НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Окръжният съд в Благоевград отхвърли иска на „Музикаутор“ за авторски права над изпълнения по време на фестивала  „Франкофоли”

Окръжният съд в Благоевград отхвърли иска на „Музикаутор“ за авторски права над изпълнения по време на фестивала „Франкофоли”

19 Юли 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Окръжен съд – Благоевград отхвърли иска на „Музикаутор” към Община Благоевград за заплащане на възнаграждение за авторски права за произведения, включени в репертоара на организацията, по време на фестивала „Франкофоли“. Това съобщиха от съда. Претенциите, предявени от „Музикаутор”, касаят периода 17-18 юни 2016 г.
Съдът прие, че по силата на сключен договор, между Община Благоевград и френското дружество ,,Франкофоли”, организацията и провеждането на музикалния фестивал е поета от френското дружество.
Делото приключи в полза на Община Благоевград, след като бе отчетен фактът, че дружеството ,,Франкофоли”, а не Община Благоевград, се явява организатор на процесния музикален фестивал. Недоказано остана и твърдението, че „Музикаутор” има сключени договори, с които са му отстъпени правата върху музикалните произведения, изпълнени на фестивала. „Музикаутор” има право на възнаграждение само за използването на права върху музикални произведения, които са му отстъпени от авторите. В хода на делото такива не са установени.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Изобилие от събития съпътства музикалния фестивал „Франкофоли”

Благоевград: Изобилие от събития съпътства музикалния фестивал „Франкофоли”

24 Юни 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на най-очакваното музикално събитие в България - фестивала „Франкофоли”, през целия уикенд, течеше съпътстваща програма в центъра на града. Инициативите и проектите, които бяха включени във фестивалните дни забавляваха жителите и гостите на града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
На алеята в парка пред хотел „Монте Кристо“ бяха представени невероятни, забавни и атрактивни тематични ателиета, пърформънси и уъркшопове. Професионалисти и артисти показаха невероятни изработки и талант. В ателиетата на Фондация „Easy Аrt“, малки и големи имаха възможност да изпитат въображението си и да изработят гривни, проекции на знамена, 3D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка. Гостите имаха възможност да изработят бижута в цветовете на френското знаме. В специално ателие за мода от времето на ЛУИ XIV, малки и вече пораснали деца показаха талант и въображение. За спомен от фестивала всеки имаше възможност да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си стотици малчугани изписаха името“ Francofolies“ с къна.
Десетки млади дизайнери, показаха своите изработки по време на “Арт фест“ в центъра на града. Шатрите и ателиетата бяха разположени между заведенията Raffy и Memmo и радваха посетителите на най- голямото музикално събитие за френска музика в България- „Франкофоли“. Шатрите бяха отрупани с ръчно направени накити и бижута, лампи, дрехи, кожени изделия, козметика, био прдукти, дрехи, книги, плетива и всякакви изкушения.
Акцент в програмата бе и литературата. Шатра на издателство „Колибри“ бе разположена в близост до хотел „Монте Кристо“, където всеки имаше възможността да си закупи книгата на изключителния, талантлив музикант, участник в тазгодишното издание на фестивала- Винсент Винел.
Франкофоните се докоснаха и до историята на фестивала със специално подбрани снимки от всички издания на Франкофоли в България. Изложбата бе под надслов “Le festival…Sur les photos” или в превод „Фестивалът… в снимки“. Stage Bar също бяха част от многото изненади за гостите на „Франкофоли“. Те посрещаха посетителите с Welcome drink, като им предлагаха и френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон успя да опита разнообразие от предлаганите продукти. Към всичко това, финален щрих добави пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант зарадва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.
Привържениците на уличните танци се докоснаха до истински талант и изкуство на петото юбилейно издание на „Кралете на запада“. „Графити фест“ допълваще пъстрата програма на Община Благоевград с много цвят и талант.
Тази година имаше и благотворителна кауза в рамките на фестивала. Театрална група „12+3“ от Пловдив представи 4 фарса и пантонимен спектакъл, а събраните средства са за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.
И през двата дни на тазгодишното издание на Франкофоли много ритъм, усмивки и добро настроение посрещаше жителите и гостите на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 20 000 хиляди души посетиха парк „Македония“ по време на фестивала „Франкофоли“

Благоевград: 20 000 хиляди души посетиха парк „Македония“ по време на фестивала „Франкофоли“

24 Юни 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 20 000 хиляди души посетиха парк „Македония“, за да чуят и видят любимите си изпълнители, гости на тазгодишното издание на фестивала „Francofolies. Благоевград“. Жители и гости на Благоевград станаха свидетели на единствения по рода си мащабен концерт на Балканите. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов се качи на сцената, за да поздрави всички, които посетиха фестивала. „За четвърта поредна година Благоевград става столица на френската музика на Балканите. Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи, благодаря и на Вас, многобройната публика" , каза в приветствието си кметът Камбитов. Той благодари на президента на "Francofolies" за указаното доверие, приятелството и партньорството.
Заедно с кмета д-р Камбитов на сцената беше и президентът на фестивала Жерар Пон, който беше и официален гост на събитието. „Благодарение на „Francofolies. Благоевград" само днес 9 страни пожелаха да се присъединят към семейството на фестивала", каза Жерар Пон.
И тази година дългоочакваното събитие донесе много изненади, топли емоции, шумно парти и забавление на всички присъстващи. Огромната публика пред голямата сцена, видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във „Франкофоли“ 2018.
Със силно присъствие, на сцената на „Francofolies. Благоевград“ беше българското момче, което покори Франция през 2017 година. Във втората вечер на „Francofolies. Благоевград“ той покори и България, като поднесе незабравими моменти на своите почитатели. С брилянтно озвучаване, необикновен талант и страхотен глас младото момче влезе в сърцата на хиляди хора в парк „Македония“.
Финалът на тазгодишното издание на фестивала беше запазен за известния, обичан изпълнител Метр Гимс. Той изненада многобройната публика с общото си изпълнение с емблемата на Югозапада ансамбъл „Пирин" и накара публиката да се чувства фестивално. Пред събралите се хиляди зрители той показа, че владее перфектно езика на музиката и умее да общува чрез нея. Той представи своите парчета пред аудиторията и разчупи атмосферата с невероятен талант и стил.
Начало на втората вечер поставиха Les aniumax sauvages. Ексцентричните таланти от групата успяха да стоплят зрителите със своите изпълнения. Веднага след тях, на сцената излезе нашумялата в последните години румънска дива Инна, която бе посрещната с бурни аплодисменти. Нежната изпълнителка докосна публиката, като изпълни едни от най- популярните си парчета. Хиляди души пяха и танцуваха с румънката.
През изминалите две издания на „Francofolies“ в България Благоевград посрещна имена, познати на цял свят. Талантливи, знаменити личности посетиха изданията на фестивала, който бе възстановен след 25- годишно прекъсване. На сцената се качиха едни от най-разпознаваемите музиканти на съвременната музика. Имена като Патрисиа Каас, Заз, Джипси кингс, Нувел Ваг, Имани, Паров Стелар, рапарът Феф, Боб Синклер и много други са част от историята и името на Les Francofolies. От тази година в богатството на фестивала влизат и тазгодишните звезди-участници, а именно Dj Aslove и Dj Feder, ексцентричната Ройшин Мърфи, неповторимата Айо, Метр Гимс, момчето- чудо Венсант Винел, румънската изпълнителка Инна и бандата Les animaux sauvages.
И това издание на „Francofolies. Blagoevgrad” беше незабравимо изживяване за всички присъстващи. Изданието на „Francofolies“ в Благоевград е под лиценза на най-големия световен фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Над 100 участници от България и Франция се включиха в Младежкия модул „Francofolies.Благоевград“

Благоевград: Над 100 участници от България и Франция се включиха в Младежкия модул „Francofolies.Благоевград“

23 Юни 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, заместник- министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, заместник- кметът на община Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и началникът на РУО Ивайло Златанов откриха тазгодишното издание на Младежки модул „Francofolies. Благоевград“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Най-чаканият момент във форума бе съвместното вълнуващо изпълнение на талантливия изпълнител, с български корени, Венсант Винел и благоевградския талант Лъчезар Кацарски, които закриха Младежки модул на „Francofolies. Благоевград“. Двамата изпълнители поздравиха участниците с красивите си гласове. Те се обединиха в обща идея, че няма невъзможни неща, че няма граници, когато талантът, желанието, музиката и изкуството са водещи. Посланието, което отправиха към младежите от форума бе да вярват и да следват мечтите си.
„Младежкият модул е голямата гордост на фестивала „Франкофоли“, защото млади хора като вас се събират заедно в Благоевград. Тази година имаме и участие на група от Солун. Пожелавам ви „На добър час“ и успешна работа!“, с тези думи заместник- кметът Христина Шопова откри модула. Тя благодари за подкрепата на събитието от страна на Министерството на образованието и науката, на евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, както и на РУО- Благоевград.
Над 100 участници от България и Франция се включиха и тази година в Младежки модул „Francofolies.Благоевград“. За първи път има участие от Гърция.
Заместник- министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова поздрави кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник- кметът Христина Шопова и всички организатори и участници за провеждането на форума. „Темата, по която ще работите, е формулирана така, че да провокира вашето виждане и фокус върху важността на изкуството и достъпа до него.Изкуството като възможност да промени човек, изкуството като възможност да покаже нови хоризонти и пътища пред тези, които са със затруднен достъп. Безспорно, тази тема е важна и за образованието, защото само знанието не е достатъчно.Много важно е това, което се формира вътре в училище, в класните стаи като отношения, като взаимоотношения, като виждане за света“, каза зам.- министър инж.Михайлова. Тя пожела успешна дискусия на участниците.
Най- младият член на европарламента и пример за това как когато искаш нещо силно- можеш да успееш -Андрей Новаков също отправи своите послания към младите. „Много е важно да имаш прекрасни хора до себе си, с които да започнеш своята кариера, каквато несъмнено е г-жа Шопова. Радвам се, че за поредна година мога да ви поздравя. Вие сте един от примерите как младите хора могат да „разбият“ клишето и се радвам, че това не е единичен случай, а за пореден път можем да докажем на всички, които твърдят, че младото поколение в България е загубено, че всички, които са умни, талантливи и работливи отдавна са напуснали страната- не, това не е вярно. Има хора като вас! И заедно можем да се преборим тази държава да стане хубаво място за живеене!“, каза евродепутатът Андрей Новаков.
С „Добре дошли“ в един от най- хубавите градове в България, поздрави евродепутатът Асим Адемов. „Един от най- бързо и прогресивно развиващите градове в България, което се дължи на изключително силния екип на общинска администрация, начело с кмета д-р Атанас Камбитов, заместник- кметът Христина Шопова, която е сърцето и душата на тези културни мероприятия, които се случват в Благоевград!Прието е да се казва, че младите трябва да се учат от по- възрастните, да следват техния добър пример, но при мен се случи така, че аз малко по- късно постъпих на работа в Европейския парламент и научих много неща от моят много по- млад колега и приятел Андрей Новаков. Това показва само, че ние като хора сме си нужни един на друг, за да успяваме в нашия път, което води до това да направим България още по- приятно и хубаво място за живеене“, сподели още евродепутатът Асим Адемов и пожела на участниците препятствията, които срещат по пътя си да ги обединяват, да бъдат по-сплотени, за да успяват.
По време на Младежкия модул, младежите дискутираха върху три тези: „Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух.” - /Стивън Хокинг/;, „Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него” – / Оскар Уайлд / и Човек познава себе си в борбата с препятствията”. /Антоан дьо Сент-Екзюпери/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Изцяло запълнена е хотелската база в Благоевград за дните около фестивала „Франкофоли“

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Изцяло запълнена е хотелската база в Благоевград за дните около фестивала „Франкофоли“

23 Юни 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изцяло запълнена е хотелската база в града за дните около фестивала „Франкофоли“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград. По думите ѝ резервациите са на „Top sell”. „Условията тази година са същите, както и миналата – на много добро и високо ниво, както се изисква. Аз смятам, че нашите хотелиери не само се стараят много, но и успяват да постигнат високо качество на услугите, които предлагат за гостите на Благоевград“, каза още Чимева. Тя добави, че хотелиерите са били напълно готови с подготовката за двата фестивални дни още преди месеци. „Хубавото е, че освен в Благоевград, напълно заетите са и базите в близки общини като Симитли, Рила и други по-близки места. Има и доста осигурени частни квартири за туристите, които индивидуално си правят резервации. Голям е и броят на хората, които идват в града при свои близки и приятели“, добави Чимева. Според нея най-хубавото е, че все повече и повече хора се интересуват от това събитие и пристигат в града, за да станат част от емоцията на френската музика и „Франкофоли“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Фестивалът „Франкофоли“ се наложи като международно събитие за България

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Фестивалът „Франкофоли“ се наложи като международно събитие за България

23 Юни 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Фестивалът „Франкофоли“ се наложи като международно събитие за България. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова. Тя добави, че с всяка изминала година фестивалът привлича все повече изпълнители и публика, който се наслаждават на събитието. „Мисля, че нашата страна има нужда да има положителен имидж пред света. Радвам се, че успяхме да докажем, че и в България можем да правим големи музикални форуми, че сме достойни домакини и можем да се справим с всяко едно предизвикателство. Всяка година сме мотивирани и работим с голям хъс и ентусиазъм. От вашият ефир благодаря на целия екип, защото когато се работи със сърце и душа нещата се получават“, каза Христина Шопова и допълни, че вече е започнала подготовката на следващото 5-о юбилейно издание на фестивала. Тя каза още, че за първи път фестивалът застава зад социална кауза и това е достъпът до култура и изкуство на хора в неравностойно положение. Христина Шопова благодари на французина с български произход Венсан Винел, който е подкрепил инициативата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Ройшин Мърфи и Айо пяха в парк „Македония“ в първата вечер от фестивала „Francofolies.Благоевград” 2018

Благоевград: Ройшин Мърфи и Айо пяха в парк „Македония“ в първата вечер от фестивала „Francofolies.Благоевград” 2018

23 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Хиляди се събраха в парк „Македония“ в Благоевград в първата вечер на четвъртото издание на „Франкофоли“ в България. За четвърта година градът е домакин на голямото музикално събитие, чийто продуцент е Община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Със силни емоции феновете на фестивала „Франкофоли“ посрещнаха на сцената изпълнителката с нежен глас и завладяващо излъчване Айо. Тя пя песни от последния си албум, както и някои от най-популярните си хитове, а Меломаните пяха и танцуваха заедно с нея.
На сцената излезе и Ройшин Мърфи. Ексцентричната, гласовита певица предостави на публиката незабравимо изживяване. Изпълнителката развълнува и докосна всички със своя професионализъм и талант.
Във фестивала се включи и DJ Aslove. Той забавлява и раздвижи гостите на събитието с миксове на известни парчета , които звучаха от пулта му. Програмата на първата вечер на фестивала завърши DJ Feder със страхотно музикално и визуално шоу. Разпознаваемият диджей създаде изключителна атмосфера и контакт с публиката.
ИСъбитията продължават и днес, когато на сцената ще се качат звезди като френския рапър Метр Гимс, талантливият и необикновен Винсент Винел, румънската звезда Инна и атрактивните Les animaux sauvages. Музикалната програма започва в 18:30 часа в парк „Македония“, а през целия ден, в центъра на града ще има различни арт ателиета, шатри и забавления за малки и големи.
Изданието на „Francofolies“ в Благоевград е под лиценза на най-големия световен фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице - непрекъснато надграждаме фестивала „Франкофоли“

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице - непрекъснато надграждаме фестивала „Франкофоли“

23 Юни 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Евродепутатът Андрей Новаков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, пристигнаха в Благоевград за IV издание на фестивала “Francofolies.Благоевград“. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и областния управител Бисер Михайлов, оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното музикално събитие. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов благодари на всички за подкрепата, в това число на министерствата на туризма, на външните работи, на културата, на образованието и социалното министерство.
„Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице. Непрекъснато надграждаме фестивала. Освен Младежкия модул, тази година, Благоевград подкрепи и социалната кауза за достъп на хора в неравностойно положение пред сцената на фестивала. Целта ни е да постигнем един завършен туристически продукт. Стъпка по стъпка, много последователно изпълняваме политиката си“, заяви кметът Камбитов. Той допълни, че следващата година ще бъде реализиран още един мащабен фестивал на територията на Благоевград.
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева изрази възхищението си от организацията и провеждането на фестивала и подчерта ползите от него. „Министерство на туризма подкрепя подобни инициативи. Фестивали, които приковават вниманието на туристите, спомагат да направим България целогодишна туристическа дестинация. Благодарим на Община Благоевград, че работи последователно и надгражда това събитие. Неслучайно, именно Благоевград, спечели приза „Туристическо събитие на годината“ за 2017. Резултатите показват, че наистина вървим в една посока. Приходите в Благоевград бележат ръст.“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя благодари за усилията и ентусиазма и декларира абсолютна готовност и за бъдеща съвместна работа между Министерство на туризма и Община Благоевград.
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също поздрави кмета д-р Атанас Камбитов и Община Благоевград за успешното реализиране на фестивала. „По линия на външната ни политика, активността ни във франкофонската общност е с подчертана важност. Този фестивал устойчиво се наложи в културния календар на държавата, в същото време изгражда и едни много стабилни традиции в Благоевград. Ако се абстрахираме от икономически ползи, които, убеден съм са много сериозни, то той показва и една политическа страна , която също е много важна за държавата“, заяви зам.-министър Георгиев.
Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от президента на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон. „Изключително съм горд да видя името „Франкофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фестивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Камбитов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова амбициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмивка заяви Жерар Пон. Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.
Андрей Новаков, който пристигна в Благоевград със своето семейство, подчерта, че винаги се връща в Благоевград с топли чувства. „Тук съм по линия на сърцето си. Колегите от Община Благоевград продължават да са част от моя професионален кръг“, заяви Андрей Новаков.
На събитието присъства и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който заяви, че благодарение на усилията на ръководството на Община Благоевград, областният център е на картата на най-мащабните световни събития. „Убеден съм, че ще продължим да надграждаме и в следващите години и сцените на „Франкофоли“ ще се разширяват, за да постигнем мащаба на фестивала в Ла Рошел“, каза областният управител Бисер Михайлов.
Първата фестивална вечер от IV издание на „Франкофоли“ премина при изключително голям интерес. В Благоевград пристигнаха туристи от България и света, за да бъдат част от мащабното събитие.
Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в класацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните работи на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Въведена е временна организация на движението в града за провеждането на събития от фестивала „Francofolies. Благоевград“

Благоевград: Въведена е временна организация на движението в града за провеждането на събития от фестивала „Francofolies. Благоевград“

23 Юни 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението е въведена в Благоевград в дните на фестивала „Francofolies. Благоевград“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Кирил Манов, главен специалист „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. Той обясни, че по заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в града. „Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по улица „Александър Стамболийски“ в участъка от кръстовището с булевард „Свети Димитър Солунски“ до кръговото кръстовище с улица „14 полк“ за периода до 06.00 часа на 24 юни 2018 г. Определен е обходен маршрут, като движението ще се извършва по бул. „Васил Левски“ и ул. „Джеймс Баучер“, каза още Манов. Движението е спряно за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт по западната пътна лента на улица „14 полк“ в посока от кръговото кръстовище с улица „Александър Стамболийски“ до кръговото кръстовище с улица „Свобода“ до 06.00 часа на 24 юни. Движението ще се осъществява по улица „Полковник Дрангов“, като се контролира от ОДМВР - Благоевград. „Автомобили ще могат да бъдат паркирани по ул. „Александър Стамболийски“ след кръстовището с кръгово движение, като входът ще бъде от страната на бул. „Джеймс Баучер“. Ще може да се паркира и по дясната лента за движение по „14 полк“, в посока ЗМКА, както и на паркинги в близост до парк „Македония“, добави Манов. Апелът е за безпрепятственото осъществяване на движението, жителите и гостите на Благоевград да бъдат внимателни и толерантни на пътя.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Младежки модул ще събере млади франкофони в града

Благоевград: Младежки модул ще събере млади франкофони в града

23 Юни 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За поредна година Младежки модул ще събере млади франкофони в Благоевград. Модулът ще се проведе в зала „22 септември“, като официалното откриване ще бъде от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Младежкият модул се организира в рамките на международния фестивал за съвременна франкофонска музика „Francofolies.Благоевград“, който се провежда за четвърта поредна година в Благоевград след дългогодишно прекъсване.
По време на Младежкия модул ще бъдат дискутирани три тези. Първата е „Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух” - Стивън Хокинг, втората - „Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него” – Оскар Уайлд и третата - „Човек познава себе си в борбата с препятствията” - Антоан дьо Сент-Екзюпери. Дискусията ще даде възможност за обсъждане и формулиране на общи аргументи и защита на отделните тези. Участниците в модула ще бъдат разделени на 3 отбора, като всеки отбор ще защитава определената тема.
Участие в тазгодишното издание ще вземат над 100 младежи, като ще има гости и от Гърция.
Форумът няма състезателен характер, а идеята е да се приобщят децата и да се създаде близка до тях дискусионна среда за споделяне на идеи и гледни точки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

23 Юни 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много емоции, интересни забавления, базари, инсталации и игри е подготвила Община Благоевград в съпътстващата програма за “Francofolies. Благоевград” 2018. Всички избрани събития ще бъдат с вход свободен и достъпни жителите и гостите на областния център. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Гости от Пловдив пред МОЛ „Ларго“ от 10.30 часа ще покажат пантонима, като каузата е благотворителна, а събраните средства ще отидат за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.
От 15.00 часа в Stage Bar посетители ще бъдат посрещани с Welcome drink. Ще бъдат предлагани френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон ще може да опита разнообразие от предлаганите продукти. Всичко това ще се случва под съпровода на пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант ще радва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиав, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.
Община Благоевград е подсигурила брошури, с описание на заведения, в които може да намерите френска кухня и традиционна българска такава. Във флаерите ще бъде описана и програмата за двата фестивални дни, с описани дни, часове и място на провеждане.
Концертите и през двете вечери започват от 18.00 часа, с DJ-сет в парк „Македония“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Продължава Четвъртото издание на фестивала "Франкофоли"

Благоевград: Продължава Четвъртото издание на фестивала "Франкофоли"

23 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ексцентричната Ройшин Мърфи, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Метр Гимс са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала "Франкофоли", който се провежда втори ден в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Останалите познати за публиката имена са младата френска звезда с български произход Венсан Винел, френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.
И тази година концертите в двата фестивални дни се провеждат при вход свободен, на терена на Парк „Македония“, където миналата година се събраха над 30 000 фенове на фестивала от цялата страна.
Най-успешната в Европа румънска попдива Инна /INNA/ (артистичен псевдоним на Елена Александра Апостолеану), ще подгрява втория ден на Франкофоли и пристига в традицията на участие на един балкански съвременен изпълнител на всяко издание на фестивала. Тя дебютира на музикалния пазар с хитовия си албум "Hot", който за кратко превзема всички музикални класации в страните от Източна Европа. Следващият й сингъл "Love" успява да покори върховете на поп - класациите в различни европейски държави. На церемонията на MTV Europe Music Awards 2009, Инна получава наградата за най-добър румънски артист.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Работим с пет министерства за провеждането на „Francofolies. Благоевград“

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Работим с пет министерства за провеждането на „Francofolies. Благоевград“

22 Юни 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Искам да благодаря на всички, които помагат вече четири години да реализираме „Francofolies. Благоевград“. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той отбеляза, че за миналата година, фестивалът е спечелил наградата на Министерството на туризма за „Събитие номер 1 на годината“, в класацията за фестивали. „Амбицията ни е тази година отново да получим това отличие. При хубаво време днес очакваме над 35–40 хил. души публика“, каза още кметът д-р Атанас Камбитов. Той изказа благодарност към петте министерства, които спомагат за реализацията на фестивала – Министерство на туризма; Министерство на културата; Министерство на външните работи; Министерство на труда и социалната политика и Министерство на образованието. „Много е хубаво, когато централната и местната власт работят заедно и вървят в една посока – тогава нещата се случват. Радвам се, че тази година надграждаме фестивала, като освен младежки модул имаме и социална кауза, подкрепена от Венсан Винел, свързана с обособяването на специална зона за хора с увреждания“, добави д-р Камбитов. Той заяви, че Община Благоевград следва своята последователна политика, като за септември следващата година се планува започването на нов фестивал.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Арнаудова, Община Благоевград: Изключително интересна е съпътстващата програма на фестивала Франкофоли

Елена Арнаудова, Община Благоевград: Изключително интересна е съпътстващата програма на фестивала Франкофоли

22 Юни 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключително интересна е съпътстващата програма на фестивала Франкофоли. Това каза в предаването „Часът на Благоевград“ по Радио „Фокус“ - Пирин Елена Арнаудова, отдел „Култура“ в Община Благоевград. „Съпътстващата програма започна още от рано през днешния ден с откриване на „Арт фест“. Това ще бъдат шатри, в които художници и майстори на различни неща ще предлагат своята продукция на гостите и жителите на Благоевград. „Арт фест“ ще бъде разположен на уличките, които тръгват от мола в посока към площад „Македония“, каза още Арнаудова. По думите й едновременно с това ще започнат работа и ателиета на фондация „Easy Art“ , които ще бъдат разположени в градинката пред НАП, като там ще има около 10 ателиета, които ще бъдат тематични. „В тях всички безплатно ще могат да изработят своите френски символи, като ще могат да изработят магнити за спомен от Благоевград. Ще има дама, която ще рисува с кана символът на Франкофоли. Въобще децата ще има какво да правят, пък и не само те, а и по-големите. Днес ще има и няколко интересни изяви, които ще бъдат пред мола на площад „България“, каза Арнаудова. Там ще има една импровизирана сцена с актьори, които ще представят няколко пъти през деня интересни скечове и постановки. В събота, освен работата на ателиетата в „Арт фест“ и „Easy Art“, от 16:00 часа ще има Welcome drink и интересни питиета, отново на френска тематика. „В 17:30 часа ще открием една интересна изложба, която ще бъде с фотосите от историята на Франкофоли, която датира от 1991 година, в първите издания. Малко по-късно ще имаме интересната постановка на Мира Радева. Ще има песни на френски изпълнители, които добре познаваме. Следващото ни събитие започва от 18:00 часа в градинката пред НАП, като там ще започнат изявите на младите брейкъджии. Ще има и графити фест, който ще върви едновременно с брейка. До началото на концертите в парк „Македония“, които ще започнат от 18:30 часа, има какво да правим в града и с какво да се забавляваме. Не трябва да забравяме и импровизираната сцена, която ще бъде пред мола на площад „България“. Интересно ще бъде в града ни през целия ден“, каза още Арнаудова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венсан Винел, музикант: С огромно желание ще се кача на сцената на „Франкофоли. Благоевград“, където ще споделя моята музика с всички

Венсан Винел, музикант: С огромно желание ще се кача на сцената на „Франкофоли. Благоевград“, където ще споделя моята музика с всички

22 Юни 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С огромно желание ще се кача на сцената на „Франкофоли. Благоевград“, където ще споделя моята музика с всички. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин музикантът и певец Венсан Винел,който покори Франция през 2017 година с участието си в „Гласът на Франция“. Той заяви, че след участието му в реалити формата, животът му се е променил много. „Сега хората искат и се снимат с мен, но за съжаление аз не мога да ги видя. За един артист е много важно да бъде разпознават с творчеството му, с това, което прави. За мен това е много важно“, каза още Винел. Той добави, че се надява през следващата 1 година да продължи все напред в развитието си като музикант и изпълнител. „Надявам се да правя все нови неща. Предстои ми и албум, който подготвям за всички мои почитатели“, добави Винел. Той допълнил, че трудно може да каже какво го чака след 10 години и отбеляза, че за него бъдещето не съществува. „Аз се концентрирам върху настоящето, но ако трябва да бъдем малко по-сериозни, то моята мечта е да продължавам да правя музика, защото това е нещото, което обичам. Венсан Винел: Надявам се, че след 10 години ще имам 10 албума. Не, всъщност мисля, че се обърках, защото след 10 години смятам да имам 110 албума, тоест по около 6 албума на година“, каза Винел.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венсан Винел: Културата трябва да се търси, а не да се очаква

Венсан Винел: Културата трябва да се търси, а не да се очаква

22 Юни 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Културата трябва да се търси, а не да се очаква. Това каза в Благоевград Венсан Винел, който покори Франция през 2017 година с участието си в „Гласът на Франция“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. Той сподели с младежи, потребители на социални институции в Благоевград, че културата е задължителна. „Много съм доволен да бъда вкъщи, защото се връщам към своите корени. Много е важно за мен, че съм тук, за да пея сред вас и се чувствам наистина сред едно голямо семейство за мен! Сигурен съм, че много ще се забавляваме още тази вечер“, каза още Винел. Той обеща, че ще научи български и ще създаде песен. „Българите са много мили и добри хора. Благодаря за топлото посрещане“, каза още Винел.

Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел проведе среща с младежи, потребители на социални институции в общината

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел проведе среща с младежи, потребители на социални институции в общината

22 Юни 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Французинът с български произход Венсан Винел проведе среща разговор с младежи, потребители на социални институции в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. На събитието присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и зам.- кметът Христина Шопова. Всички деца бяха въодушевени от срещата си с младия изпълнител, който е доказателство, че мечтите се сбъдват. Кметът –д-р Атанас Камбитов каза, че е изключително доволен, че за четвърта поредна година в Благоевград ще се проведе Франкофоли. „Фестивалът, който миналата година беше включен в стоте музикални франкофонски събития на Министерство на външните работи на Франция. Радвам се, че с всяка година утвърждаваме името на фестивала и той става все по- разпознаваем. Тази година съм горд, че подкрепихме проекта „свободна отворена зона“, който дава достъп на всички хора“, каза Кмабитов. Той поздрави Венсан Винев, който участва във фестивала. „Благодаря му, че подкрепи този проект, защото той е пример за всички тези момичета и момчета как човек може да успее, да се реализира и да осъществи своите мечти. Искам да пожелая на всички това да се случи. Наслаждавайте се на хубавата френска музика“, каза още Камбитов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в града заради провеждането на „Francofolies. Благоевград“

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в града заради провеждането на „Francofolies. Благоевград“

22 Юни 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението ще бъде въведена в града заради провеждането на „Francofolies. Благоевград“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Кирил Манов, главен специалист „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. Той обясни, че има издадена заповед от кмета на Общината д-р Атанас Камбитов по този повод. „Бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен от кръговото движение на улица „14 полк“ до разклона на бул. „Св. Димитър Солунски“, като тази част ще се ползва за паркинг на гостите, както и дясната лента на улица „14 полк“ от кръговото движение с бул. „Александър Стамболийски“ до кръговото движение при ЗМКА. Също така ще се използват и други паркинги, пред които сме сложили табели – паркингите на голям магазин за хранителни продукти, паркингите на американските общежития, както и паркингите на пазара“, каза още Манов. Той добави, че всичко ще се случва под наблюдението и разпореждането на Областна дирекция на МВР-Благоевград, освен това ще има и хора от отдел „Паркинги и гаражи“ към Общината, които ще упътват гражданите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел ще изнесе първият си концерт у нас на "Франкофоли"

Благоевград: Французинът с български произход Венсан Винел ще изнесе първият си концерт у нас на "Франкофоли"

22 Юни 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията „Отворена зона“ в партньорство с фондация Моменти за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Тази година фестивалът за съвременна музика ще се проведе днес и утре, при вход свободен, в парк „Македония“ в града, където миналата година събитието събра над 30 000 публика.
За първи път на концертите на ФРАНКОФОЛИ ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. На разположение за помощ в придвижването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от асистент може да бъде предварително заявена в Информационния център в града.
В подкрепа на кампанията „Отворена зона“ с първи самостоятелен концерт на Франкофоли в България пристига и Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.
Певецът ще се качи на сцената на ФРАНКОФОЛИ днес с репертоар от първият си самостоятелен албум и негови интерпретации на световни хитове.
21-годишният Венсан Винел стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано, и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.
Роден е със силно увредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 е осиновен във Франция и расте в парижко предградие. Родителите му бързо забелязват изключителната му музикална дарба. Съвсем малък, Венсан се научава да свири на пиано сам, по слух.
Следват трудни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолация, самота и отхвърляне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че често е бил обект на дискриминация и подигравки, заради което напуска колежа, в който учи. Продължава напред с музика и безусловната подкрепа на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, но поради липса на преподавател, който да владее брайлова азбука и ноти, не е приет.
Свири по улиците и на обществени места. През 2017 е случайно забелязан от сътрудничка на риалити формата "Гласът на Франция", докато свири на пианото в чакалнята на парижката гара Сен Лазар, която го кани да участва в шоуто.
Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на хита Lose Yourself, донесъл през 2002 г. на Еминем награда „Оскар“ и влиза в отбора на световноизвестната френска звезда Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.
Много бързо Венсан Винел се превръща в сензация във Франция и набира хиляди фенове. Пред „Фигаро“ споделя „Не мисля за себе си като за човек с увреждане , защото моят недъг е компенсиран с нещо друго. Имам абсолютен слух: когато чуя някое парче, го запомням и мога веднага да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха“.
Фестивалът ФРАНКОФОЛИ се провежда в Благоевград от 2015 като изнесено издание на най-големият европейски фестивал за съвременна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle /Ла Рошел, Франция/. В 3-те му издания до момента на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на съвременната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и др.
През 2017 ФРАНКОФОЛИ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.
Дните на фестивала през 2017 събраха в Благоевград над 30 000 публика от България и чужбина, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост от май - месец преди провеждането му.
Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Ройшин Мърфи, Айо и Метр Гимс – хедлайнери на "Франкофоли"

Благоевград: Ройшин Мърфи, Айо и Метр Гимс – хедлайнери на "Франкофоли"

22 Юни 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ексцентричната Ройшин Мърфи, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Метр Гимс са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала ФРАНКОФОЛИ, който ще се проведе днес и утре в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Останалите познати за публиката имена, които ще се качат на сцената, са младата френска звезда с български произход Венсан Винел, френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.
И тази година концертите в двата фестивални дни ще се проведат при вход свободен, на терена на Парк „Македония“, където миналата година се събраха над 30 000 фенове на фестивала от цялата страна.
Голямата изненада за публиката на ФРАНКОФОЛИ тази година е участието на eксцентричната на сцената и в живота Ройшин Мърфи / Roisin Murphy /. Като част от бандата Молоко, Ройшин е смятана за един от ключовите артисти на музикалната сцена през 90-те с големите хитове на групата The Time is Now, Sing it Back и Forever More. Следва солова кариера, а първите й два самостоятелни Ruby Blue и Overpowered налагат твърдо имиджа й на модерна икона на поп-културата. Следват 3-те албума Mi Senti, Hairless Toys и Take Her Up To Monto , а и до днес Ройшин Мърфи е често определяна от медиите като „арт-поп кралица“ и „модна икона“, разпознаваема с уникалния си артистичен стил и елегантното смесване на жанрове. Преди дни певицата представи първия от общо 12 нови сингъла “All My Dreams / Innocence”.
Жанрово различен и силно емоционален, стилът на Айо /Ayo/, който смесва блус, рок, соул и реге, e добре познат на българската публика. Очарователната певица, която придоби световна популярност още през 2006 г. със сингъла Down on My Knees, пристига за ФРАНКОФОЛИ с концерт в първия фестивален ден. Псевдонимът й означава „радост“, а следвайки кариерата си, тя напуска Германия и живее и работи Лондон, Париж, а сега и в Ню Йорк, където живее в момента. Именно в Париж през 2002 Айо изнася първия си солов концерт, а през 2006 година издава първия си албум JoyFull, който става двойно платинен във Франция, платинен в Германия и Полша. Вторият й студиен албум Gravity at Last излиза през септември 2008 г. Три години по-късно излиза и третият й проект - Billie-Eve, който носи името на дъщерята й. Следват Ticket to the World /2013/ и Ayo /2017/.
Първият концерт в България на рапъра Метр Гимс /Maître GIMS/ ще се случи само месеци преди планираното му европейско турне Fuego, завършващо с грандиозен концерт на Стад дьо Франс / Stade de France/ през септември 2019 г. То ще представи най-новия му албум Ceinture noire /Черен колан/, който излезе през март т.г. Носител на различни награди и с повече от 4 милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, Метр Гимс е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на музика.
С първи концерт в България на ФРАНКОФОЛИ ще участва и младият френски музикант с български произход Венсан Винел. 21- годишният Венсан стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.
Венсан ще се включи и в подкрепа на социалната кауза за равен достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Кампанията „Отворена зона“ е инициатива на фондация Моменти, в която четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България, което застава зад каузата и ще осигури специални условия за достъп на хора с увреждания на всеки един от концертите в програмата.
Французинът Адриен Федерикони е по-познат на световните сцени като DJ Feder. Роден в Ница, артистът се мести в Париж, където през 2014 става част от дийп хаус сцената и започва да набира популярност. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче Sixto. През 2014 сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл Goodbye, станал любим в Европа и по света.
Най-успешната в Европа румънска попдива Инна /INNA/ (артистичен псевдоним на Елена Александра Апостолеану), ще подгрява втория ден на Франкофоли и пристига в традицията на участие на един балкански съвременен изпълнител на всяко издание на фестивала. Тя дебютира на музикалния пазар с хитовия си албум "Hot", който за кратко превзема всички музикални класации в страните от Източна Европа. Следващият й сингъл "Love" успява да покори върховете на поп - класациите в различни европейски държави. На церемонията на MTV Europe Music Awards 2009, Инна получава наградата за най-добър румънски артист.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала „Франкофоли“ ще бъде възможен с декларация за придружител

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала „Франкофоли“ ще бъде възможен с декларация за придружител

22 Юни 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на четвъртото издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“ достъпът до парк „Македония“ за всички малолетни и непълнолетни лица ще бъде позволен след предоставяне на попълнена декларация за придружител по чл. 8, ал. 3 и 4 от Закона за закрила на детето. Декларацията може да бъде изтеглена от тук. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Екземпляр от декларацията може да бъде получен и на входа на парк „Македония“ в дните на фестивала. Те ще трябва да бъдат попълнени на място, което ще забави влизането в парка. Деклараторът заявява, че носи пълна отговорност за малолетното/непълнолетно лице по време на концертните вечери. Личните данни, които се попълват в декларацията ,се използват единствено и само за нуждите на въпросната декларация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

22 Юни 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много емоции, интересни забавления, базари, инсталации и игри е подготвила Община Благоевград в съпътстващата програма за “Francofolies. Благоевград” 2018. Всички избрани събития ще бъдат с вход свободен и достъпни жителите и гостите на областния център. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред мол „Ларго“ ще бъде разположен Информационен-туристически център. На шатрата ще бъдат предлагани тематични гривни, тениски, значки и карти, сувенири с логото на фестивала. Информационен център ще има и в парк „Македония“ за улеснение на гостите на събитието.
Забавни творчески ателиета на Фондация „Easy Art“ ще радват малки и големи жители и гости на Благоевград през двата дни на фестивала „Франкофоли“. Шатрите ще бъдат разположени, в градинката пред хотел „Монте Кристо“, където ще предоставят възможност на малчуганите в града да творят и изработват най-различни неща, свързани с Франция. Програмата включва работилници по архитектура с изработка на 3D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка, работилнички за бижута в цветовете на френското знаме, за мода от времето на Луи XIV, за изработка на принтове със символите на Франция, които могат да се правят както върху хартия, така и върху донесени от посетителите тениски. За спомен от фестивала всеки ще може да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си ще може да напише името на Francofolies с къна.
Привържениците на интересните и различни продукти, ще се докоснат до творчеството на млади дизайнери, които ще представят своите „изкушения“ на „Арт фест“. И през двата дни всеки, който обича ръчно правени накити и украшения, сувенири и козметика ще има възможност да си закупи и да се запознае отблизо с производството на био продукти. Работилничките, в които ще може да намерите различни и цветни „изкушения“, ще бъдат разположени на улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy. Младите дизайнери ще преобразят пространството с изкуство, музика и ателиета за таланти.
Съпътстващата програма включва и шатра на издателство „Колибри“, където всеки може да намери книгата на талантливия участник в тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Blagoevgrad“ Винсент Винел. Тя ще бъде разположена в близост до хотел „Монте Кристо“. Фотографска изложба ще радва гостите на четвъртото издание на „Франкофоли. Благоевград“. В нея ще бъдат показани фотографски кадри от всички концерти на българското издание на “Francofolies”. Изложбата ще бъде подредена пред Stage Bar.
Днес от 17.00 часа гости от Пловдив ще представят спектакъл в Общински Куклен театър. Пред МОЛ „Ларго“ от 10.30 часа на 23 юни ще покажат пантонима, като каузата е благотворителна, а събраните средства ще отидат за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.
На 23 юни от 15.00 часа в Stage Bar посетители ще бъдат посрещани с Welcome drink. Ще бъдат предлагани френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон ще може да опита разнообразие от предлаганите продукти. Всичко това ще се случва под съпровода на пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант ще радва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиав, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.
От 17.00 часа в градинката пред НАП, брейк-таланти ще покажат умения в петото юбилейно издание на „Кралете на запада“. Паралелно с брейк танците ще се проведе и „Графити фест“. Много цвят, ритъм и добро настроение очаква жителите и гостите на Благоевград.
Община Благоевград е подсигурила брошури, с описание на заведения, в които може да намерите френска кухня и традиционна българска такава. Във флаерите ще бъде описана и програмата за двата фестивални дни, с описани дни, часове и място на провеждане.
Концертите и през двете вечери започват от 18.00 часа, с DJ-сет в парк „Македония“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“

Министър Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“

22 Юни 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Събитието ще се проведе от 17.30 часа днес в зала „Орфей“ на парк „Македония". Приемът включва „Welcome drink“. Концертите започват в 18.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“

Министър Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“

21 Юни 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще присъства на прием в Благоевград по повод старта на фестивала „Франкофоли“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Събитието ще се проведе в 17.30 часа на 22 юни 2018 г. в зала „Орфей“ на парк „Македония". Приемът включва „Welcome drink“. Концертите започват в 18.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 22 и 23 юни във връзка с провеждането на фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 22 и 23 юни във връзка с провеждането на фестивала „Франкофоли“

21 Юни 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ в Благоевград на 22 и 23 юни във връзка с провеждането на фестивала „Франкофоли“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. „Бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен от кръговото движение на улица „14 полк“ до разклона на бул. „Св. Димитър Солунски“, като тази част ще се ползва за паркинг на гостите, както и дясната лента на улица „14 полк“ от кръговото движение с бул. „Александър Стамболийски“ до кръговото движение при ЗМКА. Също така ще се използват и други паркинги, пред които сме сложили табели“, посочи той. Манов уточни, че става дума за паркингите на голям магазин за хранителни продукти, паркингите на американските общежития, както и паркингите на пазара. Той отбеляза, че улиците ще бъдат затворени от 08,00 часа сутринта на 22 юни до 06,00 часа сутринта на 24 юни. Кирил Манов допълни, че има обходни маршрути, които са определени предварително, както и че има и карти за маршрута на градския транспорт – той ще минава през булевард „Васил Левски“ и улица „Джеймс Баучер“, както и през улица „Полковник Дрангов“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Парк „Македония“ ще отвори врати за гостите на „Франкофоли“ в 17.00 часа

Благоевград: Парк „Македония“ ще отвори врати за гостите на „Франкофоли“ в 17.00 часа

21 Юни 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В навечерието на най-чакания фестивал за годината - “Francofolies.Blagoevgrad”, парк „Македония“ очаква своите гости. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Вратите за посетители и в двата дни на музикалното събитие ще бъдат отворени от 17.00 часа. Концертите започват в 18.30 часа.
Община Благоевград напомня, че лица под 18-годишна възраст без придружители с попълнени декларации няма да бъдат пускани на територията на парка.
И тази година на сцената на „Франкофоли“ ще се качат имена, познати по цял свят като Ройшин Мърфи, Айо, Dj Feder, Dj Aslove, Metr Gims и различният, неповторим Вeнсант Винел. Към голямото семейство на Франкофоли тази година се присъединяват и румънската изпълнителка Inna и групата Les animaux sauvages.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината изготви карта на заведенията, които ще предложат на клиентите си френска музика и тематични инициативи по време на фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Общината изготви карта на заведенията, които ще предложат на клиентите си френска музика и тематични инициативи по време на фестивала „Франкофоли“

21 Юни 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград изработи карта, на която е поместена информация за местни заведения, подготвили интересни предложения за своите гости по време на двата дни на фестивала „Frаncofolies. Благоевград“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Голяма част от обектите, освен отстъпки, предлагат традиционни френски специалитети и напитки, като посрещат гостите си с френска музика и много изненади. Изработването на картата е по инициатива на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Целта е да бъде оказана цялостна подкрепа на местния бизнес, като паралелно с това, гостите на Благоевград да бъдат максимално улеснени в избора си на места за забавление. На брошурите е отпечатана и богатата съпътстваща програма, която включа туристически обиколки, изложби, творчески ателиета, улични театрални постановки, тематични партита и др. Картата може да бъде видяна и под формата на брошури, които се разпространяват от доброволци в града. Голяма част от собствениците на заведения в Благоевград подкрепиха предложението на кмета Камбитов, в седмицата преди фестивала, да посрещат клиентите си предимно с френска музика. За улеснение на хората, пристигащи от България и чужбина, предвид големия интерес и ангажираната хотелска база, Община Благоевград отново поде кампания в помощ на гостите, затруднили се да намерят място за престой и нощувки. За целта всеки, който иска да наеме или отдаде квартира, за дните около фестивала „Франкофоли“, може да позвъни на 0884 115 150 - телефон на Туристически-културно информационен център – Благоевград или да пише на email: infocentreblg@gmail.com. Информация ще бъде помествана и на https://www.facebook.com/infocentreblg/
Подобен тип инициативи са част от политиката за утвърждаване на Благоевград като туристически и фестивален център, както и подпомагане на местната икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Младежки модул ще се проведе в зала „22 септември“ като част от фестивала “Francofolies”

Благоевград: Младежки модул ще се проведе в зала „22 септември“ като част от фестивала “Francofolies”

21 Юни 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За поредна година Младежки модул ще събере млади франкофони в Благоевград. Модулът ще се проведе в зала „22 септември“ на 23 юни, като официалното откриване ще бъде от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Младежкият модул се организира в рамките на международния фестивал за съвременна франкофонска музика „Francofolies.Благоевград“, който се провежда за четвърта поредна година в Благоевград след дългогодишно прекъсване.
По време на Младежкия модул ще бъдат дискутирани три тези. Първата е „Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух” - Стивън Хокинг, втората - „Някой може и да съществува без изкуство, но никой не може да е жив без него” – Оскар Уайлд и третата - „Човек познава себе си в борбата с препятствията” - Антоан дьо Сент-Екзюпери. Дискусията ще даде възможност за обсъждане и формулиране на общи аргументи и защита на отделните тези. Участниците в модула ще бъдат разделени на 3 отбора, като всеки отбор ще защитава определената тема.
Участие в тазгодишното издание ще вземат над 100 младежи, като ще има гости и от Гърция.
Форумът няма състезателен характер, а идеята е да се приобщят децата и да се създаде близка до тях дискусионна среда за споделяне на идеи и гледни точки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Манов, Община Благоевград: Мерките за сигурност, които е предприела Общината за фестивала „Франкофоли“, са много стриктни и сериозни

Кирил Манов, Община Благоевград: Мерките за сигурност, които е предприела Общината за фестивала „Франкофоли“, са много стриктни и сериозни

21 Юни 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Мерките за сигурност, които е предприела Община Благоевград за фестивала „Франкофоли“, са много стриктни и сериозни. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист „Обществен ред и сигурност“ към Общината. По думите му на работна среща с Областна дирекция на МВР-Благоевград, както и с частните охранителни фирми, които ще вземат участие в събитията, е направен анализ, планирани и поставени са задачи за изпълнение, за да може концертите да преминат без инциденти и да радват жителите и гостите на града.
„Искам да обърна внимание на нещо много важно, което касае децата под 18-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в парк „Македония“ задължително с декларация, в която придружаващото ги лице ще се подпише, че носи пълна отговорност за тях. Тази декларация може да се изтегли от сайта на Община Благоевград, както и на място. Проблемът с непълнолетните лица ще бъде решен по този начин“, отбеляза Кирил Манов. Той подчерта, че попълването на декларация на място ще забави влизането на съответните лица. Манов допълни, че броят на хората, които ще се грижат за сигурността, ще бъде достатъчен. Той подчерта, че целият периметър на парк „Македония“ ще се охранява, а където има необходимост, ще бъдат разположени служители, ангажирани с контрола по спазването на обществения ред.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С караоке с френска музика в града ще започнат събитията от съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

Благоевград: С караоке с френска музика в града ще започнат събитията от съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

21 Юни 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 15.00 часа днес в Алианс франсез Благоевград ще започне Караофолис - караоке с френска музика. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Всеки почитател, който обича да пее ще има възможност да покаже своите дарби и заложби, да се забавлява и да срещне нови приятели под звуците на френски хитове. От 16.00 часа Мира Радева ще представи своя спектакъл “Франция, Моя Любов” в Stage Bar. Той пресъздава магията на френската музика и култура, чрез песните и историите на емблеми като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Ив Монтан, Лара Фабиан. Спектакълът ще бъде със субтитри за френската публика и ще бъде безплатен в рамките на фестивал „Francofolies. Blagoevgrad“ 2018.
Община Благоевград е подготвила много емоции, интересни забавления, базари, инсталации и игри в съпътстващата програма за “Francofolies. Благоевград” 2018. Всички избрани събития ще бъдат с вход свободен и достъпни жителите и гостите на областния център. Пред мол „Ларго“ ще бъде разположен Информационен туристически център. На шатрата ще бъдат предлагани тематични гривни, тениски, значки и карти, сувенири с логото на фестивала. Информационен център ще има и в парк „Македония“ за улеснение на гостите на събитието.
Забавни творчески ателиета на Фондация „Easy Art“ ще радват малки и големи жители и гости на Благоевград през двата дни на фестивала „Франкофоли“. Шатрите ще бъдат разположени, в градинката пред хотел „Монте Кристо“, където ще предоставят възможност на малчуганите в града да творят и изработват най- различни неща, свързани с Франция. Програмата включва работилници по архитектура с изработка на 3 D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка, работилнички за бижута в цветовете на френското знаме, за мода от времето на Луи XIV, за изработка на принтове със символите на Франция, които могат да се правят както върху хартия, така и върху донесени от посетителите тениски. За спомен от фестивала всеки ще може да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си ще може да напише името на Francofolies с къна.
Привържениците на интересните и различни продукти, ще се докоснат до творчеството на млади дизайнери, които ще представят своите „изкушения“ на „Арт фест“. И през двата дни всеки, който обича ръчно правени накити и украшения, сувенири и козметика ще има възможност да си закупи и да се запознае отблизо с производството на био продукти. Работилничките, в които ще може да намерите различни и цветни „изкушения“ ще бъдат разположени на улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy. Младите дизайнери ще преобразят пространството с изкуство, музика и ателиета за таланти.
Съпътстващата програма включва и шатра на издателство „Колибри“, където всеки може да намери книгата на талантливия участник в тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Blagoevgrad“ Винсент Винел. Тя ще бъде разположена в близост до хотел „Монте Кристо“. Фотографска изложба ще радва гостите на четвъртото издание на „Франкофоли. Благоевград“. В нея ще бъдат показани фотографски кадри от всички концерти на българското издание на “Francofolies”. Изложбата ще бъде подредена пред Stage Bar.
На 22 юни от 17.00 часа гости от Пловдив ще представят спектакъл в Общински Куклен театър. Пред МОЛ „Ларго“ от 10.30 часа на 23 юни ще покажат пантонима, като каузата е благотворителна, а събраните средства ще отидат за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.
На 23 юни от 15.00 часа, в Stage Bar посетители ще бъдат посрещани с Welcome drink. Ще бъдат предлагани френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон ще може да опита разнообразие от предлаганите продукти. Всичко това ще се случва под съпровода на пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант ще радва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиав, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.
От 17.00 часа в градинката пред НАП, брейк- таланти ще покажат умения в петото юбилейно издание на „Кралете на запада“. Паралелно с брейк танците ще се проведе и „Графити фест“. Много цвят, ритъм и добро настроение очаква жителите и гостите на Благоевград.
Община Благоевград е подсигурила брошури, с описание на заведения, в които може да намерите френска кухня и традиционна българска такава. Във флаерите ще бъде описана и програмата за двата фестивални дни, с описани дни, часове и място на провеждане.
Концертите и през двете вечери започват от 18.00 часа с DJ-сет в парк „Македония“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Общината е подготвила богата съпътстваща програма за фестивала „Франкофоли“

19 Юни 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много емоции, интересни забавления, базари, инсталации и игри е подготвила Община Благоевград в съпътстващата програма за “Francofolies. Благоевград” 2018. Всички избрани събития ще бъдат с вход свободен и достъпни жителите и гостите на областния център. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред мол „Ларго“ ще бъде разположен Информационен- туристически център. На шатрата ще бъдат предлагани тематични гривни, тениски, значки и карти, сувенири с логото на фестивала. Информационен център ще има и в парк „Македония“ за улеснение на гостите на събитието.
На 21 юни от 15.00 часа в Алианс франсез Благоевград ще започне Караофолис - караоке с френска музика. Всеки почитател, който обича да пее ще има възможност да покаже своите дарби и заложби, да се забавлява и да срещне нови приятели под звуците на френски хитове. В същия ден, от 16.00 часа Мира Радева ще представи своя спектакъл “Франция, Моя Любов” в Stage Bar. Той пресъздава магията на френската музика и култура, чрез песните и историите на емблеми като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Ив Монтан, Лара Фабиан. Спектакълът ще бъде със субтитри за френската публика и ще бъде безплатен в рамките на фестивал „Francofolies. Blagoevgrad“ 2018.
Забавни творчески ателиета на Фондация „Easy Art“ ще радват малки и големи жители и гости на Благоевград през двата дни на фестивала „Франкофоли“. Шатрите ще бъдат разположени, в градинката пред хотел „Монте Кристо“, където ще предоставят възможност на малчуганите в града да творят и изработват най- различни неща, свързани с Франция. Програмата включва работилници по архитектура с изработка на 3 D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка, работилнички за бижута в цветовете на френското знаме, за мода от времето на Луи XIV, за изработка на принтове със символите на Франция, които могат да се правят както върху хартия, така и върху донесени от посетителите тениски. За спомен от фестивала всеки ще може да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си ще може да напише името на Francofolies с къна.
Привържениците на интересните и различни продукти, ще се докоснат до творчеството на млади дизайнери, които ще представят своите „изкушения“ на „Арт фест“. И през двата дни всеки, който обича ръчно правени накити и украшения, сувенири и козметика ще има възможност да си закупи и да се запознае отблизо с производството на био продукти. Работилничките, в които ще може да намерите различни и цветни „изкушения“ ще бъдат разположени на улица „Сандо и Петър Китанови“ между заведенията Memo и Raffy. Младите дизайнери ще преобразят пространството с изкуство, музика и ателиета за таланти.
Съпътстващата програма включва и шатра на издателство „Колибри“, където всеки може да намери книгата на талантливия участник в тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Blagoevgrad“ Винсент Винел. Тя ще бъде разположена в близост до хотел „Монте Кристо“. Фотографска изложба ще радва гостите на четвъртото издание на „Франкофоли. Благоевград“. В нея ще бъдат показани фотографски кадри от всички концерти на българското издание на “Francofolies”. Изложбата ще бъде подредена пред Stage Bar.
На 22 юни от 17.00 часа гости от Пловдив ще представят спектакъл в Общински Куклен театър. Пред МОЛ „Ларго“ от 10.30 часа на 23 юни ще покажат пантонима, като каузата е благотворителна, а събраните средства ще отидат за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.
На 23 юни от 15.00 часа, в Stage Bar посетители ще бъдат посрещани с Welcome drink. Ще бъдат предлагани френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон ще може да опита разнообразие от предлаганите продукти. Всичко това ще се случва под съпровода на пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант ще радва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиав, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.
От 17.00 часа в градинката пред НАП, брейк- таланти ще покажат умения в петото юбилейно издание на „Кралете на запада“. Паралелно с брейк танците ще се проведе и „Графити фест“. Много цвят, ритъм и добро настроение очаква жителите и гостите на Благоевград.
Община Благоевград е подсигурила брошури, с описание на заведения, в които може да намерите френска кухня и традиционна българска такава. Във флаерите ще бъде описана и програмата за двата фестивални дни, с описани дни, часове и място на провеждане.
Концертите и през двете вечери започват от 18.00 часа, с DJ-сет в парк „Македония“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала „Франкофоли“ ще бъде възможен с декларация за придружител

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала „Франкофоли“ ще бъде възможен с декларация за придружител

19 Юни 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на четвъртото издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“, достъпът до парк „Македония“ за всички малолетни и непълнолетни лица ще бъде позволен след предоставяне на попълнена декларация за придружител по чл. 8, ал. 3 и 4 от Закона за закрила на детето. Декларацията може да бъде изтеглена от тук. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Екземпляр от декларацията може да бъде получен и на входа на парк „Македония“ в дните на фестивала. Те ще трябва да бъдат попълнени на място, което ще забави влизането в парка. Деклараторът заявява, че носи пълна отговорност за малолетното/непълнолетно лице по време на концертните вечери. Личните данни, които се попълват в декларацията се използват единствено и само за нуждите на въпросната декларация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“

19 Юни 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Въвежда се временна организация на движението в града за провеждане на фестивала „Франкофоли“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Временна организация на движението е валидна за двата дни на фестивала „Francofolies. Благоевград“. По заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в Областния център.
Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по улица „Александър Стамболийски“, в участъка от кръстовището с булевард „ Свети Димитър Солунски“ до кръговото кръстовище с улица „14 полк“ за периода от 08.00 часа на 22 юни до 06.00 часа на 24 юни 2018 г. Определен е обходен маршрут, като движението ще се извършва по бул. „Васил Левски“ и ул. „Джеймс Баучер“.
Движението ще бъде спряно за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт по западната пътна лента на улица „14 полк“, в посока от кръговото кръстовище с улица „Александър Стамболийски“, до кръговото кръстовище с улица „Свобода“ за периода от 08.00 часа на 22 юни до 06.00 часа на 24 юни 2018 г.
Движението ще се осъществява по улица „Полковник Дрангов“, като движението се контролира от ОД на МВР-Благоевград.
Автомобили ще могат да бъдат паркирани по ул. „Александър Стамболийски“ след кръстовището с кръговото движение, като входът ще бъде от страната на бул. „Джеймс Баучер“. Ще може да се паркира и по дясната лента за движение по „14 полк“ в посока ЗМКА, както и на паркинги, в близост до парк „Македония“.
Апелът е за безпрепятственото осъществяване на движението, жителите и гостите на Благоевград да бъдат внимателни и толерантни на пътя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината помага с информация за квартири по време на „Франкофоли“

Благоевград: Общината помага с информация за квартири по време на „Франкофоли“

18 Юни 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Броени дни остават до най-голямото и очаквано музикално събитие в България- “Francofolies. Благоевград 2018“, съобщиха от пресцентъра на общината. Предвид големия интерес и ангажираната хотелска база, Община Благоевград отново поде кампания в помощ на гостите, затруднили се да намерят място за престой и нощувки. За целта всеки, който иска да наеме или отдаде квартира, за дните около фестивала „Франкофоли“, може да позвъни на 0884115150 - телефон на Туристически-културно информационен център – Благоевград или да пише на email: infocentreblg@gmail.com. Информация ще бъде помествана и наhttps://www.facebook.com/infocentreblg/
Тази година фестивалът ще се проведе на 22 и 23 юни, отново в парк „Македония“. Ексцентричната Ройшин Мърфи, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Метр Гимс са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала „Франкофоли“. Останалите познати за публиката имена, които ще се качат на сцената, са младата френска звезда с български произход Венсан Винел, френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и охранителни фирми ще се грижат за сигурността гражданите на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика

Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и охранителни фирми ще се грижат за сигурността гражданите на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика

15 Юни 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград, Областната дирекция на МВР и различни охранителни фирми ще се грижат за сигурността на жителите и гостите на града по време на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. „Община Благоевград не за първи път провежда тези мероприятия, така или иначе вече имаме изграден опит и надграждаме хубавото и полезното. Мерките за сигурност са много стриктни и много сериозни. На работна среща с Областна дирекция на МВР-Благоевград, както и с частните охранителни фирми, които ще вземат участие в събитията, се направи един анализ, разчертаха се задачи, поставиха се всички форми за изпълнение, за да може концертите да преминат както трябва и без инциденти, и да бъдат радост за жителите и гостите на града“, посочи той.
Манов обясни, че всеки си има поставени задачи и всичко е разпределено. По думите му хората ще бъдат достатъчни. Той подчерта, че целият периметър на парк „Македония“ ще се охранява, а където има необходимост, ще бъдат поставени хора, които да следят за спазване на обществения ред.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 16 юни

Кирил Манов, Община Благоевград: Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ на 16 юни

15 Юни 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението ще бъде въведена в района на парк „Македония“ в Благоевград на 16 юни във връзка с провеждането на церемония по връчване на Годишните награди за българска музика. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Манов, главен специалист в направление „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград. „Бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде затворен от кръговото движение на улица „14 полк“ до разклона на бул. „Св. Димитър Солунски“, като тази част ще се ползва за паркинг на гостите, както и дясната лента на улица „14 полк“ от кръговото движение с бул. „Александър Стамболийски“ до кръговото движение при ЗМКА. Също така ще се използват и други паркинги, пред които сме сложили табели“, посочи той.
Манов уточни, че става дума за паркингите на голям магазин за хранителни продукти, паркингите на американските общежития, както и паркингите на пазара. Той отбеляза, че улиците ще бъдат затворени от 08,00 часа сутринта на 16 юни до 06,00 часа сутринта на 17 юни. По думите му същата организация ще бъде въведена и за фестивала „Франкофоли“ от 08,00 часа сутринта на 22 юни до 06,00 часа сутринта на 24 юни. Кирил Манов допълни, че има обходни маршрути, които са определени предварително, както и че има и карти за маршрута на градския транспорт – той ще минава през булевард „Васил Левски“ и улица „Джеймс Баучер“, както и през улица „Полковник Дрангов“.
Той заяви също, че по време на церемонията по връчване на Годишните награди за българска музика на входа на парк „Македония“ ще бъдат допускани само малки сгъваеми чадъри. Той допълни, че ще се допускат внасянето само на малки отворени бутилки минерална вода без капачки. Манов добави още, че е абсолютно забранено внасянето на хладни и огнестрелни оръжия. „Искам да обърна внимание на нещо много важно, което касае децата под 18-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в парк „Македония“ задължително с декларация, в която придружаващото ги лице ще се подпише, че носи пълна отговорност за тях. Тази декларация може да се изтегли от сайта на Община Благоевград, както и на място. Проблемът с непълнолетните лица ще бъде решен по този начин“, отбеляза Кирил Манов. Той подчерта, че трябва да се има предвид, че попълването на тази декларация на място ще забави влизането на съответните лица, попълващи декларацията.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Временна организация на движението се въвежда в града за Годишните музикални награди  и фестивала „Франкофоли“

Благоевград: Временна организация на движението се въвежда в града за Годишните музикални награди и фестивала „Франкофоли“

14 Юни 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Временна организация на движението ще бъде въведена в Благоевград в дните на Годишните музикални награди на БГ радио и фестивала „Francofolies. Благоевград“. По заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов са предприети всички необходими мерки за безпроблемното осъществяване на движението в Областния център. Това съобщиха от Община Благоевград.
Движението за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт ще бъде спряно в двете посоки по улица „Александър Стамболийски“, в участъка от кръстовището с булевард „ Свети Димитър Солунски“ до кръговото кръстовище с улица „14 полк“ за периода от 08:00 часа на 16 юни до 06:00 часа на 17 юни, както и за периода от 08:00 часа на 22 юни до 06:00 часа на 24 юни 2018 г. Определен е обходен маршрут, като движението ще се извършва по бул. „Васил Левски“ и ул. „Джеймс Баучер“.
Движението ще бъде спряно за всички моторни превозни средства и масовия градски транспорт по западната пътна лента на улица „14 полк“, в посока от кръговото кръстовище с улица „Александър Стамболийски“, до кръговото кръстовище с улица „Свобода“ за периода от 08:00 часа на 16.06 до 06:00 часа на 17.06, както и за периода от 08:00 часа на 22.06. до 06:00 часа на 24.06.2018 г.
Движението ще се осъществява по улица „Полковник Дрангов“, като движението се контролира от ОД на МВР-Благоевград.
Автомобили ще могат да бъдат паркирани по ул. „Александър Стамболийски“ след кръстовището с кръгово движение, като входът ще бъде от страната на бул. „Джеймс Баучер“. Ще може да се паркира и по дясната лента за движение по „14 полк“, в посока ЗМКА, , както и на паркинги, в близост д парк „Македония“.
Апелът е за безпрепятственото осъществяване на движението, жителите и гостите на Благоевград да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала “Francofolies“ ще бъде възможен след предоставяне на декларация

Благоевград: Достъпът на лица под 18 години по време на фестивала “Francofolies“ ще бъде възможен след предоставяне на декларация

13 Юни 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на четвъртото издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“, достъпът до парк „Македония“ за всички малолетни и непълнолетни лица ще бъде позволен след предоставяне на попълнена декларация за придружител по чл. 8, ал. 3 и 4 от Закона за закрила на детето. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благевград.
Декларацията може да бъде изтеглена оттук.
Екземпляр от декларацията може да бъде получен и на входа на парк „Македония“ в дните на фестивала. Те ще трябва да бъдат на място, което ще забави влизането в парка. Деклараторът заявява, че носи пълна отговорност за малолетното/непълнолетно лице по време на концертните вечери. Личните данни, които се попълват в декларацията се използват единствено и само за нуждите на въпросната декларация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината обяви прием на заявления за ползване на 15 места открита площ по време на концертите на БГ Радио и „Франкофоли. Благоевград“

Благоевград: Общината обяви прием на заявления за ползване на 15 места открита площ по време на концертите на БГ Радио и „Франкофоли. Благоевград“

8 Юни 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград обявява прием на заявления за ползване на открита площ по време на двете грандиозни музикални събития в града- Годишните музикални награди на БГ Радио и „Франкофоли. Благоевград“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград Пространствата се намират в парк „Македония“, района на бившите казарми, където ще бъдат двата концерта. Желаещите могат да подават заявления от 11 до 14 юни, включително в Деловодството на Община Благоевград. Повече информация може да бъде получена в стая 320 в сградата на общинска администрация. Местата са разпределени по схема. На площите могат да бъдат разположени хранителни продукти, скари, хладилници за безалкохолни напитки и бира, автомати за наливна бира с прилежаща площ за разполагане на маси и столове за консумация. Наградите на БГ Радио и фестивалът на френската музика „Франкофоли. Благоевград“ отново дават силно обещание към своята публика за едно незабравимо музикално пътешествие. Очакват се хиляди хора да станат част от двете събития в Благоевград. Първото събитие е на 16 юни, а на 22 и 23 юни публиката ще стане част от „Франкофоли. Благоевград“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.