НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП: Административният съд в Смолян опита да запуши устата на свидетели на злоупотреби на вота в село Беден

БСП: Административният съд в Смолян опита да запуши устата на свидетели на злоупотреби на вота в село Беден

18 Юни 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Поредна доза от грозни манипулации и фалшификации на местните избори, от страна на ГЕРБ, лъснаха след село Галиче и в Смолянското село Беден. Това съобщиха от НС на БСП в своя позиция по случая. В декларацията на партията се посочва още:
"Пълномощниците по време на частичния вот - Рабие Кьосева, Севдалина Димитрова, Дияна Чаушева и упълномощения представител на БСП Костадинка Димитрова разказаха пред Административния съд страшни истории
Съдът в Смолян прецени, още в началото, че ако свидетелите ще споделят едни и същи наблюдения за нарушения по време на вота, не било нужно да дават показания. Оказа се, че смолянската Темида се нуждае от разнообразни нарушения, за да даде възможност да бъдат изложени в зала. Според съдията по делото, ако в деня на вота, свидетелите не са подали сигнали за нарушения, също нямало основание да бъдат споделени техните наблюдения за нарушения. С това съдът напълно си противоречи, с определението, което сам е издал, че допуска 12 свидетели.
Защитникът на БСП Аглика Виденова поиска от съда да бъде записано в протокола, че се прави опит да ѝ бъде отказано законовото право да бъдат изложени и събрани всички доказателства в процеса. Съдът ѝ отговори, че ако свидетелите нямат различни показания един от друг– няма нужда да се явяват. „Ако ще претупваме делото, да си ходим“, каза пред съдията Виденова.
В съдебната зала бе направена груба манипулация и невиждан натиск на част от свидетелите, които, под отлична режисура, промениха първоначалните си показания и демонстрираха пълна лоялност пред областното ръководство на ГЕРБ.
Свидетел разказа, че когато е отишла пред изборната секция е видяла разплакана жена. Кметът на Девин ѝ е бил отказал одобрена помощ от 500 лева за изгорелия покрив на къщата ѝ, защото бил разбрал, че не е дала гласа си за ГЕРБ. Освен това, с личния си автомобил е извозвал гласоподаватели до урната.
Секционната комисия е била отворена в 6.40 в изборния ден, а не както е по закон - в 7. Комисията е била в непълен състав и не е искала разрешение от ОИК за ранното отваряне и не е съставила протокол за това. Членовете на СИК са гласували преди 7 часа - без присъствие на медии, застъпници или пълномощници на партии, както и кандидати за кметове. Свидетелите обясниха, че още преди официалното откриване на изборния ден са гласували струпали се граждани пред секцията и не е известно колко са пуснатите бюлетини в урната преди старта на изборния ден.
В протокола от вота е било написано едно особено мнение. По пътя между СИК и ОИК, изненадващо, особените мнения стават две. Това, на практика, опорочава действителността на протоколите на ОИК и на СИК едновременно. По закон, това е основание за касиране на вота, тъй като в делото са приложени два протокола на СИК и не е ясно кой от двата е истинският".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

БСП: Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

15 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Враца. "Бруталните престъпления, манипулации и фалшификации от ГЕРБ на местните избори в Галиче влязоха в административния съд във Враца", съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Пълномощникът на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса Десислава Тушинова обясни на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите ѝ в 27 секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Това по смисъла на Изборния кодекс прави вота недействителен. Тя обясни още, че през аварийния изход на училището, снабден с паник-бутон, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват. Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заяви, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували. От показанията стана ясно, че голяма част от „пришълците“ са били регистрирани на адреси, на които никой не живее- пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки.
Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, беше категоричен, че изборите са проведени в „пълен хаос“. И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват. Николов добави, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон зловещите манипулации от ГЕРБ. „Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят“, каза Николов. Той добави, че в 27 секция е имало много скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, за да проверят- дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов. Той приведе пример пред съдията, че миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7 - 8 човека, с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г. Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел „офертата им“.
Кандидатът за кмет на село Галиче от БСП Веселин Тушинов беше категоричен, че изборите са абсолютно манипулирани.
Още в началото, защитникът на БСП по делото Аглика Виденова приведе допълнителни доказателства, а именно- копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата. Припомняме, че ОИК, още в нощта на вота, съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Оказа се, че приведения протокол от Виденова е „изчезнал“ по пътя между СИК и ОИК. Това, на практика, е разстоянието между с. Галиче и гр. Бяла Слатина, които са само на десетина километра.
Ответникът на ОИК Цветелина Андровска продължаваше да поддържа тезата, че нямало нито едно особено мнение в протоколите, въпреки че пред очите й беше приведено такова доказателство в съда. Тя призова Темида да не бъдат взети под внимание показанията на свидетелите. Въпреки, че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължи упорито да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно- дали отрича да има авариен изход с авариен паник-бутон или че са влизали гласоподаватели през него.
Защитникът на БСП беше дал диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийният изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Припомняме, че те взривиха обществото в социалните мрежи и ескалираха сериозно негодувание сред българите. Независимият административен съд във Враца обаче, реши, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин. Припомняме, че законовата процедура изисква това да е СРС. Врачанската Темида отказа и записите от репортажите на БТВ, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, защото имало свидетели по делото и репортажите не били нужни.
Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това. Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че „Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина.“
Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно, дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване. Държавното обвинение във Врачанската Темида не откри нито едно нарушение по време на вота в с. Галиче.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд ще гледа делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

Враца: Административният съд ще гледа делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

14 Юни 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Враца. Административен съд – Враца определи дата за разглеждане на делото, образувано по жалба на председателя на ПП БСП против решение на ОИК – Бяла Слатина, с което бе обявен за избран на втори тур кмет на Кметство Галиче от произведените частични избори в село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание от 14.00 часа.
С Определението за насрочване на делото, съдът се е произнесъл и по доказателствените искания, като част от тях е отхвърлил. Допуснати до разпит в съдебно заседание са част от посочените в жалбата свидетели.
С отделно Определение съдът се е произнесъл и по особеното искане за спиране предварителното изпълнение на оспореното решение на ОИК – Б. Слатина, допуснато по силата на закона, като същото е отхвърлено като неоснователно.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд насрочи дата за делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

Враца: Административният съд насрочи дата за делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

12 Юни 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Враца. Административен съд – Враца определи дата за разглеждане на делото, образувано по жалба на председателя на ПП БСП против решение на ОИК – Бяла Слатина, с което бе обявен за избран на втори тур кмет на Кметство Галиче от произведените частични избори в село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.
С Определението за насрочване на делото, съдът се е произнесъл и по доказателствените искания, като част от тях е отхвърлил. Допуснати до разпит в съдебно заседание са част от посочените в жалбата свидетели.
С отделно Определение съдът се е произнесъл и по особеното искане за спиране предварителното изпълнение на оспореното решение на ОИК – Б. Слатина, допуснато по силата на закона, като същото е отхвърлено като неоснователно.
Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 14 юни 2018 г. от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: БСП обжалва избора на кандидата на ГЕРБ за кмет на Галиче след проведените частични местни избори

Враца: БСП обжалва избора на кандидата на ГЕРБ за кмет на Галиче след проведените частични местни избори

8 Юни 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Враца. В Административен съд – Враца е образувано адм. д. № 330 по описа на съда за 2018 г. на основание постъпила жалба от ПП „БСП“ против Решение №272 от 28 май 2018 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което е обявен за избран на втория тур от проведените частични избори за Кмет на Кметство - с. Галиче, област Враца, кандидатът издигнат от ПП „ГЕРБ“. Това съобщиха от съда. В жалбата са изложени доводи за множество груби нарушения на изборния процес, довели до опорочаване на изборните резултати и до постановяването на незаконосъобразно решение от страна на ОИК – Бяла Слатина.
Делото е разпределено на съдия докладчик съобразно системата за случайно разпределение на делата и ще бъде разгледано по реда и в сроковете, предвидени в Изборния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарен сблъсък между ГЕРБ и БСП заради изборите в Галиче (ОБЗОР)

Парламентарен сблъсък между ГЕРБ и БСП заради изборите в Галиче (ОБЗОР)

30 Май 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. В парламента ПГ на БСП отново повдигна въпроса за изборите в Галиче. В декларация левицата заяви, че вече близо 30 години процъфтяват порочните практики за купен и корпоративен вот. Зам.-председателят на групата Крум Зарков изтъкна, че изборният процес е делегитимиран, резултатите изкривени, а гражданите отчуждени от политическия живот на страната. Опозицията апелира, че бившият кмет на Галиче- Ценко Чоков, осъден на четири години и половина затвор за отвличане, побой и грабежи, е допринесъл за избора на кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. „Щяхме да питаме правосъдния министър защо Ценко Чоков има телефон в затвора, но основните компетентни хора вече са чистачките“, коментира Крум Зарков. БСП настоя за изслушването на вътрешния министър Валентин Радев по случая. Вчера опозицията внесе 7 сигнала в Прокуратурата за нарушения на изборния процес в Галиче и Беден. Три от тях касаят изборите в Беден, а четири тези в Галиче. Според БСП бившият кмет на селото Ценко Чоков е звънял от затвора на избиратели и е оказвал влияние на вота. В отговор от ГЕРБ заявиха, че левицата е излъгала за това, че са дописвани хора в избирателните списъци в Галиче, както и за това, че ВМРО имат най-много гласове в циганската махала в селото. Според депутата Тома Биков шокът на БСП в ситуацията показва, че за 10 години не са се научили да губят избори с достойнство. Той уточни, че за 28 частични местни избора ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати, а БСП- само 13. „Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна“, се обърна Тома Биков към БСП. След обвинението на ГЕРБ, че твърденията на БСП за вота в Галиче са лъжливи, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви: „Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът и действащ председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов“. Тя изтъкна, че когато от ГЕРБ казват, че БСП лъже трябва да се позовават на фактите и на решенията на съда.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи

Елена Йончева, БСП: Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи

30 Май 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи. Позорно е един премиер да се опитва да избяга от отговорност. Това написа говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева във "Фейсбук", съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.
"По повод на изречените от трибуната на парламента думи от заместник-председателя на НС Емил Христов, който оспори, че Бойко Борисов е осъден за клевета, напомням:
Българският съд осъди Бойко Борсов и ГЕРБ за разпространение на клевета. Считам, че е позорно един премиер да се опитва да избяга от своята отговорността, при наличието на толкова публично признати, известни и документирани факти. Той трябва да си подаде оставка или поне да се извини. Защото от позицията, която заема – лидер на партия, не просто е наклеветил един журналист и кандидат- депутат. Той превърна тази многократно изречена лъжа пред националните медии в свой инструмент в предизборната кампания", пише Йончева.
Тя посочва какво се пише в съдебното решение от 17 май 2018 г.: “Съдът реши: осъжда Бойко Методиев Борсов и партия ГЕРБ да платят солидарно на Елена Николова Йончева сумата от 5000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди от накърнена чест и достойнство, причинени от противоправно поведение на Бойко Борисов, изразяващо се в отправяне на неверни твърдения”.
"Ще напомня, че според чл. 147 от НК – “ една от характеристиките на клевета е, че е невярно твърдение, което позори и е разгласено публично”.
Бойко Борисов наговори клевети, повтори ги многократно по всички национални медии - в продължение на цяла една предизборна кампания, през март 2017. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни думи. Когато казах, че ще го дам под съд, той отговори в национален ефир, че ще участва в един такъв процес “с удоволствие”.
Ще напомня само една от клеветите на Борисов. Например, на 12 март 2017 той казва пред журналисти, след мое участие в телевизионно студио като кандидат за народен представител: “ Та туй ново лице, което си позволи да каже, че ГЕРБ краде…ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони….казах просто да си мери приказките. Но тя прекрасно знае за какво става въпрос….тогава беше първа дама и казах просто да си мери приказките”.
Ето още един цитат от ББ, думи, казани пред медиите: “Ако иска да ме съди, ще призова специализираната прокуратура да извади всичко, което сме платили насила. С постановление сме платили близо 2 милиона.”
Първо - чрез своя адвокат, Борисов казва, че тези думи не са се отнасяли за мен. Ето какво твърди адвокатът му – описано в решението на съда. “По нищо от изявлението му (на Бойко Борисов) не става ясно, че действително се говори за ищцата, поради това не може да бъде направено заключение, че говори за ищцата.”
Второ - адвокатът му вероятно счита, че е нормално подобни клевети да се изричат по време на предизборна кампания. В решението на съда четем какви са аргументите му : “в случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от предизборна политическа кампания, като по този начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация прави опит да злепостави ищцата “.
Трето - Бойко Борисов, чрез своя адвокат, даже оспорва автентичноста на записите. Ние предоставихме и видеозаписи с думите на Борисов – излъчени от националнте медии, показани в социалните мрежи, както и пълен видеозапис, качен на неговата фейсбук странца. Борисов, чрез своя адвокат, твърди, че тези записи може да са манипулирани, а по отношение на своята фейсбук медия – че той нямал достъп до нея.
Съдът назначи експертиза и доказа, че въпросните записи по националнте телевизии и други медии не са манипулирани. Ето какво се казва в решението само за един от записите, излъчен от национална медия: ”Съдът намира за установено по несъмнен начин съдържаниеито на предаването. Затова е неоснователно възражението на ответната страна за това, че записът е бил манипулиран и обработен”.
И още нещо, което е важно. Съдът е дал на Бойко Борисов възможността, чрез неговия адвокат, да предостави доказателства – от разузнаването и от финансовото министерство, които да потвърждават неговите думи. Такива Бойко Борисов не е предоставил", пише още Елена Йончева в социалната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: Постъпила е жалба от БСП, в която се твърди, че изборният ден в Беден е започнал по-рано

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: Постъпила е жалба от БСП, в която се твърди, че изборният ден в Беден е започнал по-рано

30 Май 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Втора жалба е постъпила в Общинската избирателна комисия – Девин след приключването на местните избори в село Беден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова – председател на ОИК – Девин. По думите ѝ първата жалба е от страна на председателя на общинската организация на ГЕРБ Руси Чаушев, който се жалва за неправомерни действия от страна на БСП във вечерта след направата на протокола. „От БСП също постъпи жалба, в която не се цитират имена и уклончиво се твърди, че имат сведения, че членовете на Секционната избирателна комисия в Беден са започнали работа с няколко минути по-рано на сутринта в изборния ден и тогава е гласувала ловна дружинка. От БСП твърдят че някой им е казал, че е било така“, поясни Димитрова. Тя отбеляза, че ОИК са направили справка и всички членове на СИК са дали обяснения, от които става ясно, че са били там 20 минути преди откриването на изборния ден. „При отварянето на секцията са били 6 човека, като единият е закъснял с 10 минути, спрямо останалите. Отворили са сутринта секцията 15 минути преди започването на изборния ден и единствено членовете на СИК са гласували преди да започнат работа с външни хора. Няма никакви нарушения, които са наказуеми или могат да подложат на някакви съмнения самия изборен ден и началото му“, категорична е Димитрова.
Тя подчерта, че и по двете жалби са взели решения. Дадени са отговори на жалбоподателите от страна на ОИК. „Погледнали сме много сериозно и на двете жалби, но смятаме, че едната – за неправомерните действия от страна на представители на БСП не е от нашите компетенции и сме сезирали прокуратурата да си направят проверка. За другата жалба ние лично сме направили проверка, защото се отнася до членове на СИК и сме взели съответно становище“, поясни Димитрова. По думите й, втората жалба, тази подадена от БСП е неоснователна, тъй като по нея има писмени отговори на 6 от 7-те членове на СИК, а седмият е дал устни обяснения, направени пред членове на комисията. Тя уточни, че според тях няма никакво основание за атакуване на началото на изборния.
Фокус припомня: На втория тур на кметските избори в Беден за кмет бе избран Стоян Настанлиев от ГЕРБ, който е получи 121 гласа. За опонентът му от БСП Николай Димов гласуваха 112 души. 10 са недействителните бюлетини, пуснати по време на гласуването. Изборния ден приключи при 70 % избирателна активност, като от 351 гласоподаватели, 245 са упражнили правото си на глас. До изборите в Беден се стигна след като доскорошният кмет напусна, за да започне работа в чужбина.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов

Корнелия Нинова, БСП: Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Борисов

30 Май 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Методиев Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна след декларацията на ГЕРБ, изчетена от Тома Биков, че БСП са излъгали, че са дописвани хора в изборните списъци в Галиче, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбира се, всеки е свободен човек да каже оттук каквото е преценил за добре. Предупреждаваме ви, че отсега нататък не три пъти, един път ако кажете, че „БСП за България“ лъже, ще ви напомня ред факти. Г-н председател, единственият официално признат от българския съд лъжец, министър-председател, действащ председател на Съвета на ЕС се казва Бойко Методиев Борисов. Когато казвате, че „БСП за България“ лъже, моля да се придържате към фактите и решенията на българския съд“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Зам.-председателят на НС Емил Христов заяви, че няма такова решение на българския съд с такова определение и коментира, че лидерът на БСП е нарушила правилника.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: От БСП излъгаха, че са дописвани хора в избирателните списъци в Галиче

Тома Биков, ГЕРБ: От БСП излъгаха, че са дописвани хора в избирателните списъци в Галиче

30 Май 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Шокът на БСП е странен. Той показва, че въпреки че губят избори от 10 години, не са се научили да губят с достойнство. Това каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ депутатът Тома Биков в отговор на декларацията на ПГ на БСП за изборите в Галиче и Беден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Опитът да се внуши, че изборите са компрометирани, защото БСП не може да ги спечели, е проблематичен за цялата политическа система“, заяви той. „28 частични местни избора, в 4 общини и 22 кметства, в които ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати за кметове, БСП- 13, ДПС- 17. Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна“, се обърна Тома Биков към БСП. „ГЕРБ има съпоставим резултат с резултата от парламентарните избори. 13 кмета от 28 регистрирани. Неоснователно се говори за страх. Щяха да бъдат 28 спечелили от 28, ако бяхте прави“, коментира депутатът. „Излъгахте, че са дописвани хора в Галиче. Дописани са 2-3 души. Излъгахте, че ВМРО са първи в циганската махала, те имат по-малко гласове от вас там“, посочи Тома Биков. „Единствената партия, която се явява конкурент на ДПС в смесените райони, е ГЕРБ. Питам БСП кой подкрепят при положение, че нямат кандидати в тези райони“, заяви депутатът и изтъкна, че ГЕРБ увеличава подкрепата си в смесените райони.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе 7 сигнала в прокуратурата за нарушения на изборния процес при частичния вот в Галиче и Беден (ОБЗОР)

БСП внесе 7 сигнала в прокуратурата за нарушения на изборния процес при частичния вот в Галиче и Беден (ОБЗОР)

29 Май 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе 7 сигнала в прокуратурата за нарушения на изборния процес на частичния вот в Галиче и Беден. Три от тях касаят изборите в Беден, а четири тези в Галиче. Сигналите бяха внесени от заместник-председателя на партията Кирил Добрев, секретаря на БСП Вяра Емилова и заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков. Пред журналисти Кирил Добрев коментира, че част от сигналите за Галиче са свързани с опасенията на БСП за това, че бившият кмет на селото Ценко Чоков е звънял от затвора на избиратели и е оказвал влияние на вота. „Вторият сигнал е срещу шофьор на автомобил с конкретен номер, плевенска регистрация, който се е опитал да блъсне наш застъпник. Същият този автомобил е свалил хора, които са влезли през задната врата. Тук съм длъжен да кажа, че за охраната в училищата в изборния ден, отговаря полицията. Да не се окаже така, че всъщност задният вход е отворен от полицаи. За тази цел искаме видеозаписи от камерата, да видим кой е отворил вратата в училището и колко души са гласували. Последният сигнал е за надписани хора в избирателните списъци“, каза Добрев. По отношение на Беден Кирил Добрев посочи, че БСП внася сигнал за съмнения за корпоративен вот и за това, че изборна секция е отворила 30 минути преди старта на изборния ден.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: В Галиче автомобил е извозвал хора, вкарани през задния вход в секциите - искаме да се види кой е отворил вратата и колко души са гласували

Кирил Добрев, БСП: В Галиче автомобил е извозвал хора, вкарани през задния вход в секциите - искаме да се види кой е отворил вратата и колко души са гласували

29 Май 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. В Галиче автомобил е извозвал хора, вкарани през задния вход в секциите - искаме да се види кой е отворил вратата и колко души са гласували. Това каза пред журналисти заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Добрев поясни, че партията внася общо 7 сигнала за изборни нарушения в прокуратурата – четири за вота в Галиче и три за този в Беден. По отношение на Галиче, зам.-председателят на БСП попита дали досегашният кмет на ГЕРБ Ценко Чоков, който е в затвора за изнудване, отвличане и побой, е участвал в изборния процес. „Звънял ли е на хора преди изборите и по време на изборния ден. Вторият сигнал е срещу шофьор на автомобил с конкретен номер, плевенска регистрация, който се е опитал да блъсне наш застъпник. Същият този автомобил е свалил хора, които са влезли през задната врата. Тук съм длъжен да кажа, че за охраната в училищата в изборния ден, отговаря полицията. Да не се окаже така, че всъщност задният вход е отворен от полицаи. За тази цел искаме камерата, да видим в училището кой е отворил вратата и колко души са гласували. Последният сигнал е за надписани хора в избирателните списъци“, каза Добрев и поясни, че БСП може да приложи и конкретни адреси: ул. „Бенковска“ № 16, ул. „Иван Вазов“ № 18, училище „Пенчо Славейков“ и ул. „Бенковска“.
„Г-н Цветанов каза вчера: „Край с модела Галиче“, аз съм му подготвил едно кратко албумче за модела Галиче и как той приключва“, каза заместник-председателят на БСП. Във връзка със сигналите за нарушения в изборите в Беден, Кирил Добрев поясни, че един от тях е срещу работодател, който упражнява натиск върху служителите си да гласуват за партия ГЕРБ. „Второ пак за село Беден, затова че изборна секция е отворила 30 минути преди старта на изборния ден, за да гласуват в тази секция хора“, каза Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе в прокуратурата 7 сигнала за нарушения в изборите в Галиче и Беден

БСП внесе в прокуратурата 7 сигнала за нарушения в изборите в Галиче и Беден

29 Май 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе в прокуратурата 7 сигнала за нарушения на частичните местни избори в селата Галиче и Беден, предаде репортер на Агенция "Фокус". Три от тях касаят село Беден, а останалите са свързани с нарушения в Галиче. Сигналите внесоха зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, секретарят на партията Вяра Емилова и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внася жалби в Прокуратурата за частичните местни избори

БСП внася жалби в Прокуратурата за частичните местни избори

29 Май 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Представители на ръководството на БСП ще внесат днес в 14.00 часа жалби в Прокуратурата срещу злоупотреби на проведените частични местни избори. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Политическата отговорност за нарушенията на изборите носи ГЕРБ

Весела Лечева, БСП: Политическата отговорност за нарушенията на изборите носи ГЕРБ

29 Май 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. „Проведените частични местни избори в някои населени места бяха една грозна картина, на фона на европредседателството, заради грубото нарушение на всички норми и правила, извоювани от българските граждани- като свободното право на глас. Трудно от София можем да си представим живота в малките населени места. Там хората живеят в постоянен страх.” Това заяви пред БТВ зам.- председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя добави, че тези места са зависими от централната власт. „Това, което се случи през последните седмици, прескочи всякакви раници. Затова казахме, че ще искаме касиране на тези избори и сезиране на всички европейски институции, отговарящи за правата на хората и върховенството на закона”, добави Лечева. Народният представител, беше категорична, че политическата отговорност носи ГЕРБ и е сигурна, че Цветан Цветанов познава кандидатите си за кметове. По повод заявлението на премиера, че не познавал кандидатите, тя отсече- това е измиване на ръце. "Аз бях на вота в община Макреш. Твърдя, че всички партньори, които заявиха, че ще подкрепят нашия кандидат, бяха заплашвани. Ние, с всички сили, успяхме да противодействаме на заплахите. Това не може и не бива да се случва”, каза Весела Лечева. „В Макреш имаше 4 кандидата за кмет. Четвъртият имаше 120 гласа и открито заяви, че ще ни подкрепи. Още от следващия ден, имаше обаждания и заплахи по телефона. Ние изразихме нашата подкрепа към него. Представям си какво ще бъде след една година, на изборите за местна власт”, добави тя. Весела Лечева каза, че БСП е осигурявала физическа охрана на тези, които са гласували за левицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ печелят кметските избори в Галиче, БСП иска касиране (ОБЗОР)

ГЕРБ печелят кметските избори в Галиче, БСП иска касиране (ОБЗОР)

28 Май 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. С 497 гласа жителите на село Галиче, община Бяла Слатина, избраха за кмет кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. Това показват оконачателните резултати от втория тур на местния вот. В селото избирателната активност беше почти 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 избиратели. Срещу кандидата на ГЕРБ на балотажа се изправи Веселин Тушинов, издигнат от БСП. През изборния ден в ОИК-Бяла Слатина са постъпили 4 писмени и 1 устна жалби като 4 от тях са отхвърлени, а по една ще бъде съставен акт на подвижната секционна избирателна комисия.
На първия тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първия тур на кметските избори гласуваха 61% от избирателите. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.
Ден след изборите от БСП обявиха, че ще искат касиране на изборите заради нарушения на изборния процес. Според зам.-председателят на БСП Кирил Добрев проведеният частичен местен вот не е бил избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава. Той заяви, че досегашният кмет на населеното място Ценко Чоков е управлявал изборния процес чрез обаждания по телефона и в тази връзка БСП са изпратили запитване до Прокуратурата и МВР дали и как Чоков, който е в затвора, разполага с мобилен телефон.
Добрев обяви, че освен в Галиче, ще искат касиране на изборите и в девинското село Беден, където от левицата обявиха, че хората са били извозвани, за да гласуват. Добрев каза още, че в двете села е характерна една коалиция между ДПС и ГЕРБ и призова, ако двете партии имат еднакви политически ценности, да го обявят официално.
От ГЕРБ отговориха на БСП с пресконференция. Народният представител Тома Бикова заяви, че за ГЕРБ резултатите на частичния вот не са изненада, защото ГЕРБ полага усилия за спечелване на изборите както в големите, така и в малките населени места. По думите му БСП са свободни да искат касиране на изборите, но са превърнали Галиче в битката за Сталинград. Той заяви, че не приема Кирил Добрев като стожер на морала, но също призовава полицията и властите да проверят твърденията на левицата за телефонни обаждания от Ценко Чоков. Биков отговори и на намека на БСП, че ГЕРБ и ДПС са в коалиция на местно ниво, като заяви, че партията му е била единствената алтернатива на ДПС и добави, че ако БСП са противници на ДПС, е трябвало да издигнат свой кандидат. Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов заяви, че категорично в Галиче няма дописване на хора в избирателните списъци и добави, че БСП няма кмет в нито едно от 14-те населени места в Община Бяла Слатина.
Темата коментира и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов, който ръководи предизборния щаб на партията. Той обяви, че моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори. Той призова всички партии след изборите да обединят усилията си, за да решат проблемите на хората и да не създават допълнително противопоставяне. „БСП за всички избори искат касиране, да ги касират и тези”, така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира случая и уточни, че не е виждал кандидата на ГЕРБ за кмет в Галиче.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Избирателят е вече като сезонен работник – регистрира се за избори в различни населени места

Кирил Добрев, БСП: Избирателят е вече като сезонен работник – регистрира се за избори в различни населени места

28 Май 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Избирателят е вече сезонен работник – регистрира се в различни населени места за избори. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в студиото на БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него, за да стане някой кмет на населено място, трябва да има познат в общинска администрация, за да регистрира необходимия брой избиратели. „Трябва да има и пари, за да им плати и да им организира транспорт. В Галиче единият кандидат тръгва с плюс 200 гласа - толкова са регистрирани и не живеят в тази община“, обясни той. Добрев подчерта, че са регистрирани на несъществуващи адреси или на места, където няма ток и вода, като трафопост или старо училище. „Галиче е снимка на нашата държава – как върви изборният процес в една европейска държава. Начинът, по който бяха проведени изборите, го очаква всяко населено място в страната следващата година“, каза още зам.-председателят на левицата. Той е на мнение, че моделът не се е променил от 90-те години насам – заплахи и корпоративен вот.
„Преди да говорим за промени в изборния закон, трябва да си поговори за отговорността на институциите. След всички жалби, които ще пуснем, ако се докаже, че има хора, които са дошли на изборен туризъм - това е престъпление срещу политическите права на гражданите, ще има ли областен управител, който ще носи отговорност за това?“, попита Добрев. Той подчерта, че в България за честността на изборите отговарят управляващите, които не трябва да загубят изборите. „Това е абсолютен нонсенс“, категоричен е той. По неговите думи има разследване, снимки и видеоклипове от изборния ден и нарушенията, а местните са се самоорганизирали в граждански патрули, за да не допускат да гласуват хора, които не са от тяхното село. „Тогава лидерът на ГЕРБ отваря задната врата, за да влязат над 40 човека и да гласуват. Полицията просто седи и наблюдава безучастно. Най-тежко ми е, че ние живеем в държавата на уредените мачове – кой ще започне работа в държавна институция, кой ще спечели обществена поръчка, кой блок ще се санира, в зависимост от изборните резултати“, посочи той.
Добрев подчерта и че общински председател на ГЕРБ е седял до 12 часа в Общинската избирателна комисия, крещял е и е тропал по масата, за да накара членовете да разпишат протокола. „Тримата членове на БСП не са пожелали да го подпишат, заради всички тези нарушения“, обясни той.
„Ценко Чоков е звънял от затвора на хора от Галиче, като ги е инструктирал за изборния процес, защото две години му е присъдата и след това отново се връща. И още преди да дойдат следващите избори, там ще има Ценко Чоков отново“, каза още зам.-председателят на БСП. Според него службите имат достатъчно информация и възможности да проследят телефоните и да разберат. „Не искам да се обръщам въобще към министър Радев, защото на него затворниците му бягат, камо ли да го питам дали имат достъп до телефон“, коментира Добрев.
Кирил Добрев обясни, че кандидатът на БСП за с. Беден е работил в цех, който е като учебникарски пример за корпоративен вот. „Работодателят казал на работниците си, че ако ГЕРБ не спечели, поръчките ще спрат и всички остават без работа. Тези хора се обезверяват. Тези, които отговарят за честността на изборите, са част от системата, която трябва да бъде сменена“, заяви той.
Добрев посочи и че в община Макреш БСП печели със 700 на 200 гласа и благодари на областния председател Димитър Велков и на бившия председател на БСП Михаил Миков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Дори не съм виждал нашия кандидат за кмет в Галиче

Премиерът Бойко Борисов: Дори не съм виждал нашия кандидат за кмет в Галиче

28 Май 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дори не съм виждал нашия кандидат за кмет в Галиче. Не съм се срещам с партийната организация там. Това каза пред журналисти в Пловдив министър–председателят Бойко Борисов, помолен да коментира изборния резултат в селото, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „БСП за всички избори искат касиране, да ги касират и тези”, добави премиерът.
На стълбите пред болницата го пресрещна жена, която му каза: „Г-н Борисов, искаме да държите за младите, за лекарите, уважавайте и учителите! Вие сте най-свестният политик в света. Да сте живи и здрави!” Борисов я помоли да спре с думите: „Моля ви се, после ще кажат, че нарочно съм ви повикал тук, за да ме хвалите!”
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: БСП са свободни да искат касиране на изборите, но са превърнали Галиче в битката за Сталинград

Тома Биков, ГЕРБ: БСП са свободни да искат касиране на изборите, но са превърнали Галиче в битката за Сталинград

28 Май 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. БСП са свободни да искат касиране на изборите, но са первърнали Галиче в битката за Сталинград. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако ние бяхме загубили изборите в Галиче, какъвто шанс имаше, щяхме да ги поздравим. Това не е толкова страшно. Ние ги поздравихме, когато спечелиха президентските избори, което беше доста по-сериозна победа. Това, че не успяха след това да се организират и да превърнат тази победа в някаква политическа тенденция, вече е проблем на тяхното лидерство“, допълни Биков.
Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов отбеляза, че БСП е спечелило изборите за кмет на община Макреш. „На другите места или не участваха, или загубиха изборите. По-притеснително е, че в цялата ситуация в село Галиче, в момента хората се чувстват много по-спокойни и уверени. Това може да позволи на всички институции да направят така, че да може да има развитие на проекти“, каза Паунов. По думите му в момента БСП се опитват с техните провокации и с тяхното парламентарно поведение да принесат това напрежение и в село Галиче. „Видите ли, да търсят някакви други несъществуващи аргументи в правенето на своята агресивна и популистка политика, както на национално, така и на местно ниво. Според мен това е основният мотив в момента ние да отговаряме на поредните внушения и манипулативни нападки от страна на БСП“, допълни Паунов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Въпросът е с кого играе БСП в частичните избори след като не са счели да нужно да издигат свой кандидат по места

Тома Биков, ГЕРБ: Въпросът е с кого играе БСП в частичните избори след като не са счели да нужно да издигат свой кандидат по места

28 Май 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът е с кого играе БСП в частичните избори след като не са счели да нужно да издигат свой кандидат по места. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Биков попита дали БСП играе с ГЕРБ или с ДПС. „В населените места, ГЕРБ беше единствената алтернатива на ДПС, а не БСП“, каза Биков. Според него, ако БСП са противници на ДПС е трябвало да издигнат свой кандидат. „Тези хора също са граждани на България“, допълни Биков. „Използвам случая да благодаря на всички, които са участвали в кампанията на ГЕРБ по места за добрите резултати“, допълни депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветомир Паунов, ГЕРБ: В изборните списъци в Галиче категорично няма дописване на хора

Цветомир Паунов, ГЕРБ: В изборните списъци в Галиче категорично няма дописване на хора

28 Май 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. В изборните списъци в Галиче категорично няма дописване на хора. Това каза по време на брифинг Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Паунов подчерта, че само двама-трима души са дописани, тъй като са били длъжностни лица. Административният секретар на ГЕРБ посочи, че не разбира интерпретацията на БСП защо на втори тур кандидатът на ГЕРБ е спечелил. По думите му гласовете идват от коалиционния им партньор на национално ниво. Паунов припомни, че изборите се провеждат съгласно ИК и всички членове на ОИК и СИК са разпределени с право на представителство на всички политически партии. „Във всяка една изборна секция политическите партии имат застъпници“, допълни Паунов. Той обърна внимание, че изборите в кметство Галиче предизвикаха много голям интерес. „Общественият фокус, който беше насочен към кметство Галиче беше допълнителна предпоставка да може обективно да се следи избора в кметството“, заяви Паунов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветомир Паунов, ГЕРБ: На територията на Община Бяла Слатина има 14 населени места и БСП нямат нито един избран кмет

Цветомир Паунов, ГЕРБ: На територията на Община Бяла Слатина има 14 населени места и БСП нямат нито един избран кмет

28 Май 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Община Бяла Слатина има 14 населени места и БСП нямат нито един избран кмет. Това каза по време на брифинг Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Паунов уточни, че брифингът на ГЕРБ е в отговор на обвиненията, отправени от пресконференцията на БСП за проведения втори тур на частичните избори в Галиче и Беден. „Заедно с колегите разбираме голямото желание на г-жа Нинова и на г-н Добрев най-накрая да спечелят избори в техния изборен район, но мога само да ви кажа като справка, че на територията на община Бяла Слатина има 14 населени места, в които кметовете на кметства се избират пряко от българските граждани и БСП нямат нито един избран кмет в тези населени места. Тъй като частични избори се провеждаха не само в Галиче, избори имаше в общо 10 населени места, в които БСП регистрира кандидати само в 5 населени места. Тъй като се говори за евентуална хипотетична коалиция между ГЕРБ и ДПС мога само да спомена, че в така наречените смесени региони, единствената конкуренция беше между кандидати издигнати от ГЕРБ и ДПС“, каза Паунов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: През последните 10 години БСП основно губи избори, но за съжаление така и не се научиха да го правят

Тома Биков, ГЕРБ: През последните 10 години БСП основно губи избори, но за съжаление така и не се научиха да го правят

28 Май 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП през последните 10 години основно губи избори, но за съжаление на политическата среда така и не се научиха да го правят. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато загубиш, би трябвало да анализираш причините“, каза Биков. По думите му обаче БСП поставят под въпрос изборния процес по принцип заради Галиче и обобщават, че изборният процес в България е опорочен по принцип. Според него това означава, че те искат да дойдат на власт не през избори. „Това е опасен път за България. БСП е втората политическа сила в страната и има своето влияние. Би трябвало да се държи малко по-отговорно“, заяви Биков. „Специално за Галиче там бяха всички медии. Няма нужда Кирил Добрев да обобщава какво се е случило“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: За нас резултатите на частичния вот не са изненада, защото ГЕРБ полага усилия за спечелване на изборите както в големите, така и в малките населени места

Тома Биков, ГЕРБ: За нас резултатите на частичния вот не са изненада, защото ГЕРБ полага усилия за спечелване на изборите както в големите, така и в малките населени места

28 Май 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. За нас резултатите на частичния вот не са изненада, защото ГЕРБ полага усилия за спечелване на изборите както в големите, така и в малките населени места. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че ГЕРБ има в 10 от 10 възможни избора 9 кандидати, а БСП – 5, е показателно кой работи в тези райони. Освен това изборните резултати, въпреки че те не са представителна извадка, са в синхрон със социологическите проучвания на всички социологически агенции“, каза Биков. По думите му тази тенденция е факт от години. По думите му тандемът Корнелия Нинова и Кирил Добрев са загубили избори след като преди това с независим кандидат са спечелили президентските. „Не разбирам на какво се дължи техният шок и тяхното подскачане в момента“, заяви Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Призоваваме полицията и властите да проверят твърденията на БСП за телефонни обаждания от Ценко Чоков

Тома Биков, ГЕРБ: Призоваваме полицията и властите да проверят твърденията на БСП за телефонни обаждания от Ценко Чоков

28 Май 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме полицията и властите да проверят твърденията на БСП за телефонни обаждания от страна на Ценко Чоков. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в ПГ на БСП има обвинен човек за купуване на гласове, а в секретното деловодство на Народното събрание именно техният депутат говори със затворници.
„Не приемаме, че БСП и Добрев биха могли да бъдат стожера на морала“, каза депутатът. Той посочи, че Кирил Добрев е емблематична личност от 90–те години. „Той още не е дал обяснение какво е правил неколкократно при Цветан Василев. За банки ли са си говорили или за морал? Доколкото разбирам, последно време единственото, за което той говори е морал", каза още Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: От ПП ГЕРБ е подадена жалба срещу поведението на представители на БСП по време на броенето на бюлетините след изборите в Беден

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: От ПП ГЕРБ е подадена жалба срещу поведението на представители на БСП по време на броенето на бюлетините след изборите в Беден

28 Май 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Смолян. Има подадена жалба срещу поведението на представители на БСП във вечерта след приключването на изборния ден в село Беден и по време на броенето на бюлетините, като тя е подадена от ГЕРБ. Това заяви за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на Общинската избирателна комисия – Девин Татяна Димитрова. По думите ѝ след края на изборния ден, в действителност са се намесили хора, които са нямали право да го правят, като са се опитвали дори да окажат натиск на комисията. Членовете на Секционната избирателна комисия са обяснили, представяйки протоколите, че е имало натиск от страна на БСП и ситуацията е описана като неразделна част от протокола, поясни Димитрова. Тя отбеляза, че е имало и представители на полицията, които са били там, както и други свидетели. „Предстои жалбата получена днес в ОИК – Девин да се пусне по канален ред към Административен съд и прокуратурата да се занимава със случая. Това, което се е случило на е от нашите компетенции и ние може само да сезираме компетентните органи“, подчерта Димитрова.
По повод изявленията на представители на БСП от по-рано днес, че ще искат касиране на изборите в Беден и Галиче, Димитрова заяви, че вече са предали протокола от изборите в Беден в ЦИК, като в него няма нищо съмнително. „Няма нещо, за което да има причина да се съмняват. Никой от членовете на комисията, които са участвали нямат съмнения в резултата от броенето. За да има касиране на изборите, първо се минава през Административен съд. Ако се стигне дотам, те ще установят истината и не виждам за какво касиране на изборите може да става дума. Едно е да се говори, съвсем друго е да се докаже, че има нещо, което е нередно“, каза още Димитрова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Велико Търново: Моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Велико Търново: Моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори

28 Май 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Моделът на Ценко Чоков в Галиче няма да се повтори повече. Гаранция е целият този фокус от страна на медии, граждани и политици. Ние редовно провеждаме срещи с хората и получаваме от тях обратна връзка за събитията в техния регион. Вслушвайки се в техния глас, ние можем да определим най-подходящия кандидат и така да защитим интереса им. Това коментира пред журналисти във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
„Проведоха се частични местни избори в 9 населени места, като в 4 от тях ГЕРБ е победител. В смесените региони за победа се бориха единствено ГЕРБ и ДПС. БСП и ДОСТ напълно отсъстваха. Нека всеки сам си направи равносметката“, категоричен бе Цветанов. Той призова всички партии след изборите да обединят усилията си, за да решат проблемите на хората и да не създават допълнително противопоставяне.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: За Галиче и Беден е характерна една коалиция между ДПС и ГЕРБ, ако двете партии имат еднакви политически ценности, добре е да го обявят официално

Кирил Добрев, БСП: За Галиче и Беден е характерна една коалиция между ДПС и ГЕРБ, ако двете партии имат еднакви политически ценности, добре е да го обявят официално

28 Май 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. За Галиче и Беден е характерна една коалиция между ДПС и ГЕРБ, ако двете партии имат еднакви политически ценности, добре е да го обявят официално. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Добрев обърна внимание, че тази коалиция се появява и на национално ниво. Добрев подчерта, че БСП не признава резултатите от вчерашните избори. По думите му при целия натиск в Беден и Галиче БСП губи с по 8-9 или 12 гласа. „Не коментираме Макреш, защото там просто сме си свършили работата. БСП беше водеща политическа сила в четирите балотажа от изминалите избори. Там, където демокрацията е възцарила, ние нямаме какво да говорим. Това, за което се борим, е свободата на хората да могат да изразяват своето право на глас. Не е заради БСП, не е и заради личните амбиции на този или онзи. Всичко е заради тези млади хора, които, когато участват в политически процес, трябва да знаят, че не играят в уговорени мачове. Ние сме против уговорените мачове и завръщането на мутренската държава“, допълни заместник-председателят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Тушинов, БСП: Село Галиче си прилича със Сомалия по това, че кметът се посочва, а не се избира

Веселин Тушинов, БСП: Село Галиче си прилича със Сомалия по това, че кметът се посочва, а не се избира

28 Май 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Село Галиче си прилича със Сомалия по това, че кметът се посочва, а не се избира. Това каза Веселин Тушинов, издигнати от БСП за кандидат за кмет на Галиче, по време на пресконференция предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, по което си прилича село Галиче с държави като Сомалия е, че там кметът се посочва, хората не го избират“, каза Тушинов. По думите му хората в Галиче са ощетени от това нещо, отнето им е правото на демократичен избор и правото на хора от село Галиче да си избират сами кмета. Той обясни, че за жалост някои политически фигури регистрират своите работници и служители и ги карат да гласуват в селото“, каза той и уточни, че става въпрос за пусти къщи със закрити партиди за ток и вода.
Кандидатът за кмет на Беден, издигнат от БСП Николай Димов изрази мнение, че в населеното място през вчерашния ден не е имало избори. „Беше нещо много различно от избори. Хората бяха извозвани, манипулирани“, каза той. Димов обърна внимание, че в селото има един цех, чийто собственик е единственият работодател. „Той оказа натиск върху гласоподавателите с тезата, че ако не гласуват за ГЕРБ, няма да съществува този цех и хората няма да работят там“, допълни кандидатът за кмет на Беден Николай Димов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП иска касиране на изборите в Галиче и Беден и ще сезира европейски институции за нарушения в изборния процес

БСП иска касиране на изборите в Галиче и Беден и ще сезира европейски институции за нарушения в изборния процес

28 Май 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП не признава вота в Галиче и Беден, ще иска касиране на изборите и ще сезира европейски институции. Това каза народният представител и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не признаваме резултатите в Галиче и в Беден. Това ще бъде юридическо преведено в искове за касиране на тези избори. Атакуваме ги пред българските съдилища и вярваме, че резултатите на тези срамни избори, ще бъдат отменени“, каза Зарков.
По думите му хората, които са извършили нарушение няма да останат просто така. „Ще пуснем сигнали и ще искаме проверки от прокуратурата срещу следните лица: срещу Ценко Чоков за упражняване на натиск от затвора, срещу Стефан Терзийски – общински председател на ГЕРБ и собственик на местна кабелна телевизия, който е регистрирал служителите си в Галиче предварително, за да повлияе на резултата, срещу Касъм Касъмов, общински председател на ДПС, който според сведенията, които имаме, е имал неправомерни деяния, срещу кмета на Девин, че се е месил в изборния процес и срещу онзи директор на военен завод Георги Георгиев, който е упражнил влияние върху своите служители“, каза Зарков. Той поясни, че всички нарушения в тези две населени места ще бъдат обобщени, преведени и изпратени на Европейската комисия в лицето на еврокомисарите, които отговарят за върховенството на закона и за човешките права, на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, която наблюдава изборния процес в България, на Съвета на Европа, който има отношение към човешките права, на НПО и всички организации, които следят за начина, по който политическия процес тече в България. Според него това не може да продължава. „Искам да се обърна към всички демократично и свободно мислещи хора, защото това не е просто битка между БСП и ГЕРБ, а за постиженията на демокрацията в страната ни и за физическата свобода на някои наши съграждани“, допълни Зарков. По думите му цялата страна е изпъстрена със случаи като в този в Галиче. „Просто няма да го бъде, няма да оставим нещата така и ще се борим докрай“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Питаме прокуратурата и полицията дали Ценко Чоков  е звънял на избиратели и им е казвал как да гласуват на частичния вот в Галиче

Кирил Добрев, БСП: Питаме прокуратурата и полицията дали Ценко Чоков е звънял на избиратели и им е казвал как да гласуват на частичния вот в Галиче

28 Май 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Питаме прокуратурата и полицията дали Ценко Чоков е звънял на избиратели и им е казвал как да гласуват на частичния вот в Галиче. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Село Галиче е държава в държавата. Миналия път от това място казах, че имаме иновативни процеси - иновации, които се въвеждат във всяко едно населено място“, каза Добрев и посочи два телефонни номера: 0888 348 837, 0876 791 767. По думите му от тези два номера Ценко Чоков е звънял и управлявал изборният процес. „Ние имаме въпрос към полиция, прокуратура звънял ли е от тези номера Ценко Чоков на хора от село Галиче. Аз знам, че съдебната система и охраната в затворите е толкова сериозна, че едва ли един затворник има достъп до мобилен апарат“, каза Добрев.
Той обърна внимание и на мобилната секция в селото и посочи, че резултатите на първия тур в нея са били 44 гласа за ГЕРБ, 3 за БСП, 1 за ВМРО. "След пресконференцията, която дадохме, резултатът се променя и става 34 на 12. Според мен 10 човека са проявили политически разум“, заяви заместник-председателят на БСП и изрази съмнение, че тези 34 гласа от втория тур са били реални.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Вчерашният частичен местен вот не беше избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава

Кирил Добрев, БСП: Вчерашният частичен местен вот не беше избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава

28 Май 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Вчерашният частичен местен вот не беше избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяко търпение има своя предел и смятам, че това, което се случи вчера – изборите, както казват официално, според мен това не бяха никакви избори, а нагла демонстрация и завръщане на ретромутренската държава“, каза Добрев. Заместник-председателят на БСП заяви, че самият той е продукт на Прехода. „Бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците отгоре и джиповете по на 15-20 години, но пък за това от всички репортажи, които имаше вчера, плюс безбройните клипове и стотиците снимки, които се изсипаха в мрежата, ми се възстанови образът от началото на 90-те години“, каза Кирил Добрев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота

Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота

28 Май 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота. Това стана ясно от думите му пред бТВ. Вчера във врачанското село Галиче се проведе втория кръг на местните избори за кмет и само с 26 гласа преднина кметското място спечели Страхил Стоянов от ГЕРБ.
Според БСП в изборния ден е имало множество нарушения. По думите им на подвижната избирателна секция са написани много актове за нарушения, като там в крайна сметка не гласували инвалидите, за които реално е предназначена секцията.
От БСП твърдят също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, които са гласували от името на други хора.
Причина за раздора още вчера стана и една врата в местното училище, през която, според БСП, влезнали много хора, които не били от селото, но все пак успели да гласуват.
От щаба на кандидата на ГЕРБ отричат всички твърдения. „Ние живеем в правова държава, след като БСП смятат, че е имало нарушения, да сезират институциите. Всичко мина честно, нормално и открито”, заяви победителят Страхил Стоянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: Външни лица са се опитвали да се намесят при броенето на бюлетините на втория тур на изборите за кмет на Беден

Татяна Димитрова, ОИК – Девин: Външни лица са се опитвали да се намесят при броенето на бюлетините на втория тур на изборите за кмет на Беден

28 Май 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. На втория тур на кметските избори в Беден има избран кмет и той е Стоян Настанлиев от ГЕРБ, който е получил 121 гласа. За опонентът му от БСП Николай Димов са гласували 112 души. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия – Девин. 10 са недействителните бюлетини, пуснати по време на гласуването. Изборния ден приключи при 70% избирателна активност, като от 351 гласоподаватели, 245 са упражнили правото си на глас.
По думите ѝ след края на изборния ден, по време на броенето на бюлетините, външни лица са се опитвали да се намесят. „Официално засега няма постъпили жалби, като ситуацията е овладяна от членовете на Секционната избирателна комисия и охраната. Не е имало ексцесии, но външни лица са се опитвали да се налагат и да се намесват при броенето и явно е имало недоволство от крайния резултат от тези, които са загубили изборите“, добави Димитрова. Тя уточни, че вече пътуват за София, за да се предадат бюлетините в ЦИК.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ спечели кметските избори в Галиче и Беден, ЗНС – в Лясково, а БСП – в Макреш (ОБЗОР)

ГЕРБ спечели кметските избори в Галиче и Беден, ЗНС – в Лясково, а БСП – в Макреш (ОБЗОР)

28 Май 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на една община и три кметства в страната избраха кмет на втори тур. ГЕРБ спечели в селата Галиче (област Враца) и Беден (област Смолян), Земеделски народен съюз (ЗНС) – в село Лясково (област Добрич), а БСП – в община Макреш (област Видин).

Видин:
Новият кмет на община Макреш е Митко Антов, издигнат от БСП, който е получил 624 гласа. Вторият тур на кметските избори в общината приключи с 72,6% избирателна активност. Гласували са 893 избиратели от общо 1230 в общината. Срещу Митко Антов в балотажа се изправи Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет.
На първия тур миналата неделя се явиха четиримата кандидати за кмет, но нито един от тях не успя да събере повече от 50% от гласовете на избирателите. Тогава за Митко Антов от БСП гласуваха 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласуват за кмет, след като на 4 януари тази година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по лични причини до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подкрепен от БСП. През 2016 г. също подаде оставка, но след това я оттегли.

Враца:
С 497 гласа жителите на село Галиче, община Бяла Слатина, избраха за кмет кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. В селото избирателната активност беше почти 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 избиратели. Срещу кандидата на ГЕРБ на балотажа се изправи Веселин Тушинов, издигнат от БСП. През изборния ден в ОИК-Бяла Слатина са постъпили 4 писмени и 1 устна жалби като 4 от тях са отхвърлени, а по една ще бъде съставен акт на подвижната секционна избирателна комисия.
На първия тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първия тур на кметските избори гласуваха 61% от избирателите. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

Добрич:
Жителите на село Лясково, община Добричка, избраха за кмет на населеното място Божко Божков с 99 гласа. Той е кандидат на Земеделски народен съюз, подкрепен от ГЕРБ. Срещу него на балотажа участва Костадин Куртев от БСП. Изборният ден приключи с 61,38% активност. Своя глас дадоха 178 души от имащите право на глас 290 жители на селото.
На първия тур кандидатите за кмет на населеното място бяха трима - Захари Асенов от ПП ГЕРБ, Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП. Божков и Куртев получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си са упражниха 185 души.
До изборите в Лясково се стигна след смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.


Смолян:
Кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев е новият кмет на село Беден, община Девин. За него са гласували 121 жители на населеното място. Негов опонент на балотажа беше Николай Димов, кандидат на БСП. Изборният ден приключи с 70% активност. Правото си на глас в селото са упражнили 245 от общо 351 души.
Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат – Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ печели кметските избори в Галиче и Беден, ЗНС – в Лясково, а БСП – Макреш? (ОБЗОР)

ГЕРБ печели кметските избори в Галиче и Беден, ЗНС – в Лясково, а БСП – Макреш? (ОБЗОР)

27 Май 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на една община и три кметства в страната избираха кмет на втори тур. По предварителни резултати ГЕРБ печели кметските избори в селата Галиче (област Враца) и Беден (област Смолян), Земеделски народен съюз (ЗНС) – в село Лясково (област Добрич), а БСП – в община Макреш (област Видин).

Видин:
Със 72,6% избирателна активност приключи вторият тур на кметските избори в община Макреш. Гласували са 893 избиратели от общо 1230 в общината. Митко Антонов, кандидат на БСП и Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет се изправиха един срещу друг на балотажа в общината. По предварителни данни новият кмет на община Макреш е Митко Антонов.
На първия тур миналата неделя се явиха четиримата кандидати за кмет, но нито един от тях не успя да събере повече от 50% от гласовете на избирателите. Тогава за Митко Антов от БСП гласуваха 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласуват за кмет, след като на 4 януари тази година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по лични причини до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подкрепен от БСП. През 2016 г. също подаде оставка, но след това я оттегли.

Враца:
На втория тур на кметските изборите в с. Галиче, община Бяла Слатина един срещу друг се изправиха кандидатът на ГЕРБ Страхил Страхилов и кандидатът на БСП Веселин Тушинов. В селото избирателната активност беше почти 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 избиратели. По предварителни данни Страхил Страхилов печели изборите, като за него са гласували 497 души. Опонентът му от БСП Веселин Тушинов е получил 470 гласа. През изборния ден в ОИК-Бяла Слатина са постъпили 4 писмени и 1 устна жалби като 4 от тях са отхвърлени, а по една ще бъде съставен акт на подвижната секционна избирателна комисия.
На първия тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първия тур на кметските избори гласуваха 61% от избирателите. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

Добрич:
За кмет на село Лясково, община Добричка, жителите избираха между кандидата на Земеделски народен съюз (ЗНС) Божко Божков, подкрепен от ГЕРБ, и Костадин Куртев от БСП. Изборният ден приключи с 61,38% активност. Своя глас дадоха 178 души от имащите право на глас 290 жители на селото. По предварителни данни изборите печели Божко Божков, за който са гласували 99 души. Кандидатът на БСП Костадин Куртев е получил 74 гласа.
На първия тур кандидатите за кмет на населеното място бяха трима - Захари Асенов от ПП ГЕРБ, Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП. Божков и Куртев получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си са упражниха 185 души.
До изборите в Лясково се стигна след смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.


Смолян:
На балотаж в село Беден, община Девин се изправиха Николай Димов, кандидат на БСП и Стоян Настанлиев, кандидат на ГЕРБ. Изборният ден приключи с 70% активност. Правото си на глас в селото са упражнили 245 от общо 351 души. По предварителни данни кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев е новоизбраният кмет на селото, като за него гласували 245 души. Опонентът му Николай Димов е получил 112 гласа. Невалидните бюлетини са 12.
Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат – Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: По първоначални данни кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев печели кметските избори в с. Беден, община Девин

Смолян: По първоначални данни кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев печели кметските избори в с. Беден, община Девин

27 Май 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. По първоначални данни кандидатът на ГЕРБ печели кметските избори в с. Беден, община Девин, научи Агенция „Фокус“. Правото си на глас в селото са упражнили 245 от общо 351 души. По първоначални данни за кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев са гласували 245 души. Опонентът му Николай Димов е получил 112 гласа. Невалидните бюлетини са 12.
До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: При 70% избирателна активност приключи вторият тур на кметските избори в село Беден

Смолян: При 70% избирателна активност приключи вторият тур на кметските избори в село Беден

27 Май 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Смолян. При 70% избирателна активност приключи вторият тур на кметските избори в село Беден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова – председател на Общинската избирателна комисия в Девин. Правото си на вот са упражнили 245 от общо 351 жители на населеното място, които са включени в избирателния списък. Изборният ден е протекъл спокойно без нарушения и без сигнали и жалби за нередности, отбеляза Димитрова. Преди седмица, първият тур на частичните местни избори за кмет на Беден, приключи при 66% избирателна активност, припомни тя. Членовете на избирателната комисия вече броят бюлетините и се очаква резултатът да бъде ясен до час-два.
За кметският пост в Беден се борят Николай Димов, за който на първия тур гласуваха 103-ма души и Стоян Настанлиев, който бе подкрепен от 93-ма жители на селото.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 62% е избирателната активност на втория тур на кметските избори в село Беден към 17.00 часа

Смолян: 62% е избирателната активност на втория тур на кметските избори в село Беден към 17.00 часа

27 Май 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. 62% е избирателната активност на втория тур на кметските избори в село Беден към 17.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Девин. Правото си на вот са упражнили 220 от общо 351 жители на населеното място, които са включени в избирателния списък. От на началото на изборния ден досега не са подавани сигнали и жалби за нарушения на изборния процес по време на балотажа, а изборният ден протича спокойно. Татяна Димитрова изрази надежда до края на изборния ден в 20.00 часа избирателната активност да достигне 70%. "Преди седмица първият тур на частичните местни избори за кмет на Беден приключи при 66% избирателна активност", припомни тя.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 52% от жителите на село Беден са упражнили правото си на глас на втория тур на кметските избори към 13.00 часа

Смолян: 52% от жителите на село Беден са упражнили правото си на глас на втория тур на кметските избори към 13.00 часа

27 Май 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Смолян. 52% от жителите на село Беден са упражнили правото си на глас към 13.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Девин. От на началото на изборния ден досега не са подавани сигнали и жалби за нарушения на изборния процес по време на балотажа, а изборния ден протича спокойно. По думите ѝ очакванията са избирателната активност в края на деня да е близо 70%, като на първия тур на частичния избор за кмет тя бе 66%. Общият брой на избирателите в село Беден е 351, които гласуват в една избирателна секция.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 26% е избирателната активност на втория тур на кметските избори в село Беден към 10.00 часа

Смолян: 26% е избирателната активност на втория тур на кметските избори в село Беден към 10.00 часа

27 Май 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. 26% е избирателната активност в село Беден към 10.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Девин. Гласували до момента на балотажа са 80 жители на селото. От началото на изборния ден досега не са подавани сигнали и жалби за нарушения. Общият брой на избирателите в село Беден е 351, които гласуват в една избирателна секция.
ГЕРБ и БСП мерят сили на балотажа в селото. Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат – Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Около 50 жители на село Беден са гласували в частичните избори за кмет към 8.30 часа

Смолян: Около 50 жители на село Беден са гласували в частичните избори за кмет към 8.30 часа

27 Май 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Нормално е започнал изборният ден в село Беден, община Девин. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Татяна Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Девин. Изборният ден е започнал в 07.00 часа, като са присъствали всички членове на секционната избирателна комисия. До 8.30 часа са гласували около 50 жители на Беден и към момента няма подадени жалби за нарушения. 351 са избирателите в селото, които могат да упражнят правото си на вот в една избирателна секция.
ГЕРБ и БСП мерят сили на балотажа в селото. Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат – Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Нормално е започнал изборният ден в село Беден, община Девин

Смолян: Нормално е започнал изборният ден в село Беден, община Девин

27 Май 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. Нормално е започнал изборният ден в село Беден, община Девин. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от ОИК-Девин. Изборният ден е започнал в 07.00 часа и към момента няма подадени жалби за нарушения. 351 са избирателите в селото, които могат да упражнят правото си на вот в една избирателна секция.
ГЕРБ и БСП мерят сили на балотажа в селото. Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност, като от общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат - Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. До провеждането на изборите се стигна, след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на една община и три кметства избират кмет на втори тур

Жителите на една община и три кметства избират кмет на втори тур

27 Май 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. В този час в една община и три кметства в страната започва вторият тур на кметските избори. Митко Антов от БСП и издигнатия от инициативен комитет Веселин Велков ще мерят сили на балотажа за кметския пост в Община Макреш. На първия тур миналата неделя се явиха четиримата кандидати за кмет на Общината, но нито един от тях не успя да събере повече от 50% от гласовете на избирателите. Тогава за Митко Антов гласуваха 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, независими кандидат, издигнат от Инициативен комитет със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласуват за кмет, след като на 4 януари тази година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по лични причини до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подкрепен от БСП. През 2016 г. също подаде оставка, но след това я оттегли.
Втори тур на кметските избори ще се проведе в село Галиче, община Бяла Слатина. Там един срещу друг отново ще се изправят кандидатът на БСП Веселин Тушинов и този на ПП ГЕРБ Страхил Стоянов. На първи тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първи тур на кметските избори гласуваха 61% от избирателите. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.
ГЕРБ и БСП ще мерят сили и на балотажа в село Беден, община Девин. Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат - Румен Каров от ДПС гласува 26 души. До провеждането им се стигна след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Балотаж ще се проведе и в село Лясково, община Добричка. Там кметското място си оспорват Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП, които на първия тур получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си упражниха 185 души. До изборите в Лясково се стигна след смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ден за размисъл е в една община и три кметства преди втория тур на частичните местни избори в неделя

Ден за размисъл е в една община и три кметства преди втория тур на частичните местни избори в неделя

26 Май 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Ден за размисъл е в една община и три кметства преди втория тур на частичните местни избори в неделя. Митко Антов от БСП и издигнатия от инициативен комитет Веселин Велков ще мерят сили на балотажа за кметския пост в Община Макреш. На първия тур миналата неделя се явиха четиримата кандидати за кмет на Общината, но нито един от тях не успя да събере повече от 50% от гласовете на избирателите. Тогава за Митко Антов гласуваха 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, независими кандидат, издигнат от Инициативен комитет със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласуват за кмет, след като на 4 януари тази година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по лични причини до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подкрепен от БСП. През 2016 г. също подаде оставка, но след това я оттегли.
Втори тур на кметските избори ще се проведе в село Галиче, община Бяла Слатина. Там един срещу друг отново ще се изправят кандидатът на БСП Веселин Тушинов и този на ПП ГЕРБ Страхил Стоянов. На първи тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първи тур на кметските избори глауваха 61% от избирателите. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.
ГЕРБ и БСП ще мерят сили и на балотажа в село Беден, община Девин. Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат - Румен Каров от ДПС гласува 26 души. До провеждането им се стигна след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Балотаж ще се проведе и в село Лясково, община Добричка. Там в неделя кметското място ще си оспорват Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП, които на първия тур получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си упражниха 185 души. До изборите в Лясково се стигна след смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на една община и три кметства ще избират кмет на втори тур на 27 май (ОБЗОР)

Жителите на една община и три кметства ще избират кмет на втори тур на 27 май (ОБЗОР)

21 Май 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Частични кметски избори се проведоха на 20 май в 2 общини и 8 кметства в страната. На първи тур ДПС спечели вота в една община и две кметства, ГЕРБ победи в две населени места, а в едно кметство преизбра доскоршния си кмет, който се яви като независим кандидат. На 27 май жителите на една община и три кметства ще избират кмет на втори тур.
ДПС печели вота в община Лозница, където кандидатът на партията Севгин Шукри получи подкрепата на 2623 избиратели. Втори остана Ниязи Ниязиев от ГЕРБ, за когото са гласували 1629 души. Трети е кандидатът на БСП Цветомир Савов, който е получил гласовете на 253 избиратели. Броят на действителните гласове с отбелязване „Не подкрепям никого“ е 34. Изборният ден в общината приключи при 58% избирателна активност. Правото си на вот са упражнили 4673 от общо 8062 избиратели. До изборите в общината се стигна, след като през февруари кметът Айхан Хашимов бе осъден условно за неправомерно изразходване на бюджетни средства.
Алдин Чолаков от ДПС спечели кметските избори в село Маломир, община Върбица с 251 гласа. Негов опонент беше Деян Чолаков от ПП ГЕРБ. Изборният ден приключи при 70,9%. До изборите се стигна, след като предишният кмет на населеното място започна работа като полицай и оваканти поста.
Доскорошният кмет на кърджалийското село Мост Лятиф Расим печели кметските избори в населеното място с 310 гласа. Негов опонент беше Емин Исмаил от ПП ГЕРБ. Изборният ден в населеното място приключи с 57.33 % избирателната активност. Общият брой на гласувалите е 387, при имащи право на глас 675 души. До изборите се стигна, след като пълномощията на Лятиф Расим бяха прекратени предсрочно в края на 2017 г. заради участието му в търговско дружество.
ПП ГЕРБ печели кметските избори в село Криво поле, община Хасково, където за издигнатия от партията кандидат Андрей Гаджев са гласували 232 избиратели. Конкурент на Гаджев в надпреварата за кметския пост бе Асен Христов от ДПС. Изборният ден в населеното място приключи при 52.7 % избирателна активност. Гласували са 388 жители на населеното място от 736 имащи право на глас. До частичните избори в селото се стигна след отстраняването на редовно избрания кмет Стойчо Стоев заради влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол.
Партията записва победа и в село Миланово, община Велики Преслав. Там кандидатът на ПП ГЕРБ Хасан Хасанов печели с подкрепата на 254 гласа. Негово опонент в кметската надпревара бе Салим Ахмед от ДПС. Изборният ден в населеното място приключи при 58% избирателна активност. Правото си на глас са упражнили 320 от общо 522 гласоподаватели. До изборите в населеното място се стигна, след като предишният кмет на - Ариф Мехмед Мехмед подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му.
Досегашният кмет на пазарджишкото село Семчиново, община Септември - Пламен Темелков, спечели частичните местни избори в населеното място. Издигнатият от Инициативен комитет независим кандидат е получил 666 действителни гласа от 1188 гласували. До частичните местни избори за кмет на село Семчиново, община Септември, се стигна, след като пълномощията като кмет на Пламен Темелков бяха предсрочно прекратени, а решението за това бе потвърдено от Върховния административен съд. Причината за прекратяването на пълномощията му бе неявяване на работа през определен период от време, в което той, заедно с още 7 души бе екстрадиран в Испания в изпълнение на Европейска заповед за арест, с обвинения за участие в организиране престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция. Другият кандидат за кмет на селото, който губи изборите, е Димитър Джамов. Той вече е бил кмет на Семчиново през периода 2007-20111 година.
Митко Антов от БСП и издигнатия от инициативен комитет Веселин Велков отиват на балотаж за кметския пост в Община Макреш,който ще се проведе в неделя - 27 май. Четиримата кандидати за кмет на Общината не успяха да съберат повече от 50% от гласовете на избирателите на провелите се тази неделя избори. За Митко Антов са гласували 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков резултатът е 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев е трети със 179 гласа и 20.36%, четвърти е Цветомир Николов, независими кандидат, издигнат от Инициативен комитет със 129 гласа и 14,69%. Жителите на община Макреш гласуваха за кмет, след като на 4 януари тази година Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Иван Каменов. Каменов подаде молбата за оставка по лични причини до Общинския съвет на Макреш. Той бе кмет 5-ти мандат, подкрепен от БСП. През 2016 г. също подаде оставка, но след това я оттегли.
Втори тур на кметските избори ще се проведе и в село Галиче, община Бяла Слатина. Там един срещу друг отново ще се изправят кандидатът на БСП Веселин Тушинов и този на ПП ГЕРБ Страхил Стоянов. На първи тур за Тушинов са гласували 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. Изборният ден в населеното място приключи при 61 % избирателна активност. Гласували са 915 избиратели от 1497 имащи право на глас. На територията на кметството бяха разкрити 4 избирателни секции. До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.
ГЕРБ и БСП ще мерят сили и на балотажа в село Беден, община Девин. Първият тур на изборите в селото приключиха при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот са упражнили 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов са гласували 103-ма души, а кандидата на ГЕРБ Стоян Настанлиев е подкрепен от 93-ма жители на селото. За третият кандидат - Румен Каров от ДПС са гласували 26 души. Недействителните бюлетини са 6.
Балотаж ще се проведе и в село Лясково, община Добричка. Там в неделя кметското място ще си оспорват Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП, които на първия тур получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си са упражнили 185 души. До изборите в Лясково се стигна след смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 година. Временно изпълняващ длъжността, назначен от Общинския съвет, бе Кольо Енчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ ще се проведе на 27 май в девинското село Беден

Смолян: Балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ ще се проведе на 27 май в девинското село Беден

21 Май 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. Балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ ще се проведе на 27 май в девинското село Беден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на Общинската избирателна комисия – Девин, Татяна Димитрова. Изборният ден в село Беден приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот са упражнили 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов са гласували 103-ма души, а кандидата на ГЕРБ Стоян Настанлиев е подкрепен от 93-ма жители на село Беден, поясни Димитрова. За третият кандидат Румен Каров от ДПС са гласували 26 души. Недействителните бюлетини са 6. "По време на изборния ден и след приключването му не са получавани жалби и сигнали за нарушения, а частичните местни избори в девинското село преминаха при добра организация", обобщи Димитрова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кандидатите на БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Беден, община Девин

Смолян: Кандидатите на БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Беден, община Девин

20 Май 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кандидатите на БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Беден. Това показват данните от предварителното преброяване на бюлетините. Николай Димов от БСП е получил 105 гласа, а за кандидата на ГЕРБ - Стоян Настанлиев са гласували 93 избиратели.
В балотажа следващата седмица няма да участва кандидатът на ДПС Румен Каров, който е получил 26 гласа.
Изборният ден в населеното място приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели по окончателен списък, правото си на вот са упражнили 231 души. До приключването на изборния ден не са получавани жалби и сигнали за нарушения на изборния процес.
До провеждането им се стигна след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Изборният ден в село Беден, община Девин приключи при 66% избирателна активност

Смолян: Изборният ден в село Беден, община Девин приключи при 66% избирателна активност

20 Май 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Изборният ден в село Беден, община Девин приключи при 66% избирателна активност. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на Общинската избирателна комисия – Девин Татяна Димитрова. От общо 351 гласоподаватели по окончателен списък, правото си на вот са упражнили 231 души, поясни тя. До приключването на изборния ден не са получавани жалби и сигнали за нарушения на изборния процес. Резултатите от вота ще са ясни около полунощ, каза още Димитрова.
В частичните местни избори в Беден участваха трима кандидати – Стоян Настанлиев от ПП ГЕРБ, Николай Димов от БСП и Румен Каров от ДПС. До провеждането им се стигна след като в началото на годината доскорошният кмет Захари Стоилов подаде оставка, за да замине на работа в чужбина.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 60% е избирателната активност в село Беден към 17:00 часа

Смолян: 60% е избирателната активност в село Беден към 17:00 часа

20 Май 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Девин. 60% е избирателната активност на частичните местни избори за кмет на село Беден, община Девин, към 17:00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян председателят на Общинска избирателна комисия – Девин Татяна Димитрова. Изборният ден преминава нормално и засега няма подадени жалби и сигнали за нарушения. Очакванията са изборите за кмет на селото да приключат с около 70% избирателна активност. Димитрова припомни, че краят на изборния ден е в 20:00 ч.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.