НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

9 Юли 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заплаши Сирия с „твърд отговор“, ако нейната армия наруши десетилетното споразумение за прекратяване на огъна в зоната на Голанските възвишения, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
Проправителствени сирийски сили напредват към израелската граница през последните седмици и Израел призова за спазване на споразумението от 1974 година за прекратяване на огъня и за зачитане на демилитаризираната буферна зона на границата.
„Ще зачетем споразумението от 74-та и ще настояваме върху всеки малък детайл. Всякакви нарушения ще бъдат посрещнати с твърд отговор от Израел“, заяви Либерман.
Той повтори и, че Израел няма да позволи на Иран да използва Сирия като плацдарм, от който да извършва нападения над израелска територия. „Нищо не се е променило и няма нищо ново“, заяви Либерман.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

7 Юли 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският журналист Сет Францман, в анализ за израелското електронно издание The Jerusalem Post, пише за наскоро постигнатото мирно споразумение между сирийските бунтовници и Русия в южната сирийска провинция Дараа. Според журналиста, това споразумение няма да промени ситуацията за Израел и въпросите за сигурността му остават. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Хиляди сирийци, които избягаха от бойните действия, започнаха да се завръщат по домовете си в петък, след като сирийските бунтовници в Южна Сирия постигнаха споразумение с Русия. Русия е ключов съюзник на сирийския режим и водеше преговори за прекратяване на огъня.
Бунтовниците се съгласиха да предадат тежкото си въоръжение и някои от районите, които контролират близо до Дараа. Споразумението е добра новина за Дамаск, Иран, Хизбула и Москва, които спечелиха този кръг и лесно подчиниха бунтовниците в Юга, след седемгодишната гражданска война. Това са добри новини и за Йордания, защото масовият натиск от близо 200 000 цивилни, които избягаха от бойните действия към йорданската граница, сега най-вероятно ще намалее и тези цивилни ще се завърнат вкъщи.
Въпреки това, за Израел споразумението може и да не донесе мир. Пълните детайли на споразумението не са ясни, но не изглежда то да съдържа контролираните от сирийските бунтовници области, съседни на Голанските възвишения. То не съдържа и областта контролирана от Ислямска държава близо до Голан. Това означава, че отбранителните интереси на Израел не са част от споразумението. Всъщност иранската държавна телевизия отпразнува споразумението, твърдейки че то ще подрине „сътрудничеството“ на Израел с „бунтовниците“ до Кунейтра и ще подкопае контрола на Израел върху Голан.
В петък Ерусалим реагира на отломка, която попадна на израелската част от линията за прекратяване на огъня от 1974 година в Голан, като порази позиция на сирийския режим от другата страна. Това не вещае добро за предстоящия период. Има достатъчно притеснения за Ерусалим. Първо и най-важно е присъствието на Иран в Сирия и подкрепените от Иран бунтовници, които участваха в скорошната офанзива. Израел заяви, че Иран трябва да напусне Сирия, след като войната вече затихва, но бунтовниците на Иран са активни и в южната част на Сирия. Допълнително, Хизбула е активна недалеч от Кунейтра. Докато бунтовниците губят контрол, тези антиизраелски сили продължават със стремежа си да контролират района около Голан.
Тогава идва и въпросът за хилядите сирийски цивилни граждани, които намериха подслон близо до голанската граница. Те пристигнаха през последните две седмици и Ерусалим ги снабди с хуманитарна помощ. Много от тези цивилни се страхуват от бруталността на сирийския режим и отмъстителните нападения. Ще успеят ли те да се завърнат у дома при споразумение на по-късен етап?
Израел е изолиран в преговорите за южната част на Сирия. Това е от части и по собствената вина. Той не участва в сирийския конфликт и не е приел голям брой бежанци, както го направиха Йордания, Ливан и Турция. Въпреки това, Израел отбеляза на няколко пъти, че иранската заплаха в Сирия е червена линия. В тази посока имаше редица въздушни удари, някои обявени, а други съобщени по чуждестранните медии, през последните няколко години. Тези напрежения се увеличиха драстично през последната година. Ирански дрон навлезе в израелското въздушно пространство през февруари, а на 20 май към Израел бяха изстреляни ракети от иранските сили в Сирия.
Въпреки това, дори докато Иран провокираше Израел, за да разбере какъв ще е отговорът му, сирийският лидер Башар Асад заяви пред журналисти, че иранските сили не присъстват в Сирия. Москва обяви, че „чуждестранните“ сили трябва да напуснат Сирия. Всичко това сочи към многопластов опит на Иран да се скрие в Сирия, преструвайки се, че „официалните“ му сили на присъстват, докато пипалата на влияние на Техеран се разпространяват. Например, в средата на юни иракски бунтовници, подкрепени от Иран, бяха нападнати от мистериозен въздушен удар на сирийската граница с Ирак. Тези бунтовници бяха установили база върху стратегически наземен коридор между Ирак и Сирия. Дамаск обвини САЩ за удара, докато САЩ обвиниха Израел.
В някои аспекти победата над бунтовниците в южната част на Сирия отбелязва края на сирийския конфликт. Гражданската война започна именно с протестите в Дараа. Бунтовниците не бяха победени директно, или пък завършиха под турска протекция в Севера. Но сега започва нов рунд – битката за поствоенна Сирия. Това е сложна борба, включваща САЩ и Турция, но засягаща и Израел. И за Ерусалим основният въпрос е дали Дамаск ще излезе по-силен, или Иран ще излезе повече като победите в Южна Сирия, както и какво означава руската роля. Ако споразумението с бунтовниците в Дараа успее, режимът на Башар Асад ще насочи поглед към пограничния район до Голанските възвишения и всички тези въпроси ще придобият още по-голямо значение за Израел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

Anadolu Agency: По данни на УНИЦЕФ 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия

7 Юли 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на УНИЦЕФ, представени в петък, 180 хиляди деца са принудени да напуснат домовете си в Южна Сирия без или с почти никакви средства за защита и убежище, предава Anadolu Agency.
В изявление агенцията съобщи, че е получила "ужасяващи доклади" от южната част на Сирия, включително за смъртта на цяло семейство в град Дераа.
Според УНИЦЕФ усилията за постигане на мирно решение на продължаващите военни действия в района изглежда са се провалили.
"Хуманитарната помощ и защита не са нито привилегия, нито лукс; те са основно право на всяко сирийско момче и момиче ", заяви Геерт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за региона на Близкия изток и Северна Африка.
Той продължи да приканва международната общност да увеличи усилията си за предоставяне на хуманитарна помощ на най-засегнатите от кризата хора.
"Ако ние колективно се провалим в това задължение, децата ще продължат да плащат най-тежката цена на война, която не те водят", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще си говорят очи в очи

Politico.eu: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще си говорят очи в очи

6 Юли 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин първо ще си поговорят очи в очи по-късно този месец, когато ще се срещнат в столицата на Финландия – Хелзинки, твърди високопоставен служител в Белия Дом, пише европейската редакция на електронното издание Politico и коментира, че според някои експерти това представлява риск за американския държавен глава поради големия опит на руския лидер.

„Президентът реши, че е дошъл момента за директна комуникация“, заяви източникът на изданието, в отговор на въпрос защо Тръмп не е включил някой от високопоставените си външнополитически съветници в дискусията.

Срещата очи в очи ще бъде последвана от удължена двустранна среща и работен обяд, на които вече ще присъстват екипите на лидерите на двете свръхдържави, обясни посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман.

Основните теми на преговорите с Путин се очаква да бъдат: контрола над оръжията за масово унищожение, Украйна, Сирия и, според думите на източника, руската намеса в американските преизидентски избори. Това ще е първата двустранна среща между двамата президента, които са говорили неколкократно по телефона и са се срещали в кулоарите на две срещи на върха на световните лидери миналата година.

Но източникът на Politico не смята, че ще бъдат постигнат конкретни договорки и подчертава, че основното постижение на срещата е самото й провеждане.

Електронното издание смята, че Путин, напротив, пристига във Финландия с ясната цел да отдели още повече САЩ от Европа чрез опит да договори отмяна на санкциите, наложени за присъединяването на Крим и намесата, както пише Politico, в Украйна.

Експертите на изданието са изнервени заради Хелзинки.

В срещата с Ким Чен-ун, Тръмп се е сблъскал с млад лидер, който иска да впечатли света, човек, който изглеждаше поласкан от вниманието на камерите и светкавиците на фотоапаратите, насочени към него в Сингапур.

За разлика от него, продължава коментара на медията, Путин е преговарял директно с четирима американски президенти през последните близо 20 години.

„Това не е среща, която трябва да се проведе сега“, казва потърсеният от Politico Том Донилон, бивш съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. „Путин все едно нарочно не направи нищо, за да получи такава среща. Нито едно от предварителните условия не е изпълнено. Ти трябва да имаш ясни цели, които са съгласувани отблизо със съюзниците, трябва да имаш обединени приятели около себе си, когато отиваш на такава среща и най-вече трябва да имаш ясна представа с кой си имаш работа и да знаеш отблизо историята на тези отношения“.

„Путин е отработил до съвършенство своята позиция по всеки въпрос и при никакви обстоятелства президента Тръмп не трябва да бъде съветван да отиде на истинска среща очи в очи“, добави Донилон.

Politico коментира, че е голям риск за един президент, който се гордее с личната си харизма да поеме високорисков гамбит с един школуван бивш агент на КГБ, който на всичко отгоре е майстор в манипулацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Мястото на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще бъде бивша царска резиденция

„Ведомости“: Мястото на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще бъде бивша царска резиденция

6 Юли 2018 | 04:23 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Срещата на върха между президента на Русия Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп ще се състои на 16 юли в работната резиденция на президента на Финландия, пише руският вестник „Ведомости“.
През 1837 година тази сграда е била закупена и след преустройство се превръща в царска резиденция на император Николай I. Сградата е принадлежала на императорското семейство до 1917 година.
В президентската канцелария на Финалндия не коментират къде е възможното място за срещата на президентите.
Очаква се, че Доналд Тръмп ще пристигне в Хелзинки на 15 юли вечерта и ще посети посолството на САЩ. В сутринта на 16 юли Тръмп ще проведе работна среща с президента на Финландия Саули Ниинистьо, след което ще проведе преговорите с Путин.
Президентите на САЩ и Русия първо ще проведат среща лице в лице, а след това – в разширен състав. Тръмп ще напусне Финландия още във вечерта на 16 юли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че „целият си живот е бил готов“ за среща с Владимир Путин

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че „целият си живот е бил готов“ за среща с Владимир Путин

6 Юли 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че „целият си живот е бил готов“ за среща с президента на Русия Владимир Путин, предава ТАСС.
„Целия си живот съм готов за това“, заяви Тръмп. Това изявление, според думите му, е предизвикано от няколко американски медии, които са поставили под въпрос готовността му за среща с президента на Русия.
Тръмп допълни, че планира да се договори с Русия. „Да се разбираме с Русия, да се разбираме с Китай, да се разбираме с другите страни – това не е лоша, а хубаво“, поясни още той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Матео Салвини изрази желание да организира среща между Русия и САЩ в Италия

ТАСС: Матео Салвини изрази желание да организира среща между Русия и САЩ в Италия

5 Юли 2018 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия и вицепремиер Матео Салвини заяви, че желае да организира среща на върха между САЩ и Русия в страната си, предава ТАСС.
В сряда Салвини беше поканен във вила Таверна, което се явява резиденция на посланика на САЩ в Рим, по случай американския ден на независимостта.
„Много бих искал да организирам в Италия среща на високо равнище между Русия и САЩ. Знам, че Владимир Путин и Доналд Тръмп скоро ще се срещнат в Хелзинки, но бих искал скоро да ги видя и у нас“, заяви Салвини.
На журналистически въпрос, кой му е по-близък – Москва или Вашингтон, Салвини отвърна: „Това не е дерби. Тук (в резиденцията на американското посолство) се чувствам като у дома“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия

5 Юли 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова всички страни към незабавно прекратяване на бойните действия в Югозападна Сирия и към възстановяване на мирните преговори, предава ТАСС.
В официално свое заявление Гутереш изрази крайно притеснение от ситуацията в югозападната част на Сирия. „Генералният секретар отново призовава към незабавно прекратяване на бойните действия и възобновяването на преговорите“, пише в документа.
Неговият прессекретар Стефан Дюжарик заяви, че Гутереш „се обръща с призив към всички страни от конфликта да предприемат мерки за осигуряване на сигурността на гражданските лица и осигуряване на тяхното свободно придвижване, защитата на гражданската инфраструктура, включително на медицинските и учебните заведения“.
Дюжарик също така отбеляза, че „непрестанните бойни действия не позволяват на ООН да достави хуманитарна помощ“ за нуждаещото се сирийско население.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служител от Белия дом: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин е постижение сама по себе си

Служител от Белия дом: Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин е постижение сама по себе си

5 Юли 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Високопоставен служител от Белия дом заяви, че предстоящата среща на високо равнище между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин сама по себе си е постижение, предава Daily Mail.
Служителят, пожелал да остане анонимен, заяви че срещата ще даде възможност да се „представят напълно“ стоящите въпроси между лидерите, включително руската намеса на изборите и враждебните действия в Украйна и Сирия.
Тръмп ще пътува следващата седмица в Брюксел, където ще участва на среща на НАТО на високо равнище, а след това ще се запъти към Хелзинки за лична среща с Путин, която ще премине във формат „на четири очи“ , в разширен състав и в работен обяд на 16 юли.
Докато е в Европа Тръмп ще посети и Великобритания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Антиправителствените сили в Южна Сирия обявиха, че се завръщат на преговори с Русия

AFP: Антиправителствените сили в Южна Сирия обявиха, че се завръщат на преговори с Русия

5 Юли 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Бунтовниците в Южна Сирия обявиха, че се връщат на преговори със съюзника на правителството – Русия. Това бе съобщено от представител на антиправителствените сили след цял ден от безпрецедентни въздушни удари по техните позиции, предава AFP.
Хюсеин Абазид, говорител на южните групировки на сирийската опозиция увери, че „преговорите ще бъдат подновени“. Той обяви това, след като базираната в Лондон мониторингова организация „Сирийска обсерватория за правата на човека“ съобщи, че сирийските и руските въоръжени сили са прекратили ударите си в южните части на страната, продължили 24 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия и Сирия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите след провала на преговорите

Reuters: Русия и Сирия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите след провала на преговорите

5 Юли 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Дераа. Сирийската правителствена армия и Военно-космическите сили на Русия нанесоха повече от 600 въздушни удара по джихадистите в югозападната сирийска провинция Дераа за последните 15 часа, предава Reuters, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права.
След четири дни на ограничени бомбардировки, интензивните удари продължиха късно в сряда след пропадането на преговорите между терористите и Русия.
Сирийският президент Башар Асад и неговите съюзници осъществяват настъпателна операция в провинция Дераа, една от последните твърдини на екстремистите в Сирия.
Двуседмичната офанзива, която е съпътствана от масирани въздушни удари на руските ВКС, вече донесе сериозни териториални придобивки на Дамаск и редица градове се предадоха, сключвайки сепаративни договори за капитулация с руските военни представители.
Съгласно информации на близки до терористите организации, военните действия и въздушните удари са принудили близо четвърт милион души да напуснат домовете си в района и да се насочат към границите на Израел и Йордания. И двете страни са категорични, че няма да приемат бежанци.
Преди началото на настъпателната операция Вашингтон също бе категоричен, че няма да предостави военна и дипломатическа помощ за групировките.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Ирак съобщиха, че сина на ал Багдади е загинал в резултат от руски въздушни удари

ТАСС: В Ирак съобщиха, че сина на ал Багдади е загинал в резултат от руски въздушни удари

5 Юли 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Худайфа ал Багдади, син на главатаря на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакър ал Багдади, е ликвидиран в резултат от руски въздушни удари в Сирия, предаде кюрдския иркакси телевизионен канал Rudaw, позовавайки се на информация от разузнавателната служба в Багдад, предава ТАСС.
Според версията на иракските служби, „ал Бадри е убит на 2 юли при удар на Русия по пещера в Хомс, където са се намирали 30 полеви командира на „Ислямска държава““.
От руското Министерство на отбраната все още не се коментирали тази информация.
ТАСС припомня, че по-рано Reuters, позовавайки се на терористични медии, съобщи, че ал Бадри е убит в хода на операция на сирийските правителствени войски в близост до Хомс.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Йордания си пробива път в Сирия през Русия

„Коммерсант“: Йордания си пробива път в Сирия през Русия

5 Юли 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Аман/Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в сряда проведе разговори с йорданския си колега Айман Сафади в Москва. Главната тема на разговорите е била ситуацията в южната част на Сирия, на първо място помощта за бежанците в района на границата между Сирия и Йордания, пише руският вестник „Коммерсант“.
Сафади е подчертал, че на границата са струпани десетки камиони, чакащи разрешение от Дамаск за влизането на територията на Сирия. Външният министър даде да се разбере, че Москва може да помогне в разрешаването на проблема – ако убеди сирийските власти да пропусне камионите на своя територия. За руската страна разговорите се превърнаха в още една възможност да напомнят на партньорите си за задълженията им в борбата с тероризма в Сирия.
Сергей Лавров е започнал пресконференцията с думите, че е обсъдил със своя колега въпроса, който „остава предмет на особено безпокойство за Йордания“. Става въпрос за около 1,3 милиона бежанци, които за годините на сирийския конфликт са се озовали на територията на Йордания, и десетки хиляди разселени лица от събралите се в последните две седмици в района на сирийско-йорданската граница, след като на Юг Сирия започна нова операция на проправителствените си сили за възвръщането на територията под контрола на Дамаск.
По думите на Лавров, операцията е отговорът на сирийската армия и руските въоръжени сили на активизацията на бунтовническата терористична групировка „Джебхат ан-Нусра“, която „контролира 40% от териториите в югозападната зона за деескалация“.
Аман, който не се справя с наплива на бежанци, наскоро затвори границата си, но не се отказва от предоставянето на хуманитарна помощ. Но за влизането на десетки камиони с продоволствия и медикаменти на територията на Сирия, е необходимо разрешението на сирийските власти. Те не го дават, защото считат че йорданците поддържат въоръжената опозиция и бунтовниците от „Джебхат ан-Нусра“ – разлика между двете не се прави от Дамаск.
След като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви пресконференцията за приключена, йорданският министър отново взе думата и заяви, че неговата страна очаква от Дамаск разрешение за пропуск на хуманитарни стоки през границата.
„Част от споразуменията, които зависят от Русия, в значителна степен са изпълнени. Сега трябва да говорим за това, което нашите партньори са направили и което обещаха да направят“, заяви Лавров. По думите му САЩ са поели задължението да се договорят с опозиционните сили, контролирани от Вашингтон, за да се освободят от терористите, но това не винаги работи и понякога води до обратния ефект. Изглежда, че примирието, на което се надява Аман, ще настъпи едва когато сирийската армия напълно си върне контрола над южната част на Сирия.Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

4 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Бусра ал-Шам. Членове на нелегални бунтовнически групировки в град Бусра ал-Шам в южната сирийска провинция Дараа са започнали да предават своето тежко въоръжение и апаратура на правителствените сили, съобщи в сряда военен източник пред Sputnik.
„Благодарение на усилията на руските офицери, които бяха посредници на преговорите между бунтовниците в Бусра ал-Шам и сирийската армия, бунтовнически членове днес предадоха танк, пехотно бойно превозно средство и артилерийско оръжие на правителството. Преди това предадоха още два танка“, твърди източникът.
Бусра ал-Шам е една от стратегически най-важните крепости на бунтовниците в южната част на Сирия. Градът се намира между столиците на провинциите Дараа и Сувайда, на около 19 километра от границата с Йордания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

ТАСС: Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

4 Юли 2018 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Дипломатически източник е отхвърлил извънредния характер на срещата на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предава TACC.
"Ще има закрити консултации за хуманитарната ситуация в югозападната част на Сирия", каза източникът. "Няма нищо необичайно".
Дипломатът e обяснил, че инициативата за повдигане на този въпрос по време на срещата на Съвета за сигурност идва от Швеция и Кувейт. "Това е нещо обичайно, държавите-членки периодично повдигат различни въпроси в раздела" разни "(има се предвид въпроси, които първоначално не са в дневния ред на срещата - коментар на ТАСС)", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Свиква се извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

AFP: Свиква се извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

4 Юли 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща в четвъртък, за да обсъди офанзивата на сирийската армия, подпомогната от Русия, срещу бунтовническите групи, която принуди около 300 000 души да избягат, заявиха дипломати, предава AFP.
Швеция, която заема ротационното председателство на Съвета за сигурност, поиска срещата при закрити врати, заедно с Кувейт, заявиха шведски дипломати във вторник.
Според ООН между 270 000 и 330 000 сирийци са избягали от 19 юни насам от извършваните бомбардировки в югозападната провинция Дараа.
За срещата в четвъртък Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси ще докладва на 15-те членове на Съвета за хуманитарната ситуация в Дараа, която граничи с Йордания.
Нарастващото насилие "показва още един неуспех на страните от конфликта да защитават цивилните граждани и гражданската инфраструктура", заявяват от мисията на Швеция в ООН.
"Трябва да се увеличат усилията за прекратяване на ескалацията на насилието и да се даде възможност на трансграничния конвой на ООН от Йордания, който е в режим на готовност на границата, да се разгърне възможно най-скоро".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството

The Independent: Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството

4 Юли 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Аман. Повече от 270 хиляди сирийци се намират в изключително тежки условия, бягайки от офанзивата на правителството, а Йордания и Израел са заявили, че техните граници ще останат затворени, пише британският ежедневник The Independent.
Бягството на 271 800 души, напуснали домовете си в Южна Сирия, са настанени в безизходица в пустинни условия на границата с Йордания и Израел, каза ООН.
Хиляди цивилни в провинция Дераа - за която се предполага, че е защитена от споразумение за деескалация от 2017 г. - са избягали от градове и села, контролирани от бунтовници, като проправителствени войски, подпомогнати от руски въздушни сили, бързо завземат района през последните две седмици.
"Това е хаос, хората са отчаяни", заяви местният активист Исмал ал Балки във вторник. "Хората са оставили дрехите на гърба си, бягайки от въздушните удари, няма време да погребат мъртвите. Никъде не е безопасно.
Според наблюдателите от базираната в Лондон Сирийската обсерватория за правата на човека най-малко 100 цивилни са били убити, откакто започна офанзивата на 19 юни, а огромен брой хора сега спят под дърветата и в коли в полета и пустини близо до южната граница.
Повечето от тях нямат подходящ подслон и вода, за да се справят с топлината от 45 ° С. Местни източници заявиха пред партньорите на ООН, че най-малко 12 деца, две жени и един възрастен човек са загинали близо до йорданската граница поради дехидратация, замърсена вода и ухапвания от скорпиони.
Около 164 000 разселени лица сега се намират в Куниитра, която граничи с оспорваните Голански възвишения, а 60 000 се намират в близост до граничния пункт Насиб-Джабер с Йордания.
Както Йордания, така и Израел повториха, че границите им ще останат затворени за бежанците, въпреки молбите на агенцията на ООН за бежанците в Аман да "изпълнят международния си ангажимент към хората, нуждаещи се от защита".
Йордания, която вече е приютила повече от 630 000 сирийци, настоя, че ситуацията е по вина на враждуващите сили.
Израел няма дипломатически отношения със Сирия или политика за убежище за бежанците от конфликта, но оказва медицинска помощ и помощ както за бойци, така и за цивилни граждани, намиращи се близо до границата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

3 Юли 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Дераа. Представители на сирийските „бунтовнически“ групировки започнаха нов кръг от преговори с руските военни във вторник за постигане на примирие в Южна Сирия, според което те ще могат да предадат оръжието си и да позволят на руската военна полиция да поеме контрола върху градовете, в които са разположени, разкри техен говорител, цитиран от израелското електронно издание The Jerusalem Post.
Със сериозната поддръжка на руската авиация, сирийските правителствени сили провеждат мълниеносна настъпателна операция в контролираните от екстремистките групировки територии на южната провинция Дераа през последните две седмици.
Говорителят Ибрахим ал Джабави заяви, че джихадистите са поставили на масата за преговори „отговора си на списъка от руски изисквания“, сред които са предаването на оръжието и отказ от статута на „бунтовници“ в замяна на прекратяване на огъня.
„Днес те отнесоха своя отговор на изискванията, поставени от руските военни“, заяви Джабави.
Руските искания, представени на групировките на среща в Южна Сирия в събота, предизвика излизането им от преговорите на основание, че те представляват унизителна капитулация. В последствие, пише JPost, екстремистите са били убедени от Йордания да се върнат на масата за преговори, както са разкрили дипломатически източници.
„Формиран е нов комитет за преговори, който представлява целия юг и е образуван, за да постигне споразумение за запазването на животите на невинните жители и осигуряване на безопасността на цивилните и бойците“, се казва в съвместно съобщение на всички ключови терористични групировки, опериращи в провинция Дераа.
Независимо от това, лагерът на екстремистите е дълбоко разделен по отношение на исканията на руснаците, пише израелската медия, като някои от преговарящите са заявили, че предпочитат да продължат въоръжената борба и са обвинили някои командири, че сключват сепаративни сделки с руските военни.
Според твърденията на бойци и местни жители, редица градове се стремят да сключат свои собствени споразумения за капитулация, според които руската военна полиция ще влезе в населените места и ще патрулира по улиците, за да осигури обществения ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще обсъдят обстойно присъствието на Иран в Сирия

Джон Болтън: Владимир Путин и Доналд Тръмп ще обсъдят обстойно присъствието на Иран в Сирия

3 Юли 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън определи Иран като „стратегически проблем“ в Сирия и анонсира, че американският държавен глава Доналд Тръмп има намерение да обсъди това с руския си колега Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки, предава руската информационна агенция EA Daily.
В интервю пред американският телевизионен канал CBS след посещението си в Москва миналата седмица, Болтън обясни също, че не разглежда оставането на власт на сирийския държавен глава Башар Асад като „стратегически проблем“ за САЩ.
В резултат от срещата на върха, администрацията на САЩ се надява да получи поддръжката на Москва по въпроса за „извеждането“ на иранските сили от Сирия, отбеляза събеседникът на CBS.
Според думите на Болтън, опитите на Асад да добие решаващо преимущество в Сирия и да „разбие тамошната опозиция“ не представлява принципен проблем за американската администрация в близкоизточния регион, предаде във вторник телевизионния канал Al Arabiya.
„Има възможност да се проведат широки преговори за извеждането на иранските сили от Сирия и изпращането им обратно в Иран, което ще бъде значителна крачка напред“, заяви съветникът на Тръмп.
„Не мисля, че Асад е стратегически проблем. Смятам обаче, че такъв е Иран. И то не само тяхната програма за разработване на ядрено оръжие, а също мащабната поддръжка, която оказват на международния тероризъм и екстремистките сили в Близкия Изток“, обясни Болтън.
Той добави още, че въпросът за иранското присъствие в Сирия ще бъде „обсъден обстойно на срещата между Тръмп и Путин в столицата на Финландия – Хелзинки, която трябва да се състои на 16 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Броят на сирийците бягащи от Дараа стигна 270 000

Middle East Monitor: Броят на сирийците бягащи от Дараа стигна 270 000

3 Юли 2018 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Дараа. Поне 270 000 души са избягали от югозападния сирийски град Дараа към погранични райони близо до Йордания, заради яростните нападения на силите на сирийския режим, съобщи ООН в понеделник, предава Middle East Monitor.
От общия брой, 135 000 са били деца, заяви Хитам Малкави, говорител на ООН в Йордания.
Настоящата цифра е далеч отвъд очакванията, допълни Малкави.
Той поясни, че ООН изчаква правилния момент да раздаде помощи в съответствие с работните принципи на организацията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

3 Юли 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Дараа. Продължаващите преговори между сирийските бунтовници и Русия, за съдбата на държаното от бунтовниците губернаторство Дараа в южна Сирия, вървят наникъде, предава Voice of America.
Твърдението е направено от „Екипа за управление на кризи“, група от бунтовнически и цивилни делегации от Дараа участващи в преговорите. В понеделник те обявиха планове за излизане от преговорите, заради раздорите между различните бунтовнически групировки работещи под чадъра на сирийската свободна армия.
В изявлението се добавя, че условията, предоставени от руската страна, са „унижаващи“ и се призовават всички цивилни да се готвят за война. „Призоваваме всички да вземат оръжие и да се бият, докато не предоставим по-нататъшно становище за военното началство, което ще води освободителната война“, се казва в съобщението.
Сирийското правителство на президента Башар Асад насочи вниманието си към Южна Сирия, след като си върна контрола и подсигури всички анклави, държани от бунтовници в Дамаск и провинцията. Офанзивата към Дараа започна на 19 юни, с наземна кампания от сирийските правителствени сили и руски изтребители започващи въздушни удари в района на 23 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Йордания ще моли Русия за примирие в Южна Сирия

Reuters: Йордания ще моли Русия за примирие в Южна Сирия

2 Юли 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Аман. Представители на Йордания ще пътуват до Москва във вторник с намерение да молят Кремъл да съдейства за примирие в Югоизточна Сирия, което, според външният министър на близкоизточната страна Айман Сафади, ще способства за завръщането на десетки хиляди бежанци по домовете им, предава Reuters.
В хода на посещението си в Москва, Сафади ще проведе официални разговори с колегата си Сергей Лавров в сряда.
Американската агенция уточнява, че това се случва заради провежданата от сирийското правителство военна офанзива в югоизточната провинция Дераа, която трябва да прекрати окупацията на региона от различните „умерени“ и радикални групировки.
Съгласно публикуваните в понеделник данни на ООН, настъпателната операция е довела до бягството на най-малко 270 хиляди души от района на бойните действия, като повечето от тях са се насочили към границите на Йордания и Израел.
„Очаквам откровен разговор за това как да се стигне възможно най-бързо до примирие“, заяви Сафади, като подчерта, че Русия е основната страна при взимането на каквото и да е решение.
„Събитията на бойното поле се развиват със светкавична бързина и се надявам, че срещата ще доведе до по-голямо разбирателство и ходове в посока към разрешаване на кризата и предотвратяване на повече разрушения“, добави дипломатът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Ведомости“: САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия

“Ведомости“: САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия

2 Юли 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще поискат Русия да помогне за намаляване на военното присъствие на Иран в Сирия на предстоящата среща в Хелзинки между Доналд Тръмп и Владимир Путин, пише руският вестник ”Ведомости“.
На срещата в Хелзинки президента на САЩ, Доналд Тръмп ще поиска руския президент Владимир Путин да помогне за намаляване на иранското военно присъствие в Сирия, очакват европейските дипломати и американски представители. Според един от тях, в САЩ някои служители смятат, че е възможно Вашингтон и Москва да се "сближат" по този въпрос.
Държавният секретар Майк Помпео, говорейки сряда в Конгреса, подчерта загрижеността на Белия дом от присъствието на Иран в Сирия: "Ако руснаците може да помогнат иранците да се махнат от там, аз ще ги аплодирам" Но способността на Москва да направи това е "отворен въпрос", добави той.
Според приближеният до Тръмп сенатор Линдзи Греъм, тази идея изглежда се харесва на някои високопоставени служители в Съединените щати. "Израелците насърчиха тази идея – Русия да избута Иран", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху заяви, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по въпросите за Сирия

ТАСС: Бенямин Нетаняху заяви, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по въпросите за Сирия

1 Юли 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че се намира в постоянен контакт с Москва и Вашингтон по отношение на събитията в Сирия, съобщиха от офиса му, предава ТАСС.
„Намирам се в постоянен контакт с Белия дом и Кремъл по тези въпроси (събитията в Сирия)“, е заявил Нетаняху по време на ежеседмичното заседание на правителството. „Министърът на отбраната и началникът на генералния щаб поддържат постоянни контакти с колегите си в САЩ и Русия“.
По отношение на събитията в южния район на Сирия, израелският премиер заяви, че Израел „продължава да охранява своите граници“ и ще предостави помощ на бежанците на територията на Сирия. „Ще разширим предоставянето на хуманитарна помощ“, заяви Нетаняху.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

1 Юли 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Бусра ал Шам. Продължили са разговорите между сирийската опозиция и руските преговарящи за сключване на мирно споразумение в бунтовническия град Бусра ал Шам в югозападната част на Сирия, след като Йордания се е включила като посредник, заяви говорителят на бунтовниците Ибрахим Джабави, цитиран от Reuters.
Екип, представляващ бунтовниците от „Свободната сирийска армия“, в момента провежда разговори с руски офицери в Бусра ал Шам, заяви Джабави пред Reuters.
В събота разговорите бяха провалени, след като руските офицери са изискали пълна и безусловна капитулация, която бунтовниците са отказали.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Американското военно присъствие в Сирия вече няма видим смисъл, заяви секретарят на сиирйския парламент

Sputnik: Американското военно присъствие в Сирия вече няма видим смисъл, заяви секретарят на сиирйския парламент

1 Юли 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ трябва да изтеглят силите си от Сирия, тъй като военното им присъствие в региона вече няма видим смисъл, след успехите на сирийските правителствени сили и техните съюзници, заяви секретарят на сирийския парламент Калед Абуд пред Sputnik в събота.
„САЩ повече не могат да държат силите си в Сирия, тъй като не печелят нищо от това“, заяви той.
Според него, американските военни сили са били разположени в Сирия, заради очакванията от евентуалния разпад на страната.
„Сега, обаче, обърнахме тази страница и вече няма никакви нужда за САЩ да държат силите си в региона“, поясни Абуд.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските бунтовници заявиха, че мирните преговори с Русия за югозападна Сирия са се провалили

Reuters: Сирийските бунтовници заявиха, че мирните преговори с Русия за югозападна Сирия са се провалили

30 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Сирия. Сирийските бунтовници, които са се срещнали с руски офицери в южен сирийски град в събота, заявиха че преговорите за мирно споразумение с правителството на Русия са завършили с провал, след като те са отхвърлили исканията на Москва да се предадат, заяви техният говорител Ибрахим Джабави, цитиран от Reuters.
„Срещата приключи с провал. Руснаците не бяха готови да чуят нашите искания. Те ни предложиха една опция, да приемем унизителното им искане за капитулация, което беше отхвърлено“, заяви той.
През тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че руската армия е нарушила договорката за прекратяване на огъня и е започнала да обстрелва бази на сирийски бунтовници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Русия предупреждава, че конфронтацията между Израел и Иран в Сирия може да излезе извън контрол

РИА Новости: МВнР на Русия предупреждава, че конфронтацията между Израел и Иран в Сирия може да излезе извън контрол

30 Юни 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов заяви предупреди, че размяната на удари между Иран и Израел в Сирия може да излезе извън контрол и да доведе до „много сериозно“ усложняване на обстановката в региона, предава РИА Новости.
Докато обвинява Иран, че се опитва да превърне Сирия във враждебен плацдарм, Израел постоянно атакува военните обекти на Ислямската република и на нейнитесъюзници, разположени на територията на съседната страна. Двата най-сериозни инциденти настъпиха през пролетта, когато израелски ВВС нанесоха удари при случай на навлизане на ирански безпилотен летателен апарат в тяхното въздушно пространство и при случай на изстреляна ракета от Голанските възвишения.
„Виждаме риск, че в някакъв момент тези събития, тази размяна на удари по някои обекти на сирийска територия може да излязат извън контрол и да доведат до много сериозно усложнение на ситуацията в региона. Като цяло смятам, че това, разбира се, не е в интерес нито на Руската федерация, нито на държавата Израел“, заяви Богданов.
Той добави, че Русия говори за това с Израел, с когото поддържа „много близък контакт“ чрез различни отдели - от политическото ръководство до специалните служби.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че ще обсъди намесата в изборите с Владимир Путин

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че ще обсъди намесата в изборите с Владимир Путин

30 Юни 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планира да зачеркне темата за предполагаемата руска намеса на изборите в страната по време на разговора си с президента на Русия Владимир Путин, който ще се състои следващия месец, пише The Hill. Тръмп уточни, че на срещата в Хелзинки на 16 юли ще се обсъдят и ситуацията в Украйна и в Сирия..
„Не искаме никой да се меси в изборите“, заяви Тръмп. „Русия продължава да твърди, че не се е месила в изборите. Но същевременно защо никой не е разследвал Демократическата партия? Защо никой не търси връзка между Хилари Клинтън и Русия?“, допълни той.
В момента въпросът дали предизборната кампания на Тръмп е имала връзка с руското правителство по време на изборите е тема за разследване от специалния прокурор Робърт Мюлер. Тръмп нарича следствието „лов на вещици“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп ще обсъди с Владимир Путин Сирия, Украйна и евентуалната руска намеса в изборите

ТАСС: Доналд Тръмп ще обсъди с Владимир Путин Сирия, Украйна и евентуалната руска намеса в изборите

30 Юни 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп ще обсъди с Владимир Путин Сирия, Украйна и евентуалната руска намеса в изборите. Това той е съобщил на репортери, намиращи се на борда на президентския самолет, предава TACC.
„Ние (САЩ) се готвим да говорим за Украйна, за Сирия, за изборите, за това, че някой се е намесвал в нашите избори. Ще говорим за света. Можем да поговорим да икономисаме милиарди долари за въоръжаване. Възможно е да успеем да разведрим обстановката в света с помощта на Русия и Китай, Това не би било лошо. Мисля, че да се подобрят отношенията с Русия би било хубаво.“
По въпроса за Крим, американският президент е заявил:
„Ние ще говорим , за това, което е допуснал предишния американски президент Обама. Президентът Обама допусна това да се случи“, каза Тръмп.
На въпрос би ли признал Крим за руски Доналд Тръмп отговорил: „Ще видим“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Washington Times: Русия се подготвя за вероятно изтегляне от Сирия

The Washington Times: Русия се подготвя за вероятно изтегляне от Сирия

30 Юни 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски войски, бойни самолети и атакуващи хеликоптери са изтеглени от бойното поле в Сирия през последните няколко седмици, в ход, който както Москва твърди, е началото на края на участието на страната в разкъсаната от войната нация, пише американското издание The Washington Times.
Малко над 1100 руски войници и над 20 реактивни бомбардировачи и атакуващи хеликоптери бяха оттеглени от фронтовите позиции в контролирана от режима територия в Сирия, каза руският президент Владимир Путин в петък.
"Руската армия ясно демонстрира нарастващия си потенциал и по-добра координация между военните части в борбата с терористите в Сирия", каза той по време на церемония по повод на завършването на военна академия в Москва, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС. Руският военен кораб адмирал Есен също така е напуснал Средиземно море и е на път за руската военноморска база на Севастопол, съобщава ТACC.
Военният кораб е бил базиран в Средиземноморието от март, като част от военната мисия на Москва в Сирия, подкрепяйки правителствени войски, верни на сирийския президент Башар Асад. Иран и Русия са единствените международни съюзници, които подкрепят режима на Асад и усилията му да изкорени антиправителствените фракции, които се борят с Дамаск по време на продължаващата гражданска война в страната.
Но съобщеното военно изтегляне в Москва от Сирия идва в навечерието на насрочена среща между Путин и президента Доналд Тръмп през следващите седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генералният секретар на ООН призова още веднъж за прекратяване на огъня в Южна Сирия

AFP: Генералният секретар на ООН призова още веднъж за прекратяване на огъня в Южна Сирия

30 Юни 2018 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова още веднъж за прекратяване на огъня в Южна Сирия, предава AFP.
Гутериш е "дълбоко разтревожен от военната офанзива в югозападната част на Сирия и от опустошителната цена за мирното население", се казва в изявление на неговия говорител Стефан Дюжарик.
"Генералният секретар припомня, че югозападната зона на Сирия е част от споразумение за деескалция, договорено между Йордания, Русия и САЩ", се казва в изявлението.
Гутериш призовава всички страни да спазват задълженията си съобразно международното хуманитарно право и закона за правата на човека, да защитават цивилните лица и да улесняват безопасен, непрекъснат и непрекъснат хуманитарен достъп.
Генералният секретар направи подобен призив по-рано този месец, след като руските военни сили започнаха да атакуват части от провинция Дераа, които се намират под контрола на опозицията на 19 юни.
Десетки хиляди сирийци са избягали от началото на офанзивата и Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон твърди, че близо 100 цивилни са били убити.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Наблюдава се ескалция в зоната за деескалация

„Коммерсантъ“: Наблюдава се ескалция в зоната за деескалация

27 Юни 2018 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Наблюдава се ескалция в зоната за деескалация, пише руският вестник „Коммерсантъ“
Руските Военно-космически сили взеха участие в офанзивната операция на проправителствените сили в югозападната част на Сирия. Това се случва за първи път от споразумението със Съединените щати и Йордания преди една година, за създаване на зона на деескалация в района. Това съобщава Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон. Вашингтон многократно предупреди Москва и Дамаск, че нарушаването на споразумението за югозападната зона на деескалация може да доведе до сериозни последствия. Но в края на миналата седмица сирийската въоръжена опозиция в Южна Сирия информира медиите за посланието от Вашингтон - казаха че не очакват помощ от САЩ.
Това не е първият път, когато руските войски са участвали във военни действия в зоните на деескалация. Руската авиация подкрепи сирийските войски при операции както в Источна Гута, така и в Идлиб. Но югозападната зона на де-ескалация е специален проблем. Създаването му беше обявено след среща на руския и американския президенти Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Хамбург на 7 юли миналата година. И Йордания се присъедини към споразумението. Веднага след като в края на май бе съобщено, че сирийската армия прехвърля военна техника на юг, Вашингтон предупреди, че в отговор на нарушаване на зоната ескалацията от Москва и Дамаск ще бъдат взети "решителни действия". По-късно тези думи се повтарят многократно. Последният път, когато предупреждението се чува е на 21 юни - в деня, когато сирийските войски започнаха военна операция в провинция Дераа. Въпреки това, на следващия ден представителите на сирийските въоръжени опозиционни групи заявиха пред медиите, че са получили съобщение от Вашингтон, който казва, че те не трябва да разчитат на военната интервенция от страна на САЩ и да действат въз основа на техните интереси и оценки..
Това противоречие в поведението на САЩ навежда към заключението, че е възможно споразумение между САЩ и Русия, което би могло да означава запазване на властта на Башар Асад, ако иранските войски напуснат страната..
Според директора на йорданския Център за политически изследвания Шехаб ал Макалех САЩ изчакват резултатите от изборите в Турция и посещението на йорданския крал във Вашингтон за да оформят своята позиция и тогава може да предприемат някакви действия. Експертът не изключва дори нова провокация с химически оръжия и нов удар на американската коалиция по Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск

AFP: Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск

26 Юни 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск, по данни на сирийските държавни медии без да дават допълнителна информация, предава AFP>
Според базираната в Лондон сирийска обсерватория за човешките права израелските ракети са поразили оръжейни складове на „Хизбула“ в близост до летището.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Терористи заявиха, че САЩ са отказали да се месят в Южна Сирия

Reuters: Терористи заявиха, че САЩ са отказали да се месят в Южна Сирия

24 Юни 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ са казали на сирийските терористични групировки да не очакват военна помощ срещу силите на сирийското правителство, които са подкрепяни от руските Военно-космически сили и които в момента провеждат мащабна офанзива в провинция Дераа, в близост до границата на страната с Йордания и Израел, предава Reuters.
В копие от писмо, изпратено от Вашингтон до главатарите на няколко групировки от „Свободната сирийска армия“ в Югозападна Сирия, видяно от журналисти на американската агенция, се казва, че американското правителство иска „да не базирате решенията си на предположението или очакването за наша военна интервенция“.
По-рано САЩ предупредиха сирийския президент Башар Асад и неговия съюзник Русия, че нарушения на режима на примирие в зоната за деескалация, договорена от Кремъл и Белия Дом миналата година, ще има „сериозни последствия“ и обещаха „твърди и съответни мерки“, припомня „Ройтерс“.
Това възбуди надеждите на подкрепяните от Запада групировки за възможна американска военна намеса, обяснява американската агенция, в случай, че неколкодневните въздушни бомбардировки на сирийската армия се развият в пълномащабна офанзива в югозапада.
В посланието от САЩ, продължава „Ройтерс“, се казва, че бунтовниците трябва да вземат сами решението за това какво ще правят в лицето на настъплението на сирийската армия на базата на това, което смятат, че е най-добро за тях и за техните хора.
„Ние, в САЩ, разбираме трудната ситуация, в която сте изпаднали и продължаваме да съветваме Русия и сирийския режим да не предприемат военни действия, които нарушават примирието“, пише още в американското послание.
„Ройтерс“ обяснява, че САЩ подкрепяха „умерените“ групировки в „Свободната сирийска армия“ със стотици милиони долари под формата на оръжия и месечни заплати в хода на седемгодишната война, в рамките на военна програма под шапката на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Анализаторите вярват, че субсидиите са спрени, след като американския президент Доналд Тръмп миналата година реши да спре действието на „проекта“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният секретар на САЩ и генералният секретар на ООН  обсъдиха световни проблеми

РИА Новости: Държавният секретар на САЩ и генералният секретар на ООН обсъдиха световни проблеми

24 Юни 2018 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъдиха в събота усилията , за да се премахне ядреното оръжие в Корейския полуостров, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от РИА Новости.
Срещата се проведе във Вашингтон.
"Държавният секретар и генералният секретар обсъдиха успеха на срещата на върха в Сингапур, усилията, за да премахне ядреното оръжие на Корейския полуостров, конфликта в Либия, мирното уреждане на конфликта в Близкия изток, както и последното пътуване на генералният секретар до Мали," - се казва в изявлението.
Помпео и Гутериш също са постигнали съгласие относно необходимостта да се обърне внимание на предоставянето на хуманитарна помощ за Йемен и Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия нанесе въздушни удари за първи път  от началото на примирието през 2017 в Сирия

AFP: Русия нанесе въздушни удари за първи път от началото на примирието през 2017 в Сирия

24 Юни 2018 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Русия нанесе въздушни удари за първи път от началото на примирието през 2017 в Сирия, предава AFP.
Руската авиация е нанесла около 25 въздушни удара в южната сирийска провинция Дераа, по районите, контролирани от бунтовниците, съобщават от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. В тази провинция се наблюдава засилена военна активност на правителствените армейски части в последните дни. В информацията на Обсерваторията не се съобщава за жертви на руските въздушни удари.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Групировка, част от Свободната сирийска армия, премина на страната на правителството

РИА Новости: Групировка, част от Свободната сирийска армия, премина на страната на правителството

23 Юни 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Първата голяма групировка на "Сирийската свободна армия" в южната зона на деескалция премина към Дамаск. Това съобщава руският център за помирение на воюващите страни, част от Министерство на отбраната на Русия, предава РИА Новости.
След разговорите лидерът на групата Вазди Абу Слес заяви, че "населените места под наш контрол - Деир Дама, Аш Шия и част от град Джадал доброволно преминават под контрола на законното правителство".
Той също така отбеляза, че заедно със сирийската армия съвместно ще се борят срещу бунтовниците от "Джебхад ал Нусра" и „Ислямска държава“.
Както се съобщава в руския център за помирение, в петък вечерта първите единици правителствени войски са влезли в населените места на Дама и Аш Шия в южната зона на деескалация.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за спиране на боевете в Южна Сирия

AFP: Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за спиране на боевете в Южна Сирия

23 Юни 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за спиране на боевете в Южна Сирия, предава AFP.
Американският посланик в ООН Ники Хейли отделно призова Русия да окаже натиск върху сирийския си съюзник и да подкрепи примирието.
Гутериш планира да проведе разговори в събота във Вашингтон с държавния секретар Майк Помпео.
Президентът Башар Асад е „хвърлил око на частите от Южна Сирия, контролирани от бунтовниците.
През последните три дни районите в източната част на Дераа са били бомбардирани и принуждават хиляди цивилни да напуснат, според британската сирийска обсерватория за човешки права.
Гутериш заяви, че е "сериозно загрижен" от засилването на военната активност на сирийската армия, заявявайки, че тя представлява "значителен риск" за регионалната сигурност.
Той призова за "незабавно прекратяване на сегашната военна ескалация" и апелира всички страни да спазват ангажиментите за прекратяване на огъня "като приоритет".
Йордания, Русия и Съединените щати се договориха миналата година да създадат зона за деескалация в региона, който включва Дараа, Кунейтра и Суида. Районът граничи с Йордания и свързаните с Израел Голански възвишения.
Хейли заяви по-рано: "Нарушенията на сирийския режим за прекратяване на огъня в югозападна Сирия трябва да спрат."
"Очакваме, че Русия ще изпълни своята роля за зачитане и налагане на прекратяването на огъня, както помогна за установяването й, и ще използва влиянието, което има за спиране на нарушенията на сирийския режим и всякакви други дестабилизиращи действия в югозападната част на страната и в цяла Сирия".
Повече от 11 000 души са били разселени в изблик на насилие, което включва авиационни удари, артилерия, самоделни бомби и ракетни атаки, според изявлението на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия

ТАСС: Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия

22 Юни 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Една от бригадите на „Свободната сирийска армия“, дислоцирана в граничния с Йордания район Ат Танф и съветници от оглавяваната от САЩ международна коалиция са били атакувани от неизвестни въоръжени формирования на 21 юни в югоизточната зона за деескалация в Сирия, съобщава ТАСС, като се позовава на думите, изказани от представител на пресслужбата на коалицията.
„Рано вечерта на 21 юни бойци от бригадата „Магавир ас Саура“ и съветници от коалицията са били атакувани от неизвестни враждебни сили в зоната за деескалация до Ат Танф“, е отбелязал той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ са бомбардирали военна позиция в Сирия

Reuters: САЩ са бомбардирали военна позиция в Сирия

18 Юни 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската държавна медия, цитирайки военен източник, съобщи в понеделник че водената от САЩ въздушна коалиция е бомбардирала „една от нашите военни позиции“ в източната част на Сирия, водейки до загинали и ранени, предава Reuters.
Военните сили на САЩ отрекоха да са нанасяли удари в региона.
Ударите са били нанесени в Ал Хара, югоизточно от Албу Камал, според сирийската държавна медия. Не е имало моментални детайли върху жертвите.
Командир от военния съюз подкрепящ президента на Сирия Башар Асад заяви пред Reuters, че дронове, „най-вероятно американски“, са бомбардирали позиции на иракски фракции между Албу Камал и Танф и сирийските военни позиции.
„Никой член на водената от САЩ коалиция не е извършвал удари близо до Албу Камал“, заяви майор Джош Жак, говорител на главното командване на САЩ, пред Reuters.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

17 Юни 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е заявил по време на ежеседмичното правителствено заседание на кабинета си в неделя, че е провел телефонни разговори през уикенда с президента на Русия Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, повтаряйки пред тях позицията си, че е от голямо значение Иран да бъде изкаран от Сирия, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
„Изясних им нашите принципи по този въпрос. Иран трябва да напусне Сирия и ние ще действаме, и вече го правим, срещу опитите на Иран да се установи в тази страна“, заяви Нетаняху.
От Кремъл съобщиха, че Путин и Нетаняху са говорили за „общите усилия за осигуряване на сигурността близо до сирийско-израелската граница“ по време на телефонния си разговор. Те също „изразиха готовността да засилят координацията на общите си действия във връзка със Сирия, включително борбата с международния тероризъм“, се гласи в съобщението на Кремъл.
Израел на няколко пъти повтори позицията си, че няма да толерира иранското военно присъствие в Сирия и извърши удари срещу подкрепени от Иран сили, както и срещу опитите да се внесе оръжие към ливанската терористична групировка „Хизбула“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

15 Юни 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Изтекъл видеоклип от среща между началника на военното разузнаване на Израел генерал-майор Тамир Химан и няколко чужди министри на сигурността показва Химан, който ги предупреждава, че присъствието на Иран в Сирия не е предназначено да подкрепя борбата на сирийския президент Башар Асар срещу терористи, а цели да заплаши Израел, предава Sputnik.
Химан показва на групата от чужди министри карта на предполагаемите бази на Иран в Сирия. Видеото не е от най-високото качество, за да се разбере повече, но то все пак „показва как те се разпростират сред страната“, според израелския вестник „The Times of Israel“. Предполага се, че видеото е заснето по време на тайна конференция по държавна сигурност, проведена в Ерусалим от министъра на сигурността на Израел Гилад Ердан.
„Вие най-вероятно си мислите, че те се опитват да помогнат на режима на Асад да се бори срещу екстремистите и терора. Е, подгответе се за изненада: във всичките тези места върху картата, няма никакви битки от половин месец“, е заявил Химан, докато е показвал картата.
Според него Иран се „опитва да увеличи усилията за възможност и способност за изстрелване на ракети от там и за установяване на собствени клетки, които могат да пробият Израел и да наранят селищата в Голанските възвишения“.
По време на конференцията, Тамир Химан отбеляза че победата на Асад във войната в Сирия е широко осигурена. „Няма реална заплаха за Асад, тогава защо иранците стоят там? Ако те искаха да помогнат на режима му, Асад към този момент вече можеше да им каже „благодаря и довиждане““, заяви той.
Фактът, че иранците успяха в изстрелването на ракети към Израел, принуждавайки ни да отваряме приюти, създаде в техните очи огромен успех, въпреки че беше пълен провал операционно“, заяви Химан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на българската общност в Тел Авив

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на българската общност в Тел Авив

13 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение в Държавата Израел и проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност, съобщиха от правителствената информационна служба. На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи.
Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.
Борисов обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия. Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Теофилос Трети удостои премиера Бойко Борисов с Орден на рицаря на Ерусалим

Патриарх Теофилос Трети удостои премиера Бойко Борисов с Орден на рицаря на Ерусалим

13 Юни 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата присъства и българска делегация, която включваше вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.
По време на срещата премиерът Борисов бе удостоен от патриарх Теофилос Трети с Орден на рицаря на Ерусалим за неговите заслуги към православието. Теофилос Трети провъзгласи Бойко Борисов за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда.
Българският министър-председател Бойко Борисов изтъкна пред своя домакин Теофилос Трети, че столицата на България – София, е пример за етническа толерантност. „В рамките на само един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква“, обясни премиерът. Той допълни, че правителството е помогнало за построяването или ремонтирането на стотици църкви в България и чужбина.
По думите на Бойко Борисов Балканите са преживели много катаклизми в историята си и затова днес всички страни в региона нямат друг път, освен този към мира. Премиерът на България благодари на патриарха на Ерусалим за възможността той и българската делегация да се докоснат до това свещено и непреходно място. Бойко Борисов увери Теофилос Трети, че България подкрепя напълно Патриаршията в Ерусалим в мисията й да носи мир и разбирателство по света.
За нас е огромна чест да сте тук, в Ерусалим. Ние ви възприемаме като посланик на мира. С тези думи Патриархът на Ерусалим Теофилос Трети се обърна към българския министър-председател Бойко Борисов. Теофилос Трети добави, че Патриаршията в Израел цени високо и е горда с добрите отношения на премиера Борисов и България с израелския народ. „Хората днес имат нужда от мир. Благодаря ви, че допринасяте за добрите двустранни отношения между нашите страни и сте възприели мисията да насърчавате мира“, заяви пред Бойко Борисов Патриархът на Ерусалим.
В рамките на разговора с премиера Борисов, Теофилос Трети изтъкна, че Ерусалим е благословено място. Град, който е разпознат като свещен от всички държави и религии. Той обясни, че Патриаршията е приела като своя мисия да популяризира идеята, че за да живеем всички заедно в мир, ключово е възпитанието и взаимното уважение. „Макар и да сме изправени пред редица предизвикателствата, ние ще продължаваме да носим мир и хармония“, категоричен бе патриарх Теофилос Трети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се поклони на Божи гроб

Премиерът Бойко Борисов се поклони на Божи гроб

13 Юни 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Министър-председателят на България Бойко Борисов, който е на работно посещение в Държавата Израел, посети Божи гроб и се поклони пред свещеното за всички християни място, което събира хиляди посетители. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министъра на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и други официални лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Световния еврейски комитет Роналд Лаудер

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Световния еврейски комитет Роналд Лаудер

13 Юни 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. „Евреите по света винаги ще гледат на България като светлина, която прониза тъмнината по време на ужасяващите години на Холокоста, който отне живота на толкова много евреи в цяла Европа. България е една от малкото страни, които действаха с огромен морален кураж и затова евреите по цял свят ще бъдат вечно благодарни“. Това се казва в посланието на президента на Световния еврейски конгрес (СЕК) Роналд Лаудер, което бе връчено на българския министър-председател Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата се срещнаха в Йерусалим в рамките на официалната визита на българския премиер в Държавата Израел.
„Особено сме благодарни за усилията Ви да предотвратите София да бъде използвана от неонацистки групи за проява на послания на омраза и ксенофобия, което е в пълен разрез с дългата и вдъхновяваща традиция на религиозна толерантност и уважение на България“, се посочва още в посланието на Световния еврейски конгрес.
По време на срещата президентът на СЕК Роналд Лаудер подчерта още веднъж личния си ангажимент да засили историческите връзки, които свързват евреите и българите. „Малката, но динамична, еврейска общност в България, представлявана от организацията Шалом, е особено ценен мост между нашите два народа, с особен принос към разцвета на българската и еврейска култура“, заяви още Лаудер.
На церемонията по връчването на посланието на СЕК присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и други официални лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Борисов се срещна с лидера на израелската парламентарна опозиция Исаак Херцог

Премиерът Борисов се срещна с лидера на израелската парламентарна опозиция Исаак Херцог

13 Юни 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Премиерът Борисов разговаря в Ерусалим с лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха двустранните отношения по време на работен обяд. Бойко Борисов отбеляза, че имаме отлично сътрудничество в областта на парламентарните отношения и благодари на Кнесета на Израел за помощта при изработването и общественото обсъждане на Антитерористичния закон на България.
Исаак Херцог подчерта значението на двустранното парламентарно сътрудничество. По национално значимите теми парламентарно представените партии трябва да се обединяват, за да защитават националния интерес, подчерта още Исаак Херцог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

Премиерът Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

13 Юни 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Вярвам, че всеки един гражданин на Израел дълбоко в себе си знае, че сме спасили българските евреи от депортация. Поклон пред подвига на българския народ. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов посочи, че геройството на българския народ в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес. „За нас Държавата Израел е приятел, на който можем да разчитаме“, подчерта българският министър-председател. Бойко Борисов поздрави Реувен Ривлин и министър-председателя Бенямин Нетаняху за мъдростта и твърдостта, с която ръководят държавата и сподели, че е впечатлен от технологичния прогрес на Израел. Премиерът Бойко Борисов коментира, че днес светът започва да решава конфликтите си много лично. „Мога да съдя по реакциите на колегите си в Европейския съюз. Въпреки всичко обаче, ние сме демократична общност и трябва винаги търсим диалог“, каза премиерът.
Президентът на Израел Реувен Ривлин акцентира върху дълбокото уважение, което гражданите на Израел изпитват към българите. „Това приятелство между двата народа допринася и за добрия политически диалог между Израел и България. Заедно с България развиваме съвместна дейност в множество сфери, като ние вярваме, че има още сектори, в които можем да работим успешно заедно“, съобщи Реувен Ривлин. По думите му, Държавата Израел цени високо поведението и позицията на България като председател на Съвета на Европейския съюз по темите, касаещи взаимоотношенията между Съюза и Израел. Президентът Ривлин бе категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. Той изрази мнение, че обща отговорност на всички страни е да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото. „Израел е демократична държава и демокрацията е за всички граждани, които живеят в тук“, подчерта Ривлин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с Негово Блаженство  Йерусалимски патриарх Теофил

Българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с Негово Блаженство Йерусалимски патриарх Теофил

13 Юни 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. При своето официално посещение в Държавата Израел, българският премиер Бойко Борисов ще се срещне за блогословение с Негово Божествено Блаженство Патриарх на Светия Град Йерусалим и на цяла Палестина, Сирия, Арабия, цяла Задйордания, Кана Галилейска и Светия Сион Теофил Трети, предаде репортер на Агенция "Фокус". На срещата като представител на Българската православна църква ще присъства Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.