НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимира Златева от Стара Загора печели голямата награда в играта на Радио "Фокус" и ЕК

Красимира Златева от Стара Загора печели голямата награда в играта на Радио "Фокус" и ЕК

30 Юли 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев изтегли чрез жребий днес името на победителя в томболата по повод завършилата образователна игра на Радио "Фокус" "Европейски тест за отличници – шест". Голямата награда се падна на Красимира Златева от гр. Стара Загора, която ще пътува до Брюксел за информационна визита в Европейската комисия. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.
В жребия участваха общо 8 от досегашните победители, отговорили правилно на въпросите в радиоиграта през последните два месеца, свързани с политиките на ЕС и неговите институции. Тегленето се извърши в централното студио на Радио "Фокус" – София в присъствието на президента на Информационна агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов.
"Искам да изкажа благодарност на многобройните граждани, които следиха въпросите и взеха дейно участие в радио викторината. Огромният брой правилни отговори показа, че в края на Българското председателство на Съвета на ЕС широката аудитория е подобрила знанията си за ролята и политиките на Европейския съюз", посочи Огнян Златев.
Ние в Представителството на ЕК ще продължим с различни кампании да се опитваме да подобряваме информираността на българите защо е важна работата на европейските институции. В този исторически решаващ момент за бъдещето на Обединена Европа е от особено значение гражданското общество да знае какъв е залогът, когато говорим за теми като приемането на дългосрочния бюджет на ЕС след 2020г, гласуването на единна и организирана система за убежище, подсилване на общите отбранителни способности на държавите членки и много други, отбеляза още Златев.
Представителството на Европейската комисия в България в партньорство с Радиоверига "Фокус" организира интерактивна радио игра по теми, свързани с Европейския съюз и неговите политики. Основната цел бе да се популяризират актуални теми, факти и приоритети на ЕС, правата и задълженията на страните членки и на гражданите и да се разбере подобриха ли българите знанията си за ролята на Съюза. В продължение на осем седмици слушателите отговаряха на въпроси относно компетенциите на различните институции, ресорите на членовете на Европейската комисия, законодателните предложения, единния цифров пазар, Многогодишната финансова рамка, бъдещето на Европа, Западните Балкани и др.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Вацов от гр. София е последният печеливш в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“

Петър Вацов от гр. София е последният печеливш в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“

27 Юли 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. Петър Вацов от гр. София е последният печеливш в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“. Той печели книгата „България- древната земя на траките“ и продължава да участва в томболата за голямата награда: информационна визита в Брюксел, организирано от Представителството на Европейската комисия. Въпросът за тази седмица бе: В кой румънски град се очаква през 2019г. държавните ръководители да постигнат споразумение на специална среща на върха за процеса на трансформация на ЕС? Бяха предложени три отговора: А: Сибиу, Б: Тимишоара, В: Брашов
Верният отговор е А – град Сибиу, каза за Радио „Фокус“ Огнян Златев, ръководителн на Представителството.
Той обясни, че от там идва и наименованието Пътят към Сибиу – процес на политическа дискусия между 27-те правителства, за това как да подобрим функционирането на ЕС, така че никога повече никой друг да не си помисли за Брекзит. „Основа на дискусията положи Жан-Клод Юнкер – първо с неговата Бяла Книга с 5 сценария за бъдещето на Европа, а после и с конкретна пътна карта за реформи на Съюза – например : по-оперативни и бързи решения за единна външна политика, повече общи действия в отбраната, създаване на поста европейски министър на финансите за еврозоната и други“, обясни Златев. Той допълни, че по изброените предложения лидерите на страните членки на ЕС ще се произнесат на срещата в Румъния през 2019г., преди изборите за Европейски парламент. Организаторите на евроиграта поздравяват позналите верния отговор не само на този въпрос, на и на всички останали въпроси от изминалите седмици. Всички познали ще участват в жребий за тегленето на голямата награда – информационна визита в Брюксел. В понеделник, в обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК и Красимир Узунов, президент на Радио и Агенция „Фокус“ ще изтеглят името на печелившия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станка Иванова от София е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници –шест“

Станка Иванова от София е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници –шест“

20 Юли 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Станка Иванова от София е печелившият от 36 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“. Тя печели книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирана от Представителството на Европейската комисия.
Въпросът за тази седмица бе: Как още се нарича представения от Европейската комисия проект за нов, дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027г.? Бяха предложени три отговора: А: Многогодишна финансова рамка, Б: Обща касичка, В: Бели пари за черни дни
Верният отговор е А – Многогодишна финансова рамка. Това каза за Радио „Фокус“ Никола Миладинов, съветник "Преса и медии" в Представителството на ЕК в България. Той обясни, че това е стратегически документ на ЕС, който определя каква обща сума ще харчат 27-те държави от ЕС в рамките на 7 години. Целта е да се трансформират политическите приоритети в числа за целите на бюджетния цикъл, да се осигури бюджетна дисциплина и да се осигури предвидимост на финансите на ЕС. Миладинов уточни, че предложението на ЕК за периода след 2020г. е за бюджет от 1,135 милиарда евро в поети задължения, което се равнява на 1,11 % от брутния национален доход 27-те държави от ЕС, взети заедно. Предстои предложението да бъде обсъдено и прието от правителствата, като то трябва да получи положителна оценка и от депутатите в Европейския парламент – ние се надяваме това да се случи преди следващите европейски избори през 2019г.
Поздравяваме позналите верния отговор, а за останалите – не губете кураж и продължете да участвате в играта на Радио „Фокус“!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“

Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“

13 Юли 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“. Тя печели книгата „България – древната земя на траките“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирано от Представителството на Европейската комисия. Въпросът за тази седмица бе: По време на българското председателство бе приет законодателен акт, който улеснява електронната търговия и пазаруването онлайн. Той е свързан и с ресора на българския комисар Мария Габриел. Каква пречка се премахва с него? Бяха предложени три отговора: А: Забраната за пушене на обществени места, Б: Стандартите за размера формата на корнишоните, В: Неоправданото блокиране на географски принцип.
Верният отговор е В - Неоправданото блокиране на географски принцип, каза за Радио „Фокус“ г-н Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България. Той обясни, че т.нар. геоблокиране, което, благодарение на българското председателство на Съвета и на усилията на комисар Мария Габриел, повече няма да се прилага. „В проучване на Комисията бе установено, че при 63 % от всички оценени уебсайтове са налице практики на блокиране на географски принцип. Български клиент желае да закупи хладилник и намира най-доброто предложение на германски уебсайт. Често пъти досега неговата кредитна карта не се признаваше, или пък нямаше възможност за доставка на закупената стока. С новите правила, които се приеха, на това се слага край. - За гражданите в България това означава, че те ще могат да купуват онлайн нови електрически уреди, да наемат автомобили или да купуват концертни билети навсякъде в останалите 27 държави от ЕС, както правят в собствената си страна“ обясни Христо Христов.
„Фокус“ се обръща към своите слушатели и читатели да продължават участието си в играта, защото остават само две седмици до финала и голямата награда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Златева от Стара Загора е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

Красимира Златева от Стара Загора е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

6 Юли 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Красимира Златева от Стара Загора е печелившият от 44 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“. Тя печели книгата „Каймакъ-Чаланъ“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирана от Представителството на Европейската комисия.
Въпросът за тази седмица бе: Как се казва главният преговарящ на ЕК по бъдещото споразумение за "Брекзит"? Бяха предложени три отговора: А: Антонио Таяни; Б: Йерун Дейселблум; В: Мишел Барние.
Верният отговор тази седмица е В – Мишел Барние, каза за Радио „Фокус“ г-н Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България. Той обясни, че Барние е назначен за главен преговарящ по Брекзит от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Мишел Барние е един от най-опитните политици с европейска експертиза в наши дни - бил е два пъти еврокомисар в Комисиите Проди (1999—2004 г.) и Барозу II (2010—2014 г.). Работил е също като външен министър на Франция и е заемал още много различни постове във френските правителства през годините. Благодарение на добрата работа на екипа на Мишел Барние ЕС постигна значителен напредък в преговорите с Обединеното кралство по чл.50 от Договора за условията при които трябва да стане оттеглянето от пълноправно членство. Например, пое се ангажимент за запазване в пълен размер правата на европейците, в т.ч. българите, живеещи във Великобритания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Асенова от Бургас е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

Мария Асенова от Бургас е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

29 Юни 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
София. Мария Асенова от Бургас е печелившият от 58 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници – шест“. Тя печели книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирана от Представителството на Европейската комисия.
Въпросът за тази седмица бе: как още е известно законодателното предложение, свързано с реформата на общата политика на ЕС по миграцията? Бяха предложени три отговора: А: Директивата "Болкенщайн", Б: Регламента от Дъблин и В: СЕТА
Верният отговор е Б – Дъблинският регламент, каза за Радио „Фокус“ Никола Миладинов, съветник "Преса и медии" в Представителството на ЕК в България. Той обясни, че Европа трябва спешно да се снабди със съобразени с бъдещите предизвикателства средства за отговорно и коректно управление на миграцията. Затова Еврокомисията предложи на правителствата реформа на реформа на Регламента от Дъблин. Този закон определя правилата, според които се установява, коя държава от ЕС има отговорност за приемането на бежанци и обработката на документите на кандидатите за убежище. Миладинов уточни, че Българското председателство на Съвета на ЕС положи огромни усилия за постигане на консенсус между правителствата относно подходящия баланс между отговорност и солидарност, за да може Европа бързо и адекватно да помага на държавите на първа линия по външните граници и бързо да установява кой е бежанец и кой икономически нелегален мигрант, за да предприема съответните действия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: Информационна визита в Европейската комисия в Брюксел е голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: Информационна визита в Европейската комисия в Брюксел е голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“

8 Юни 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. Голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“ на Представителството на Европейската комисия в България и Радио „Фокус“ е информационна визита в Европейската комисия в Брюксел. Това съобщи за Радио „Фокус“ Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България. Той уточни, че всяка седмица един от участниците, който е познал верния отговор, чрез жребий ще получава поощрителна награда. "Започнахме тази радиоигра с въпроси, защото сме убедени, че благодарение на Българското председателство, на медиите и всички институции, гражданите на България могат още повече да се гордеят, че страната ни е част от европейското семейство и негов достоен член. Благодарение на тази викторина се надяваме да разберем дали българите са усвоили знанията си за начина, по който функционира ЕС и как неговата работа влияе на всекидневието на всеки един от нас“, каза Огнян Златев.
В първата седмица на радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“ се включиха 84 участници. Всички те отговориха правилно на въпроса, който зададохме, а именно: В ЕС има различни институции, които създават общи правила чрез закони, наричани директиви и регламенти. Те важат еднакво в цяла Европа за бизнеса и над 500 милиона европейски граждани. Коя от изброените институции единствено има правото да написва и предлага тези закони? Възможните отговори бяха: А: Европейският парламент, Б: Съветът на Европейския съюз, В: Европейската комисия. Верният отговор е Европейската комисия, обяви Огнян Златев и поясни. "Комисията е институцията с правомощия да предлага законите на ЕС, тъй като тя е наднационална. Нейните служителите са експерти с висок професионализъм и морален интегритет. Те са от всички възможни националности в Европа. По призвание и договор EK защитава общия интерес на Съюза, а не на отделните негови държави членки. И затова законодателната инициатива е поверена само на Комисията, за да може тя безпристрастно да анализира всички възможни последствия от един европейски закон, като се съобрази със 28-те членки честно и справедливо“, коментира Златев.
Участникът, спечелил тази седмицата поощрителната награда, е Иван Димитров от град София. Той печели книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ с автор Красимир Узунов. Честито на печелившия!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.