НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в областта, ще се правят и през почивните дни

Шумен: Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в областта, ще се правят и през почивните дни

21 Юни 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Шумен. Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в Шуменска област ще се правят и през почивните дни. За това информира комисар Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен, по време на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен.Той препоръча в масивите да влиза само годна за жътва техника, а водачите да не разчитат на това, че в събота и неделя няма да има контрол. Комисар Иванов посочи, че от страна на РДПБЗН са изпълнени всички мероприятие във връзка с обезопасяване на жътвената кампания, но вече има допуснат един пожар, при който са изгорели два декара с есенници и комбайн. Индицентът е станал в землището на Тодор Икономово.
Комисар Иванов отбеляза, че вече не правят предварителен контрол на жътвената техника, а проверката е в момента на екплоатация, във връзка с приети изменения в Наредбата. „До миналата година всяка техника, която трябваше да влиза в масивите се проверяваше предварително, включително и камионите, които товарят зърното. В момента Нредбата е променена и започваме контрол на място, на терен в самите масиви“, каза комисар Иванов. Той посочи, че до момента има съставени 4 акта за административни нарушения. Комисар Иванов обърна внимание на ЖП секция-Шумен относно окосяването и почистването на прелеза в землището на село Велино, където в последните няколко години има възникнали пожари.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Повече от 300 зърнокомбайна и над 2 300 колесни трактора ще работят по време на жътвената кампания в областта

Шумен: Повече от 300 зърнокомбайна и над 2 300 колесни трактора ще работят по време на жътвената кампания в областта

21 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Шумен. Повече от 300 зърнокомбайна и над 2 300 колесни трактора ще работят по време на жътвената кампания в област Шумен. Това стана ясно по време на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия от доклада на гл. инспектор Красимир Иванов от Областна дирекция „Земеделие“-Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Към 10 юни годишен технически преглед са преминали 82% от общо 303 зърнокомбайна, 77% от общо 2 374 колесни трактора, 79% от общо 913 тракторни ремаркета. „Данните се отнасят за регистрираните в област Шумен машини. Трябва да се има предвид, че има и много лизингови машини, които са приоритет на регистрация в други области, които също работят при нас“, заяви гл. инспектор Иванов. Той обясни, че извършването на годишните технически прегледи се осъществява чрез обходждане по месторабота на техниката. По думите му, към момента не се срешат затруднения от методично и ресурсно осигуряване на работещия екип. При прегледите на машините, участващи в жътвената кампания се заостря вниманието върху електрическата част на техниката, механичната част на трактори, комбайни и сламопреси, проверява се за теч на горива и на масла от двигателите и хидравличните системи, следи се за целостта на ремъци, изправност на обтегачите на верижните предавки и целостта на веригите на задвижващите механизми, за обезопасяване на въртящи части, предпазители на верижни и ремъчни предавки и кардани и др., проверка на оборудването на пожарогасителите и другите помощни средства, необходими при работата в житните масиви.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в областта до приключване на жътвената кампания

Шумен: Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в областта до приключване на жътвената кампания

21 Юни 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в Шуменска област до приключване на жътвената кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Решението бе взето на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, под председателството на заместник областния управител Петко Шаренков. До приключване на жътвата в региона ежеседмично до областния управител на Шумен ще бъдат подавани писмени доклади за констатирани нередности и предприетите мерки от страна на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областна дирекция „Земеделие“ - Шумен. Днес представители на институции и кметове на общини докладваха за предприетите превантивни мероприятия в изпълнение на Наредбата за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи във връзка с настъпилата восъчна зрялост на житните култури и опазване на селскостопанското имущество от пожари в предстоящата жътва. Издадени са необходимите заповеди, касаещи спазването на общи правила за недопускане на пожари на териториите на съответните общини, проведени са срещи и разговори с арендатори и земеделски производители, доброволните формирования са подготвени за евентуално участие в гасенето на масови горски или полски пожари, създадена е организация за информация и координация между отделните институции. Актуализирани са общинските планове за защита при бедствия в частта за защита от горски и полски пожари. Провеждат се проверки на специализираната земеделска и горска техника. Извършено е косене на сухи треви и храсти, в сервитута на пътищата от републиканската пътна мрежа в близост до житни посеви. „Благодарение на инициативата и винаги отговорното отношение на общините и службите, които отговарят за проверка на противопожарната защита на населението и жътвената кампания, както и дружествата, отговорни за почистване на своите участъци, през които минават пътища, далекопроводи и газопроводи, са извършили предварителни ремонтни дейности и са готови за пожароопасния сезон“, коментира гл. експерт Неделчо Неделчев от областна администрация. Участниците в заседанието решиха при обсъждането на превантивните мерки по отношение на противопожарния контрол през жътвената кампания догодина да бъдат поканени и земеделски производители. Заместник областният управител Петко Шаренков заостри вниманието върху заповедите на кметовете и кметските наместници за забрана на къпането в неохраняеми водни зони.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областният съвет за намаляване риска от бедствия ще проведе свое заседание във връзка с мерките за пожарна безопасност в земеделските земи

Шумен: Областният съвет за намаляване риска от бедствия ще проведе свое заседание във връзка с мерките за пожарна безопасност в земеделските земи

21 Юни 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия ще се проведе от 10.00 часа в зала №2 на Областна администрация - Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В дневния ред са включени доклади на представители на институции и кметовете на общини за предприетите превантивни мерки за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.