НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Около 19 км пътища от мрежата в областта ще бъдат почистени от битови отпадъци

Шумен: Около 19 км пътища от мрежата в областта ще бъдат почистени от битови отпадъци

21 Юни 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Шумен. Около 19 км пътища от мрежата в област Шумен ще бъдат почистени от битови отпадъци. Димитрина Стефанова от Областно пътно управление Шумен докладва за дейностите по отстраняване на сухите треви и храсти в сервитута на пътищата от републиканската пътна мрежа, минаващи покрай или през житни посеви по време на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. През месец май е извършено изсичане на около 220 кв. м. храсти и млада гора на пътя Пет могили- Никола Козлево и други 240 кв. м. на пътя Цани гинчево-Никола Козлево. Окосени са тревни площи на пътища първи клас 164 дка ръчно и 316 дка машинно по направленията Русе-Варна, Силистра-Шумен-Ямбол и Търговище-Шумен. Косене е извършено и по път Шумен-Карнобат, Велики Преслав- Търговище, Нови пазар-Тръница. По третокласната пътна мрежа са изкосени 14 дка ръчно и 216 дка машинно. Работено е в участъците Мътница- Мадара-Каспичан, Каспичан- Плиска-Златна нива, Пристое- Духовец, Пристое- Лятно- Войвода, Тимарево-Струйно, Косово-Марково Пет могили-Никола Козлево, Секулово- Тодор Икономово. Изготвеното задание за месезц юни предвижда изсичане на храсти и млада гора на 2000 кв м. на път Шумен- Карнобат. Косене на тревни площи-46 дка ръчно и 25 дка машинно за пътища първи клас, за трети клас 13 дка машинно са предвидени на път-Мътница-Мадара-Каспичан и 1 дка ръчно. За месец юли е направена заявка и при одобряване ще бъдат окосени 197 дка ръчно и 322 машинно по първокласната пътна мрежа, 56 дка ръчно и 211 дка машинно по пътищата втори клас и 9 дка ръчно и 211 дка машинно за трети клас. Стефанова посочи, че машините, с които работи ОПУ-Шумен са обезопасени, работи се и далеч от нивите. „Досега не се е случвало наши машини да предизвикват пожари“, заяви Стефанова.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в областта, ще се правят и през почивните дни

Шумен: Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в областта, ще се правят и през почивните дни

21 Юни 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Шумен. Проверки на земеделската техника, участваща в жътвата в Шуменска област ще се правят и през почивните дни. За това информира комисар Иван Иванов, директор на РДПБЗН-Шумен, по време на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен.Той препоръча в масивите да влиза само годна за жътва техника, а водачите да не разчитат на това, че в събота и неделя няма да има контрол. Комисар Иванов посочи, че от страна на РДПБЗН са изпълнени всички мероприятие във връзка с обезопасяване на жътвената кампания, но вече има допуснат един пожар, при който са изгорели два декара с есенници и комбайн. Индицентът е станал в землището на Тодор Икономово.
Комисар Иванов отбеляза, че вече не правят предварителен контрол на жътвената техника, а проверката е в момента на екплоатация, във връзка с приети изменения в Наредбата. „До миналата година всяка техника, която трябваше да влиза в масивите се проверяваше предварително, включително и камионите, които товарят зърното. В момента Нредбата е променена и започваме контрол на място, на терен в самите масиви“, каза комисар Иванов. Той посочи, че до момента има съставени 4 акта за административни нарушения. Комисар Иванов обърна внимание на ЖП секция-Шумен относно окосяването и почистването на прелеза в землището на село Велино, където в последните няколко години има възникнали пожари.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в областта до приключване на жътвената кампания

Шумен: Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в областта до приключване на жътвената кампания

21 Юни 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ежеседмично ще бъде докладван противопожарният контрол в Шуменска област до приключване на жътвената кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Решението бе взето на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, под председателството на заместник областния управител Петко Шаренков. До приключване на жътвата в региона ежеседмично до областния управител на Шумен ще бъдат подавани писмени доклади за констатирани нередности и предприетите мерки от страна на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областна дирекция „Земеделие“ - Шумен. Днес представители на институции и кметове на общини докладваха за предприетите превантивни мероприятия в изпълнение на Наредбата за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи във връзка с настъпилата восъчна зрялост на житните култури и опазване на селскостопанското имущество от пожари в предстоящата жътва. Издадени са необходимите заповеди, касаещи спазването на общи правила за недопускане на пожари на териториите на съответните общини, проведени са срещи и разговори с арендатори и земеделски производители, доброволните формирования са подготвени за евентуално участие в гасенето на масови горски или полски пожари, създадена е организация за информация и координация между отделните институции. Актуализирани са общинските планове за защита при бедствия в частта за защита от горски и полски пожари. Провеждат се проверки на специализираната земеделска и горска техника. Извършено е косене на сухи треви и храсти, в сервитута на пътищата от републиканската пътна мрежа в близост до житни посеви. „Благодарение на инициативата и винаги отговорното отношение на общините и службите, които отговарят за проверка на противопожарната защита на населението и жътвената кампания, както и дружествата, отговорни за почистване на своите участъци, през които минават пътища, далекопроводи и газопроводи, са извършили предварителни ремонтни дейности и са готови за пожароопасния сезон“, коментира гл. експерт Неделчо Неделчев от областна администрация. Участниците в заседанието решиха при обсъждането на превантивните мерки по отношение на противопожарния контрол през жътвената кампания догодина да бъдат поканени и земеделски производители. Заместник областният управител Петко Шаренков заостри вниманието върху заповедите на кметовете и кметските наместници за забрана на къпането в неохраняеми водни зони.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Областният съвет за намаляване риска от бедствия ще проведе свое заседание във връзка с мерките за пожарна безопасност в земеделските земи

Шумен: Областният съвет за намаляване риска от бедствия ще проведе свое заседание във връзка с мерките за пожарна безопасност в земеделските земи

21 Юни 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия ще се проведе от 10.00 часа в зала №2 на Областна администрация - Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В дневния ред са включени доклади на представители на институции и кметовете на общини за предприетите превантивни мерки за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.