НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка

Министър Кирил Ананиев: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка

22 Юни 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Бъдещето на здравеопазването на ниво Европейски съюз беше централна тема на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург с председател българският здравен министър Кирил Ананиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„ЕС има нужда от повече видимост на политики, които работят в полза на хората: здравната политика е сред тях. Здравеопазването следва да осигурява добър баланс между здраве и търговия – присъща функция на регулаторна рамка на ЕС, която е в полза на хората и гарантира качеството на живот на нашия континент“, посочи министър Ананиев по време на пресконференцията след Съвета.
Министрите на здравеопазването от ЕС се обединиха около мнението, че е необходимо повече сътрудничество между държавите-членки. Това може да се постигне постепенно чрез обмен на добри практики и реални въздействие и контрол върху процесите в сектора на европейско ниво.
На заседанието си министрите приеха и Заключения на Съвета за храненето при децата – един от приоритетите на българското председателство. „В този политически документ има много повече от хранене и храни: има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето. Откроихме нуждата от междусекторно сътрудничество – в случая Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика“, заяви Кирил Ананиев.
Акцент беше поставен и върху нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни храни. Българският здравен министър подчерта, че „Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка, защитаваща интересите на потребителите“, като посланието на здравните министри е това да се запази и в бъдеще в партньорство с Комисията.
По отношение на законодателните дебати, които се проведоха в рамките на Съвета на министрите, Кирил Ананиев съобщи, че по предложението за Регламент за Оценката на здравните технологии редица държави членки са индикирали сериозни проблеми с предвидения задължителен характер на сътрудничеството. „Много малко делегации заявиха безусловна подкрепа за предложеното задължително прилагане на оценките. Налице е желание за продължаване на конструктивните разговори в търсене на алтернативи на предложения задължителен подход. Едно законодателно предложение на ниво ЕС не може да стъпи на подкрепа на малцинството: такива са правилата, установени от Договорите“, коментира българският здравен министър.
Кирил Ананиев посочи, че дебатът относно оценката на здравните технологии е важен политически ориентир както за Европейската комисия, така и за следващите Председателства.
Здравният министър съобщи, че са приключили преговорите по Регламент 726/2004 (Регламентът за ЕМА), като част от Ветеринарния пакет, което беше и сред приоритетите на Българското председателство. Постигнато е съгласие по приемането на таксите за ЕМА със законодателен акт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: На Съвета на здравните министри в Люксембург ще коментираме бъдещите политики на ЕС, които трябва да работят в полза на европейските граждани

Министър Кирил Ананиев: На Съвета на здравните министри в Люксембург ще коментираме бъдещите политики на ЕС, които трябва да работят в полза на европейските граждани

22 Юни 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Люксембург. На Съвета на здравните министри в Люксембург ще коментираме бъдещите политики на ЕС, които трябва да работят в полза на европейските граждани. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти преди началото на Съвета на здравните министри в Люксембург, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На Съвета на здравните министри предстои да се обсъдят важни теми, които са свързани с европейското здравеопазване. Съветът ще обмени мнения за първи път на такова политическо ниво по законодателното предложение на Европейската комисия по отношение на оценката на здравните технологии. Комисията представи своето предложение на 31 януари и макар че имахме много малко време за организация, създадохме възможност на няколко заседания на експертно равнище да се разгледат законодателните предложения. Предложението на комисията създаде определени притеснения за някои от страните-членки. Надявам се днес на политическа дебат да се създаде една честна и открита атмосфера, за да можем да вземем най-правилните решение по отношение на това законодателно предложение с оглед да придвижим дебата напред“, обясни Ананиев.
Министърът посочи, че по второто законодателно предложение, свързано с ветеринарния пакет – в това число, по законодателните предложения за хуманните лекарства, е постигнато съгласие по т.нар. Ветеринарен пакет 7262004. „Искам да благодаря на Европейския парламент и на Европейската комисия за конструктивния разговор и за добрите резултати, които постигнахме. Този ветеринарен пакет е един от приоритетите на Българското председателство“, обясни той.
Ананиев коментира, че важен дебат ще има и по отношение на бъдещето на здравеопазването на равнище ЕС. „Днес трябва да дебатираме за темите, които са свързани с бъдещето на бъдещите политики на Европейския съюз – това трябва да бъдат политики, които работят в полза на европейските граждани и които дават добавена стойност във взаимоотношенията на европейските държави. Надявам се да отправим един положителен сигнал към бъдещата Европейска комисия, за да откроим важната роля на здравеопазването в бъдещите европейски политики. Основен приоритет на Българското председателство беше здравословното хранене на децата – това е една изключително важна тема и нашето послание беше, че здравословното хранене на децата това е здравословното бъдеще на Европа“, каза здравният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.