НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: 2017 г. е рекордна по отношение на миграция, 68,5 милиона мигранти е имало в света

Министър Екатерина Захариева: 2017 г. е рекордна по отношение на миграция, 68,5 милиона мигранти е имало в света

21 Юни 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 2017 г. е рекордна по отношение на миграция, 68,5 милиона мигранти е имало в света. Това каза по време на „Икономически форум Пловдив“ министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите ѝ прогнозите са до 2050 година населението на земята да се увеличи с 2,6 милиарда души, като 1,3 милиарда от тях ще са в Африка.
Захариева заяви, че се надява лидерите на ЕС да осъзнаят, че Балканите са част от сигурността на Европа. "След една или две години според мен ще бъде късно и ще се стигне до нова дестабилизация“, каза Екатерина Захариева.
Външният министър коментира и ситуацията на Балканите. Захариева уточни, че ще остане много тежка и чувствителна точка, свързана с Белград и Прищина.
Във връзка с започването на преговори за членство на Македония в ЕС, министърът заяви: „Взе се това решение, чуваше се подкрепа от всички за Република Македония за започване на преговори за членство. За съжаление усещам някакво охлаждане на тази подкрепа, ентусиазъм, след като се постигна решение за името. Дали този ентусиазъм го имаше, защото си мислеха, че ще постъпим типично по Балкански и че няма да се разберем“, попита Захариева.
"Страните основателки на ЕС, включително Франция и Германия, трябва да дадат отговор на въпроса докъде са границите на сигурността на Европа и се надявам скоро да имаме този отговор", заяви тя. „Нали някой не си мисли, че мигрантския проблем ще приключи с решаването на конфликта в Сирия, който също не изглежда скоро да бъде решен“, коментира още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: 2018 е годината, в която правим преосмисляне за това каква Европа искаме и в каква Европа искаме да живеем

Министър Лиляна Павлова: 2018 е годината, в която правим преосмисляне за това каква Европа искаме и в каква Европа искаме да живеем

21 Юни 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 2018 е годината, в която правим преосмисляне за това каква Европа искаме и в каква Европа искаме да живеем ние и нашите деца, защото Европа премина през много кризи, едни преодоляхме, други преодоляваме тепърва, а на трети тепърва ще търсим решението за това как да бъдем по-добри. Това каза по време на „Икономически форум Пловдив“ министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „За нас Българското председателство беше една възможност да погледнем през друг поглед, през друга перспектива Европа и европейските институции, решаването на европейските проблеми и законодателството в един малко по-различен ъгъл не само вглеждайки се в себе си, но и в тогава когато трябва да представляваш не само България, но и да говориш от името на 27-те или 28-те в зависимост от формата тогава предизвикателството е още по-голямо. По-голямо е защото отговорността за това да бъдеш и равно отдалечен и равно приближен до проблемите на всеки един европейски гражданин в тези трудни времена“, каза Лиляна Павлова. По думите й, ако се направи преглед назад през тези 6 месеца, в които е участвала в най-различни форуми и формати три думи много често са излизали като заключение от тези форуми и това е много важно.
„Една от тези думи беше бъдеще. Важното е, че всички гледаме напред към бъдещето, търсейки наистина решения за напред. Това е много важно. Ако нямаме перспективата напред за бъдещето и ако нямаме ясната визия къде искаме да отидем никой няма да ни помогне“, каза министър Павлова. Втората много важна дума и послания, която е излизала и от срещата на върха в София, е единство. Единството, което е липсвало в последните години и единството, което в много случаи в Европа са го приемали за даденост. „И след решението на Великобритания за излизане от ЕС, думата единство, стабилност и сигурност в Европа са оказа решаваща за това когато говорим какво бъдеще искаме и каква Европа искаме. Третата дума, която много често излизаше е да работим заедно и с енергия, защото, ако заедно обединим усилията си, тогава и уравнението 1+1 прави 3, а не само 2. Тогава може да са по-успешни и по-ефективни“, каза Лиляна Павлова. Тя коментира, че това е резултатът от преосмислянето , което се наложи да се направи водени от позитивни и провокиращи причини. Тя изтъкна пет основни теми, които са важни. Бъдещето на Европа минава през дебата за младите хора, през дебата каква е визията, какви са приоритетите и политиките и как ще го подкрепим финансово. „За това се радвам, че през нашето председателство говорихме какъв искаме да е бъдещият бюджет. Той не е просто една аритметика, не е едно счетоводно уравнение, на което трябва да намерим как 10 милиарда евро годишно поради излизащата Великобритания, как да финансираме повече проблеми, повече приоритети, досегашните традиционни политики като регионална, селскостопанска и т. н. и как в същия момент да не пропуснем нито едно от новите предизвикателства-миграция и сигурност, дигитализация“, каза Лиляна Павлова.
По думите й втората тема е сигурността и миграцията. Всяко едно проучване, всяко едно изследване, всеки един форум, в който са участвали членовете на правителството показва, че всеки един гражданин се притеснява за сигурността си. Тя зададе въпроса достатъчно сигурна ли е Европа, достатъчно сигурно ли е мястото, в което живеем. „Това е притеснението на гражданите и всички ние сме призовани всеки в своите правомощия да намерим правилното решение. За съжаление това не беше факт. И не беше намерена добра формула, но в близките дни и седмици лидерите повече от всякога са призовани да бъдат мъдри, защото мъдростта е другото ключово послание заедно с единството“, каза Лиляна Павлова. По думите й това са основните две послания в идните дни, които трябват да се изтъкнат. Усилията трябва да се фокусират в тази посока. „Решението, за да се справим с проблемът на сигурността и миграцията няма да може да бъде решено, ако всеки търси егоистично само вътрешно за себе си решение. Трябва да го търсим в рамките на търсенето на единството. Вярвам, че България и българското председателство предложихме превенция на решаването на проблема с миграцията, който да е добра основа за преговорите, които ще проведат лидерите и на предстоящата среща в неделя и най-вече на ЕС, който предстои по-късно този месец. С него ще завърши и българското председателство“, коментира министър Павлова. По думите й това е един доста тежък съвет, на който темата е именно темата за бюджета и за сигурността и темата с миграцията ще бъдат дискутирани. Ще бъдат дискутирани и още две теми. Едната е търговските отношения. Европа трябва да реагира адекватно, но Европа не иска война. Тя ще отговори с реципрочни действия и мерки, защото трябва да защити своя бизнес и интересите на икономическите си оператори. Всички живеем в нова реалност на дигитализация и дигитална трансформация. Това е една от темите, които Европа и европейските институции и законодателство и бизнес не сме най-напредничави. За това трябва да бъдат взети спешни мерки, с които да се работи адекватно.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес в рамките на Пловдивския икономически форум

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес в рамките на Пловдивския икономически форум

21 Юни 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес в рамките на Пловдивския икономически форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Гръцките инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България, подчертаха представители на 10 големи компании от южната ни съседка. Те благодариха на българското правителство и на премиера Борисов за стабилната инвеститорска среда в страната, като посочиха че България е привлекателна за бизнеса с нискитете си данъци и добрите финансови показатели, които отчита. “България е стабилна, гръцките инвестиции масово идват тук, защото е сигурно за парите, които се влагат”, беше подчертано от представителите на гръцкия бизнес.
По време на разговорите бяха обсъдени и теми, свързани с банковата стабилност и данъчната политика на правителството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще открие „Икономически форум Пловдив“

Премиерът Бойко Борисов ще открие „Икономически форум Пловдив“

21 Юни 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва първият Пловдивски икономически форум, който ще се проведе под надслов „Комплексният контекст на растежа“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Форумът ще се проведе в хотел „Империал“ в Пловдив в рамките на два дни – днес и на 22 юни. Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа ще говорят на форума, което ще даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж. Събитието ще открие министър-председателят Бойко Борисов, след което в рамките на форума ще се включат членове на българското правителство, включително заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, други представители на държавното управление, както и представители на частния сектор в България.
Участие ще вземат изтъкнати личности от чужбина, включително министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, държавния секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.
Сред обсъжданите теми ще бъдат визии за бъдещето на ЕС, геополитика на региона, разширение на еврозоната, енергийният съюз на ЕС, банковият съюз на ЕС, перспективи пред Западните Балкани, капиталообразуване и развития в областта на преките чуждестранни инвестиции в България, корупция и захват на държавата, регионално развитие и икономически клъстери, подобрения в образователните резултати, демография, навлизане на отворени данни, роботи и изкуствен интелект, върховенство на правото и сигурност на имуществените права.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум и от Център за либерални стратегии в София. Форумът ще коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа. Крайната му цел е чрез диалог и споделяне на идеи и визии да допринесе за успешната трансформация на България и за отключването на потенциала за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през месец юни в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще участва в „Икономически форум Пловдив“

Министър Теменужка Петкова ще участва в „Икономически форум Пловдив“

21 Юни 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва днес в „Икономически форум Пловдив“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Събитието се организира от Делфийския икономически форум и Центъра за либерални стратегии. В рамките на форума ще бъдат обсъдени актуални теми от сферата на политиката и бизнеса, както и предизвикателствата, пред които се изправя България, Европа и светът.
Министър Петкова ще открие енергийния панел „Европейски енергиен съюз“ от 18.00 часа в хотел „Империал“ в Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.