НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EL Pais: Испанският премиер заговори за предсрочни избори в случай на провал на гласуването на бюджета

EL Pais: Испанският премиер заговори за предсрочни избори в случай на провал на гласуването на бюджета

21 Ноември 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес обмисля провеждането на предсрочни общи избори в страната на 26 май догодина – същия ден, в който в страната ще бъде организиран вот за местна и регионална власт, и в който гражданите на иберийското кралство ще гласуват за Европейски парламент, съобщава националният ежедневник El Pais.
В началото на седмицата за първи път Мадрид даде индикации, че правителството „не изключва“ провеждането на общи избори през май догодина. Ден по-късно лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), че вотът на 26 май е една от опциите на масата, макар окончателното решение все още да не е взето. „Ще насроча избори, ако сметна, че те ще са от полза за общия интерес на страната. Няма да го направя заради моята партия, нито заради това, че една или друга политическа сила ме съветва“ да насроча вот, подчерта Санчес.
Правителството има три основни възможности за свикване на нови избори: през март, на 26 май, или през есента. Привържениците на предложението за предсрочен вот са уверени, че той ще помогне за увеличаването на популярността на правителството на социалистите и ще парира реакциите по отношение на управлението на новия бюджет на страната.
Санчес дойде на власт в началото на юни чрез вот на недоверие срещу Мариано Рахой от Народната партия. Той застана начело на правителство на малцинството с подкрепата на 84 народни представители в 350-местния Конгрес на депутатите, една от камарите на испанския парламент. Без подкрепата на други партии, ИСРП не може да одобри нов бюджет и ще трябва да управлява досегашния план за разходи, разработен от Народната партия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания отива към предсрочни избори

AFP: Испания отива към предсрочни избори

20 Ноември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания Педро Санчес предупреди във вторник, че може да насрочи предсрочни избори, ако парламентът на одобри проектобюджета на правителството на малцинството за 2019 година, който е блокиран от каталунските сепаратистки партии, предава AFP.
Санчес, който формира правителство през юни след успешен вот на недоверие срещу правителството на „Народната партия“, начело с премиера Мариано Рахой, досега обещаваше да изпълни целия мандат до 2020 година. Неговата Социалистическа партия има 84 кресла в 350-местния парламент.
За одобряването на бюджета, предложен от партията на премиера и лявата „Подемос“, правителството се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти, които го издигнаха на власт през юни, но те засега отказват да застанат зад бюджета, който предвижда увеличение с 40% на минималната заплата.
Проблемът е в това, че каталунците са бесни от решението на Прокуратурата да поиска по 25 години за сепаратистките лидери, които участваха в обявяването на независимост преди повече от една година и искат освобождаването им, за да подкрепят бюджетния план.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Лидерът на „Подемос“ е обсъдил бюджета на страната в затвора с подсъдните каталунски сепаратистки лидери

El Pais: Лидерът на „Подемос“ е обсъдил бюджета на страната в затвора с подсъдните каталунски сепаратистки лидери

23 Октомври 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Лидерът на ляво-популистката испанска партия „Подемос“ Пабло Иглесиас се е срещнал с подсъдните каталунски сепаратистки лидери в затвора, за да обсъди с тях новият бюджет на правителството в Мадрид, съобщава онлайн изданието на вестник El Pais.
Изданието припомня, че „Подемос“ и Социалистическата партия (ПСОЕ) постигнаха споразумение за безпрецедентен бюджет за 2019-а година, който предвижда най-голямото увеличение на заплатите в страната от 40 години насам, но тъй като левите партии нямат достатъчно депутати, те зависят от подкрепата на националистическите и по-малките фракции, за да го прокарат през парламента.
„Каталунската републиканска левица и Европейската демократическа партия на Каталуния обаче отказаха да преговарят за новия бюджет, докато правителството не направи жест на добра воля към сепаратистките лидери, които са затворени в следствен арест във връзка с участието си в миналогодишния опит за едностранно обявяване на независимост на Каталуния, обяснява „Ел Паис“.
Преди срещата, Иглесиас заяви, че задържането на каталунските лидери е „политически проблем, но такъв е и факта, че каталунския народ не може да се разбере помежду си“.
По време на продължилото четири часа свиждане, лидерът на „Подемос“ е говорил с Ориол Хункерас, който е настоял, че партията няма да седне на масата за преговори, докато правителството не предприеме „категорични“ действия за освобождаването на подсъдните сепаратистки лидери. Освен това той се е видял и с Хосеп Рул, Джорди Турул и други.
След излизането си от затвора, Иглесияс заяви: „Свърших си работата. Сега всичко зависи от правителството“. Лидерът на „Подемос“ подчерта изрично, че „никога не съм подкрепял сепаратистката кауза, но се надявам никога повече да не трябва да ходя до затвора, за да говоря с политически противник“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Каталунският лидер Куим Тора обеща да „атакува испанската държава“

ТАСС: Каталунският лидер Куим Тора обеща да „атакува испанската държава“

18 Август 2018 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Барселона. Министър-председателят на Каталуния Куим Тора обеща активно да се бори с испанската държава, предава ТАСС, позовавайки се на испанската „Radio y Television Espanola“, която е цитирала изявлението на каталунския лидер, направено в петък.
Тора взе участие в митинг близо до каталунския затвор, където за времето на съдебното дело свързано със сепаратисткия процес, е поместен бившият съветник по вътрешни работи на правителствената автономия Жоаким Форн.
В присъствието на събралите се хора Тора увери, че поддръжниците на независимостта на региона няма да спрат, докато каталунският народ не получи свобода. „Няма да се защитаваме, а ще атакуваме несправедливата (испанска) държава“, заяви регионалният лидер.
Тора призова и за „възстановяване на гражданските и политически права“ в Каталуния.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каталунският лидер не се отказва от независимостта, но ще разговаря с Мадрид

AFP: Каталунският лидер не се отказва от независимостта, но ще разговаря с Мадрид

9 Юли 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Каталуния „не се отказва“ от независимостта, заяви лидерът-сепаратист на региона Ким Тора в понеделник след срещата си с премиера на Испания Педро Санчес, на която двамата са се разбрали да се опитат да разсеят напрежението, предава AFP.
Преговорите, първи между испански премиер и каталунски президент от две години насам, продължиха повече от два часа и целяха да разсеят напрежението след неуспешния миналогодишен опит на автономния регион да обяви едностранно независимост, който предизвика мащабна политическа крриза.
В изказване пред журналистите вицепремиерът на Испания Кармен Калво описа срещата като „наистина важна“ и съобщи, че Тора и Санчес са се разбрали „да възобновят двустранната комисия“, която се използваше като платформа за диалог преди предходното консервативно правителство да я закрие.
Следващата среща между двамата, според думите на Калво, ще бъде в Барселона, а междувременно ще бъдат създадени образувани „работни комисии“ по въпроси като енергетиката, борбата с бедността, здравеопазването, образованието и други.
Като знак на добра воля, Мадрид ще размисли дали да санкционира няколко закона на каталунския регионален парламент, на които бе наложено вето от бившия премиер Мариано Рахой, а това е било и едно от предварителните условия на Тора за срещата.
Но Мадрид, съгласно думите на вицепремиера, няма да направи отстъпка за независимостта.
„Няма какво да кажа по този въпрос“, заяви тя.
От своя страна Тора потвърди отново, че сепаратисткото му правителство „ще продължи твърдо по пътя към независимостта“.
Според неговите думи, „правото на самоопределение на Каталуния трябва да бъде уважено и да се намери политическо решение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Президентът на Каталуния Куим Тора ще се срещне с Никола Стърджън в Единбург

The Independent: Президентът на Каталуния Куим Тора ще се срещне с Никола Стърджън в Единбург

5 Юли 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Единбург. Президентът на Каталуния Куим Тора ще посети Шотландия през следващата седмица, за да се срещне с първия министър на страната Никола Стърджън, както и с бивш каталунски министър, който е изправен пред депортация, пише британският вестник The Independent.
Клара Понсати е издирвана от испанските власти по обвинения за насилствени размирици и злоупотреба с публични финанси по време на ролята ѝ в референдума за независимост на Каталуния през изминалата година.
Президентът Тора ще пристигне в Шотландия на 10 юли, след среща с испанския министър-председател Педро Санчес ден по-рано.
В Шотландия Тора ще се срещне с Понсати, преди да се присъедини към първия министър на Шотландия Никола Стърджън в официалната ѝ резиденция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Новото левичарско правителство на Испания реши да прехвърли каталуснките сепаратисти в затвори в техния роден край

Politico: Новото левичарско правителство на Испания реши да прехвърли каталуснките сепаратисти в затвори в техния роден край

2 Юли 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Новото испанско правителство на Социалистическата партия и баски и каталунски фракции е взело решение да прехвърли каталунските сепаратистки политици, които са в следствения арест в Мадрид, в Каталуния, съобщават испанските медии, пише Politico.
Шестима сецесионистки лидери, включително бившия каталунски вицепрезидент Ориол Хонкерас, ще бъдат прехвърления в родния си край до четвъртък, където ще очакват присъдите за ролята си в миналогодишния опит за отделяне от Испания, пише испанското издание El Pais. Останалите трима ще бъдат изпратени в Каталуния по-късно, добавя вестникът.
Politico припомня, че новият премиер на Испания Педро Санчес обяви, че ще възприеме по-мек подход спрямо сепаратистите, а в интервю пред El Pais дори заяви, че те трябва да са „близко до своите семейства и адвокати“.
Американската медия уточнява, че през юни Санчес бе посочен за наследник на предшественика си Мариано Рахой, който загуби вот на недоверие за корупция в неговата „Народна партия“. Бившият премиер бе възприел твърда линия спрямо сецесионистите и не проведе нито една среща с лидерите им по време на кризата.
El Pais описва действията на Санчес като „жест на добра воля“ преди срещата между министър-председателя и новият сепаратистки лидер на Каталуния Ким Тора на 9 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Педро Санчес отказа да обсъжда нов референдум за независимостта на Каталуния

Sputnik: Педро Санчес отказа да обсъжда нов референдум за независимостта на Каталуния

28 Юни 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви в четвъртък, че няма планове да преговаря за нов референдум за независимост на Каталуния по време на разговорите си с каталунския лидер Куим Тора, които са насрочени за 9 юли в Мадрид, предава Sputnik.
„Испанското правителство е било много ясно по темата през годините и това не се е променило“, заяви Санчес пред журналисти.
В сряда, по време на пътуването си до Вашингтон, каталунският премиер Куим Тора заяви, че ще направи предложение на Санчес за провеждане на нов референдум за независимостта на автономния регион.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Каталунският премиер Куим Тора:  Каталуния скоро ще бъде свободна нация

Каталунският премиер Куим Тора: Каталуния скоро ще бъде свободна нация

28 Юни 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Регионалният премиер на Каталуния Куим Тора изнесе пламенна реч във Вашингтон в защита на каталунската независимост, в която заяви, че областта скоро ще стане свободна нация, пише El Pais.
„Обявявам, че имам повече от надежда, а твърда вяра, че Каталуния скоро ще се присъедини към останалите свободни нации по света“, заяви Тора по време на реч пред Каталунския американски съвет, частна лобистка група, целяща засилването на връзките между САЩ и североизточния испански регион и допълни, че „каталунският народ има правото и волята да основе независима държава“. Той съобщи, че ще открие каталунски дипломатически офис във Вашингтон.
По-рано Тора обеща да продължи по пътя на едностранното обявяване на независимост на региона. Той е заминал в САЩ включително и да се свърже с правна кантора, специализирана в разрешаването на конфликти. Не се очаква среща между него и президента на САЩ Доналд Тръмп, който силно подкрепя териториалната цялост на Испания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският министър-председател не допуска разрешаване на каталунската криза в близките години

El Pais: Испанският министър-председател не допуска разрешаване на каталунската криза в близките години

27 Юни 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Три седмици след като стана министър-председател на Испания Педро Санчес заяви в интервю пред El Pais, че има план да се срещне лично с премиера на Каталуния Куим Тора на 9 юли, за да се опита да сложи край на провала в двустранните отношения между Мадрид и Барселона. Въпреки това той заяви, че кризата, предизвикана от опита на провинцията да се отдели от централната власт няма бъде решена в близките години.
„Дните, когато испанското правителство влошаваше проблемите с Каталуния са приключили. Трябва отново да изградим доверието и лоялността, които се разбиха по време на годините на конфликт между правителствата на Каталуния и Испания. Това е посланието, което ще изпратя на Тора, когато го срещна на 9 юли“, заяви Санчес. Той допълни, че „кризата в Каталуния няма да се реши в близките едва, две или дори пет-шест години“. Според него страната е изправена пред криза, която трябва да се разреши с усилията и на двете страни в близкото десетилетие, както и с нормализиране на отношенията между институциите.
„Има политическа криза в Каталуния и решението ѝ няма да дойде от съдилищата, а от политиците. В замяна на това искат реципрочна воля от каталунското правителство за изграждане на доверие“, заключи министър-председателят.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испански министър заяви, че е нужна „спешна“ промяна на конституцията

Reuters: Испански министър заяви, че е нужна „спешна“ промяна на конституцията

9 Юни 2018 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Нужна е спешна промяна на испанската конституция, заяви в събота новият министър на регионалната администрация Меричел Батет, цитирана от Reuters.
Социалистическата партия държи 84 от 350 места в парламента и би имала нужда от мнозинство от 2/3, за да извърши конституционна рефома.
„Териториалният пакт от конституцията от 1978 година е в криза и никой не може да го отрече“, заяви Батет в публична изява като министър в Барселона.
Конституционна реформа е „спешна, осъществима и желана“, заяви тя, допълвайки че иска да създаде парламентарна комисия, която да проучи как може да се случи това.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания премахва финансовия контрол над Каталуния, но отхвърли възможността за независимост

AFP: Испания премахва финансовия контрол над Каталуния, но отхвърли възможността за независимост

9 Юни 2018 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Новото социалистическо правителство на Испания премахва финансовия контрол над Каталуния,като жест към местните власти, но отхвърли възможността за независимост, предава AFP.
Министърът на образованието и говорител на правителството заяви, че банките ще бъдат „инструктирани да приемат плащания от правителството на Каталуния“ без контрол от страна на централното испанско правителство.
От сега нататък каталунското правителство ще трябва да изпраща месечен финансов отчет на централната власт.
Попитана дали новото правителство ще позволи на каталунскитв власти да проведат нов референдум за независимост, тя заяви, че „това е извън всякаква възможност“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият премиер-социалист на Испания обяви проевропейски кабинет, доминиран от жени

AFP: Новият премиер-социалист на Испания обяви проевропейски кабинет, доминиран от жени

6 Юни 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Новият министър-председател на Испания от Социалистическата партия на страната Педро Санчес в сряда обяви новия проевропейски състав на правителството, в който има 11 жени министри и 6 мъже, предава AFP.
Новата изпълнителна власт, водена от 46-годишният премиер, който детронира предшественика си от Народната партия на Испания Мариано Рахой чрез вот на недоверие миналия петък, включва космонавт като министър на науката и образованието, бивш отговорник за европейския бюджет – Надя Калвино, като икономически министър и бившият председател на Европейския парламент Хосеп Борел като външен министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новият премиер на Испания не планира провеждането на предсрочни избори

Reuters: Новият премиер на Испания не планира провеждането на предсрочни избори

4 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Новият министър-председател на Испания Педро Санчес не предвижда провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната. Това заяви водещ съветник на лидера на кабинета в Мадрид, предава Reuters.
Санчес ще представи кабинета си в сряда, 6 юни, а първото заседание на новото испанско правителство ще се състои в последния работен ден на седмицата, разкриха източници от редиците на Испанската социалистическа работническа партия. Към настоящия момент няма спекулации около възможните кандидати за министерските кресла. Известно е обаче, че Санчес планира ресорите да са разделени по равно между представители на двата пола.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Новият министър-председател на Испания ще представи кабинета си в сряда

FAZ: Новият министър-председател на Испания ще представи кабинета си в сряда

4 Юни 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Новият министър-председател на Испания Педро Санчес ще представи кабинета си в сряда, 6 юни, съобщава германският ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първото заседание на новото испанско правителство ще се състои в последния работен ден на седмицата, разкриха източници от редиците на Испанската социалистическа работническа партия. Към настоящия момент няма спекулации около възможните кандидати за министерските кресла. Известно е обаче, че Санчес планира ресорите да са разделени по равно между представители на двата пола.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.