НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

The Independent: Спадът в имиграцията вече коства на британската икономика милиарди

16 Юли 2018 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Спадът в имиграцията, откакто беше гласуван Брекзит, вече струва на Великобритания повече от 1 милиард паунда на година, според нов анализ на независимия мозъчен тръст „Global Future“, пише британският вестник The Independent.
Тръстът, който насърчава ползите от откритите граници, пресмята че загубите за публичните финанси са еквивалентни на повече от 23 000 медицински сестри или 18 000 доктори.
Той също твърди, че постигането на имиграционната цел на правителството за „десетки хиляди“ също ще коства на Великобритания 12 милиарда паунда на година към 2023 – което представлява 60 процента от парите, които бяха обещани на Националната здравна система (НЗС) от британския премиер Тереза Мей като част от така наречените „дивиденти от Брекзит“.
Цифрите са базирани на прогнозите на „Office of Budget Responsibility“ от ефектите на нетно получени заеми при алтернативните сценарии на висока и ниска миграция.
Тези оценки представят търговски излишък от 16.9 милиарда паунда, ако миграцията падне от своя пик от 336 000 души на година в края на юни 2016 до 185 000 към 2021, сравнено с излишък от 5.2 милиарда паунда, ако паднат до 105 000 към 2021 година.
„Global Future“ използват тези оценки, за да разработят това, което те наричат „изчислител за готовност“ на цена от 150 милиона паунда за всяко намаление с 10 000 души в миграцията.
Най-новите миграционни цифри ще бъдат публикувани в понеделник, но миграцията вече е паднала до 224 000 души в края на септември 2017.
„Намаляването на имиграцията удря тежко публичните финанси“, заяви Питър Старкингс, директор на мозъчния тръст.
„Британският народ може и да е реши, че е доволен да плаща малко повече данъци или да приеме по-малки инвестиции в нашата НЗС и други публични услуги, в замяна на намаляване на имиграцията, но това е дебат, който просто не сме имали досега“, поясни той.
„Това, което знаем, е че обществеността смята, че имиграцията е добра за нашата икономика и нашата култура и когато им бъде предложен избор, те рутинно избират икономическа стабилност пред намаляване на имиграцията.
„Докато правителството очертава своите планове за имиграционна политика след Брекзит, трябва да са чаeстни за сделките в сърцето на този дебат. Този анализ показа, че по-ниската имиграция означава по-малки публични инвестиции, по-високи заеми или по-високи данъци – и постигането на правителствената цел за намаляване на миграцията на десетки хиляди на година ще надуе гигантскa мултимилиардна дупка в паунда и в публичните финанси.
„Във време, в което ключови сектори като нашето здравеопазване докладват за недостиг на кадри, правителството трябва да мисли много внимателно за това какво би направилo ограничителна имиграционна система na страната ни“, поясни още Старкингс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

Reuters: Тереза Мей обеща да предпази веригите за доставки на авиопроизводителите след Брекзит

16 Юли 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в понеделник направи опит да увери авиокомпаниите, че нейният план за Брекзит няма да разруши техните вериги за доставки и обеща, че индустрията ще процъфти, след като Великобритания излезе от Европейския съюз, предава Reuters.
Бизнесите започват да стават все по-разочаровани заради липсата на яснота за бъдещите търговски отношения, само девет месеца преди деня на Брекзит, насрочен за 29 март 2019 година.
„Еърбъс“, най-големият производител на самолети в Европа, който дава работа на около 15 000 души във Великобритания, предупреди по-рано през този месец, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение – така нареченият „твърд“ Брекзит – това ще доведе до прекратяване на продукцията в неговите фабрики и спирането от работа на самолетите му.
Британският премиер ще представи в детайли как нейното предложение за Брекзит ще защити веригите за доставки на компании като „Бомбардиър“ и „Ролс Ройс“, както и „Еърбъс“.
Мей ще обяви и инвестиции на стойност 343 милиона паунда (454 милиона долара) за проекти за изследване и развитие, инвестиции в технологии за електрически самолети и ще препотвърди, че Великобритания търси как да остане част от европейски институции като Европейската агенция за авиационна безопасност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дейвид Дейвис: Великобритания я очаква страхотно бъдеще извън ЕС, като няма да се правят никакви отстъпки

Дейвид Дейвис: Великобритания я очаква страхотно бъдеще извън ЕС, като няма да се правят никакви отстъпки

23 Юни 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания я очаква страхотно бъдеще извън ЕС, като няма да се правят никакви отстъпки, заяви министърът отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от британския вестник Daily Express.
Водещият член на кабинета представи най-оптимистичната си визия за това какво може да очаква страната от "големия национален проект" да напусне блока.
Отхвърляйки твърденията, че преговорите за напускане са неуспешни, Дейвис настоя, че Тереза Май може да сключи "добра сделка" с Брюксел.
Той също така обеща, че преговорите за Брекзит ще доведат до поемане на контрола върху границите на страната, да важат британските закони, да се контролира потока парите на Великобритания и добави: "Това са важните неща".
Дейвис каза: "Ще бъде фантастично. Ще се върнем назад след 10 години и ще се чудим защо сме се съмнявали в това. "
Министърът също предупреди, че привържениците на оставането все още планират да осуетят резултата от референдума, че победата на Тереза Май тази седмица в Парламента за нейния законопроект за Брекзит ще направи напускането на ЕС през март следващата година "неизбежно".
Той каза: "Министър-председателят вече има свободата да преговаря, за да постигне добра сделка" и добави: "Това е голям национален проект, няма нищо по-важно".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.