НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Орлин Георгиев, НИМХ: Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява

Орлин Георгиев, НИМХ: Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява

21 Юни 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на образованието и председателят на БАН поеха ангажимент, който донякъде ни удовлетворява. Това каза на брифинг Орлин Георгиев – ръководител на отдел „Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики“ към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министърът пое ангажимент, който нас донякъде ни удовлетворява предвид, че сме институт, който не е класически и може да си изкараме парите пред обществото. С колегите нямаме представа как ще се продължава, ако се запази това положение. Предвид ангажимента на министъра и на председателя на БАН, може би ще останем в някаква готовност, засега нямаме такива намерения“, коментира Георгиев. Той уточни, че остават в някакъв вид готовност, но ако не бъдат осигурени разходите, няма как да продължат работа, колкото и да искат.
„Може би това на сайта ще остане като напомняне за това, че нашите проблеми не са решени, но такива ефективни действия - по-скоро не, ако действително министърът и председателят на БАН осигуряват дори и на парче дейността. Нас много ни удовлетвори, че министърът е разбрал, че нас винаги ни използват като флаг и не е нормално след това да бъдем последни при разпределението на бюджетната субсидия, което е тенденция в годините. Надяваме се поне от догодина няма да трябва да се състезаваме с вятърни мелници“, коментира още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране

Министър Красимир Вълчев: От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране

21 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната среща беше планирана още преди да бъде ясна датата на протеста. Беше продължение на предходната ни среща. От страна на МОН, уверяваме служителите на НИМХ, че имат нашето разбиране. Като министър ми е много по-малко трудно да оправдая необходимостта да се предоставят средства конкретно на този Институт, отколкото на други в рамките на БАН. Много е важно да отбележим, че най-упълномощеният орган е ОС на БАН. Единственото, което мога да направя е да предоставя средства целево, ако имам някакви икономии. По същия начин и председателят на БАН не утвърждава разпределението на бюджета по институти“, коментира Вълчев. Той уточни, че е много радостен, че точно от страна на БАН в началото на годината е било предложено бюджетът да се разпределя по дейности. „Ние го приехме и заложихме в споразумението. Ключово е да проведем този разговор и с този за важността на НИМХ и с ОС на БАН. Днес тук можем само частично да гарантираме и обещаем нещо, необходима е и промяна в Закона за БАН, за да утвърждаваме тази субсидия и по дейности. Ще предложим заедно със Закона за държавния бюджет такава промяна в Закона за БАН. Надяваме се, че като имаме съгласие всички страни, ще бъде приета“, каза още Красимир Вълчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Надявам се, че такива протести като днешния няма да има повече

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Надявам се, че такива протести като днешния няма да има повече

21 Юни 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че такива протести като днешния няма да има. Това каза на брифинг директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите проблеми станаха твърде публични. Първата ни задача е да запазим хората, защото ако напуснат и си тръгнат, то тогава вече проблемът няма да може да се реши с никакви финанси“, коментира проф. Брънзов. Той уточни, че са били осигурени необходимите средства за допълнителна работа – като нощен труд, но това неминуемо е довело до прехвърляне на парите от единия в другия джоб. „Появиха се проблеми с издръжката на Института. До този момент не се очертава намиране на всички средства и вероятно ще бъдат осигурявани на траншове, които да са така във времето, че да не се прекъсне дейността на Института“, допълни той.
Той обясни, че прекратяването на дейностите на НИМХ на 9 юли е било, ако не получат никакви средства. „Сега министърът ще осигури поне за още един месец дейностите, акад. Ревалски каза, че вече са ни преведени 43 000 лв. и чакаме следващи етапи. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец необходимите средства. Надявам се, че такива протести като днешният няма да има. Днешният протест не ни е присъщ. Дали на сайта ни ще продължи – има си хора, които решават тези неща“, каза още директорът на НИМХ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения

21 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ, вече сме превели 43 000 лв. и ще търсим поетапно решения. Това каза на брифинг председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Създалата се ситуация е заради дългогодишното недофинансиране. Отдаваме изключително важно значение на тази дейност. Това е уникален институт. За да се реши проблемът, то той не е в правилата, дейността на НИМХ трябва да се извади на отделен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме на първо време 160 000 лв., превели сме 43 000 лв.“, заяви акад. Ревалски. По думите му в по-следващи етапи ще търсят също решения. „Ще търсим средства за издръжка на стъпки и се надяваме да ги осигурим“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година

Министър Красимир Вълчев: Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година

21 Юни 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не ни е първата среща. Факт е, че НИМХ е едно от трите звена, което има постоянно възложени функции по метеорологично обслужване на обществото и редица други сектори. Тази специфика изисква да бъде отчетена. През тази година беше увеличена субсидията на БАН с 25%. Имаме и задача да оправдаем обществената възвръщаемост за научни изследвания. Това има 2 линии – едната е да са обвързани с резултатите, а другата с обществени дейности“, коментира Вълчев.
По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. „Готови сме да съгласуваме и променена методика, ако такава бъде предложена. По-скоро ще търсим други варианти, предвид, че средствата вече са разпределени. Имаме споразумение за догодина бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена по дейности, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото. Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи за тази година. Основният проблем е, че трябва дългосрочно да съхраним хората в НИМХ и да подобрим условията за работа. Много ми се иска и ОС на БАН да отчита по-голямата специфика на НИМХ“, обясни той и уточни, че е поел ангажимент да имат разговори с ОС на БАН. Според него работата на НИМХ е най-видима и ежедневно сме зависими от нея.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев

Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев

21 Юни 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Започна срещата на НИМХ и БАН с министъра на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Разговорите се провеждат в сградата на Министерството на образованието и науката. На нея присъства щабът на протестиращите от НИМХ, директорът на Института и председателят на БАН. По време на разговорите ще бъде обсъдена възможността МОН да окаже помощ на НИМХ. В противен случай ще бъде потърсена помощта и на премиера Бойко Борисов.
По-рано десетки служители на Института се събраха пред сградата на Българската академия на науките с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от БСП се срещнаха с протестиращите метеоролози

Народни представители от БСП се срещнаха с протестиращите метеоролози

21 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от Комисията по земеделието от ПГ на „БСП за България“ се срещнаха с протестиращите пред сградата на БАН служители на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Протестът на служителите на НИМХ е напълно основателен, тъй като те се нуждаят от средства, за да могат да работят нормално, с нова техника и да получават адекватни заплати“. Това каза народният представител ПГ на „БСП за България“ Румен Георгиев след среща с протестиращите пред парламента. Той припомни, че миналата седмица е задал въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов, с който иска отпускане на 400 000 лв. за НИМХ към БАН, тъй като голяма част от информацията, която институтът изготвя, се ползва от министерството. „Тези хора работят 365 дни в годината, 24 часа в денонощието и е логично техният труд да се заплаща адекватно“, коментира Румен Георгиев. Той уточни, че министерството отделя средства за работата на института от 1990 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. Георгиев допълни, че това са специалисти, които с тази заплата в БАН не могат да бъдат задържани. „Парламентът отпусна 15 000 000 лв. допълнително на БАН, до НИМХ са стигнали едва 100 000 лв. от поисканите от тях 1 145 000 лв. Учудващо е, че министерството няма интерес да финансира работата на метеоролозите, то трябваше веднага да реагира и да отпусне средствата, които институтът поиска от министъра още през октомври 2017 г.“, коментира Румен Георгиев. Той обяви, че следващата седмица, заедно с ръководството на НИМХ, ще поиска среща с министър Порожанов, за да бъде договорено отпускането на 400 000 лв. за института.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключи протестът на служителите на НИМХ пред сградата на БАН

София: Приключи протестът на служителите на НИМХ пред сградата на БАН

21 Юни 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред сградата на Българската академия на науките (БАН), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите са оставили плакатите си на входа на БАН.
Точно в 9.00 часа десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупредиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите издигнаха лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др. Те скандираха „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира пред журналисти, че на 9 юли ще започнат да им свършват парите, от което ще започнат да отпадат дейности по чисто финансови причини. По думите му първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и тези неща, които не са свързани с национална сигурност и безопасност. Той уточни, че ако не получат помощ от министъра на образованието, ще потърсят от министър-председателя.
Малко по-късно в 14.00 часа в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се проведе среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, щаба на протестиращите от НИМХ, директора на Института и председателя на БАН.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя

21 Юни 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Ако не получим помощ от министъра на образованието, ще потърсим такава от министър-председателя. Това каза пред журналисти директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в 14.00 часа в МОН имаме среща с министъра на образованието и науката, който е принципал, за да видим дали можем да получим помощ от министерството. Ако няма от него, ще трябва да търсим другия човек, който може да внесе такова предложение за финансиране – министър-председателя. На срещата с министъра ще бъде и Щабът на протестиращите, председателят на БАН и аз. Общо взето изчакахме търпеливо да мине и председателството, за да не си вадим кирливите ризи пред хората“, коментира проф. Брънзов.
„Най-вече хората са недоволни от това, че когато беше протестът на БАН в края на есента, основното искане беше да се предоставят средства за прогнозите. Сега в момента четете, че са ни предоставени 1 млн., които са 13,5%. Не са казали втората част на истината, че бюджетът на БАН е увеличен с 25%. Тоест, ние сме с най-малкото увеличение, поради редица неща и независимо, че извършваме дейности, които никой друг не прави в Академията – оперативните дейности, сме най-слабо финансиране като средства за възнаграждение. Нашите хора отново ще получават и тази година най-ниските заплати“, посочи той и уточни, че те дори не протестират за това, а за дейността, която ще бъде унищожена. „Срамота е за нас. Тази служба е от 128 години – това са войни, две национални катастрофи и е съществувала. Сега в мирно време без никакви съществени катаклизми, да я ликвидираме. Ще се прочуем и в света, защото това ще е единствената държава, която е ликвидирала националната си хидрометеорологична служба. Поддържаме 910 пунктове за измерваме. През 1980 г. са били 2100. Виждате колко са се самозакрили, поради липса на средства, защото не можем да намерим хора. Имаме 65 сгради, 36 автомобила парк – нещо, което никой друг в БАН го няма, но нямаме средства да поддържаме тези неща“, допълни проф. Брънзов.
„Днес имаме Съвет на директорите. Сега го правим доста често. Днес ще прегледаме средствата и възможностите как можем всички резерви да ги вкараме вътре, за да може максимално дълго да си вършим работата. Не мога да кажа дали ще спираме протестите, защото днес сметките ще покажат докога можем да си плащаме консумативите, включително комуникация, електроенергия и т.н. Възможно е част от дейностите да отпаднат, поради липса на средства и ще преценим кои най-безопасно да отпаднат. Все пак сме отговорни хора и няма да извадим щепсела“, каза още директорът на НИМХ.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: На 9 юли ще започнат да ни свършват парите и да отпадат дейности по чисто финансови причини

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: На 9 юли ще започнат да ни свършват парите и да отпадат дейности по чисто финансови причини

21 Юни 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. На 9 юли ще започнат да ни свършват парите, от което ще започнат да отпадат дейности по чисто финансови причини. Това каза пред журналисти директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преразпределихме средства на Института, за да може максимално дълго да работи, защото при нас е една технологична линия. Ако се прекъсне една дейност, всички останали спират. Ние сме пренасочили тези средства, които има, включително и нашите собствени, така че максимално дълго да успяваме да поддържаме системите за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер“, коментира проф. Брънзов. По думите му първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и нещата, които не са свързани с национална сигурност и безопасност. „Още повече, че ние обслужваме всички ведомства – армия, гражданска и военна авиация, „Напоителни системи“, „Гражданска защита“. Всички тези структури чакат информация от нас. Някой трябва да ни помогне. Два месеца алармираме и обществото, и правителството, но до този момент няма никакво реакция. Последното решение на Общото събрание на БАН е да търсим пари от държавата, те щели да ни съдействат“, подчерта той.
Директорът на НИМХ обясни, че идеята на щаба на протеста е да излязат от този тих протест, на който никой не обръща внимание и да предизвикат и обществена реакция, и управляващите да вземат някакво решение. „В крайна сметка искат ли да има такава дейност в държавата, или не? Хората искат да знаят какво да правят оттук нататък – дали да си взимат шапките и да си отиват, който където си намери работа, грубо казано, или да продължат да вършат това, което обичат. Както виждате, го вършат и с най-ниските възможни заплати в БАН“, коментира още проф. Брънзов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васко Гълъбов, НИМХ: Причината за проблемите ни е не в държавната власт, а в БАН

Васко Гълъбов, НИМХ: Причината за проблемите ни е не в държавната власт, а в БАН

21 Юни 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Причината за проблемите в НИМХ е не в държавната власт, а в БАН. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Васко Гълъбов метеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология във връзка с днешния предупредителен протест – митинг. „Въпреки създалото се напрежение, хидрометеорологичната служба ще оцелее", каза той и добави, че исканията на служителите на института са зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да подаде оставка, недостигащите средства от 1 милион лева да бъдат предоставени до 2 юли, както и Народното събрание да реши трайно проблема по законов път, като средствата бъдат определяни от Министерство на финансите, а не от БАН.
„БАН получи допълнителни 15 милиона лева след протести, по време на които използва НИМХ като аргумент номер едно, след което института се оказа на последно място по увеличение на бюджета. Липсата на средства се отразява така, че измерванията ще спрат през тази година, и то именно дейностите по обслужване на държавата. С отпадането на една дейност ще започнат да отпадат и редица други, докато се стигне до дейности, свързани с ранните предупреждения за бедствия и аварии. Работя в секция „Морски прогнози“, която е отговорна за издаване на предупреждения за опасни морски бури и се грижи за безопасността на корабоплаването. Ако дейността ѝ, както и на други секции, бъде прекратена, явно в БАН не са наясно какво следва“, обясни Васко Гълъбов. Той съобщи, че днес предстои среща с образователния министър Красимир Вълчев, под чиято юрисдикция са и от когото очакват съдействие по казуса. Гълъбов добави, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна протестът на служителите в НИМХ

Започна протестът на служителите в НИМХ

21 Юни 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на протест пред централната сграда на БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Десетки служители на Института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН. От НИМХ предупреждават, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Протестиращите са издигнали лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „НИМХ е необходим за обществото”, „Държавата дава - БАН не дава”, „Искаме достойно заплащане”,
„Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, „Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп...”, „Публикации или прогнози”, „КИХ=манипулация” др.
Те скандират „Осъзнайте се!” и „Уволнение”.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БАН и директорът на НИМХ ще се срещнат днес с министъра на образованието, за да обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ

Председателят на БАН и директорът на НИМХ ще се срещнат днес с министъра на образованието, за да обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ

21 Юни 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Критериите за разпределяне на бюджетната субсидия на БАН не са нови, те са известни и са много прости. Това каза заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов в предаването „Преди всички“ по БНР. „Първо се определят приоритетните и централизираните разходи – стипендии на докторантите, охраната, оперативната дейност, която за 2018 г. е 2 385 500, някои други дейности – академици, член-кореспонденти, обезщетения, процедури, авариен, текущ ремонт и т.н. Това са около 15 млн. лв., а остатъкът се разпределя към институтите въз основа на три компонента, като третият компонент е частично поемане на разходите за ток и вода. В разходите за оперативните дейности включват едно пълно поемане на ток, вода и парно. Компонент едно и компонент две се определят въз основа на достигнатите средни работни заплати през миналата година. Това са – компонент едно – 180 % от остатъка. Въз основа на тези заплати се гледа колко професори, доценти, специалисти с висше образование работят в даден институт. Изчислява се компонент едно, и след това 20% се разпределят въз основа на получените резултати. Компонент две са именно тези 15 милиона, това са резултати за научната дейност. За оперативна дейност ние даваме средства още в оперативните и централизираните разходи. За НИМХ са били 1 милион 330 хиляди“, обясни Хаджииванов.
Допълнителни средства от БАН няма как да се отпуснат, защото бюджетът е „разпределен до дупка“, каза той.„Но не си представяйте, че ние сме един чувал с пари. Ние сме разпределили до стотинка бюджета, нямаме някакви резерви. В сравнение с миналата година те имат само от бюджетната субсидия на БАН едно увеличение с над 1 милион“.
Константин Хаджииванов допълни, че председателят на БАН и директорът на НИМХ ще имат среща днес с министъра на образованието, на която ще се обсъдят възможности за допълнително финансиране за НИМХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН

Служителите на НИМХ ще протестират пред централната сграда на БАН

21 Юни 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Oт 9.00 до 10.30 часа пред централната сграда на БАН работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще проведат предупредителен протест-митинг. Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от Държавата средства за 2018 г. В срок до 2 юли да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН. Служителите на НИМХ поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН.
От НИМХ предупреждават, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, Институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.