НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Професионални гимназии и бизнес разработват учебни планове и програми по 40 професионални направления

Професионални гимназии и бизнес разработват учебни планове и програми по 40 професионални направления

22 Юни 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МОН. Новите програми са по предмети от специфичната професионална подготовка в направления като приложна информатика, машиностроене, електротехника, химични продукти, минно дело и др.
Министър Вълчев отбеляза, че за да се отговори на изискванията на пазара на труда, предстоят законодателни промени, които да разширят дуалното обучение. През настоящата учебна година 1742 ученици се обучават в 79 паралелки в 45 професионални гимназии. В държавния план-прием за 2018/2019 г. са утвърдени 110,5 паралелки с вече 2873 ученици.
С дуалната система се затвърждава партньорството между бизнеса и образователните институции. Изготвихме списък с 55 специалности в 12 професионални направления, за които се предвижда остър недостиг на кадри и голямо търсене от страна на бизнеса, посочи министърът. По думите му недостиг ще има за професии като „Техник на електронна техника“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Машинен техник – машини и системи с ЦПУ“, „Електротехник“, „Техник по автоматизация“, „Оператор в минната промишленост“, „Техник по транспортна техника“, както и други като „Техник-технолог в дървообработването“, „Приложен програмист“, „Дизайнер промишлен дизайн“ и др.
Като друг инструмент на политиката на МОН министърът посочи преструктурирането на приема с цел обхващането на повече деца в технически специалности, както и математика и природни науки. За да се отговори на потребностите на бизнеса Министерският съвет одобри списък със защитените специалности и тези с очакван недостиг на пазара на труда. Предвижда се допълнително финансиране за паралелки с обучение по такива специалности, а също и стипендии за учениците в тях.
Министър Вълчев заяви, че в училищното и във висшето образование трябва да се развиват повече дигитални и предприемачески умения, като по този начин младите хора ще бъдат по-подготвени за живота, за пазара на труда и за по-добра лична реализация. Той отбеляза, че новите компетентности ще бъдат вплетени във всички учебни програми.
Министърът подчерта необходимостта децата от най-ранна детска възраст да бъдат обхванати в образователната система и добави, че инвестицията в образованието на тези, чиито майчин език не е български, има висока възвращаемост. Вълчев обясни, че екипите за обхват по межуинституционалния механизъм полагат сериозни усилия да приобщят децата и учениците от уязвимите групи.
Той акцентира на важността от инвестиции в учителите и мотивирането на студентите с по-високи резултати да избират педагогическата професия. „Важно е, че направихме обществения и политически избор за тази инвестиция“, допълни още Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Разширяваме дуалното обучение - догодина 2800 ученици ще бъдат част от него

Министър Красимир Вълчев: Разширяваме дуалното обучение - догодина 2800 ученици ще бъдат част от него

22 Юни 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Разширяваме дуалното обучение - следващата година 2800 ученици ще бъдат част от него. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Пловдивския икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Той припомни, че тази година учениците, част от дуалното обучение, са 1800.
Според министър Вълчев е важно да се повиши репутацията на професионалното образование. „По същия начин както системата на висшето образование дефинирахме списък с приоритетни професионални направления, така и през тази седмица на Министерски съвет направихме списък с професиите и специалностите с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда“, каза Вълчев. Той поясни, че МОН мотивира професионалните гимназии да откриват паралелки. Министърът поясни, че професионалните гимназии ще могат да откриват и маломерни паралелки.
Във връзка с извънкласните дейности, министър Вълчев заяви, че финансирането на извънкласните дейности и тези по интереси ще бъде прехвърлено към държавния бюджет. Той припомни, че досега те са финансирани със средства от ЕС и даде пример с проекта „Твоят час“.
По отношение на висшето образование, министърът поясни, че е нерационално търсенето му. Той поясни, че кандидат-студентите търсят по-лесното образование, заради самата образователна степен, но не и заради конкретни знания. „Тук проекция намира и проблемът с понижените ни резултати по математика и природни науки“, допълни Вълчев.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Образователните системи трябва да създават не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели

Министър Красимир Вълчев: Образователните системи трябва да създават не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели

22 Юни 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Образователните системи трябва да създават не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ -Пловдив. „Трябва да правим разлика между обучения за информационни технологии и обучения чрез информационни технологии“, коментира Вълчев. Министърът уточни, че децата много по-добре запомнят и възприемат, когато видят нещо, представено кретивно. Вълчев допълни, че ще се разширяват възможностите за обучение с интерактивни дъски, проектори. Той уточни, че е осигурен достъп до електронни четивни варианти на учебниците, в pdf формат.
„По-важно е обучението за информационните технологии. Дигиталните умения ще бъдат задължителни за всички. Нещо повече всички ще бъдат дигитални ползватели. В днешно време повечето вече са. Образователните системи трябва да създават не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели. Хора, които да могат да оперират по-сложни машини, да създават машини“, коментира той и обясни, че сме длъжни от сега да направим тази крачка напред. „Факт е, че имаме добра база в учението по компютърните технологии. Винаги ще има недостиг на специалисти“, заяви той. Министърът припомни за програма за обучение в програмирането на гимназисти, които специализират в други направления. По думите му най-големия недостиг на кадри е в техническите професионални направления.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: По първоначални данни 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище

Министър Красимир Вълчев: По първоначални данни 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище

6 Юни 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. По първоначални данни 70% от първокласниците в София са приети в най-близкото училище. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще мисли за промяна на правилата за първокласниците при районирането на големите градове, Вълчев отговори, че водещ е критерият за близост. „Миналата година не беше приложен по отношение на едно училище. В резултат на утвърждаването на този водещ критерий за близост, през тази година, това, което констатираме в Бургас, Пловдив и Варна, където имаме единни информационни системи, над 90% от децата са записани в училище по първо желание. В София нямаме такава информационна система, за да кажем колко от децата са записани по първо желание, но първоначалните ми данни показват, че 70% от децата са приети в най-близкото училище“, коментира той. По думите му принципът на близост е важен от гледна точка на удобството, на физическия достъп и на трафика в София. „Миналата година това, което констатирахме е, че много голям брой адресни регистрации са в последния момент. Принципът на уседналост е вторичен на принципа на близост и той беше въведен, за да се премахнат тези злоупотреби. Факт е, че през настоящата година това наблюдение е налице в много по-малка степен. Въвеждането на принципа на уседналост постигна целта си. Да, то създава известна неравнопоставеност, но в други случаи ще имаме пък другата такава – хора, които са от години в района, прилежащ на училището, няма да могат да запишат децата си заради такива, които в последния момент са си направили адресни регистрации“, допълни той и добави, че очакват решението на Комисията за защита от дискриминацията дали критерият е дискриминационен. „Следващата година ще въведем промени, но те по-скоро ще са фини настройки в системата, отколкото изцяло да променим концепцията. Ще запазим принципа на близост. Във всички случаи има нужда от прецизиране на районите. В три училища в Столична община имаме неприети деца от първа група – тези, които живеят повече от три години в съответния район. Най-голям е броят на децата, които не са приети в 73-то училище“, обясни Вълчев. Според него това е, защото училищната мрежа е неравномерно разпределена и има прилежащи райони, в които децата, които подлежат на обхват, са повече отколкото са местата и обратно. „Най-добрият вариант е да имаме повече деца, които да се обучават в най-близкото училище, без това да отменя правото на избор на родителите. Най-важната цел е да подобряваме условията за качествено обучение във всички училища. Към това са насочени всички промени, които правим“, добави образователният министър.
„Втората година усилията ни ще бъдат много по-фокусирани. Вече знаем за голяма част от децата, че са трайно извън страната и ще можем да направим усилията по-ефективни“, каза още Красимир Вълчев.
Люба АЛЕСКИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ

Министър Красимир Вълчев: През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ

6 Юни 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В навечерието на следващата учебна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални усилия. Ще бъдат създадени екипите, така че да постигнем максимум резултати. Преди година заявихме, че това е може би една от трите ни най-важни задачи – да обхванем всяко едно дете в образователната система. През следващите години и десетилетия недостигът на работна сила ще бъде общ. Тези, които ще стъпват на пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст“, коментира Вълчев. „Това, което ние като образователна система правим, е да не допуснем нито едно дете като крайно амбициозна цел да отпадне преждевременно от образователната система и да рационализираме профилната структура най-вече на професионалното и висшето образование. Правим всичко възможно с инструментите на политиката, които имаме“, допълни той. По думите му механизмът за съвместна работа на институциите показва, че когато има политическата воля и сигнала към институциите лично от министър-председателя и когато има добра координация, резултатите са налице. „Предстои да подобрим информационната обезпеченост по механизма, в по-голяма степен да проследяваме правото на движение на децата. Факт е, че много деца пътуват с техните родители и това е една от причините, поради които не са включени в образователната система. Механизмът показа, че основните причини, поради които децата не присъстват в образователната система са културни, липсата на отношение към образованието още от семейната среда, от най-ранна възраст, която се отразява в незнаенето на български език, натрупването на образователни дефицити“, посочи Вълчев. Той обобщи, че основната причина е липсата на уважение към това, че децата трябва да упражняват правото си на образование, което от своя страна е задължение на родителите.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система

Министър Красимир Вълчев: Над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система

6 Юни 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приехме постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на лицата в задължителна училищна и предучилищна възраст. Миналата година започнахме съвместните усилия. С приетия днес акт правим механизма за съвместна работа на институциите устойчив, постоянен. Първата година от съвместната работа показа много висока добавена стойност от това, че институциите работят заедно“, коментира Вълчев. По думите му над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, а близо 22 000 са били обхванати. „Една малка част от тях отпаднаха вторично. В екипите за съвместна работа на институциите участваха близо 11 000 души най-вече от образователните институции, но също така от Агенцията за социалното подпомагане, от МОН. Ключово беше участието на общините, кметовете на населените места, важна беше помощта и да областните управители, т.нар. детски педагогически стаи, комисиите за борба с противообществените прояви“, допълни той и уточни, че целта е била да бъдат ангажирани всички институции. „Предизвикателствата ни по-натам са да създадем необходимите стимули и да направим този механизъм устойчив. В навечерието на следващата учебна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални усилия, ще бъдат създадени екипите така, че да постигнем максимум резултати“, каза още Красимир Вълчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.