията на германските граждани поради големия брой бежанци в страната. Конфликтът Меркел-Зеехофер не бе засегнат в коментарите й от последните седмици.
Председателят на партията Катя Кипинг реагира с остро преди всичко на бездействието от страна на социалдемократите. „ГСПД стои мълчаливо като наблюдател, жертвайки идеята за Европа и човешките права заради страха от нови избори“, коментира Кипинг. Тя предупреди: „Ако Съюза (ХДС/ХСС) днес иска да копира бежанската политика на Виктор Орбан или Себастиан Курц, то утре ще е готов и да управлява заедно с „Алтернатива за Германия“.


Как гледат в редиците на популистката партия на случващото се в управляващата коалиция? „Алтернатива за Германия“ се надява да извлече дивиденти от кризата между партиите от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС).
„Ще загуби или Ангела Меркел, или Хорст Зеехофер“, бе равнодушната констатация на вицепредседателя на „Алтернатива за Германия“ Гьорг Паздерски. Идеята на лидера на ХСС за връщене обратно на мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, е „стъпка в правилната посока“ според Паздерски. Следващата „правилна“ е депортацията им от страната. Същевременно обаче той не пропусна да подчертае, че полемиката между двете „сестрински“ партии е истински „подарък“ за крайнодясната „Алтернатива за Германия".
От редиците й обаче изключиха възможността за разпадане на голямата коалиция в Берлин заради спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището. „При сегашната ситуация в ГСДП или в Съюза (ХДС/ХСС) едва ли някоя от тези партии е заинтересована от нови избори“, коментира лидерът на партията Александер Гауланд. Съгласно думите му, по-вероятно е и този път да се стигне до „някакъв компромисен вариант“ между ХДС и ХСС, отколкото да бъде организиран предсрочен вот. И все пак, ако се стигне до такъв, според Гауланд партията му има добри шансове да спечели подкрепата на германците.
По-рано тази седмица политолози стигнаха до заключението, че възможното разпадане на голямата коалиция в Берлин няма да бъде позитивно за „Алтернатива за Германия“, най-малко поради причината, че от 2015 г. насам Ангела Меркел е основната фигура, която популистите използват като мишена за нападките си. „Те трябва да съжаляват за загубата на Ангела Меркел като образ на врага“, коментира умело журналист на водещо германско издание.


И накрая – какво мислят гражданите на Германия? Кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), която бушува вече няколко седмици, заплашва да доведе до разпадане на политическия блок, воден от канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Това може да означава, че в бъдеще Християнсоциалният съюз (ХСС) няма да бъде регионална партия, избирана единствено в Бавария – тя ще може да се конкурира за гласовете на избирателите на национално ниво. Проучване показва, че идеята се харесва на мнозинството германци.
Проведена е анкета, съдържаща въпрос дали ХСС трябва да участва самостоятелно в изборите в Германия. Резултатите показват, че повече от 60% от гражданите на ФРГ възприемат „позитивно“ или „много позитивно“ идеята, докато 31% от респондентите са категорични, че не могат да си представят подобен сценарий.
Независимо дали става въпрос за отделяне на двете партии, краят на Съюза (ХДС/ХСС) обаче със сигурност ще навреди и на двете партии, категорични са участвалите в анкетата.
По-нататъшен анализ показва как е разделено обществото, когато става въпрос за политиката в областта на убежището. Въпреки че множеството германци могат да си представят ХСС на федерално ниво, по-голямата част от гражданите на ФРГ все още защитават политиката на Ангела Меркел по отношение на миграцията.
Повече от 50% от респондентите заявяват, че проблемът с бежанците може да бъде решен по-добре на европейско, отколкото на национално равнище, за което настоява лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. От друга страна, малко под 45% са на мнение, че Берлин може и сам да се справи с проблема.
Независимо от това, рейтингът на Хорст Зеехофер продължава да се подобрява през последните седмици. Проучванията показват, че в очите на гражданите той е победител в спора с Меркел. Сега той се нарежда на второ място в класацията за най-харесваните политици, с три места по-напред, в сравнение с резултатите от анкетите през месец май. Канцлерът Меркел остава на 12-то място по отношение на удовлетвореността на гражданите.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Лидерът на германските социалдемократи не вижда европейско решение на проблема с миграцията в Германия

Das Rheinische Post: Лидерът на германските социалдемократи не вижда европейско решение на проблема с миграцията в Германия

21 Юни 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес не даде шанс на канцлера Ангела Меркел. Това стана пределно ясно по-рано тази седмица, когато лидерът на германските социалдемократи призна, че не вижда възможност за постигането на европейско решение на проблема с миграцията преди срещата на върха на ЕС на 28 юни, пише германският вестник Das Rheinische Post, като припомня, че именно на тази дата изтича срокът, който федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер даде на Меркел за компромис в спора за политиката в областта на убежището.
Налес изглежда е изправена пред предизвикателството да намери собствена позиция в спора между двете „сестрински“ парти от Съюза - ХДС и ХСС. Към настоящия момент обаче предложението й е за постигането на споразумение вътре в коалиция – нещо, на което германските социалдемократи залагат обикновено при възникването на спор между управляващите партии. Позицията на ГСДП обаче е важна за оцеляването на черно-червената коалиция в Берлин. Едва ли Налес би искала нови избори, на които партията й да рискува ново катастрофално представяне, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

21 Юни 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Популистката „Алтернатива за Германия“ се надява да извлече дивиденти от кризата между партиите от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС), пише берлинският ежедневник Der Tagesspiegel.
„Ще загуби или Ангела Меркел, или Хорст Зеехофер“, бе равнодушната констатация на вицепредседателя на „Алтернатива за Германия“ Гьорг Паздерски. Идеята на лидера на ХСС за връщене обратно на мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, е „стъпка в правилната посока“ според Паздерски. Следващата „правилна“ е депортацията им от страната. Същевременно обаче той не пропусна да подчертае, че полемиката между двете „сестрински“ партии е истински „подарък“ за крайнодясната "Алтернатива за Германия".
По-рано тази седмица политолози стигнаха до заключението, че възможното разпадане на голямата коалиция в Берлин няма да бъде позитивно за „Алтернатива за Германия“, най-малко поради причината, че от 2015 г. насам Ангела Меркел е основната фигура, която популистите използват като мишена за нападките си. „Те трябва да съжаляват за загубата на Ангела Меркел като образ на врага“, коментира умело журналист на вестник Die Zeit, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

21 Юни 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. В навечерието на мини срещата на върха, която ще събере лидерите на няколко държави от Европейския съюз в Брюксел, Християнсоциалният съюз (ХСС) отправи предупреждения към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Притеснява ме се, че Ангела Меркел ще използва Европа като празен чек. Тя се нуждае от Италия и Гърция за разрешаване на бежанския въпрос“, коментира политикът от ХСС Маркус Фербер. „За ХСС е ясно: не може да има сделка за сметка на германските данъкоплатци", заяви на свой ред министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.
Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията,. Дискусията ще се проведе на 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В неформалната работна среща ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

21 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), която бушува вече няколко седмици, заплашва да доведе до разпадане на политическия блок, воден от канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Това може да означава, че в бъдеще Християнсоциалният съюз (ХСС) няма да бъде регионална партия, избирана единствено в Бавария – тя ще може да се конкурира за гласовете на избирателите на национално ниво. Проучване показва, че идеята се харесва на мнозинството германци, пише водещото издание Der Spiegel.
Редакцията е провела анкета, съдържаща въпрос дали ХСС трябва да участва самостоятелно в изборите в Германия. Резултатите показват, че повече от 60% от гражданите на ФРГ възприемат „позитивно“ или „много позитивно“ идеята, докато 31% от респондентите са категорични, че не могат да си представят подобен сценарий.
Независимо дали става въпрос за отделяне на двете партии, краят на Съюза (ХДС/ХСС) обаче със сигурност ще навреди и на двете партии, категорични са участвалите в анкетата.
По-нататъшен анализ показва как е разделено обществото, когато става въпрос за политиката в областта на убежището. Въпреки че множеството германци могат да си представят ХСС на федерално ниво, по-голямата част от гражданите на ФРГ все още защитават политиката на Ангела Меркел по отношение на миграцията.
Повече от 50% от респондентите заявяват, че проблемът с бежанците може да бъде решен по-добре на европейско, отколкото на национално равнище, за което настоява лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. От друга страна, малко под 45% са на мнение, че Берлин може и сам да се справи с проблема.
Независимо от това, рейтингът на Хорст Зеехофер продължава да се подобрява през последните седмици. Проучванията показват, че в очите на гражданите той е победител в спора с Меркел. Сега той се нарежда на второ място в класацията за най-харесваните политици, с три места по-напред, в сравнение с резултатите от анкетите през месец май. Канцлерът Меркел остава на 12-то място по отношение на удовлетвореността на гражданите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

21 Юни 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини призовава Европейския съюз да „защитава границите си“ срещу мигрантите пристигащи от Африка и заяви, че Италия е готова да „предоговори“ финансовите си ангажименти към Блока, ако не се направи повече, за да се помогне на Италия в справянето с мигрантската криза, пише британският вестник The Guardian.
Салвини посочи с пръст „трафикантите на хора и добротворците“ като виновни и заяви, че те са отговорни за смъртните случаи в Средиземно море.
„Целта е да се защитава външната граница, не да се споделя проблема сред Европейските държави, а да се реши проблема в първоизточника“, заяви той. „Ако някой в ЕС смята, че Италия трябва да продължи да бъде крайна точка за мигрантите и бежански лагер, значи се е объркал“.
Забележките на Салвини идват, след като твърдият му подход към мигрантите спечели одобрението на неговия основен коалиционен партньор, Луиджи ди Майо, който е лидер на партията „Движение пет звезди“.
Ди Майо заяви, че се е съгласил с позицията на Салвини, че на неправителствени организации спасяващи мигранти, трябва да бъде отказан достъп до италианските пристанища.
„Ние спасяваме мигрантите с нашите военноморски сили, с нашата брегова охрана, но НПО-тата трябва да отидат другаде“, заяви ди Майо.
„Въздухът в Европа се променя и ние сме оптимисти“, заяви Матео Салвини след среща с австрийския си колега Херберт Кикъл и австрийския вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе. „Ние сме крайно уверени в австрийското председателство на Съвета на ЕС и вярваме в здравия разсъдък на нашите Европейски колеги, и в частност не желаем да трябва да предоговаряме италианското финансиране към Европейския съюз“.
Въпросът се очаква да бъде обсъден от Салвини, ди Майо и Джузепе Конте, италианският министър-председател, по време на среща в сряда. Салвини, който ще пътува до Либия в предстоящите дни, заяви че Италия подготвя предложение, което би заздравило границата на ЕС и ще закрие миграцията, но не предостави по-нататъшни детайли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

20 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията, предава AFP.
Дискусията ще се проведе в неделя, 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Източник на агенцията разкри, че в „неформалната работна среща“ ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.
Друга информация за мини срещата на върха в Брюксел към момента не се съобщава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова: Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция

Мария Стоянова: Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция

20 Юни 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има ескалация на вътрешнополитическата криза в германската управляваща коалиция. Това прогнозира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ журналистът от БНТ и дългогодишен анализатор на процесите в Германия Мария Стоянова. По думите ѝ канцлерът Ангела Меркел ще направи това, което умее най-добре - да намери бърз изход от тежка кризисна ситуация. Позициите не са толкова втвърдени, става въпрос за личностно противоборство, но от ситуацията могат да се изведат позитиви, обясни тя. „В случая една тема, която дълго беше отлагана - тази за даването на убежище, тема която е изключително комплицирана и заради различните национали интереси на континента, дори и заради различните партийни подходи в Германия, тази тема беше отлагана. Но сега, заради създадения конфликт, който би трябвало да доведе партийни дивиденти на Християнсоциалния съюз в Бавария в контекста на предстоящите избори там, темата получава раздвижване и тласък, който да доведе до решение. Това е изключително важно. Ако има нещо хубаво в таи криза, това безспорно се дължи на нея“, каза тя. Мария Стоянова коментира още, че този трус в коалицията няма да заглуши гласа на Ангела Меркел и гласът ѝ в Европа остава изключително силен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

20 Юни 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. От популистката „Алтернатива за Германия“ изключиха възможността за разпадане на голямата коалиция в Берлин заради спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„При сегашната ситуация в ГСДП или в Съюза (ХДС/ХСС) едва ли някоя от тези партии е заинтересована от нови избори“, коментира лидерът на „Алтернатива за Германия“ Александер Гауланд. Съгласно думите му, по-вероятно е и този път да се стигне до „някакъв компромисен вариант“ между ХДС и ХСС, отколкото да бъде организиран предсрочен вот. И все пак, ако се стигне до такъв, според Гауланд партията му има добри шансове да спечели подкрепата на германците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

20 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се разпореди всички цигани в страната да бъдат регистрирани, за да може „неиталианците“ сред тях да бъдат екстрадирани и това изглежда като фашизъм, пише британското крайно-ляво издание Morning Star в материал, представен без редакторска намеса.
Това не е неочаквано действие от лидера на „Лигата“. Салвини нееднократно е призовавал за „сравняване със земята“ на циганските катуни.
Опозиционните депутати са прави да сравняват замисления регистър – който, както казва вътрешният министър на Италия, ще бъде подготвен, след като се направи „досие на циганския въпрос“ – с расовите закони на Мусолини, но е малко вероятно това да стресне Салвини – който през годините никога не е крил възхищението си от идеолога на фашизма и винаги е възхвалявал „отдадеността за делото на Италия“ на диктатора.
Смразяващата забележка, че „за съжаление“ някои от циганите ще се окажат италианци, което означава, че ще бъде невъзможно те да бъдат депортирани, предполага, че регистърът може да е само първата стъпка.
Ще бъде криминално безотговорно да се подцени нуждата от това да бъде победено предложението на Салвини.
Освен очевидната важност на това да се защити италианската циганска общност от унижение, депортация и насилие, обръщането на Италия към расисткото дясно е част от по-широк контекст.
Антициганския расизъм в голяма част от европейските страни е рутинен – Джереми Корбин предупреждаваше години преди да стане лидер на Лейбъристката партия, че притесненията над ромите и другите пътуващи общности често се възприемат като „приемлива“ форма на расизъм – и ако регистърът бъде направен е много вероятно той да бъде последван от подобни мерки в други страни, управлявани от крайно-десни правителства, включително Австрия, Полша, Унгария и Украйна.
Докато социалдемократическите партии на континента се разпаднаха, в много случаи, оставяйки анти-системната кауза на десните, Великобритания засега изостава от модата. Олевяването на Работническата партия при Корбин я постави в позиция да предизвика статуквото и да предложи шанс за реална промяна на хората, които виждат, че системата не работи, както и да подобри представянето си на избори и да осигури това крайно-дясното да остане непопулярно по европейските стандарти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорът между ХДС и ХСС: „Меркел сигурно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат“ (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Спорът между ХДС и ХСС: „Меркел сигурно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат“ (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

19 Юни 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешните спорове в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между „сестринските“ партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата изглежда настъпи: за първи път от съществуването на политическия блок фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания, а лидерите на ХДС и ХСС вече дори не се опитват да прикрият конфликта помежду си пред германското общество. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер бе категоричен: „Вече не мога да работя с тази жена“. На свой ред канцлерът на ФРГ му припомни, че ако прецени, може да го освободи от заемания пост. Кризата предизвика сериозни опасения за бъдещето на управляващата голяма коалиция в Берлин. Темата е водеща за германската преса, която реагира емоционално на скандала в ръководството на Съюза (ХДС/ХСС).

Отношенията между „сестринските“ ХДС и ХСС са отровени. Лидерът на християндемократите Ангела Меркел има право: канцлерът и вътрешният министър на Германия трябва да умеят да разговарят помежду си, но за съжалние както тя, така и Хорст Зеехофер засега показват единствено колко далеч един от друг са в позиците си, коментират в редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в страната.
Меркел и Зеехофер се отдалечават от отговорното управление на Германия. Не е изключено в крайна сметка да се наложи и двамата да направят отстъпки.Това със сигурност няма да сложи край на конфликта между ХДС и баварския премиер Маркус Зьодер. Неговите последни драматични, антиевропейски вопли са в остро противоречие на проевропейските корени на християндемократите. Те не са настроение, те се наложиха като доктрина след края на Втората световна война. Без значение какви са фантазиите на Зьодер и неговия ХСС, Меркел никога няма да им позволи те да избуят, категорични са в редакцията на вестника.

Би било преувеличено състоянието на взаимно недоверие в Съюза (ХДС/ХСС) да бъде опредлеено дори като примирие. Двамата противници току-що са намерили начин да не допуснат незабавна ескалация на правителствената криза. Пропастта между двете „сестрински“ партии от политическия блок бе преодоляна със сламка, която ще се окаже твърде крехка. В основата им обаче остава „фундаментално несъгласие", както сам отбеляза федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер (ХСС), коментират в редакцията на вестник Stuttgarter Zeitung.

Колапсът на правителството в Берлин е предотвратен за момента. Но как в бъдеще Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще работят заедно? Властта на канцлера е понесе тежък удар. Вероятно Меркел тайно проклина деня, в който реши да се кандидатира за четвърти мандат. Особено ако се има предвид, че мнозина в редиците на собствената й партия – ХДС – взеха страната на баварската партия (ХСС) в спора за политиката в областта на убежището. А ХСС се прояви като успешен изнудвач. Загубите обаче са и за двете „сестрински“ партии, а изходът от ситуацията засега изглежда изпълнен с много неизвестности, уверени са в редакцията на Kölner Stadt-Anzeiger.

С по-голямо хладнокръвие реагират в редакцията на водещия национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и от Християндемократическия съюз (ХДС) призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище във връзка със спора между двете „сестрински“ партии от политическия блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи вестникът.
Вътрешнополитическият експерт на ХДС Армин Шустер настоя за консултации на партиите от голямата коалиция в Берлин преди срещата на високо равнище на Европейския съюз, която трябва да се проведе в края на месец юни.
Изданието припомня, че в понеделник председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си пред провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
Председателят на ХСС и федерален вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер даде на Меркел срок от две седмици за промяна в политиката в областта на убежището. На свой ред канцлерът на ФРГ се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за убежище на германската граница, за което настоя Зеехофер.

В случай на разделяне на Съюза (ХДС/ХСС), баварският Християнсоциален съюз ще бъде втора политическа сила в Германия, пише националният ежедневник Die Welt.
Проучване показва, че ХСС ще получи подкрепата на 18% от германските граждани. Рейтингът на по-голямата от двете „сестрински“ партии – Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, ще достигне в национален мащаб 22%, дори и в случай, че бъде избираема и в Бавария. На трето място ще се нареди Германската социалдемократическа партия (ГСДП) със 17%, следвана от „Алтернатива за Германия (11%), „Зелени“ (10%) и Свободната демократическа партия (СвДП, шест процента).
За ХСС може да гласуват само баварците. На фона на спора в редиците на управляващия Съюз обаче двете „сестрински“ партии се отчуждиха до степен, която провокира мнозина анализатори да заговорят за разделянето на двете партии от политическия блок. Федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер (ХСС) настоява мигрантите, регистрирани в други държави от Европейския съюз, да бъдат спирани и връщани обратно още на германската граница. От друга страна, канцлерът Меркел и лидер на ХДС настоява за решение на европейско ниво и заплаши с т.нар. си политически компетенции. Тя сигнализира, че може дори да освободи от длъжност Зеехофер, ако възникне такава необходимост. Подобен сценарий обаче ще постави под сериозен въпрос бъдещето на „голямата коалиция“ в Берлин.
Спорът очевидно вреди на Съюза (ХДС/ХСС). Последните проучвания на общественото мнение показват спад в избирателната подкрепа до рекордно ниските нива от 29%, докато рейтингът на германските социалдемократи се покачва с два пункта до 19%. Всички останали партии запазват процентите от предходната седмица, уточняват от редакцията.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Спорът за убежището е недостоен акт, Меркел и Зеехофер се отдалечават от отговорното управление на Германия

Die Sueddeutsche Zeitung: Спорът за убежището е недостоен акт, Меркел и Зеехофер се отдалечават от отговорното управление на Германия

19 Юни 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Отношенията между „сестринските“ ХДС и ХСС са отровени. Лидерът на християндемократите Ангела Меркел има право: канцлерът и вътрешният министър на Германия трябва да умеят да разговарят помежду си, но за съжалние както тя, така и Хорст Зеехофер засега показват единствено колко далеч един от друг са в позициите си, коментират в редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в страната.
Меркел и Зеехофер се отдалечават от отговорното управление на Германия. Не е изключено в крайна сметка да се наложи и двамата да направят отстъпки.Това със сигурност няма да сложи край на конфликта между ХДС и баварския премиер Маркус Зьодер. Неговите последни драматични, антиевропейски вопли са в остро противоречие на проевропейските корени на християндемократите. Те не са настроение, те се наложиха като доктрина след края на Втората световна война. Без значение какви са фантазиите на Зьодер и неговия ХСС, Меркел никога няма да им позволи те да избуят, категорични са в редакцията на вестника.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След ГСДП – и политици от ХДС призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище

FAZ: След ГСДП – и политици от ХДС призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище

19 Юни 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. След Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и от Християндемократическия съюз (ХДС) призоваха за свикване на извънредна коалиционната среща на високо равнище във връзка със спора между двете „сестрински“ партии от политическия блок на канцлера Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Вътрешнополитическият експерт на ХДС Армин Шустер настоя за консултации на партиите от голямата коалиция в Берлин преди срещата на високо равнище на Европейския съюз, която трябва да се проведе в края на месец юни.
В понеделник председателят на ГСДП Андреа Налес се обърна с призив към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да насрочи извънредна среща, като същевременно призова ХСС и ХДС да намерят начин да изгладят противоречията си пред провеждането на форума на високо равнище на ЕС в края на месеца. „Спорът накърнява репутацията на политиката в Германия и преди всичко - репутацията на Германия в Европа", подчерта Налес.
Председателят на ХСС и федерален вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер даде на Меркел срок от две седмици за промяна в политиката в областта на убежището. На свой ред канцлерът на ФРГ се противопостави на автоматичното отхвърляне на кандидатите за убежище на германската граница, за което настоя Зеехофер.
По-рано стана ясно, че федералният вътрешен министър на вътрешните работи на Германия се е изказал скептично по отношение на бъдещата му работа с канцлера Ангела Меркел, председател на сестринската партия на ХСС - Християндемократическия съюз (ХДС). „Не мога да работя повече с тази жена", са думите, които Зеехофер е изрекъл по отношение на Меркел преди началото на срещата му с председателя на парламентарната фракция на ХСС Александер Добринд, проведена в сутрешните часове на миналия четвъртък. Съгласно разпространената информация, Зеехофер е повторил изречението два пъти.
Причина за рязкото изказване на лидера на баварския ХСС е спорът с Меркел за политиката в областта на предоставяне на убежище. Вътрешните кавги в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята. Кулминацията на кризата настъпи миналата седмица, когато за първи път от съществуването на Съюза (ХДС/ХСС) фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания. И докато фракционният лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринт говори за „исторически ден", мнозина допуснаха разпадане на политическия блок, воден от канцлера.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.