НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“

Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“

13 Юли 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Гергана Христова от град Казанлък е печелившият от 20 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници–шест“. Тя печели книгата „България – древната земя на траките“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирано от Представителството на Европейската комисия. Въпросът за тази седмица бе: По време на българското председателство бе приет законодателен акт, който улеснява електронната търговия и пазаруването онлайн. Той е свързан и с ресора на българския комисар Мария Габриел. Каква пречка се премахва с него? Бяха предложени три отговора: А: Забраната за пушене на обществени места, Б: Стандартите за размера формата на корнишоните, В: Неоправданото блокиране на географски принцип.
Верният отговор е В - Неоправданото блокиране на географски принцип, каза за Радио „Фокус“ г-н Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България. Той обясни, че т.нар. геоблокиране, което, благодарение на българското председателство на Съвета и на усилията на комисар Мария Габриел, повече няма да се прилага. „В проучване на Комисията бе установено, че при 63 % от всички оценени уебсайтове са налице практики на блокиране на географски принцип. Български клиент желае да закупи хладилник и намира най-доброто предложение на германски уебсайт. Често пъти досега неговата кредитна карта не се признаваше, или пък нямаше възможност за доставка на закупената стока. С новите правила, които се приеха, на това се слага край. - За гражданите в България това означава, че те ще могат да купуват онлайн нови електрически уреди, да наемат автомобили или да купуват концертни билети навсякъде в останалите 27 държави от ЕС, както правят в собствената си страна“ обясни Христо Христов.
„Фокус“ се обръща към своите слушатели и читатели да продължават участието си в играта, защото остават само две седмици до финала и голямата награда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Златева от Стара Загора е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

Красимира Златева от Стара Загора е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

6 Юли 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Красимира Златева от Стара Загора е печелившият от 44 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници –шест“. Тя печели книгата „Каймакъ-Чаланъ“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирана от Представителството на Европейската комисия.
Въпросът за тази седмица бе: Как се казва главният преговарящ на ЕК по бъдещото споразумение за "Брекзит"? Бяха предложени три отговора: А: Антонио Таяни; Б: Йерун Дейселблум; В: Мишел Барние.
Верният отговор тази седмица е В – Мишел Барние, каза за Радио „Фокус“ г-н Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България. Той обясни, че Барние е назначен за главен преговарящ по Брекзит от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Мишел Барние е един от най-опитните политици с европейска експертиза в наши дни - бил е два пъти еврокомисар в Комисиите Проди (1999—2004 г.) и Барозу II (2010—2014 г.). Работил е също като външен министър на Франция и е заемал още много различни постове във френските правителства през годините. Благодарение на добрата работа на екипа на Мишел Барние ЕС постигна значителен напредък в преговорите с Обединеното кралство по чл.50 от Договора за условията при които трябва да стане оттеглянето от пълноправно членство. Например, пое се ангажимент за запазване в пълен размер правата на европейците, в т.ч. българите, живеещи във Великобритания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Асенова от Бургас е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

Мария Асенова от Бургас е печелившият за тази седмица в радиоиграта „Европейски тест за отличници – шест“

29 Юни 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
София. Мария Асенова от Бургас е печелившият от 58 участници за тази седмица в играта на представителството на ЕК в България и Радио „Фокус“ „Европейски тест за отличници – шест“. Тя печели книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ и продължава да участва в томболата за голямата награда в края на месец юли: информационна визита в Брюксел, организирана от Представителството на Европейската комисия.
Въпросът за тази седмица бе: как още е известно законодателното предложение, свързано с реформата на общата политика на ЕС по миграцията? Бяха предложени три отговора: А: Директивата "Болкенщайн", Б: Регламента от Дъблин и В: СЕТА
Верният отговор е Б – Дъблинският регламент, каза за Радио „Фокус“ Никола Миладинов, съветник "Преса и медии" в Представителството на ЕК в България. Той обясни, че Европа трябва спешно да се снабди със съобразени с бъдещите предизвикателства средства за отговорно и коректно управление на миграцията. Затова Еврокомисията предложи на правителствата реформа на реформа на Регламента от Дъблин. Този закон определя правилата, според които се установява, коя държава от ЕС има отговорност за приемането на бежанци и обработката на документите на кандидатите за убежище. Миладинов уточни, че Българското председателство на Съвета на ЕС положи огромни усилия за постигане на консенсус между правителствата относно подходящия баланс между отговорност и солидарност, за да може Европа бързо и адекватно да помага на държавите на първа линия по външните граници и бързо да установява кой е бежанец и кой икономически нелегален мигрант, за да предприема съответните действия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: Информационна визита в Европейската комисия в Брюксел е голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“

Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: Информационна визита в Европейската комисия в Брюксел е голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“

8 Юни 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. Голямата награда в радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“ на Представителството на Европейската комисия в България и Радио „Фокус“ е информационна визита в Европейската комисия в Брюксел. Това съобщи за Радио „Фокус“ Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България. Той уточни, че всяка седмица един от участниците, който е познал верния отговор, чрез жребий ще получава поощрителна награда. "Започнахме тази радиоигра с въпроси, защото сме убедени, че благодарение на Българското председателство, на медиите и всички институции, гражданите на България могат още повече да се гордеят, че страната ни е част от европейското семейство и негов достоен член. Благодарение на тази викторина се надяваме да разберем дали българите са усвоили знанията си за начина, по който функционира ЕС и как неговата работа влияе на всекидневието на всеки един от нас“, каза Огнян Златев.
В първата седмица на радиоиграта „Европейски тест за отличници-шест“ се включиха 84 участници. Всички те отговориха правилно на въпроса, който зададохме, а именно: В ЕС има различни институции, които създават общи правила чрез закони, наричани директиви и регламенти. Те важат еднакво в цяла Европа за бизнеса и над 500 милиона европейски граждани. Коя от изброените институции единствено има правото да написва и предлага тези закони? Възможните отговори бяха: А: Европейският парламент, Б: Съветът на Европейския съюз, В: Европейската комисия. Верният отговор е Европейската комисия, обяви Огнян Златев и поясни. "Комисията е институцията с правомощия да предлага законите на ЕС, тъй като тя е наднационална. Нейните служителите са експерти с висок професионализъм и морален интегритет. Те са от всички възможни националности в Европа. По призвание и договор EK защитава общия интерес на Съюза, а не на отделните негови държави членки. И затова законодателната инициатива е поверена само на Комисията, за да може тя безпристрастно да анализира всички възможни последствия от един европейски закон, като се съобрази със 28-те членки честно и справедливо“, коментира Златев.
Участникът, спечелил тази седмицата поощрителната награда, е Иван Димитров от град София. Той печели книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ с автор Красимир Узунов. Честито на печелившия!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.